Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Τι είναι αλήθεια "ελληνικό" και ποιός είναι "Έλληνας" (μέρος 2ο)

Πριν λίγο καιρό είχαμε γράψει σε ανάρτησή μας τις σκέψεις μας για το τι είναι "ελληνικό" και ποιος είναι "Έλληνας" - με την συντριπτική πλειοψηφία των αναγνωστών μας να συμφωνούν. Ένα παράδειγμα για το πως κάποιος μπορεί να είναι Έλληνας, χωρίς να έχει γεννηθεί στην Ελλάδα ή από Έλληνες γονείς, βρήκαμε στην εφημερίδα "Ποντίκι" και το αναδημοσιεύουμε:

"Ο πατριωτισμός στην Ελλάδα σχετίζεται άμεσα με την ανταποδοτικότητα. Αγαπάς την πατρίδα σου σημαίνει λίγο ώς πολύ διορίζεις απρόσκοπτα τέκνα και ανίψια στο Δημόσιο, δεν πληρώνεις τους φόρους σου, βγάζεις και μια σύνταξη τυφλότητας στη μανούλα σου, που δόξα τον θεό πλέκει ψιλοβελονιά, γενικά έχεις άκρες, άμα λάχει καμιά στραβή, παντού να τη βγάζεις καθαρή. Όλοι λοιπόν σε αυτό τον τόπο αγαπούν την πατρίδα τους για τους ίδιους πάνω - κάτω λόγους.

Όλα αυτά μου ήρθαν στο μυαλό διαβάζοντας την είδηση ότι ο 48χρονος σήμερα Νιγηριανός Σαμ Τσέκγουαζ όταν σπούδαζε στην πατρίδα του διάβασε για πρώτη φορά την «Αντιγόνη», πράγμα που επηρέασε καθοριστικά την υπόλοιπη ζωή του. Ο Σαμ, καθώς μας πληροφορεί το δημοσίευμα, έφτασε στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’80 για να μελετήσει και να μάθει την ελληνική γλώσσα, σπουδάζοντας ταυτόχρονα σαν οδοντίατρος στο Αριστοτέλειο. Στη συνέχεια έφυγε από τη Θεσσαλονίκη και ταξίδεψε στις ΗΠΑ, όπου και παραμένει μέχρι σήμερα.

Εκεί προχώρησε σε μια φοβερή πρωτοτυπία, καθώς, το 1992, ίδρυσε τον εκδοτικό οίκο Seaburn και το 1994 άνοιξε το βιβλιοπωλείο του, το οποίο έμελλε να είναι το μοναδικό ελληνικό κατάστημα βιβλίων στη Νέα Υόρκη. Δυστυχώς για τον Σαμ και την Ελλάδα, το βιβλιοπωλείο έκλεισε το 2012, έπειτα από μια εικοσαετή πορεία, ωστόσο θα παραμείνει ως ένα φωτεινό παράδειγμα της αγάπης για την Ελλάδα και τον ελληνικό πολιτισμό.

Το ‘‘Seaburn’’ βρισκόταν στις 33-18 Broadway, προσφέροντας μια ποικιλία από ελληνικά βιβλία, όπως αρχαία λογοτεχνία και ιστορία, σύγχρονη λογοτεχνία, βιογραφίες, μελέτες, ακόμα και βιβλία τέχνης, γραμμένα στα ελληνικά και τα αγγλικά. Μέσω των εκδόσεών του ο Σαμ έχει ήδη δημοσιεύσει 120 ελληνικά βιβλία και δηλώνει περήφανος που είναι Έλληνας.

Εκείνο, ωστόσο, που τον στενοχωρεί είναι πως η νεολαία των ομογενών δεν ξέρει πολλά για την ελληνική γλώσσα και τα βιβλία.

 ‘‘Η σύγχρονη Ελλάδα έχει περισσότερα να προσφέρει από την προώθηση της φέτας, της ελιάς και των υπέροχων παραλιών’’, αναφέρει ο Σαμ Τσέκγουαζ».

Ο Σαμ ζει στη Νέα Υόρκη μαζί με τη γυναίκα του και τα τρία παιδιά του, και επισκέπτεται την Ελλάδα δύο φορές τον χρόνο.

Για την πατρίδα κόπτονται και οι ναζί της Χρυσής Αυγής, αυτοί με τα πεντακάθαρα χέρια – που δέρνουν, μαχαιρώνουν, πυροβολούν, απειλούν –, αυτοί οι αγράμματοι ρατσιστές, που αν συναντούσαν τον Σαμ στο διάβα τους θα τον λιάνιζαν υπέρ της Ελλάδας κάτι τύποι σαν τον Κασιδιάρη, τον Λαγό, τον Μίχο, τον Ηλιόπουλο, τον Γερμενή και τα άλλα άνθη του… καλού!

Εγώ, ωστόσο, τον τελευταίο Έλληνα πατριώτη που ανακάλυψα εδώ και χρόνια είναι τον Σαμ, που γεννήθηκε στη Νιγηρία, σπούδασε στο Αριστοτέλειο και ζει στη Νέα Υόρκη!"

Δεν υπάρχουν σχόλια: