Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2011

Υπό "αξιοποίηση" και η εκκλησιαστική περιουσία / Βουλευτής Καλοχαιρέτας - Γ.Παπανδρέου βίοι παράλληλοι

Είδηση: Θέση στο πάρτυ πωλήσεων, που θα δρομολογηθεί από την κυβέρνηση, φαίνεται να παίρνει η Εκκλησία της Ελλάδος. Οι προθέσεις των ηγετικών κύκλων της Εκκλησίας αποτυπώθηκαν στο πρόσφατο, επενδυτικού χαρακτήρα, ταξίδι του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στην Ντόχα, όπου συναντήθηκε με τον εμίρη του Κατάρ Χαμάντ μπιν Καλίφα αλ Τάνι.

Ο αρχιεπίσκοπος ενημέρωσε ήδη τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) για το «πακέτο» που παρουσίασε στους Αραβες, κυρίως για το φιλέτο που διαθέτει η Εκκλησία στο Καβούρι της Βουλιαγμένης. Πρόκειται για έκταση 85 στρεμμάτων, όπου σήμερα στεγάζεται το Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης και γειτνιάζει με το συγκρότημα του «Αστέρα» που ανήκει στον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας. Η Εκκλησία διαθέτει πλούσιο χαρτοφυλάκιο παραθαλάσσιων εκτάσεων αλλά και αστικών ακινήτων, πολλά από τα οποία συνορεύουν με δημόσια «φιλέτα». Αποτελεί κοινό μυστικό πως τα τελευταία χρόνια Δημόσιο και Εκκλησία αναζητούν τρόπους να συνενώσουν περιουσιακά στοιχεία τους, ώστε να δημιουργηθούν ευρείας κλίμακας ακίνητα-εκτάσεις για τα οποία ενδιαφέρονται κυρίως ισχυροί ξένοι επενδυτές.

Οι κινήσεις, που χαρακτηρίζονται ασυνήθιστες για το χαμηλών τόνων προφίλ του Ιερώνυμου, αποδίδονται στην πίεση που δημιουργεί η οικονομική κρίση καθώς τα τελευταία 2-3 χρόνια τα έσοδά της έχουν περιοριστεί αισθητά. Είναι ενδεικτικό πως μόνο από την συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής (υπολογίζεται στο 1,8%-2%) τα έσοδα της Εκκλησίας έχουν ελαχιστοποιηθεί, αφού τα τελευταία δύο χρόνια ο τραπεζικός όμιλος δεν διανέμει μέρισμα.

Παράλληλα, η τιμή της μετοχής έχει υποχωρήσει περισσότερο από 70% μόνο τις τελευταίες 52 εβδομάδες.

Ταυτόχρονα, από τα 486 ακίνητα της Εκκλησίας σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη τα 127 παραμένουν στα αζήτητα χωρίς ενοικιαστή. Το 2010 τα έσοδά της δεν ξεπέρασαν τα 9,2 εκατ. ευρώ. Ξενοίκιαστο παραμένει και ένα «φιλέτο» στο κέντρο της Αθήνας, το πρώην υπουργείο Παιδείας, στην οδό Μητροπόλεως στο Σύνταγμα. Επιχειρηματικοί κύκλοι σημειώνουν με έμφαση τον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η Εκκλησία στην αξιοποίηση μεγάλων δημόσιων «φιλέτων», πιέζοντας τους ιεράρχες να αναλάβουν πρωτοβουλίες.

Η κίνηση της Εκκλησίας να προσφέρει τα 85 στρέμματα στη Βουλιαγμένη φαίνεται να διευκολύνει την πλευρά της Εθνικής και ταυτόχρονα να ανοίγει το δρόμο για την προσφορά και άλλων ακινήτων της, είτε ξεχωριστά είτε από κοινού με κρατικές εκτάσεις. Στη ΔΙΣ, ο Ιερώνυμος φέρεται να ανέφερε στους μητροπολίτες πως η επαφή με τους Καταριανούς τούς ανοίγει τον δρόμο να εκχωρήσουν ακίνητα σε περιοχές της χώρας (Μαγνησία, Χαλκιδική, Ρόδο κ.λπ.). Η πρωτοβουλία του Ιερώνυμου διευκολύνει εκ των πραγμάτων τα σχέδια της διοίκησης της Εθνικής να απεμπλακεί από μη τραπεζικές δραστηριότητες όπως το ξενοδοχειακό συγκρότημα του «Αστέρα» Βουλιαγμένης.

Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρονται στο ενδιαφέρον του εμίρη του Κατάρ τόσο για το εκκλησιαστικό ακίνητο όσο και για το συγκρότημα του «Αστέρα», που θεωρείται ένα από τα πιο περιζήτητα παραθεριστικά συγκροτήματα της Μεσογείου.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Αραβας έχει ίδια αντίληψη για τις εγκαταστάσεις και τις υπηρεσίες της θυγατρικής της Εθνικής όπως και ανταγωνιστικών ξενοδοχείων πολυτελείας στην περιοχή της Αττικής, όπου διέμεινε με κάθε μυστικότητα.

Η διοίκηση της Εθνικής έχει βεβαιώσει την πρόθεσή της να εκχωρήσει την εισηγμένη θυγατρική (ελέγχει το 85,35% του «Αστέρα»), με τον Απόστολο Ταμβακάκη να έχει διευκρινίσει, πως «δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι ο "Αστήρ" θα ανήκει στην Εθνική». Ανάλογες δηλώσεις είχε κάνει ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ στη γενική συνέλευση των μετόχων.

Πολιτικοί παράγοντες θεωρούν εξαιρετικά δύσκολο να προχωρήσει η παραχώρηση του «Αστέρα» στη διάρκεια ζωής της κυβέρνησης συνεργασίας, μεταθέτοντας τη λήψη των όποιων αποφάσεων όταν σταθεροποιηθούν η πολιτική κατάσταση και το επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα μας. Παράλληλα, οικονομικοί κύκλοι εκτιμούν πως οι εν δυνάμει ενδιαφερόμενοι δεν θα είχαν λόγο να κινηθούν άμεσα, καθώς προσδοκούν πως μέσα στους επόμενους μήνες θα μπορέσουν να αγοράσουν ακόμη πιο φθηνά.

Η αποτίμηση του «Αστέρα» κυμαίνεται στα 120-122 εκατ. ευρώ έχοντας υποχωρήσει μόλις 2,56% από την αρχή του έτους και 13,24% από τα υψηλά 52 εβδομάδων. Στο ίδια διάστημα η μετοχή της μητρικής Εθνικής έχει χάσει το 65,62% και 73,26% αντίστοιχα της αξίας της. Μια διαφορά που χρηματιστηριακοί παράγοντες αποδίδουν στην προσπάθεια ορισμένων να συντηρήσουν την τιμή της μετοχής του «Αστέρα» σε επίπεδα που θα ενίσχυαν τη διαπραγματευτική θέση της Εθνικής, στο ενδεχόμενο αποχώρησης του συγκροτήματος.

Σχόλιο: Θεωρούμε την εκκλησιαστική περιουσία ως προέκταση της Δημόσιας, δεδομένης της θέσης της Εκκλησίας μας, τόσο ως προς το Σύνταγμα αλλά και την παράδοση. Προφανέστατα βέβαια δεν απαιτούμε την περιουσία της (μας) να μένει αναξιοποίητη, ούτε λίγοι να καρπώνονται τα οφέλη της. Και βέβαια σ' αυτούς τους καιρούς που ζούμε η εκκλησία επιβάλλεται να έχει τα κεφάλαια για ν' ανταπεξέλθει στις αυξημένες υποχρεώσεις που δημιουργούνται από το κοινωνικό έργο που επιβάλλεται να προσφέρει.

Όμως τα ερωτήματα που τίθενται είναι τα εξής: α) Με τι όρους θα γίνουν οι "επενδύσεις"; β) Τι θα γίνει με τα ιδρύματα που ήδη υπάρχουν στις περιοχές που είναι υπό "αξιοποίηση"; Θα μεταστεγαστούν σε ανάλογες (και καλύτερες) υποδομές και σε ανάλογο περιβάλλον (π.χ. το ορφανοτροφείο δεν μπορεί να είναι στεγασμένο στον Αγ. Παντελεήμονα για ευνοήτους λόγους) ή θα πάνε "κατά διαόλου"; γ) Σε ποιες δράσεις θα κατευθυνθούν τα προσδοκώμενα κέρδη; Προς Θεού - μη δούμε πάλι καμία "Αλληλεγγύη" ανακατεμένη!

Αναμένουμε απαντήσεις ανάλογες της σοβαρότητας του Αρχιεπισκόπου...
-------------------------------------------------------------------------------------
Ας θυμηθούμε ένα απόσπασμα από τον παλιό, καλό ελληνικό κινηματογράφο - ένα μίνι αφιέρωμα στον τύπο εκείνο των πολιτικών που πολλά υπόσχονται αλλά ελάχιστα κάνουν (και να μας θυμίζει Παπανδρέου και τις υποσχέσεις για "καλύτερες" μέρες):


Και κάτι τελευταίο... Αντί της στήλης μας "πολιτική ιστορία", σας παραπέμπουμε σήμερα σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε ο δημοσιογράφος και αναλυτής της "Καθημερινής" Σταύρος Λυγερός στο NEWS24, με θέμα την πολιτική κατάσταση στην χώρα μας. Στο κάτω-κατώ "από μικρό και κυβερνητικό μαθαίνεις την αλήθεια"...

Δεν υπάρχουν σχόλια: