Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Οικονομικές εγγυήσεις από το κράτος υπέρ των αποκρατικοποιήσεων;

Δεν θα κουραστούμε να το λέμε. Αυτή η κυβέρνηση μας εντυπωσιάζει. Και όχι για καλό βέβαια - είναι διαθετιμένη να κατεβάσει (κυριολεκτικά) και τα βρακιά της χώρας ολόκληρης προκειμένου να ευχαριστήσει την τρόικα, να τηρήσει τις "μνημονιακές" δεσμεύσεις και να ολοκληρώσει το έργο της καταστροφής της χώρας.

Και για να μην λέτε ότι υπερβάλλουμε, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ραδιοφώνου του Σκάι, η κυβέρνηση είναι  διαθετημένη να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία το ελληνικό κράτος θα μπορεί να δεσμεύεται έναντι των επενδυτών που επικράτησαν σε διαγωνισμούς αποκρατικοποιήσεων ότι θα καταβάλει αποζημιώσεις αν δεν τηρηθούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και διαδικασίες.  

Η ρύθμιση αυτή έγινε λόγω των αρκετών καθυστερήσεων που υπάρχουν σε ορισμένους διαγωνισμούς, οι οποίες (κατά τους κυβερνώντες) οδηγούν στην απομάκρυνση "σοβαρών" επενδυτών και εκτιμάται ότι θα επιτρέψει την πώληση του Ελληνικού (και του παραλιακού μετώπου που πάει πακέτο) στην Lamda Developments, την μοναδική εταιρεία που έχει απομείνει στο διαγωνισμό.

Βέβαια πέραν της πρωτοτυπίας που υπάρχει στην κίνηση αυτή (αφού στην ουσία υποχρεώνει το κράτος σε βιαστικές κινήσεις χωρίς παράλληλα να διασφαλίζει χρονικά περιθώρια ελέγχου για την προστασία του Δημοσίου συμφέροντος επιβαρύνοντάς το κιόλας οικονομικλα), υπάρχει και μια άλλη πλευρά που η κυβέρνηση παραβλέπει: οι περισσότερες αποκρατικοποιήσεις που γίνονται, αφορούν κομμάτια του Δημοσίου που δεν είναι "ώριμα" για κάτι τέτοιο αφού υπάρχουν πολλοί εμπλεκόμενοι φορείς και έντονος ο σκεπτικισμός ως προς την προστασία του Δημοσίου συμφέροντος. Ειδικά για το Ελληνικό (για το οποίο έχουμε γράψει διεξοδικά εδώ), υπάρχουν μεγάλα νομικά προβλήματα τα οποία δεν μπορούν να λυθούν. Έτσι αν π.χ. προχωρήσει το σχέδιο της καταβολής αποζημιώσεων,  η εμμονή της κυβέρνησης για την μετατροπή του "Μητροπολιτικού Πάρκου" σε καζίνο και κατοικίες και μάλιστα ιδιωτικών συμφερόντων θα οδηγήσει σε μεγάλη οικονομική ζημιά του Δημοσίου αφού θα είναι υπόλογο σε δύο πλευρές (και στους αρχικούς ιδιοκτήτες αλλά και στους "επενδυτές"). Για να μην μιλήσουμε για την ΔΕΗ (για την οποία έχουμε αναφερθεί εδώ κι εδώ), τον ΟΣΕ κ.λπ.

Η κυβέρνηση έχει στόχο - αυτό είναι προφανές - και είναι να μην υπάρχει ελληνικό κράτος σε 20 χρόνια. Δεν έχει όμως σχέδιο και πλάνο και τ' αποτέλεσμα είναι η προχειρότητα και η ανοργανωσιά να καλύπτουν τα πάντα, όπως φαίνεται ξεκάθαρα πλέον...

Δεν υπάρχουν σχόλια: