Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Πως η Γερμανία ετοιμάζεται να "βάλει χέρι" ΚΑΙ στις ελληνικές τράπεζες

Όσο η Ουκρανία βρίσκεται στο έλεος της Ρωσίας και η Δύση φαίνεται αποφασισμένη να μην κάνει τίποτα επ' αυτού έχοντας συνειδητοποιήσει ότι έσπρωξε την χώρα αυτή στα χέρια των νεοναζί, στην Ελλάδα μας συνεχίζεται ένας αδυσώπητος πόλεμος για τον έλεγχο των τραπεζών. Το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Παρόν" είναι χαρακτηριστικό και εξαιρετικά ενδιαφέρον για δύο λόγους: α) γιατί αποδεικνύει ότι η χώρα μας δεν έχει λόγο ακόμα και σε πράγματα που την αφορούν και β) γιατί δείχνει πως πολλές φορές τα όσα συμβαίνουν γύρω μας, αποτελούν απλώς ένα μέρος ενός παιχνιδιού πολύ μεγαλύτερου που αφορά μια περιοχή σαφέστατα μεγαλύτερη από τον "μικρόκοσμο" στον οποίο ζούμε...

"Μπροστά σε έναν νέο πόλεμο βρίσκεται αυτές τις στιγμές η χώρα μας, με τη Γερμανία να απαιτεί την παράδοση των ελληνικών Τραπεζών για να μπορεί να παίζει τα παιγνίδια της στην Ευρώπη, με... Στούκας τούτη τη φορά το ευρώ, που θέλει να το κρατάει χαμηλά. Και σε αυτό το παιγνίδι, που δεν την ενδιαφέρει αν θα υπάρξουν θύματα, ακόμη και αν θα χαθούν ζωές, χρειάζεται μια χώρα, ένα μόνιμο προβληματικό παιδί, την Ελλάδα εν προκειμένω, με τον χαλκά νέων δανείων.
Πίσω από την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών Τραπεζών (Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank) διεξάγεται μια σκληρή μάχη. Από τη μια μεριά είναι η Κομισιόν (οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, όπου κουμάντο κάνει ο αδίστακτος Σόιμπλε) και η Γερμανία, και από την άλλη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τον Ιταλό (και αυτό έχει μεγάλη σημασία μετά την εκεί κυβερνητική αλλαγή και την εκδίωξη του υπάκουου στο Βερολίνο Λέτα) Ντράγκι, ο οποίος, με τη θεσμοθετημένη ανεξαρτησία της ΕΚΤ, έχει τη δική του γραμμή και δεν υποκύπτει στις... επιθυμίες του Βερολίνου.

Η «τρόικα» αμφισβητεί την έκθεση της BlackRock (που της την είχε αναθέσει η Τράπεζα της Ελλάδος), σύμφωνα με την οποία χρειάζονται 5 με 5,5 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών μας, με την Κομισιόν να υποστηρίζει ότι το άνοιγμα είναι 20 δισ. ευρώ.

Και εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, τα περί 20 δισ. ευρώ που χρειάζονται οι ελληνικές Τράπεζες, όπως έγραψαν οι «Financial Times», δεν διέρρευσαν από το ΔΝΤ («εμείς δεν είπαμε τίποτε», ήταν η απάντηση σε σχετικό ερώτημα). Η διαρροή έγινε από την πλευρά της Κομισιόν! Να σημειωθεί ότι με τα συμπεράσματα της BlackRock, συμφωνούν απόλυτα και οι εκθέσεις άλλων δύο ξένων οίκων, των Ernst & Young και Rothschild, στους οποίους είχε αναθέσει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος να κάνουν ανάλογη έρευνα για να μην υπάρξει η παραμικρή αμφισβήτηση των στοιχείων ως προς το ύψος του ποσού που απαιτείται για την ανακεφαλαιοποίηση.

Πήραν το μήνυμα οι Γερμανοί

Το μήνυμα με βάση τις εκθέσεις αυτές είναι ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται να βγει στις αγορές προκειμένου να αναζητήσει νέα δάνεια για να καλύψει τις ανάγκες της ανακεφαλαιοποίησης, δεδομένου ότι από τα διαθέσιμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), που ανέρχονται σε 10 δισ. ευρώ περίπου, όχι μόνο καλύπτονται οι ανάγκες της ανακεφαλαιοποίησης αλλά και περισσεύουν γύρω στα 4 δισ. ευρώ, τα οποία θα έχει «μαξιλάρι» η κυβέρνηση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού.

Οπότε δεν χρειάζεται να βγει η χώρα στις αγορές, όπου περιμένουν τα κοράκια, με πρώτα τα... γερμανικά Στούκας...

Αυτή η εξέλιξη χαλάει τους σχεδιασμούς του Βερολίνου, που θέλει όχι μόνο να αρπάξει τις ελληνικές Τράπεζες αλλά και να μπορεί να ελέγχει το εδώ σύστημα, ώστε να περάσουν τα πάντα σε γερμανικά χέρια και να μπορεί η Γερμανία να παίζει και τα πολιτικά της παιγνίδια και τα γεωπολιτικά στην καυτή περιοχή μας. Και οι σχεδιασμοί χαλάνε στα εξής κυρίως σημεία:

Πρώτον: Οι Τράπεζες από τη στιγμή που θα ανακεφαλαιοποιηθούν θα μπορούν να βγουν στις αγορές μέσω του ELA και να πάρουν δάνεια σε χαμηλές τιμές.

Δεύτερον: Το ΤΧΣ, το οποίο κατέχει το 87% των μετοχών των Τραπεζών, θα αρχίσει να πουλάει μετοχές σε καλή τιμή και τα χρήματα θα μπαίνουν στο Δημόσιο Ταμείο, κάτι που σημαίνει ότι θα καλύπτονται οι χρηματοδοτικές ανάγκες και δεν θα υποχρεώνεται η χώρα να καταφεύγει σε αναζήτηση νέου δανεισμού. Και οι Τράπεζες θα αρχίσουν να ρίχνουν λεφτά στην Αγορά.

Αυτήν την εξέλιξη προσπαθεί να την αποτρέψει η Γερμανία γιατί:
• Μετά τις κυπριακές Τράπεζες, που πέρασαν στα χέρια των Ρώσων, θα χάσει οριστικά και τις ελληνικές, μέσα από τις οποίες θα ήλεγχε μέσω χορήγησης δανείων και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και αυτό πέραν της οικονομικής ζημίας για το γερμανικό τραπεζικό κατεστημένο περιορίζει και τα εργαλεία επιρροής στα εσωτερικά της χώρας μας.

Και όλα αυτά την ώρα που αποσταθεροποιήθηκε το γερμανοτραφές πολιτικό σύστημα στην Ιταλία με την ανατροπή του πρωθυπουργού Λέτα, που ήταν άνθρωπός τους, ενώ ο νέος, μόλις 39 χρόνων, πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι είναι δηλωμένος πολέμιος της πολιτικής λιτότητας που επιβάλλουν Μέρκελ και Σόιμπλε.

Ταυτόχρονα, κάτι φαίνεται να αλλάζει και στη Γαλλία. Οι γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα δίνουν μεγάλη σημασία στην ξαφνική επίσκεψη του Ολάντ στην Ουάσινγκτον. Δεν τον φώναξαν τυχαία οι Αμερικανοί, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές και οικονομικοί αναλυτές.

Κοντά σε όλα αυτά, η Γερμανία κάνει ένα ακόμη λάθος: Εμπλέκεται ενεργά στην Ουκρανία, κάτι που δείχνει ότι δεν μπορεί να απαλλαγεί από την καταστροφική μεγαλομανία της, την οποία έχει πληρώσει όλος ο κόσμος δύο φορές και τώρα την πληρώνει ξανά η Ευρώπη με τον οικονομικό στραγγαλισμό σε όλες τις χώρες.

Στη φωτιά που άναψε στο Κίεβο και δεν αποκλείεται να καταλήξει σε πολεμική σύρραξη, το εκεί ακροδεξιό κόμμα λέγεται ότι κατευθύνεται από το Βερολίνο. Αυτήν την πληγή που άνοιξε η κυρία Μέρκελ μπορεί να την πληρώσει πανάκριβα η Γερμανία..."

Δεν υπάρχουν σχόλια: