Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Ο Βαρβιτσιώτης στην Αμερική για την παράνομη μετανάστευση - και οι Σύριοι πρόσφυγες στην Ιεράπετρα

Η είδηση θα μπορούσε να προκαλέσει γέλιο αλλά είναι σοβαρή: "Με σκοπό την ενημέρωση της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για την έξαρση του φαινομένου της μετανάστευσης από τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας, επισκέφθηκε τη Δευτέρα τα γραφεία της στη Ν. Υόρκη ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης όπου και συναντήθηκε με τον διευθυντή της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού για το μεταναστευτικό Udo Janz."

Δηλαδή ο Υπουργός Ναυτιλίας της χώρας (θυμίζοντας κυρία του καλού κόσμου - πρέσβειρα καλής θέλησης ενός σκοπού ή φιλανθρωπικού οργανισμού) έφυγε από την χώρα μας και πήγε στην Νέα Υόρκη για να "ενημερώσει" τον διευθυντή της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για ένα πρόβλημα για το οποίο και ο πλέον άσχετος αξιωματούχος του ΟΗΕ γνωρίζει τα πάντα. Αν αυτό δεν είναι η απόλυτη δικαιολογία για να επισκεφτεί ο αξιαγάπητος Μιλτιάδης την Ν. Υόρκη - δεν ξέρουμε τι είναι.

Μα θα μας πείτε: "να μην τους ενημερώσει;" και η απάντηση θα είναι απλή: "και τι μπορεί να κάνει ο ΟΗΕ για να σταματήσει το πρόβλημα; Θα σταματήσει τους πολέμους στην Μέση Ανατολή και τον εμφύλιο στην Συρία;"

Αντί λοιπόν ο κ. Βαρβιτσιώτης να τρέχει στην Ν.Υόρκη, θα μπορούσε να ζητήσει συνάντηση με τον κύριο Σαμαρά - γιατί στην Βουλή δεν πρόκειται να τον πετύχει ποτέ αφού δεν πατάει ποτέ - να τον ενημερώσει για το πρόβλημα, ενώ παράλληλα θα μπορούσε να στην επόμενη σύνοδο κορυφής να φέρει προ τον ευθυνών τους τους συναδέλφους του στην Ε.Ε. Και επειδή μπορεί να τον κοιτούν και να νομίζουν ότι τους κοροϊδεύει - λόγω άγνοιας - θα μπορούσε πολύ απλά, την επόμενη φορά που θα περάσει από την Βουλή συνθήκη τύπου "Δουβλίνου 2" απλώς να την καταψηφίσει...

Από την μία έχουμε τα "ενημερωτικά" ταξίδια του Μιλτιάδη και από την άλλη έχουμε την άλλη είδηση, αυτή που κάθε νοήμον άνθρωπος διαβάζει και γίνεται έξω φρενών. Άνθρωποι του Δήμου Δραπετσώνας βρήκαν 22 ("λαθραίους") μετανάστες - απ' αυτούς που ξεβράστηκαν στην Ιεράπετρα πριν 3 μέρες- να περιφέρονται στην Δραπετσώνα (!!!), χωρίς φαγητό, στέγη και νερό. Δηλαδή ενώ ο Μιλτιάδης πάει στην Ν.Υόρκη για να "ενημερώσει" τον ΟΗΕ (τα e-mail και το Skype δεν έχουν φτάσει στο Υπουργείο Ναυτιλίας ακόμα), κάποιοι εκπρόσωποι του κράτους, πήραν ορισμένους από τους μετανάστες, τους έφεραν στην Αττική (γιατί η Ιεράπετρα είναι μικρό μέρος και 600 άτομα-πρόσφυγες με την μία δεν "κάθονται" καλά) και τους παράτησαν στην μοίρα τους. Ευτυχώς που βρέθηκε η δημοτική αρχή εκεί και ο ΟΛΠ και τους έδωσαν στέγη και φαγητό. Για πόσο - άγνωστο.

Το ερώτημα είναι βέβαια απλό: τόσο αδιαφορεί το κράτος γι' αυτούς τους ανθρώπους; Τόσο αδιαφορεί για όλους τους υπόλοιπους; Δεν έπρεπε να τους έχει σ' ένα ανθρώπινο περιβάλλον, να τους παρέχει στέγη και τροφή, διεκπαιρεώντας τα αιτήματά τους και είτε επαναπροωθώντας τους είτε δίνοντας τους χαρτιά για να πάνε στις χώρες που επιθυμούν είτε επιστρέφοντάς τους στις χώρες προέλευσής τους; Τι περιμένουμε αλήθεια απ' αυτούς όταν είναι πεινασμένοι και διψασμένοι; Είτε θα γίνουν αντικείμενα εκμετάλλευσης κάποιων επιτηδείων είτε θα κλέψουν για να επιβιώσουν... Το ανεχόμαστε αυτό ως κοινωνία; Δεν θα έπρεπε - όχι μόνο γιατί δεν είναι ανθρωπιστικά (ή και χριστιανικά αν θέλετε) σωστό αλλά γιατί δεν μας συμφέρει...

Αλλά δεν ανησυχούμε. Πήγε ο Μιλτιάδης στην Αμερική και θα το λύσει το θέμα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: