Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Ευρωπαϊκό κουμάντο στην Ελλάδα μέχρι το 2050;

Το πρωτοσέλιδο της "Ελευθεροτυπίας" τα λέει όλα με 5 λέξεις: "Σε κατοχή μέχρι το 2052", απλά και περιεκτικά. Η κυβέρνηση, ναι αυτή που έχει με το ζόρι 151 βουλευτές (δε βάζουμε σ' αυτούς τους "ανεξάρτητους" που λειτουργούν κατά το προσωπικό τους συμφέρον ανάλογα με τα νομοσχέδια και το τι λέει η κοινή γνώμη για καθένα απ' αυτά), ετοιμάζεται να δέσει "χειροπόδαρα" δύο γενιές Ελλήνων και να υποχρεώνει τις Ελληνικές κυβερνήσεις που θα προκύψουν τις επόμενες 13 εκλογικές αναμετρήσεις να υποκύπτουν στα καπρίτσια κάποιων τυχάρπαστων γραφειοκρατών που θα καθορίζουν μισθούς, συντάξεις, προϋπολογισμούς για υγεία, παιδεία και οτιδήποτε μας αφορά.

Διαβάζοντας την είδηση τα όσα έρχονται στο μυαλό μας είναι απλά: μήπως το επόμενο βήμα είναι να καταργήσουν και τις εκλογές; Γιατί αλήθεια τι ρόλο θα έχουν οι εθνικές κυβερνήσεις αν δεν μπορούν να καθορίζουν τις πολιτικές σ' αυτούς τους κομβικούς τομείς; To είχαμε πρωτογράψει πριν από 3 χρόνια περίπου ("ήρθε το τέλος για τα εθνικά κράτη" περιγράφοντας τις λεπτομέρειες του σχεδίου που προετοιμαζόταν) και νομίζουμε ότι ήρθε η ώρα του να δούμε τα πράγματα ως έχουν: μια τέτοια κίνηση (και μάλιστα περασμένη με απλή πλειοψηφία επί των παρόντων βουλευτών) είναι το λιγότερο απαράδεκτη.

Καμία κυβέρνηση δε νομιμοποιείται να παραχωρήσει τον απόλυτο έλεγχο της χώρας, πράγμα αντίθετο στο Σύνταγμα της χώρας (ό,τι και αν λέει ο κύριος Βενιζέλος και η παρέα του, των "προσκυνημένων" συνταγματολόγων) και κόντρα στην ηθική και τη λογική. Και πολύ περισσότερο δεν μπορεί να το κάνει αυτό με απλή πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών.

Τα πράγματα επομένως είναι σοβαρά, η Δημοκρατία δοκιμάζεται (και αντίθετα σε ότι πιστεύουν ορισμένοι κυβερνητικοί και μη, ΔΕΝ είναι "πολυτέλεια") και πρέπει κάτι να γίνει άμεσα ώστε τα πράγματα ν' αλλάξουν. Βέβαια η αλλαγή αυτή δεν αφορά μόνο εμάς. Αφορά ολόκληρη την Ευρώπη - και αν θέλουμε ν' αντιδράσουμε η πρώτη κίνηση είναι η μη ψήφιση του νομοσχεδίου. Αυτό θα προκαλέσει σκεπτικισμό στην Ευρώπη και ιδιαίτερα σε μια Ευρώπη που ο Ευρωσκεπτικισμός είναι ολοένα αυξανόμενος. Αυτό θα πρέπει να το εκμεταλλευτούμε και να δημιουργήσουμε συμμαχίες - πράγμα που η παρούσα κυβέρνηση και οι προκάτοχοί της δεν κατάφεραν να κάνουν για κάτι μικρότερο απ' αυτό (δηλ. τα Μνημόνια).

Γι' αυτό και η αλλαγή είναι επιτακτική. Αν πραγματικά θέλουμε οι δημοκρατικές διαδικασίες να λειτουργούν και όχι κάποιοι γραφειοκράτες με κομπιουτεράκια να μας καθορίζουν τη ζωή μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: