Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

"Ελληνοχριστιανικά φροντιστήρια" από την Χρυσή Αυγή / Κατασπατάληση δημοσίου χρήματος στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Διαβάζουμε στα Νέα την παρακάτω είδηση: "Κατήχηση παιδιών από 6 έως 10 ετών ξεκίνησε η Χρυσή Αυγή το προηγούμενο Σάββατο στην Αρτέμιδα Αττικής.

Σύμφωνα με ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος περίπου 20 παιδιά, που τα αποκαλεί «μικρούς φίλους του κινήματος» βρέθηκαν μαζί με τους γονείς τους στα γραφεία της τοπικής οργάνωσης Ανατολικής Αττικής. «Άνοιξε ένας νέος κύκλος πνευματικής αφύπνισης με την ονομασία Διάπλαση των Παίδων» αναφέρει η ανάρτηση.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «δύο παιδαγωγοί της τοπικής οργάνωσης» μίλησαν στα παιδιά «για τη γέννηση του αρχαίου κόσμου σύμφωνα με την αρχαία ελληνική σκέψη, τους ολύμπιους θεούς, το αρχαίο ελληνικό πάνθεον και τη χριστιανική πίστη». Παρόμοιες δράσεις προαναγγέλλονται ως προσπάθεια αναγέννησης του ελληνικού πνεύματος".

Φυσικά η Χρυσή Αυγή (και το κάθε κόμμα) δικαιούται να πράττει κατά πως θεωρεί σωστό μέσα στα νόμιμα πλαίσια. Και είναι μάλλον αναμενόμενο να προσπαθεί να παρουσιάσει εαυτόν ως "προστάτη" του ελληνικού πολιτισμού. Εναπόκειται επίσης καθαρά στους γονείς να διαπαιδαγωγήσουν τα παιδιά τους κατά πως επιθυμούν - αν κάποιους γονείς καλύπτουν "διαπλαστικές" δραστηριότητες που σε μια ώρα κάποιος (βασισμένος που δεν γνωρίζουμε) καλύπτει έναν ιστορικό αχταρμά που ξεκινάει από την αρχαιότητα και καταλήγει στον Χριστό και την Παναγία, τότε εμάς δεν μας πέφτει λόγος.

Και για να μην παρεξηγούμαστε: η ορθόδοξη χριστιανική φιλοσοφία (όπως περιγράφεται στο "Patrologia Graeca" και όχι μόνο) κάνει σημαντικές αναφορές, έχει αρκετά δάνεια και παραπομπές στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία. Είναι επίσης γνωστό ότι η χριστιανική πίστη έχει ιδιαίτερα δεκτική σ' αυτό που σήμερα ονομάζουμε "αρχαίος ελληνικός κόσμος". Αλλά μέχρι εκεί. Έτσι είναι τουλάχιστον αφελές να παρουσιάζονται όλα σε συσκευασία "δύο σε ένα" χωρίς οποιαδήποτε εμβάθυνση. Γι' αυτό και στο σχολείο παρουσιάζονται εξάλλου ξεχωριστά και όχι ταυτόχρονα. Κατά την ταπεινή μας άποψή βέβαια, ο πραγματικός στόχος των μαθημάτων είναι η προαγωγή του δωδεκαθεϊσμού με τον οποίο η οργάνωση έχει μια στενή σχέση - αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αν οι γονείς το γνωρίζουν. Διαφορετικά υπάρχει πρόβλημα...

Το ερώτημα πάντως που παραμένει είναι το εξής: αν η οργάνωση ενδιαφερόταν πραγματικά για τον ελληνικό πολιτισμό κ.λπ. θα έπρεπε τουλάχιστον να προάγει τη σωστή εκμάθυνση και χρήση της ελληνικής γλώσσας. Μια ματιά όμως στη σελίδα και στα φόρα της οργάνωσης δείχνει καθαρά ότι κάτι τέτοιο δε συμβαίνει. Αν η οργάνωση έκανε τέτοια φροντιστήρια, κανείς δε θα μπορούσε να της πει τίποτα...

Άλλες ειδήσεις... Τα πολιτικά κόμματα -και ιδιαίτερα τα μεγάλα (μηδενός εξαιρουμένου) - έχουν υποχρέωση να είναι προσεκτικά στις επιλογές τους για βουλευτές και δήμαρχους...Δεν αναφερόμαστε μόνο στην πρόσφατη υπόθεση Παπαγεωργόπουλου (που είναι μια από τις πιο ατυχείς σε όλα τα επίπεδα) αλλά και σε μια ακόμα που περιλαμβάνει κατασπατάληση δημοσίου χρήματος και την πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου. Όλες οι λεπτομέρειες εδώ.

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

(ανανεωμένο) Ρύθμιση στεγαστικών δανείων - ποιους συμφέρει και ποιους προβληματίζει / Έργα και ημέρες Μέργου στην ΔΕΗ

Διαβάζουμε στο κυριακάτικο "Παρόν" για την επερχόμενη ρύθμιση των στεγαστικών δανείων:
" Ένα σχέδιο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των τραπεζών, με αμφίβολα οφέλη και για λίγους δανειολήπτες, έχει επεξεργασθεί η κυβέρνηση, για τη ρύθμιση ενυπόθηκων (κυρίως στεγαστικών) δανείων.

Πρώτος στόχος δεν είναι η οριστική εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα δεκάδων χιλιάδων οικογενειών, που πήραν στεγαστικά δάνεια και δεν μπορούν σήμερα να τα εξυπηρετήσουν, αλλά να μετριαστεί το «τσουνάμι» των προβληματικών στεγαστικών δανείων, που συνιστά τη μεγαλύτερη, σήμερα, απειλή για τους τραπεζικούς ισολογισμούς.

Η κυβέρνηση, παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις για γενικό «πλαφόν» στις επιβαρύνσεις από δάνεια στο 30% του εισοδήματος, έχει καταλήξει σε ένα σχέδιο μόνο για τη ρύθμιση των ενυπόθηκων δανείων, ενώ για τους υπερχρεωμένους, που βαρύνονται με υψηλότοκα δάνεια καταναλωτικής πίστης, ετοιμάζει μόνο μερικές «διακοσμητικές» τροποποιήσεις στον ήδη ισχύοντα –και εν πολλοίς αναποτελεσματικό– νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Η ρύθμιση των ενυπόθηκων δανείων υπαγορεύθηκε στην κυβέρνηση από τις τράπεζες και εξυπηρετεί την προσπάθειά τους να αποσυνδέσουν την «ωρολογιακή βόμβα» των καθυστερούμενων στεγαστικών δανείων, που αποτελεί σήμερα, μετά το φιάσκο με τα κρατικά ομόλογα, τη μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας για το τραπεζικό σύστημα.

Οι τράπεζες πρότειναν και το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης αποδέχθηκε ένα σχέδιο που έχει στόχο να «μπαλώσει» προσωρινά το πρόβλημα των καθυστερήσεων στα στεγαστικά δάνεια, ώστε για την επόμενη τετραετία ένα μέρος των δανείων αυτών, που είχαν και τον μεγαλύτερο κίνδυνο να μετατραπούν σε οριστικές επισφάλειες, να εξακολουθήσουν να λογίζονται, στα χαρτιά, ως εξυπηρετούμενα. Έτσι, αντί να εγγράψουν στους ισολογισμούς τους οι τράπεζες πλήρεις προβλέψεις για επισφαλή δάνεια, χάνοντας δισεκατομμύρια, θα υποχρεωθούν, για την τετραετία που θα διαρκέσει η προσωρινή ρύθμιση, να σχηματίσουν πολύ μικρότερες προβλέψεις, αφού τα δάνεια δεν θα θεωρούνται ως οριστικά χαμένα.

Στη στεγαστική πίστη, με ευθύνη πρωτίστως των τραπεζιτών, σημειώθηκε από τις αρχές του 2000 μια «έκρηξη», που οδήγησε σε φαινόμενα «φούσκας», καθώς μέσα σε μια δεκαετία οκταπλασιάσθηκε το υπόλοιπο των δανείων και υποτιμήθηκαν οι κίνδυνοι. Το αποτέλεσμα είναι ότι σήμερα (στοιχεία γ΄ τριμήνου 2012), το 20% των στεγαστικών δανείων, ύψους 15 δισ. ευρώ, βρίσκονται σε καθυστέρηση. Η ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης είναι προσανατολισμένη να καλύψει τα δάνεια που θεωρούνται από τις τράπεζες ως τα πιο επικίνδυνα να χαθούν οριστικά, δηλαδή τα «μικρομεσαία» στεγαστικά δάνεια, που δόθηκαν κυρίως στην εποχή της «μεγάλης φούσκας» (2004-2008) και σε δανειολήπτες που σήμερα έχουν υποστεί μεγάλη μείωση εισοδημάτων. Σε αυτήν την κατηγορία δανειοληπτών θα δοθεί μια τελευταία ευκαιρία να σώσουν τα σπίτια τους, χωρίς όμως να απαλλάσσονται, έστω και στο ελάχιστο, από το κεφάλαιο και τους τόκους του δανείου.

Για διάστημα έως και τεσσάρων ετών θα δίνεται στους δανειολήπτες η δυνατότητα να πληρώνουν μόνο τόκους του δανείου, με επιτόκιο 1,5%. Η ρύθμιση δεν θα έχει εξαρχής τετραετή διάρκεια: μετά την πάροδο της πρώτης διετίας, θα επανεξετάζεται η οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη και θα παρέχεται παράταση για άλλη μία διετία μόνο αν δεν είναι σε θέση να επανέλθει σε κανονική εξυπηρέτηση του δανείου. Σημειωτέον ότι για την περίοδο που θα πληρώνονται μόνο τόκοι με χαμηλό επιτόκιο, η διαφορά των τόκων όπως και τα χρεολύσια θα κεφαλαιοποιούνται και θα πληρώνονται κανονικά από τον δανειολήπτη, με παράταση της διάρκειας εξόφλησης του δανείου.

Δικαίωμα για αυτήν την «τελευταία ευκαιρία» θα έχουν όσοι πληρούν τα τρία ακόλουθα κριτήρια: Είναι μισθωτοί/συνταξιούχοι ή έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας. Το εισόδημά τους έχει μειωθεί κατά 35% τουλάχιστον κατά την τριετία 2010-2012 και έχει πέσει, το 2012, κάτω από τα 25.000 ευρώ. Η αντικειμενική αξία του υποθηκευμένου ακινήτου δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 180.000 ευρώ. Για τους δανειολήπτες που θα την επιλέξουν, το μεγάλο πρόβλημα της ρύθμισης είναι ότι δεν αντιμετωπίζει το μείζον ζήτημα της απαξίωσης των κατοικιών, που έχουν αγορασθεί με στεγαστικά δάνεια. Η μείωση των τιμών των κατοικιών, ακόμη και με τα συντηρητικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, πλησιάζει το 30% από την έναρξη της κρίσης και εκτιμάται ότι θα συνεχισθεί με ταχύτερους ρυθμούς, ειδικά από το 2014, όταν θα σταματήσει να εφαρμόζεται η απαγόρευση πλειστηριασμών ακινήτων για τραπεζικά χρέη και θα αρχίσουν να βγαίνουν μαζικά κατοικίες «στο σφυρί». Έτσι, όσοι επιλέξουν να μπουν στη ρύθμιση, θα παραμείνουν χρεωμένοι με ένα δάνειο μεγάλου ύψους, συγκριτικά με την τρέχουσα αξία του ακινήτου τους, η οποία είναι πιθανό να μην πλησιάσει ξανά, στο ορατό μέλλον, την εμπορική αξία που είχε όταν αγοράσθηκε. Έτσι, για τη «φούσκα» της στεγαστικής πίστης και της αγοράς ακινήτων τις συνέπειες πληρώνει μόνο ο δανειολήπτης, χωρίς να αναγνωρίζεται ο βαθμός ευθύνης της τράπεζας στη δημιουργία του προβλήματος.

Εξάλλου, ο δανειολήπτης αντιμετωπίζει τον κίνδυνο, μετά την παρέλευση της τετραετούς περιόδου χάριτος, και εφόσον δεν έχει βελτιωθεί ουσιαστικά η οικονομική του κατάσταση, να βρεθεί και πάλι μπροστά στο ενδεχόμενο να χάσει το σπίτι του.

Σε αυτήν την περίπτωση, η τράπεζα θα το βγάλει «στο σφυρί» και το τίμημα που θα αποσπάσει από την πώληση μπορεί να μην είναι καν αρκετό για να εξοφληθεί το υπόλοιπο του δανείου. Έτσι, ο δανειολήπτης, ύστερα από τέσσερα χρόνια προσπάθειας να κρατήσει το σπίτι του, θα το έχει χάσει και θα εξακολουθεί να χρωστάει στην τράπεζα τη διαφορά μεταξύ του τιμήματος πώλησης του σπιτιού στον πλειστηριασμό και του υπολοίπου του δανείου! Στελέχη καταναλωτικών οργανώσεων τονίζουν ότι, για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα με την απαξίωση των κατοικιών που αγοράσθηκαν με στεγαστικά δάνεια ουσιαστικά και με ισορροπημένο τρόπο για τους δανειολήπτες και τις τράπεζες, ίσως θα είναι σκόπιμο να ακολουθήσει και η Ελλάδα τον δρόμο της Ισλανδίας: Δηλαδή, να «κουρευτούν» τα στεγαστικά δάνεια, ώστε το ύψος κάθε δανείου να έχει μια «λογική» σχέση με τη σημερινή αξία του ακινήτου."

Πάντως απ' ότι φαίνεται από το ρεπορτάζ,  στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν μόνο ενήμερα δάνεια για πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 180.000 ευρώ. Κοινώς οι "καλοί" δανειολήπτες, αυτοί που πληρώνουν τα δάνειά τους - δηλ. αυτοί που ΔΕΝ έχουν ανάγκη τη ρύθμιση.

Επίσης σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τρόικα και κυβέρνηση συμφωνούν στο ύψος του ποσού ακίνητης και κινητής περιουσίας που θα μπορούν να έχουν όσοι εντάσσονται στις ρυθμίσεις. Το ποσό αυτό να είναι μικρότερο των 300.000 ευρώ ενώ για το ύψος του ανεξόφλητου δανείου αυτό να μην ξεπερνά τις 125.000 ευρώ, δηλαδή 5 φορές περισσότερο από το εισόδημα του δανειολήπτη (για όσους ακόμα βγάζουν 25000 τον χρόνο - πόσοι είναι αυτοί;). Κοινώς η τρόικα ψάχνει επιπλέον σιγουριά στην περιουσία του δανειολήπτη...

Τώρα σε μια χώρα που οι μισθοί δεν πρόκειται να αυξηθούν σύντομα ενώ η ανεργία ολοένα μεγεθύνεται, τι θα ωφελήσει μια τέτοια ρύθμιση -  πέραν του να μπορεί η κυβέρνηση να πει ότι "διαπραγματεύτηκε" και "έφτιαξε μια ρύθμιση, αφουγκραζόμενη τις ανάγκες της κοινωνίας" - παραμένει άγνωστο...

Άλλες ειδήσεις...Ο κύριος Μέργος έγινε γνωστός από τις πρόσφατες δηλώσεις του περί "υψηλού" κατώτατου μισθού στην χώρα μας. Είχε όμως και προηγουμένως έντονη δραστηριότητα στην ΔΕΗ και μάλιστα σχετίζεται με μια ζημιά 37 εκ. ευρώ όπως περιγράφετε εδώ.

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Μεταλλεία Χρυσού στην Χαλκιδική - Σκάνδαλο ή μεγάλη επένδυση; / H ΑΟΖ και οι φρεγάτες του Ολάντ

Διαβάζουμε στις εφημερίδες το παρακάτω δελτίο τύπου από γραφείο του κυρίου Χατζιδάκη υπουργού ανάπτυξης:

 "Η κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί συμπεριφορές σαν αυτή που οδήγησε στα γεγονότα στις Σκουριές Χαλκιδικής, δηλώνει ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της Wall Street Journal, ο κ. Σαμαράς διαβεβαίωσε τους Καναδούς της Eldorado, οι οποίοι βρέθηκαν στην Αθήνα μετά την επίθεση στις Σκουριές, ότι εντός 10 ημερών θα ξεμπλοκάρει η επένδυση στη Θράκη.

«Η Ελλάδα είναι μοντέρνα ευρωπαϊκή χώρα και θα προστατέψουμε με κάθε κόστος τις ξένες επενδύσεις», είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε για τη συγκεκριμένη επένδυση στη Θράκη: «Είναι μια επένδυση που θέλουμε πολύ και η όλη διαδικασία για την τελική έγκριση θα έχει ολοκληρωθεί εντός των επόμενων δέκα ημερών».


Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η συγκεκριμένη επένδυση αναμένει το «πράσινο φως» εδώ και μήνες και αποτελεί ένα από τα τέσσερα ορυχεία χρυσού τα οποία έχει αποκτήσει η καναδική εταιρεία στην Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Η Eldorado Gold έχει δεσμευθεί να προχωρήσει σε επενδύσεις 1 δισ. δολαρίων εντός τετραετίας.
Εκπρόσωπος της εταιρείας εκτίμησε ότι οι ζημιές από την επίθεση στις Σκουριές φτάνουν το 1 εκατ. ευρώ."

To δελτίο τύπου αυτό βέβαια δείχνει καθαρά ότι ο ραγιαδισμός στην χώρα μας δεν τελείωσε επί τουρκοκρατίας, αλλά αντίθετα συνεχίζεται ακμαίος και στιβαρός στον 21ο αιώνα. Έτσι λοιπόν με αφορμή την άνανδρη επίθεση στους φύλακες της εταιρείας, βρέθηκε άλλη μια ευκαιρία να: α) υπάρξει "κινητοποίηση" υπέρ της εταιρείας και β) να γίνει επίθεση σε όλους εκείνους που αντιδρούν στην "επένδυση"(διαβάστε εδώ αναλυτικά).

Γιατί τώρα μιλάμε για ραγιαδισμό; Το αναφέρουμε γιατί για τη συγκεκριμένη "επένδυση" έχουν γίνει προσφυγές στο ΣτΕ (και όχι μόνο) από τους κατοίκους της περιοχής. Επομένως το Ελληνικό Δημόσιο (που προφανώς θα πρέπει να ευνοεί και να προστατεύει επενδύσεις και την ιδιωτική περιουσία ΟΛΩΝ των πολιτών και κατοίκων της χώρας) θα πρέπει να περιμένει να εκδικάζονται ΑΠΡΟΣΚΟΠΤΑ οι υποθέσεις. Δεν μπορεί από την μία να χρησιμοποιεί την ελληνική δικαιοσύνη (και να καθυστερεί εσκεμμένα) όταν πρόκειται για προσφυγές απέναντι στο Μνημόνιο και από την άλλη να την παρακάμπτει όταν πρόκειται για "επενδυτές".

Επίσης νομίζουμε ότι θα πρέπει να δοθεί μια σαφής απάντηση: η αντιπολίτευση μιλάει για "μια εξόφθαλμη εύνοια συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων, με το ελληνικό Δημόσιο να έχει παραχωρήσει ακίνητη περιουσία των πρώην μεταλλείων και πάνω από 300.000 στρέμματα δάσους στην εξευτελιστική τιμή των 11 εκατ. ευρώ" όταν οι αντικειμενικές αξίες κυμαίνονται περί στα 2 δις ευρώ.


Αν όντως ισχύει αυτό είναι σίγουρο ότι έγινε η καλύτερη δυνατή διαπραγμάτευση για τα συμφέροντα του Δημοσίου; Προστατεύθηκε επαρκώς το περιβάλλον ή υπάρχουν οι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ δικλείδες ασφαλείας για να γίνει αυτό; Και τέλος μπορεί η εταιρεία να μας ενημερώσει για ποιες (συγκεκριμένα) θα είναι οι επενδύσεις ύψους "1 δις δολλαρίων" που ετοιμάζει; Θα ήταν πραγματικά ευχάριστο και θα καθησύχαζε πολλούς από μας...


Και για να μην ξεχνιόμαστε... Ήρθε ο Γάλλος Πρόεδρος Ολάντ στην Ελλάδα (και καλά έκανε), μας μίλησε για τ' αυτονόητα (δηλ. ότι θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας και επομένως και στο θέμα της ΑΟΖ) και στο τέλος μας πρότεινε να έρθουν γαλλικές φρεγάτες για να περιπολούν όσο γίνονται έρευνες στα ελληνικά χωρικά ύδατα (όταν έρθει η ώρα). Το θέμα βέβαια έχει και άλλες πτυχές (δηλ. σε μια αποστροφή του λόγου του μίλησε για κοινές έρευνες πράγμα απαράδεκτο αφού η Ελλάδα θεωρητικά είναι κυρίαρχο κράτος και μπορεί να ελέγχει τα του οίκου της), ενώ όταν μίλησε για δανεισμό δεν ξεκαθάρισε αν θα ζητήσει ενοίκιο ή όχι καθώς και το ποιο θα είναι το κόστος συντήρησης ή/και εκσυγχρονισμού που θα τις συνοδέψει. Και φυσικά το ερώτημα που μας απασχολεί εμάς είναι το εξής...Η Ελλάδα δεν έχει δικές της φρεγάτες; Όταν έρθει η ώρα δε θα μπορεί να τις διαθέσει για συνοδεία ή είναι κλεισμένες για καμιά περιπολεία στον Αραβικό Κόλπο;

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Οικονομικός στραγγαλισμός των φαρμακείων και προβλήματα στ' αναλώσιμα των αιμοκαθάρσεων / Σε ιδιώτες η ναυτική εκπαίδευση

Για τον κυριολεκτικά "χαροκαμένο" χώρο της υγείας έχουμε κάνει πολλές αναρτήσεις στο παρελθόν και δυστυχώς η θεματολογία παραμένει ανεξάντλητη...Σήμερα λοιπόν ανατρέχουμε σε δύο πρόσφατα δημοσιεύματα του κυριακάτικου τύπου: το πρώτο έχει σχέση με την άσχημη οικονομική κατάσταση πολλών μικρομεσαίων φαρμακείων - το γιατί εξηγείται γλαφυρά στο άρθρο της "Real News":


To δεύτερο προέρχεται από το "Βήμα" και έχει σχέση με τις ελλείψεις στ' αναλώσιμα για την αιμοκάθαρση των νεφροπαθών. Τα όσα αναφέρονται δεν τιμούν καθόλου την χώρα μας:



Άλλες ειδήσεις... Όλα στο βωμό του κέρδους - σε ένα χώρο που η ανεργία είναι πολύ μεγάλη και που τα προβλήματα είναι δεκάδες, η κυβέρνηση αποφάσισε ν' αφήσει χώρο για διείσδυση των ιδιωτών. Αναφερόμαστε στην ναυτική εκπαίδευση και οι λεπτομέρειες βρίσκονται εδώ.

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Η αλήθεια για τα 200.000 δωρεάν εισιτήρια υγείας / "Χάθηκε στο δρόμο" παρότι εισπράττεται η εισφορά αλληλεγγύης

Διαβάσαμε στις εφημερίδες και στο διαδίκτυο για το πρόγραμμα του «εισιτηρίου υγείας» για τους ανασφάλιστους, πρόγραμμα που απευθύνεται σε 200.000 συμπολίτες μας τα επόμενα δύο χρόνια, και με το οποίο θα έχουν πρόσβαση στη δημόσια υγεία και σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Το πρόγραμμα το οποίο θα καλυφθεί από κοινοτικά κονδύλια (τα οποία πρέπει να "ξοδευτούν" άμεσα) και θα ξεκινήσει άμεσα...

Τα νέα είναι όντως πολύ καλά - στο πρώτο άκουσμα...Δυστυχώς όμως (και το εννοούμε) η δράση αυτοί αφορά 100.000 άτομα ανά έτος (τη στιγμή που οι άνεργοι πλησιάζουν τις 800.000 και πολλοί από αυτούς έχουν απομείνει χωρίς ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη), δεν αφορά (σύμφωνα με πληροφορίες) προστατευόμενα μέλη των ασφαλισμένων (δηλαδή παιδιά και συζύγους), ενώ υπάρχουν σημαντικοί περιορισμοί λήψης του "εισιτηρίου" ανά ταμείο ασφάλισης, που στην πράξη σημαίνει ότι όποιος το λάβει δεν θα το διατηρήσει ένα ολόκληρο χρόνο, αλλά μεταξύ 3-12 μηνών, ανεξάρτητα αν θα έχουν βρει εργασία ή όχι. Έτσι και μόνο έτσι θα φτάσουμε τον "μαγικό αριθμό" 100.000 ανά έτος αφού το κονδύλι είναι περίπου 90 εκατομμύρια ευρώ, καλύπτοντας εκτός του εισιτηρίου και τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς των παιδιών (που έτσι θα γίνονται για τ' ανασφάλιστα παιδιά δωρεάν) και άλλες παρεμφερείς δράσεις (αναβάθμιση ψυχικής υγείας) μεταξύ των άλλων. Και από το 2015 και ύστερα; Ο Θεός είναι μεγάλος. Βέβαια φανταζόμαστε ότι η κυβέρνηση θα ήθελε μεγαλύτερο πρόγραμμα για περισσότερους - αλλά δυστυχώς όπως είχαν τα πράγματα τα περιθώρια (μέσω κοινοτικών προγραμμάτων) ήταν μικρά. Έτσι με τα πάντα να πηγαίνουν "υπέρ Μνημονίου" και την κοινωνική μέριμνα να έχει πιάσει πάτο (κυριολεκτικά αφού δε γλυτώνουν ούτε οι καρκινοπαθείς), δεν προβλέπεται κάτι καλύτερο για τη συνέχεια. Και η ανεργία συνεχώς αυξάνεται...

Το πρόβλημα βέβαια είναι τι θα γίνει με τους υπόλοιπους και ιδιαίτερα με τον όλο και μεγαλύτερο αριθμό μακροχρόνια ανέργων: αυτοί ή θα δηλώνουν "αλλοδαποί" στα νοσοκομεία ή θα καταφεύγουν στα κοινωνικά ιατρεία ή απλά θα μένουν σπίτι τους περιμένοντας.

Να σχολιάσουμε και κάτι ακόμα: αν διάβαζε κανείς τις "ειδήσεις" στο διαδίκτυο και τις μεγάλες εφημερίδες θα νόμιζε ότι αφορούσε 200.000 για 2 χρόνια, ενώ στην πράξη είναι μέχρι 100.000 ανά έτος με μάξιμουμ κατοχής της κάρτας (στην καλύτερη των περιπτώσεων) τον χρόνο. Να πως γίνεται η προπαγάνδα, είδηση έστω και "κατά λάθος".

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Διαβάζουμε ειδήσεις σαν τις παρακάτω και αναρωτιόμαστε μήπως θα πρέπει κάποιος εισαγγελέας να επέμβει για πιθανή παράβαση καθήκοντος, ώστε κάποια πράγματα να γίνονται όπως πρέπει και τα χρήματα που εισπράττονται για ένα συγκεκριμένο λόγο ν' αποδίδονται για τις ανάγκες αυτού και όχι "υπέρ Μνημονίου". Και εξηγούμαστε:  oπως αναφέρει η εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", σύμφωνα με την αναφορά του διοικητή του ΟΑΕΔ, ο οργανισμός δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ από την "ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας", αν και αυτή παρακρατείται εδώ και δύο χρόνια, κάθε μήνα από τους μισθούς χιλιάδων υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των τραπεζών. Συνολικά συγκεντρώθηκαν 600 εκατ. ευρώ!

Ο διοικητής του οργανισμού Ηλίας Κικίλιας τόνισε ότι "το ποσό της εισφοράς αποτελεί έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού. Από εκεί και πέρα, το πώς η κεντρική πολιτική διοίκηση αξιοποιεί αυτά τα χρήματα, αυτό δεν μπορώ να το ξέρω. Είναι ζήτημα του υπουργείου Οικονομικών. Πάντως, αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να δοθούν για την ανακούφιση της ανεργίας".
Ο κ. Κικίλιας πρόσθεσε ότι "ο ΟΑΕΔ επιχορηγείται με 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, τα οποία καλύπτουν την πληρωμή των επιδομάτων ανεργίας". Το ποσό αυτό, όμως, δίνεται ούτως ή άλλως στον Οργανισμό Απασχόλησης -με τα έξτρα χρήματα όμως θα μπορούσε σίγουρα να επεκταθεί το επίδομα και να καλυφθούν και άλλοι άνεργοι που στην παρούσα φάση δε λαμβάνουν βοήθημα...

Να θυμήσουμε ότι η εν λόγω ειδική εισφορά προβλέπεται στις διατάξεις του άρθρου 38, νόμος 3986/2011, και υπολογίζεται σε ποσοστό 2% επί του συνόλου των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων όλου του μισθοδοτούμενου προσωπικού του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και ΟΤΑ, καθώς επίσης και του προσωπικού όλων ανεξαιρέτως των Δημοσίων Επιχειρήσεων/Οργανισμών, των ΝΠΙΔ αλλά και των τραπεζών - οι περισσότεροι εκ των οποίων λόγω Συντάγματος δεν μπορούν ν' απολυθούν έτσι κι αλλιώς...

Πηγές ειδήσεων: "Ελευθεροτυπία", "Ναυτεμπορική"

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Νέο Μεσοπρόθεσμο 2013-2016 - νέα μέτρα (περικοπές μισθών και κοινωνικών επιδομάτων) / Το παρασκήνιο της ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ

Έχουμε γράψει πολλές φορές ότι μπορεί η ενήμερωση από το ίντερνετ να καλύπτει περισσότερες πλευρές από τ' άλλα ΜΜΕ (και κυρίως την τηλεόραση) , αλλά από πλευράς ρεπορτάζ και ουσιαστικού σχολιασμού η πλειοψηφία πάσχει σημαντικά, αφού οι πηγές είναι συγκεκριμένες και από κει και πέρα υπάρχει συστηματική αντιγραφή χωρίς πολλές φορές να αλλάζει ούτε "και" στα δελτία τύπου, τα "non-papers" (τις επίσημες "διαρροές" δηλαδή κομμάτων, υπουργείων και οργανισμών) και τα τηλεγραφήματα των πρακτορείων ειδήσεων. Αυτό βέβαια συμφέρει απροκάλυπτα εκείνους που διοχετεύουν τις ειδήσεις: χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η συζήτηση για το νέο φόρο των ακινήτων, όπου ΟΛΑ τα ειδησεογραφικά sites αναπαρήγαγαν το "non-paper" του υπουργείου το οποίο μιλούσε "για συζητήσεις για υψηλά αφορολόγητα" και αναφερόταν στο προτεινόμενο που είναι (κρατηθείτε) 50.000 ευρώ! Απίστευτη κοροϊδία δηλαδή όταν σήμερα έχουμε αντίστοιχο 200.000 ευρώ...

Ένα ακόμη παράδειγμα της κατάστασης είναι η ψήφιση του επικαιροποιημένου Μεσοπρόθεσμου για την περίοδο 2013- 2016 από την Βουλή, η οποία πέρασε στα ψιλά, αν και περιέχει σημαντικές αλλαγές που θα μας επηρεάσουν όλους. Ελάχιστα από τα δεκάδες blogs και sites μπήκαν στον κόπο να το διαβάσουν (το πλήρες κείμενο της αιτιολογικής έκθεσης του βρίσκεται εδώ) και οι περισσότεροι αρκέστηκαν στο τηλεγράφημα του ΑΠΕ και το ρεπορτάζ του "Έθνους" για την αύξηση των ωρών διδασκαλίας των εκπαιδευτικών.

Δεν λέμε - σημαντικό να ξέρουμε ότι ο κύριος Γεωργιάδης θεωρεί επένδυση τη θέληση του εμίρη του Κατάρ ν' αγοράσει δύο νησιά στο Ιόνιο για να χτίσει παλάτια (πράγμα που κάνει βέβαια όλους τους Έλληνες που έχτισαν σπίτια "επενδυτές") ή που θεωρεί την πολλάκις καταδικασμένη από το ΣτΕ "επένδυση" στο Κάβο-Σίδερο ως "αναγκαία". Είναι επίσης ενδιαφέρον να μάθουμε ότι ο κύριος Στουρνάρας είναι χαρούμενος που πλήρωσε 2500 εφάπαξ (από τα δεκάδες χιλιάδες που χρωστάει το κράτος). Αλλά πέραν των μισθολογικών μειώσεων που έρχονται για τους στρατιωτικούς και την αύξηση των ωρών διδασκαλίας (που προαναφέραμε και για την οποία αξίζει να δει κανείς τον πίνακα που περιέχεται στο άρθρο και δείχνει ότι οι ώρες των Ελλήνων εκπαιδευτικών ήταν ήδη στο μέσο Ευρωπαϊκό όρο και με χαμηλότερες αναλογικά αποδοχές) δεν μάθαμε πολλά.

Διαβάζοντας όμως την έκθεση διαπιστώνουμε ότι: α) γενικώς προβλέπονται μειώσεις μισθολογικών εξόδων όπερ ή οι υπάλληλοι και συνταξιούχοι θα μειωθούν (μάλλον με μαζικές θανατώσεις) ή οι μισθοί και οι συντάξεις. β) οι πληρωμές στα νοσοκομεία για παλιές οφειλές είναι σταθερές όπερ όσοι περιμένουν τα χρωστούμενα τους θα περιμένουν ακόμα περισσότερο. γ) προβλέπεται μεγάλη μείωση των κοινωνικών επιδομάτων, πράγμα το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τις πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες. Είτε μας δουλεύουν λοιπόν είτε θα πάρουν περισσότεροι ψίχουλα. δ) Ομοίως αναμένονται μεγάλες παρεμβάσεις στην εκπαίδευση και στην παροχή επιδοτήσεων στις άγονες γραμμές. Το πρώτο δεν ξέρουμε πως θα συμβεί, το δεύτερο όμως σημαίνει ότι κάποια νησιά δεν θα έχουν καράβι το χειμώνα τον περισσότερο καιρό - εκτός και αν το κράτος γίνει και "εφοπλιστής" και βγάλει στις γραμμές δικά του πλοία. ε) Θεωρούν ότι η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης κατά δύο έτη θ' αποφέρει έσοδα επί σειρά ετών, πράγμα που πολύ θα θέλαμε να μας το εξηγήσουν (εκτός και αν τ' αυξάνουν συνεχώς) .στ) Οι νεφροπαθείς την έχουν "βάψει" κανονικά εάν ζουν εκτός αστικών κέντρων που γίνονται οι αιμοκαθάρσεις, αφού οι επιδοτήσεις μετακινήσεων κόβονται με το μαχαίρι. η) η πάγια συμμετοχή των ασφαλισμένων στα νοσοκομεία, η μείωση των λειτουργικών εξόδων τους, και νέα μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης σημαίνει μεγαλύτερη επιβάρυνση των ασφαλισμένων. θ) μειώνονται δραστικά τα οικογενειακά επιδόματα, εξαφανίζεται η επιστροφή φόρου στους αγρότες, ετοιμάζονται νέες αυξήσεις στα καπνικά προϊόντα και του χρόνου θα έχουμε νέα αύξηση φόρων στα φυσικά πρόσωπα...

Αυτά σταχυολογώντας την έκθεση η οποία έχει ενδιαφέρον και περιέχει κι άλλα πολλά και ενδιαφέροντα...Και αναρωτιόμαστε: δεν άξιζει να τα μάθει αυτά ο κόσμος για να μην έχει δικαιολογία μη συμμετοχής στις απεργίες που έρχονται; Και κάτι ακόμα...Οι κύριοι βουλευτές της συμπολίτευσης που έλεγαν "εγώ δεν ξαναψηφίζω νέα μέτρα" γιατί ξαναψήφισαν;

Άλλες ειδήσεις... Για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ και για τις απώλειες που θα υπάρξουν για τα κρατικά ταμεία τα έχουμε γράψει εδώ. Το παρασκήνιο της υπόθεσης όμως έχει εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον και μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Προγράμματα για την ανεργία των νέων, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους και άλλες υποσχέσεις / Το μεγάλο ξεπούλημα της Ελλάδας (κατά τους Γάλλους και όχι μόνο)

Συναντήθηκαν λοιπόν οι κύριοι Σαμαράς, Κουβέλης και Βενιζέλος για να συζητήσουν τα μέτρα τα οποία θα μπορέσουν να πάρουν για ν' αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα που έχει αρχίσει να δημιουργείται τον τελευταίο καιρό για την κυβέρνηση συνεργασίας, προσπαθώντας (εντός Μνημονίου πάντα - μην τρομάξει και κανείς εκτός Ελλάδος), να προωθήσουν δράσεις για την ανεργία και τα λουκέτα που μπαίνουν σωρηδόν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ενδεικτικά ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε ότι "κανένας άνεργος δεν πρέπει να μείνει χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη", ενώ στόχος είναι η "κατάρτιση και εκπαίδευση των νέων, με κονδύλια από το ΕΣΠΑ". Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς αναφέρθηκε στην πρόταση του κόμματός του για την ανάγκη να υπάρξει μια προγραμματική συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις τράπεζες, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η αγορά και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Για το 2ο δεν έχουμε να πούμε κάτι: οι τράπεζες έχουν ΗΔΗ λάβει δεκάδες δις (το έχουμε σημειώσει εδώ διεξοδικά), με μηδενικές δεσμεύσεις, και επομένως έχοντας ήδη αναλάβει καθήκοντα ξένοι επίτροποι (όπως σημειώνουμε σε σχετική ανάρτηση) από τα χέρια των οποίων περνάνε τα πάντα, θεωρούμε πολύ δύσκολο ν' αλλάξει κάτι στον τρόπο διαχείρισης των χρημάτων, εκτός και η πρόταση αφορά ΝΕΟ δανεισμό ή εγγυήσεις. Όσο αφορά για την εξίσωση "ιατροφαρμακευτικη΄περίθαλψη + ανεργία", θεωρούμε ότι είναι μια πολύ καθυστερημένη πρόταση, δεδομένου ότι πλέον το φαινόμενο έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Το ερώτημα πάντως είναι ένα: ποιος θα χρηματοδοτήσει τέτοια ενέργεια; Τα ασφαλιστικά ταμεία αδυνατούν (αφού με την ανεργία, την εισφοροδιαφυγή και το κούρεμα των ομολόγων τα ταμειακά τους διαθέσιμα είναι σχεδόν ανύπαρκτα) και ο ΕΟΠΥΥ παραπαίει - με τους συμβεμβλημένους γιατρούς και τα φαρμακεία να είναι επί ποδός πολέμου συνεχώς από τον Σεπτέμβρη. Ακόμα και το ΕΣΠΑ δεν είναι πανάκεια (αν υποθέσουμε ότι θα μπορούσε να βρεθεί μια πατέντα να χρησιμοποιηθεί, είτε γι' αυτό το θέμα είτε ακόμα και για τους "νέους ανέργους"). Ο λόγος απλός: χρειάζεται εθνική συμμετοχή, για την οποία δεν υπάρχει δυνατότητα αφού γι' αυτά δεν υπάρχουν δημοσιονομικά πλεονάσματα...

Ο κύριος Βενιζέλος ήταν πιο ουτοπικός από τον κ. Κουβέλη: υποστήριξε ότι έχουν μεγάλη σημασία εμβληματικές κινήσεις από το υπουργίο Ανάπτυξης, όπως οι οδικοί άξονες και τα ναυπηγεία, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας - χωρίς πάντως να μας λέει τι θα κάνει ακριβώς το υπουργείο (ίσως εννοεί να παραγγείλει κάποιο σκάφος ο κ. Χατζιδάκης).  Αν πάντως αυτά που έχει ο κ. Βενιζέλος είναι η δημιουργία επενδυτών τύπου "Ιονίας Οδού" (διαβάστε εδώ τι εννοούμε) ή ναυπηγεία που λειτουργούν μόνο χάρις το Πολεμικό Ναυτικό, τότε μάλλον δεν μας βλέπω καλά...Αν είναι αυτά τα έργα να γίνονται με κρατικά (και κοινοτικά) λεφτά και να τα εισπράττουν οι συγκεκριμένοι, λίγοι αλιμονό μας...

Η κορυφαία δήλωση του ήρθε στο τέλος όταν γνωστοποίησε ότι "το υπουργείο Εργασίας έκανε δεκτή την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης Γενεών, το οποίο θα χρηματοδοτείται από πόρους που θα προέλθουν από τους υδρογονάνθρακες." Ναι μεν αυτοί είναι πολλοί (όπως σημειώνεται εδώ), αλλά μήπως του διαφεύγει ότι και αυτοί έχουν προσημειωθεί "υπέρ Μνημονίου"; Τζάμπα κουβέντες δηλαδή, για να λέμε...Παρομοίως και με την καινούργια δέσμευση για μη απολύσεις στο Δημόσιο. Έχουμε αναλύσει το θέμα στο πρόσφατο παρελθόν και απλά θα πούμε ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε δεσμεύσεις εκείνων που στην αρχή "κατήγγειλαν", μετά "επαναδιαπραγματεύονταν" το Μνημόνιο και μιλούσαν για παραιτήσεις (τους) σε "περίπτωση νέων μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις" και κατέληξαν να λένε "αν μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση θα είμαστε ευχαριστημένοι".

Το πιο σημαντικό που συζητήθηκε;  Στη σύσκεψη τέθηκε και το ζήτημα των αγροτών και ειδικότερα τα μέτρα για ένταξη σε συνταξιοδότηση όσων γεννήθηκαν το 1948-49. Σοβαρά ζητήματα που πρέπει ν' αντιμετωπιστούν επιτέλους αλλά και πάλι...Ποιός θα πληρώσει όταν το Μνημόνιο δεν αφήνει περιθώρια ελιγμών:

Είπαμε...Με αποτυχημένες συνταγές δεν μπορείς να προχωράς, ούτε να ελπίζεις...
Άλλες ειδήσεις... Επειδή μας έχουν πάρει χαμπάρι στο εξωτερικό - διαβάστε εδώ (και δείτε απόσπασμα) για το πρόσφατο ντοκυμανταίρ γαλλικού (κρατικού) καναλιού για το "μεγάλο ξεπούλημα" της χώρας μας...

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Διαπλοκή Μαρινάκη, Τριανταφυλλόπουλου και Αντώνη Σαμαρά; / Ιδιωτικοποιείται και η "Βοήθεια στο Σπίτι"

Διαβάσαμε στην "Αυγή" το παρακάτω, ιδιαίτερα ενδιαφέρον άρθρο, που περιγράφει μια δυναμική προσπάθεια συντήρησης του κόμματος του Μνημονίου στην εξουσία με κάθε κόστος. Τα όσα διαβάζουμε, έρχονται σε συνέχεια των όσων γράψαμε πρόσφατα για τη συστηματική παραποίηση δηλώσεων και την προώθηση "παραπολιτικών" σχολίων σε "υμέτερα" ΜΜΕ:

"Η νέα βαρωνεία στον χώρο των media φαίνεται ότι εγκαινιάζεται -κατά τραγική σύμπτωση- από τον προς πώληση τηλεοπτικό σταθμό 902 του ΚΚΕ, πανελλαδικής εμβέλειας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχουν γίνει συζητήσεις στελεχών του ΚΚΕ με πρόσωπα της "Ζούγκλας" Τριανταφυλλόπουλου, ο οποίος εμφανίζεται εκ των επικεφαλής εγχειρήματος για τη δημιουργία πανελλαδικού καναλιού. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος συναντήθηκε προσφάτως με τον πρωθυπουργό.
Ήδη ο Τριανταφυλλόπουλος βρίσκεται σε επαφές με δημοσιογράφους προκειμένου να τους προσλάβει στο κανάλι. Το πορτοφόλι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι του επιχειρηματία Φίλιππου Βρυώνη, από την ομάδα των επιχειρηματιών που συνόδευσαν τον Αντ. Σαμαρά στο Κατάρ πρόσφατα, κληρονόμος της Alma Atermon που δραστηριοποιείται στην υπαίθρια διαφήμιση, αφανής βασικός μέτοχος του τηλεοπτικού σταθμού Extra 3, και όπως λέγεται, με "άνοιγμα" στο δημόσιο ύψους δεκάδων εκατ. ευρώ.
Ανάμεσα στα νέα τζάκια της διαπλοκής φιγουράρει ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος εδώ και καιρό έχει δημιουργήσει έναν μίνι μιντιακό Όμιλο, με "ναυαρχίδα" την εβδομαδιαία εφημερίδα "Παραπολιτικά", η οποία συχνά αναλαμβάνει τη "βρόμικη δουλειά " του Μαξίμου. Έπεται ραδιοφωνικός σταθμός και επίκειται άμεσα τηλεοπτικό περιοδικό.
Σε δεύτερο πλάνο μεταξύ των χρηματοδοτών βρίσκεται και ο Δ. Μελισσανίδης, με τον οποίο ο πρωθυπουργός έχει στενές σχέσεις και, όπως φαίνεται, διατηρεί το προβάδισμα στην εξαγορά του χρυσοφόρου ΟΠΑΠ.
Όπως έχει γίνει γνωστό, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων του ΚΚΕ και με άλλους ενδιαφερόμενους, το κόμμα έχει βγάλει προς πώληση τον τηλεοπτικό 902 έναντι 10 εκατ. ευρώ, όμως συμβιβάζεται και στα 7. Εξ αυτών, τα 4 για την άδεια και τα 3 για τον μηχανολογικό εξοπλισμό και τις υποδομές δικτύου. Κατά μια απροσδόκητη τροπή των πολιτικών πραγμάτων, ένας τηλεοπτικός σταθμός που παραχωρήθηκε για τις ανάγκες ενός κομμουνιστικού κόμματος μπορεί να αποτελέσει τον σταθμό της πιο άγριας νεοφιλελεύθερης επίθεσης.

Μοχλό απροκάλυπτων πολιτικών παρεμβάσεων (ορισμένοι μιλούν και για εκβιασμούς...) αποτελεί το ΣΔΟΕ. Χαρακτηριστική είναι η περιπέτεια του Ανδρέα Γ. Κουρή που συνελήφθη προ μηνός για χρέη 9 εκατ. ευρώ του Alter στο ΙΚΑ. Είχε προηγηθεί η απόρριψη αιτήματος του πατέρα του να του δοθεί άδεια λειτουργίας τηλεοπτικού σταθμού. Αντιθέτως, ο μεγαλο-οφειλέτης του Δημοσίου Φ. Βρυώνης συνοδεύει τον πρωθυπουργό στο Κατάρ και επιλέγεται ως ένας από τους νέους βαρώνους των μίντια. Αλλά και ο Θ. Αναστασιάδης ("Πρώτο Θέμα") παραμένει "ανοικτός" με την εκκρεμότητα των 5 εκατ. ευρώ, όμηρος του συστήματος.
Επικεφαλής του ΣΔΟΕ διορίστηκε ο πολιτικός φίλος του πρωθυπουργού Στέλιος Στυλιανόπουλος, εκτοξευθείς από την... εφορία Μεσσήνης.

Οι κινήσεις Σαμαρά δημιουργούν προβληματισμό ή και ανησυχία στο μπλοκ της παραδοσιακής διαπλοκής, που παραπονείται πως παρ' ότι υποστηρίζει την πολιτική ατζέντα Σαμαρά, ο πρωθυπουργός συντηρεί εκκρεμότητες εις βάρος της, όπως η παράταση της αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών, αλλά και οι δυσκολίες στον τραπεζικό δανεισμό, που μόνο με πολιτική παρέμβαση μπορούν να ξεπεραστούν εν μέρει, όπως φάνηκε και με το δάνειο - μαμούθ στο Mega. Στο βάθος παραμένει πάντοτε το αίτημα για "κούρεμα" των τραπεζικών δανείων των επιχειρήσεων ΜΜΕ. Η ανησυχία των παραδοσιακών βαρώνων μεγαλώνει, καθώς τα αποκαλυπτήριά τους δημοσιεύονται συχνά, με εκτενή άρθρα στον διεθνή Τύπο.

Υπάρχει ιδιαιτέρως και η παράμετρος των εσωτερικών ανταγωνισμών ανάμεσα στους μιντιάρχες του συντηρητικού χώρου. Ο Γ. Αλαφούζος βρίσκεται σε ανοικτή αντιπαράθεση με τον Γ. Μαρινάκη, από την εποχή της ατυχούς συνύπαρξής τους στον ΣΚΑΪ. Το παιχνίδι Σαμαρά με Μαρινάκη μπορεί να εγγραφεί και στην υφέρπουσα διαμάχη Σαμαρικών - Καραμανλικών στη Ν.Δ. και στο σχέδιο Σαμαρά για "νέα ευρωπαϊκή παράταξη" μαζί με τον Γ. Στουρνάρα κ.ά. εκσυγχρονιστικά στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ."

Σοβαρές καταγγελίες δηλαδή που αξίζουν μελέτης και προσοχής. Η συνέχεια του άρθρου; Η εφήμεριδα "Παραπολιτικά" κατέθεσε μήνυση με δικηγόρο τον Μ.Βορίδη (!!!) (ναι το πρωτοπαλίκαρο του Αντώνη και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ), ζητώντας 300000 ευρώ και θεώροντας ψευδές το δημοσίευμα...Άδικο ύστερα έχει η "Αυγή" να μιλάει για "δίωξη με πλάτες Σαμαρά"; Λίγη προσοχή δε βλάπτει...

Άλλες ειδήσεις... Για τα προβλήματα που δημιούργησε το Μνημόνιο στην κοινωνική πρόνοια και το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι" έχουμε αναφερθεί εδώ. Δυστυχώς οι εξελίξεις για το τελευταίο δεν ήταν οι αρμόζουσες. Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιείται, τα χρήματα περιορίζονται και γενικώς τα πράγματα δεν δείχνουν ιδιαίτερα ευοίωνα ούτε για τους λήπτες των υπηρεσιών αλλά ούτε και για τους εργαζομένους, όπως διαβάζουμε στην "Ελευθεροτυπία".

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Εμείς, οι Νότιοι και ο "πλούσιος" Ευρωπαϊκός βορράς / γελοιογραφίες των ημερών

Η εφημερίδα "Το Βήμα" δημοσίευσε πρόσφατα ένα αφιέρωμα στην Ευρωζώνη με έμφαση στην άσχημη οικονομική κατάσταση που επικρατεί σε πολλές χώρες της κεντρικής και νότιας Ευρώπης. Νομίζουμε ότι αξίζει της προσοχής μας, μιας και για πολλοστή φορά αποδεικνύεται ότι μπορεί εμείς να είμαστε "κακά παιδιά", αλλά δεν είμαστε οι μόνοι, ενώ πολλοί από τους "πλούσιους" δεν είναι και σε τόσο καλή κατάσταση όσο φαίνεται:



 Και για να χαλαρώσουμε λίγο:






Άλλες ειδήσεις... Επειδή κάποια πράγματα λειτουργούν στο Δημόσιο τομέα, διαβάστε εδώ για μια πολύ σοβαρή προσπάθεια διατήρησης της ελληνικής βιο-ποικιλότητας μέσω της δημιουργίας "τράπεζας" σπόρων με το DNA της ελληνικής φύσης...

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Η ολοκλήρωση της ληστείας των επικουρικών συντάξεων...

Γράφει ο Γ.Ι.Πατσόπουλος στο "Πρώτο Θέμα" για την επικείμενη ληστεία των επικουρικών συντάξεων: "Ο αδυσώπητος κρατικός μηχανισμός με τους εκπροσώπους του δεν αφήνει τίποτε στη θέση του. Φαίνεται ότι τηρεί μόνο μία αρχή: αυτή της ισοδύναμης μεταχείρισης όταν πρόκειται για το καταστροφικό του έργο. Αφού μείωσε στο μισό τις κύριες συντάξεις με οκτώ διαδοχικούς νόμους, αποφάσισε να εφαρμόσει την ίδια λεηλασία και στις επικουρικές. Μόνο που για λόγους ποικιλίας, ίσως και γιατί αλλάζει η διαδικασία ή τους εμποδίζει το νομικό καθεστώς, η νεότερη αυτή ληστεία θα γίνει με διαφορετικό τρόπο.

Διαβάστε και θαυμάστε: προσοχή, δεν είναι ανέκδοτο! «Οι νέες επικουρικές συντάξεις που θα καταβάλλονται θα έχουν πολύ μικρή σχέση με αυτές που καταβάλλονται σήμερα. Ουσιαστικά το συνολικό ποσό των επικουρικών συντάξεων που θα καταβάλλεται κάθε χρόνο δεν θα υπερβαίνει το ποσό των εισφορών που θα έχει λάβει το ΕΤΕΑ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης) κατά τον προηγούμενο χρόνο. Το ισχύον ποσό σύνταξης που καταβάλλεται σήμερα θα παίζει ρόλο μόνο σε ό,τι αφορά τον προσδιορισμό της αναλογίας με την οποία θα υπολογιστεί η νέα παροχή πάνω στο ποσό που τελικά θα διανεμηθεί. Το νέο σύστημα θα λειτουργεί σαν μια αναδιανεμητική πυραμίδα.

Αναδιανεμητική μεν, αλλά όχι ανταποδοτικά, αφού μικρότερα ετήσια ποσά εισφορών θα πρέπει να διανεμηθούν σε περισσότερους συνταξιούχους. Η σύνταξη διαχωρίζεται σε ονομαστική και καταβαλλόμενη. Η πρώτη είναι αυτή που πρέπει να καταβάλλεται, ενώ η δεύτερη θα είναι αυτή που πραγματικά θα παίρνει στο χέρι ο δικαιούχος ανάλογα με τα εκάστοτε ετήσια έσοδα του Ταμείου».

Το αδηφάγο Δημόσιο δεν μπορεί να παραδεχθεί τα διαχρονικά σφάλματά του: τη σπάταλη διαχείρισή του, τις ατελείωτες ταμειακές του ανάγκες, τις ρεμούλες του και τις κάθε μορφής εξωφρενικές πολιτικές αποφάσεις. Οι ληστείες στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων δεν είναι δυνατόν να δικαιολογούν την εμμονή για επίθεση στα εισοδήματα της τρίτης ηλικίας.

Σκεφτείτε τις συνέπειες:

■ Τα αποθεματικά των υγιών Ταμείων θα ενωθούν με τα ελλείμματα των προβληματικών.

■ Oσο λιγότερες οι εισπράξεις από τις τρέχουσες εισφορές τόσο χαμηλότερη σύνταξη.

■ Oσο περισσότεροι συνταξιούχοι τόσο μικρότερη η επικουρική.

■ Η «καταβαλλόμενη» σύνταξη θα εξαρτάται από το αν και πόσο πληρώνουν οι σημερινοί εργαζόμενοι και εργοδότες.

■ Η  επικουρική σύνταξη θα αλλάζει κάθε χρόνο, εξάμηνο, ίσως και μήνα ανάλογα με τα έσοδα.

■ Θεωρητικά θα έχει και την πιθανότητα της αύξησης, στην πράξη ποτέ!

Φανταστείτε τι θα συνέβαινε σε μια πολιτισμένη χώρα αν κάποια ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία διεμήνυε στους ασφαλισμένους πελάτες της: «Η πληρωμή των δικαιωμάτων σας θα γίνεται ανάλογα με την πορεία των εισπράξεων που θα πραγματοποιηθούν από τους νεότερους πελάτες μου. Με τα ασφάλιστρα αυτών θα πληρώνω εσάς». Ο αδυσώπητος κρατικός μηχανισμός θα προέβαινε αμέσως σε ανάκληση της άδειας λειτουργίας, στην πτώχευση της εταιρείας και στην άσκηση ποινικών διώξεων στους εκπροσώπους της. Μήπως τα αντίστοιχα πρέπει να κάνει στον εαυτό του;

«Ποιος σας είπε», έγραφε ένας συνταξιούχος, «ότι μου είναι ευχάριστο να εισπράττω τη σύνταξή μου από τις εισφορές των εργαζόμενων παιδιών μου; Απαιτώ τα δικαιώματα να καταβάλλονται από τα δικά μου χρήματα, τις αποταμιεύσεις μου που για ατελείωτα χρόνια εγώ και οι εργοδότες μου πληρώναμε! Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μου, έχουν καταβληθεί τόσα ασφάλιστρα για μένα που μόνο αν ζήσω περισσότερο από 95 χρόνια θα ζημιώσω άθελά μου το Ταμείο μου». Oμως ο σύγχρονος αυτοκράτορας δεν έχει αρχές, δεν τον αγγίζουν τέτοιες ευαισθησίες. Τις θεωρεί ανοησίες και καθώς «έχει και το πεπόνι και το μαχαίρι» νομοθετεί ανάλογα με την περίσταση. Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι πώς θα καλύψει τις ανάγκες του αδηφάγου κράτους αντί να περιορίσει τις σπατάλες του.

Γιατί δεν κάνουν κάτι το πολύ απλό, που είναι και πανεύκολο, ήδη έτοιμο: να μελετήσουν τη νομοθεσία και τους κανονισμούς που διέπουν τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Νόμους που οι προκάτοχοί τους ψήφισαν. Μήπως και κατανοήσουν έννοιες όπως «υποχρεωτική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου», «ασφαλιστικά αποθεματικά» και όλα τα σχετικά με τη χρηστή διαχείριση. Στην ανάγκη, ας αντιγράψουν το σύστημα κάποιας άλλης χώρας - αν έχουν έστω και την ικανότητα της αντιγραφής. Υπάρχει και μία άλλη έντιμη πρόταση: αφού δεν μπορείτε να διαχειριστείτε το ασφαλιστικό σύστημα με τόσα δισεκατομμύρια εισπράξεις, καταργήστε την υποχρεωτική κράτηση της ασφάλισης και αφήστε τον κάθε εργαζόμενο να αποταμιεύσει όσες εισφορές και όταν επιθυμεί. Να είστε βέβαιοι ότι ο κάθε καταθέτης θα χορηγήσει μεγαλύτερη σύνταξη στον εαυτό του και χωρίς περικοπές.

«Αγαπητοί κύριοι, γνωρίζετε καλά ότι η σύνταξή μας δεν είναι οικειοθελής παροχή όπως θέλετε να νομίζετε εσείς και όπως έντεχνα και κακόγουστα προπαγανδίζετε, αλλά τμηματική επιστροφή των ασφαλίστρων μας που διαχρονικά καταβάλλαμε». Δεν σκεφτήκατε το πιο απλό: αν με τα τρέχοντα έσοδα πληρώνετε τις επικουρικές συντάξεις, τότε οι υποχρεώσεις απέναντι στους νέους ασφαλισμένους, όταν ωριμάσουν, πώς θα καλυφθούν; Γνωστή η απάντηση: «Τότε δεν θα είμαστε εμείς στην εξουσία. Οι διάδοχοι ας φροντίσουν. Εμείς, σύμφωνα με την προσφιλή μας συνήθεια, είμαστε αναγκασμένοι να επιβεβαιώνουμε κατ' επανάληψη τη μόνη μας ικανότητα: να ληστεύουμε το παρελθόν και να σπαταλάμε το μέλλον»!"

Άλλες ειδήσεις... Εννιά στις 10 επιχειρήσεις απειλούνται με οικονομική ασφυξία και πτώχευση. Το γιατί το γράφει εδώ το Βήμα....

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Η αλήθεια πίσω από τις δηλώσεις για νέες μειώσεις στους μισθούς / Ελληνικά νησιά προς πώληση και επισήμως...

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί τις τελευταίες μέρες μετά τις δηλώσεις του γ.γ. του Υπουργείου Εργασίας κυρίου Μέργου (λεπτομέρειες για την είδηση εδώ) κατά τίς οποίες ούτε λίγο ούτε πολύ τόνιζε ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα είναι "μη ανταγωνιστικός" και επομένως χρειάζεται "περαιτέρω μείωση". Για το πόσο αφελής είναι η σύνδεση "μισθολογικού κόστους - ανταγωνιστικότητας" έχουμε κάνει πολλές αναφορές στο παρελθόν (και αξίζει να τους ρίξετε μια ματιά εδώ), ακόμα και με σκληρά "νεοφιλελεύθερα κριτήρια", δεδομένου ότι με περσινά στοιχεία 1 στους 4 Έλληνες λάμβανε τον κατώτατο μισθό, πράγμα που οδήγησε ακόμα και τον ΣΕΒ στο να ταχθεί "υπέρ της ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ της μισθολογικής μείωσης".

Όπως ήταν αναμενόμενο, υπήρξαν αντιδράσεις απ' όλες τις πλευρές, με τον κ. Στουρνάρα να τονίζει ότι ο μισθός στην χώρα μας "είναι αρκετά χαμηλός" και επομένως "δεν τίθεται θέμα μείωσης". Προφανώς συμφωνούμε με τον κύριο Στουρνάρα (αλίμονο κιόλας!) αλλά από την άλλη, δεν μπορούμε παρά να διακρίνουμε μια "φαρισαϊκή προδιάθεση" στα λεγόμενα του...Και εξηγούμαστε: στα τελευταία Μεσοπρόθεσμα και Μνημόνια, υπάρχει σαφής δέσμευση για περαιτέρω μείωση του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό (και δημόσιο βέβαια) τομέα, προκειμένου να βελτιωθεί το "επιχειρηματικό κλίμα". Αυτό αποτελεί πάγια θέση της τρόικας (θυμηθείτε εδώ το περίφημο "ας ρωτήσουμε την τρόικα") και γι' αυτό εξάλλου και ενσωματώθηκε στις τελευταίες "συμφωνίες" και η ρήτρα για καθορισμό των μισθών στον ιδιωτικό τομέα με υπουργική απόφαση. Η ντροπή βέβαια είναι ακόμα μεγαλύτερη αν σκεφτεί κανείς ότι οι εργαζόμενοι κάτω των 25 παίρνουν ακόμα λιγότερα χρήματα, κάτι που σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης αποτελεί "σαφή παραβίαση της Χάρτας των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

Επομένως, ο κυρίος Μέργος (των 3700+ ευρώ τον μήνα), το μόνο λάθος που έκανε ήταν να εκφράσει "φωναχτά" κάτι που συζητείται εδώ και καιρό στους κύκλους της κυβέρνησης και αποτελεί μέρος της ατζέντας που προωθεί (εν αγνοία ή όχι των υπόλοιπων κυβερνητικών εταίρων δεν έχει σημασία) η πλευρά Στουρνάρα στην χώρα μας. Δεν θέλουμε να είμαστε μάντεις κακών, αλλά οι οικονομικές ενδείξεις (που δε συνάδουν με την αισιοδοξία της κυβέρνησης) σε συνδυασμό με τις πιέσεις της τρόικας για την ελαχιστοποίηση του "επενδυτικού κινδύνου" για όσους θέλουν να επενδύσουν στο "Ελ Ντοράντο" που λέγεται Ελλάδα, μάλλον δεν είναι καλός οιωνός...

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Όταν ακούμε ειδήσεις από το εξωτερικό που αφορούν την Ελλάδα, καλό θα είναι όλοι μας να προσέχουμε και να είμαστε συγκεντρωμένοι: όταν οι Ευρωπαίοι ζητούν, οι Χατζηαβάτες της κυβέρνησης σπεύδουν να ψηφίσουν. Έτσι λοιπόν πρόσφατα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και οικονομολόγοι μιλούσαν για πώληση ελληνικών νησιών για να "μειωθεί το χρέος" (εδώ γελάνε βέβαια αλλά αυτό είναι άλλο θέμα). Τότε πολλοί θεωρούσαν κάτι τέτοιο υπερβολές, αλλά πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις, κατατέθηκε στη Βουλή σχετική τροπολογία που επί της ουσίας επιτρέπει την πώληση ελληνικών νησιών, αρκεί να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των υπουργών Εθνικής Αμύνης και Προστασίας του Πολίτη - μεταφέροντας δηλαδή την απόφαση σε καθαρά πολιτικό επίπεδο και μακρυά από το σαφώς πιο δύσκολο και χρονοβόρο πλέγμα επιτροπών (πολιτικών και στρατιωτικών) που υπήρχε εώς τώρα, στο οποίο υπήρχαν αρκετές δικλείδες ασφαλείας. Και επειδή πολλά πράγματα όχι μόνο τα κάνουν, αλλά δεν έχουν το θάρρος να τα κάνουν φανερά, η τροπολογία κατατέθηκε σε σχέδιο νόμου που αφορά τις σχέσεις Ελλάδας - Κατάρ, έχοντας προφανώς δεδομένο ότι κάποιοι δε θα το διαβάσουν και κάποιοι άλλοι δε θ' ασχοληθούν...Έλα όμως που κάποιοι το είδαν και το έκαναν θέμα...Το αποτέλεσμα; Υπήρξε μερική αναδίπλωση, και έτσι (τελικά) δεν θα παραχωρούνται εμπράγματα δικαιώματα (πώληση) δημόσιων νησίδων, αλλά μόνο ενοχικά δικαιώματα (υποθήκη, μακροχρόνια μίσθωση). Πρακτικά βέβαια μικρή διαφορά έχει: αν μια εταιρεία (εν προκειμένω από το Κατάρ) νοικιάσει μια νησίδα για 100 χρόνια, ποιος θα την "κουνήσει" σε περίπτωση ανάγκης; Ποιος θα τους βάλει στη θέση τους σε περίπτωση που κάποιος Έλληνας πολίτης θελήσει να τη προσεγγίσει, όπως έχει δικαίωμα σε κάθε δημόσια έκταση; Ερωτήσεις - ψιλά γράμματα...

Άλλες ειδήσεις...Για όσους έχουν αμφιβολίες για την κοροϊδία που ονομάζεται "πράσινη ανάπτυξη στην Ελλάδα", υπάρχει μια ενδιαφέρουσα είδηση για μεταλλεία χρυσού στην Βόρεια Ελλάδα εδώ.

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος και η κηδεία του Ντερτιλή / Εφοριακοί εναντίον Στουρνάρα για τα μειωμένα έσοδα

Για όσους δεν το έμαθαν, απεβίωσε και ο τελευταίος χουντικός κρατούμενος, ο Νικόλαος Ντερτιλής, σε ηλικία 92 ετών. "Ζωή σε λόγου μας"θα πείτε - και θα έχετε δίκιο. Αμετανόητος μέχρι το τέλος, οπότε όσο και αν είναι θλιβερό να έχεις κρατούμενους σε τέτοια ηλίκια (έστω και σε ειδική πτέρυγα στον Κορυδαλλό), μάλλον το ότι έμεινε (σχεδόν) έγκλειστος μέχρι το τέλος ήταν μάλλον δίκαιο και αναμενόμενο.

Το ότι πέθανε, λίγο μας ένοιαξε...Ούτε ότι στην κηδεία του μαζεύτηκαν νοσταλγοί της Χούντας (ναι υπάρχουν και τέτοιοι ) που βρήκαν την ευκαιρία ν' αναπολήσουν τις εποχές που οι Τούρκοι έμπαιναν στην Κύπρο, οι αντι-καθεστωτικοί την περγούσαν "φίνα" δεχόμενοι "ξύλο μετά μουσικής" στα μπουντρούμια της Ασφάλειας, οι υμέτεροι "επένδυαν" με θαλασσοδάνεια, και γενικά συνέβαιναν τόσα "ωραία και καλά" (διαβάστε τα εδώ) που - βρε αδερφέ γιατί όχι - κάποιοι τα θυμούνται και αναστενάζουν σαν νοικοκυρές που θυμούνται την πρώτη τους αγάπη.
Αυτό που μας πείραξε όμως - και το λέμε ειλικρινά - που από την μάζωξη, δε φρόντισε να λείψει και ένας ανώτερος λειτουργός της εκκλησίας ΜΑΣ (όλων των πιστών ορθοδόξων χριστιανών και όχι μόνο των μισσαλόδοξων Χουντικών), ο Μητροπολίτης Άμφισσας κ.Αμβρόσιος. Δε θα μας πείραζε τόσο πολύ αν πήγαινε στην κηδεία κάποιου άλλου. Του Παπαδόπουλου, του Μακαρέζου, του Παττακού (νομίζουμε ζει ακόμα - αν είναι έτσι προλαβαίνει να πάει), κάποιου βρε αδερφέ από τους πρωταίτιους. Θα το δεχόμασταν, με βαριά καρδιά, αφού θα λέγαμε ότι τυφλώθηκε από ένα, μη χριστιανικό και ακατανόητο, έρωτα προς ένα καθεστώς που δίχασε την Ελλάδα και το οποίο έριξε σε μια άβυσσο ανελευθερίας την χώρα μας για 7 χρόνια, γυρίζοντας την πολλά χρόνια πίσω. Ίσως να είχε τότε ανέβει και σε κάποιο ιεραρχικό αξίωμα και να θεωρούσε τον εαυτό του υπόχρεο.
Αλλά σεβασμιώτατε στην κηδεία του Ντερτιλή; Του αμετανόητου φονιά; Του ανθρώπου που κόμπαζε που σκότωσε έναν αθώο και άοπλο στο δρόμο; Αντιγράφουμε από το χρονικό των ημερών και τις καταθέσεις μαρτύρων της δίκης των πρωταιτίων της Δικτατορίας: "To μεσημέρι της 18 Νοέμβρη 1973, ο ταγματάρχης Ντερτιλής (ο εικονιζόμενος με το περίστροφο στο χέρι) βρίσκεται με το υπηρεσιακό τζιπ έξω από την κατεστραμμένη πύλη του Πολυτεχνείου. Απέναντι, Πατησίων και Στουρνάρα, οι αστυφύλακες χτυπούν ένα νεαρό, που προς στιγμήν τους ξεφεύγει. Ο Ντερτιλής βγάζει από το μπουφάν το περίστροφο και πυροβολεί.

«Ο νεαρός έπεσε σαν κοτόπουλο», περιγράφει στην κατάθεσή του ένα χρόνο αργότερα ο οδηγός του Ντερτιλή – ο 21 ετών τότε Αντώνης Αγριτέλης – και συνεχίζει: «Μετά το φόνο ο Ντερτιλής σαν να μη συνέβαινε τίποτα μπήκε στο τζιπ και χτυπώντας με στην πλάτη μου είπε: “Με παραδέχεσαι ρε; Σαράντα πέντε χρονών άνθρωπος και με τη μία στο κεφάλι!”».

Και να πούμε ότι αυτός ο φονιάς μετανόησε και ζήτησε συγγνώμη από τους γονείς του παιδιού (του Μιχάλη Μυρογιάννη για να λέμε και τα πράγματα με τ' όνομά τους ), να πάει στο καλό - σα μια ύψιστη χριστιανική χειρονομία. Αλλά ο λειτουργός του Χριστού, να πάει στην κηδεία του αμετανόητου και μετά να προσπαθεί να δικαιολογήσει τ' αδικαιολόγητα μιλώντας για "έλλειμμα δημοκρατίας" σήμερα...Ε, όχι. Είπαμε...Για τους άλλους θα το καταπίναμε, γιατί μπορεί έμμεσα να έβαψαν τα χέρια τους με αίμα, αλλά δεν δεν το έκαναν άμεσα...

Μακρυά οι φαρισαϊσμοί από μας. Πιστεύουμε από επιλογή και όχι λόγω εθνικότητας και πατρίδας. Επομένως, δε θεωρούμε το γεγονός ως ευκαιρία για να επιτεθούμε στον εν λόγω "ιεράρχη" και στην εκκλησία γενικότερα. Αλλά μας θλίβει ειλικρινά που κάποιοι πράτοντας αντίθετα με τα όσα κηρύττουν, φρόντισαν να "επιβραβεύσουν" κάποιο που σκότωσε, χωρίς λόγο και αφορμή, έναν νέο άνθρωπο που ίσως από τύχη ίσως και από άποψη, βρέθηκε πέριξ ενός χώρου, που η νεολαία εξεγέρθηκε ενάντια στους "αυτόκλητους σωτήρες" της χώρας.

Λίγη προσοχή δε βλάπτει...

(Τα υπόλοιπα θύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου αναφέρονται εδώ).

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Επίθεση στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα εξαπολύουν οι εφοριακοί, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την εκτέλεση του προϋπολογισμού τα οποία δείχνουν μειωμένα έσοδα κυρίως από ΦΠΑ και ειδικούς φόρους κατανάλωσης. «Οι ευθύνες για την κατάρρευση αυτή δεν είναι στους εφοριακούς» αναφέρει η ΠΟΕ-ΔΟΥ και επιτίθεται με βαρείς χαρακτηρισμούς εναντίον του κ. Στουρνάρα, τον οποίο καλεί «να εγκαταλείψει την αλαζονεία και τον δογματισμό των προκατόχων του, την οποία ακολουθεί πιστά».

Οι εφοριακοί αποδίδουν τη μείωση των εσόδων «στη βάρβαρη φορολογική πολιτική των χαρατσιών, στο άδικο φορολογικό σύστημα, στην αποδυνάμωση των φορολογικών υπηρεσιών (αντί για την ενίσχυσή τους, όπως ακόμη και η τρόικα ζητά πλέον), στην απουσία κεντρικού σχεδιασμού, τακτικών και προληπτικών ελέγχων κ.λπ.»

Η ΠΟΕ-ΔΟΥ επαναφέρει τις προτάσεις της για τα θέματα των χρεών και της φορολογικής πολιτικής, σημειώνοντας ότι «αν κάποιοι είχαν ακολουθήσει, την σοβαρότητα, την επιστημονική ανάλυση και την εμπειρία μας, σήμερα δεν θα είχαμε αυτή την απώλεια εσόδων».

«Σε ποια χώρα του κόσμου η πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, θέτει συγκεκριμένους στόχους στις υπηρεσίες (και με βάση αυτούς τους στόχους καθαιρεί ή μετακινεί υπαλλήλους) ενώ η ίδια διατηρεί για τον εαυτό της το δικαίωμα, να πέφτει έξω στις προβλέψεις και να το αποδίδει σε... απλές αστοχίες;» αναφέρει η ομοσπονδία των εφοριακών και συμπληρώνει:
«Η εμπάθεια συμβούλων του για τις φορολογικές υπηρεσίες, δεν μπορεί να είναι το μοναδικό κριτήριο για τις αποφάσεις του. Η πολύχρονη (από τη δεκαετία του 1990) προϋπηρεσία του, σε θέσεις ευθύνης, επιτροπές κ.λπ. στο υπουργείο Οικονομικών δεν του χορηγεί το δικαίωμα της άγνοιας, προσώπων-καταστάσεων και κυρίων πολιτικών. Τον καλούμε να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του».

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Τα μεγάλα έργα στην Ελλάδα (αστείο και διδακτικό)

Το βρήκαμε στο ίντερνετ και σας το παραδίνουμε...Συγχαρητήρια σ' αυτόν που βρήκε τα δημοσιεύματα!
 
Ακρόπολις 9.6.1957
Έτσι άρχισαν όλα. Η εκστρατεία της καλής εφημερίδας ήταν το εναρκτήριο λάκτισμα. Μετά από πενήντα πέντε συναπτά έτη η μηχανοργάνωση και τα "κομπιούτερ" έλυσαν το πρόβλημα κι έτσι οι πολίτες δεν παθαίνουν πλέον "έλκος στομάχου" (αλλά πολλά χειρότερα).
 

Εμπρός 25.1.1953
Πενήντα χρόνια αργότερα (σχεδόν) δημιουργήθηκε το  ΕΣΥ...
 

Αθηναϊκή 10.7.1965
Μέχρι δηλαδή το 1968 το μετρό θα ήταν έτοιμο, αν μετράμε καλά. Ας δούμε τι έγινε το 1968.

Ελεύθερος Κόσμος 22.12.1968

Απογευματινή 6.1.1970

Ακρόπολις 2.9.1972
 

Απογευματινή 8.5.1973
 

Ακρόπολις 29.3.1975

Βραδυνή 14.8.1976
 
.
Βραδυνή 4.12.1979
Εντάξει ντε, πέρασαν μερικά χρονάκια παραπάνω, αλλά σημασία έχει ότι έγινε το Μετρό. Έτσι δεν είναι; Κάθε πράγμα στο καιρό του...Με τόσες τεχνολογικές αλλαγές (από το 60 μέχρι τη δεκαετία του 90), φανταστείτε σε τι έξοδα θα είχαμε μπει για να το εκσυγχρονίσουμε. Οπότε το φτιάξαμε "μοντέρνο" μια και καλή...


 
Απογευματινή 26.8.1968 & 11.4.1973 αντίστοιχα.

 
Ακρόπολις 15.5.1973.
Ναι καλέ, η Αττική Οδός είναι. Θα αρχίσει λέει να κατασκευάζεται το 1974...Ούτε 30 χρόνια δεν πέρασαν από το δημοσίευμα και έγινε...
 
 
Βραδυνή 18.2.1965.
Δεν θα το χαλάσουμε τώρα για το αν είναι γέφυρα ή σήραγγα. Σημασία έχει το "συντόμως"...
 
Απογευματινή 3.12.1974 & Βραδυνή 26.6.1979 - Δεν ξέρω αν ζούσε ο Ζαρντινίδης όταν έγιναν τα εγκαίνια από τον κ. Σημίτη. Σίγουρα θα χάρηκε πάντως...

Ακρόπολις 12.7.1978.
Αφού το εδήλωσεν ο πρωθυπουργός...Πέρασαν 20 χρόνια (και κάτι) και έγινε...

Απογευματινή 28.6.1969. Ουδέν σχόλιον.

 
Έθνος 6.5.1955 & Ακρόπολις 17.6.1976.
Στα 2013 και ακόμα εκεί είμαστε...

Ακρόπολις 18.7.1947.
Ναι, έχουν περάσει εξήντα πέντε χρόνια από τότε και ακόμα στα ίδια είμαστε...
 
Ύστερα από όλα αυτά τα μεγαλειώδη γιατί αγανακτείτε; Γιατί διαμαρτύρεστε; Γιατί νιώθετε ανασφάλεια για το μέλλον; Μήπως είστε λιγουλάκι αχάριστοι; Για σκεφτείτε το λίγο.
Ίσως παρηγορηθείτε με τη σκέψη ότι ακόμα και πριν από μισό αιώνα plus υπήρχαν αντίστοιχοι ανικανοποίητοι και "αγανακτισμένοι" σαν και σας, που ξεσηκώνονταν από τους οργίλους κήνσορες των (τότε) ΜΜΕ:

Έθνος 8.7.1952
Το "αργά" βέβαια είναι κάτι σχετικό. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών που διάβασαν το ανωτέρω δημοσίευμα στο Έθνος του 1952 είναι σήμερα στα θυμαράκια. Είτε έχοντας αντιδράσει, είτε όχι...
Καλή δύναμη σε όλους μας...