Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

Θέλεις να δεις ειδικευμένο γιατρό μέσω ΕΟΠΥΥ; Από τον Ιούνιο ξέχνα το!

Τελικά με τον ΣΥΡΙΖΑ θα δούμε τελικά στην πράξη, όλα όσα εκείνα οι ίδιοι οι βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος αυτού κατηγορούσαν ως "απαράδεκτα". Τι μειώσεις σε συντάξεις, τι αυξήσεις φόρων - έμμεσων και άμεσων, τι περικοπές επιδομάτων. Για να μη μιλήσουμε για την υποβάθμιση της παιδείας και των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Ο κατήφορος όμως δεν έχει τέλος και έτσι, παρά τις τεράστιες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές από την αρχή του 2017, τα πράγματα θα γίνουν σύντομα χειρότερα. Αναφερόμαστε στις δυσμενείς αλλαγές στην πρόσβαση στις ειδικότητες, στο μόνο δηλαδή πράγμα το οποίο το - εκτός νοσοκομείων - κομμάτι του συστήματος υγείας κρατούσε μια σχετική ποιότητα, παρά την εξαφάνιση μεγάλου αριθμού ειδικοτήτων και του συγκεντρωτισμού στα πολύ μεγάλα αστικά κέντρα ικανού αριθμού γιατρών. Από τα μέσα της χρονιά αλλάζει ριζικά ο τρόπος πρόσβασης στις ειδικότητες γιατρών - δηλ. καρδιολόγους, πνευμονολόγους, γυναικολόγους - μαιευτήρες, ορθοπεδικούς, παιδιάτρους, χειρούργους, ουρολόγους, οφθαλμίατρους, δερματολόγους, φυσικούς γιατρούς, ωτορυνολαρυγγολόγους και τις λοιπές ιδιότητες που προσφέρονται στην παρούσα φάση από τον ΕΟΠΥΥ.

Τι θα συμβαίνει ακριβώς από δω και πέρα; Το ρεπορτάζ του capital.gr είναι χαρακτηριστικό: "Όπως περιγράφεται στο σχέδιο του μνημονίου, το υπουργείο Υγείας θα πρέπει μέχρι το Μάρτιο να έχει καταρτίσει ένα νέο σύστημα ηλεκτρονικών παραπομπών για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Ιούνιο του 2017. Το σύστημα αυτό θα χρησιμοποιηθεί, σύμφωνα με το σχέδιο, για την προέγκριση των επισκέψεων σε παρόχους του ιδιωτικού τομέα (ιδιώτες γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, ιδιωτικά θεραπευτήρια και διαγνωστικά κέντρα).
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά: Προτεραιότητα για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων θα δίνεται στις δομές του ΠΕΔΥ και στα δημόσια νοσοκομεία. Ανάλογά όμως με τις δυνατότητές τους (θα έχει προηγηθεί "χαρτογράφηση" των υποδομών, του προσωπικού και του εξοπλισμού τους) και με βάση το χρόνο αναμονής που χρειάζεται για την πραγματοποίηση των εξετάσεων, και εφόσον οι ασφαλισμένοι δεν μπορούν να κλείσουν εκεί ραντεβού, τότε μόνο θα δίνεται το "πράσινο φως" για πρόσβαση στον ιδιωτικό τομέα. Η πρόοδος του μέτρου μάλιστα θα αξιολογείται κάθε τρεις μήνες".

Δηλαδή με λίγα λόγια οι ασφαλισμένοι πλέον θα παραπέμπονται σε γιατρούς στα νοσοκομεία και στα πρώην ιατρεία του ΙΚΑ (όπου αυτά υπάρχουν) και αν ο χρόνος αναμονής είναι "μεγάλος" (πέραν των τριών εβδομάδων σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας), τότε θα υπάρχει έγκριση για χρήση ιδιώτη γιατρού - από τη λίστα φυσικά των ήδη συμβεβλημένων.

Η εξέλιξη είναι το λιγότερο τραγική: ο αριθμός των συμβεβλημένων (με τον ΕΟΠΥΥ) γιατρών έχει ήδη περιοριστεί από την αρχή της εφαρμογής του παρόντος συστήματος κάτι που συμβαίνει και με τις καλυπτόμενες ειδικότητες και εξετάσεις (διαβάστε εδώ σχετικά). Η πρόσβαση σε οδοντιάτρους είναι πλέον ανύπαρκτη, αφού - και παρά τις υποσχέσεις - η ειδικότητα αυτή δεν καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ και οι αντίστοιχοι του ΠΕΔΥ είναι μετρημένοι στα δάκτυλα. Αλλά τα "χαλασμένα δόντια" είναι μάλλον σταγόνα στον ωκεανό των προβλημάτων: Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν νομοί που δεν καλύπτονται από συμβεβλημένους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, ενώ είναι γνωστό σε όλους ότι τα νοσοκομεία (όλης της χώρας) έχουν κλινικές που υπολειτουργούν (το παράδειγμα των Χανίων - της εκλογικής περιφέρειας του κ. Πολάκη -  είναι χαρακτηριστικό) καθότι δεν υπάρχουν αρκετοί υπηρετούντες γιατροί. Είναι επίσης γνωστό ότι τα νοσοκομεία πλέον υποδέχονται ασθενείς στα "επείγοντα" ή στα εξωτερικά ιατρεία που δε θα έπρεπε να βρίσκονται εκεί, αλλά το κάνουν αφού δεν έχουν τα χρήματα για να κάνουν εξετάσεις οικονομικά ή δεν έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Και αυτό συμβαίνει μια χρονική περίοδο που ήδη πάνω από το 90% των ασθενούντων παρακάμπτει πλήρως τον ΕΟΠΥΥ (παρά του ότι πληρώνει για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και το κόστος των φαρμάκων έχει αυξηθεί σημαντικά λόγω των μνημονίων). Φανταστείτε τι έχει να συμβεί όταν συνδυαστούν η οικονομική εξάντληση του πληθυσμού, με ταυτόχρονη προσφυγή όλων των ασθενούντων στα (ελάχιστα) ιατρεία του ΠΕΔΥ και στα δημόσια νοσοκομεία.

Στην παρούσα φάση η χώρα μας έχει χαμηλούς δείκτες θνησιμότητας και επιπλοκών σε πολλούς τομείς (αντιστρόφως ανάλογους της οικονομικής της κατάστασης) γιατί ακριβώς το σύστημα υγείας επιτρέπει άμεση προσφυγή στην ειδικότητα. Δεν είναι τυχαίο το ότι το "δωρεάν" αγγλικό ΝHS, έχει μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας σε πνευμονολογικά και ογκολογικά περιστατικά, τεράστια (για δυτική χώρα) παιδική θνησιμότητα, επιπλοκές σε διαβήτη και καρδιολογικά νοσήματα κ.ο.κ. γιατί ακριβώς υπάρχει καθυστέρηση στην παραπομπή και στην εξιδικευμένη παρακολούθηση. Να θυμίσουμε ότι ο γενικός γιατρός δεν είναι "παντογνώστης". Έχει επιφανειακή γνώση και δεν μπορεί να καλύψει επαρκώς την εξέλιξη ή την παρακολούθηση μιας αρρώστιας. Η ιατρική έχει εξελιχθεί πολύ από την εποχή του Γαληνού και του Ιπποκράτη, στην οποία επιχειρείται - από τις μνημονιακές κυβερνήσεις - να επιστρέψουμε. Οι καθυστερήσεις παραπομπής και η άγνοια, δημιουργούν επιπλοκές και χρόνια νοσήματα, τα οποία κοστίζουν περισσότερο στην αντιμετώπιση από την μια και χειροτερεύουν την ποιότητα ζωής των ασθενών από την άλλη.

Η λύση βεβαίως δεν είναι το να γίνονται "όλα ιδιωτικά". Για τους περισσότερους ασφαλισμένους το δικαίωμα σ' ένα αξιοπρεπές και αξιόπιστο σύστημα υγείας δεν είναι κάποιο δώρο από τον Πολλάκη, τον Τσίπρα ή τους παλιότερους. Είναι κάτι ακριβό που πληρώνεται. Επομένως η οπισθοδρομική λογική του "όποιος μπορεί να πληρώνει, γλυτώνει και οι άλλοι να πάνε να πνιγούν" στην οποία οδηγούν τα χαμηλά στάνταρ τα οποία δημιουργούνται αποτελούν ντροπή για το αύριο της χώρας και όνειδο για ένα κόμμα που θέλει να λέγεται (προκαλώντας πλέον γέλιο σε όσους ακούν) "αριστερό".

Δεν υπάρχουν σχόλια: