Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Τα 902 ερωτήματα για την πώληση του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού 902 από το ΚΚΕ

Μπορεί κανείς να κατηγορήσει για πολλά πράγματα το ΚΚΕ, αλλά σίγουρα η φυγομαχία δεν είναι ένα από αυτά. Κανένας αγώνας δεν είναι μικρός ή λίγος για τα στελέχη ή τους οπαδούς του. Γι' αυτό εξάλλου και ξένισε πολλούς από τους φίλους του κόμματος η είδηση της πώλησης του καναλιού 902 TV και του ραδιοφωνικού σταθμού του, σε έναν "άγνωστο-ανώνυμο" επιχειρηματία... 

Το "timing" της κίνησης ήταν σίγουρα λάθος. Σε μια περίοδο όπου τα κοινωνικά μέτωπα είναι ανοιχτά, όπου η ανεργία καλπάζει και που το ΚΚΕ κατακεραυνώνει τους αιμοδιψείς εργοδότες που πίνουν "το αίμα του λαού" καταπατώντας εργασιακά δικαιώματα, ακολουθήθηκε μια τακτική που στη πράξη λίγο διαφέρει από τα όσα κάνουν εκείνοι τους οποίους κατηγορεί. Aκόμα η φήμη και μόνο (που δε διαψεύστηκε) ότι οι εργαζόμενοι στα δύο αυτά μέσα, θα "μεταταγούν" σε άλλες επιχειρήσεις του ΚΚΕ ώστε ν' απολυθούν από εκεί στη συνέχεια έδωσε το έναυσμα στα "παπαγαλάκια" να μιλήσουν για διπροσωπία του κόμματος. Παράλληλα δε απογοήτευσε πολλούς οπαδούς του, που σίγουρα δεν περίμεναν κάτι τέτοιο από το "κόμμα του λαού". 

Οι απαντήσεις του λίγο ξεκαθάρισαν τα πράγματα. Οι μακροσκελείς (και επιθετικές) ανακοινώσεις του κόμματος για συμπαιγνίες, δεν απαντούν γιατί προτιμήθηκε μια offshore εταιρεία ενός άγνωστου επιχειρηματία (πράγμα που ανοίγει ξεκάθαρα και τον φάκελο "διαπλοκή"), για το τίμημα που πληρώθηκε ενώ δεν ξεκαθάρισαν το τι ακριβώς περιλαμβάνει η συμφωνία - καθώς επίσης για το πως και εάν διασφαλίζονται οι εργαζόμενοί των μέσων. Οι εποχές που τα μέλη του κόμματος θεωρούσαν ως "Ευαγγέλιο" τα γραφόμενα του Ριζοσπάστη έχουν παρέλθει, ενώ δεν πείθουν και οι αναρτήσεις (λίγων) εργαζομένων ότι "εμείς είμαστε κομμουνιστές και δουλεύουμε και αμισθί για το κόμμα". Στο τέλος της ημέρας οι λογαριασμοί και τα δάνεια πρέπει να πληρωθούν ανεξάρτητα αν είσαι κομμουνιστής, δεξιός ή χρυσαυγίτης. Και βέβαια ένα κόμμα δεν μπορεί να πετάει στο δρόμο (είτε με προειδοποίηση είτε χωρίς) έναν εργαζόμενο την εποχή που η ανεργία είναι 28% και να του ζητάει να κάνει "εθελοντικά" κάτι που μέχρι πριν λίγο καιρό τον πλήρωνε για να το κάνει, ενώ την ίδια στιγμή διαθέτει μεγάλο αριθμό επαγγελματικών στελεχών.

Συμπερασματικά, όλα αυτά δεν ταιριάζουν με την ιστορία και τους αγώνες του ΚΚΕ. Σαφέστατα οι καιροί είναι δύσκολοι, και το κόμμα στήριξε για χρόνια μια ελλειματική προσπάθεια. Όμως μια σειρά αδιαφανών κινήσεων δε βοηθάει, ούτε δικαιολογεί το γεγονός της "αδιαφανούς" πώλησης. Οι εποχές της παρανομίας έχουν παρέλθει - το ΚΚΕ είναι ένα συνταγματικό κόμμα σε μια (υποτίθεται) δημοκρατία. Έχει υποχρέωση να έχει διαφανείς και ξεκάθαρες συναλλαγές για να μη δίνει πατήματα σε κάποιους "άκαπνους" υποκριτές να μιλάνε για υποκρισία.  

Και κάτι τελευταίο: το ΚΚΕ έχει υποχρέωση - ειδικά σε τέτοιες περιπτώσεις -  να μιλάει χωρίς τσιτάτα και ξύλινη γλώσσα. Οφείλει να μιλάει απλά, σύντομα και περιεκτικά: το ότι π.χ. το ΚΚΕ δεν μπορεί να πουλήσει τη συχνότητα (κάτι για το οποίο πολύ το κατηγόρησαν λανθασμένα) γιατί είναι κρατική, είναι γεγονός αλλά δε το γνωρίζει ο μέσος Έλληνας. Θα μπορούσε (και είχε την υποχρέωση απέναντι στους οπαδούς και ψηφοφόρους του) να το εξηγήσει σε 2 γραμμές. Παράλληλα θα πρέπει να ξεπεραστεί το σύνδρομο του "δε έχουμε την υποχρέωση αν δίνουμε λογαριασμό σε κανένα": κανένα κόμμα ή όμιλος (όσο μεγάλη και να είναι η προσφορά του στη δημοκρατία) δεν είναι άμοιρος ευθυνών απέναντι στην κοινωνία και εφόσον χρηματοδοτείται - έστω και λίγο - από το κράτος οφείλει να δέχεται κριτική και να δίνει λογαριασμό. Διαφορετικά κρίνεται ως ανακόλουθο και δίνει λαβή για επιθέσεις από ανθρώπους δε δικαιούνται διαφορετικά να μιλούν...

Δεν υπάρχουν σχόλια: