Μία από τις εταιρείες που περιλαμβάνονται στο φετινό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων είναι και η ΕΥΔΑΠ, για την οποία σχεδιάζεται η πώληση ποσοστού 27,3% και η ανάθεση του management της εταιρείας σε στρατηγικό επενδυτή. Αν και έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν στο ζήτημα των εταιρειών ύδατος (καθώς και στις άλλες ΔΕΚΟ όπως π.χ. στην ΔΕΗ εδώ), αξίζει να δούμε την περίπτωση της ΕΥΔΑΠ διεξοδικά...
Αν σκεφθούμε ότι η σημερινή κεφαλαιοποίηση της βρίσκεται στα επίπεδα των 337 εκατ. ευρώ, ενώ η πραγματική αξία της εταιρείας εκτιμάται από 1,5 δισ. μέχρι 2 δισ. ευρώ με βάση την αποτίμηση των παγίων, μπορούμε εύκολα να αντιληφθούμε τι θα συμβεί εάν γίνουν μεταβιβάσεις μετοχών μέσω του Χ.Α., ακόμη και αν δοθεί από τον ενδιαφερόμενο επενδυτή ένα υψηλό premium.
Οπως επισημαίνουν παράγοντες του χώρου, θα μιλάμε για «ξεπούλημα» της δημόσιας περιουσίας και απώλεια του ελέγχου σε ζωτικούς, για την οικονομία της χώρας, κλάδους, όπως είναι π.χ. του ηλεκτρισμού και της ύδρευσης.
Εντύπωση προκαλεί στην περίπτωση της ΕΥΔΑΠ ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ουδέποτε συζήτησε το θέμα με τη διοίκηση της εταιρείας ύδρευσης, ούτε ζητήθηκε η γνώμη της, ενώ «σε αναμμένα κάρβουνα» βρίσκονται και οι μέτοχοι της εταιρείας (πλην του κράτους).
Μια ματιά στα οικονομικά δεδομένα της εταιρείας αρκεί για να αντιληφθούμε ότι η πραγματική αξία της είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που εμφανίζεται στο Χρηματιστήριο.
Για παράδειγμα, οι απαιτήσεις της από το Δημόσιο ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ, χωρίς σε αυτές να περιλαμβάνονται οι απαιτήσεις έναντι των δήμων και κυμαίνονται γύρω στα 20 εκατ. ευρώ.
Επιπροσθέτως, δικαιούται από το Δημόσιο επιχορήγηση 250,41 εκατ. ευρώ για κεφαλαιουχικές δαπάνες της περιόδου 2000-2008 και ακόμη 63,2 εκατ. για τη διετία 2009-2010.
Τέλος, σύμφωνα με τον ιδρυτικό της Νόμο 2744/99, το Δημόσιο, ανέλαβε δέσμευση για την επιχορήγηση της για την κάλυψη του 60% της κεφαλαιακής δαπάνης που θα καταβάλει για τη συντήρηση, ανακαίνιση, βελτίωση ή και την επέκταση του συστήματος ύδρευσης και αποχέτευσης.
Ολα τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι η πώληση του 27,3% της ΕΥΔΑΠ (μαζί με την ανάθεση του management), με βάση τα σημερινά δεδομένα στο Χ.Α., θα έφερνε έσοδα μόλις... 92 εκατ. ευρώ. Ακόμη και εάν υπάρξει κάποια συμφωνία με στρατηγικό επενδυτή για αγορά των μετοχών με... γενναίο premium (π.χ. της τάξης του 50%), τα συνολικά έσοδα δεν θα ξεπερνούν σε καμία περίπτωση τα 140 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι, το εννεάμηνο του 2011 έκλεισε για την εταιρεία με αύξηση κατά 76% της κερδοφορίας (στα 27.22 εκατ.), από το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ κατά 40% αυξήθηκαν και τα λειτουργικά κέρδη, καθώς διαμορφώθηκαν στα 67,41 εκατ. ευρώ. Και όλα αυτά παρά τη μικρή κάμψη των πωλήσεων σε ποσοστό 5,8%.
Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν μπει ιδιώτες στον τομέα της ύδρευσης, αυτό έχει γίνει με συμβάσεις εκμετάλλευσης (και όχι ιδιοκτησίας) για κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με την υποχρέωση των εταιρειών να κάνουν τα αναγκαία έργα στο δίκτυο.
Σε διεθνές επίπεδο υπάρχουν 10 μεγάλες εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες ύδατος και αποχέτευσης σε περισσότερες από 150 χώρες. Οι μεγαλύτερες εξ αυτών είναι οι «Suez RWE», «Veolia» (πρώην Vivendi), «Saur», Agbar, καθώς και οι βρετανικές «Thames Water» και «Wessex Water» - που μονωπολούν ουσιαστικά το πολυτιμότερο αγαθό του πλανήτη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται...
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Σημεία των καιρών. Εφαρμογή της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας προκειμένου να κριθεί περιεχόμενο ραδιοφωνικής μετάδοσης σημειώθηκε την Τρίτη 10 Ιανουαρίου για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού ραδιοφώνου και των ελληνικών ΜΜΕ. Το περιστατικό αφορά μήνυμα που μεταδόθηκε από τη συχνότητα ενημερωτικού σταθμού ενώ αυτός τελούσε υπό κατάληψη. Ωστόσο, οι κατηγορίες που ασκήθηκαν είναι για πρώτη φορά όχι για το ζήτημα της κατάληψης, αλλά για το περιεχόμενο του μηνύματος.
Στις 11 το πρωί της Τρίτης, 20 άτομα πραγματοποίησαν κατάληψη στο ραδιοφωνικό σταθμό Flash, προκειμένου να μεταδόσουν μήνυμα αντιπληροφόρησης για τη δίκη των κατηγορούμενων στην υπόθεση της ένοπλης οργάνωσης του Επαναστατικού Αγώνα. Παρόλο που η διοίκηση του σταθμού δήλωσε ότι δεν επιθυμεί καμία δίωξη, υπήρξε αυτεπάγγελτη εκστρατεία της αστυνομίας, η οποία περικύκλωσε το κτίριο και απαίτησε τη σύλληψη των καταληψιών. Μετά από πολιορκία και θρίλερ διαπραγματεύσεων διάρκειας 3μιση ωρών, που αποτυπώθηκαν και στον αέρα του ενημερωτικού σταθμού, η αστυνομία εισέβαλε στις εγκαταστάσεις του Flash και συνέλαβε τους καταληψίες.
Ανεξάρτητα με το αν συμφωνούμε με αυτά που οι 20 φρόντισαν να ακουστούν από τη συχνότητα του Flash, οφείλουμε να σταθούμε σε ένα βασικό σημείο που αλλάζει τα όσα γνωρίζουμε για την ελευθερία του λέγειν στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύτηκαν, οι κατηγορίες που αποδόθηκαν στους καταληψίες είναι "εγκωμιασμός τρομοκρατικών πράξεων" και "απείθια".
Η νομική πλευρά του περιστατικού αγνοεί πλήρως το γεγονός της κατάληψης (το γεγονός δηλαδή ότι δεν είχαν εξουσιοδότηση/άδεια να βρίσκονται εκεί και να μεταδίδουν τα όσα μετέδωσαν, ενδεχομένως και την απειλή άσκησης βίας) αλλά εστιάζει στο περιεχόμενο του μηνύματος το οποίο μεταδόθηκε. Αυτό σημαίνει ότι αντίστοιχη ποινική δίωξη μπορεί να ασκηθεί ανά πάσα στιγμή για οποιονδήποτε (συμπεριλαμβανομένων κι επαγγελματικών δημοσιογράφων) επιλέξει να σχολιάσει τις υποθέσεις των λεγόμενων τρομοκρατικών οργανώσεων, ένα θέμα που βρίσκεται στην επικαιρότητα λόγω της τρέχουσας δικαστικής διαδικασίας. Προκαλεί τρόμο η σκέψη ότι οι αρχές παρακολουθούν τα μεταδιδόμενα στις ενημερωτικές εκπομπές, με ένα αντίγραφο της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας στο χέρι. Η συνέχεια θα κριθεί στο δικαστήριο.
Πηγή ειδήσεων: "Ραδιόφωνο"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου