Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Φοιτητές και μαθητές με ΑΦΜ και υποχρέωση φόρου / Θεάματα άνευ άρτου στην Ελλάδα των Μνημονίων

Είδηση: Όλοι οι νέοι που έχουν κλείσει τα 18 τους χρόνια, ακόμα και όσοι είναι μαθητές Γ' Λυκείου, υποχρεώνονται να προσέλθουν εντός των προσεχών εβδομάδων στις αρμόδιες ΔΟΥ και να παραλάβουν ΑΦΜ. Είναι δε υποχρεωμένοι να πάρουν σύντομα το ΑΦΜ, καθώς το αργότερο μέχρι τον φετινό Ιούνιο, πρέπει να καταθέσουν τις φορολογικές τους δηλώσεις.
* Βάσει της νέας διάταξης, όλοι οι Έλληνες που έχουν που έχουν κλείσει τα 18 έτη ηλικίας, έστω και αν δεν είχαν καθόλου εισόδημα το 2012, έστω και αν συντηρούνταν από τους γονείς τους σαν προστατευόμενα τέκνα, υποχρεούνται να υποβάλουν δηλώσεις εισοδήματος για το προηγούμενο έτος.
* Οι δηλώσεις αυτές όμως, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας θα χρεώνονται αυτόματα, κατά την εκκαθάρισή τους με το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα των 3.000 ευρώ. Ειδικότερα, με βάση τα όσα ισχύουν τώρα, οι νέοι αυτοί φορολογούμενοι θα εμφανίζονται στις υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ ως έχοντες ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα 3.000 ευρώ, προσδιοριζόμενο βάση της ελάχιστης ισόποσης ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης που προβλέπει του άρθρο 16 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
Ως εκ τούτου θα θεωρούνται ότι υπερέβησαν το ανώτατο όριο ετήσιου εισοδήματος των 2.900 ευρώ που ισχύει για τα προστατευόμενα τέκνα και έτσι δεν αναγνωρίζονται ούτε καν ως "προστατευόμενα". Αποτέλεσμα αυτού θα είναι να θεωρούνται ότι απέκτησαν τεκμαρτό εισόδημα 3.000 ευρώ το 2012, το οποίο είναι μεν αφορολόγητο, αλλά θα πρέπει να καλυφθεί κατά 25% με αποδείξεις λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών.
Αλλιώς, σε κάθε τέτοια περίπτωση ο 18 ετών και άνω νέος φορολογούμενος θα πρέπει να πληρώσει φόρο 10% για το 25% των 3.000 ευρώ που δεν θα έχει καλύψει με αποδείξεις.
Αν δηλαδή δεν έχει μεριμνήσει να έχει κρατήσει αποδείξεις συνολικής αξίας 750 ευρώ που του έκοψαν κατά τη διάρκεια του 2012 οι επιτηδευματίες από τους οποίους αγόρασε προϊόντα ή έλαβε υπηρεσίες, τότε το ποσό των 750 ευρώ, το οποίο ισοδυναμεί με το 25% του τεκμαρτού εισοδήματος των 3.000 ευρώ, θα φορολογηθεί με 10% και ο νέος θα κληθεί να πληρώσει 75 ευρώ εφάπαξ για εισοδήματα που δεν απέκτησε."

Σχόλιο: Είναι νομίζουμε σημάδι των καιρών, στους οποίους οι πάντες θεωρούνται εν δυνάμει φοροφυγάδες και στους οποίους κανείς δε θεωρείται "τίμιος", χωρίς αποδείξεως του εναντίου, αλλά θα έπρεπε η ιδιότητα του μαθητή και του φοιτητή, ν' αρκεί εκ των πραγμάτων για την μη καταβολή φόρου, εκτός βέβαια των περιπτώσεων που το φυσικό πρόσωπο εργάζεται και επομένως αποκτάει εισοδήματα - πράγμα που βέβαια σημαίνει ότι υποχρεώνεται εκ των πραγμάτων να κάνει φορολογική δήλωση. Σ' αυτές τις περιπτώσεις μια απλή δήλωση θ' αρκούσε - άντε να έπρεπε να υποβληθεί και μια βεβαίωση για να ενισχύσουμε το γραφειοκρατικό χαρτομάνι, που πάντα βασιλεύει στην Ελλάδα.

Έλα όμως που το κράτος ζητάει - ΕΠΙΠΛΕΟΝ - αποδείξεις 750 ευρώ ανά άτομο στην μέση ελληνική οικογένεια ακόμα και αν είναι λόγω ιδιότητας μη δυνάμενος να εργαστεί; Έλα που έχει κόψει και δεκάδες κατηγορίες αποδείξεων που θα μπορούσαν να υποβληθούν και τις οποίες - το κράτος - θεωρεί δεδομένες αυξάνοντας το πρόβλημα του σαφαριού των αποδείξεων; Την ίδια στιγμή ο "προστάτης οικογενείας" (ή ο υποβάλων τη φορολογική πιο σωστά) πρέπει να βρει και άλλες αποδείξεις σε κατηγορίες που ίσως δε χρησιμοποιεί για να κάνει το χατήρι στον κύριο Στουρνάρα. Διαφορετικά θα πληρώσει φόρο - είτε έχει φοροδιαφύγει είτε όχι...

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Γράφει ο Κώστας Καίσαρης για την διαπόμπευση φορο-διαφεύγοντων, για τα δύο μέτρα και σταθμά και για την κυβερνητική κοροϊδία: "Χθες ήταν ο γιος του Καρούζου. Είχε σειρά για σύλληψη για χρέη 7 εκατομμυρίων ευρώ. Προχθές , ο Γιώργος Κιμούλης. Τις προάλλες, ο πατέρας Βωβός. Είχε προηγηθεί ο γιος Κουρής. Και πριν κανένα χρόνο, ο πατέρας-Κουρής με το κόκκινο μπουφάν. Και να προβάλλει μάλιστα τα χέρια του, με τις χειροπέδες, από το παράθυρο του αυτοκινήτου "Ασφάλειας". Να μην τις κρύβει δηλαδή κρατώντας δήθεν το σακάκι, από ντροπή όπως οι περισσότεροι. Βορρά στην αρένα.
Ο κόσμος που είναι άνεργος, ο κόσμος που δεν μπορεί να τη βγάλει με τους μισθούς και τις συντάξεις που παίρνει, να έχει τουλάχιστον την ικανοποίηση ότι υπάρχουν και χειρότερα. Κάποιους άλλους δηλαδή, τους μπουζουριάζουνε και τους τραβάνε στα αστυνομικά τμήματα. Και την άλλη μέρα το πρωϊ στην Ευελπίδων με τους φωτογράφους, στημένους απέναντι. Τρίχες κατσαρές. Για χρέη 9 εκατομμυρίων ευρώ, κάποιος γιος του μπαμπά του, έφαγε τέσσερα χρόνια φυλακή με αναστολή, πλήρωσε έντεκα χιλιάρικα, κι είναι ελεύθερος κι ωραίος.
Κι η οικογενειακή περιουσία, αλώβητη. Αφού πλέον δεν υπάρχει άρτος όπως στην αρχαία Ρώμη, το κράτος φροντίζει για το θέαμα: "Ψάχνουνε να βρούνε τον Κιμούλη που χρωστάει 200 χιλιάρικα". Τα χλωρά μαζί με τα ξερά. Λες και είναι το ίδιο, κάποιος επιχειρηματίας που πέφτει έξω και αδυνατεί να πληρώσει, (όπως συμβαίνει κατά κόρο τα τελευταία δύο χρόνια) με αυτούς που είχαν κάνει το σύστημα "δεν πληρώνω" σε ΙΚΑ και Εφορία και επάγγελμα.
Και πως γίνεται δηλαδή, Έφορος, να αφήνει κάποιον να φτάνει το χρέος του, στα δέκα εκατομμύρια Γιούρο; Εκατό Ευρώ, να χρωστάς στο ΙΚΑ ή στην Εφορία δεν έχει ενημερότητα. Στη θεωρία όμως. Στη πράξη οι πονηροί και οι αετονύχηδες και δεν πληρώνανε και δεν λειτουργούσαν τις επιχειρήσεις τους, κανονικά και με το Νόμο.
Κάπως έτσι χρεοκόπησαν τα Ασφαλιστικά ταμεία και το κράτος στο σύνολο του. Οι εταιρίες χρεοκοπούν τώρα με την κρίση αλλά τα κέρδη των προηγούμενων δεκαετιών, έχουν κάνει φτερά. Είτε έχουν βγει στο εξωτερικό (βλέπε λίστα Λαγκάρντ) είτε είναι εξασφαλισμένα σε άλλα ονόματα.
Όπως και οι περιουσίες που αποκτήθηκαν. Το κράτος λοιπόν διαπομπεύει, βγάζει τους επώνυμους στη σέντρα και για χρέη επτά και δέκα εκατομμυρίων Ευρώ, μαζεύει δεκαχίλιαρα. Κι όλοι είναι ευχαριστημένοι. Και η Εφορία που κάνει καλά τη δουλειά της, και η αστυνομία που κάνει τις συλλήψεις και το φιλοθεάμων κοινό, που βλέπει τα ακόμα χειρότερα κάθε βράδυ στα δελτία των 8.
Και πολύ χειρότερα όταν κάποιοι επώνυμοι, σαν το Λάκη Γαβαλά είναι στην φυλακή. Την ίδια ώρα ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Μαυραγάνης, δέχεται κατ εντολή του Πρωθυπουργού, στο γραφεί του, το Ιβάν Σαββίδη. Για να ακούσει τις απόψεις του για το χρέος του ΠΑΟΚ.
Το συνολικό ποσό είναι 28 εκατομμύρια Γιούρο. Ο Ιβάν ο Τρομερός όμως, θέλει να πληρώσει μόνο τα έντεκα εκατομμύρια, που αντιστοιχούν στο κεφάλαιο. Τα 17 εκατομμύρια των προσαυξήσεων, θέλει να γραφτούν στο χιόνι.
Όπως είχαν γραφτεί στο χιόνι, τα χρέη της ΑΕΚ και του Άρη με το Άρθρο 44. Κι ο κ. Μαυραγάνης, επιφυλάχθηκε να το δει και να κάνει το καλύτερο. Έτσι πάει. 'Οταν παίρνεις ένα μαγαζί με χρέη που τυγχάνει να είναι ποδοσφαιρικό και τυγχάνει να σε λένε Ιβάν Σαββίδη, όλες οι πόρτες είναι ανοιχτές.
Κι αυτοί που τις ανοίγουνε, πρόθυμοι να σε εξυπηρετήσουν. Τα χρέη άλλωστε των ΠΑΕ, δεν είναι απαιτητά. Είναι παγωμένα. Ποιος τολμάει να τα ζητήσει. Η υποκρισία είναι χειρότερη από το ψέμα. Η φορολογητέα ύλη, που δεν έχει αποδοθεί όλα αυτά τα χρόνια έχει κάνει φτερά κι έχει πετάξει.
Όσοι χρωστάνε τέτοια λεφτά δεν είναι κορόιδα. Είναι πανέξυπνοι. Όχι μετρητά, σπίτια ή αυτοκίνητα. Ούτε ποδήλατο δεν έχουνε στο όνομα τους. Τώρα πλέον, είναι αργά. Είναι αργά και για το κράτος και για τους πολίτες του που τσαλαπατηθήκανε τις προάλλες, στη πλατεία Βάθης, ποιος θα προλάβει να πάρει πρώτος πορτοκάλια και λαχανικά, που μοίραζαν διαμαρτυρόμενοι παραγωγοί.
Πενήντα τόνοι φύγανε μέσα σε μισή ώρα. Λες και επρόκειτο για την Ρουάντα. Μάχη σώμα με σώμα ποιος θα προλάβει να πάρει μια σακούλα πορτοκάλια, πριν τελειώσουν. Φως στο βάθος του τούνελ, δύο άνθρωποι βλέπουν μόνο στην Ελλάδα: H Nικολούλη κι ο Στουρνάρας. Κι η Νικολούλη τουλάχιστον πέρα από τους θεατρινισμούς της, βρίσκει πότε πότε και κανένα γέρο με Αλτσχάιμερ που έχει χαθεί και δεν μπορεί να βρει τον δρόμο να γυρίσει σπίτι του.
Ο Στουρνάρας είναι ένας κοινός ψεύτης. 'Οταν λέει χωρίς ντροπή ότι το 2014 θα έχει αρχίσει η ανάκαμψη. Ο δρόμος που έχει επιλεγεί και ακολουθείται είναι χωρίς επιστροφή. Οι Πρωθυπουργοί, οι Υπουργοί Οικονομικών, θα έρχονται και θα παρέρχονται, αλλά φτώχεια θα μένει. Μιας χρήσεως είναι όλοι τους.
Ούτε καν μιας τετραετίας. Κι ο κόσμος όχι μόνο τους ξαναψήφισε, αλλά συνεχίζει και παραμένει άβουλος και απαθής. Όπως περιέγραφε τους "μοιραίους" ο ποιητής. Να παρακολουθεί κάθε βράδυ, στη τηλεόραση τις συλλήψεις των επωνύμων. Για να βλέπει τα δήθεν ακόμα χειρότερα, και να διαπιστώνει πόσο έχουν αλλάξει πλέον τα πράγματα και πως επιβάλλονται με τόση μεγάλη αυστηρότητα οι Νόμοι.
Το κράτος αφού δεν μπορεί να προσφέρει σε όλους άρτον, προσφέρει τουλάχιστον θέαμα."

Πηγή είδησης: "Ελεύθερος Τύπος" / Για τις φωτογραφίες με τους βασανισμούς των 20χρονων - διαβάστε περισσότερα εδώ. Κάποιο λάκκο έχει η φάβα στην περίπτωση αυτή ή κάνουμε λάθος;

Δεν υπάρχουν σχόλια: