Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

"Ανυπόστατο" μεν, δημοσιοποίηση "εθνικού εγγράφου" δε...

Η εφημερίδα "Αυγή" έκανε μια σημαντική δημοσιογραφική επιτυχία. Παρουσίασε τις σαρωτικές αλλαγές που επέρχονται στο ασφαλιστικό (σε κρυφή συμφωνία με την τρόικα και παραβλέποντας τις προπέρσινες υποσχέσεις ότι τότε είχαμε "οι τελευταίες" αλλαγές του ασφαλιστικού συστήματος), αποδεικνύοντας παράλληλα ότι η ενοποίηση αφορά τόσο στις κύριες συντάξεις όσο και στις επικουρικές και στο εφάπαξ. Το σχέδιο - όπως φαίνεται στο ρεπορτάζ - προβλέπει ενιαίους κανόνες εισφορών και παροχών, κάτι που προφανώς σημαίνει νέες μειώσεις όχι μόνο στις επικουρικές, αλλά και στις κύριες συντάξεις. Κοινώς θα παραλάβουν ένα ακόμα παράσημο της "ανοιχτής παλάμης" όσοι πλήρωναν υψηλά ασφάλιστρα όλα αυτά τα χρόνια, αφού οι συντάξεις θα ενοποιηθούν προς τα κάτω και οι εισφορές προς τα πάνω.

Η δημοσιογραφική επιτυχία δεν είναι η ανακοίνωση της είδησης - εξάλλου τέτοια σενάρια κυκλοφορούν εδώ και καιρό - αλλά η δημοσιοποίηση των εγγράφων που φαίνεται ότι οι συζητήσεις είναι προχωρημένες σε βαθμό που το σχέδιο να θεωρείται "τελικό".

Το κωμικοτραγικό της υπόθεσης όμως είναι άλλο.  Είναι ότι ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δήλωσε ότι θεωρεί "ανεπίτρεπτα" τα όσα γράφει η εφημερίδα σημειώνοντας ότι είναι "ανυπόστατα". Μέχρι εδώ καλά, θα μας πείτε. Είδε ο άνθρωπος κάτι "ψευδές" και αντέδρασε γιατί τον έπνιξε το δίκιο. Έλα όμως που μετά είμαι κι άλλα: "Δεν ξέρω αν είναι δημοσιογραφική επιτυχία, το να δημοσιοποιεί κάποιος δημόσια εθνικά έγγραφα. Αυτό ας το κρίνει ο καθένας".

Ακούγοντας τη δήλωση αυτή, ο καθένας από μας που έμαθε στοιχειωδώς ελληνικά σχολείο, δεν μπορεί παρά να μπερδευτεί. Είναι "ανυπόστατη" η είδηση που βασίζετε σε δημοσιοποιημένα "εθνικά" έγγραφα; Είναι αυτό δυνατόν; Προφανώς και όχι. Εκτός και αν τα έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν δεν ήταν "εθνικά" αλλά οι προτάσεις της τρόικας. Επειδή η τρόικα δεν χρησιμοποιεί στα έγγραφά της τον θυρεό της Ελληνικής Δημοκρατίας, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η είδηση έχει υπόσταση και ότι ο κύριος Βρούτσης μας δουλεύει για μια ακόμα φορά ψιλό γαζί. Και ότι δεν ξέρει την έννοια της λέξης "ανυπόστατος"...
(Το ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να καταργήσει ουσιαστικά τις απεργίες δεν θα το σχολιάσουμε. Από ακροδεξιούς και αντιδημοκράτες δεν περιμέναμε κάτι καλύτερο ούτως ή άλλως).

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Έκτακτη είδηση: Ξεκίνησε προκαταρκτική εξέταση για τις ευρωεκλογές !

http://justiceforgreece.wordpress.com/2014/11/10/έκτακτη-είδηση-ξεκίνησε-προκαταρκτι/