Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Παράνομα ενοικιαζόμενες βίλες - χαμένα χρήματα για το κράτος

Είδηση: Σε κακό σπυρί για τον ελληνικό τουρισμό εξελίσσεται η κατάσταση με τα παράνομα τουριστικά καταλύματα, που δυσφημούν τη χώρα μας κι έχουν στερήσει μόνο φέτος έσοδα πάνω από 1 δισ. ευρώ. Σε ιδιαίτερα κοστοβόρο πρόβλημα εξελίσσεται και το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων, σε σημείο να εξετάζεται το ενδεχόμενο να μην ακούγεται πια ηχογραφημένη ελληνική μουσική σε ξενοδοχεία ή εστιατόρια. Τάδε έφη ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Τσακίρης, με αφορμή το ετήσιο 67ο Συνέδριο Πανευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Διαμονής και Εστίασης, που πραγματοποιείται από χθες μέχρι σήμερα στην Αθήνα, καθώς η χώρα μας αναλαμβάνει από 1ης.1.2014 την προεδρία της Ε.Ε.

Ξενοδόχοι κι εκπρόσωποι της μαζικής εστίασης απ' όλη την Ευρώπη συνεδρίασαν στη «Μεγάλη Βρετάνια» για να συνυπογράψουν το μανιφέστο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής τουριστικής βιομηχανίας με 17 προτεραιότητες. Φέτος, για πρώτη φορά στην ατζέντα της Hotrec τέθηκε το θέμα των ιδιωτικών, μη αδειοδοτημένων καταλυμάτων, που αποτελεί μάστιγα για τον έννομο τουρισμό. Το πρόβλημα με τα παράνομα καταλύματα στην Ευρώπη, κατά τον πρόεδρο της Hotrec, Κεντ Νίστρομ, ανέρχεται σε περίπου 20% κι έχει γιγαντωθεί τα τελευταία χρόνια μέσω του Διαδικτύου, χωρίς να τηρούνται ούτε συνθήκες διαμονής ούτε συνθήκες σίτισης. Στη χώρα μας, μόνο πέρυσι, εκτιμάται ότι τα διαφυγόντα έσοδα ήταν περίπου 500 εκατ. με 1 δισ. ευρώ, ενώ φέτος εκτιμάται ότι το ποσόν ξεπερνά το 1 δισ. Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΞΕΕ, «διαπιστώναμε ότι οι αφίξεις είναι διψήφιες, αλλά η διαμονή μονοψήφια». Υποστήριξε πως η κατάσταση είναι χειρότερη στις Κυκλάδες και την Κρήτη και λιγότερο στη Ρόδο, αλλά γενικά είναι υπαρκτή, όπου υπάρχουν διαθέσιμα δωμάτια.
«Από έρευνα που κάναμε υπολογίσαμε ότι πέρυσι το 7%-10% των συνολικών εσόδων στον τουρισμό διαφεύγουν, λόγω των καταλυμάτων» κι όπως είπε το πρόβλημα φέτος διογκώθηκε. Εκτίμησε ότι με το πρόστιμο, που προβλέπεται πλέον θεσμικά από το περασμένο καλοκαίρι κι αγγίζει τα 50.000 ευρώ για την ενοικίαση των παράνομων καταλυμάτων και με τη δυνατότητα οι βίλες να φορολογούνται, αυτή η εικόνα θ' αλλάξει.

Το 70% των παγκόσμιων κρατήσεων, είπε, γίνεται ηλεκτρονικά. Ομως υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες για απατεώνες και μάλιστα στη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία εκκρεμούν διώξεις για κατάχρηση, αφού δεν ελέγχονται όλοι οι διαδικτυακοί πάροχοι, για το αν προσφέρουν ή όχι αυτές τις υπηρεσίες. «Ο τουρισμός μπορεί να γίνει ατμομηχανή της Ελλάδας», ανέφερε ο Γιώργος Τσακίρης, «αρκεί να ξεπεραστούν προβλήματα που αφορούν τη γραφειοκρατία, τη ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την ευελιξία εργασίας, το παράνομο ηλεκτρονικό εμπόριο κρατήσεων θέσεων και το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων».

Σχόλιο: Η είδηση από το "Έθνος" δεν ξαφνιάζει κανένα. Η μάστιγα των αδήλωτων βιλών που νοικιάζονται μέσω διαδικτύου και τις οποίες νέμονται ως επί το πλείστον Βορειοευρωπαίοι (οι οποίοι στις χώρες τους είναι νομοταγείς βέβαια), είναι γνωστή εδώ και αρκετά χρόνια. Βέβαια τα χρόνια της "αφθονίας" η αρμόδια αστυνομία δεν ασχολούνταν με το θέμα - για τους δικούς της λόγους (με βασικότερο εκ των οποίων την αδιαφορία). Σήμερα όμως, που δεν περισσεύει ούτε ευρώ, η χώρα μας αποφάσισε ν' ασχοληθεί με την υπόθεση, έστω και καθυστερημένα.

Βέβαια οι ιστοσελίδες είναι εκατοντάδες και οι ενοικιαζόμενες βίλες στην χώρα μας χιλιάδες. Μπορεί να μπει μια τάξη; Η απάντηση είναι ναι - όχι εύκολα αλλά ναι. Αρκεί να ξεκινήσει σοβαρή δουλειά για την καταπολέμηση του φαινομένου, με μαζική επιβολή προστίμων. Δυστυχώς όμως παρότι εδώ και 3 χρόνια υποτίθεται ότι έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για να υπάρξουν "παραδειγματικές" τιμωρίες, η καθυστέρηση στη βεβαίωση των προστίμων έχει οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση του φαινομένου αντί για να υπάρξει μείωσή του. Άλλο ένα παράδειγμα ότι κάποια πράγματα έμειναν στα λόγια αντί να περάσουμε σε πράξεις...

Από κει και πέρα θα θέλαμε να κάνουμε ένα μικρό σχόλιο για τις απαιτήσεις των ξενοδόχων: ο πλέον ωφελημένος κλάδος της ελληνικής οικονομίας στα χρόνια της ευμάρειας (με επιδοτήσεις που καθιστούσαν τις επενδύσεις "σίγουρες"), στον οποίο οι έλεγχοι ήταν (και παραμένουν) πλημμελείς (σε όλους τους τομείς), που οι παρανομίες ήταν και παραμένουν το σήμα κατατεθέν του, που φέρει τεράστια ευθύνη για την υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, που έχει συνεισφέρει στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος όσοι λίγοι, που τα τελευταία χρόνια με τη ντροπή του "all-inclusive" έχει ασελγήσει ουσιαστικά στις τοπικές οικονομίες και που  εκμεταλλευόμενος παραθυράκια του νόμου έφερνε "μαθητευόμενους" από άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίοι εργάζονταν κανονικά με μισθούς πείνας, δε δικαιούται να ζητάει σήμερα και άλλες παροχές. Ήρθε η ώρα να προσφέρει κάτι...Νομίζουμε...

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Γράφει ο Παντελής Μπουκάλας στην "Καθημερινή" για τις Σκουριές και το αντάρτικο που συνεχίζουν ακούραστα εκεί οι κάτοικοι: "Μα γίνονται τέτοια πράγματα; Είναι δυνατόν να επιδοτεί παράνομα η πολιτεία οποιονδήποτε, και τον αγαθότερο όλων, αφού αυτή είναι το συνώνυμο του νόμου και η αγία προστάτισσά του; Είναι δυνατόν να πουλάει οποιοδήποτε κομμάτι της κοινής, υποτίθεται, περιουσίας σε ιδιώτη (Ελληνα, ξένο ή Ελληνα που λειτουργεί σαν μάσκα του ξένου) σε τιμή χαμηλότερη της πραγματικής, για να διευκολύνει τους αναγκεμένους πλην φιλοπρόοδους επενδυτές ή για να ενισχύσει τίποτα κομματικά ταμεία κρυφίως, και όχι με τη φαρισαϊκή μορφή της «νόμιμης χορηγίας», διά της οποίας ενισχύθηκε η κ. Μέρκελ από την Μπεεμβέ για να χαμηλώσει τον πήχυ της οικολογικής της ευαισθησίας; Τέλος, είναι δυνατόν να χαρίζει η πολιτεία φόρους εκατομμυρίων στους καλούς και χρυσούς επενδυτές, αυτή που εξαπολύει κερβερομηχανισμούς για να βρουν ποιος χρωστάει μα είκοσι μα τριάντα χιλιάδες;
Προφανώς και δεν γίνονται τέτοια πράγματα. Ή, τέλος πάντων, γίνονται έτσι ώστε να μην πάρουν χαμπάρι τα «βλαχαδερά» στη μία ή την άλλη υπό επένδυση περιοχή, στις Σκουριές, στον Αστακό, στη Μονή Τοπλού, στον Καϊάφα κ.ο.κ. (Τι, σας μοιάζει λαϊκισμός η υπόθεση ότι «βλαχαδερά» αποκαλούν τους ντόπιους οι στυλάτοι των συμβουλίων; Εστω.) Για τις Σκουριές λοιπόν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα όχι μόνο επειδή πούλησε τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός αντί 11 εκατ. (τιμή χαμηλότερη της πραγματικής αξίας) και ατόκως, αλλά και επειδή, παρά την αυστηρή προειδοποίηση από τον Φεβρουάριο του 2011, ουδέν έπραξε ώστε να ανακτήσει τους τόκους. Υπέβαλε βέβαια κάποια στιγμή «αίτηση παράτασης», αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι δεν περιείχε καμία αιτιολογία ικανή να τη μεταπείσει.
Μα τι να περιμένεις από ένα Ευρωδικαστήριο του οποίου προΐσταται (με το ψευδώνυμο Γοργίας Υπερείδης, για να μην τον καταλάβουν) ο εγγονός της 76χρονης που συνελήφθη στη Μεγάλη Παναγιά Χαλκιδικής «για άσκηση παράνομης βίας»; Στημένη στη μέση του δρόμου εμπόδιζε τη διέλευση εργαζομένων στα ορυχεία. Και κυρίως τραγουδούσε τον ύμνο των αντιεξουσιαστών: «Δεν μας τρομάζουν, μάνα μου, τα βόλια, τα κανόνια, μόν’ μας τρομάζουν, μάνα μου, του Μπιζανιού τα χιόνια». Ποιο Μπιζάνι της Ηπείρου και ποιο ’40. Κάποια γιάφκα σε οδό Μπιζανίου εννοούσε κι έστελνε κρυφό μήνυμα."

Δεν υπάρχουν σχόλια: