Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Ποιοι βρίσκονται πίσω από τις εταιρείες που θέλουν ν' αγοράσουν τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας

Κατατέθηκαν λοιπόν τρεις δεσμευτικές προσφορές για για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων της χώρας. Τα ποσά θα τα μάθουμε σύντομα - αλλά οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα επιδιώξει αύξηση του κινήματος.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα αεροδρόμια αυτά χωρίζονται σε 2 ομάδες:
- Την Ομάδα Α που περιλαμβάνει τα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Χανίων, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Ακτίου, Καβάλας και
- Την Ομάδα Β που περιλαμβάνει τα αεροδρόμια Ρόδου, Κω, Σάμου, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Σαντορίνης και Σκιάθου.

Το συγκεκριμένο στοιχείο έχει ενδιαφέρον. Έχει ενδιαφέρον γιατί η πρόταση αυτή είχε πρωτοτεθεί ως θέμα από την τρόικα πριν από 3 χρόνια (θυμηθείτε τη σχετική ανάρτηση εδώ) με την κυβέρνηση να προσπαθεί να βρει στρατηγικούς επενδυτές ώστε να κατευνάσει τις τοπικές κοινωνίες - χωρίς να παραχωρήσει πλειοψηφικά δικαιώματα σε ιδιώτες. Κάτι τέτοιο δεν επιτεύχθηκε (για διάφορους λόγους ένας εκ των οποίων είναι η αλλαγή κυβερνητικής πολιτικής) με αποτέλεσμα να προχωρήσει ο "διεθνής" διαγωνισμός (το πόσο διεθνής ήταν θα το εξετάσουμε παρακάτω). Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι πολλά από τα αεροδρόμια που περιλαμβάνονται έχουν δρομολογηθεί ή ξεκινήσει έργα αναβάθμισης ή επέκτασης (χαρακτηριστικό το παράδειγμα των αεροδρομίων των Χανίων αλλά και της Θεσσαλονίκης για το οποίο έχουμε αναφερθεί ειδικά εδώ), ενώ αρκετά από αυτά έχουν αναπτυχθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Το ποιος ευνοείται είναι προφανές και δεν αξίζει να αναφέρουμε - για πολλοστή φορά.

Αυτό που θα πρέπει όμως να σημειωθεί είναι το ποιές είναι οι 3 εταιρείες που κατέθεσαν προσφορές (και για τις δύο ομάδες):
* CASA (Corporation America S.A.) – METKA Α.Ε.
* FRAPORT AG- SLENTEL Ltd
* VINCI Airports S.A.S. – ΑΚΤOR Παραχωρήσεις Α.Ε.

Δηλαδή έχουμε: μια κοινοπραξία στην οποία έχει συμμετοχή εταιρεία συμφερόντων Μυτιληναίου (ΜΕΤΚΑ ΑΕ) μαζί με μια αργεντίνικη εταιρεία "συμμετοχών", μια γερμανική (Fraport) σε κοινοπραξία με μια κυπριακή ΕΠΕ (Slentel) και τέλος μια γαλλική σε συνεργασία με εταιρεία του Μπόμπολα.
Παρατηρούμε δηλαδή τους Έλληνες μεγαλοεργολάβους να "μπαίνουν" και στα αεροδρόμια σε συνεργασία με εταιρείες μικρού ή μεσαίου μεγέθους (με εξαίρεση ίσως την Vinci) που "μύριστηκαν" ψητό και ήρθαν.

To ενδιαφέρον για τους συμμετέχοντες του διαγωνισμού είναι ότι ήδη από τον Μάιο η κοινοπραξία  FRAPORT-SLENTEL Ltd πλήρωσε εταιρεία για να κάνει μετρήσεις για τα χαρακτηριστικά του εδάφους για τον αεροδιάδρομο και τις θέσεις στάθμευσης των αεροσκαφών του αεροδρομίου Κεφαλλονιάς. Η Slentel βέβαια δεν φαίνεται πουθενά στον κόσμο να έχει επενδύσεις σε αεροδρόμια (μια αναζήτηση στο Google δεν τη δείχνει μάλιστα να έχει συμμετάσχει σε οποιοδήποτε έργο, με αυτή την ονομασία) - οπότε δε θα εκπλαγούμε αν πίσω της βρίσκεται κάποιο άλλο "μεγάλο" όνομα των Ελλήνων εργολάβων...

Όλα προς όφελος της πατρίδας; Οι επενδυτές θα βάλουν το "χέρι στην τσέπη" και θα επενδύσουν πακτωλό εκατομμυρίων ώστε τα αεροδρόμια να "μεγαλώσουν"; Σίγουρα...Το ΕΣΠΑ να είναι καλά...

YΓ Το ρεπορτάζ της "Εφημερίδας των Συντακτών" αναφέρει τα εξής ενδιαφέροντα: "περιφερειακό «σπατόσημο», προφανώς για τη χρηματοδότηση των έργων αναβάθμισης, προβλέπουν τα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ για τη δήθεν ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων. Εγκυρη πηγή ανέφερε στην «Εφ.Συν.» ότι με βάση τα… ψιλά γράμματα της διακήρυξης του διαγωνισμού θα επιβάλλεται «κεφαλικός φόρος» 14,5 ευρώ ανά αναχωρούντα επιβάτη για τα πέντε χρόνια που προβλέπεται η περίοδος κατασκευής, ο οποίος στη συνέχεια θα μονιμοποιηθεί και θα αυξηθεί στα 20 ευρώ!".
Και εις άλλα με υγεία δηλαδή...

Δεν υπάρχουν σχόλια: