Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

"Ελληνοχριστιανικά φροντιστήρια" από την Χρυσή Αυγή / Κατασπατάληση δημοσίου χρήματος στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Διαβάζουμε στα Νέα την παρακάτω είδηση: "Κατήχηση παιδιών από 6 έως 10 ετών ξεκίνησε η Χρυσή Αυγή το προηγούμενο Σάββατο στην Αρτέμιδα Αττικής.

Σύμφωνα με ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος περίπου 20 παιδιά, που τα αποκαλεί «μικρούς φίλους του κινήματος» βρέθηκαν μαζί με τους γονείς τους στα γραφεία της τοπικής οργάνωσης Ανατολικής Αττικής. «Άνοιξε ένας νέος κύκλος πνευματικής αφύπνισης με την ονομασία Διάπλαση των Παίδων» αναφέρει η ανάρτηση.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «δύο παιδαγωγοί της τοπικής οργάνωσης» μίλησαν στα παιδιά «για τη γέννηση του αρχαίου κόσμου σύμφωνα με την αρχαία ελληνική σκέψη, τους ολύμπιους θεούς, το αρχαίο ελληνικό πάνθεον και τη χριστιανική πίστη». Παρόμοιες δράσεις προαναγγέλλονται ως προσπάθεια αναγέννησης του ελληνικού πνεύματος".

Φυσικά η Χρυσή Αυγή (και το κάθε κόμμα) δικαιούται να πράττει κατά πως θεωρεί σωστό μέσα στα νόμιμα πλαίσια. Και είναι μάλλον αναμενόμενο να προσπαθεί να παρουσιάσει εαυτόν ως "προστάτη" του ελληνικού πολιτισμού. Εναπόκειται επίσης καθαρά στους γονείς να διαπαιδαγωγήσουν τα παιδιά τους κατά πως επιθυμούν - αν κάποιους γονείς καλύπτουν "διαπλαστικές" δραστηριότητες που σε μια ώρα κάποιος (βασισμένος που δεν γνωρίζουμε) καλύπτει έναν ιστορικό αχταρμά που ξεκινάει από την αρχαιότητα και καταλήγει στον Χριστό και την Παναγία, τότε εμάς δεν μας πέφτει λόγος.

Και για να μην παρεξηγούμαστε: η ορθόδοξη χριστιανική φιλοσοφία (όπως περιγράφεται στο "Patrologia Graeca" και όχι μόνο) κάνει σημαντικές αναφορές, έχει αρκετά δάνεια και παραπομπές στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία. Είναι επίσης γνωστό ότι η χριστιανική πίστη έχει ιδιαίτερα δεκτική σ' αυτό που σήμερα ονομάζουμε "αρχαίος ελληνικός κόσμος". Αλλά μέχρι εκεί. Έτσι είναι τουλάχιστον αφελές να παρουσιάζονται όλα σε συσκευασία "δύο σε ένα" χωρίς οποιαδήποτε εμβάθυνση. Γι' αυτό και στο σχολείο παρουσιάζονται εξάλλου ξεχωριστά και όχι ταυτόχρονα. Κατά την ταπεινή μας άποψή βέβαια, ο πραγματικός στόχος των μαθημάτων είναι η προαγωγή του δωδεκαθεϊσμού με τον οποίο η οργάνωση έχει μια στενή σχέση - αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αν οι γονείς το γνωρίζουν. Διαφορετικά υπάρχει πρόβλημα...

Το ερώτημα πάντως που παραμένει είναι το εξής: αν η οργάνωση ενδιαφερόταν πραγματικά για τον ελληνικό πολιτισμό κ.λπ. θα έπρεπε τουλάχιστον να προάγει τη σωστή εκμάθυνση και χρήση της ελληνικής γλώσσας. Μια ματιά όμως στη σελίδα και στα φόρα της οργάνωσης δείχνει καθαρά ότι κάτι τέτοιο δε συμβαίνει. Αν η οργάνωση έκανε τέτοια φροντιστήρια, κανείς δε θα μπορούσε να της πει τίποτα...

Άλλες ειδήσεις... Τα πολιτικά κόμματα -και ιδιαίτερα τα μεγάλα (μηδενός εξαιρουμένου) - έχουν υποχρέωση να είναι προσεκτικά στις επιλογές τους για βουλευτές και δήμαρχους...Δεν αναφερόμαστε μόνο στην πρόσφατη υπόθεση Παπαγεωργόπουλου (που είναι μια από τις πιο ατυχείς σε όλα τα επίπεδα) αλλά και σε μια ακόμα που περιλαμβάνει κατασπατάληση δημοσίου χρήματος και την πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου. Όλες οι λεπτομέρειες εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: