Δευτέρα, 29 Απριλίου 2013

Τα κατορθώματα των ΕΚΑΜ στα Γρεβενά / Η φάκα πίσω από το τυράκι της μη αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ

Είδηση: Πριν λίγο καιρό έγινε μια εξέγερση στις φυλακές των Γρεβενών. Κλήθηκαν τα ΕΚΑΜ τα οποία διέλυσαν στην κυριολεξία ολόκληρη πτέρυγα των φυλακών, δείχνοντας διάθεση να ξεπεράσουν τα κατορθώματα των κρατουμένων που προσπαθούσαν να "συνετίσουν". Το θέμα πήρε μεγάλη έκταση αφού η ιατρική έκθεση που έγινε σε 28 (!!!) κρατουμένους έδειξε βιαιοπραγία σε όλους εξ αυτών από taser και γκλομπς. Η ΕΛΑΣ προσπάθησε να δικαιολογήσει τ' αδικαιολόγητα, χρησιμοποιώντας το παλιό πλην βλακώδες ρητό "οι κακοί είναι στη φυλακή" ως βάση του σκεπτικού της. Κανείς δε λέει βέβαια ότι όσοι είναι στις φυλακές είναι αθώοι - αν και δικαστική πλάνη πάντα υπάρχει. Όμως αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνονται βασανισμοί, βιαιοπραγίες ή εξευτελισμοί κρατουμένων από ανθρώπους που έχουν το πλεονέκτημα του οπλισμού, που υποτίθεται ότι είναι ταγμένοι "στην υπηρεσία του πολίτη". Είναι απάνθρωπο και κυρίως άνανδρο. Και βέβαια μας αφορά όλους: στη σημερινή Ελλάδα, κανείς δεν ξέρει πότε θα μπει στην φυλακή ανεξάρτητα του πόσο "νομοταγής" είναι...Το ρεπορτάζ του "Βήματος" δημοσιεύεται αυτούσιο - αξίζει να το διαβάσετε...

Σειρά νέων ερωτηματικών προκαλεί η ανακοίνωση του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. με την οποία επιχειρεί να διαψεύσει -με τον πλέον άκομψο τρόπο- πρόσφατες αποκαλύψεις για κακοποίηση κρατουμένων στις φυλακές της Α2 Πτέρυγας των φυλακών Γρεβενών κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικού ελέγχου το Σάββατο 13 Απριλίου 2013 από άνδρες των ΕΚΑΜ και σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Στην ηλεκτρονική ανάρτησή του «Το Βήμα» αλλά και στην έκδοση της Πέμπτης 25/4 η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» παρουσίαζαν μαρτυρίες και έγγραφα του εκτελούντος χρέη ιατρού των φυλακών για ίχνη ξυλοδαρμού αλλά και χρήση ηλεκτρονικών εκκενωτών στα σώματα 28 κρατουμένων στη συγκεκριμένη πτέρυγα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., «με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα, που επαναφέρουν ή/και "συντηρούν" το ανύπαρκτο θέμα της κακοποίησης -από αστυνομικούς- κρατουμένων στις Φυλακές Γρεβενών, κατά, υπενθυμίζουμε τα ακόλουθα. Όπως έχουμε ήδη δημοσιοποιήσει οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με όλες τις νόμιμες διατυπώσεις, παρουσία του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Γρεβενών. Οι έλεγχοι έγιναν από τον Διευθυντή των Φυλακών και σωφρονιστικούς υπαλλήλους, με τη συνδρομή αστυνομικών δυνάμεων. Όλα τα παραπάνω προκύπτουν από επίσημες αναφορές και υπηρεσιακά έγγραφα των αρμοδίων εντεταλμένων και θεσμοθετημένων οργάνων της Πολιτείας (δικαστικών και αστυνομικών), στα οποία επισημαίνεται ότι δεν υπήρξε καμία βιαιοπραγία σε βάρος κρατουμένων. Ωστόσο, κάποιοι επιμένουν να υιοθετούν άκριτα ανώνυμες ή άλλες καταγγελίες ή επιστολές ή και "γνωματεύσεις" κρατούμενου γιατρού (έγκλειστου στις συγκεκριμένες Φυλακές, με πολυετή ποινή κάθειρξης για σοβαρά ποινικά αδικήματα), τον οποίο παρουσιάζουν ψευδώς ως "γιατρό των φυλακών"! Κάποιοι άλλοι εμφανίζονται ως "ειδικοί", διατυπώνοντας μάλιστα και προσωπικές εκτιμήσεις περί των υποτιθέμενων τραυμάτων. Και όλα αυτά, προτού καν διερευνηθούν από τις αρμόδιες Κρατικές Αρχές, ως προς την αξιοπιστία, τη βασιμότητα ή τη σκοπιμότητα που τυχόν εξ-υπηρετούν».

Στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης όμως και άλλοι παράγοντες του σωφρονιστικού συστήματος παρατηρούσαν:

1. Αυτός που συνέταξε τη γνωμάτευση είναι κρατούμενος, εκτελών χρέη ιατρού με εντολή του διευθυντή των φυλακών αφού το κράτος δεν διαθέτει χρήματα για πληρωμή ιατρού αποκλειστικής απασχόλησης.

2. Ο συγκεκριμένος κρατούμενος ιατρός τύχαινε της εμπιστοσύνης της διεύθυνσης των φυλακών και είχε επιληφθεί πολλών περιστατικών με προβλήματα υγείας κρατουμένων.

3. Την εξέταση αλλά και τη σχετική γνωμάτευση για τα ίχνη κακοποίησης 28 κρατουμένων τη διεκπεραίωσε όχι από δική του πρωτοβουλία αλλά από εντολή του διευθυντή της φυλακής.

4. Τη σχετική γνωμάτευση την παρέδωσε ο ίδιος ο διευθυντής των φυλακών σε πολιτικά πρόσωπα.

5. Ένας άνθρωπος που κατηγορείται για αδικήματα δεν κρίνεται αυτομάτως «αφερέγγυος», όπως παρουσιάζεται στο σκεπτικό του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. Δεκάδες ποινικοί χρησιμοποιούνται ως βασικοί μάρτυρες σε χιλιάδες δικογραφίες που συντάσσει η ΕΛ.ΑΣ.

6. Ο διευθυντής των φυλακών Γρεβενών δεν προχώρησε σε καμιά ενέργεια ώστε να γίνει εξέταση και από άλλον εξωτερικό ή επισκέπτη ιατρό για να επιβεβαιωθεί η γνωμάτευση του εκτελούντος χρέη ιατρού των φυλακών.

7. Υπάρχουν μαρτυρίες ότι ο δικαστικός λειτουργός και ο διευθυντής των φυλακών ήταν σε γραφείο του σωφρονιστικού καταστήματος την ώρα των αναφερομένων ελέγχων στα κελιά της Α2 Πτέρυγας.

8. Είναι δυνατόν μέσα σε λίγα λεπτά να υπήρξε συνεννόηση και συμπαιγνία 28 κρατουμένων της πτέρυγας αυτής -και κανενός άλλου από τις φυλακές Γρεβενών- και του εκτελούντος χρέη ιατρού φυλακών για να «στηθούν βασανιστήρια», σύμφωνα με το σκεπτικό;

9. Ανώτατοι αξιωματικοί άφηναν να εννοηθεί ότι τα τραύματα αυτά και τα ίχνη από τους ηλεκτρονικούς εκκενωτές ίσως έγιναν λίγο αργότερα από τον έλεγχο των αστυνομικών «στη διάρκεια συμπλοκής κρατουμένων για άγνωστους λόγους». Ωστόσο στη διάρκεια των ελέγχων της ΕΛ.ΑΣ. είχαν βρεθεί κινητά και άλλα μικροαντικείμενα. Πώς άραγε -σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό- «τους ξέφυγαν τα... taser που χρησιμοποίησαν συμπτωματικά αμέσως μετά οι κρατούμενοι»; Αμέσως μετά τον έλεγχο των ΕΚΑΜ και τον έλεγχο του γιατρού οι κρατούμενοι κλείστηκαν στα κελιά τους. Στο συγκεκριμένο σημείο πάντως υπάρχουν κάμερες και μπορεί να διαπιστωθεί τι ακριβώς έχει συμβεί.

10. Για την υπόθεση αυτή διενεργείται έρευνα από το υπουργείο Δικαιοσύνης, το αποτέλεσμα της οποίας προσπαθεί να προεξοφλήσει το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. μιλώντας για «δήθεν κακοποίηση κρατουμένων» και «εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων»."

Και για να μην ξεχνιόμαστε...Καμία αύξηση από την 1η Μαίου δε θα γίνει στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ, όπως αποφάσισε η κυβέρνηση. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Μάκης Παπαγεωργίου, και σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης τα τιμολόγια της ΔΕΗ δεν δικαιολογείται από τα κόστη της να ανέβουν. Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Μαίου, και με βάση το προηγούμενο μνημόνιο θα έπρεπε να ξεκινήσει η δεύτερη φάση εφαρμογής της υποχρέωσης της χώρας μας για τη σύνδεση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας με το κόστος της παραγωγής και διάθεσης. Η πρώτη φάση ήταν την 1η Ιανουαρίου, οπότε και τότε η κυβέρνηση είχε εγκρίνει αυξήσεις από 8,6% έως 12,76%. Πηγές αναφέρουν ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας είχε λάβει αίτημα της ΔΕΗ για αύξηση της τάξης του 3,5% στα τιμολόγια από την 1η Μαίου. Ωστόσο, όπως κάνει γνωστό ο κ. Παπαγεωργίου η ΡΑΕ γνωμοδότησε ότι το ποσό των προς ανάκτηση δαπανών της εταιρίας για το έτος 2013, που αφορούν τους πελάτες Χαμηλής Τάσης, παραμένει το ίδιο με αυτό που είχε εγκρίνει τον Ιανουάριο. Η τρίτη φάση της υποχρέωσης που έχει αναλάβει η χώρα μας για την προσαρμογή του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας με το κόστος της παραγωγής και διάθεσης είναι από την 1η Ιουλίου, οπότε και τα τιμολόγια απελευθερώνονται πλήρως. Με απλά λόγια η ΔΕΗ θα αποφασίζει μόνη της για το ύψος των τιμών που θα χρεώνει τους καταναλωτές, χωρίς να απαιτείται η παρέμβαση της κυβέρνησης. Επομένως οι διθυραμβικές ανακοινώσεις είναι εκ των ουκ άνευ...Από την 1η Ιουλίου η ΔΕΗ θα μπορεί ν' αυξάνει όποτε θέλει τα τέλη - και επομένως μπορεί σίγουρα να περιμένει δύο μήνες για να κάνει την αύξηση που επιζητά...

Πηγή ειδήσεων: "Έθνος"

Δεν υπάρχουν σχόλια: