Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

4 Μύθοι για την ψήφο στις ευρωεκλογές

Μύθος 1ος για τις Ευρωεκλογές: "Οι εκλογές δεν αφορούν κανέναν. Το ευρωκοινοβούλιο δεν έχει αρμοδιότητες"

Αλήθεια: το ευρωκοινοβούλιο μπορεί όντως να ψηφίζει, για να ψηφίζει και οι αποφάσεις να παίρνονται από το Διευθυντήριο, αλλά διαμορφώνει πολιτικές και δημιουργεί "κλίμα" στην Κομισιόν. Έτσι είναι πολύ σημαντικό να υπερψηφίζονται κόμματα που ενισχύουν κοινωνικές πολιτικές και κοινωνικά δικαιώματα (αν αυτά μας ενδιαφέρουν βέβαια ως ψηφοφόρους) αφού με τη σειρά τους ασκούν πιέσεις για τη διαμόρφωση πολιτικών και κατανομή του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.

Μύθος 2ος για τις Ευρωεκλογές: "Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν πρόκειται να επηρεάσει τα πράγματα στο εσωτερικό της χώρας, ούτε τη λειτουργία της κυβέρνησης"

Αλήθεια: σε άλλες εποχές αυτό ίσως να είχε μια δόση αλήθειας - αλλά όχι στη σημερινή. Η κυβέρνηση ήδη περνάει νομοσχέδια χωρίς να έχει την απόλυτη πλειοψηφία επί των 300 και στηρίζετε σε "ανεξάρτητους" βουλευτές τύπου Λοβέρδου και Μαρκόπουλου και στο γεγονός ότι η μισή κοινοβουλευτική ομάδα της Χ.Α. είναι υπόδικη, για να έχει την πλειοψηφία επί των παρόντων. Επομένως αν το αποτέλεσμα είναι τέτοιο που να τη δίνει αρκετά πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε οι κλυδωνισμοί θα είναι τέτοιοι που θα φέρουν υπό συζήτηση το θέμα της "δεδηλωμένης" και της αποδοχής της από την κοινωνία. Εκ των πραγμάτων λοιπόν ή θα οδηγηθούμε σε εκλογές ή σε αλλαγή πολιτικής. Το 2ο είναι σχεδόν αδύνατον (με βάση τις υποσχέσεις που έχει δώσει στην τρόικα), οπότε ως πιθανότερο σενάριο φαντάζει το 1ο.

Μύθος 3ος για τις Ευρωεκλογές: "Όλα τα ελληνικά κόμματα και όλες οι ευρωβουλευτές στην Ευρώπη συμπεριφέρονται το ίδιο".

Αλήθεια: αυτό δεν ισχύει ούτε στα θέματα που αφορούν ή επηρεάζουν την εξωτερική μας πολιτική - δυστυχώς. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα δύο πρώην "μεγάλα" κόμματα έχουν πολλά σκουπίδια κάτω από το πολιτικό τους χαλάκι, με ευρωβουλευτές "να χάνονται στους διαδρόμους", "να κλείνονται σε ασανσέρ" και να μην ψηφίζουν σε ψηφοφορίες που μας αφορούν ως χώρα. Τα ελληνικά κόμματα στην ευρωβουλή δεν είναι το ίδιο λοιπόν. Επηρεάζουν και επηρεάζονται από τις πολιτικές ομάδες που ανήκουν και άρα έχει σημασία το τι κόμμα ψηφίζουμε και επίσης το ποιον ψηφίζουμε... Έχουμε πολιτικούς που πήγαν στην ευρωβουλή χωρίς να ξέρουν ξένες γλώσσες με αποτέλεσμα να μην κάνουν ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ στη διάρκεια της θητείας τους, ενώ την αίθουσα συνεδριάσεων την είδαν ελάχιστες φορές όσο ήταν εκεί...

Μύθος 4ος για τις Ευρωεκλογές: "Ακόμα και αν δεν ψηφίσουμε δεν έγινε και τίποτα. Θα έχουμε άλλες ευκαιρίες να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στα κυβερνητικά μέτρα".

Αλήθεια: Σαφέστατα...Στην άλλη ζωή αν προλάβουμε κι εκεί...

ΚΑΛΗ ΨΗΦΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: