Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Ποινική δίωξη εναντίον Σάλλα και Προβόπουλου για μη προστασία δημοσίου χρήματος...Τι θα βγάλει;

Ορισμένα πράγματα πρέπει να γίνονται, όσο και αν αργούν. Έτσι με μεγάλη έκπληξη - αλλά με μικρή ως μέτρια κάλυψη από τα ΜΜΕ - πληροφορηθήκαμε ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας, κατέθεσε ποινική δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα κατά του πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου και του πρώην Προέδρου του Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα.

Η δίωξη αφορά τα αποθεματικά Ασφαλιστικών Ταμείων και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου τα οποία φέρεται να μην προστάτευσε ως όφειλε η ΤτΕ με αποτέλεσμα να χαθούν εκατομμύρια προς όφελος της Τράπεζας Πειραιώς (λεπτομέρειες εδώ).

Εμείς μαζί με πολλούς άλλους φωνάζουμε εδώ και χρόνια για τον τρόπο που η ΤτΕ, εκτελώντας διατεταγμένη υπηρεσία οδήγησε με τις πράξεις της στον εκμηδενισμό των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων (θυμηθείτε τι λέγαμε εδώ). Τελικά μετά από πολλά χρόνια, η δικαιοσύνη λειτουργώντας με αντανακλαστικά Ρανταπλάν, αποφάσισε να διερευνήσει την υπόθεση και τελικά ν' ασκήσει διώξεις.

Θα φέρει η κίνηση αυτή τα χρήματα πίσω; Όχι βέβαια. Πιστεύει κανείς ότι θα υπάρξουν ποινές φυλάκισης; Φυσικά και όχι. Υπάρχει πιθανότητα να έχουμε κάποιο αποτέλεσμα που θα ικανοποιήσει το "κοινό περί δικαίου αίσθημα"; Αμφιβάλουμε πάρα πολύ. 

Όμως παρόλα αυτά, η δίωξη χρειαζόταν. Και ας πέσουν τα πολιτικά τζάκια, η ΤτΕ, οι δανειστές, η αντιπολίτευση και κυβερνητικοί κύκλοι στην "ανεξάρτητη" δικαιοσύνη για να πάει την υπόθεση στο αρχείο ή να αποδώσει πάλλευκους τους εν λόγω κυρίους, στην κοινωνία.

Δεν έχουμε αυταπάτες λοιπόν, αλλά όπως και να έχει, κάπου πρέπει να χτυπήσουν "καμπανάκια" για την πιθανότητα τιμωρίας ώστε κάποιοι να είναι πιο προσεκτικοί όταν βρίσκονται σε θέση ευθύνης. Το ότι υπάρχει μια "ελίτ" τραπεζιτών και πολιτικών που θεωρεί ότι είναι υπεράνω δικαιοσύνης είναι βαθιά ενοχλητικό και συνάμα αντιδημοκρατικό. 

Απ' αυτή την πλευρά και μόνο λοιπόν, η δίωξη είναι θετική εξέλιξη...

Δεν υπάρχουν σχόλια: