Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2013

Πως θ' αυξηθεί περαιτέρω ο λογαριασμός της ΔΕΗ

Να λοιπόν που σε μια περίοδο που το χρήμα δεν περισσεύει για το τίποτα, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) αποφάσισε ν' αυξήσει το τέλος χρηματοδότησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΤΜΕΑΡ). Η κακή οικονομική πολιτική που εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια, η μη ύπαρξη εναλλακτικών μορφών "ενίσχυσης" τους και το "πάγωμα" του τέλους της ΕΡΤ (από το οποίο ένα ποσοστό πήγαινε στον ΛΑΓΗΕ) "βοήθησε" στη λήψη της απόφασης. Τι θα έπρεπε να γίνει; Η απόφαση είναι δύσκολη όντως. Η μοναδική απόφαση που μπορούσε να γίνει θα ήταν στην αναθεώρηση των παροχών και της χρηματοδότησης, από την οποία ωφελούνται συγκεκριμένοι μεγαλοβιομήχανοι και εργολάβοι, τους οποίους βρίσκει κανείς κάτω από όποια πέτρα κι αν σηκώσει. Στα 1300-1400 ευρώ που ήταν οι μισθοί πριν από 4 χρόνια τα 18 ευρώ το τετράμηνο καταπίνονταν. Στα 600-700 που είναι σήμερα όχι... Αφήστε που σύμφωνα με την Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας από τα τέλη που πληρώνουν οι καταναλωτές για τις ανανεώσιμες πηγές μόνο το 40 % αξιοποιείται πράγματι υπέρ τους ενώ τα υπόλοιπα επιδότησαν την προμήθεια του ρεύματος. Ακολουθεί το ρεπορτάζ από την εφημερίδα "Τα Νέα":

"Σε επιβάρυνση της τάξης των 18 ευρώ ανά τετράμηνο στους λογαριασμούς της ΔΕΗ για ένα μέσο καταναλωτή (1.600 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο) οδηγεί η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ.
Αναλυτικά οι νέες τιμές για το ΕΤΜΕΑΡ ισχύουν για το δεύτερο εξάμηνο του έτους έχουν ως εξής, ανά κατηγορία πελατών:
  • Υψηλής Τάσης 1,79 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 3,55, μείωση 49%).
  • Αγροτικής χρήσης (Μέση Τάση) 6,97 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 5,57, αύξηση 25%).
  • Λοιπές χρήσεις Μέσης Τάσης (βιομηχανίες, εμπορικές αλυσίδες) 8,87 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 7,76, αύξηση 14%).
  • Αγροτικής χρήσης (Χαμηλή Τάση) 7,33 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 6,48, αύξηση 13%)
  • Οικιακής χρήσης (Χαμηλή Τάση) 20,80 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 9,53 αύξηση 118%)
  • Λοιπές χρήσεις Χαμηλής Τάσης (γραφεία, καταστήματα κ.λπ.) 21,77 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 14,91, αύξηση 46%).
Η ΡΑΕ επισημαίνει ότι η αύξηση είναι σημαντικά χαμηλότερη από αυτήν που προέκυπτε με βάση τα στοιχεία του Λειτουργού της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ), η οποία έφθανε μεστοσταθμικά στα 23,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με γνώμονα την ανάγκη (που αποτελεί και μνημονιακή υποχρέωση) να μηδενιστεί ως το τέλος του 2014 το έλλειμμα του λογαριασμού χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών. Το έλλειμμα εξακολουθεί να διογκώνεται παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, καθώς συνεχίζεται η εγκατάσταση νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές (φωτοβολταϊκά, αιολικά κ.λπ.), οι οποίες αποζημιώνονται για την ενέργεια που παράγουν με υψηλές, εγγυημένες τιμές.
Η Αρχή επισημαίνει σχετικά ότι οι αναπροσαρμογές του ΕΤΜΕΑΡ «είναι αποτέλεσμα των προβλημάτων που εντοπίστηκαν στη διαδικασία ένταξης των διαφόρων τεχνολογιών ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα της χώρας, και κυρίως της ραγδαίας διείσδυσης στο σύστημα των φωτοβολταϊκών συστημάτων». Σημειώνει ωστόσο ότι η επιβάρυνση των καταναλωτών σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία δεν μπορεί να συνεχιστεί. Και καλεί όλους τους εμπλεκόμενους να βρουν εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να ανακοπεί η επιβάρυνση των καταναλωτών."

Και όλα αυτά έρχονται σε προσθήκη των όσων έγραφε προ καιρού η εφημερίδα "Ποντίκι" περί κρυφών και μεγάλων αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ λίγο καιρό πριν...

Δεν υπάρχουν σχόλια: