Σάββατο 14 Απριλίου 2018

Ένα σχόλιο για την κατάργηση της καταβολής των εξόδων κηδείας από τον ΕΦΚΑ

Τελικά οι παροχές του ασφαλιστικού συστήματος στην Ελλάδα θυμίζουν τους "10 μικρούς νέγρους" της Αγκάθας Κρίστι - μία-μία εξαφανίζονται από προσώπου γης...Η πιο πρόσφατη απώλεια ήταν τα
έξοδα κηδείας και τα επιδόματα απολύτου αναπηρίας, τα οποία καταργούνται για όσους τα έχουν υποβάλλει από 12.5.2016 και εντεύθεν.
Το ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ζητήσει εδώ και 2 χρόνια (!!!) έξοδα κηδείας και δεν τα έχουν πάρει (ή ακόμα χειρότερα θα τους ζητηθούν αναδρομικά) το αφήνουμε ασχολίαστο: είναι τουλάχιστον τραγικό και απάνθρωπο, ακόμα και από μια δήθεν "αριστερή" κυβέρνηση.
Για αρκετές δεκαετίες, η καταβολή των εξόδων κηδείας ήταν μέσα στις παροχές του ασφαλιστικού μας συστήματος και ελάφρυναν το οικονομικό βάρος της ανθρώπινης απώλειας. Τα τελευταία χρόνια - και εν μέσω οικονομικής κρίσης - η συνεισφορά αυτή ήταν βασική οικονομική αρωγή: υπάρχουν συνανθρώποι μας που έχασαν τους δικούς τους και κατέβαλλαν τα έξοδα κηδείας κάνοντας οικογενειακούς εράνους, προσδοκώντας ότι το ασφαλιστικό ταμείων των αποθανόντων θα συνείσφερε σ' αυτά κατά τα προσδοκώμενα. Αλλά ένα πρόσφατο διευκρινιστικό έγγραφο του ΕΦΚΑ ξεκαθαρίζει τα πράγματα: Αιτήσεις μέχρι 12.5.2016, κρίνονται με βάση το προϊσχύον νομικό πλαίσιο (καταστατικές, γενικές ή ειδικές διατάξεις). Αντίστοιχες αιτήσεις από 13.5.2016 θα πρέπει να απορρίπτονται, καθώς ο Κλάδος Επικουρικής Ασφάλισης του ΕΤΕΑΕΠ χορηγεί αποκλειστικά την επικουρική σύνταξη και παύει από την έναρξη ισχύος του νόμου 4387 να χορηγεί λοιπές παροχές, όπως έξοδα κηδείας και επίδομα απολύτου αναπηρίας.
Το χειρότερο στην όλη υπόθεση όμως είναι ότι αυτό, όπως και τόσα άλλα, έγινε με έγγραφο και όχι επίσημη ανακοίνωση ή εγκαιρη ενημέρωση. Έγινε, όπως και πολλά άλλα πράγματα, καθυστερημένα αφορώντας χιλιάδες ασφαλισμένους, που εκ των υστέρων καλούνται είτε να ξεγράψουν τα χρήματα αυτά ή να τα επιστρέψουν.
Θα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον να έπαιρνε θέση η κυβέρνηση. Αλλά αυτό θα προϋπόθετε ευθιξία που προφανώς δεν υπάρχει ή δεν μπορεί ν' απαιτηθεί από ανθρώπους που έχουν μετακινήσει δεκάδες φορές τις "κόκκινες γραμμές" τους...

Δεν υπάρχουν σχόλια: