Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Οι 7 με τον αλβανικό αετό: Θύτες ή θύματα;

Ορισμένες φορές είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς πως λειτουργεί το ανθρώπινο μυαλό. Στην περίπτωση των 7 φαντάρων που κάνουν την "χειρονομία του αετού" πάντως, η βλακεία ξεπερνάει κάθε όριο: Εφτά νέοι παρουσιάζονται στον ελληνικό στρατό, ξεκινούν τη βασική τους εκπαίδευση και προφανώς περνάνε τόσο καλά που αποφασίζουν να μαζευτούν σε μια γωνιά του στρατοπέδου και αρχίζουν να βγάζουν φωτογραφίες κάνοντας χειρονομίες που υποδηλώνουν επεκτατικές βλέψεις μιας χώρας άλλης απ' αυτής της οποίας την εθνικότητα έχουν και της οποίας το στρατό έχουν κληθεί να υπηρετήσουν. Απαράδεκτα πράγματα δηλαδή ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι η χώρα της οποίας την εθνικιστική χειρονομία κάνουν βρίσκεται ακόμα και σήμερα σε τυπικό καθεστώς "εμπόλεμης" κατάστασης με την χώρα την οποία υπηρετούν.

Αν αποφάσιζαν να βγάλουν μια τέτοια φωτογραφία και να την κρατήσουν για τους εαυτούς τους, το πρόβλημα θα ήταν σαφώς μικρότερο - και θα σχετιζόταν με φιλοσοφικά ερωτήματα του τύπου "ποιος αξίζει να παίρνει την υπηκοότητα", "τι υποχρεώσεις έχουν οι αλλοδαποί που τη λαμβάνουν", "πως θα πρέπει να υπηρετούν στο στρατό" κ.ο.κ. Σημαντικά ερωτήματα μεν, που χρήζουν απάντησης και σοβαρής συζήτησης, αλλά που δεν έχουν κάποιο άμεσο αντίκτυπο και δεν χρειάζεται να επιληφθεί κάποιος άμεσα.

Όμως είπαμε η ανθρώπινη βλακεία είναι σαν το σύμπαν - άπειρη. Έτσι οι νέοι αυτοί αποφάσισαν να μοιραστούν την εξυπνάδα που έκαναν με τον υπόλοιπο κόσμο για να μαζέψουν μερικά "like" από παρόμοιας εξυπνάδας και εθνικότητας ανθρώπους (ή ίσως και να δείξουν ότι αυτοί είναι "μάγκες" και κάνουν ό,τι θέλουν στα στρατόπεδα του Ελληνικού Στρατού). Το έκαναν, κάπου το πράγμα ξέφυγε (γιατί ακόμα και στον κύκλο τους κάποιοι θα αντέδρασαν), κάποιος "σφύριξε" την ύπαρξη της επίμαχης φωτογραφίας σε κάποιο δημοσιογράφο και το θέμα πήρε διαστάσεις. Εκεί αναγκάστηκε να επιληφθεί της υπόθεσης και το Γ.Ε.Σ., που παραδοσιακά αισθάνεται άβολα, για λόγους πολιτικής ορθότητας ν' αντιμετωπίσει με βαριές καμπάνες αρνητικές συμπεριφορές όταν αυτές προέρχονται από μη γηγενείς, ομογενείς και μειονοτικούς. Γι' αυτό και η αρχική ανακοίνωση μιλούσε για "καταμερισμό ευθυνών", "μη απόδοση ευαίσθητης ειδικότητας", "αποφυγή συνυπηρέτησης των 7 στην ίδια μονάδα" κ.ο.κ. Υπό άλλες συνθήκες εκεί κάπου το θέμα θα έκλεινε.

Όμως η ανακοίνωση αυτή, σε μια εποχή που η Αλβανία έχει ανοίξει καμία δεκάδα θέματα με την χώρα μας (Τσάμηδες, μειονοτικά σπίτια στην Χειμάρα, θαλάσσια σύνορα, δικαιώματα ατόμων αλβανικής καταγωγής στην χώρα μας κ.ο.κ.), ήταν το λιγότερο ατυχής και πρόχειρη. Έτσι βρέθηκε ο γνωστός εθνικιστικός συρφετός σε θέση ισχύος και άρχισε να βάλει κατά πάντων, κατηγορώντας την ηγεσία του στρατού για μειοδοσία και υποχωρητικότητα: Είναι το λιγότερο εκνευριστικό να βλέπεις ανθρώπους που υπηρέτησαν στο στρατό βυσματικά και με δεκάδες άδειες από τη σημαία, που έχουν κάνει την κλεψιά τέχνη και αδιαφορούν για τη δημόσια περιουσία να μιλάνε και ν' απαιτούν αγάπη και σεβασμό προς το στράτευμα και την πατρίδα. Λες και αυτοί δεν έχουν υποχρεώσεις επειδή έτυχε να γεννηθούν από γηγενείς Έλληνες γονείς. Στο μυαλό τους βέβαια δεν έχουν και γι' αυτό απαιτούν "κόψιμο κεφαλιών" και γρήγορα μάλιστα.

Αυτό όμως βέβαια δεν μειώνει την ευθύνη των 7. Ανεξάρτητα με το αν ήταν "στα καλά τους", "έκαναν πλάκα", "δεν το ήθελαν", "δεν ήξεραν τι σημαίνει" και όλα αυτά τα χαζοχαρούμενα που ακούμε (από την άλλη πλευρά - που πάντα υπάρχει), η κίνηση είναι απαράδεκτη και πρέπει να τιμωρηθεί. Εξάλλου σε οποιαδήποτε άλλο εθνικό στρατό (συμπεριλαμβανομένου του αλβανικού) και αν συνέβαινε αυτό, θα υπήρχαν άμεσες τιμωρίες και σοβαρές ποινικές ευθύνες, δεδομένων μάλιστα των συνθηκών. Οι δε ποινές διευρύνονται, αν ληφθεί υπόψιν η άποψη ότι η άρση του εμπολέμου μεταξύ των δύο χωρών είναι μονομερής (η Αλβανία την έχει ακυρώσει μαζί με τα υπόλοιπα κομμουνιστικά διατάγματα που την καταργούσε) ή ίσως ακόμα και άκυρη (αφού δεν έχει επικυρωθεί από την ελληνική Βουλή). Τυπικά δηλαδή υπάρχει πρόβλημα σοβαρό μεταξύ των δύο χωρών. Επομένως οι 7 πρέπει να τιμωρηθούν - παραδειγματικά και με τρόπο που να μην αφήνει περιθώριο επανάληψης τέτοιων συμπεριφορών. Το ποια θα είναι η ποινή, δεν είναι δουλειά ούτε του υπουργού κ. Καμμένου (που ευκαιρία βρήκε να το παίξει υπερπατριώτης κάνοντας αφελείς δηλώσεις στις οποίες φέρεται σίγουρος ότι οι 7 είναι πράκτορες του αλβανικού εθνικισμού), ούτε των εφημερίδων ή των ιστοσελίδων. Είναι της στρατιωτικής δικαιοσύνης που θα πρέπει να πάρει υπόψιν της όλα τα δεδομένα.

Οι δε 7 θα πρέπει να μάθουν να ζουν με τις συνέπειες της πράξης τους. Το να προσπαθεί κανείς να τους υποστηρίξει και να τους δικαιολογήσει αυτόκλητα είναι το ίδιο απαράδεκτο με το να ζητά άμεση απέλαση τους. Καλώς ή κακώς οι 7 αποφάσισαν ότι θέλουν να είναι Έλληνες. Κάποιοι έκαναν την αίτηση ελληνοποίησης για εκείνους, και εκείνοι όντας 18+ αποφάσισαν ότι θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα, σαν Έλληνες, με ό,τι καλό ή κακό αυτό συνεπάγεται. Θα μπορούσαν ν' αποποιηθούν της ελληνικής υπηκοότητας/ιθαγένειας και να δουλέψουν/ζήσουν στην χώρα μας προσωρινά με βίζα, έχοντας την Αλβανία ως χώρα βασικής διαμονής. Επέλεξαν όμως άλλο δρόμο. Και αυτό συνεπάγεται της υπηρέτησης της στρατιωτικής θητείας (έστω και αν είναι μειωμένη), της πληρωμής φόρων και κυρίως του σεβασμού του Συντάγματός της, των εθνικών της συμβόλων και της εδαφικής της ακεραιότητας. Δικαίωμά τους να ονειρεύονται τα Τίρανα και τη Σκόδρα (δεν το κατακρίνουμε εξάλλου αυτό), αλλά πρέπει ταυτόχρονα να σέβονται και ν' αγαπούν την χώρα που ζουν. Και εννοείται ότι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το στράτευμα δεν είναι παιδική χαρά, επομένως "μαγκιές" δεν μπορούν να χωράνε...Σεβασμός στη διαφορετικότητά τους μεν αλλά και αυτό δεν μπορεί να τους κάνει περισσότερο ίσους ή να τους φέρνει στο απυρόβλητο.

Τιμωρία λοιπόν για ν' αποφύγουμε τις αντιδράσεις και να έρθουν τα πράγματα στην πολυπόθητη ισορροπία, χωρίς ακρότητες πάντα και με βάση τους νόμους και το δικαιακό μας σύστημα. Τα υπόλοιπα είναι απλώς φληναφήματα, όπως η χειρονομία του αετού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: