Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Κόκκινα δάνεια: ένας ακόμα επώδυνος "συμβιβασμός"

Τελικά η κυβέρνηση από τα πολλά βήματα πίσω, έπεσε στο γκρεμό. Δεν μπορεί να περιγραφεί αλλιώς το πως το "κανένα σπίτι σε πλειστηριασμό" έγινε "προστασία στο 70% των κόκκινων δανείων", μετά στο "60%" για να καταλήξει στο 25%, με ένα επιπλέον 35% να προστατεύεται "υπό προϋποθέσεις".
Ας ξεκινήσουμε με τα στοιχεία: το σύνολο των κόκκινων δανείων είναι 1.200.000 εκ των οποίων 400.013 έχουν «κοκκινίσει». Περίπου 170.000 έχουν κάνει αίτηση υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη, και προς το παρόν είναι καλυμμένα. Με το νέο πλαίσιο προστασίας αναμένεται να προσφέρει βέβαιη προστασία για μεικτά εισοδήματα από 8.180 για τον άγαμο, 13.917 για το ζευγάρι και 20.639 ευρώ για τετραμελή οικογένεια και για αντικειμενική αξία ακινήτου ως 170.000 ευρώ. Πρόκειται για το 25% των δανειοληπτών με κόκκινα στεγαστικά, περίπου 100.000 δάνεια.
Παράλληλα το κράτος ετοιμάζει κουμπαρά 100 εκατ. ευρώ για φτωχούς και άνεργους δανειολήπτες που δεν μπορούν να πληρώνουν ούτε την ελάχιστη δόση. Την δόση, σε αυτές τις περιπτώσεις, θα την πληρώνει το κράτος.
Στη δεύτερη κατηγορία που αφορά ένα επιπλέον 35% των δανειοληπτών προβλέπεται μια αξιολόγηση της θέσης του δανειολήπτη, το λεγόμενο τεστ αποτίμησης περιουσίας που θα ενέχει τον κίνδυνο πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις και αν ο δανειολήπτης κριθεί συνεργάσιμος μετά την υπαγωγή του στο νόμο. Αφορά εισοδήματα 13.906 ευρώ για τον άγαμο, 23.659 ευρώ για το ζευγάρι και 35.086 ευρώ για την τετραμελή οικογένεια και αντικειμενική αξία ως 230.000 ευρώ. Ο δανειολήπτης θα έχει σταθερή δόση για τρία χρόνια.
Με λίγα λόγια δηλαδή έχουμε "σίγουρο" μόνο το 25% με τους υπόλοιπους να κρίνονται με βάση γραφειοκρατικά κριτήρια και (όπως ψηφίστηκε πρόσφατα) να έχουν πολύ μικρό νομικό οπλοστάσιο για την προστασία του σπιτιού τους. Από το ολότελα βέβαια καλό και το 25% αλλά μεταξύ μας: α) και αυτό το 25% είναι θεωρητικό και β) από το μέτρο τιμωρούνται εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες που απλώς ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να πληρώσουν. Και δεν μπορούν να πληρώσουν γιατί τα μνημόνια (και αυτό του ΣΥΡΙΖΑ) τους έκοψαν τους μισθούς, τις συντάξεις και τους έριξαν στην ανεργία. Με την παρούσα κατάσταση τουλάχιστον είχαν ένα σπίτι να μένουν - τώρα ακόμα και αυτό είναι υπό αίρεση. Και επειδή κάποιοι θα πουν "μα προστατεύονται οι άνεργοι", θα πούμε ότι είναι σχετικό, Υπάρχουν τα τεκμαρτά εισοδήματα ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες (που από του χρόνου θα πληρώνουν 100% προκαταβολή φόρου) δε θα μένει λεπτό αν αφαιρέσει κανείς λογαριασμούς, φόρους, δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ και ασφαλιστικές εισφορές.
Και όλα αυτά σε ένα καθεστώς υπερφορολόγησης, με τον ΕΝΦΙΑ να βρίσκεται (ακόμα και σήμερα και παρά τις σχετικές ΠΕΡΣΙΝΕΣ αποφάσεις του ΣτΕ και τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ) σε πολύ υψηλά επίπεδα, βασιζόμενος σε μη πραγματικές αντικειμενικές αξίες.
Δηλαδή ακόμα και αν κάποιος καταφέρει να κρατήσει το σπίτι του, θα πρέπει να το χρυσοπληρώσει - τιμωρημένος για το γεγονός ότι απέκτησε ένα ακίνητο στη ζωή του, ενώ θα υπάρχει σύντομα και η Δαμόκλειος σπάθα του "περουσιολογίου" (που θα ενέχει έξτρα πρόστιμα και φόρους σε κάθε παρατυπία), καθώς και η υποχρεωτική ασφάλιση των ακινήτων που θ' αυξήσει το μηνιαίο κόστος διατήρησης ενός σπιτιού.
Το χειρότερο βέβαια στην όλη υπόθεση είναι άλλο: η τρόικα πιέζει για πώληση των κόκκινων δανείων σε "distress funds". Αυτό είναι ένα παλίοτερο αίτημά της (διαβάστε εδώ αναλυτικά) που μέχρι τώρα δεν είχε βρει ανταπόκριση. Ήρθε όμως τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ που είναι έτοιμος (προεξαρχόντων των κυρίων Τσακαλώτου και Χουλιαράκη) να το αποδεχτεί. Αυτό θα σημαίνει μαζικούς πλειστηριασμούς, τη δημιουργία μιας κάστας μεγαλοϊδιοκτητών ακινήτων (που θα τ' αγοράζουν κοψοχρονιά) και θα οδηγήσει στην πιο βίαιη μετατροπή οικιστικού μοντέλου στην χώρα μας από την εποχή της Κατοχής μέχρι σήμερα. Για να μην πούμε για τη δημιουργία μιας καινούργιας ομάδας νεό-αστέγων (όπως στην Ισπανία και την Πορτογαλία) που θα αποτελούν κομμάτι της νέας πραγματικότητας.
Και όλα αυτά επί μιας "αριστερής" κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: