Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Πάει στο σπίτι του ο Γ. Στουρνάρας; / Αποδόμηση και της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης εν όψη;

Τον τελευταίο καιρό υπάρχει έντονη φημολογία ότι ο Υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας ετοιμάζεται να τεθεί σε "τιμητική" αποστρατεία. Το αποθνήσκων πολιτικό κατεστημένο ετοιμάζεται (όχι αδικαιολόγητα) να παίξει το τελευταίο του χαρτί φορτώνοντας ευθύνες σ' αυτόν για το αδιέξοδο της ελληνικής οικονομίας και για τα αποτυχημένα "success stories" που βιώνουμε τον τελευταίο καιρό - κατ' αντιστοιχία των όσων έγιναν με τον Γ.Παπακωνσταντίνου.  Το άρθρο της εφημερίδας "Παρόν" εξηγεί διεξοδικά τις λεπτομέρειες της υπόθεσης και περιγράφει το παρασκήνιο που υπάρχει - δεδομένου ότι η συγκεκριμένη εφημερίδα έχει ένα από τα καλύτερα πολιτικά ρεπορτάζ στην χώρα μας, τα όσα περιγράφονται σ' αυτό κάθε άλλο από σενάρια επιστημονικής φαντασίας μπορούν να θεωρηθούν...

"ΜΕΤΡΑΕΙ αντίστροφα ο χρόνος για την απομάκρυνση του Γ. Στουρνάρα από την κυβέρνηση; Το ερώτημα αυτό τίθεται πλέον με επιτακτικό τρόπο, εντός κι εκτός κυβέρνησης, απόρροια των τελευταίων γεγονότων, που ήρθαν να προστεθούν σε όλα αυτά που συνέβησαν τους προηγούμενους μήνες. Ωστόσο, ο καθ' ύλην αρμόδιος, το Μέγαρο Μαξίμου δηλαδή, αποφεύγει να δώσει σαφή απάντηση, κάτι που αναπόφευκτα μεγεθύνει το όλο ζήτημα. Το βέβαιο είναι ότι ο υπουργός Οικονομικών έχει περιέλθει σε δυσχερή θέση σε σημείο να ανακυκλώνονται σενάρια περί επικείμενης αντικατάστασης (αποπομπής) του. Να «φορτωθεί» την ευθύνη για την αποτυχία πτυχών της οικονομικής πολιτικής, να γίνει δηλαδή «αποδιοπομπαίος τράγος», να έχει την τύχη που είχαν αρκετοί, αν όχι όλοι ανεξαιρέτως οι προκάτοχοί του. Το θέμα που προέκυψε με το πετρέλαιο θέρμανσης είναι ένα ακόμη λιθαράκι στο «τείχος της οργής» που σταθερά και αβίαστα υψώνεται σε βάρος του από τις εκλογές και μετέπειτα. «Ίσως είναι η αρχή του τέλους του», έσπευσε να προεξοφλήσει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ν. Κακλαμάνης, ο οποίος βρίσκεται σε ένα διαρκή πόλεμο με τον κ. Στουρνάρα. Λίγους μήνες πριν, από το βήμα της Βουλής, του είχε διαμηνύσει σχεδόν προφητικά ότι «ματαιοπονεί αν νομίζει ότι θα τον ανατρέψουμε, θα τον αντικαταστήσουμε».

Η αποκάλυψη στα μέσα της εβδομάδας ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, σε συνεννόηση φυσικά με το Μέγαρο Μαξίμου, είχε- εν αγνοία του κ. Στουρνάρα- αποστείλει γραπτό αίτημα προς την «τρόικα» για μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, προκάλεσε αίσθηση. Η υπόθεση πήρε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις όταν έγινε γνωστό ότι, παρά την εντολή του, το θέμα να μη διαρρεύσει στα Μέσα Ενημέρωσης, αυτό συνέβη και μάλιστα με τις ευλογίες του πρωθυπουργικού γραφείου. Ορισμένοι έσπευσαν να προεξοφλήσουν ότι ο κ. Στουρνάρας θα υποβάλλει την παραίτησή του για να διαφυλάξει το κύρος του!.. Στο σημείο αυτό, αναφέρουν οι πληροφορίες, παρενέβη πυροσβεστικά το Μέγαρο Μαξίμου και εκτονώθηκε η ένταση, ενώ η φημολογία που αναπτύχθηκε γύρω από το πρόσωπό του δεν φαίνεται να πτόησε τον υπουργό Οικονομικών. Την επομένη (προχθές Παρασκευή) εμφανίσθηκε στη Βουλή, όπου υπερασπίσθηκε με σθένος το Μνημόνιο ως το μοναδικό σοβαρό κείμενο που είχε στόχους και χρονοδιαγράμματα και ότι θα έρθουν νέα μέτρα, καλώντας και την αντιπολίτευση να τα ψηφίσει. Παράλληλα υποστήριξε ότι το έργο που παρήγαγε το υπουργείο Οικονομικών τον τελευταίο έναν χρόνο αντιστοιχεί στο έργο που είχε παραχθεί τα προηγούμενα 70 (!) χρόνια. Απαντώντας έτσι στα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και σε βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας που του επιρρίπτουν σοβαρές ευθύνες για την αποτυχία της πολιτικής που εφαρμόζει τηρώντας κατά γράμμα τις εντολές των δανειστών. Αυτή άλλωστε ήταν η μόνιμη κατηγορία που δεχόταν, ότι δηλαδή, λειτουργεί λιγότερο ως υπουργός της κυβέρνησης και περισσότερο ως... «υπάλληλος της “τρόικας”»! Ενώ ήταν πάμπολλες οι περιπτώσεις που προκάλεσε την ενόχληση, την οργή υπουργών και βουλευτών, με την συμπεριφορά του, με τους επικριτές του να μιλούν για «αλαζονεία». Δύο ακόμη γεγονότα τις προηγούμενες ημέρες ήρθαν να ενισχύσουν τις φήμες ότι ο υπουργός Οικονομικών δεν απολαμβάνει πλέον της μεγίστης προστασίας του πρωθυπουργικού γραφείου. Πρώτον, το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2014 παρουσίασε ο υφιστάμενός του αναπληρωτής υπουργός Χρ. Σταϊκούρας και δεύτερον το μαζικό αίτημα πενήντα πέντε (55) βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που με ερώτησή τους στη Βουλή ζήτησαν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης. Η κίνησή τους αυτή δεν μπορεί να ήταν εν αγνοία του Μεγάρου Μαξίμου, που αν το επιθυμούσε θα είχε ματαιώσει τη πρωτοβουλία τους αυτή.


Γεγονός είναι πάντως ότι οι υψηλοί τόνοι που χρησιμοποίησε ο κ. Στουρνάρας στη Βουλή, αλλά και οι χλιαρές διαψεύσεις, δεν ανέκοψαν την ένταση των σεναρίων περί αντικατάστασής του. Είτε το αμέσως επόμενο διάστημα μετά και την ψήφιση του προϋπολογισμού, είτε τον προσεχή Μάρτιο οπότε-σύμφωνα με τις πληροφορίες θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό προκειμένου να «φρεσκάρει» την κυβέρνησή του ενόψει ευρωεκλογών και περιφερειακών εκλογών. Ορισμένοι τα συνδέουν όλα αυτά με τις εξελίξεις στη Γερμανία, όπου σε περίπτωση κυβέρνησης συνεργασίας των δύο μεγάλων κομμάτων, θεωρείται βέβαιη η αντικατάσταση του Β. Σόϊμπλε. Σύμφωνα με την τρέχουσα μυθολογία ο κ. Στουρνάρας αντλούσε τη δύναμή του από την εύνοια που είχε εξασφαλίσει από τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, έτσι όταν αυτός εκλείψει θα χάσει κι εκείνος τα στηρίγματά του. Στο ίδιο πλαίσιο ανακυκλώνονται τα τελευταία 24ωρα φήμες για μετακίνησή του στη θέση του διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος, την οποία κατέχει σήμερα ο Γ. Προβόπουλος, όταν λήξει τον προσεχή Μάιο η θητεία του. Λέγεται ότι ο κ. Σαμαράς επιθυμεί την αντικατάσταση του τελευταίου, αφενός διότι δεν είναι ικανοποιημένος από το τρόπο που χειρίσθηκε και χειρίζεται σημαντικά ζητήματα και αφετέρου, διότι με ορισμένες παρεμβάσεις του δημιούργησε προβλήματα στην κυβέρνηση.

Άλλοι πάλι κύκλοι υποστηρίζουν ότι αποχωρώντας από το υπουργείο Οικονομικών ο κ. Στουρνάρας θα αναλάβει καθήκοντα ευρωπαίου επιτρόπου. Μόνο που η επιλογή των νέων μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα γίνει τον Σεπτέμβριο του 2014 και μέχρι τότε το διάστημα είναι μεγάλο και πολλά μπορούν να συμβούν ή να αλλάξουν."
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Παρότι επισήμως δεν υπάρχει πρόβλημα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση στην χώρα μας, τα πράγματα στην πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετικά - οι τάξεις των 30 μαθητών και η όδευση προς την μαθηματική κατάργηση του ολοήμερου νηπιαγωγείου και σχολείου είναι γεγονός όπως μπορείτε να δείτε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: