Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Αγροτικές φυλακές...χωρίς χωράφια...

Η τρέλα δεν πάει στα βουνά...Και ο λόγος απλός: έχει πάει όλη στην κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ, που συνεχίζουν να προκαλούν και να προσπαθούν να ξεπουλήσουν οτιδήποτε βρίσκεται υπό κρατικό έλεγχο. Τελευταίο θύμα τους οι αγροτικές φυλακές της χώρας...

Ευτυχώς - αν και δεν αποκλείουμε να γίνεται κάτι τέτοιο σύντομα και στην χώρα μας - δεν αναφερόμαστε σε ξεπούλημα των αγροτικών φυλακών ή στην μεταφορά του ελέγχου τους σε ιδιώτες. Αλλά σε κάτι που είναι ιδιαίτερα παράδοξο: σύμφωνα με τον πρόεδρο των σωφρονιστικών υπαλλήλων, Σπύρο Καρακίτσο (σε δηλώσεις του στην ertopen), οι αγροτικές εκτάσεις που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των αγροτικών φυλακών της χώρας, είναι έτοιμες να περάσουν (αν δεν έχουν περάσει ήδη) στο "περουσιολόγιο" του ΤΑΙΠΕΔ, με προφανή στόχο την εκποίησή τους.

Πρακτικά αυτή η κίνηση σημαίνει δύο πράγματα: α) είτε οι αγροτικές φυλακές καταργούνται ή μετατρέπονται σε κανονικές φυλακές, β) είτε πλέον η εργασία των εγκλείστων θα γίνεται προς όφελος των ιδιωτών που θ' αγοράσουν τις εκτάσεις, είτε έμμεσα (αν δηλ. τις νοικιάζουν οι φυλακές ανάλογα με τα στρέμματα), είτε άμεσα (δηλ. θα χρησιμοποιούνται ως φτηνό εργατικό δυναμικό).

Και τα δύο ενδεχόμενα είναι ιδιαίτερα αρνητικά. Καταρχήν, η κατάργηση των αγροτικών φυλακών σημαίνει ότι σε μικρές ποινές δε θα δίνεται πλέον η δυνατότητα γρηγορότερης απελευθέρωσης, μέσω μιας σχετικά τίμιας συναλλαγής (δηλ. μέσω της παροχής σκληρής εργασίας από πλευράς των κρατουμένων προς όφελος του κράτους). Μπορεί η μεταγωγή σ' αυτές να ήταν σε αρκετές περιπτώσεις αποτέλεσμα παρανόμων συμφωνιών αλλά αυτό δε παύει να σημαίνει ότι η ύπαρξή τους δίνει μια δεύτερη ευκαιρία σε ανθρώπους που την έχουν ανάγκη. Ο κολασμός και ο σωφρονισμός είναι αναγκαίοι σε κοινωνίες ανθρώπων, αλλά υπάρχουν τιμωρίες και τιμωρίες. Οι αγροτικές φυλακές είναι αναγκαίες για εκείνες τις περιπτώσεις που η παράβαση του νόμου δεν μπορεί να τιμωρείται εξοντωτικά.

Αν πάλι συμβαίνει το 2ο ενδεχόμενο, έχουμε μια ακόμα ένδειξη επιστροφής στον Μεσαίωνα: οι πλούσιοι γαιοκτήμονες (που θ' αγοράσουν έναντι πινακίων φακής τις εκτάσεις), είτε θα έχουν σύγχρονους "σκλάβους" για τις καλλιέργειές τους και τη φροντίδα της γης τους ή είτε θα νοικιάζουν τα χωράφια που αγόρασουν, πίσω στον αρχικό ιδιοκτήτη, λαμβάνοντας ενοίκια μέσω των οποίων θα αποπληρώσουν την αρχική επένδυση γρήγορα και άκοπα...

Πολύ θα θέλαμε να ξέρουμε ποιος φωστήρας το σκέφτηκε αυτό. Του αξίζουν συγχαρητήρια...

1 σχόλιο:

Alexandros Raskolnick είπε...

Έχουμε σχολεία χωρίς δασκάλους, νοσοκομεία χωρίς γιατρούς... Ε, ας έχομε και αγροτικές φυλακές χωρίς χωράφια να βολευτούν και οι λίγοι φίλοι μας που κατά λάθος κι εκ παραδρομής καταδικάστηκαν για τις "βούτες" στο δημόσιο Ταμείο.