Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Σαραντα-δύο φωτισμένοι Έλληνες απευθύνονται στον ελληνικό λαό

Όλα τα είχαμε δει σ' αυτή την χώρα, αλλά επιστολή που να λέει "μη στεναχωρείται τους Γερμανούς στις διαπραγματεύσεις" δεν είχαμε δει μέχρι σήμερα. Δράστες αυτής της ενέργειας είναι μια παρέα καθοδηγούμενη από τους Νίκο Δήμου, Θάνο Τζήμερο και Μιράντα Ξιαφά- ανθρώπους που καλοπέρασαν τα χρόνια της ευμάρειας και που δύσκολα μπορούν να χαρακτηρισθούν στην πραγματικότητα ως σπουδαίες προσωπικότητες.

Βέβαια δημοκρατία έχουμε και ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Να γράφει επιστολή προς τον οποιοδήποτε και να του εφιστά την προσοχή σε ό,τι εκείνος θεωρεί ως σπουδαίο. Αλλά τέτοιες επιστολές έχουν σημασία και ουσία όταν προέρχονται από ανθρώπους που ξέρουν τι συμβαίνει γύρω τους και που έχουν προσφέρει κάτι ουσιαστικό στον τόπο τους. Ακόμα όμως και αν οι υπογράφοντες δεν ανήκουν σ' αυτές τις κατηγορίες ανθρώπων, τέτοιες επιστολές έχουν να προσφέρουν κάτι όταν προσφέρουν προβληματισμούς που έχουν νόημα.

Ο Τζήμερος όμως και η παρέα του λένε τα δικά τους (η πρωτότυπη σύνταξη και ορθογραφία του κειμένου διατηρείται): "Την ώρα που η κυβέρνηση μάς βομβαρδίζει με όλα τα μέσα ότι αγωνίζεται για την αξιοπρέπεια των πολιτών, εμείς νιώθουμε ότι η αξιοπρέπεια της χώρας προσβάλλεται. Προσβάλλεται όταν για δεύτερη φορά σε μια τετραετία βρίσκεται στη διεθνή ημερήσια διάταξη το θέμα Grexit, δηλαδή η αντιμετώπιση της χώρας μας σαν παρία της Ευρώπης. Προσβάλλεται όταν η κυβέρνηση βγαίνει στη γύρα, ζήτουλας για νέα δανεικά, και συγχρόνως υβρίζει και λοιδορεί τον μεγαλύτερο χρηματοδότη της χώρας μας, που είναι η Γερμανία."

Κατά την άποψη λοιπόν των "ανησυχούντων νοικοκυραίων" (που ξεμπουρδουκλώθηκαν στο φαϊ τα τελευταία 15 χρόνια και τώρα έχασαν τα κόζια) η χώρα ήταν μια χαρά τα τελευταία 5 χρόνια, και λειτουργούσε αξιοπρεπέστατα ως "ισότιμος" εταίρος της Ε.Ε. Τώρα όμως που πήγε ο ΣΥΡΙΖΑ και τόλμησε να μιλήσει, η χώρα μας έγινε αναξιοπρεπής ενώ παράλληλα βγήκε "στη γύρα σα ζήτουλας". Το χειρότερο δε όλων είναι ότι "υβρίζει και λοιδορεί" τον μεγαλύτερο χρηματοδότη της χώρας μας "τη Γερμανία". Ξεπερνώντας το ύφος και το λεξιλόγιο των "σοφών" αυτών Ελλήνων, αναρωτιόμαστε το πως βγήκε το συμπέρασμα περί ύβρεων. Μάλλον εννοούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ "στεναχώρησε" τους Γερμανούς (που είναι καλοί στο να ζητούν πράγματα αλλά τις δικές τους υποχρεώσεις τις ξεχνούν και τις παραγράφουν μονομερώς) πράγμα που στα μάτια τους ισοδυναμεί με ύψιστη ύβρη.

Και αν η ανακοίνωση ξεκινάει έτσι στη συνέχεια σχολιάζονται ως και οι ενδυματολογικές προτιμήσεις της κυβέρνησης - προφανώς ο καθεστωτικός συντηρητισμός τους προτιμάει το φράκο σε τέτοιες περιπτώσεις. Προχωρώντας ο παραλογισμός μεγαλώνει και γίνονται αναφορές σε "κατάργηση των δειλών και ανεπαρκών μέτρων που πάρθηκαν κατά την κρίση" ενώ γίνονται αναφορές σε "αντι-δυτικισμό" με παραλληλισμούς της κυβέρνησης με την Χρυσή Αυγή.

Ξεπερνώντας πάλι τη βλακώδη και επικίνδυνη θεωρία συσχετισμού της Χ.Α. με τον ΣΥΡΙΖΑ και παραβλέποντας ότι η κυβέρνηση αν ήταν αντι-δυτική θα είχε κάνει ήδη στάση πληρωμών ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ, βλέπουμε ξεκάθαρα μια αντίληψη που διαχέεται σε όλο το κείμενο: η χώρα έχει δύο κατηγορίες ανθρώπων. Εκείνη που κινείται σε κύκλους δεξιώσεων και συζητάει για την κρίση με τον τρόπο που μιλάνε στα καφενεία για την ύπαρξη νερού στο Άλφα Κενταύρου και εκείνους που ζουν όλα εκείνα τα "δειλά μέτρα προόδου" στο πετσί τους. Η πρώτη αξίζει να ζει και να έχει άποψη - την οποία θέλει να επιβάλλει στους υπόλοιπους, η δε πρέπει να περιμένει από τους πάνσοφους "Τζήμερους" αυτής της χώρας να καθορίσουν πολιτικές.

Εξάλλου το λένε και οι ίδιοι οι συντάκτες του κειμένου κάνοντας "έκκληση σε όλους τους Έλληνες δημοκράτες, που πιστεύουν στις ευρωπαϊκές αξίες και στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων για την ανόρθωση της χώρας, να παραμερίσουν άλλες πολιτικές και προσωπικές διαφορές και να ενωθούν σε μια κοινή προσπάθεια για να προσφέρουν στον Έλληνα πολίτη μια εναλλακτική λύση στην απελπιστική αυτή κατάσταση." Η εναλλακτική αυτή - στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πάντα, που στα μάτια τους "καταστρέφει την χώρα" - είναι μια νεοφιλελεύθερη προέκταση των μέτρων Σαμαρά, όπως προφανώς αυτή εκφράστηκε στο e-mail Χαρδούβελη.

Το δε τέλος της ανακοίνωσης δείχνει την "τρικυμία στο κρανίο" που διαποτίζει τους ανθρώπους. Σας το παραθέτουμε με την παράκληση να το διαβάσετε με προσοχή αφού αναφέρεται στην εναλλακτική που ευαγγελίζονται ο Τζήμερος και η παρέα του: "Μια εναλλακτική λύση που είναι απαραίτητη και υπάρχει σε όλες τις προηγμένες δημοκρατίες, αλλά όχι στη δική μας."

Τι θέλει να πει άραγε ο ποιητής; Περιμένουμε διευκρινιστική δήλωση. Αφού οι 42 φωτισμένοι ασχολήθηκαν με μας, ας μας κάνουν την χάρη να μας εξηγήσουν...

(όλο το κείμενο μπορείτε να το βρείτε εδώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: