Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Αποχαιρετισμός στις συντάξεις...

Τι να πει και τι να γράψει κανείς για την πρόταση Κατρούγκαλου (ενός ακόμα μεγάλου πολιτικού απατεώνα αυτής της κυβέρνησης που έγινε γνωστός καταδικάζοντας τις ασφαλιστικές και εργασιακές αλλαγές των προηγούμενων κυβερνήσεων) για το ασφαλιστικό. Καταρχήν είναι ίδια και σχεδόν απαράλλακτη με τα όσα έλεγαν οι "σοφοί" τους οποίους μάζεψε για να "συνεισφέρουν στο διάλογο" (διαβάστε σχετικά εδώ). Και κυρίως βασίζεται στη λογική "ρίχνουμε τα πάντα στον ίδιο ντορβά για να κλείσουμε λίγο την τρύπα σήμερα και αύριο ας μαζέψουν τα σκουπίδια οι επόμενοι". Καμία δηλαδή σχέση με τα όσα "περί προστασίας των συνταξιούχων", "σεβασμό στις εισφορές των ασφαλισμένων" και όσα όλα έλεγαν αυτοί που πριν 12 μήνες υπόσχονταν επαναφορά της 13ης σύνταξης, ενώ αντίθετα η λογική της ενοποίησης των ταμείων (που θα κατακλέψει τα αποθεματικά των υγιών ταμείων για να πληρώνει συντάξεις για 2-3 χρόνια, μέχρι το σύστημα να καταρρεύσει συνολικά, οριστικά και αμετάκλητα), εντείνει και "πατάει" πάνω στα έκανε προηγουμένως ο Σαμαράς, ο Παπαδήμος και ο Παπανδρέου.

Και σα να μην έφταναν όλα αυτά έχουμε και τους δανειστές στους οποίους η πρόταση Κατρούγκαλου "δεν αρέσει" και πρέπει να αλλαχθεί εκ νέου προς το χειρότερο...

Για όλα αυτά σημειώνει πολύ γλαφυρά ο Νίκος Μπογιόπουλος στον "enikos.gr":

"Μείωσαν μισθούς. Μείωσαν συντάξεις. Φέρνουν προ των πυλών του ξεσπιτώματος εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες με τους πλειστηριασμούς. Βυθίζουν ακόμα πιο βαθιά στα χρέη και στην απόγνωση εκατομμύρια ανθρώπους.Ο,τι κάνουν με το τρίτο Μνημόνιο ισοδυναμεί με αγριανθρωπισμό επί τρία, αφού έρχεται να προστεθεί στην ήδη συντελεσθείσα καταστροφή των δυο προηγούμενων Μνημονίων.

Και τώρα διαπράττουν το έγκλημα των εγκλημάτων!Τα όσα μεθοδεύουν στο ασφαλιστικό αποτελούν ένα πρωτοφανές πογκρόμ κατά ασφαλισμένων και συνταξιούχων!Οι χτεσινές τους αποφάσεις (που συνιστούν και το «καλό» σενάριο αφού η τρόικα δεν έχει πει ακόμα την τελευταία λέξη της) είναι η ταφόπλακα των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων ενός ολόκληρου λαού.Έχουν πάρει τον μπαλτά και κόβουν σε φέτες ό,τι έχει απομείνει από τους φτωχοποιημένους συνταξιούχους.Στερούν από την παρούσα και τις επόμενες γενιές κάθε ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετατρέποντας την σύνταξη σε προνοιακό επίδομα – ψίχουλο.

Η αλήθεια είναι ότι τα μέτρα Τσίπρα – τρόικας δεν σταματούν στις νέες περικοπές ύψους 1,8 δισ. ευρώ σε συνταξιούχους και ασφαλισμένους τις οποίες έρχονται να επιβάλλουν μέσω του προϋπολογισμού για το 2016.Σύμφωνα με το Μνημόνιο και βάσει των όσων ενέκριναν χτες:Προχωρούν σε «εξοικονόμηση (σσ: έτσι αποκαλούν την εξαΰλωση) της τάξης του ¼ του ΑΕΠ»! Ούτε λίγο ούτε πολύ, μιλάμε στην ουσία για νέα αρπαγή ύψους άνω των 40 δισ. ευρώ!

Δεσμεύονται να εφαρμόσουν πλήρως της αντιασφαλιστική λαίλαπα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αφού όπως λένε τώρα «οι συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις του 2010 και του 2012 εάν εφαρμοστούν πλήρως θα βελτιώσουν σημαντικά» το σύστημα! Ότι δηλαδή ως αντιπολίτευση το είχαν καταγγείλει ως απαράδεκτο σήμερα το εμφανίζουν σαν «σωτήριο»!Δεσμεύονται να αριστεύσουν στο ρόλο του νεοφιλελεύθερου Προκρούστη «καταργώντας σταδιακά τα κεκτημένα δικαιώματα της συνταξιοδότησης πριν από την νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης», επιβάλλοντας το ψευδεπίγραφο καθεστώς των «εγγυημένων συντάξεων» με βάση και «εισοδηματικά κριτήρια» και «εφαρμόζοντας ορθά το πάγωμα των μηνιαίων εγγυημένων παροχών»!

Και όμως! Την ίδια ώρα μιλούν για «δίκαιες συντάξεις»! Για «αξιοπρεπή διαβίωση»! Για «ισότητα»! Για «κοινωνική δικαιοσύνη»!Πίσω από τις νέες μειώσεις συντάξεων, την κατάργηση του ΕΚΑΣ, την διάλυση της επικουρικής σύνταξης, την ενιαιοποίηση των Ταμείων με όρους ισοπέδωσης προς τα κάτω, εκείνο που επέρχεται είναι η κατάργηση κάθε έννοιας κοινωνικά αναδιανεμητικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης.

Προχωρούν στην επιβολή ενός κεφαλαιοποιητικού συστήματος που μάλιστα στα ψιλά γράμματα το περιγράφουν ως εξής: Οι βασικές συνιστώσες των συντάξεων θα είναι εγγυημένες «με βάση τις εισφορές και βάσει του ελέγχου των πόρων».Αυτοί, βέβαια, βουτηγμένοι στο ψεύδος, το τερατούργημα που ετοιμάζουν θα συνεχίσουν να το αποκαλούν κίβδηλα «αναδιανεμητικό», όταν στην πραγματικότητα θα το ζήλευαν ακόμα και οι πλέον ακραιφνείς νεοφιλελεύθεροι της σχολής του Σικάγο!

Όλα τούτα οι «αριστερόχειρες μαχαιροβγάλτες» της κοινωνικής ασφάλισης έρχονται να τα προωθήσουν μετά από 5 χρόνια λεηλασίας. Έρχονται να δώσουν την χαριστική βολή στα Ταμεία που ήδη με τις πολιτικές των δυο προηγούμενων Μνημονίων την περίοδο 2010 – 2015 (στοιχεία ΕΝΥΠΕΚΚ) απώλεσαν πόρους ύψους 70 δισ. ευρώ!Αυτοί που θα αποκαθιστούσαν, τάχα, το έγκλημα του PSI το οποίο επέφερε αρπαγή 12 δισ. ευρώ από τα Ταμεία, αυτοί που θα… επέστρεφαν την 13η σύνταξη, τώρα κάνουν αυτό που είχε υποσχεθεί ο κ.Κατρούγκαλος: 
Τινάζουν στον αέρα μέσα σε 40 μέρες ό,τι δεν κατάφεραν να ανατινάξουν σε 40 χρόνια οι άλλοι, που τους παρέδωσαν τη σκυτάλη και που σήμερα υποκρίνονται χυδαία.Το μέγεθος του εγκλήματός τους είναι ευθέως ανάλογο της πολιτικής απάτης που εκπροσωπούν. 

Είναι τέτοια η απάτη τους που μόνο οι ίδιοι μπορούν να την εκφράσουν. Το μέγεθος του κοινωνικού εγκλήματος στο οποίο πρωταγωνιστούν είναι τόσο, όσο αβυσσάλεα είναι και η απόσταση που χωρίζει τα λόγια από τις πράξεις τους.Η απάντηση συνταξιούχων, εργαζόμενων και ανέργων, ή θα είναι αντίστοιχη της ανελέητης επίθεσης που δέχονται ή αυτή τη φορά η «θυσία» θα είναι ολοκληρωτική."

Ποιος διαφωνεί μαζί του; 

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

Μαθήματα πολιτικής ηθικής από έναν πολιτικά ανήθικο...

Το ακούσαμε και αυτό...Μιλάει για ηθική και συνέπεια, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που από το "σκίσιμο του 1ου μνημονίου" πέρασε στην υπογραφή και την ψήφιση του τρίτου και...χειρότερου, που έκανε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης "σημαία" για να καταλήξει να το πετάξει στα σκουπίδια μέσα σ' ένα 3μηνο, που υποσχόταν αύξηση μισθών και συντάξεων και προστασία της 1ης κατοικίας για να ψηφίσει την κατάργηση του (πασοκικού) νόμου της Κατσέλη (που τουλάχιστον απαγόρευε τους πλειστηριασμούς) και ετοιμάζεται να διαλύσει το ασφαλιστικό σύστημα.

Η απίστευτη ξεδιαντροπιά του φτάνει σε επίπεδα ρεκόρ (ξεπερνώντας ακόμα και αυτόν τον ανεκδιήγητο Αντώνη Σαμαρά, που τουλάχιστον δεν έφτασε στο ρεζίλεμα του να ξεπουλήσει όλα αυτά που προεκλογικά υποσχόταν ότι θα προστατέψει) αφού σε συνέντευξη του στο "Έθνος της Κυριακής" κάνει μαθήματα πολιτικής "ηθικής" απέναντι στον Γ. Σακελλαρίδη και τον Σ. Παναγούλη, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον τελευταίο γιατί δεν παρέδωσε την βουλευτική του έδρα.
Αχαριστία - στην οποία εξάλλου ο κ. Τσίπρας έχει αποδείξει ότι έχει εξαιρετικές επιδόσεις αν λάβει υπόψιν του τη στάση του απέναντι στον Α. Αλαβάνο αλλά και πιο πρόσφατα απέναντι στον Φ. Κουβέλη - απέναντι σ' έναν άνθρωπο που τον στήριξε όσο λίγοι το 2012, όταν κατέβηκε μαζί του και στήριξε το άνοιγμα που προσπαθούσε (τότε) να κάνει ο νυν Πρωθυπουργός στο Κέντρο. Τι σε ομιλίες Κεντρώων (και πρώην Πασοκτζήδων) τον έπαιρνε, τι στα εγκαίνια του αγάλματος του Αλέκου Παναγούλη τον πήγε, τι σε σύγκρουση ήρθε με τον πολιτικό του φίλο Γιάννη Δημαρά (που τότε προτίμησε να πάει με τον Καμμένο αντί με τον ΣΥΡΙΖΑ). Βέβαια το το ότι ο Παναγούλης αποτελούσε "βάρος" για τον Τσίπρα φάνηκε στις τελευταίες εκλογές όπου τοποθέτησε πάνω απ' αυτόν στην Β' Αθηνών σωρεία πολιτικών "αλεξιπτωτιστών" και αποτυχημένων υποψηφίων που εκμεταλλευόμενοι την αποχώρηση της Λ.Α.Ε. (Λαφαζάνη - Κωνσταντοπούλου) και τη διαδικασία της εκλογής βουλευτών με λίστα, φρόντισαν να βολευτούν - πουλώντας υποστήριξη και εκδούλευση.
Αχαριστία γιατί ο Σ. Παναγούλης τον στήριξε ψηφίζοντας μέτρα, τα οποία δημόσια είχε αποκλείσει ότι θα ψήφιζε, εμφανιζόμενος έτσι (και σωστά) ως αναξιόπιστος απέναντι στους ψηφοφόρους του και πολιτικούς του φίλους.

Αλλά και οι υποχωρήσεις και οι πολιτικές εκπτώσεις έχουν ένα όριο, και ο Σ. Παναγούλης - όντας χρόνια στο πολιτικό κουρμπέτι - γνώριζε πολύ καλά ότι από ένα σημείο και ύστερα πρέπει κανείς να παίρνει το "καπελάκι του" και να φεύγει, αν θέλει να διασώσει, τουλάχιστον, την υστεροφημία του. Έτσι διαβλέποντας το τι έρχεται (ειδικά στο ασφαλιστικό, όπου ο νόμος Λοβέρδου θα καταλήξει να φαίνεται ως ένα ωραίο όνειρο), αποφάσισε να εκμαιεύσει τη διαγραφή του, αφήνοντας εκείνους που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ μόλις "μύρισαν ψητό" να κάνουν τη δουλειά για την οποία, πληρώνονται (απ' όλους μας δυστυχώς).

Δεν ξέρουμε ποιο είναι το πολιτικό μέλλον του κυρίου Παναγούλη - αν δηλαδή θα θελήσει να συνεχίσει την πολιτική του σταδιοδρομία μετά το τέλος αυτής της κοινοβουλευτικής του θητείας - αλλά σίγουρα με το να παραμείνει στην παρούσα Βουλή μέχρι το τέλος της, προσφέρει την καλύτερη υπηρεσία στην χώρα, αφού έτσι: α) θ' απαγορεύσει σ' έναν επιπλέον "αλεξιπτωτιστή" να πάρει θέση στην Βουλή, και να εκμεταλλεύεται προνόμια και μισθούς δίνοντας ως αντάλλαγμα την ψήφο του σε μέτρα που δεν έχουν σχέση ούτε καν με το πρόγραμμα του Σεπτεμβρίου και β) θ' αναγκάσει (σε περίπτωση που τον ακολουθήσουν κι άλλοι) τους υπόλοιπους μνημονιακούς να έρθουν ως "αρωγοί" στην κυβέρνηση, αποκαλύπτοντας δηλαδή το πραγματικό πρόσωπο της παρούσας Βουλής - που είναι η ψήφιση Μνημονίων και εφαρμοστικών νόμων και μόνο...

Η δε δικαιολογία για αυτήν την επίθεση (που είναι ότι "το πρόγραμμα του Σεπτεμβρίου ήταν γνωστό") είναι τουλάχιστον αστεία: γνωρίζαμε ότι τα capital controls θα οδηγούσαν σε ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (το τίμημα για το δημοψήφισμα) και σε (μερική) άρση των πλειστηριασμών, αλλά κανένα πρόγραμμα δεν έλεγε ότι θα φτάσουμε στο σημείο να προστατεύεται μόνο το 25% των "κόκκινων" δανειοληπτών. Κανένας επίσης δεν είχε διαβάσει πουθενά (αφού το πρόγραμμα δεν το έλεγε) ότι θα ήμασταν ένα βήμα πριν την μεγαλύτερη μείωση συντάξεων και μεγαλύτερη μείωση ασφαλιστικών παροχών από την αρχή του Μνημονίου, ούτε φυσικά ότι θα οδηγούμασταν σ' ένα καινούργιο ΤΑΙΠΕΔ (με το παλιό να παραμένει ενεργό και τον κ. Πιτσιόρλα και την παρέα του να συνεχίζουν να πληρώνονται).

Η δε περίπτωση Σακελλαρίδη είναι διαφορετική: ο κ. Σακελλαρίδης κατέβηκε με το ζόρι στις εκλογές του Σεπτεμβρίου και αν δεν είχε τόσο στενές σχέσεις με τον κ. Τσίπρα στο παρελθόν (καθώς και μια ιδιαίτερα πολυκύμαντη ζωή), είτε θα είχε ακολουθήσει τους "Λαφαζανικούς" και την κ. Κωνσταντοπούλου στην ΛΑ.Ε., είτε θα είχε αποχωρήσει (προσωρινά ή μόνιμα δεν έχει σημασία) από την πολιτική ζωή, ώστε να μην έχει σχέση με τα όσα γίνονται και τα οποία τον βρίσκουν (και τον έβρισκαν) αντίθετο. Τίμησε όμως τη φιλία του με τον κ. Τσίπρα (σε αντίθεση με τη στάση του τελευταίου προς άλλους) και παραιτήθηκε όπως του ζητήθηκε. Κακώς για μας (για τους λόγους που εξηγήσαμε παραπάνω) αλλά σίγουρα αυτό ήταν καλύτερο από το να κάθεται να ψηφίζει, κάνοντας την ίδια ώρα τον επαναστάτη στους ψηφοφόρους του (σαν κάνει Κρητικούς υπουργούς και υφυπουργούς καλή ώρα).

Και έτσι κατέληξε ο κ. Τσίπρας, που από Πρωθυπουργός του λαού κατέληξε να γίνει μεσάζοντας βυσματικών θέσεων για τους συντρόφους του (όχι μόνο) και αγαπημένος της τρόικας..."Που ήσουν νιότη μου που έδειχνες ότι θα γινόμουν άλλος..." (που λέει και ο Κώστας Βάρναλης)...

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Κόκκινα δάνεια: ένας ακόμα επώδυνος "συμβιβασμός"

Τελικά η κυβέρνηση από τα πολλά βήματα πίσω, έπεσε στο γκρεμό. Δεν μπορεί να περιγραφεί αλλιώς το πως το "κανένα σπίτι σε πλειστηριασμό" έγινε "προστασία στο 70% των κόκκινων δανείων", μετά στο "60%" για να καταλήξει στο 25%, με ένα επιπλέον 35% να προστατεύεται "υπό προϋποθέσεις".
Ας ξεκινήσουμε με τα στοιχεία: το σύνολο των κόκκινων δανείων είναι 1.200.000 εκ των οποίων 400.013 έχουν «κοκκινίσει». Περίπου 170.000 έχουν κάνει αίτηση υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη, και προς το παρόν είναι καλυμμένα. Με το νέο πλαίσιο προστασίας αναμένεται να προσφέρει βέβαιη προστασία για μεικτά εισοδήματα από 8.180 για τον άγαμο, 13.917 για το ζευγάρι και 20.639 ευρώ για τετραμελή οικογένεια και για αντικειμενική αξία ακινήτου ως 170.000 ευρώ. Πρόκειται για το 25% των δανειοληπτών με κόκκινα στεγαστικά, περίπου 100.000 δάνεια.
Παράλληλα το κράτος ετοιμάζει κουμπαρά 100 εκατ. ευρώ για φτωχούς και άνεργους δανειολήπτες που δεν μπορούν να πληρώνουν ούτε την ελάχιστη δόση. Την δόση, σε αυτές τις περιπτώσεις, θα την πληρώνει το κράτος.
Στη δεύτερη κατηγορία που αφορά ένα επιπλέον 35% των δανειοληπτών προβλέπεται μια αξιολόγηση της θέσης του δανειολήπτη, το λεγόμενο τεστ αποτίμησης περιουσίας που θα ενέχει τον κίνδυνο πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις και αν ο δανειολήπτης κριθεί συνεργάσιμος μετά την υπαγωγή του στο νόμο. Αφορά εισοδήματα 13.906 ευρώ για τον άγαμο, 23.659 ευρώ για το ζευγάρι και 35.086 ευρώ για την τετραμελή οικογένεια και αντικειμενική αξία ως 230.000 ευρώ. Ο δανειολήπτης θα έχει σταθερή δόση για τρία χρόνια.
Με λίγα λόγια δηλαδή έχουμε "σίγουρο" μόνο το 25% με τους υπόλοιπους να κρίνονται με βάση γραφειοκρατικά κριτήρια και (όπως ψηφίστηκε πρόσφατα) να έχουν πολύ μικρό νομικό οπλοστάσιο για την προστασία του σπιτιού τους. Από το ολότελα βέβαια καλό και το 25% αλλά μεταξύ μας: α) και αυτό το 25% είναι θεωρητικό και β) από το μέτρο τιμωρούνται εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες που απλώς ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να πληρώσουν. Και δεν μπορούν να πληρώσουν γιατί τα μνημόνια (και αυτό του ΣΥΡΙΖΑ) τους έκοψαν τους μισθούς, τις συντάξεις και τους έριξαν στην ανεργία. Με την παρούσα κατάσταση τουλάχιστον είχαν ένα σπίτι να μένουν - τώρα ακόμα και αυτό είναι υπό αίρεση. Και επειδή κάποιοι θα πουν "μα προστατεύονται οι άνεργοι", θα πούμε ότι είναι σχετικό, Υπάρχουν τα τεκμαρτά εισοδήματα ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες (που από του χρόνου θα πληρώνουν 100% προκαταβολή φόρου) δε θα μένει λεπτό αν αφαιρέσει κανείς λογαριασμούς, φόρους, δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ και ασφαλιστικές εισφορές.
Και όλα αυτά σε ένα καθεστώς υπερφορολόγησης, με τον ΕΝΦΙΑ να βρίσκεται (ακόμα και σήμερα και παρά τις σχετικές ΠΕΡΣΙΝΕΣ αποφάσεις του ΣτΕ και τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ) σε πολύ υψηλά επίπεδα, βασιζόμενος σε μη πραγματικές αντικειμενικές αξίες.
Δηλαδή ακόμα και αν κάποιος καταφέρει να κρατήσει το σπίτι του, θα πρέπει να το χρυσοπληρώσει - τιμωρημένος για το γεγονός ότι απέκτησε ένα ακίνητο στη ζωή του, ενώ θα υπάρχει σύντομα και η Δαμόκλειος σπάθα του "περουσιολογίου" (που θα ενέχει έξτρα πρόστιμα και φόρους σε κάθε παρατυπία), καθώς και η υποχρεωτική ασφάλιση των ακινήτων που θ' αυξήσει το μηνιαίο κόστος διατήρησης ενός σπιτιού.
Το χειρότερο βέβαια στην όλη υπόθεση είναι άλλο: η τρόικα πιέζει για πώληση των κόκκινων δανείων σε "distress funds". Αυτό είναι ένα παλίοτερο αίτημά της (διαβάστε εδώ αναλυτικά) που μέχρι τώρα δεν είχε βρει ανταπόκριση. Ήρθε όμως τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ που είναι έτοιμος (προεξαρχόντων των κυρίων Τσακαλώτου και Χουλιαράκη) να το αποδεχτεί. Αυτό θα σημαίνει μαζικούς πλειστηριασμούς, τη δημιουργία μιας κάστας μεγαλοϊδιοκτητών ακινήτων (που θα τ' αγοράζουν κοψοχρονιά) και θα οδηγήσει στην πιο βίαιη μετατροπή οικιστικού μοντέλου στην χώρα μας από την εποχή της Κατοχής μέχρι σήμερα. Για να μην πούμε για τη δημιουργία μιας καινούργιας ομάδας νεό-αστέγων (όπως στην Ισπανία και την Πορτογαλία) που θα αποτελούν κομμάτι της νέας πραγματικότητας.
Και όλα αυτά επί μιας "αριστερής" κυβέρνησης.

Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

Μια πρόξενος που θεωρούσε την πρεσβεία τσιφλίκι της και το συμπονετικό ΣτΕ (ανανεωμένο)

(Ανανεωμένο μετά την τελεσιδικία της υπόθεσης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων)
Μια είδηση που θα έπρεπε να μας κάνει έξω φρενών...Αντιγράφουμε από το in.gr: "Το Συμβούλιο της 
Επικρατείας (ΣτΕ) έκανε μερικώς δεκτή την προσφυγή του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή, ο οποίος ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου του Υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία απαλλάχθηκε η γενική πρόξενος μας στη Γενεύη την περίοδο 2001-2005, από σειρά παρατυπιών, αναφορικά με τη Φιλιππινέζα οικιακή βοηθό.Ο κ. Ρακιντζής ζητούσε από το ΣτΕ να τής επιβληθεί η οριστική απόλυση, αλλά οι σύμβουλοι Επικρατείας τής επέβαλαν την πειθαρχική ποινή της προσωρινής παύσης 6 μηνών, με πλήρη στέρηση των αποδοχών της.
Ειδικότερα, το 2001 η πρέσβης έλαβε εντολή να πάει στο Γενικό Προξενείο μας στη Γενεύη. Πριν φύγει από την Ελλάδα συμφώνησε με τη Φιλιππινέζα οικιακή βοηθό που είχε στο σπίτι της, να τη συνοδεύσει στη Γενεύη, με μηνιαίο μισθό 800 ελβετικών φράγκων, δωρεάν τροφή και διαμονή στην προξενική κατοικία.Όταν εγκαταστάθηκαν στη Γενεύη τον Μαΐου του 2001, η πρέσβης ζήτησε, μέσω της πρεσβείας μας, από τις ελβετικές αρχές, άδεια εισόδου και χορήγηση κάρτας διαμονής για την οικιακή βοηθό. Όμως, οι ελβετικές αρχές απέρριψαν το αίτημα, καθώς η τοπική νομοθεσία δεν επιτρέπει τη χορήγηση άδειας διαμονής σε οικιακές βοηθούς-μέλη διπλωματικών αποστολών εφόσον είναι παντρεμένες, ενώ παράλληλα αρνήθηκαν να ικανοποιήσουν το αίτημα χορήγησης άδειας παραμονής για τον επιπρόσθετο λόγο ότι «ήδη στην προξενική κατοικία προσέφερε υπηρεσίες ως ιδιωτική οικιακή βοηθός» και άλλη, δεύτερη.Αργότερα η πρέσβης υπέβαλε νέο αίτημα προς τις ελβετικές αρχές για θεώρηση εισόδου με τον χαρακτήρα του επειγόντως, καθώς -όπως επικαλέστηκε- θα έφθανε στη Γενεύη ο γιος της Φιλιππινέζας οικιακής βοηθού.
Στη συνέχεια η πρέσβης ζήτησε «με ρηματική διακοίνωση της πρεσβείας» την έκδοση ταυτότητας της Φιλιππινέζας, ως οικιακής βοηθού της.Όλες αυτές οι ιδιωτικές, όπως χαρακτηρίζονται από το ΣτΕ, ενέργειες που έκανε υπηρεσιακά η πρέσβης, τελούσαν εν αγνοία της κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών.Τον Δεκέμβριο του 2005 η Φιλιππινέζα εγκατέλειψε την προξενική κατοικία και ζήτησε να τής καταβληθούν διαφορές αποδοχών, κ.λπ., ενώ παράλληλα κατέθεσε μήνυση για μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών σε βάρος της πρέσβεως, αλλά προσέφυγε και στο Εργατοδικείο της Γενεύης για παραβιάσεις της ελβετικής εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας. Όταν οι ελβετικές αρχές κοινοποίησαν την αγωγή της Φιλιππινέζας, τότε το Υπουργείο Εξωτερικών πληροφορήθηκε το γεγονός και διετάχθη Ένορκη Διοικητική Εξέταση.
Τον Αύγουστο του 2007 το Εργατοδικείο της Γενεύης με αμετάκλητη απόφασή του υποχρέωσε το ελληνικό δημόσιο και την πρέσβη να καταβάλλουν στη Φιλιππινέζα το ποσό των 181.845 ελβετικών φράγκων συν τους νόμιμους τόκους (5%) για διαφορές αποδοχών, υπερωρίες και απασχόληση κατά τις αργίες (Κυριακές, εορτές, κ.λπ.).Η πρέσβης παραπέμφθηκε στο πειθαρχικό συμβούλιο του Υπουργείου Εξωτερικών με την κατηγορία ότι οι πράξεις της και οι παραλείψεις της συνιστούν τα πειθαρχικά παραπτώματα της παράβασης καθήκοντος, της αμέλειας περί την εκτέλεση των καθηκόντων της και της ασυμβίβαστης «με την αξιοπρεπή εκπροσώπηση της χώρας συμπεριφορά».Το πειθαρχικό συμβούλιο την απήλλαξε από κάθε πειθαρχική κατηγορία.
Στη συνέχεια ο κ. Ρακιντζής ζήτησε από το ΣτΕ να ακυρωθεί η απαλλακτική απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου και να επιβληθεί η ποινή της οριστικής απόλυσης.Το ΣτΕ έκρινε ότι η πρέσβης υπέπεσε στα πειθαρχικά παραπτώματα και παραλείψεις που της αποδίδονται, αλλά αναφέρει ότι με τα εν αγνοία του Υπουργείου Εξωτερικών διαβήματά της προέβη σε ενέργειες για «την πρόσληψη ιδιωτικής οικιακής βοηθού».Ακόμη αναφέρεται στη δικαστική απόφαση ότι οι ενέργειες της πρέσβεως είχαν ως αποτέλεσμα το ελληνικό δημόσιο να βρεθεί «εκτεθειμένο έναντι του αλλοδαπού κράτους κατηγορούμενο για παραβίαση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας»."

Έχουμε δηλαδή την εξής κατάσταση: μια καλομαθημένη πρόξενος, που θεωρεί το Δημόσιο τσιφλίκι της, αποφάσισε να πάρει μαζί της την Φιλιππινέζα οικιακή βοηθό της, με έξοδα του ελληνικού Δημοσίου, στο καινούργιο πόστο της. Χρησιμοποιώντας τη σφραγίδα του ελληνικού Δημοσίου άρχιζε να ζητάει χάρες από τις ελβετικές αρχές για άδεια εργασίας κ.λπ., τις οποίες η Ελβετία αρνήθηκε. Παραταύτα - και κάνοντας παρανομία - την προσέλαβε, στέλνοντας συνεχή αιτήματα όχι ως ιδιώτης, αλλά ως "ελληνική πρεσβεία", την ίδια ώρα που η Φιλιππινέζα της κυρίας έμενε στην Γενεύη σε οίκημα του ελληνικού Δημοσίου, εν αγνοία των ηλιθίων (δηλ. του υπουργείου Εξωτερικών) που πλήρωναν την κυρία πρόξενο. Τελικά η Φιλιππινέζα έκανε αγωγή, υποχρεώνοντας το ελληνικό Δημόσιο (!!!) να πληρώσει 180 και πλέον χιλιάδες ευρώ (πόσο πληρωνόταν πια;) ως αποζημίωση.
Και αντί το πειθαρχικό συμβούλιο να τη στείλει σπίτι την κυρία πρόξενο - ως όφειλε - για τη ζημιά που έκανε στην χώρα τόσο οικονομικά, όσο και από πλευράς της καταρράκωσης της εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό, την "απάλλαξε", γιατί προφανώς οι σφουγκοκωλάριοι που εξέτασαν την περίπτωση θεωρούσαν την όλη συμπεριφορά φυσιολογική. Φανταστείτε τι είχαν δει ή είχαν κάνει οι ίδιοι...
Και ήρθε λοιπόν το ΣτΕ, ο θεματοφύλακας του Συντάγματος και των νόμων της χώρας, και έδωσε ουσιαστικά χάρη στην κυρία αυτή, "τιμωρώντας" την με προσωρινή παύση και 6 μήνες πρόστιμο. 
Αλλά υπάρχει και η συνέχεια...Η κυρία Λούπα (η εν λόγω γενική πρόξενος) θεώρησε ότι η απόφαση την αδίκησε και προσέφυγε στο Ευρωπαϊκο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ)! Το αποτέλεσμα ξέρετε ποιο είναι; Επειδή ενώπιων των ελβετικών αρχών το ελληνικό κράτος είχε υποστηρίξει την κυρία Λούπα, το ΕΔΑΔ θεώρησε ότι υπήρξε αντίφαση, αφού είτε ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ να την είχε υποστηρίξει και έπρεπε να την αφήσει να καταδικαστεί, είτε ΕΠΡΕΠΕ να την υποστηρίξει και επομένως η απόφαση του ΣτΕ στερείτε τεκμηρίωσης! Ως αποτέλεσμα της επιδίκασε 1.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 2.488 ευρώ για έξοδα και δαπάνες, χωρίς πάντως να της επιστρέψει το συνολικό ποσό το οποίο στερήθηκε...
Αν αναρωτιέστε λοιπόν γιατί η χώρα μας δεν πρόκειται ποτέ να δει άσπρη μέρα, δεν χρειάζεται να πάτε μακρυά. Απλώς ξαναδιαβάστε την είδηση αυτή...  
(Για όσους αναρωτιούνται η κυρία Λούπα υπηρετεί πλέον σε ανώτερη διοικητική θέση του Υπουργείου Εξωτερικών, έχοντας υπηρετήσει προηγουμένως ως πρέσβης της Ελλάδας στη Νορβηγία)

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Πως φτάσαμε στην υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος...(ανανεωμένο)

Τελικά η ανευθυνότητα στην κυβέρνηση έχει γίνει δεύτερη φύση. Δεν εξηγείται αλλιώς το ότι η υποχρεωτική χρήση των πιστωτικών καρτών, που αποτελεί το κεντρικό σημείο του οικονομικού σχεδιασμού της χώρας από τον Ιούνιο και μετά, έχει περάσει μέσα από 40 υποθετικά νομοσχέδια τα οποία είναι "έτοιμα" ή "σχεδιάζονται" να κατατεθούν.
Στην πραγματικότητα βέβαια όλα αυτά αποτελούν ιδέες του "αριστερού" κ. Αλεξιάδη, ο οποίος προσπαθεί να βρει τρόπους να καταργήσει τις συναλλαγές με χαρτονομίσματα και κέρματα και να επιβάλλει την χρήση πλαστικού χρήματος σε όλες τις συναλλαγές των Ελλήνων. Στη θεωρία, κάτι τέτοιο - με παράλληλη διασύνδεση των μηχανημάτων με την εφορία - θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή, αλλά στην πράξη θα ελέγξει πλήρως την καθημερινότητα των Ελλήνων αφού οποιαδήποτε στιγμή θα γνωρίζει το κράτος που πήγαμε, τι ψωνίσαμε, τι φάγαμε και πόσα χρήματα έχουμε ή ξοδέψαμε, πληροφορίες δηλαδή που απλώς ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ.

Τα όσα ευφάνταστα έχουν σκεφτεί ποικίλουν. Ξεπερνώντας τα μόνιμα capital controls για μισθωτούς και συνταξιούχους (διαβάστε αναλυτικά εδώ), οι τελευταίες ιδέες τους ορίζουν ότι:
α) Kάθε επιχειρηματίας κι ελεύθερος επαγγελματίας θα υποχρεωθεί να εισπράττει μέσω ενός και μοναδικού επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις των προϊόντων του ή την παροχή των υπηρεσιών του, τα οποία θα του πληρώνουν οι πελάτες του με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών (μέσω καρτών ή ηλεκτρονικής τραπεζικής).Τα χρήματα των εισπράξεων αυτών κάθε επιχειρηματίας κι ελεύθερος επαγγελματίας δεν θα μπορεί να τα «σηκώνει» από το συγκεκριμένο λογαριασμό για να τα βάζει στην τσέπη του ή να τα αποθηκεύει στο σπίτι του με τη μορφή μετρητών, αλλά θα μπορεί μόνο να τα δαπανά μέσω χρεωστικής κάρτας ή ηλεκτρονικής τραπεζικής, για πληρωμές προμηθευτών, φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, καθώς και για την κάλυψη άλλων άμεσων αναγκών της επιχείρησης ή του γραφείου του,
β) "θα υπάρχει ηλικιακό όριο στην υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος",
γ) Κάθε μισθωτός και συνταξιούχος του οποίου το ετήσιο εισόδημα είναι χαμηλότερο των 9.545 ευρώ θα πρέπει να πληρώσει με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα ή μέσω e-banking συνολικό ποσό δαπανών τουλάχιστον ίσο με το εισόδημά του για να μην πληρώσει φόρο! 

Η δε ανείπωτη βλακεία του κυρίου Αλεξιάδη και της παρέας του προχωράει παραπέρα αφού "ανακοινώνει" ότι το αφορολόγητο θα χτίζεται μόνο από την χρήση πλαστικού χρήματος και οι φορολογούμενοι θα πρέπει ν' αποδεικνύουν ότι έχουν δαπάνες εώς το ποσό του εισοδήματός τους για να μην πληρώσουν φόρο. Το πως δε θα ζουν οι επαγγελματίες (αφού παρά τα όσα πιστεύουν οι κύριοι της κυβέρνησης οι "επαγγελματίες" δε δουλεύουν για να καλύπτουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές ή τα έξοδα του γραφείου τους, αλλά για να ζουν κιόλας) δε φαίνεται ν' απασχολεί κανέναν...Τα δέ σχέδια για το μέλλον (σπουδές, ταξίδια, αγορές) απαγορεύονται στην χώρα - αφού με βάση το σχέδιο ό,τι εισπράττεται θα πρέπει να ξοδεύεται, διαφορετικά φορολογείται...

Είναι πραγματικά φοβερό το ότι μια αριστερή κυβέρνηση προσεγγίζει τόσο χαλαρά βασικές αρχές του Συντάγματος, την ίδια ώρα που καθιστά κυρίαρχες και προικοδοτεί ασύστολα τις τράπεζες, παραθέτοντας ευχολόγια αντί ουσιαστικών μέτρων προστασίας των πολιτών (μια ανικανότητα που για να είμαστε δίκαιοι πάντως, επιδεικνύει σε όλους τους τομείς).

Και εξηγούμαστε: με βάση του Σύνταγμα το κράτος δεν μπορεί να υποχρεώσει τους πολίτες να συναλλάσονται τόσο με το ίδιο όσο και στην καθημερινότητά τους με ένα συγκεκριμένο τρόπο όταν αυτός ενέχει επιπλέον κόστος ή/και εφόσον υπάρχουν σε κυκλοφορία χάρτινα ή μεταλλικά νομίσματα. Έτσι εκτός και αν καταργηθεί η υλική μορφή του ευρώ ο πολίτης πρέπει να έχει τη δυνατότητα να επιλέγει το πως θα γίνονται οι συναλλαγές αυτές.
Επίσης με βάση το Σύνταγμα υπάρχει η αρχή της ισονομίας μεταξύ των πολιτών και δεν μπορεί να υπάρχει ηλικιακός διαχωρισμός. Δηλαδή δεν μπορεί να ισχύει διαφορετικός τρόπος πληρωμών για κάποιον που είναι 70 χρονών και για κάποιον που είναι 20. Απέναντι στο νόμο είναι όλοι οι Έλληνες ίσοι και έτσι θα πρέπει εφόσον θα μπορεί κάποιος "ηλικιωμένος" να πληρώνει με μετρητά, το ίδιο να μπορεί και κάποιος "νέος".
Όλα αυτά βέβαια τα γνωρίζουν στην κυβέρνηση. Αλλά δυστυχώς λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούσαν και οι "δεξιές" κυβερνήσεις: παρακάμπτουν εις γνώσιν τους το Σύνταγμα, προσεύχονται να καθυστερήσουν οι προσφυγές στο ΣτΕ ή τον Άρειο Πάγο και όταν βγουν οι αποφάσεις καθυστερούν να τις εφαρμόσουν ή τις αγνοούν μέχρι να ξεχαστεί το θέμα ή προσφεύγουν σε ανώτερα δικαστήρια - με σκοπό βέβαια να τραβήξει το θέμα "αιώνια".
Την ίδια ώρα, οι "μισητές" (προεκλογικά για τον ΣΥΡΙΖΑ) τράπεζες θα εισπράττουν υψηλές προμήθειες με δύο τρόπους - και από τους καταναλωτές αλλά και από τους παρόχους υπηρεσιών ή αγαθών, με τους πολίτες να "συμμετέχουν σε κληρώσεις δώρων" (για το πως θα πληρώνονται αυτά τα "δώρα" ούτε λόγος βέβαια) ενώ για τις επιχειρήσεις προβλέπεται επιβράβευση με μείωση των φορολογικών συντελεστών. Βέβαια αυτό δε θα γίνει άμεσα αλλά "οι μειώσεις αυτές δε θα ισχύσουν όμως άμεσα αλλά σταδιακά σε βάθος χρόνου, από τα επόμενα έτη." Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι δηλαδή...

Βέβαια δεν μπορούμε να έχουμε μεγάλες απαιτήσεις από την κυβέρνηση. Εξάλλου οι περισσότεροι υπουργοί ετοιμάζουν την επαναστατική τους φορεσιά, για ν' αντιδράσουν στην ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων. Ήδη ο κύριος Σταθάκης προβάρει τη στολή παραλλαγής του, ο κύριος Πολλάκης είναι σε κατάστημα σιδερικών και ψάχνει για τις αλυσίδες με τις οποίες θα δεθεί στο αεροδρόμιο των Χανίων για διαμαρτυρηθεί και ο κύριος Σκουρλέτης δοκιμάζει τα καριοφύλια της επανάστασης σε απομονωμένες περιοχές. Γιατί νομίζετε ότι διάβαζε για τον Βελουχιώτη ο κύριος Τσίπρας σε πρόσφατη συνεδρίαση της Βουλής; Για να πάρει ιδέες για την μεγάλη επανάσταση. Βέβαια το θέμα είναι το πως θ' αντέξουν οι κυρίες με τα Prada της ακολουθίας του στις κακουχίες που υπάρξουν. Αλλά δεν πειράζει. Η επαναστατική αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ θα τα καταφέρει...

(Το πλήρες σχέδιο όπως έχει διαρρεύσει μπορείτε να το βρείτε εδώ).

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Μερικές αλήθειες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών...

Είχαμε σκοπό να γράψουμε δυο λόγια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών - την 3η ουσιαστικά από την αρχή του Μνημονίου. Και αυτό γιατί παρά το ότι είναι στην αφάνεια (και θεωρείται ξεπερασμένο ως θέμα) θα έπρεπε να παραμένει στην επικαιρότητα αφού οι δανειστές πιέζουν για πώληση ολόκληρου του χαρτοφυλακίου των δανείων τους, αφού θεωρούν ότι διαφορετικά θα χρειαστεί επιπλέον μία ανακεφαλαιοποίηση κατά διάρκεια αυτής της κοινοβουλευτικής θητείας...Κατά τη συγγραφή της ανάρτησης, έπεσε στα χέρια μας ένα κείμενο του Θ. Πετράκου, πρώην βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, νυν στελέχους της ΛΑΕ, που δημοσιεύτηκε στην "Εφημερίδα των Συντακτών". Σας μεταφέρουμε αποσπάσματα, γιατί εκφράζουν με λίγα λόγια - και καλά - την κατάσταση στις τράπεζες, καθώς και γιατί φέρνει στην επιφάνεια το μέγα θέμα των "κόκκινων δανείων", το οποίο παραμένει εκκρεμές, παρά την ψήφιση του νομοσχεδίου, ενώ αναδεικνύει και το θέμα της διοίκησης των τραπεζών και του ΤΧΣ που παρά το ότι είναι κρατικοδίαιτοι οργανισμοί, θα διοικούνται από ιδιώτες...Για το πρώτο βέβαια ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι "δε θα δεχτούμε μια απάνθρωπη λύση", αλλά το τι είναι "ανθρώπινο" είναι πολύ σχετικό, ενώ και η κυβέρνηση έχει ρίξει πολύ χαμηλά τον πήχυ...

"...Πρόκληση για τον ελληνικό λαό, που έχει πληρώσει πανάκριβα και κατ' επανάληψη τη «διάσωση» των τραπεζιτών στα πέντε χρόνια των Μνημονίων συνιστά ο  νέος  νόμος  περί ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που ψηφίστηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και  σε  κλίμα  συναίνεσης  στη Βουλή το Σάββατο από ευρεία μνημονιακή πλειοψηφία. 
Η  πρόκληση  είναι  ακόμη  μεγαλύτερη όταν ο υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλωτος δήλωσε χωρίς να ντρέπεται και χωρίς να κάνει την αυτοκριτική του «ότι χάθηκε η μάχη για τη διοίκηση των τραπεζών».
Από το 2008 οι ελληνικές τράπεζες έχουν «φιλοδωρηθεί» με περίπου 201 δισ. ευρώ. Τα 130 δισ. ήταν κρατικές εγγυήσεις, τα 48,5 δισ. άμεση κρατική χρηματοδότηση, τα 11 δισ. συμμετοχή ιδιωτών στις αυξήσεις κεφαλαίου και τα 11,5 δισ. το κυριολεκτικό φιλοδώρημα του αναβαλλόμενου φόρου. Η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των 14,4 δισ. ευρώ θα φτάσει τον λογαριασμό στα 215 δισ. Με βάση τη χρηματιστηριακή αξία των 4 συστημικών τραπεζών, το ποσό αυτό αντιστοιχεί στην απόκτησή τους –από το κράτος, και τελικά τους φορολογούμενους–, όχι μία, αλλά πάνω  από  40 φορές! Κι όμως η κυβέρνηση με  το  νέο  πλέον  νόμο  προχωρεί σε  σχέδιο  διευκόλυνσης μιας φθηνής και ελεγχόμενης ιδιωτικοποίησης των τραπεζών και εκχώρησης του διοικητικού τους ελέγχου στους δανειστές.
Πρώτον αντί η κυβέρνηση να θεσπίσει την άμεση μετατροπή όλων των προνομιούχων μετοχών σε κοινές και να επιβάλει στη συνέχεια το πέρασμα της διοίκησης των συστημικών τραπεζών στο ελληνικό δημόσιο, όπως επιβάλλει το κοινό περί δικαίου αίσθημα αφού η «διάσωση» τους  έχει  φορτωθεί  στον Ελληνικό λαό , ο νόμος  προσφέρει και πάλι τη δυνατότητα στους τραπεζίτες και τους ξένους «επενδυτές» να διατηρούν τη διοίκηση των τραπεζών, ακόμη κι αν η πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου προέρχεται από το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή τους φορολογούμενους. Αν και το νομοσχέδιο αφήνει τεράστιες «γκρίζες ζώνες» ασάφειας, η διευκρίνιση των οποίων αφήνεται σε αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου,  όλα τα  δεδομένα, προοιωνίζουν ότι και οι τέσσερις  συστημικές τράπεζες θα μείνουν σε ιδιωτικά χέρια. Το μόνο που θα αλλάξει με τη νέα επανακεφαλαιοποίηση είναι τα ποσοστά συμμετοχής των Ελλήνων και των ξένων μεγαλομετόχων  υπέρ των ξένων.
Δεύτερον, μετατίθεται στο προσεχές μέλλον το καυτό πρόβλημα των «κόκκινων δανείων», με το φάσμα των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, που απειλεί εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά, να έρχεται ακόμη πιο κοντά.
Τρίτον δεν υπάρχει καμία πρόνοια να μην «κουρευτούν» και πάλι οι μικροομολογιουχοι.
Τέταρτον η EBRD (Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανάπτυξη και την Ανασυγκρότηση), θα συμμετάσχει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Από το καταστατικό της έχει αμνηστία (!)Η Τράπεζα αυτή λοιπόν έρχεται και επισήμως στην Ελλάδα μαζί με την αμνηστία και θα συμμετάσχει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών!
Πέμπτον και πιο  σοβαρό. Το ΤΧΣ θα μετάσχει στην τρίτη ανακεφαλαιοποίηση με ένα  απροσδιόριστο μείγμα κοινών μετοχών με δικαιώματα ψήφου, προνομιούχων μετοχών που θα ανταλλαγούν με κοινές, και ομολόγων μετατρέψιμων σε ομόλογα (CoCos). Το ΤΧΣ θα καλύψει κεφαλαιακά το «δυσμενές σενάριο» των stress tests, ενώ το «βασικό σενάριο» πρέπει να καλυφθεί υποχρεωτικά από ιδιώτες, πρακτικά αποκλειστικά ξένα κεφάλαια .Όμως   οι σαρωτικές αλλαγές που δρομολογούνται στη διοίκηση του ΤΧΣ και, στη συνέχεια, των συστημικών τραπεζών, παραδίδουν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στους δανειστές (Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM).  Το ΤΧΣ δεν είναι πλέον «Δημόσιο». Βάσει και των ρητών δεσμεύσεων του Μνημονίου, η πλήρης λειτουργική «ανεξαρτησία» του ΤΧΣ σημαίνει πολύ απλά την πλήρη εξάρτησή του από τους πιστωτές, μέσω ΕΚΤ, ESM και ΤτΕ.
Τα επτά από τα εννέα μέλη του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ και τα δύο από τα τρία μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του (συμπεριλαμβανομένων και των προέδρων των δύο οργάνων) θα επιλέγονται από "Επιτροπή Επιλογής" με τη σύμφωνη γνώμη του Euro Working Group. Η εν λόγω Επιτροπή Επιλογής θα αποτελεί άμεσο όργανο των δανειστών, αφού τα τρία από τα έξι μέλη της, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της, θα ορίζονται από Κομισιόν, ΕΚΤ και ESM.
Στη συνέχεια, το διορισμένο από τους δανειστές, ουσιαστικά, ΤΧΣ, θα αξιολογήσει τα Δ.Σ των Τραπεζών και θα κάνει όποιες αλλαγές θέλει στη διοίκησή τους, ενώ η παντοδύναμη Επιτροπή θα μπορεί να παύει και να αλλάζει τα μέλη του, ανάλογα με την "απόδοση" τους και θα καθορίζει τις απολαβές τους. Σημειωτέον, ότι το ΤΧΣ θα λειτουργεί υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας, για ευνόητους λόγους.
Αυτό σημαίνει πλήρη παράδοση του άμεσου ελέγχου του ελληνικού τραπεζικού συστήματος- και μέσω αυτού, στρατηγικής σημασίας, χρεωμένων ελληνικών επιχειρήσεων, από τη βιομηχανία μέχρι τα ΜΜΕ- στους δανειστές και επικυρίαρχους της χώρας. 
Τέλος αποτελεί «μεγάλη επικοινωνιακή απάτη» ότι με τη νέα ανακεφαλαιοποίηση οι τράπεζες θα ξεκινήσουν να χορηγούν δάνεια!!! Τα ποσά αυτά στο σύνολο του Παθητικού και σε σύγκριση με τις καταθέσεις αποτελούν ασήμαντο ποσοστό.. .Τα στοιχεία της  ΕΚΤ αποκαλυπτικά: 120 δισ. είναι οι καταθέσεις και 107 δισ. ευρώ τα «κόκκινα» δάνεια - Ύφεση 3,3% για φέτος και 3,9% για το 2016 .Το μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεων έχει μετατραπεί - δυστυχώς - σε «κόκκινα δάνεια».
Στο 3ο Μνημόνιο δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη να χορηγηθούν δάνεια από τους Θεσμούς για να αποπληρωθούν τα «κόκκινα δάνεια». Σε καμιά περίπτωση η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν συνεπάγεται επιστροφή των καταθέσεων..."