Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Η Ελλάδα στις αγορές, οι Έλληνες... πνιγμένοι στα χρέη!

Γράφει ο Νώντας Χαλδούπης στο "Παρόν" για την έξοδο της χώρας στις αγορές: "Το Δημόσιο μπορεί να επανέρχεται στις αγορές για νέο δανεισμό, αλλά η ελληνική κοινωνία πνίγεται στα χρέη σε εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες! Η αύξηση ληξιπρόθεσμων οφειλών στις εφορίες το α' δίμηνο του έτους ήταν εκρηκτική, στο ΙΚΑ χιλιάδες επιχειρήσεις με ρυθμισμένες και εξυπηρετούμενες οφειλές εισφορών χάνουν το ευνοϊκό καθεστώς που είχαν εξασφαλίσει με παλαιότερο νόμο και απειλούνται με τεράστιες επιβαρύνσεις, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα τραπεζικά δάνεια θα συνεχίσουν να αυξάνονται σημαντικά, τουλάχιστον ως το τέλος του έτους, χωρίς να φαίνεται ότι τα νέα μέτρα για ρυθμίσεις θα ανακουφίσουν τους οφειλέτες. Ύστερα από τέσσερα χρόνια κρίσης και κακής διαχείρισής της με τα Μνημόνια, το πρώτο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας και η πρώτη ανάγκη της οικονομίας φαίνεται ότι είναι να βρεθούν αποτελεσματικοί τρόποι ανακούφισης από συσσωρευμένα βάρη και υποχρεώσεις, που οδηγούν εκατομμύρια Έλληνες στην απόγνωση και απαγορεύουν την ουσιαστική ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας. Όμως, οι εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές: 

Παρότι οι δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας βελτιώνονται, πραγματικά ή με τεχνάσματα δημιουργικής λογιστικής, η υπερβολική αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων έχει εξαντλήσει τις φοροδοτικές δυνατότητες των περισσότερων φορολογουμένων. Αυτό φάνηκε και κατά το α' δίμηνο του 2014, όταν η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών ξεπέρασε τα 2,3 δισ. ευρώ. Η συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών ξεπερνά το ρυθμό εξόφλησης παλαιών χρεών, με αποτέλεσμα το σύνολο των ληξιπρόθεσμων να υπερβαίνει τα 63 δισ. ευρώ. Μάλιστα, η προοπτική δεν είναι να μειωθούν τους επόμενους μήνες, αλλά να αυξηθούν, ιδιαίτερα μετά το καλοκαίρι, που οι φορολογούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι και με τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. 

Σε σχέση με τις ανεξόφλητες οφειλές προς τα δύο μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ), που πλησιάζουν τα 15 δισ. ευρώ, επίσης δεν φαίνεται «φως». Είναι χαρακτηριστικό αυτό που συμβαίνει στο ΙΚΑ, όπου «πέφτουν» ακόμη και οι εξυπηρετούμενες ρυθμίσεις οφειλών, με βάση τον νόμο του 2012 και οι επιχειρηματίες υποχρεώνονται, για να παραμείνουν ασφαλιστικά ενήμεροι, να συνεχίσουν την εξυπηρέτηση των οφειλών τους με τους πολύ δυσμενέστερους όρους της περσινής ρύθμισης για τη «Νέα Αρχή». Αυτή η μετάπτωση σε νέο καθεστώς οδηγεί σε επιβαρύνσεις ακόμη και 60%, φέρνοντας επιχειρήσεις στα όρια της αντοχής τους. Εξάλλου, μετά τις εκλογές αναμένεται ότι θα ενεργοποιηθεί η νεοσύστατη κοινή υπηρεσία είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών στα Ταμεία και θα ξεσπάσει... καταιγίδα κατασχέσεων, κυρίως με στόχο τους μικρομεσαίους εμπόρους και επαγγελματίες. 

Στο μέτωπο των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων, η αύξησή τους συνεχίζεται. Επιχειρήσεις και νοικοκυριά χρωστούν 75 δισ. ευρώ καθυστερούμενων δανείων, που υπολογίζεται ότι θα φθάσουν τα 85 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση πολύ σύντομα θα ορίσει τα νέα όρια των εύλογων δαπανών διαβίωσης, που, σύμφωνα με εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής, θα πρέπει να διαμορφωθούν στα 1.374 ευρώ το μήνα για οικογένειες με δύο παιδιά. Οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης θα είναι «οδηγός» για τις τράπεζες, ώστε να προτείνουν στους δανειολήπτες λύσεις εξυπηρέτησης των δανείων τους σύμφωνες με τις οικονομικές τους δυνατότητες. Όμως, αυτό το μοντέλο για εξωδικαστικές ρυθμίσεις δεν αναμένεται ότι θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο στην πλειονότητα των δανειοληπτών με καθυστερούμενα δάνεια, οι οποίοι έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα, κοντά ή κάτω από τα όρια φτώχειας. Αυτοί, όλα δείχνουν, ότι θα συνεχίσουν να προσφεύγουν για ρύθμιση των οφειλών τους με βάση τον νόμο Κατσέλη."

Δεν υπάρχουν σχόλια: