Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Γερμανικές προτάσεις για τον ΕΟΠΥΥ και τις παροχές υγείας - τι μας περιμένει.

Και να λοιπόν που όλα πήραν το δρόμο τους. Ο ενιαίος υγειονομικός πάροχος  που δημιουργήθηκε για ν' αποτύχει, έχει ήδη μπει σε μια διαδικασία μη αναστρέψιμης αυτοκαταστροφής, με την μαύρη τρύπα να είναι κοντά στα 2 δις, χωρίς να υπολογίσει κανείς τον τρέχοντα μήνα, έχοντας υποβαθμίσει σε εξωφρενικό βαθμό τις παροχές υγείας, έχοντας αποκλείσει μεγάλες περιοχές της χώρας από την πρόσβαση σε ιατρικές ειδικότητας και αυξάνοντας το κόστος δυσανάλογα ως το επίπεδο των υπηρεσιών. Για να μην μιλήσουμε για ολοένα και περισσότερο αυξανόμενη επιπλέον συμμετοχή των ασφαλισμένων ακόμα και στα λίγα που τους παρέχονται (που κατά τον κύριο Στουρνάρα είναι "αξιοζήλευτα" - προφανώς στις χώρες του 3ου κόσμου, στις οποίες πλέον ανήκει η Ελλάδα).

Θα είναι μάταιο να πούμε ότι είχαμε εκφράσει τους φόβους μας για το που πήγαιναν τα πράγματα - λίγο - λίγο, σιγά - σιγά, με προσχήματα πραγματικά ή τεχνητά τα πράγματα πήγαιναν προς το χειρότερο (διαβάστε εδώ τα τελευταία μέτρα που είχαν αποφασιστεί πρόσφατα η εφαρμογή των οποίων είναι σε εξέλιξη). Πέραν από την έλλειψη πολιτικής βούλησης για παροχή ενός αξιοπρεπούς επιπέδου υγειονομικής περίθαλψης από το κράτος (ο στόχος ήταν εξαρχής το πέρασμα όλων αυτών σε ιδιώτες όπως φαίνεται), το βασικό πρόβλημα του εγχειρήματος ήταν ότι στην πραγματικότητα φορτώθηκε εξαρχής με τα χρέη των βασικών ταμείων που συμπεριλήφθηκαν, ξεκινώντας με μαύρη τρύπα το ταξίδι του. Από κει και πέρα, δε βοήθησε και το γεγονός ότι χτίστηκε πρόχειρα και χωρίς μακροοικονομική μελέτη, εξίσωσε προς τα κάτω όλες τις παροχές (είτε πλήρωνες 200 ευρώ το μήνα είτε 1000 έχεις τις ίδιες παροχές), στελεχώθηκε ελλειπώς από γιατρούς και δε δημιούργησε μια σωστή σχέση με τον ιδιωτικό τομέα - με αποτέλεσμα του να γυρίσουμε στα ίδια και τα ίδια από πλευράς χρεών... Όλα αυτά βέβαια θα ήταν ελάσσονα θέματα, αν το κράτος πλήρωνε στην ώρα του και δεν επιβάρυνε επιπλέον τους ήδη χτυπημένους από την κρίση ασφαλιστικούς οργανισμούς, εξαναγκάζοντάς τους σε εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων για την κάλυψη των βασικών αναγκών τους.

Επι της ουσίας τώρα: όπως αναφέρει η "Real News" και επιβεβαίωσε (εν μέρει) ο υπουργός Υγείας, η τρόικα ζητάει ξένους μάνατζερ για τον οργανισμό, προτείνοντας όμως παράλληλα επιπλέον περιορισμό των παροχών του ΕΟΠΥΥ, κατάργηση πολυϊατρείων και υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας, αγορά υπηρεσιών από ιδιωτικούς πάροχους, επιπλέον μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης (με αύξηση χρήσης γεννόσημων και περιορισμό φαρμάκων τελευταίας γενιάς), πληρη κατάργηση ειδικοτήτων από τον ΕΟΠΥΥ και δημιουργία ασφαλισμένων διαφόρων ταχυτήτων ανάλογα με τα όσα πληρώνουν. ΠΡΟΣΟΧΗ: αυτό δε σημαίνει ότι οι υπάρχουσες διαφορές μεταξύ ταμείων θα εξισωθούν - οι διαφορές που ήδη υπάρχουν θα παραμείνουν, απλά θα δίνεται η "ευκαιρία" σε όσους θέλουν κάτι παραπάνω, να πληρώνουν ΕΠΙΠΛΕΟΝ. Για το τι θα σημάνει για την τσέπη των ασφαλισμένων και τα νοσοκομεία ο περιορισμός και οι αλλαγές που αναφέραμε πάνω - νομίζουμε είναι εκ των ουκ άνευ και δε χρειάζεται και πολύ μυαλό για να συνειδητοποιήσει κανείς, ότι καλύτερα είναι να μην αρρωσταίνει κανείς - γιατί αλλιώς αλλιμονό του. Αλλά τις αρρώστιες (προσοχή - δεν αναφερόμαστε στα κρυολογήματα) δεν τις αγοράζεις, έρχονται χωρίς να ρωτήσουν.

Το ερώτημα πάντως είναι ένα: τι θα προσφέρει παραπάνω ο ξένος μάνατζερ; Θα μειώσει τον χρόνο αποπληρωμής των υποχρεώσεων του κράτους; Θα εξαφανίσει τις αρρώστιες; Θα υποχρεώσει τις ιδιωτικές κλινικές να χρεώνουν λιγότερα για τις εξετάσεις που κάνουν επειδή το κράτος δεν εξοπλίζει τα νοσοκομεία (όχι τώρα - από πάντα); Θα πείσει τους γιατρούς να δουλεύουν τζάμπα (αν είναι δυνατόν να πληρώνονται κιόλας); Δε νομίζουμε... Μήπως ο λόγος είναι για να λογοδοτεί άμεσα στους δανειστές μας; Πολύ πιθανόν...

Το μεγάλο πρόβλημα αυτών των μέτρων είναι ότι επιβάλλονται από ανθρώπους που λίγο τους απασχολεί ο μέσος Έλληνας και το μέλλον της χώρας. Και το ακόμα μεγαλύτερο, είναι ότι σ' αυτά συναινούν κάποιοι που βάζουν την καρέκλα τους πάνω απ' όλα και που ποτέ δεν μπήκαν στην ανάγκη του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ - είχαν πάντα φίλους και την οικονομική δυνατότητα να τους "καλύπτονται" εκτός...

Δεν υπάρχουν σχόλια: