Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Αλήθειες και ψέματα για το κλείσιμο της ΕΡΤ

 «Λίγο μετά τις 11 το βράδυ της Τρίτης (11/6) έπεσε το σήμα της αναλογικής και ψηφιακής ΕΡΤ. Πρώτο σταμάτησε το αναλογικό σήμα για να ακολουθήσει λίγη ώρα μετά το σήμα της ΕΤ3, το σήμα στην Πάτρα, την Κεφαλλονιά και την Ιθάκη. Οι παρουσιαστές της ΕΡΤ που βρίσκονταν στο στούντιο για την έκτακτη ενημερωτική εκπομπή που ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τη μετάδοση της ανακοίνωσης από τον Σίμο Κεδίκογλου για το κλείσιμο της ΕΡΤ, μετέδιδαν λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις για την απώλεια του σήματος από διάφορες περιοχές.  Την ίδια ώρα, εργαζόμενοι παρέμεναν μέσα στο ραδιομέγαρο στη λεωφόρο Μεσογείων, ενώ χιλιάδες πολίτες στον προαύλιο χώρο, διαμαρτύρονταν για το κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης.Από τη μικροφωνική εγκατάσταση που είχε στηθεί στο προαύλιο ακούγονταν συνθήματα και τραγούδια και για αρκετές ώρες έμειναν κλειστά και τα δύο ρεύματα της λεωφόρου Μεσογείων λόγω του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί.  Παράλληλα, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έγιναν και όπου υπάρχουν εγκαταστάσεις της ΕΡΤ σε όλη την Ελλάδα.» (από το «Έθνος»).

Η απόφαση του κλείσιμου της ΕΡΤ, φάνηκε ξαφνική αλλά δεν ήταν: η κυβέρνηση έψαχνε εδώ και καιρό τρόπους να «καλύψει» το στόχο των (τουλάχιστον) 2000 απολύσεων «μέχρι τον Ιούνιο» και αποφάσισε να το κάνει «αποφασίζοντας και διατάσσοντας», αγνοώντας επιδικτεικά τους/τις «εταίρους/ες» της. Η ΕΡΤ (για την οποία θα πρέπει να τονίσουμε ότι η ίδια η ΝΔ φόρτωσε με πληθώρα «συμβούλων» τύπου Αιμίλιου Λιάτσου από πέρσυ τον Ιούνιο) αποτέλεσε το καλύτερο θύμα: ισχυρός συνδικαλισμός, μεγάλο μέγεθος και σύνδεση με κάτι που οι περισσότεροι Έλληνες απεχθανόμαστε – το «ανταποδοτικό τέλος».  Έτσι χωρίς να ρωτήσει κανέναν, γνωρίζοντας ότι βέβαια ότι τόσο η ΔΗΜΑΡ όσο και το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσουν να στηρίζουν την κυβέρνηση, προχώρησε, αποδεικνύοντας ότι «αρχηγού παρόντος πάσα αρχή παυσάτω». Έτσι το όφελος είναι διπλό: από την μια φαίνεται «καλή» στην τρόικα αφού πιάνει με την «μία» το στόχο των απολύσεων και από την άλλη αποδυναμώνει τους «συμμάχους» της (από τους οποίους θ’ αντλήσει ψήφους στις επόμενες εκλογές) οι οποίοι παρουσιάζονται για μια ακόμα φορά ανακόλουθοι και αδύναμοι να σταθούν στο ύψος των «αρχών» και των «απόψεών» τους. Δύο σ’ ένα δηλαδή.Θα προσπαθήσουμε υπό μορφή ερωταπαντήσεων να δούμε την πραγματική εικόνα πίσω από την κίνηση αυτή και να βάλουμε τα πράγματα στην «θέση» τους…
Το κλείσιμο της ΕΡΤ θα ωφελήσει οικονομικά την χώρα

Μια χώρα που δεν έχει χρήματα, θα αποζημιώσει 2700 ανθρώπους πολλοί εκ των οποίων είναι μόνιμοι ή αορίστου με πολλά χρόνια υπηρεσίας και κοντά στην σύνταξη. Θα δικαιούνται δε να κινηθούν δικαστικά και (σχεδόν σίγουρα) θα τους επιδικαστεί επιπλέον αποζημίωση. Παράλληλα δε η ΕΡΤ έχει ρήτρες κάλυψης γεγονότων με άλλα δίκτυα που θα πρέπει να πληρωθούν, έχει υπογράψει συμβόλαια με εταιρείες που θα πρέπει να αποζημιωθούν, ενώ έχει και υποχρεώσεις κάλυψης του κοινοβουλευτικού έργου που θα πρέπει να καλυφθεί με εξωτερικά συνεργεία και με επιπλέον κόστος. Επομένως από πλευράς οικονομικού κόστους μόνο «έξυπνη» κίνηση δεν χαρακτηρίζεται.

Το κλείσιμο της ΕΡΤ αποτελεί κίνηση προστασίας της δημόσιας περιουσίας
 Η ΕΡΤ έχει ακίνητα τεράστιας αξίας σε ολόκληρη την Ελλάδα. Τα ακίνητα θα περάσουν (σχεδόν) σίγουρα στο ΤΑΙΠΕΔ και θα εκποιηθούν. Τώρα το ποιος θα ωφεληθεί από κάτι τέτοιο σε μια καταρρέουσα κτηματαγορά όλοι το φανταζόμαστε. Επίσης η ΕΡΤ έχει συμβόλαια κάλυψης γεγονότων (αθλητικά, πολιτιστικά κλπ) τα οποία αποτελούν δημόσια περιουσία θα περάσουν έναντι πινακίου φακής σε ιδιώτες (ακόμα και ο πρόεδρος της ΚΑΕ ΠΑΟ αντέδρασε στο κίνδυνο «να βγάλει έστω και ένα ευρώ» ένας ιδιώτης από κάτι που ανήκει σε όλους μας όπως τα δικαιώματα του πρωταθλήματος μπάσκετ - πράγμα που τελικά συνέβει εις βάρος του Δημοσίου συμφέροντος και με χασούρα γύρω στα 130000 ευρώ - μόνο για έναν αγώνα).
Το ανταποδοτικό τέλος είναι ελληνική πατέντα. Θα σταματήσουμε να το πληρώνουμε πλέον και όταν ξανανοίξει η ΕΡΤ θα είναι μειωμένο
Το ανταποδοτικό τέλος υπέρ ενός δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα δεν είναι ελληνική εφεύρεση. Υπάρχει στις περισσότερες χώρες του κόσμου, αλλά καλύπτεται διαφορετικά. Θα μπορούσε επομένως η κυβέρνηση, αφήνοντας στην άκρη τους φτηνούς λαϊκισμούς, να αλλάξει τον τρόπο είσπραξής του, μειώνοντας το. Αντ’ αυτού, προτίμησε μια «θεατράλε» κίνηση, η οποία απλώς σημαίνει ότι για δύο μήνες δε θα πληρώσουμε το τέλος. Αυτό θα επανέλθει μετά. Παράλληλα δε να σημειώσουμε ότι εδώ και κάμποσους μήνες, το «χαράτσι της ΕΡΤ» δεν πάει όλο στην ΕΡΤ. Καλύπτει άλλες τρύπες του προϋπολογισμού. Όσο για το «μειωμένο» μελλοντικό «χαράτσι» δεν είμαστε σίγουροι: έτσι έλεγε και για το τέλος ακινήτων (το οποίο είχε προστεθεί στους ήδη υπάρχοντες φόρους) και αυτό που έκανε ήταν να το διευρύνει...
Τώρα όλα θ’ αλλάξουν. Το προσωπικό της ΕΡΤ έχει προσληφθεί αδιαφανώς
Εδώ και πολλά χρόνια οι υπάλληλοι της ΕΡΤ (πλην δημοσιογράφων που υπογράφουν ειδικές συμβάσεις κ.λπ) προσλαμβάνονται κανονικά μέσω ΑΣΕΠ. Άρα τέτοιες δηλώσεις (περί αδιαφάνειας) προσβάλλουν και τους ίδιους και τον ΑΣΕΠ. Δεύτερον, η παρακάτω δήλωση Κεδίκογλου δε νομίζουμε ότι αποτελεί και «χτύπημα» κατά της αδιαφάνειας: “O νέος κρατικός φορέας θα απασχολεί τουλάχιστον 1000 με 1200 άτομα ενώ ήδη έχει γίνει η επιλογή ατόμων εγνωσμένου κύρους για τη στελέχωσή του. Για το υπάρχον προσωπικό διευκρίνισε ότι θα απολυθεί όλο αλλά θα έχουν προτεραιότητα στις νέες προσλήψεις όσοι πραγματικά έχουν αποδώσει έργο στην ΕΡΤ όλα αυτά τα χρόνια.”Δηλαδή «θα υπάρχει διαφάνεια» αλλά «τους έχουμε επιλέξει ήδη» (!!!), ενώ από την άλλη «όσοι έχουν αποδώσει» (!!!) θα έχουν «προτεραιότητα». Όσοι έχουν αποδώσει κατά ποιους; Τον κύριο Σαμαρά; Τον κύριο Κεδίκογλου; Τον κύριο Βενιζέλο και την παλιοπαρέα του; Η΄μήπως θέλουν να πιστέψουμε η κυρία Σαλαγκούδη (του γνωστού πρώην βουλευτή της ΝΔ) ΔΕΝ θα κρατήσει την εκπομπή της;
Ο λαός στηρίζει το κλείσιμο της ΕΡΤ
 Όλα στη ζωή είναι σχετικά και εξαρτώνται από το ποια πλευρά τα βλέπεις. Απ’ όσους «γράφουν» στο «Πρώτο Θέμα» πιθανότατα είναι η πλειοψηφία, κάτι που δε συμβαίνει στο κοινό του «Newsit» ή του «Left.gr». Από την άλλη όμως, δε νομίζουμε ότι είναι η πλειοψηφία απ’ όσους αναρωτιούνται το πόσο εύκολα μια κυβέρνηση πετάει στο δρόμο 2700 οικογένειες (διασφαλίζοντας όμως τα «δικά της» παιδιά), χωρίς καν να κάνει τον κόπο να περάσει ένα τέτοιο νομοσχέδιο από την Βουλή, όπως έχει την υποχρέωση – σήμερα η ΕΡΤ αύριο κάτι άλλο μεγαλύτερο. Επίσης δε νομίζουμε ότι είναι η πλειοψηφία σ’ εκείνους που θέλουν τέτοιες αποφάσεις να λαμβάνονται από τα όργανα τα οποία ψηφίζουμε και που θέλουν οι θεσμοί να μην είναι διακοσμητικοί.
Σε κάνει ν’ αναρωτιέσαι το ρόλο που παίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (ο οποίος υπογράφει τα πάντα – αν κάποιος είναι έξυπνος μπορεί να του βάλει μπροστά του και ένα χαρτί παραχώρησης της περιουσίας του, αποκλείεται να το πάρει χαμπάρι), η Βουλή και η Δημοκρατία εν γένει. Πάντως οι συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα ήταν μαζικές (διαβάστε εδώ) και η δε προσέλευση στις εγκαταστάσεις στην ΕΡΤ για την έκφραση συμπαράστασης προς τους εργαζομένους ήταν συγκινητική - και επίσης μαζική, με ευρηματικά happenings και συναυλίες.

Η κυβέρνηση έχει σχέδιο για την νέα «ΕΡΤ»
Ας είμαστε σοβαροί. Αν είχε σχέδιο δε θα μιλούσε για προσλήψεις «1000 με 1200 ατόμων». Θα είχε σαφές σχέδιο προσλήψεων σε κάθε θέση (τα 200 άτομα διαφορά στα 1000 είναι πολλά), κάλυψης των περιφερειακών αναγκών (ναι – τα περιφερειακά προγράμματα της ΕΡΤ έχουν ρόλο, γιατί αλήθεια δεν μένουν όλοι οι Έλληνες στην Αθήνα και δεν έχουν όλοι οι Έλληνες ίντερνετ), χρονοδιάγραμμα λειτουργίας και θέσεων και σαφή καθορισμό διαφάνειας. Βέβαια για να είμαστε ειλικρινείς, δε χρειαζόταν καινούργια ΕΡΤ. Και η παλιά θα μπορούσε ν’ αναδιοργανωθεί. Αλλά η κυβέρνηση (όπως σωστά παρατήρησε ο Γ.Δελαστίκ στο «Έθνος») έκανε πρώτα την ΕΡΤ, ΥΕΝΕΔ και μετά αποφάσισε να την κλείσει, για να ολοκληρώσει τον πλήρη έλεγχο της (με ανθρώπους που δεν θα της «μπαίνουν στο μάτι» από καιρού εις καιρόν).

Η ΕΡΤ δεν είχε ρόλο και δεν είχε να παρουσιάσει έργο
Όσο και ν’ απευχθανόμαστε το «ανταποδοτικό» τέλος, δεν μπορεί κανείς παρά ν’ αποδεχθεί πως εκπομπές όπως η «Μηχανή του Χρόνου», το «Κυριακή στο χωριό» ή το «Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα» δεν υπάρχουν στην ιδιωτική τηλεόραση. Το ίδιο ισχύει για τις εκπομπές λόγου ή τεχνών, για σειρά πολύ καλών ταινιών ή ντοκυμανταίρ και για την κάλυψη γεγονότων που καμία ιδιωτική τηλεόραση δεν θα πρόβαλε ποτέ. Το ραδιόφωνο της ΕΡΤ (σε αντίθεση με την τηλεόραση) αποτελεί στην συντριπτική πλειοψηφία του ως όαση αντικειμενικότητας. Το δε περιφερειακό δίκτυο ή αυτό των βραχέων καλύπτει περιοχές που τ’ άλλα ραδιόφωνα δεν πιάνουν και δίνει ανταποκρίσεις για θέματα και γεγονότα που η ιδιωτική ραδιοφωνία/τηλεόραση δεν μπορεί ή δε θέλει να καλύψει. Για να μην μιλήσουμε για το αρχείο της ΕΡΤ ή τους διαδικτυακούς τόπους της.  Το ότι δεν έχουν «μεγάλη τηλεθέαση» ή «ακροαματικότητα» δεν αποτελεί επιχείρημα: αν ήταν έτσι θα έπρεπε να προβάλει τούρκικα σήριαλ από το πρωϊ μέχρι το βράδυ... Για να μη μιλήσουμε για το αρχείο της, τις συμφωνικές ορχήστρες της κ.ο.κ.
Η απόφαση είναι απόφαση μιας κυβερνητικά εκλεγμένης κυβέρνησης και δεν μπορεί ν' αμφισβητηθεί
Λάθος. Η απόφαση είναι απόφαση ενός κόμματος που πήρε 27% στις εκλογές και συνέπραξε με άλλα δύο ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση, έχοντας όμως την υπουργική πλειοψηφία. Να σημειωθεί δε ότι οι Υπουργοί Δικαιοσύνης και Εργασίας δεν υπέγραψαν την συγκεκριμένη πράξη - δείχνοντας ότι θεωρητικά οι άλλοι δύο εταίροι αντιδρούν σ' αυτό. Αν δεν υπήρχε θέμα, η υπόθεση θα πήγαινε στην Βουλή. Δεν πήγε όμως. Αντιθέτως συνεχίστηκε η φάμπρικα των "Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου" τις οποίες χρησιμοποίει με ρυθμό 8 την ημέρα η παρούσα κυβέρνηση έτσι ώστε: α) να καμφθούν οι αντιδράσεις των κυβερνητικών εταίρων, β) να ηρεμήσει ο κόσμος και γ) να βρεθεί η φόρμουλα ώστε να βολευτούν κάποιοι "δικοί μας" και να σπάσει το ενιαίο μέτωπο των εργαζομένων. Τότε θα πάει στην Βουλή. Αν αυτό είναι δημοκρατία τότε με γεια μας και χαρά μας...

(Και επειδή έχει ενδιαφέρον: Σύμφωνα με πληροφορίες του Real Fm, η κυβέρνηση δεν ζήτησε την υπογραφή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιου Τσαυτάρης, του υπουργού Περιβάλλοντος Ευάγγελου Λιβιεράτου, του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη για να προχωρήσει στη ΠΝΠ, η οποία δίνει τη δυνατότητα στον κάθε υπουργό της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση ή να κλείσει οργανισμούς και φορείς δικής του αρμοδιότητας. Παράλληλα, σύμφωνα με τον Real Fm, τόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος όσο και ο Φώτης Κουβέλης αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τον Αντώνη Σαμαρά την Κυριακή, ο Πρωθυπουργός τους εξέφρασε την πρόθεσή του να κλείσει η ΕΡΤ ωστόσο επισημαίνουν ότι δεν τους ανέφερε ότι θα το κάνει άμεσα. Όπως διαμηνύουν από την Ιπποκράτους και την Αγ. Κωνσταντίνου, η απάντηση των δύο πολιτικών στον Πρωθυπουργό ήταν αρνητική. Ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη την Δευτέρα κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πρωθυπουργός τους ανέφερε ότι θα προχωρήσει στο κλείσιμο της ΕΡΤ αλλά και πάλι οι δύο εταίροι του απάντησαν αρνητικά. Επισημαίνουν μάλιστα ότι ο κ. Σαμαράς δεν επικοινώνησε μαζί τους την Τρίτη, τη μέρα δηλαδή που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου ανακοίνωσε το κλείσιμο της ΕΡΤ - Και αυτοί παραμένουν στην κυβέρνηση).

Και τέλος...

 - Τι τη θέλουμε την ΕΡΤ όταν έχουμε τόσα ιδιωτικά κανάλια;

Βέβαια. Όταν ενημερωνόμαστε από τον Πρετεντέρη που έχει κάθε εβδομάδα τον Γρηγόρη τον Ψαριανό και τον Αδωνοβορίδη. Όταν έχουμε την "Πρωϊνή Μελέτη" και μαθαίνουμε ποιος τα έφτιαξε με ποιαν. Όταν έχουμε την "Φατμαγκιούλ" και τον "Σουλεϊμάν" να ψυχαγωγούμαστε. Όταν έχουμε τον Καψή και την Τρέμη να υπερασπίζονται την "ανάπτυξη" τύπου Κερατέας, Σκουριών και Κάβο Σίδερου (έχοντας σχέση βέβαια εξάρτησης με τους μεγαλοεπιχειρηματίες που στηρίζουν τα έργα αυτά και τυγχάνουν μεγαλόιδιοκτήτες των καναλιών στα οποία δουλεύουν). Και όλα αυτά δωρεάν...Ή μήπως όχι;
 
 

1 σχόλιο:

Χριστίνα Μπ. είπε...

Ακόμα κι εγώ, που δεν είμαι και τόσο εκπαιδευμένη πολιτικά, σκέφτηκα αμέσως το θέμα με τις 2000 απολύσεις και τα απίστευτα έξοδα των αποζημιώσεων και πήγα χτες το βράδυ για ύπνο κάνοντας την εντελώς συνειδητή σκέψη ότι η ΝΔ μας περνά για πραγματικά ηλίθιους. Κυριολεκτικά, πρέπει να μας θεωρούν διανοητικά καθυστερημένους (κι αυτό το εννοώ, δεν το λέω χάριν λόγου) για να πιστέψουμε έστω και μια λέξη απ' όσα λένε.

Εκτός κι αν ΑΥΤΟΙ πιστεύουν αυτά που λένε. Σ' αυτή την περίπτωση, μιλάμε (και πάλι κυριολεκτικά) για πανηλίθιους πανίβλακες, που είναι τόσο οδυνηρά ανίκανοι να πάρουν ΜΙΑ σωστή απόφαση, που πραγματικά αναρωτιέμαι πώς δεν έχει πέσει νωρίτερα η κυβέρνηση. Μήπως είναι ώρα;

Εκτός από τις επιστημονικές πολιτικές γνώσεις, η διακυβέρνηση μιας χώρας χρειάζεται και βασικές ικανότητες οικιακής οικονομίας: συγύρισμα, ξεσκαρτάρισμα, λογική στα έξοδα. Η κίνηση της κυβέρνησης να κλείσει (για να ξανανοίξει!!!!) την ΕΡΤ είναι το ανάλογο του κρύβουμε τις σκόνες κάτω από το χαλί, μέχρι να φύγουν οι μουσαφιραίοι. Αλλά η βρώμα θα παραμείνει σπίτι μας.

Από την πρώτη στιγμή που ορκίστηκε πρωθυπουργός ο Σαμαράς είχα πει ότι ντρέπομαι που το όνομά του θα γραφτεί στην Ελληνική πολιτική ιστορία. Αλλά γιατί να μου κάνει εντύπωση; Ακολουθεί τη σειρά τραγικά ανάξιων προκατόχων του. Όλος αυτός ο συρφετός είναι απλά εμετικός.