Πέμπτη, 27 Μαρτίου 2014

Μια ακόμα μεγάλη κωλοτούμπα από το Ελεγκτικό Συνέδριο

Είδηση: "Δημοσιεύθηκε η υπ'αριθμ. 1204/2014 απόφαση του 6ου Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Σωτηρία Ντούνη, η οποία ανέτρεψε αντίθετη απόφαση του Ζ' κλιμακίου του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου και έτσι επέτρεψε την υπογραφή της σύμβασης πώλησης και μίσθωσης 28 ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου, έναντι του ποσού των 261,31 εκατ. ευρώ. Το Ζ' κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, είχε διαπιστώσει πλημμέλειες στη σχετική σύμβαση πώλησης των 28 ακινήτων και μπλοκάρισε την πώληση.

Όμως, το ΤΑΙΠΕΔ κατέθεσε αίτηση ανάκλησης της απόφασης του κλιμακίου και η υπόθεση οδηγήθηκε για νέα κρίση στο 6ο Τμήμα του ΕΣ. Το 6ο Τμήμα έκρινε, μεταξύ των άλλων, ότι δεν υπήρξε παραβίαση των αρχών της διαφάνειας και της αμεροληψίας, λόγω της συμμετοχής συμβουλευτικών εταιρειών και διαγωνιζομένων επενδυτών, που ανήκουν και ελέγχονται από τον ίδιο όμιλο εταιρειών.

Επίσης, το 6ο Τμήμα αναφέρει ότι η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ έχει επαρκή, σαφή και ειδική αιτιολογία ως προς το όφελος και το συμφέρον της επίμαχης συναλλαγής για το Ελληνικό Δημόσιο και έκρινε ότι το Ζ' κλιμάκιο έσφαλε στην κρίση του και ανακάλεσε την απόφασή του.

Η επίμαχη συμφωνία ύψους 261,31 εκατ. ευρώ, αφορά την πώληση και λειτουργική μίσθωση (sale-and-lease-back) για 20 χρόνια, 28 ακινήτων του Δημοσίου (κτίρια των υπουργείων Πολιτισμού, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Υγείας και Παιδείας), 13 κτίρια ΔΟY και πέντε κτίρια της Αστυνομίας. Πλειοδότριες του διαγωνισμού έχουν ανακηρυχθεί η Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ και η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ."

Σχόλιο: Διαβάζουμε την απόφαση και ειλικρινά γελάμε. Γελάμε με τα χάλια μας, γελάμε με το Ελεγκτικό Συνέδριο που ανατρέπει την αρχική του απόφαση ("κάναμε λάθος" λένε έμμεσα) μόλις ο Υπουργός Ανάπτυξης σηκώνει το ακουστικό και τους τα ψέλνει "ένα χεράκι" και κυρίως γελάμε με την κυβέρνηση που "προικοδοτεί" δύο εταιρείες που είτε μόλις ιδιωτικοποιήθηκαν (Πανγαία) είτε ετοιμάζονται να ιδιωτικοποιηθούν (Eurobank Properties), λες και είναι ο Λογοθετίδης στο "Δεσποινίς ετών 39" που θέλει να ξεφορτωθεί την αδερφή του, δίνοντας και το εσώρουχό του στον κάθε τυχάρπαστο  υποψήφιο γαμπρό.

"Δεν υπάρχει θέμα για το τίμημα", "δεν υπάρχει θέμα που ελεγκτής και αγοραστής είναι ίδιοι", "η απόφαση για το Δημόσιο είναι επωφελής" και άλλες τέτοιες άρες-μάρες-κουκουνάρες, τις οποίες συνηθίζουμε να διαβάζουμε σε αποφάσεις ανωτάτων δικαστικών αρχών στην χώρα μας, σε θέματα κρίσιμα που αφορούν είτε το Δημόσιο συμφέρον, είτε την καθημερινότητά μας. Θεωρούμε ντροπή το γεγονός ότι το κράτος πουλάει κοψοχρονιά σειρά ακινήτων που υποχρεωτικά θα χρησιμοποιεί για μεγάλο χρονικό διάστημα καταβάλοντας ενοίκια τα οποία θα είναι μεγαλύτερα από το τίμημα που θα εισπράξει, θεωρούμε ντροπή που ο αγοραστής στην μία τουλάχιστον περίπτωση (Eurobank Properties) θα χρησιμοποιήσει δημόσιο χρήμα για ν' αγοράσει και θεωρούμε αίσχος που για μια ακόμα φορά το θέμα των αποκρατικοποιήσεων αντιμετωπίζεται με μια απίστευτη ελαφρότητα από ένα θεσμό που υπάρχει για να προστατεύει το Δημόσιο συμφέρον.

Και βέβαια θα ήταν λάθος να μη σχολιάσουμε και κάτι ακόμα: σε σειρά νομοσχεδίων το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει εγείρει ενστάσεις - μεταξύ των οποίων και για τα Μεσοπρόθεσμα και τα Μνημόνια. Η κυβέρνηση παρόλα αυτά προχώρησε στη ψήφιση και εφαρμογή τους χωρίς να κάνει αλλαγές, αγνοώντας το επιδεικτικά. Τώρα όμως που η απόφαση "ως εκ θαύματος" άλλαξε, το λαμβάνει υπόψιν. Δύο μέτρα και δύο σταθμά λοιπόν για μια ακόμα φορά...

Δεν υπάρχουν σχόλια: