Σάββατο 28 Απριλίου 2018

Ο Πανιώνιος, ο Στηβ Γιατζόγλου και η Χρυσή Αυγή (ή το πως τα πολιτικά μαθήματα δίνονται με πράξεις και όχι λόγια)

Λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές του 2012, προκλήθηκε σούσουρο στους συνδέσμους του Ολυμπιακού. Ένα από τα πιο γνωστά ηγετικά στελέχη των οπαδών της ομάδας ανακοίνωσε την κάθοδό του στην πολιτική με το ψηφοδέλτιο της Χρυσής Αυγής. Για μια ομάδα που έκανε την εκτέλεση του ποδοσφαιριστή του Νίκου Γόδα (του οποίου παρεπιπτόντως η ιστορία περιπλέκεται με την Μανιάτικη οικογένεια των Κασιδιάρηδων οι οποίοι επί Κατοχής ήταν από τους καλύτερους φίλους των Γερμανών στον Πειραιά) σημαία του συλλόγου, της οποίας η ιστορία είναι συνυφασμένη με τις προσφυγικές και δημοκρατικές συνοικίες του Πειραιά και η οποία διατείνεται ότι χτυπήθηκε επί Χούντας, κάτι τέτοιο δεν ακουγόταν καλά.
Βέβαια όπως έχουμε γράψει και στο παρελθόν, η Χρυσή Αυγή είχε στήσει "τσαντίρι" στην Θύρα 7 καιρό πριν εκείνες τις εκλογές, καταλαμβάνοντας συγκεκριμένα σημεία και κάνοντας κατήχηση και στρατολόγηση, χωρίς να υπάρξει αντίδραση-προστασία στη δημοκρατική ιστορία του συλλόγου.
Αφού ξεσηκώθηκε σάλος (και αφού η Χρυσή Αυγή έκανε καλά τη δουλειά της), παρουσιάστηκε ένα καθυστερημένο "no politica" κατά το οποίο (βλακωδώς), "όλοι Ολυμπιακοί είμαστε και ας υποστηρίζουμε ότι να' ναι πολιτικά". Αυτό βέβαια στα χαρτιά, γιατί στην πράξη το πρότερο σκηνικό συνεχίζεται απλώς όχι ανοιχτά πλέον.
Αυτό το "no politica" το ενστερνίστηκαν και άλλοι οπαδικοί συνδέσμοι, με λίγες φωτεινές εξαιρέσεις - προεξαρχόντων των "Original" της ΑΕΚ και των "Πανθήρων" του Πανιωνίου.
Βέβαια όπως σωστά παρατηρεί ο Δημήτρης Ρούσσος στο gazzetta.gr σχετικά με το "no politica": "...Bέβαια, όπου «πολιτική», εκείνοι εννοούν προοδευτικές ιδέες, αγωνιστικά μηνύματα, αλληλεγγύη σε αδύναμους και κατατρεγμένους. Κατά τ’ άλλα, τα συνθήματα κατά υπουργών και πρωθυπουργών πάνε κι έρχονται, ρατσιστικές ιαχές για μαύρους ακούγονται, συνθήματα για «Βούλγαρους» και «Τούρκους» κυριαρχούν. Το ανιστόρητο «no-politica» ριζώνει στις κερκίδες το φασιστικό δηλητήριο κι εξορίζει την κοινωνικότητα. Όλα αυτά, σε έναν χώρο κατ’εξοχήν κοινωνικό."
Και η ζωή συνεχίστηκε...Το θέμα όμως ξαναήρθε στην επιφάνεια με αφορμή την αποπομπή του Στηβ Γιατζόγλου από την τεχνική ηγεσία του μπασκετικού Πανιωνίου - μόλις μία μέρα μετά που ανέλαβε προπονητής. Αιτία ήταν η δεδηλωμένη πίστη του γνωστού προπονητή στην "αξία" της Χρυσής Αυγής, θέση που διατήρησε ακόμα και μετά τη δολοφονία του Πάνου Φύσσα - το κομβικό σημείο δηλαδή στο οποίο έπεσαν οι μάσκες, ακόμα και για τα μάτια των πιο ανίδεων...Ο Στηβ Γιατζόγλου - σπουδαίος μπασκετμπολίστας και σπεσιαλίστας σαν προπονητής στο να "σώζει" ομάδες από τον υποβιβασμό - κλήθηκε να κάνει αυτό που ήξερε καλύτερα, να γλυτώσει δηλαδή την ομάδα από το να "πέσει" στην Α2. Οι "Πάνθηρες" όμως, που αποτελούν το βασικότερο μοχλό υποστήριξης της ομάδας, μόλις το έμαθαν αντέδρασαν και ΑΠΑΙΤΗΣΑΝ την αποπομπή του. Πληροφορίες λένε ότι χρησιμοποιήθηκαν πολύ σοβαρά "επιχειρήματα" και παντός είδους απειλές. Η διοίκηση της ομάδας (που δε στέκει και πολύ καλά στα πόδια της), "λύγισε" και ο γνωστός προπονητής έγινε γρήγορα παρελθόν...
Και αναρωτιόμαστε: Δε γνωρίζουν οι "Πάνθηρες" την ικανότητα του Γιατζόγλου να φέρνει εις πέρας "επικίνδυνες αποστολές"; Ασφαλώς και ναι. Δε γνωρίζουν οι "Πάνθηρες" τον άμεσο κίνδυνο υποβιβασμού της ομάδας τους; Προφανώς και ναι - αφού εκείνοι ήταν που απαίτησαν πρόσφατα ριζικές αλλαγές στην ομάδα.
Άρα γιατί το έκαναν; Απλώς γιατί η ιστορία της ομάδας είναι πάνω απ' όλα..."Για να μην ανοίξουμε άλλες παρτίδες, σκουπίδια σαν αυτό .. ούτε να το σκέφτεστε" δήλωσαν και τέλος...Ο Στήβ Γιατζόγλου όσο και είναι μοναδικός στο να γλυτώνει υποβιβασμούς, δεν ταίριαζε με το προφίλ του συλλόγου. Δεν μπορεί να ταιριάξει ο ακροδεξιός του λόγος με μια ομάδα που "αναπνέει" σε προσφυγικές και δημοκρατικές περιοχές.
Δε νομίζουμε να διαφωνεί κανείς ότι αυτό αν ακολουθούσαν αυτό το παράδειγμα και οι υπόλοιποι συνδέσμοι "οργανωμένων", τα γήπεδα και η κοινωνία μας θα ήταν καλύτερη...

Δεν υπάρχουν σχόλια: