Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Σοφές συμβουλές από την Ελληνική Αστυνομία

Δεν υπάρχει τίποτα πιο ωραίο στη ζωή ενός πολίτη, όταν ένας δημόσιος οργανισμός ταγμένος στην ασφάλεια και προστασία του σκύβει με σεβασμό και αγάπη πάνω από τις ανάγκες του. Όταν αφουγκράζεται βρε αδερφέ τα προβλήματά του, προτείνει λύσεις και παίρνει μέτρα για την ανακούφισή του.

Και ναι για να μη σπάτε το κεφάλι σας, τι μας έπιασε, θα σας πούμε ότι ειρωνευόμαστε. Και η αφορμή είναι πρόσφατη, και έρχεται ως κορωνίδα στο κεφάλαιο "Δούλεμα από Δημόσιες Υπηρεσίες που Προσπαθούν να Ρίξουν τις Ευθύνες Αλλού": Δε συνηθίζουμε να σχολιάζουμε ανακοινώσεις δημοσίων οργανισμών - ειδικά της αστυνομίας -δεδομένου ότι οι καιροί είναι πονηροί. Αλλά όταν έχουμε ανακοινώσεις όπως η παρακάτω, δεν μπορεί παρά να γράψουμε δυο κουβέντες.

Επειδή τον τελευταίο καιρό υπάρχει μια ανησυχία στους πολίτες για τα κρούσματα κλοπών (που γίνονται συνήθως μ' επαγγελματικό τρόπο - εξ' ου και σχεδόν καμία από τις παρακάτω συμβουλές δεν έχει ουσία) και επειδή πλησιάζουν Χριστούγεννα, που είναι η κατεξοχήν περίοδος δράσης κλεφτών - λωποδυτών, η ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε μια ανακοίνωση με "συμβουλές για την προστασία του σπιτιού (μας)".

Σας τις παραθέτουμε με το απαραίτητο σχόλιο:

- Τοποθετήστε στην κύρια είσοδο της πολυκατοικίας µηχανισµό αυτόματου κλεισίματος πόρτας (θα μπορούσε να προσθέσει "εναλλακτικά βάλτε έναν από τους ανέργους της πολυκατοικίας να εκτελεί χρέη θυρωρού για να περνάει την ώρα του").

- Κλειδώνετε την κύρια πόρτα / τις κύριες πόρτες του διαµερίσµατος µε κλειδαριά ασφαλείας (αλήθεια πως δεν το σκεφτήκαμε; Γρήγορα στον αλουμινά της γειτονιάς, ν' αλλάξουμε την κουρελού που είχαμε για πόρτα.)

 - Κλειδώνετε πάντα όταν φεύγετε, ακόµα κι αν πρόκειται να απουσιάσετε για µικρό χρονικό διάστηµα (απλώς ασχολίαστο).

 - Μην αφήνετε ποτέ την κύρια είσοδο ανοιχτή µε στηρίγµατα και προσέχετε ιδιαίτερα αν σας ακολουθήσει κάποιος µέσα στο κτίριο (Τώρα ποιος ο λόγος να έχει κάποιος πόρτα ασφαλείας και να την έχει ανοιχτή με στηρίγματα, απλώς μας ξεπερνάει).

- Τα συστήµατα ασφαλείας της κυρίας εισόδου (θυροτηλέφωνο µε οπτική εικόνα), θα πρέπει να σας επιτρέπουν να αναγνωρίζετε και να ελέγχετε τους επισκέπτες σας (δηλαδή; Θα υπάρχει "οπτική εικόνα" (sic) η οποία δε θα επιτρέπει την αναγνώριση; Και όταν λέει έλεγχο τι εννοεί; Πλήρες βιογραφικό; )

- Μην ανοίγετε ποτέ την πόρτα, χωρίς να βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τον επισκέπτη. (και αν είναι ο ταχυδρόμος που άλλαξε; Το courier που φέρνει ένα πακέτο; Το παιδί από το σουβλατζίδικο; Na μην του ανοίξουμε; Υπάρχει δηλαδή κάποιος που λέει "απλώς χτυπάω ανοίξτε μου;" και του ανοίγουν; )

- Μην αφήνετε ποτέ τις πόρτες των εξόδων κινδύνου ανοιχτές µε στηρίγµατα (επαναλαμβάνονται).

- Μην αφήνετε ποτέ ξεκλείδωτες ή ανοιχτές τις πόρτες και τα παράθυρα των µπαλκονιών (ακόμα και αν είμαστε μέσα εννοεί μάλλον, γιατί για το αν λείπουμε είναι μάλλον αυτονόητο).

- Αποφεύγετε να δίνετε τα κλειδιά του σπιτιού σας σε τρίτους (να το δώσoυμε στον αδερφό μας ή τη μάνα μας για μια ώρα ανάγκης ή απαγορεύεται; Και αν φύγω ταξίδι και πρέπει κάποιος να μου ποτίζει τα λουλούδια  ή να μου ταϊζει τη γάτα ή να προσέχει μήπως γίνει καμία διαρροή, να μην το δώσω στο γείτονα που τον ξέρω 20 χρόνια; )

- Όταν µετακοµίζετε να αλλάζετε τις κλειδαριές και τα κλειδιά. Μην αφήνετε δεύτερα κλειδιά της οικίας σας, κάτω από γλάστρες ή χαλάκια (πάλι καλά που αυτά τα έβαλαν μαζί. Ερώτημα: μπορεί κανείς ν' αλλάξει την κλειδαριά και να κρατήσει τα ίδια κλειδιά; )

- Μην αφήνετε ποτέ µεγάλα χρηµατικά ποσά ή αντικείµενα αξίας στο σπίτι σας και µην γνωστοποιείτε στον κοινωνικό και επαγγελµατικό σας περίγυρο τα περιουσιακά στοιχεία που φυλάσσεται στην οικία σας. (σωστή η πρώτη παρατήρηση. Για τη δεύτερη, αυτό μάλλον σημαίνει ότι θα πρέπει να σβήσω από το Facebook τη φωτογραφία που είμαι στον καναπέ με τα μετρητά και τα χρυσαφικά της γιαγιάς αγκαλιά).

- Τα γκαράζ και οι αποθηκευτικοί χώροι είναι στόχος. (Tρομοκρατικός; Και αυτό σημαίνει τι; Να τα γκρεμίσουμε; )

- Μία καλή λύση θα ήταν, εφόσον υπάρχει η οικονομική δυνατότητα, να εγκαταστήσετε ένα σύστηµα συναγερµού - ασφαλείας, σε εμφανές σημείο. (Δηλαδή οι πόρτες ασφαλείας, τα θυροτηλέφωνα με "οπτική εικόνα" κ.ο.κ. τα δίνουν κάπου τζάμπα και δεν τo ξέρουμε;).

Ειλικρινά θα θέλαμε να γνωρίσουμε εκείνους, που αντιγράφοντας συνήθεις πρακτικές ξένων κρατικών οργανισμών και υπηρεσιών ασφαλείας, προτείνουν πράγματα αυτονόητα, χωρίς όμως να προτείνουν λύσεις για την αντιμετώπιση του εγκλήματος.

Το επόμενο βήμα θα είναι το ΕΣΥ να εκδώσει οδηγία του τύπου "αν έχετε ιστορικό καρδιοαγγειακών παθήσεων ή αν είστε υπέρβαρος μην ξεμπερδουκλωθείτε στο φαγητό και το ποτό τα Χριστούγεννα", η πυροσβεστική να προτείνει "μην αφήσετε το φαγητό στην κουζίνα να ψήνεται στη μέγιστη θερμοκρασία φεύγοντας για ένα τριήμερο ταξίδι στην Θεσσαλονίκη".

Καλές οι προτάσεις και οι συμβουλές, αλλά αυτές πρέπει ν' απευθύνονται σε νοήμονες ανθρώπους και να προσφέρουν κάτι ουσιαστικό και καινούργιο στο κοινό, που πληρώνει για υπηρεσίες χωρίς να τις λαμβάνει...

Δεν υπάρχουν σχόλια: