Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Επανασυνδέσεις στην παροχή ηλεκτρικού με κόστος 50 λεπτά για τους υπόλοιπους - ή μήπως όχι;

Γράφει η Βάλια Μπίζου στο "Ποντίκι" με αφορμή  την δήλωση Μανιάτη ότι η ΔΕΗ θα επανασυνδέει το ηλεκτρικό στα νοικοκυριά που δεν έχουν χρήματα και υπόκεινται στο κοινωνικό τιμολόγιο:

"Το ερώτημα απευθύνεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος που βαθιά νυχτωμένο από το τι συμβαίνει στην κοινωνία, κάνει τα τελευταία 24ωρα σπασμωδικές κινήσεις για να μπαλώσει επικοινωνιακά το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι χιλιάδες οικογένειες είναι υποχρεωμένες να ζουν χωρίς ρεύμα θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά.

Μπροστά στη γενική κατακραυγή που προκάλεσαν οι τραγικοί θάνατοι πολιτών, το ΥΠΕΚΑ είπε να πιάσει τον επικοινωνιακό ταύρο από τα κέρατα και το αποτέλεσμα είναι τα τελευταία 24ωρα να εκτίθεται ανεπανόρθωτα.

Έχουμε και λέμε:

-στις 5 Δεκεμβρίου και μετά τον τραγικό θάνατο της 13χρονης Σάρας, πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό. Αμέσως μετά ο Γιάννης Μανιάτης δήλωσε: «Οι τοπικές αρχές θα πρέπει να ενημερώσουν άμεσα τη ΔΕΗ για τις περιπτώσεις των οικογενειών που πραγματικά δεν μπορούν να αποπληρώσουν και η ΔΕΗ θα επαναφέρει το ρεύμα».

Μόνο που δεν υπήρχε κανένας σχεδιασμός για το πώς, σε ποιους και με ποιο κόστος θα γίνει η επανασύνδεση. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα…

-στις 9 Δεκεμβρίου συναντήθηκε ο Γιάννης Μανιάτης με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Βαγγέλη Βενιζέλο ο οποίος αφού ενημερώθηκε από τον υπουργό ΠΕΚΑ, δήλωσε  ότι δέσμευση της κυβέρνησης είναι να μην υπάρχει «κανένα ελληνικό σπίτι δίχως ρεύμα».

Είναι, όμως, πράγματι έτσι; Δεν θα μείνει κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα; Ασφαλώς και όχι γιατί δυο μέρες μετά η κατάσταση ξεκαθάρισε.

-στις 11 Δεκεμβρίου ο υπουργός ΠΕΚΑ ανακοίνωσε ότι το ρεύμα θα επανασυνδεθεί στις  οικογένειες που έχουν εγγραφεί έως την 1η Νοεμβρίου στα κοινωνικά συσσίτια των Δήμων και της Εκκλησίας. Τελεία και παύλα. Όσοι δεν είναι εγγεγραμμένοι ασφαλώς και θα μείνουν χωρίς ρεύμα

Στη συνέχεια και αφού έφαγε πόρτα από τους δήμους και τη ΔΕΗ, ξεκαθάρισε ότι το κόστος θα βαρύνει όλους τους υπόλοιπους καταναλωτές.

Για να χτυπήσει, μάλιστα, τις ευαίσθητες χορδές μας υπογράμμισε ότι για να επανασυνδεθεί το ρεύμα σε αυτές τις οικογένειες θα δώσουν οι υπόλοιποι καταναλωτές από, μόλις, 0,50 ευρώ.

Ευτελές ποσό, όταν χιλιάδες οικογένειες δοκιμάζονται σκληρά ζώντας κάτω από άθλιες συνθήκες.

Ευτελής  λαϊκισμός για ένα υπουργείο που πιάστηκε στον ύπνο και που δεν ξέρει πώς να εξοικονομήσει κάπου 3,5 εκατομμύρια ευρώ γι΄αυτές τις οικογένειες. (Πού δεν μπορεί να βρει καν δυο- τρεις χορηγούς όπως για τα τανκς της παρέλασης…)
Ευτελής λαϊκισμός για ένα υπουργείο που με «κρυφές» επιδοτήσεις μέσω της ΔΕΗ χαρίζει  κάπου 700 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων.

Η ιστορία έχει, όμως, και συνέχεια. Ρωτήθηκε ο υπουργός τι θα γίνει με  εκείνους που έχουν διακοπή ρεύματος αλλά δεν είναι ενταγμένοι στα κοινωνικά συσσίτια. Και απάντησε ότι για την κατηγορία αυτή ισχύει η ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ.

Μόνο που ξέχασε να πει τα εξής:

  • η διαδικασία ένταξης στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ προβλέπει ρύθμιση των οφειλών
  • η διαδικασία ένταξης γίνεται με βάση τα εισοδήματα του 2012, άρα εάν κάποιος έμεινε άνεργος το 2013 δεν μπορεί να επωφεληθεί
  • η διαδικασία καθυστερεί πολύ γιατί απαιτείται έλεγχος των στοιχείων από το υπουργείο Οικονομικών ή τον ΟΑΕΔ
Τελικά πρόκειται για κοινωνικό ή για επικοινωνιακό τιμολόγιο;"

Και ρωτάμε κι εμείς...Αν η ΔΕΗ ιδιωτικοποιεί, όπως προωθείται τι θα ισχύει; Ποιος θα πληρώνει για τις επανασυνδέσεις; Πως θα διοχετεύονται τα χρήματα που θα μαζεύονται δίκην εράνου, για το σκοπό αυτό; Μήπως θα επαναληφθούν οι ιστορίες της Hellas Power και του χαρατσιού;

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι παρά άλλη μιαν κεκαλυμμένη ευκαιρία του κατεστημένου για ν'αυξήσει την χρέωση στον λογαριασμό της ΔΕΗ... Αυτά παθαίνει ο Λαός, όταν μπερδεύει τους δράστες της κακοδαιμονίας του, για σωτήρες, και δη ..εθνοσωτήρες!

Ανώνυμος είπε...

"50 λεπτα το χρονο ανα καταναλωτη"
ηταν η δηλωση που ακουστηκε απο τα ραδιοφωνα
φυσικα δεν περιμενε κανενας απο το ρυπαρο τρωκτικο, οργανο του ακρατου λαϊκισμου του αμωμου και αχραντου εκδοτη καθως και απο τους καθε λογης γκαιμπελισκους "φιλους του λαου" -πνευματικα κοπροδιαιτους "επαναστατες"- να μη διαστρεβλωσουν οσο περισσοτερο μπορουν την ειδηση...ψηφαλακια γαρ