Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

"Λευκή εβδομάδα" με επιπλέον σχολικές διακοπές εντός του έτους και στην χώρα μας;

Είδηση: Ένας θεσμός που υφίσταται εδώ και χρόνια στην Ευρώπη, φαίνεται ότι θα υλοποιηθεί φέτος για πρώτη φορά και στην Ελλάδα, με τα σχολεία να κλείνουν για λίγες μέρες μέσα στον Μάρτιο, στο πλαίσιο της "λευκής εβδομάδας" με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
Η "λευκή εβδομάδα" ή "σχολική ανάπαυλα", όπως θα τιτλοφορείται για τη χώρα μας ο νέος τουριστικός θεσμός, αποτελούσε χρόνιο αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων. Οι διαδικασίες για την εφαρμογή του βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, αφού τόσο οι αρμόδιοι υπουργοί όσο και ο πρωθυπουργός αντιμετώπισαν θετικά την πρόταση της ΠΟΞ.
Να σημειωθεί ότι μια πρώτη γεύση του θεσμού είχε πάρει η χώρα μας το 2004, όταν στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος, τα σχολεία χρηματοδοτήθηκαν για την οργάνωση τετραήμερων και πενθήμερων ψυχαγωγικών εκδρομών σε ορεινούς προορισμούς. Τότε μάλιστα, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΠΟΞ, Κώστα Λεβέντη, τα καταλύματα του Πηλίου είχαν φιλοξενήσει 5.000 μαθητές.
Στις 4 με 7 Μαρτίου 2014, (μετά την Καθαρά Δευτέρα στις 3 Μαρτίου), θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία, για να μπορούν οι οικογένειες να εκδράμουν σε ορεινούς προορισμούς και να απολαύσουν το πλούσιο φυσικό περιβάλλον των βουνών μας και τα χιονισμένα τοπία του. Κίνητρο για τέτοιες εξορμήσεις θα δώσουν οι ειδικές χαμηλές τιμές, έως και 50% μειωμένες, στα καταλύματα, που θα οριστεί να ισχύσουν από τις κατά τόπους Ενώσεις Ξενοδόχων, για την περιοχή τους αντίστοιχα" δήλωσε σχετικά ο κ. Λεβέντης.
Όσον αφορά τις διδακτικές ώρες που θα χαθούν από την εφαρμογή του θεσμού, η ΠΟΞ προτείνει να αναπληρωθούν είτε από την περικοπή των σχολικών περιπάτων, που είναι πέντε στη διάρκεια της εκπαιδευτικής χρονιάς είτε με την επίσπευση της έναρξης της επόμενης σχολικής περιόδου κατά δύο μέρες συνδυαστικά με την επιμήκυνση της κατά δύο μέρες.

Σχόλιο: Η εισαγωγή μιας βορειοευρωπαϊκής συνήθειας, η οποία περιλαμβάνει "κενές" σχολικές εβδομάδες εντός του σχολικού έτους συνδυασμένες όμως με κλείσιμο των σχολείων τον Ιούλιο και έναρξη μερικές μέρες νωρίτερα τον Αύγουστο, μάλλον αποτελεί μια απέλπιδα προσπάθεια να "τονωθεί' ο εσωτερικός τουρισμός την χειμερινή περίοδο. Χωρίς να θέλουμε να γίνουμε κακοί, έχουμε να πούμε τα εξής:
α) το βασικότερο πρόβλημα για το οποίο οι Έλληνες δεν πάνε διακοπές δεν έχει σχέση με τη σχολική περίοδο. Έχει να κάνει με το ότι δεν έχουν χρήματα για βασικές τους ανάγκες όπως π.χ. ν' αγοράσουν βενζίνη για το αυτοκίνητό τους (απαραίτητο για να πάνε στους "χειμερινούς προορισμούς"). Άρα 2 μέρες παραπάνω διακοπών στα σχολεία μάλλον θα δημιουργήσει πρόβλημα για το "τι θα κάνουν τα παιδιά τις 2 παραπάνω μέρες" παρά θα γεμίσουν "χαρά" τους γονείς που θα πουν "επιτέλους ρε παιδί μου κάπου να βρούμε να ξοδέψουμε τα 400 ευρώ που μας περίσσευαν".
β) ο Έλληνας παραδοσιακά τις οικογενειακές του διακοπές δεν τις περνάει "στους χειμερινούς προορισμούς". Τις περνάει το καλοκαίρι στη θάλασσα ή "στο χωρίο", σε περιόδους όπου οι μέρες είναι μεγαλύτερες και τα παιδιά μπορούν να είναι έξω και να παίζουν (με μια σχετική ασφάλεια). Άρα είναι πιθανότερο η "σύμπτηξη" των διακοπών ν' αντιμετωπιστεί με δυσθυμία ή αδιαφορία παρά με ανακούφιση για την "εκπληκτική" αυτή αλλαγή.
γ) Υπάρχει ένας πολύ σοβαρός λόγος που οι διακοπές στην Ελλάδα είναι τις περιόδους που είναι και κυρίως που οι καλοκαιρινές διακοπές είναι μεγαλύτερες. Ο βασικότερος λόγος για τις τελευταίες είναι ότι η χώρα μας (σε αντίθεση με την Σουηδία, την Νορβηγία και την Βρετανία) έχει υψηλές θερμοκρασίες από τον Μάιο και πέρα, πράγμα που κάνει την μαθησιακή λειτουργία δύσκολη: με απλά λόγια το μυαλό δε λειτουργεί καλά στους 40 βαθμούς. Επομένως 4 μέρες παραπάνω το καλοκαίρι, λίγο θα ωφελήσουν τα παιδιά.
και τέλος δ) Αν οι συμπαθείς ξενοδόχοι των "χειμερινών προορισμών" θέλουν επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου θα πρέπει να συμπράξουν και να πιέσουν για βελτίωση των σχετικών τουριστικών υποδομών της χώρας, να βελτιώσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες και να στραφούν στις αγορές του εξωτερικού, εκμεταλλευόμενοι τις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους. Μπορεί να μη γίνουμε ποτέ Αυστρία ή Ελβετία, αλλά και η Βουλγαρία (που σε αντίθεση με μας εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία για να βελτιώσει τους τομείς που προαναφέραμε) τα πάει μια χαρά. Εμείς, έχοντας το πρόσθετο των διάσπαρτων ανά την επικράτεια μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, μπορούμε να συνδυάσουμε και να προσφέρουμε το "κάτι παραπάνω".

Ας ελπίσουμε η επόμενη "φαεινή" ιδέα που θα υποστηρίξει ο Σαμαράς (μετά το Wi-fi με το οποίο ακόμα γελάμε και την "λευκή" εβδομάδα που μόλις σχολιάσαμε) να είναι καλύτερη...

Δεν υπάρχουν σχόλια: