Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2013

Ύμνος στην κλεπτοκρατία ο νέος φόρος ακινήτων / O Μανόλης Γλέζος για την Χρυσή Αυγή

Λέει η "Ελευθεροτυπία" για το νέο φόρο ακινήτων - και εμείς προσυπογράφουμε: "Δεν περνάει ούτε μια μέρα που να μη διαπιστώσουν στο πετσί και την τσέπη τους οι πολίτες τον κλεπτοκρατικό τρόπο με τον οποίο εξακολουθεί να τους αντιμετωπίζει το ελληνικό κράτος. Τελευταίο παράδειγμα, ο ενιαίος φόρος ακινήτων. Αυτός που υποτίθεται θα αντικαταστήσει επί το ευνοϊκότερον το σημερινό χαράτσι που πληρώνουμε όλοι οι Ελληνες εδώ και τρία χρόνια.
Κατ' αρχάς το υπουργείο Οικονομικών έχει καθυστερήσει τόσο πολύ τη σύνταξή του, ώστε τελικά είναι πολύ πιθανό να μονιμοποιηθεί το περιβόητο χαράτσι, όπως πολλοί πλέον φοβούνται βασίμως.
Αλλά ακόμη κι αν καταφέρουν υπουργείο και ΠΑΣΟΚ να συμφωνήσουν, ο νέος φόρος θα είναι επαχθέστερος για τη μεγάλη πλειονότητα του λαού. Πολλοί έχουν ένα μικρό χωραφάκι στο χωριό, ή ένα πατρικό σπίτι, πέρα απ' αυτό που μένουν.
Υπολογίζεται ότι ένας στους 4 δεν γνωρίζει πού ακριβώς βρίσκεται το χωράφι του, ούτε την έκτασή του. Η αβεβαιότητα αυτή οδηγεί πολλούς να αποποιηθούν την ιδιοκτησία τους, προκειμένου να γλιτώσουν από τα νύχια της Εφορίας.
Αν σκεφθεί κανείς ότι στο 90% των περιπτώσεων δεν υπάρχει ταύτιση του εμβαδού, που αναγράφεται στα συμβόλαια, με τα στοιχεία του κτηματολογίου, αντιλαμβάνεται το αλαλούμ. Ομως κι εδώ η λύση δίνεται σε βάρος του πολίτη. Οταν το πουλήσει και συντάξει τοπογραφικό, εάν η έκταση είναι μεγαλύτερη από τη δηλωθείσα, θα κληθεί να πληρώσει τη διαφορά φόρου, αναδρομικά! Δεν προβλέπεται όμως το αντίστροφο. Δηλαδή επιστροφή φόρου, εάν η έκταση είναι μικρότερη! Εδώ δεν μιλάμε για κράτος δικαίου, αλλά για καθαρό άρπαγα.
Η προσβολή δεν σταματά εδώ. Λόγω της ανικανότητας των υπευθύνων να ξεκαθαρίσουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς, αλλά βασικά επειδή δεν έχει προχωρήσει χρόνια τώρα, σκανδαλωδώς, το κτηματολόγιο, αρκετές ιδιοκτησίες παραμένουν σε αμφισβήτηση. Τι κάνει λοιπόν το κράτος; Επιβάλλει διπλό φόρο! Και στους φερόμενους ιδιοκτήτες, που δεν καρπούνται όμως την ιδιοκτησία τους και δεν έχουν κάποια πρόσοδο, και στους καταπατητές των εκτάσεων. Το μόνο που ενδιαφέρει είναι να εισπραχθούν λεφτά, όχι να δημιουργηθεί κράτος!
Το ανίκανο κράτος μεταφέρει, άλλη μια φορά, τα δικά του προβλήματα και κενά στις πλάτες των πολιτών. Τους αντιμετωπίζει ως υπηκόους χωρίς δικαιώματα. Τους κλέβει στην κυριολεξία. Συμπεριφέρεται ως κοινός απατεώνας. Ετσι, δεν γυρίζει η σελίδα. Και αν δεν αλλάξει η συμπεριφορά του κράτους προς τους πολίτες, δεν θα αλλάξει και η απαξίωση που νιώθουν οι πολίτες για το κράτος. Κι αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για το κράτος"

Και για να μην ξεχνιόμαστε...Σχολιάζει ο Μανόλης Γλέζος σε συνέντευξή του στην "Αυγή" για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών:
"Ποιες οι πρώτες σκέψεις σας, κ. Γλέζο, για την έκρηξη του νεοναζιστικού φαινομένου τις τελευταίες ημέρες, αλλά και ό,τι αυτή εν συνεχεία προκάλεσε;

Δεν είναι φαινόμενο ανεξήγητο. Η Χρυσή Αυγή, ως σχηματισμός, υπήρχε από καιρό. Πότε φάνηκε να ξεπετάγεται; Μόλις άρχισε η κρίση. Άρα, η άνοδός της είναι αποτέλεσμα της κρίσης. Και οι δημιουργοί της κρίσης πρέπει να ελέγξουν τον εαυτό τους για αυτό το «κατόρθωμα».

Καταθέσατε στοιχεία στον υπουργό Δημόσιας Τάξης, τι θα μας πείτε για αυτά;


Δεν θα αναφερθώ στα στοιχεία. Αυτά είναι σήμερα στα χέρια της Δικαιοσύνης. Προσπάθησα να τη βοηθήσω. Έδωσα τα στοιχεία στον υπουργό Δημόσιας Τάξης και εκείνος πολύ σωστά τα παρέδωσε στην Εισαγγελία. Του τα έδωσα, μάλιστα, αμέσως μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Αν η Δικαιοσύνη καθυστερήσει ή δεν τα αξιοποιήσει καν, τότε έχουμε χρέος, ως δημοσιογράφοι και δημοσιογραφικοί οργανισμοί, να επεμβαίνουμε και να ελέγχουμε, «τι γίνονται εκείνα τα στοιχεία;». Ως τότε όμως δεν έχουμε δικαίωμα να τα παρουσιάζουμε. Το θέμα επίσης δεν είναι μόνο ποινικό, είναι και πολιτικό. Επιμένω ότι πρέπει να βοηθήσουμε την Εκκλησία στον αγώνα της εναντίον αυτών που σταυρώνουν τα χριστιανικά ιδεώδη. Πρέπει επίσης να βοηθήσουμε εκείνους που αγωνίζονται να αποδείξουν ότι οι δήθεν αμύντορες του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού είναι οι διαστρεβλωτές του.

Από τη διαχρονική δράση τους, τι συμπεράσματα έχετε βγάλει; Υπάρχει ολιγωρία από την Αστυνομία, συνενοχή, κάλυψη;

Κατ’ αρχάς, δεν λειτούργησε η Δικαιοσύνη, όπως έπρεπε. Για παράδειγμα, έχουν περάσει δεκαέξι μήνες από τότε που έγινε η επίθεση κατά της Ρένας Δούρου και της Λιάνας Κανέλλη. Η Βουλή έπραξε το καθήκον της με την άρση ασυλίας του δράστη. Αλλά δεν υπήρξε η απαιτούμενη συνέχεια από την πλευρά της Δικαιοσύνης. Και υπάρχουν παρόμοια γεγονότα πολλά.

Συνεπώς υπάρχουν θύλακοι της Χρυσής Αυγής μέσα στη Δικαιοσύνη;

Είτε είναι θύλακοι είτε είναι σταγονίδια είτε είναι μεμονωμένα άτομα, η ουσία είναι ότι υπάρχουν και εμποδίζουν τη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Και στα Σώματα Ασφαλείας; Και στο Στρατό;

Ναι, υπάρχουν και στα Σώματα Ασφαλείας και στο Στρατό. Αποκαλύπτονται πολλά στην πορεία και πρέπει ο Κρατικός Μηχανισμός και το Δικαστικό Σώμα να αποκαθαρθούν από οποιαδήποτε "μόλυνση" έχουν υποστεί.

Την κυβερνητική στάση, τις τελευταίες ημέρες, πώς την αξιολογείτε; Κάποιοι της πιστώνουν ότι καταβάλλει προσπάθεια να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, άλλοι -και η Αντιπολίτευση- την κατηγορούν ότι χρησιμοποιεί τη θεωρία των δύο άκρων...

Δεν συζητώ καν για την ανεπίτρεπτη θεωρία των δύο άκρων. Δεν είναι δυνατόν να συμφωνήσουμε σε καμιά περίπτωση στο θέμα του λεγόμενου συνταγματικού τόξου. Γιατί με αυτούς που παραβιάζουν τη Δημοκρατία και το Σύνταγμα δεν μπορούμε να συνεργαστούμε. Μας χωρίζει άβυσσος. Όμως, δεχόμαστε να συνεργαστούμε με όλους εκείνους που θα ήθελαν να δημιουργήσουμε ένα αντιναζιστικό, αντιφασιστικό μέτωπο.

Καταλογίζετε στην κυβέρνηση προσπάθεια να αποκομίσει πολιτικά οφέλη από αυτήν την υπόθεση;

Βεβαίως. Και μόνο από το γεγονός ότι η πτώση της Χρυσής Αυγής, όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, δείχνει ότι ανεβάζει τη ΝΔ... Η κυβέρνηση το κάνει για κομματικά οφέλη, εμείς κάνουμε αυτόν τον αγώνα γιατί πρέπει να εξαλειφθεί το μίασμα του ναζισμού.

Οι αριστεροί πολίτες πώς πρέπει να αντιδράσουν; Τις προηγούμενες ημέρες είχατε απευθύνει έκκληση...

Η εκτόνωση της δίκαιης οργής του ελληνικού λαού σε προπηλακισμούς, λεκτικές επιθέσεις και χειροδικίες δεν οδηγεί πουθενά, δεν έχει κανένα αποτέλεσμα. Πέραν τούτου, το καθεστώς βρίσκει την αφορμή και παίρνει μέτρα για να εμποδίσει αυτές τις εκδηλώσεις, με αποτέλεσμα να φοβάται ο πολίτης που δεν έχει αποκτήσει ακόμα απόλυτη συνείδηση του ρόλου του μέσα στην κοινωνία και να σκέπτεται αν θα πάρει μέρος σε μια διαδήλωση. Άρα, αποτελούν εμπόδιο στην ανάπτυξη των πολιτικών και κοινωνικών αγώνων. Δημιουργούν προβλήματα οι παρόμοιες εκδηλώσεις και δίνουν όπλα στο καθεστώς της καταστολής. Η δίκαιη αγανάκτηση του λαού πρέπει να μετουσιώνεται σε πολιτική πράξη.

Η Χρυσή Αυγή πρέπει να τεθεί εκτός νόμου;


Κανένα κόμμα δεν πρέπει να τίθεται εκτός νόμου. Εάν υπάρχουν στελέχη, μέλη, βουλευτές οποιουδήποτε κόμματος που παραβιάζουν τον κοινό ποινικό κώδικα, πρέπει να αντιμετωπίσουν τη Δικαιοσύνη. Είναι επίσης λαθεμένη η αντίληψη όταν σκέπτεσαι μόνο την καταστολή και όχι την πρόληψη.

Και η πρόληψη, εδώ, ποια είναι;
Μία και μόνον: να δοθεί η εξουσία στο λαό. Και όταν ο λαός έχει την εξουσία σε όλους τους τομείς, δεν πρόκειται να περάσει ούτε ναζιστικό κουνούπι.

Ψηφοφόροι, πάντως, είναι και αυτοί που ψηφίζουν τη Χρυσή Αυγή και, αν κρίνουμε από τις δημοσκοπήσεις, περισσότεροι σε σύγκριση με τις εκλογές...

Από την Κατοχή θα ξεκινήσω. Η πρώτη ναζιστική οργάνωση ήταν η ΕΣΠΟ, δηλαδή η «Εθνική Σοσιαλιστική Πατριωτική Οργάνωση», έτσι προσπαθούν να παρασύρουν τον κόσμο. Την ανατίναξη του κτιρίου στο οποίο στεγαζόταν ανέλαβε και πραγμάτωσε η ΠΕΑΝ (Πανελλήνιος Ένωσις Αγωνιζομένων Νέων). Η ΠΕΑΝ δεν ήταν αριστερή. Ρωτώ: Σε ποιο βιβλίο έχει γραφεί αυτό που έκανε; Το λέω για να δείξω ότι οι ως τώρα κυβερνώντες ενδιαφέρονταν να μην προβληθεί η Αντίσταση. Γιατί μέσα στην ελληνική Ιστορία υπάρχει η ιδεολογία της αντίστασης.

Σε συνέχεια των όσων είπατε για τα βιβλία, η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για τη ρατσιστική βία, που έφερε στο φως της δημοσιότητας η «Αυγή», διαπιστώνει αύξηση τέτοιων κρουσμάτων στα σχολεία, πολλά από τα οποία δεν φτάνουν καν σε καταγγελία. Εσείς που κάθε μέρα είστε σε κάποιο σχολείο και μιλάτε στους μαθητές για το φασισμό, τι έχετε εισπράξει από τους δικούς τους προβληματισμούς, δεδομένης και της διείσδυσης της Χρυσής Αυγής στα σχολεία;

Η δηλητηρίαση της νέας γενιάς με τα φασιστικά ιδεώδη είναι, κατά τη γνώμη μου, ο μεγαλύτερος κίνδυνος. Γι’ αυτό πρέπει οι γονείς -πρώτα οι γονείς- και οι δάσκαλοι και καθηγητές και το Υπουργείο Παιδείας επιτέλους, να συνειδητοποιήσουν το ζήτημα και να αρχίσει ο αγώνας εξοβελισμού των ναζιστικών θεωριών από τα σχολεία. Αυτό μπορεί να γίνει στην πράξη μόνον όταν κληθούν να συζητήσουν αυτά τα θέματα τα ίδια τα παιδιά. Πιστεύω και έχω εμπιστοσύνη ότι τα ίδια τα παιδιά θα κατανοήσουν το πρόβλημα και θα εξοβελίσουν τις ιδέες αυτές. Όχι επιβολή στα παιδιά. Όχι να τους πουν ότι αυτό είναι «λάθος». Αλλά μέσα από διάλογο να αποδειχθεί ότι υπάρχει λάθος. Τα ίδια τα παιδιά δεν τα διέπει, από την ιδιοσυγκρασία τους, ούτε ο ρατσισμός ούτε οποιοδήποτε ναζιστικό δόγμα."

Δεν υπάρχουν σχόλια: