Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

Πωλείται το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στον Ολυμπιακό ή όχι; Αλήθεια ή παραπληροφόρηση;

Διαβάζουμε στο ρεπορτάζ αθλητικών ιστοσελίδων: "Οι Αγγελόπουλοι είναι γνωστό ότι λατρεύουν το ΣΕΦ, αλλά πιστεύουν ότι θέλει ανακαίνιση και αναζητούν μια πιο καυτή έδρα. Ένα πιο "στενό" γήπεδο με σύγχρονες προδιαγραφές που θα μπορεί να γίνει πραγματική έδρα για τον Ολυμπιακό...Σήμερα το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ανήκει στην εταιρεία Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ. Μάλιστα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό την άνοιξη θα γίνει ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ενιαία μελέτη του χώρου ώστε να πουληθεί όλο μαζί στον ανοικτό διαγωνισμό που θα γίνει στις αρχές του φθινοπώρου. Έτσι όπως έχουν τα πράγματα, το ΣΕΦ, όπως και άλλα γήπεδα, δεν πρόκειται να μείνουν στον κρατικό έλεγχο. Θα περάσουν μέσω ανοικτών διαγωνισμών σε ιδιώτες γιατί αυτή είναι η μνημονιακή υποχρέωση που έχουμε υπογράψει στην τελευταία συμφωνία. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι οι Αγγελόπουλοι θέλουν να αγοράσουν και να κάνουν ιδιόκτητο γήπεδο το ΣΕΦ. Να το αγοράσουν μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο και με ευνοϊκούς όρους που θα συμπεριλαμβάνει μόλις το 30% προκαταβολή και εξόφληση σε πολλά χρόνια...Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι Αγγελόπουλοι θέλουν να εκμεταλλευτούν τις διατάξεις της τελευταίας συμφωνίας και να αγοράσουν το φιλέτο του ΣΕΦ όπως συνέβη με το Ελληνικό. Στόχος, ο Ολυμπιακός να έχει το δικό του γήπεδο και να το αξιοποιήσει εμπορικά αποφέροντας έσοδα εκατομμυρίων ευρώ..." (το πλήρες δημοσίευμα βρίσκεται εδώ).
 Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση τηρεί σιγή ιχθύος - γιατί επισήμως το ΣΕΦ, όπως και οι υπόλοιπες αθλητικές εγκαταστάσεις, "δεν πωλούνται", αν και υπάρχει η διάθεση "αξιοποίησής" τους. Μάλιστα πολλοί υπενθυμίζουν τις περσινές δηλώσεις του κυρίου Κοντονή που τόνιζε: "Το ΣΕΦ αποτελεί μία από τις βασικότερες, στρατηγικής σημασίας, εγκαταστάσεις του ελληνικού αθλητισμού. Με μεγάλη χαρά διαπιστώσαμε ότι η καινούρια διοίκηση του Σταδίου έχει δρομολογήσει τη συγκρότηση ενός προσχεδίου για την αξιοποίηση του περιβάλλοντος χώρου. Αυτή η εξέλιξη θα μας δώσει τη δυνατότητα μίας εμπεριστατωμένης συζήτησης με το ΤΑΙΠΕΔ, ώστε με βάση αυτό το πλάνο να παραχωρηθεί η χρήση του περιβάλλοντος χώρου προς αξιοποίηση." 
Το θέμα βέβαια είναι αρκετά σοβαρό...Το ΣΕΦ αποτελεί περιουσία του ελληνικού λαού. Κόστισε πολλά για να κατασκευαστεί, η συντήρησή του ναι μεν είναι ακριβή αλλά από την άλλη η ύπαρξή του επιτρέπει στο να έχουν στέγη αθλήματα και διοργανώσεις. Το στάδιο δεν "μπαίνει" μέσα και έτσι είναι όλοι ευχαριστημένοι, αφού τα έξοδά του βγαίνουν από τις εκθέσεις, τις συναυλίες και τα ποσοστά από τους αγώνες που που γίνονται εκεί.
Οι Αγγελόπουλοι βέβαια καλά κάνουν και σκέφτονται έτσι από την πλευρά τους. Είναι επιχειρηματίες - η κοινωνική ευαισθησία είναι μάλλον μεγάλη απαίτηση στις εποχές που ζούμε, ενώ και αυτή η πλευρά της οικογένειας ποτέ δεν έδειξε στοιχεία κοινωνικής ευθύνης - και κοιτάζουν να εκμεταλλευτούν μια κατάσταση, με τη δικαιολογία "γιατί οι άλλοι και όχι εμείς"; Είναι όμως χρέος της πολιτείας - ακόμα και σε καιρούς μνημονίου - να υπερασπίζεται την δημόσια περιουσία και ιδιαίτερα μιας ακριβής αθλητικής εγκατάστασης. Επίσης σε αντίθεση με το Ελληνικό - που ο Λάτσης (το δικαίωμα να τον αποκαλούν κύριο το έχει χάσει εδώ και χρόνια) το πήρε κοψοχρονιά γιατί ήταν "μνημονιακή υποχρέωση" - δεν υφίσταται ζήτημα "πώλησης" για να ξεμπλοκάρει δόση. Πέραν αυτού, πρέπει να τονιστεί ότι άλλο "ο περιβάλλον χώρος" (που απαξιώθηκε συνειδητά ώστε να πέσει η αξία του) και άλλο το στάδιο. Το μεν μπορεί να "σουλουπωθεί" (μέσω προγραμμάτων) και να αξιοποιηθεί προς όφελος του Δημοσίου ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, και το δε μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει ως αθλητικός χώρος, ανοιχτός σε αθλητικές εκδηλώσεις και ημερίδες. 
Τα όσα - απόλυτα ειλικρινή - γράφονται από αθλητικούς συντάκτες προσκείμενους στον Ολυμπιακό και στους αδερφούς Αγγελόπουλους, είναι εξοργιστικά αφού όχι μόνο καταδεικνύουν προθέσεις ("αγορά") αλλά και τρόπους εκμετάλλευσης της κατάστασης ("χαμηλό τίμημα", "30% μπροστά και σε πολλές δόσεις"). Αποκλείεται να έχουν βγει από το κεφάλι ανθρώπων με χαμηλό πολιτικό ΙQ και περιορισμένων γνώσεων των πολιτικών προθέσεων της κυβέρνησης.
Μένει επομένως να δούμε του τι θα γίνει τον επόμενο καιρό. Λύση βέβαια υπάρχει: Η κυβέρνηση από την μία να προστατέψει την δημόσια περιουσία, λειτουργώντας παράλληλα ως καλός "ιδιοκτήτης" και ο Ολυμπιακός (και οι Αγγελόπουλοι) αν δεν τους αρέσει να βρουν ένα χώρο και να χτίσουν ένα γήπεδο, αντί να περιμένουν να πάρουν κοψοχρονιά έναν χώρο που έχει πληρωθεί απ' όλους μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: