Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Πως οι Γερμανοί θα σώσουν τους νέους της Ευρώπης / Έλλειψη σεβασμού προς Δημόσιο χρήμα (το παράδειγμα της ΕΕΤΑΑ)

Η Γερμανία αποφάσισε να επιβεβαιώσει τον ηγετικό της ρόλο, κάνοντας μια "θεατράλε" κίνηση που κατά την ίδια θα "σώσει" και τους νέους. Το πως μας το περιγράφει η εφημερίδα "Ποντίκι" απ' ότι οποία παίρνουμε και το σχολιασμό:
"Αφού «έσωσαν» την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο, τώρα οι Γερμανοί θα «σώσουν» και τη νέα γενιά. Πώς θα το κάνουν αυτό; Μα με 6 δισ ευρώ φυσικά (α, ναι, και με μια σειρά από συνόδους, περιοδείες και ψυχοπονιάρικες δηλώσεις)!
Δεν μας έφταναν οι μπαρούφες που ακούμε κάθε μέρα στο πλαίσιο της επιχείρησης «αισιοδοξία» που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, τώρα οι υποταγμένες ηγεσίες του εξοντωμένου ερωπαϊκού Νότου σπεύδουν, με τη γλώσσα στο πάτωμα, να αρπάξουν το κοκαλάκι που τους πετάει το Βερολίνο για την… αντιμετώπιση (τάχα) της ανεργίας των νέων και να το μετατρέψουν σε «σημαία» της νέας εποχής που – Παναγία, βόηθα – μας ξημερώνει. Εδώ και λίγες ημέρες, όπου και να στραφείς ακούς για τη δημιουργία «μετώπου» κατά της ανεργίας (23,6% στους νέους στην Ε.Ε.), για «συμφωνίες» που θα ενισχύσουν την απασχόληση των νέων, για «κονδύλια» που θα διατεθούν για τον σκοπό αυτόν και για… τον «προβληματισμό» του Σόιμπλε, που φοβάται – άκουσον, άκουσον! – μην και χαθεί το «ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο». Μιλάμε για τραγέλαφο.
Η «εκστρατεία» για τη σωτηρία της νέας γενιάς, η οποία στην πραγματικότητα εντάσσεται σε μια συνήθη επικοινωνιακή «επίθεση γοητείας» (εν προκειμένω από το Βερολίνο), βασίζεται επισήμως στους εξής πυλώνες: Διευκόλυνση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε δάνεια (προκειμένου, υποτίθεται, να προσλάβουν νέους), ανάπτυξη της κατάρτισης (διότι αυτό που λείπει από τους νέους σήμερα είναι άλλη λίγη απλήρωτη –νόμιμη αυτήν τη φορά – εργασία) και γεωγραφική κινητικότητα (ενίσχυση δηλαδή του καταστροφικού για τον Νότο φαινομένου που παρατηρούμε και σήμερα: της μαζικής μετανάστευσης των νέων επιστημόνων προς τον ευρωπαϊκό Βορρά). Φυσικά, η Ε.Ε. θα βάλει και το χέρι στην τσέπη, δίνοντας μέσω «προγραμμάτων» το εξωφρενικό ποσό των 6 δισ. ευρώ… με τα οποία ευελπιστεί (;) να δώσει λύση στους… 7,5 εκατομμύρια νέους ανέργους. Να κλάψει κανείς ή να γελάσει;
Για την προώθηση του μεγαλοφυούς «σχεδίου σωτηρίας» της νέας γενιάς και για την οικοδόμηση του «κοινωνικά ευαίσθητου» προφίλ του Βερολίνου (και των υποτελών συμμάχων του), η καγκελαρία έχει λάβει τα μέτρα της:
Έχει ξαμολήσει την υπ. Εργασίας σε ρόλο «πλασιέ» από άκρη σε άκρη της ευρωπαϊκής περιφέρειας προκειμένου να πείσει για τις καλές προθέσεις των Γερμανών. Η Ούρσουλα φον ντερ Λέγιεν πέρασε από το Παρίσι, τη Μαδρίτη, τη Νάπολη, τη Λισσαβώνα, ενώ αναμένεται να έρθει μια βόλτα και από εδώ, ώστε να μας πει τα περί «νιου ντιλ» για την απασχόληση των νέων 15-25 χρόνων… Στην Ισπανία και την Πορτογαλία δεν έλειψαν και οι μιντιακοί πανηγυρισμοί γύρω από τις «διμερείς συμφωνίες» για την «ανταλλαγή μαθητευόμενων» (μιλάμε, σώθηκαν οι άνθρωποι). Την ίδια στιγμή, η Άνγκελα Μέρκελ ανακοινώνει ότι δημιουργεί «κοινό μέτωπο» με τη Γαλλία και την Ιταλία για τη «σωτηρία» των 7,5 εκατομμυρίων νέων ανέργων στην Ευρώπη… Τι θα κάνουν; Αυτό δεν το γνωρίζουν ακόμη ούτε οι ίδιοι! Θα το συζητήσουν, λέει, στη Σύνοδο Κορυφής, τον Ιούνιο, όπου θα προσέλθουν με τις… σημειώσεις τους. Τώρα που κατάλαβαν ότι έχουν πρόβλημα, θα κάνουν ένα αρχικό «brain storming», ρε παιδί μου, να δουν πού βρίσκονται. Τέλος, για να «περάσει» η νέα εικόνα που πλασάρει, το Βερολίνο θα πρέπει να διασφαλίσει πως δεν θα εμφανιστεί κανένας «άξιος» αντίπαλος να σηκώσει τη σημαία της «κοινωνικής ευαισθησίας» ψηλότερα από το ίδιο. Δεδομένου ότι οι ηγεσίες του Νότου έχουν αποδειχτεί ανίκανες – και απρόθυμες – να δημιουργήσουν κοινό μέτωπο, μοναδική «ανησυχία» είναι μήπως και τολμήσει να το παίξει «επαναστάτης» ο Φρανσουά Ολάντ, που έχει απεγνωσμένα ανάγκη ανάκαμψης των ποσοστών δημοτικότητας. Έτσι, η Μέρκελ επισκέφτηκε το Παρίσι για να «μπουν τα πράγματα σε μια σειρά» πριν από τη Σύνοδο. Εξάλλου, το έδαφος για το ξεπούλημα του Ολάντ το είχε προετοιμάσει η Κομισιόν, ζητώντας 6 μεταρρυθμίσεις από τη Γαλλία σε αντάλλαγμα δύο χρόνων παράτασης στη δημοσιονομική προσαρμογή… και ας σκούζει το Παρίσι ότι δήθεν «δεν θα μας πουν οι Βρυξέλλες τι θα κάνουμε». Οι Βρυξέλλες μπορεί να μην τους πουν… το Βερολίνο όμως;

«Η αποτυχία στον αγώνα κατά της ανεργίας των νέων θα μπορούσε να διαλύσει την Ευρώπη» παραδέχτηκε ο Σόιμπλε πριν από λίγες μέρες. Ε, και; Ο Γερμανός υπ. Οικονομικών προσπαθεί, αλλά δεν μπορεί να κρυφτεί από τον εαυτό του. Εξάλλου, αμέσως μετά προειδοποίησε ότι «δεν πρέπει να δίνονται υποσχέσεις στους νέους που δεν πρόκειται να τηρηθούν μακροπρόθεσμα». «Ας είμαστε ειλικρινείς» κατέληξε «δεν υπάρχει μεγάλο σχέδιο». Δυστυχώς, το βλέπουμε.

Kαι για να μην ξεχνιόμαστε... Η είδηση δημοσιεύτηκε στην "Ελευθεροτυπία" και την αντιγράφουμε αυτούσια, χωρίς σχόλια: "Ιδιαίτερα γαλαντόμος, παρά την οικονομική κρίση, απεδείχθη, σύμφωνα με τους επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης, ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ-αποτελεί Ανώνυμη Εταιρεία του Δημοσίου) καθώς ενώ κατέβαλε παρατύπως παχυλότατη αποζημίωση ύψους 116.000 ευρώ σε διευθυντή που συνταξιοδοτήθηκε, τον επανέφερε στην υπηρεσία από την πίσω πόρτα. Με ένα απλό συμφωνητικό παροχής έργου και με καθήκοντα συναφή με αυτά του διευθυντή, ανέλαβε να ασκεί δραστηριότητες που ανήκουν στο τακτικό προσωπικό και όχι να χειριστεί λόγω ειδίκευσης κάποιες ξεχωριστής φύσεως υποθέσεις...
Οι παρατυπίες και παρανομίες δεν σταματούν όμως εδώ. Ο συγκεκριμένος συνταξιοδοτηθείς το 2010 διευθυντής της ΕΕΤΑΑ, παρότι ο νόμος ορίζει ότι δικαιούνταν νόμιμη αποζημίωση λόγω εξόδου από την εργασία έως 15.000 ευρώ, έλαβε πολλαπλάσια (ως να καταγγέλθηκε η σύμβασή του και να απολύθηκε) με το σκεπτικό ότι στην περίπτωσή του (αλλά και άλλων 20 στελεχών που συνταξιοδοτήθηκαν) έπρεπε να εφαρμοστεί ό,τι προέβλεπαν οι όροι της επιχειρησιακής σύμβασης που υπέγραψαν οι εργαζόμενοι και όχι ό,τι όριζε η νομοθεσία.
Ο συνταξιοδοτηθείς υπάλληλος που άρχισε να ασκεί άτυπα καθήκοντα διευθυντή με μια απλή σύμβαση παροχής υπηρεσιών έλαβε για ένα χρόνο αμοιβές που έφτασαν τα 49.000 ευρώ... Ποια ήταν τα καθήκοντά του; Ανέλαβε τη διαχείριση υποθέσεων που αποτελούσαν αρμοδιότητα του τμήματος οικονομικών υπηρεσιών, όπως τη διαχείριση των αποθεματικών της εταιρείας, την παρακολούθηση των εκταμιεύσεων του προϋπολογισμού της εταιρείας, την οικονομική διαχείριση των προγραμμάτων της, να εκδίδει επιταγές και εγγυητικές επιστολές για λογαριασμό της ΕΕΤΑΑ και άλλες αρμοδιότητες που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του μόνιμου προσωπικού. Εκτός αυτών, η απόφαση για την τοποθέτησή του στο νέο πόστο ελήφθη παρατύπως, αναφέρουν σε πόρισμά τους οι επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης, με απόφαση και μόνον του διευθύνοντος συμβούλου, ενώ θα έπρεπε να υπάρξει έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.
Η υπόθεση απεστάλη στον εισαγγελέα και έχει ζητηθεί από τους επιθεωρητές να υπολογιστούν εξαρχής οι χορηγηθείσες αποζημιώσεις στα 21 στελέχη της εταιρείας που συνταξιοδοτήθηκαν με αποζημιώσεις-μαμούθ, και να αντιστοιχούν αυτές σε ύψος έως 15.000 ευρώ όπως ορίζει η νομοθεσία. Φυσικά θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι στις παχυλότατες αποζημιώσεις δεν συμπεριλαμβάνεται το εφάπαξ που δικαιούνται από το Ταμείο τους. Μετά την παρέμβαση των επιθεωρητών, θα κληθούν τώρα να επιστρέψουν οι 21 σήμερα συνταξιούχοι της ΕΕΤΑΑ συνολικά, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, ποσά αποζημιώσεων που αγγίζουν τα 1,5 εκατ. ευρώ."

Δεν υπάρχουν σχόλια: