Ακόμα και όσοι είχαν αρχικά πιστέψει την "αγνότητα" των προθέσεων του κυρίου Παπαδήμου, δεν μπορούν πλέον παρά να ξεφύγουν από την πλάνη στην οποία ζούσαν, ειδικά μετά τις πρόσφατες θέσεις του για το ζήτημα των μισθών και επιδομάτων του ιδιωτικού τομέα.
Το συγκεκριμένο ζήτημα τοποθετεί σε πολύ ενδιαφέρουσα βάση η εφημερίδα "Παρόν" και ο συνάδελφος Νώντας Χαλδούπης:
"Ο τεχνοκράτης υψηλού διεθνούς κύρους, που κλήθηκε από το πολιτικό σύστημα να διαπραγματευτεί με τις γνώσεις και το κύρος του τη νέα δανειακή σύμβαση για να κρατηθεί η Ελλάδα στο ευρώ, αποκάλυψε αυτήν την εβδομάδα την πλήρη ταύτισή του ακόμη και με τις πιο παράλογες απαιτήσεις της «τρόικας» για μισθούς πείνας στον ιδιωτικό τομέα, που θα βυθίσουν την οικονομία σε ανεξέλεγκτη ύφεση, όπως παραδέχονται ακόμη και οι σύμβουλοι του κ. Λουκά Παπαδήμου!
Oι κοινωνικοί εταίροι που κλήθηκαν αυτήν την εβδομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου από τον πρωθυπουργό διαπίστωσαν με έκπληξη ότι ο συνομιλητής τους, αντί να αναζητήσει επιχειρήματα για να ανακόψει το σχέδιο της «τρόικας» για απόλυτη εξαθλίωση των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, ταυτίζεται απολύτως με τις πιο ακραίες θέσεις που θα εξέφραζε και ο ίδιος ο Πολ Τόμσεν του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου: «Φτωχοί στο ευρώ ή κατεστραμμένοι στη δραχμή», ήταν το επικίνδυνο δίλημμα που έθεσε ο κ. Παπαδήμος στους συνομιλητές του, με τα ίδια ακριβώς λόγια που το είχε θέσει λίγο νωρίτερα και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και τακτικός συνομιλητής του, Β. Ράπανος.
Πρόκειται, βέβαια, για ένα δίλημμα άκρως επικίνδυνο, ιδιαίτερα όταν τίθεται διά στόματος του έλληνα πρωθυπουργού: τραπεζικά στελέχη μιλούν για τεράστια εκροή καταθέσεων, που συνεχίζεται και επιταχύνεται, απειλώντας να τινάξει στον αέρα τις τράπεζες και το ίδιο το Δημόσιο, το οποίο καλύπτει με εγγυήσεις τις χαμένες καταθέσεις. Σε πολιτικό επίπεδο, το δίλημμα μπορεί να έχει ακριβώς το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα: αν η παραμονή στο ευρώ συνδέεται άρρηκτα με την εξαθλίωση, χωρίς το παραμικρό «φως» ανάπτυξης, όλο και περισσότεροι ίσως μπουν στον πειρασμό να πουν «δραχμή και... γαία πυρί μιχθήτω», ιδιαίτερα σε μια εποχή που ακόμη και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μόνο επτά στους δέκα Έλληνες υποστηρίζουν σταθερά το ευρώ.
Μας βλέπουν ως πειραματόζωα...
Τον παραλογισμό της πολιτικής Παπαδήμου, που φαίνεται να... συμπάσχει περισσότερο με την «τρόικα» παρά με τους «αδιόρθωτους» Έλληνες, εξέφρασε σε όλο του το μεγαλείο την Πέμπτη ο εκ του τραπεζικού χώρου προερχόμενος (στέλεχος του ομίλου Λάτση επί χρόνια) βασικός οικονομικός σύμβουλος του κ. Παπαδήμου. Η «τρόικα», δήλωσε χωρίς ίχνος ντροπής ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης, «γνωρίζει ότι, αν καταργηθούν ο 13ος και 14ος μισθός, η κατανάλωση θα υποχωρήσει περαιτέρω και θα υπάρξει μεγαλύτερη ύφεση. Θέλουν όμως με την πίεση αυτή να δουν ότι οι Έλληνες έχουν σοβαρευτεί και βλέπουν πλέον τα προβλήματα»!
Δηλαδή, η κυβέρνηση Παπαδήμου, αντί να διαπραγματευτεί με την «τρόικα» για να σταματήσει την ύφεση, που εκτός των άλλων τινάζει στον αέρα και την προσπάθεια εξυπηρέτησης του χρέους, δέχεται να επιβληθούν τα μέτρα που οδηγούν την οικονομία στην κατάρρευση, για να πείσουμε επιτέλους ότι... γίναμε καλά παιδιά! Αυτά θα διδάξουν αύριο, άραγε, στους φοιτητές τους για την άσκηση της οικονομικής πολιτικής οι καθηγητές Παπαδήμος και Χαρδούβελης; Θα διδάξουν, άραγε, αυτό που και ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ, περιέγραψε σε πρόσφατο άρθρο του ως «σχιζοφρενική αντίληψη» των αγορών; Των αγορών που, όπως έγραψε ο Μπλανσάρ, πιέζουν συνεχώς τις κυβερνήσεις για μέτρα λιτότητας, αλλά, όταν αυτά λαμβάνονται και οδηγούν στην ύφεση, οι αγορές τρομάζουν και εγκαταλείπουν τα ομόλογα των χωρών αυτών!
Στον πάτο όλο και πιο γρήγορα
Το σχέδιο της «τρόικας» για την Ελλάδα, πάντως, το οποίο θέλει πάση θυσία να εφαρμόσει μέχρι κεραίας ο κ. Παπαδήμος, είναι να φέρει με τη διαπραγμάτευση της νέας δανειακής σύμβασης άλλον έναν γύρο πολύ γρήγορης και μεγάλης μείωσης των εισοδημάτων, η οποία υποτίθεται ότι θα ανοίξει τον δρόμο για την έλευση επενδυτών. Το ενδιαφέρον της «τρόικας» στρέφεται κυρίως προς τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, αλλά η επίθεση στα εισοδήματα θα είναι στην πραγματικότητα τετραπλή, αφού θα περιλαμβάνει νέες μειώσεις μισθών και απολύσεις στο Δημόσιο, περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, με πιθανό άνοιγμα εκ νέου και του ασφαλιστικού, για πρόσθετη μείωση των κύριων συντάξεων, καθώς και μια άνευ προηγουμένου φορολογική επιδρομή στους ασθενέστερους και ειλικρινέστερους φορολογούμενους: Για τον ιδιωτικό τομέα, μετά την άρνηση της ΓΣΕΕ να διαπραγματευτεί εκ νέου τη συλλογική σύμβαση, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για το «ψαλίδισμα» αποδοχών που ζητάει η «τρόικα», όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα οδηγηθεί σε νομοθετική παρέμβαση μέσα στον επόμενο μήνα, για την οποία έχουν πέσει στο τραπέζι όλα τα δυσμενή σενάρια που θα μπορούσε να σκεφτεί ένας μισθωτός: μείωση του βασικού μισθού πείνας των 751 ευρώ (μεικτά), κατάργηση της μισθολογικής ωρίμανσης, κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, με ενσωμάτωση στις βασικές αποδοχές. Έτσι, ένας μισθωτός του ιδιωτικού τομέα θα είναι ευτυχής αν στα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής του πορείας έχει ετήσιο εισόδημα πάνω από τα περίπου 7.000 ευρώ, που είναι το επίσημο όριο φτώχειας για το 2009! Στον δημόσιο τομέα, βέβαιη είναι η άμεση υπαγωγή και των υπαλλήλων και λειτουργών των ειδικών μισθολογίων (ένστολοι, δικαστικοί, γιατροί κ.ά.) στο ενιαίο μισθολόγιο, με κατάργηση ειδικών επιδομάτων που λαμβάνει η κάθε κατηγορία και μείωση των αποδοχών κατά 35%, σε σχέση με τα επίπεδα του 2009.
Αμέσως μετά, όμως, η κυβέρνηση θα κληθεί από την «τρόικα» να εφαρμόσει ένα επιθετικό και εμπροσθοβαρές σχέδιο μείωσης της απασχόλησης στο Δημόσιο, με αιχμή τον νέο νόμο που επεξεργάστηκαν οι «τεχνικοί σύμβουλοι» της ομάδας Ράινχενμπαχ για την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η «τρόικα» θα επιδιώξει με καταργήσεις οργανισμών, υπηρεσιών και φορέων του Δημοσίου να καλυφθεί από το 2012 το 1/3 του συνολικού στόχου για μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 μέχρι το 2014. Δηλαδή, θα απομακρυνθούν φέτος με κάθε τρόπο τουλάχιστον 50.000 υπάλληλοι! Για τις επικουρικές συντάξεις, το σχέδιο Κουτρουμάνη που παρουσιάστηκε την Πέμπτη οδηγεί σε σημαντικές μειώσεις, που σε προβληματικά Ταμεία με υψηλές παροχές θα ξεπεράσουν το 25%. Το σχέδιο προβλέπει ενοποίηση και των πέντε ταμείων που καλύπτουν μισθωτούς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΕΤΕΑΜ, ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΙΤ, ΤΑΥΤΕΚΩ και ΕΤΑΤ) και περικοπή συντάξεων όπου αυτές υπερβαίνουν το 20% των συντάξιμων αποδοχών, χωρίς το ταμείο να έχει την οικονομική δυνατότητα για την κάλυψή τους. Το υπουργείο Εργασίας προσφέρει ως «δέλεαρ» για την αποδοχή της ενοποίησης τη μερική κάλυψη από το Δημόσιο των ζημίων που θα υποστούν τα Ταμεία από το «κούρεμα» του χρέους, αλλά δεν διευκρινίζει πώς, πόσα και πότε θα δοθούν. Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, όμως, πληροφορίες αναφέρουν ότι η «τρόικα» θα απαιτήσει επικαιροποιημένη μελέτη βιωσιμότητας από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή. Αυτή θα ανοίξει τον δρόμο για νέες, δυσμενείς παραμετρικές αλλαγές, δηλαδή αυξήσεις ορίων ηλικίας και μειώσεις συντάξεων. Αναφορικά με την άγρια φορολογική επίθεση στα εισοδήματα, που φέτος θα είναι πρωτοφανών διαστάσεων, με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ και τα αυξημένα τεκμήρια διαβίωσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο στόχαστρο βρίσκονται και πάλι οι 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες, που θα υποστούν διπλασιασμό του ειδικού τέλους από τα 500 στα 1.000 ευρώ - προφανώς για να ενθαρρυνθεί η επιχειρηματικότητα! Υπό κατάργηση είναι το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ των νησιών, ενώ φοροεισπρακτικό «ξεζούμισμα» πολλών δισεκατομμυρίων για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις φέρνει η επανεξέταση όλων των φοροαπαλλαγών. Σε όλα αυτά τα μέτρα θα πρέπει, βεβαίως, να προστεθεί η μαζική περικοπή που σχεδιάζεται στα επιδόματα κοινωνικής πολιτικής, που θα αφαιρέσει αρκετά δισεκατομμύρια από τα εισοδήματα των κατά τεκμήριο ασθενέστερων, με πρόσχημα τον εξορθολογισμό. Συνολικά, δηλαδή, η εποχή του νέου Μνημονίου φέρνει τόσο άγρια υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου και τόσο γρήγορα, που κάθε πρόβλεψη για την ύφεση θα αποδειχτεί υπερβολικά αισιόδοξη, ενώ είναι πολύ αμφίβολο για πόσο ακόμη θα αποφεύγει η χώρα τις ακραίες εκδηλώσεις κοινωνικής αναταραχής.
Και για να μην ξεχνιόμαστε: Ούτε αρχή ούτε τέλος έχει το φοροεισπρακτικό αμόκ της κυβέρνησης, καθώς μετά από ενάμισι χρόνο Μνημόνιο αποκαλύπτεται τώρα ότι, παρά τη γενική σφαγή μισθών και συντάξεων, υπήρχαν και χιλιάδες περιπτώσεις όπου χαμηλοσυνταξιούχοι ελάμβαναν δώρα και Χριστουγέννων και Πάσχα, έως και 200 ευρώ μεγαλύτερα από εκείνα που ελάμβαναν... τους καλούς καιρούς.
Στο πολυνομοσχέδιο υπάρχει διάταξη με την οποία ορίζεται πως όσοι έπαιρναν σύνταξη κάτω από 400 ευρώ το μήνα, δεν θα παίρνουν το 400ρι σαν δώρο Χριστουγέννων ή το 200ρι το Πάσχα και το καλοκαίρι, αλλά το ποσό που αντιστοιχεί στη μικρότερη των 400 ευρώ σύνταξη!
Το μέτρο αφορά εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους που λαμβάνουν την κατώτατη σύνταξη ή σύνταξη χηρείας αρκετών Ταμείων (ΟΓΑ, πρώην ΤΕΒΕ κλπ) και οι οποίοι είδαν τα ποσά τους να αυξάνονται αντί να μειώνονται. Σημειώνεται ότι οι κατώτατες "δια νόμου" συντάξεις, σπανίως μόνο είναι ανταποδοτικές και αναλογούν (στην συντριπτική τους πλειοψηφία) σε πάρα πολύ χαμηλές εισφορές, σε σχέση το τελικό ποσόν της συντάξεως.
Η αιτιολογική έκθεση (που μπορείτε να βρείτε εδώ), έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον αφού προσπαθεί να δικαιολογήσει τ' αδικαιλόγητα. Αλήθεια, προς τι η χρήση του όρου "ανταποδοτικότητα" σ' αυτήν την περίπτωση; Εδώ θέλουν να εξαφανίσουν επικουρικές και εφάπαξ (διαβάστε εδώ αναλυτικά), που είναι η κατεξοχήν έκφραση "ανταποδοτικότητας" στο ασφαλιστικό μας σύστημα - άραγε το ενδιαφέρον τους για δικαιοσύνη γιατί δεν επεκτείνεται και εκεί; Αλλά είπαμε. Δύο μέτρα και δύο σταθμά σε όλα - σ' αυτό θα κολλούσαν;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου