Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Φόρος στα τσιγάρα υπέρ του ΕΟΠΥΥ εν όψη

Είδηση (από το "Έθνος"): "Τσουχτερή" αύξηση στο φόρο των τσιγάρων σκέφτεται να κάνει η κυβέρνηση, προκειμένου να καλύψει τη "μαύρη τρύπα" στον ΕΟΠΥΥ. Η κυβέρνηση εξετάζει την καθιέρωση ειδικού φόρου στα προϊόντα καπνού. Το χρηματικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο ΕΟΠΥΥ του οποίου ο προϋπολογισμός θα είναι αισθητά μειωμένος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, οδηγεί τον Οργανισμό σε συζητήσεις σχετικά με την καθιέρωση φόρου στα προϊόντα καπνού υπέρ του ΕΟΠΥΥ με στόχο έσοδα 500 εκατομμύρια ευρώ. Ενδεικτική είναι η εξής σύγκριση: Οι δαπάνες περίθαλψης των Ταμείων που μετέχουν στον ΕΟΠΥΥ, ήταν περίπου 11 δισ. ευρώ έναν χρόνο πριν ο ΕΟΠΥΥ λειτουργήσει. Το 2013 ο προϋπολογισμός του είναι αισθητά μειωμένος (5,9 δισ.) παρότι έχουν προστεθεί κι άλλα ταμεία. Το υπ. Υγείας έχει δεσμευθεί στην τρόικα για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 300 εκατομμύρια (2 δισ. το 2014, από 2,3 δισ. το 2013). Το ποσό που θα  εξοικονομηθεί ωστόσο, αναμένεται να διατεθεί για την αύξηση του κωδικού των κλινικών.

Σχόλιο:  Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η κυβέρνηση προώθησε την ιδέα του ΕΟΠΥΥ ως ένα βασικό τρόπο μείωσης δαπανών. Στην αρχή μας τονίστηκε ότι δε θα υπήρχαν εκπτώσεις στις παροχές, ούτε επιπλέον επιβαρύνσεις, ενώ υπήρξε δέσμευση ότι ο φορέας θα στηριχθεί στην πράξη. Κάποιοι (και εμείς) δεν το πίστεψαν, αλλά το εκλογικό σώμα έδωσε κοινοβουλευτική πλειοψηφία στα κόμματα που το επέβαλλαν, οπότε το μέτρο "επιβεβαιώθηκε" και εκλογικά.

Στη συνέχεια άρχισαν τα εισιτήρια, οι μειώσεις παροχών, οι μειώσεις του αριθμού των γιατρών, η εξομείωση ταμείων (κάποιος ασφαλισμένος που πλήρωνε 100 παίρνει τις ίδιες παροχές το ίδιο με κάποιον που δίνει 300), το δίευρω για το κλείσιμο του ραντεβού, η εξαφάνιση των φαρμάκων νέας γενιάς από τη λίστα φαρμάκων, η επιβολή γεννόσημων (που καθεαυτή δεν είναι κακή αν υπάρχει πραγματικός έλεγχος προέλευσής τους και αν δε συνοδεύεται από την υπέρμετρη γενίκευσή τους) κ.ο.κ. Παράλληλα έγινε και το τρομερό (κατά την άποψή μας) που ήταν η δραστική μείωση του προϋπολογισμού του οργανισμού, δείχνοντας ότι η "ψευτιά και η κλεψιά" αποτελούν βασικό τρόπο άσκησης πολιτικής στην χώρα μας: από την μία αποδείχτηκε ότι η κυβέρνηση δεν είχε καμία όρεξη να στηρίξει τον οργανισμό και από την άλλη κατάκλεψε τα ασφαλιστικά ταμεία (μέσω του κουρέματος ομολόγων και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών), στερώντας έτσι από τον οργανισμό τη δυνατότητα να πληρώσει τις υποχρεώσεις του στην ώρα τους, υποχρεώνοντας τον σε δανεισμό και εκποίηση περουσιακών στοιχείων - για την κάλυψη των βασικών του αναγκών. Για την αποπληρωμή χρόνιων οφειλών ούτε λόγος βέβαια...

Τώρα λοιπόν καταλήγουμε σε μια ακόμα φαεινή ιδέα: την αύξηση της φορολόγησης (έστω και έμμεσης) ώστε να καλυφθεί η μαύρη τρύπα που δημιουργήθηκε από την κακοδιαχείριση του οργανισμού, την ανικανότητα των κυβερνώντων και τα αποτυχημένα "success stories" της κυβέρνησης που επετείνουν την κρίση και έχουν εξαναγκάσει εκατομμύρια ανέργων να επαιτούν για εξάμηνες δουλειές 490 ευρώ...

Βέβαια η αποτυχία των αντίστοιχων μέτρων - βλ. πετρέλαιο θέρμανσης, βενζίνη κ.λπ., τέλη κυκλοφορίας κ.λπ. - δείχνει πιθανότατα για το που θα πάει το πράγμα - αλλά το έχουμε ξαναπει. Αυτά είναι μικρά γράμματα για τους κυβερνώντες. Στα καφέ του Κολωνακίου και τον "Διόνυσο" η κρίση δεν έχει φτάσει μάλλον ακόμα...Και για να εξηγούμαστε: δεν θα είχαμε πρόβλημα αν μέρος του φόρου που ΗΔΗ πληρώνεται να πήγαινε υπέρ του ΕΟΠΥΥ. Θα είχε νόημα και θα έδειχνε ένα ουσιαστικό ενδιαφέρον για τον οργανισμό καθώς και για την επιβάρυνση που επιβάλλεται στο σύστημα υγείας από το κάπνισμα. Αλλά επιπλέον επιβάρυνση είναι μάλλον οπορτουνιστική κίνηση απελπισίας και τίποτε παραπάνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια: