Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

"Κυβέρνηση κοινωνικών εκβιασμών" η κυβέρνηση κατά τους Έλληνες δικαστές

Έχουμε ξαναγράψει στο παρελθόν ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη Δικαιοσύνη σαν κάτι εντελώς υποχρεωτικό, χωρίς όμως να σέβεται τις αποφάσεις της - και ειδικά εκείνες που δεν τη συμφέρουν. Η μόνιμη δικαιολογία της όταν δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις αυτές, είναι ότι "λόγοι εθνικού συμφέροντος επιβάλλουν διαφορετικά". Και με αυτό την αισχρή - και καθαρά φασιστική - δικαιολογία θεωρεί ότι "καθαρίζει". Όμως κάπου εδώ έρχονται οι Έλληνες δικαστές να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους, με μια ιδιαίτερη σκληρή ανακοίνωση της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών. Σ' αυτή - και με αφορμή την υπόθεση των καθαριστριών -  καταφέρονται κατά της κυβέρνησης και του υπ. Οικονομικών κάνοντας λόγο για «κοινωνικό εκβιασμό» και επίκληση της Δικαιοσύνης μόνο όταν οι αποφάσεις της, είναι αρεστές.  Τα περιθώρια που αφήνουν για παρερμηνείες οι δικαστικοί είναι λίγα καθώς μιλούν ξεκάθαρα κοινωνικό εκβιασμό που επιχειρείται από το ΥΠΟΙΚ μέσω διαρροών, σύμφωνα με τις οποίες σε περίπτωση που τα δικαστήρια κρίνουν αντισυνταγματικές περικοπές αποδοχών επαγγελματικών ομάδων ή περικοπές συντάξεων, τότε αυτόματα θα εφαρμόζονται νέα μέτρα να καλυφθεί το δημοσιονομικό κόστος.   Οι δικαστές εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τη σταθερή άρνηση της Εκτελεστικής Εξουσίας να συμμορφώνεται σε δικαστικές αποφάσεις που παρεκκλίνουν από την πολιτική της, φωτογραφίζοντας τις καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ.   Τέλος η Ένωση Διοικητικών Δικαστών αφήνει αιχμές για τις σχέσεις Δικαιοσύνης – κυβέρνησης αναφέροντας πως «η Εκτελεστική Εξουσία οφείλει να σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις σε κάθε περίπτωση και όχι να επικαλείται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης μόνο όταν αυτές είναι αρεστές». 

Νομίζουμε ότι είναι ξεκάθαρο ότι ανάμεσα στους δικαστικούς υπάρχουν δύο τάσεις: αυτοί που πραγματικά κρίνουν με βάση το νόμο υπέρ του λαού - και είναι στη πλειοψηφία τους οι διοικητικοί δικαστές και οι εργατοδίκες - και μια μερίδα που λιμαίνεται το ΣτΕ και αποφασίζει ακολουθώντας τις αποφάσεις της κυβέρνησης, κρίνοντας διαφορετικά μόνο στις υποθέσεις εκείνες που δεν μπορεί να κάνει αλλιώς (όπως στην περίπτωση του νερού), αδιαφορώντας τελείως για το Σύνταγμα και τις επιταγές του.

Ας ελπίσουμε ότι θα επικρατήσει η πρώτη τάση - για το καλό όλων μας.

(Ολόκληρη η ανακοίνωση των δικαστικών αναφέρει: «το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών εκφράζει την έντονη ανησυχία των διοικητικών δικαστών για τη σταθερή άρνηση της Εκτελεστικής Εξουσίας να συμμορφώνεται σε δικαστικές αποφάσεις που παρεκκλίνουν από την πολιτική της. Στο ίδιο κλίμα, οι διοικητικοί δικαστές αποδοκιμάζουμε τον κοινωνικό εκβιασμό που επιχειρείται δια μέσω των ευρείας δημοσιότητας πρόσφατων διαρροών του Υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τις οποίες σε περίπτωση που τα δικαστήρια κρίνουν αντισυνταγματικές περικοπές αποδοχών επαγγελματικών ομάδων ή περικοπές συντάξεων, τότε το προκύπτον δημοσιονομικό κόστος θα καλύπτεται με νέα μέτρα που θα θίγουν τις ίδιες επαγγελματικές ομάδες στις οποίες αφορούν οι συγκεκριμένες αποφάσεις. Η Εκτελεστική Εξουσία οφείλει να σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις σε κάθε περίπτωση και όχι να επικαλείται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης μόνο όταν αυτές είναι αρεστές»)

Δεν υπάρχουν σχόλια: