Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

6ήμερη εργασία με μισθό 5ήμερης και "mini-jobs" / Σχόλιο για τον αγωγό φυσικού αερίου που θα περάσει από την Ελλάδα

Είδηση: Έγγραφο του υπουργείου Εργασίας καταργεί την πενθήμερη εργασία στις ατομικές συμβάσεις για τις οποίες έχει παρέλθει η μετενέργεια, ενώ οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα θα υποστούν μειώσεις έως και 20%. Η συγκεκριμένη εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας αφορά 600.000 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, που έμειναν φέτος χωρίς κλαδική σύμβαση.
Από το υπουργείο Εργασίας διευκρινίζεται πως "με βάση το νόμο του 2ου Μνημονίου (4046/2012), «μετά την πάροδο του τριμήνου και εφόσον εν τω μεταξύ δεν έχει συναφθεί νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, εξακολουθούν να ισχύουν μόνο οι όροι εκείνοι που αφορούν α) τον βασικό μισθό ή το βασικό ημερομίσθιο και β) τα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικινδύνου εργασίας, εφόσον τα επιδόματα αυτά προβλέπονταν στις συλλογικές συμβάσεις που έληξαν ή καταγγέλθηκαν, ενώ παύει αμέσως να ισχύει κάθε άλλο προβλεπόμενο σε αυτές επίδομα».

Κατά συνέπεια, «οι μη μισθολογικοί όροι των συμβάσεων που έχουν λήξει και έχει παρέλθει και η παράταση ισχύος τους μπορούν να μεταβληθούν με νέα συλλογική σύμβαση καθώς και με ατομική σύμβαση εργασίας με τη σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου».
Ειδικότερα, για τον κλάδο των επισιτιστικών καταστημάτων, από τον οποίο υποβλήθηκε και το σχετικό ερώτημα το υπουργείο Εργασίας αναφέρει ότι η ισχύς της κλαδικής σύμβασης έχει λήξει από τις 14/8/2012 και για τους νεοπροσλαμβανόμενους με ατομική σύμβαση μπορεί να συμφωνηθεί η εξαήμερη εβδομαδιαία εργασία. Για τους παλαιούς εργαζομένους ισχύουν οι ρυθμίσεις της κλαδικής σύμβασης για πενθήμερη εργασία, με δύο συνεχόμενες ημέρες ανάπαυσης".

Την ίδια στιγμή, στόχος της τρόικας σύμφωνα με πληροφορίες είναι να υιοθετηθεί ένα μοντέλο ελαστικής εργασίας, χαμηλής αμοιβής, μηδενικής απόδοσης φόρου και ανάλογης πληρωμής εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία. Μάλιστα οι απαιτήσεις των δανειστών αναμένεται να ενταθούν αυτή την εβδομάδα και στόχος είναι, όπως ισχυρίζονται, ο δείκτης της ανεργίας να μειωθεί άμεσα κατά 2%-4%.Η μικροεργασία, εφαρμόζεται ευρέως στην Γερμανία και το Βέλγιο, με το αιτιολογικό της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και της αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων.
Σχόλιο: Στην "επιτυχημένη" Ελλάδα λοιπόν, η 5ημερη εργασία καταργείται για όσους δεν καλύπτονται από την ΕΓΣΣΕ και τις κλαδικές συμβάσεις. Υπάρχει άνετα πλέον η δυνατότητα για τους εργοδότες που δεν έχουν συνάψει κλαδικές συμβάσεις, να προσλαμβάνουν νέους εργαζομένους (ή ν' απολύουν τους παλιούς) τους οποίους θα υποχρεώνουν να δουλεύουν 6ήμερο, για τον ίδιο μισθό, αντί 5ημέρου που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Αυτό βέβαια ξεκαθαρίζει απόλυτα τη στάση του ΣΕΒ (θυμηθείτε τι γράφαμε εδώ) που αρνήθηκε να υπογράψει την ΕΓΣΣΕ θεωρώντας την ως "πολυκαιρισμένο" θεσμό. Αφού είχε τη στήριξη του υπουργείου σε θέματα απολύσεων, ωραρίου κ.λπ - δεν είχε λόγω να υπογράψει. Και μετά την "ερμηνεία" του υπουργείου Εργασίας, δικαιούται να επιβάλλει στις νέες προσλήψεις 6ήμερη εργασία, αμοιβόμενη για 5ήμερη, καταργώντας ουσιαστικά τις υπερωρίες. 

Αυτό πάντως που ενοχλεί περισσότερο είναι η στάση της κυβέρνησης: όχι μόνο δεν πίεσε τους κοινωνικούς εταίρους (και κυρίως τον ΣΕΒ) να συμμετάσχει στο διάλογο, όχι μόνο επιβάλλει κατώτατους μισθούς πείνας, αλλά καταργεί βασικά δικαιώματα όπως η 5ήμερη εργασία και το 8ωρο. Γυρίζουμε δηλαδή όσο αφορά τα εργασιακά δικαιώματα σε καθεστώς του 19ου αιώνα... Και με την επερχόμενη προσπάθεια για 7ήμερο άνοιγμα των καταστημάτων, φαναστείτε τι έχουμε  ακόμα να δούμε στο μέλλον...

Όσο για την μικροεργασία τι να πει κανείς; Αφού ξεπεράσαμε ως αποτυχημένο την εργασία μερικής απασχόλησης (που σε άλλες χώρες με καλύτερες εργασιακές συνθήκες, ικανοποιητικότερους μισθούς και υπαρκτό κοινωνικό κράτος έχει νόημα - στην Ελλάδα όχι), προωθείται μια ακόμα, χειρότερη μορφή εργασίας, που οδηγεί στην ανέχεια (και την εξάρτηση) τους "μικροαπασχολούμενους" (αφού θα εξαρτώνται από τις ορέξεις των κρατούντων για να έχουν πρόσβαση σε βασικά αγαθά), τ' ασφαλιστικά ταμεία σε κατάρρευση (αφού οι ασφαλιστικές εισφορές θα είναι μηδενικές) και τα κρατικά ταμεία στην απόλυτη ένδεια (αφού οι εν δυνάμει φορολογούμενοι θα είναι στην πράξη ελάχιστοι). Το ποιοι θα ευνοηθούν μπορούμε να το φανταστούμε - εμείς πάντως ως λαός δε θα είμαστε. Αλλά θα υπάρχει ένα καλό: η ανεργία θα φαίνεται στα χαρτιά μικρότεροι.

Και για να μην ξεχνιόμαστε...Η συμφωνία για το πέρασμα του αγωγού του αζέρικου φυσικού αερίου από την χώρα μας είναι πραγματικά μια πολύ καλή είδηση από στρατηγικής πλευράς. Όμως, θα πρέπει αφενός μεν να δούμε τις εργασίες για τον αγωγό να ξεκινούν (θυμηθείτε δυστυχώς τι έγινε με τον South Stream) και αφετέρου να σχολιάσουμε ότι η κυβερνητική θριαμβολογία είναι υπερβολική. Καταρχήν - και εκτός αν έχει γίνει ειδική τιμολογιακή συμφωνία - οι νέες προμήθειες πιθανόν δεν θα ασκήσουν πίεση προς τα κάτω στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και στην χώρα μας (σύμφωνα με εκτιμήσεις του οίκου Fitch) και δεύτερον όπως σημειώνει η αντιπολίτευση «στον TAP δεν υπάρχει  κρατική ή ιδιωτική Ελληνική συμμετοχή (στον South Stream να θυμήσουμε ότι υπήρχε), αντίθετα θα υπάρχει τουρκική και μάλιστα κρατική. Από τη σύμβαση προβλέπεται η θέσπιση ειδικού νομικού καθεστώτος για τη συγκεκριμένη εταιρεία-επενδυτή. O φορέας του έργου θα μπορεί να αποφύγει την εφαρμογή του ελληνικού δικαίου επικαλούμενος το άρθρο 5 της σύμβασης, προνόμιο που κανείς άλλος ημεδαπός ή αλλοδαπός δεν απολαμβάνει στη χώρα. Οι αποφάσεις της Επιτροπής Υλοποίησης είναι υπεράνω κάθε εσωτερικής νομοθεσίας. Για 25 έτη δεν θα επιβάλλεται οιαδήποτε νέα φορολογία, ακόμη και αν συντρέχουν λόγοι εθνικής σημασίας!».

Πηγή ειδήσεων: "Ελευθεροτυπία", "Πρώτο Θέμα"

Δεν υπάρχουν σχόλια: