Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Όλη η αλήθεια για τις ελληνοκινεζικές συμφωνίες

Οι διθύραμβοι των ελληνικών media για τις "19 συμφωνίες" που υπογράφησαν μεταξύ του Κινέζου (όχι του κ. Σημίτη - του αληθινού Κινέζου) Πρωθυπουργού και του Αντώνη Σαμαρά, δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών. Διαβάζοντας τους τίτλους νομίζει κανείς ότι η Κίνα θ' αρχίσει να στέλνει με τα τσουβάλια τα χρήματα στην χώρα μας - και η ζωή μας θ' αλλάξει προς το καλύτερο αυτόματα. "Στην Ελλάδα κάτι αλλάζει" όπως θα έλεγε και ο Αντώνης ο Σαμαράς και όλοι οι προκάτοχοί του Μνημονιακοί Πρωθυπουργοί.

Συγκεκριμένα υπογράφησαν:

- Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της China Development Bank Corporation και του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.

- Μνημόνιο Στρατηγικής Συνεργασίας και Πλαίσιο Συμφωνίας μεταξύ της China Development Bank Corporation και της Costamare Inc. Αξία συμφωνίας 1,5 δις. δολαρίων

- Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της China Development Bank Corporation και της China Development Bank Corporation, αξία συμφωνίας 200 εκ. δολαρίων.

- Συμφωνία για την από κοινού ανάπτυξη του Ελληνικού και την διερεύνηση περαιτέρω συνεργασίας στο μέλλον μεταξύ της Lamda Development και της Fosun Group.

- Συμφωνία Πλαισίου Συνεργασίας Tripartite. Αξία συμφωνίας 1,224 δισ. Δολαρίων Μεταξύ Terna Energy, ICBC και SINOHYDRO Corporation.

- Πώληση και επαναμίσθωση 2 Bulkers ξηρού φορτίου και 4 Containerships αξίας 160 εκατ δολαρίων και 300εκ δολάρια αντίστοιχα και συμφωνία συνεργασίας για κατασκευή πλοίων ξηρού 6 φορτίου και μεταφοράς κοντέινερ σε κινέζικο ναυπηγείο. Συνολική αξία συμφωνίας 460 εκατ δολαρίων.

- Μνημόνιο Συμφωνίας (MOU) μεταξύ είναι oι δύο οργανισμοί να συζητήσουν την σύναψη Δανειακών Συμβάσεων Diana Shipping Inc, με την ICBC, με σκοπό την αγορά νεότευκτων πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου ναυπηγημένων στην Κίνα καθώς και την χρηματοδότηση επενδύσεων της Diana Shipping Inc. εκτός Κίνας όπου θα υπάρχουν και Κινέζικα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αξία συμφωνίας 200 εκ. δολάρια.

- Δανειακή Σύμβαση μεταξύ της Thenamaris (Ships Management) Inc. από την Export- 8 Import Bank of China. Αξία συμφωνίας 64 εκ. δολάρια.

- Πλαίσιο Συνεργασίας για τη συμφωνία χρηματοδότησης της Thenamaris (Ships Management) Inc. από την Export-Import Bank of China. Αξία συμφωνίας 300 εκ. δολάρια.

- Χρηματοδότηση δύο Capesize Bulk Carriers. Σύμφωνα με τη Σύμβαση Δανείου η Τράπεζα Export-Import Bank of China συμφωνεί να δανείσει το ποσό των 57,36 εκ δολαρίων στην Oceanbulk Maritime LLC για τη μερική χρηματοδότηση της αγοράς των υπό ναυπήγηση φορτηγών πλοίων με αριθμό H1312 και H1313 τα οποία κατασκευάζονται στη ναυπηγείο SHANGHAI WAIGAOQIAO SHIPBUILDING CO., LTD. Αξία συμφωνίας 57,36 εκ. Δολαρίων.

- Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του Enterprise Greece και του China State Construction & Engineering Corporation (CSCEC).

- Συνεργασία της SUMEC και της EDF για την από κοινού επένδυση για τη δημιουργία αιολικών πάρκων στην Ελλάδα. Η EDF θα αναπτύξει 50MW αιολικών την περίοδο 2014-2015 και 150 MW για την περίοδο 2015-2017. Οι εταιρίες θα εξετάσουν το ενδεχόμενο συνεργασίας στα παραπάνω έργα. Αξία συμφωνίας 273 εκ. δολαρίων.

- "CONTRACT EFFECTIVENESS AGREEMENT" μεταξύ των εταιριών Veritas Ship Management Ltd και China National Aero- Technology Corporation Shanghai Limited Liability Company, για την
κατασκευή 8 x 13 64,000 Deadweight Tons Bulk Carriers στην Taizhou Kouan της China. Αξία συμφωνίας 215 εκατ δολαρίων.

- Στρατηγική συμφωνία ανάπτυξης της κατηγορίας του ελληνικού κρασιού στην Κίνα με έμφαση στις μάρκες Μπουτάρη (Boutari) και Κυρ-Γιάννη (Kir-Yianni) και με στόχο αγορών εντός της επόμενης πενταετίας που θα ξεπεράσουν τα 50 εκατομμύρια δολάρια. Τα δύο μέρη θα χρηματοδοτήσουν την προβολή και προώθηση του ελληνικού οίνου και πολιτισμού αξιοποιώντας ιδιωτικούς και εθνικούς πόρους για το σκοπό αυτό. Η συμφωνία προβλέπει επίσης τη μελλοντική αξιολόγηση περαιτέρω συνεργασιών και σε άλλους συναφείς τομείς.

- Η εταιρεία Παυλίδης Μάρμαρα-Γρανίτες λατομική επιχείρηση και βιομηχανία μαρμάρου και γρανίτη με έδρα τη Δράμα και η εταιρεία China Light Resources Import & Εxport Corporation με έδρα το Πεκίνο της Κίνας συμφωνούν να πωλήσει η πρώτη στη δεύτερη 25.000 τόνους προϊόντων μαρμάρου μέσα στην τριετία 2014-2017. Αξία συμφωνίας 13,65 εκ. Δολαρίων.

- 5ετης συμφωνία αγοράς κρασιού της εταιρίας «Alpha Estate» από την «Anhui Wine Mall Trading Co Ltd». Αξία συμφωνίας 4,11 εκ. δολαρίων.

- Εμπορική συμφωνία πώλησης εμφιαλωμένων οίνων μεταξύ της ελληνικής εταιρίας Shanghai Meditela Commerce and Trade Co., Ltd., Mediterra οινοποιητικής Creta Olympias S.A, μέλος του ομίλου ΔΕΜΚΟ και της κινεζικής εταιρείας Shanghai Meditela Commerce & Trade Co., Ltd. με σκοπό την προώθηση ποιοτικών Ελληνικών Κρασιών στην Κινεζική και Ασιατική Αγορά. Αξία συμφωνίας 1 εκ. δολάρια.

- "MESA VOUNOS" Ελληνικό Ελαιόλαδο, μακροχρόνια εμπορική συμφωνία για την προώθηση κρητικού - Ελληνικού ελαιολάδου. Η συμφωνία είναι 10ετής. Αξία συμφωνίας 13,86 εκ. δολαρίων.

Βέβαια μια προσεκτική ματιά στις "19 συμφωνίες" δείχνει άλλα. Δείχνει συμφωνίες προσανατολισμένες στην ναυπήγηση πλοίων στην Κίνα και χρηματοδότηση ναυτιλιακών εταιρειών (που προσλαμβάνουν Φιλιππινέζους στα πληρώματα των πλοίων), επανάληψη παλαιότερων συμφωνιών για αγορά ελαιολάδου και κρασιού και επιβεβαίωση της θέλησης της Κίνας, μια διάθεση να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις στον χώρο της ενέργειας (σε τομείς όμως που η χρηματοδότηση είναι άφθονη λόγω των εγγυημένων τιμών πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας που υπάρχουν) να κάνει τον Πειραιά "πύλη κινέζικων προϊόντων στην Ευρώπη", όταν όμως εξαγοράσουν έναντι πινακίου φακής τον ΟΛΠ.

Έτσι εκτός και αν η Σαγκάη και η Taizhou Kouan αποτελούν κωδικές ονομασίες της Σύρου και του Περάματος στα μανδαρίνικα, φαίνεται ξεκάθαρα ότι η Κίνα δανειοδοτεί ελληνόκτητες ναυτιλιακές εταιρείες (που η έδρα τους είναι πιθανότατα στα Νησιά Καϋμάν) να φτιάξουν πλοία στην Κίνα και θέλει να δει πως θα μπορέσει να πάρει μετοχές στην εταιρεία που θα χτίσει (ή πιο σωστά θα τσιμεντώσει) το Ελληνικό. Όφελος άμεσο και ουσιαστικό δηλαδή για την χώρα κανένα και προοπτικές ανοίγματος θέσεων εργασίας στο άμεσο μέλλον μηδενικές.

Κοινώς το αποτέλεσμα είναι αέρας κοπανιστός - σε ό,τι τουλάχιστον μας αφορά μας αφορά άμεσα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: