Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Οικονομικά παιχνίδια με την ζάχαρη... / Ξανανοίγει ελληνικό σχολείο στην Ίμβρο

Ακούμε τα τελευταία χρόνια μεγαλόστομες εξαγγελίες για στήριξη της αγροτικής παραγωγής στην χώρα μας, ως μια μορφή διεξόδου από την κρίση. Αντ' αυτού όμως, παρατηρείται μια άνευ προηγουμένου έκθεση των αγροτών στο έλεος των τραπεζών, αφού μετά την πώληση της Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς έχουμε για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες μια ομηρία του συνόλου σχεδόν των αγροτικών εκτάσεων από τον ιδιωτικό τομέα (διαβάστε εδώ αναλυτικά). Πέραν όμως αυτού εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζεται και σ' ένα τομέα της αγροτικής παραγωγής στον οποίο η χώρα μας παραδοσιακά "πήγαινε καλά"  - αυτού της παραγωγής ζαχαρότευτλων που οδηγούν στην παραγωγή ζάχαρης. Η κατάληξη της αγροτικής πολιτικής δημιούργησε το παράδοξο του να εισάγει η χώρα μας ένα προϊόν που μέχρι πριν λίγο καιρό κάλυπτε το σύνολο σχεδόν των αναγκών μας.
Το άρθρο από την "Ελευθεροτυπία" ιδιαίτερα αποκαλυπτικό:

Kαι για να μην ξεχνιόμαστε... Ανακοινώθηκε πρόσφατα ότι θα επαναλειτουργήσει μετά από 50 χρόνια ελληνικό σχολείο στο νησί της Ίμβρου στην Τουρκία...Το νέο είναι χαρμόσυνο, αν και οι μαθητές δεν αναμένεται να είναι παραπάνω από 10 - με τους Έλληνες κατοίκους στο νησί να είναι γύρω στους 370. Επ' ευκαιρίας της είδησης, βγήκε στην επιφάνεια και το πως είχαν κλείσει τα ελληνικά σχολεία στο νησί το 1964 όταν στην Ιμβρο λειτουργούσαν 7 δημοτικά σχολεία, 1 γυμνάσιο και 2 νηπιαγωγεία με συνολικά 683 μαθητές.

Πιο συγκεκριμένα, «Πως έγινε η εθνοκάθαρση στην Ιμβρο, τα ελληνικά σχολεία της ΄Ιμβρου δεν τα έκλεισαν οι Ρωμιοί αλλά το ίδιο το τουρκικό κράτος» είναι ο εντυπωσιακός τίτλος της  τουρκικης εφημερίδας Taraf. H τουρκική εφημερίδα γράφει πως « η ελληνική παιδεία στην Ίμβρο απαγορεύθηκε με εντολή της νομαρχίας του Τσανάκαλε (σ.σ Δαρδανελλίων) και όχι με την απόφαση των Ρωμιών όπως υποστηρίζουν κάποιοι»

«Ηταν μια ξεκάθαρη εντολή τουρκοποίησης του νησιού καθώς απαγορεύθηκε η λειτουργία των ελληνικών σχολείων και απολύθηκαν όλοι οι δάσκαλοι που εργάζονταν στα σχολεία αυτά» γράφει η Taraf. Η τουρκική εφημερίδα αποκαλύπτει ντοκουμέντο που διαθέτει ο ερευνητής Μάκης Μπουταρας όπου η εντολή της νομαρχίας προς τον κοινοτάρχη της Ιμβρου ανέφερε « η υπάρχουσα κατάσταση των σχολείων έχει λήξει».Το ενδιαφέρον γεγονός που αποκαλύπτει η εφημερίδα είναι πως επίσημα τα σχολεία δεν έχουν κλείσει «αλλα απαγορεύθηκε η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και απολύθηκε όλο το προσωπικό τους, ουσιαστικά ήταν  de facto κλείσιμο”. Ενδιαφέρον βέβαια θα έχει να δούμε το τι θα γίνει στην πράξη...

Δεν υπάρχουν σχόλια: