Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Η επιλογή Παυλόπουλου και η "χαμένη" ευκαιρία γι' αριστερό Πρόεδρο της Δημοκρατίας

H επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου ως ΠτΔ αποτέλεσε έκπληξη για πολλούς και απογοήτευση γι' άλλους. Για τους μεν γιατί πίστευαν ότι το πρόσωπο θα ήταν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος για τους δε γιατί θα προτιμούσαν κάποιο "κεντροαριστερό" πρόσωπο. Στους δε τελευταίους ανήκει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα προτιμούσε κάτι "διαφορετικό" όπως έκανε γνωστό με δήλωσή του. Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα - που βγήκε μετά από αλλεπάλληλες συνδιασκέψεις της κεντρικής επιτροπής και της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - αποτέλεσε μια στρατηγική κίνηση. Μπορεί όντως να ήταν η χαμένη ευκαιρία για "προοδευτικό" Πρόεδρο; Αν ήταν άλλες οι συνθήκες και οι εποχές πιθανόν ναι. Όμως - δυστυχώς - η συγκυρία επέβαλλε μια διαφορετική προσέγγιση στα πράγματα όπως σημειώνει στο "Ποντίκι" ο Δ.Μηλάκας:

"Ο Αλέξης Τσίπρας και οι στενοί συνεργάτες του είχαν αποφασίσει πριν από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές πως θα προτείνουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποψήφιο από τον χώρο της Κεντροδεξιάς. Το όνομα του Δημήτρη Αβραμόπουλου έπεσε στο τραπέζι καθώς εξυπηρετούσε τη στρατηγική της κεντροδεξιάς επιλογής και ταυτόχρονα προσέφερε ένα ικανοποιητικό αντίδωρο στην κυβέρνηση: Να τοποθετήσει για πρώτη φορά αριστερό στο Κολέγιο των Επιτρόπων της Ε.Ε. Δυσφορία και αντιδράσεις από το εξωτερικό αλλά και το εσωκομματικό μέτωπο «έκαψαν» την επιλογή Αβραμόπουλου.

Δεν ακύρωσαν ωστόσο την κεντροδεξιά στρατηγική επιλογή, η οποία πανηγυρικά επιβεβαιώθηκε με την εκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Από αυτήν την επιλογή ο Αλέξης Τσίπρας αναμένει πολιτικά κέρδη στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Με την επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου, στενού συνεργάτη του γεννήτορα της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή και του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο Αλέξης Τσίπρας δημιουργεί «γέφυρα» ανοχής και υποστήριξης με ένα μεγάλο κομμάτι της Κεντροδεξιάς. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύει το εσωτερικό μέτωπο σε μια στιγμή κατά την οποία η κυβέρνησή του διαπραγματεύεται με τους δανειστές τις όποιες πιθανότητες αλλαγών στο πρόγραμμα «διάσωσης» που έχει επιβληθεί στη χώρα.

Αυτό το «άνοιγμα» του Αλέξη Τσίπρα, εκτός από τη δεξιά της Ν.Δ., δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστους και τους υπόλοιπους ενδιάμεσους πολιτικούς χώρους. Το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι – παρά το γεγονός ότι δεν στήριξαν την εκλογή του Παυλόπουλου – αντιλαμβάνονται πιεστικά την ηγεμονία που εδραιώνει ο ΣΥΡΙΖΑ από τα αριστερά μέχρι την Κεντροδεξιά. Το αν θα αποδώσει η στρατηγική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα θα το δείξει ο χρόνος. Αυτός ο χρόνος τον οποίο διαπραγματεύεται να εξασφαλίσει από τους δανειστές (Γερμανούς).

Με πιο απλά λόγια, σε ό,τι έχει να κάνει με το εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι, ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να έχει ήδη εξασφαλίσει το πλεονέκτημα. Ωστόσο, η πολιτική κυριαρχία που επιδιώκει η νέα κυβέρνηση θα κριθεί τελικά από το περιθώριο που μπορεί να διεκδικήσει εξασφαλίζοντας μια νέα συμφωνία από τους δανειστές. Όχι μόνο την ενδιάμεση συμφωνία, αλλά και τη μακροπρόθεσμη που θα διαπραγματευθεί τους επόμενους μήνες..."

Δεν υπάρχουν σχόλια: