Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Στου Κουτρούλη το γάμο οι αποζημιώσεις των πυρόπληκτων...

Θα θυμάστε σίγουρα τις πυρκαγές του 2007, όπου στην Πελοπόννησο εκατοντάδες άνθρωποι έμειναν άστεγοι, πολλοί χάθηκαν στις φλόγες, ενώ ολόκληρα χωριά εγκαταλήφθηκαν - οριστικά. Η μαζική κινητοποίηση που υπήρξε τότε σε όλο τον Ελληνισμό για την ανακούφιση των συμπολιτών μας που υπέφεραν, αποτέλεσε μια φωτεινή αναλαμπή στην κοινωνική κατάπτωση που μας έχει καταλάβει - αν και φυσικά δεν έλειψαν δεκάδες περιστατικά προσπάθειας εκμετάλλευσης των πυρκαγιών από "πυρόπληκτους" και μη. Όπως και να έχει τότε συγκεντρώθηκε ένα μεγάλο ποσό (198.018.545,99 ευρώ) με σκοπό την ανακούφιση των πληγέντων...


Όμως, τα χρήματα που μαζεύτηκαν αντί να πάνε στους πυρόπληκτους της Ηλείας (και της υπόλοιπης Πελοποννήσου), οι δωρεές που δόθηκαν από 93.000 συνανθρώπους πήγαν σε άλλες τσέπες μετά από νόμο που ψηφίσθηκε το 2010 επί υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Μέχρι τότε, όπως είχε δηλώσει ο κ. Μολυβιάτης στις 8 Οκτωβρίου 2009 που παραιτήθηκε από το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών «είχαν αρχίσει να ανοικοδομούνται ή να επισκευάζονται εντελώς δωρεάν 1.158 σπίτια που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές και 802 κυρίως αγροτικά κτίσματα» και αναφερόμενος στον οικονομικό απολογισμό είχε πει ότι: «Στο Ταμείο έχουν εισρεύσει από δωρεές 198.018.545,99 ευρώ και από τόκους 10.295.882,08 ευρώ, σύνολο 208.314.428,07 ευρώ.

Για την εκπλήρωση των σκοπών του το Ταμείο έχει δαπανήσει μέχρι σήμερα 76.622.018,04 ευρώ. Το υπόλοιπο του λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος σήμερα είναι 131.692.410,03 ευρώ.

Σε συνεννόηση με την κυβέρνηση, το Ταμείο έχει αποφασίσει να διαθέσει ένα ποσό της τάξεως περίπου των 80.000.000 ευρώ, για έργα υποδομής στις πυρόπληκτες περιοχές, κυρίως έργα αντιπλημμυρικά, αντιδιαβρωτικά, αρδευτικά, οδοποιίας, πυροπροστασίας κ.λπ. Το πρόγραμμα αυτό, το οποίο εφαρμόζεται μετά από εισήγηση των αρμοδίων περιφερειαρχών, άρχισε να εκτελείται και ήδη έχουν εγκριθεί 17.011.340,00 ευρώ για τη χρηματοδότηση αυτών των έργων».

Πρέπει να σημειωθεί ότι για τη λειτουργία του Ταμείου δεν διατέθηκε ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα των δωρητών και ο πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά χωρίς καμία αμοιβή ή αποζημίωση.

Αξίζει να αναφερθεί η αναφορά που κάνει το πόρισμα της Επιτροπής της Βουλής. Λέει επί λέξει ότι: «Το Ταμείο κατά τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του παρείχε με διαφανείς διαδικασίες και άνευ γραφειοκρατικών περιορισμών και καθυστερήσεων τα χρήματα για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών. Ενδεικτικό είναι ότι τα μισά χρήματα εδόθησαν κατά τα δύο πρώτα χρόνια από την ίδρυσή του».  Ποιο συμπέρασμα βγαίνει; Ότι μετά τον Οκτώβριο του 2009 δεν υπήρξε καμιά διαφάνεια στη διαχείριση των 131.692.410.03 ευρώ που παρέδωσε ο Μολυβιάτης όταν παραιτήθηκε μαζί με όλο το ΔΣ.


Όπως αποκαλύπτει η έκθεση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, έξι χρόνια μετά τις μεγάλες πυρκαγιές το κράτος δεν έχει διαθέσει τα εναπομείναντα χρήματα από τις δωρεές, που σύμφωνα με έγγραφο του υπουργού Οικονομικών, υπάρχουν... αδιάθετα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στον Λογαριασμό Αρχής Πυρόπληκτων που συστάθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος με τα χρήματα που είχαν δώσει οι δωρητές και τα πήραν από το Ειδικό Ταμείο, πρόεδρος του οποίου ήταν ο κ. Μολυβιάτης. Είναι σίγουρο ότι τα χρήματα αυτά μόνο στα χαρτιά υπάρχουν και ασφαλώς έχουν δοθεί για να κλείσουν κάποιες τρύπες. Όμως με αυτές τις αλχημείες, πολλοί που πάντα έχουν την διάθεση να βοηθήσουν κόσμο που πλήττεται από θεομηνίες και πυρκαγιές θα το σκεφθούν πολύ να δώσουν ξανά χρήματα από τη στιγμή που διαπιστώνουν ότι δεν πάνε για τον σκοπό που τα πρόσφεραν. Διαφωνεί άραγε κανείς;

Πηγή είδησης: "Παρόν"

Δεν υπάρχουν σχόλια: