Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Φόρος υπεραξίας στα κέρδη από τις μετοχές; Αναβάλλεται! / Ελλάδα χώρα της αχαριστίας; Όχι βέβαια!

Είδηση: Υπαναχωρεί σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών από την επιβολή του φόρου υπεραξίας στα κέρδη από μετοχές, ενώ εξετάζει να αυξήσει τον φόρο δύο τοις χιλίοις (2‰) που επιβάλλεται σήμερα στις πωλήσεις μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών για συναλλαγές που πραγματοποιούνται σε αυτό.
 
Η αναβολή της εφαρμογής του φόρου υπεραξίας σχετίζεται αφενός με τα αιτήματα που απηύθυναν στο υπουργείο Οικονομικών οι φορείς της κεφαλαιαγοράς, ωστόσο κυρίως σχετίζεται με την αδυναμία της Πολιτείας να φορολογήσει τους ξένους επενδυτές ή όσους αγοράζουν μετοχές ελληνικών εταιρειών από την αλλοδαπή. Έτσι, το κύριο βάρος του φόρου υπεραξίας θα έπεφτε αποκλειστικά στους Έλληνες επενδύτες.
Ειδικότερα, λόγω των συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολόγησης που έχει συνομολογήσει η Ελλάδα με ξένα κράτη,  αλλά και του ότι επιχειρήσεις που επενδύουν στο ΧΑΑ με αλλοδαπή έδρα σχεδόν «απαλλάσσονται» από τη φορολογία καθώς οι ελληνικές αρχές αδυνατούν να φορολογήσουν σήμερα όσους δηλώνουν έδρα στην αλλοδαπή το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να εγκαταλείψει το φόρο υπεραξίας μέχρι τουλάχιστον να επιλυθούν τα ζητήματα αυτά και να αυξήσει το φόρος 2 τοις χιλίοις (2 %ο) που ισχύει σήμερα στην πώληση μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών ή σε αλλοδαπά χρηματιστήρια. Έτσι, θα επιτευχθεί ο εισπρακτικός στόχος και θα αποφευχθεί το δυσμενές σενάριο που ενδεχομένως να επέφερε ο φόρος υπεραξίας, ήτοι το άνοιγμα κωδικών Ελλήνων επενδυτών σε χρηματιστηριακές εταιρείες του εξωτερικού με συλλογικούς λογαριασμούς (omnibus accounts), μέσω των οποίων τα κέρδη από τις επενδύσεις σε ελληνικές μετοχές θα παρέμεναν ουσιαστικά αφορολόγητα.

Σχόλιο: Πως αλήθεια ετοιμαζόταν να φορολογήσει το κράτος την υπεραξία των μετοχών, χωρίς να έχει δημιουργήσει ένα υποστηρικτικό μηχανισμό; Προχειρότητα λοιπόν γι' ακόμα μια φορά σ' ένα μέτρο που κρίθηκε καταρχήν σωστό, δεδομένου ότι θα έβαζε στο χέρι τους "επενδυτές" που ετοιμάζονται να πάρουν κοψοχρονιά το πλειοψηφικό πακέτο σειράς κρατικών και μη εταιρειών, σε μια εποχή που το κόστος τους είναι ελάχιστο: φανταζόμαστε αυτό ήταν το σκεπτικό της κίνησης αυτής και μάλλον ήταν δικαιολογημένο. Οι εποχές εξάλλου που το Χρηματιστήριο Αθηνών ήταν κάτι που αφορούσε άμεσα (ως επενδυτές ή απλώς τζογαδόρους) έχουν περάσει ανεπιστρεπτί - πολύ λίγοι μπορούν να ωφεληθούν πλέον από την χαμηλή τιμή κεφαλαιοποίησης των εισηγμένων εταιρειών, πολλοί δε εκ των οποίων το βλέπουν κερδοσκοπικά και μόνο, επομένως ένας τέτοιος φόρος θα έφερνε ένα οικονομικό όφελος ως αντιστάθμισμα.

Όμως ο μη προσδιορισμός του πλαισίου λειτουργίας του φόρου, σε συνδυασμό με τις αντιδράσεις των "αγορών" (οι οποίες απρόσωπα πάλι εμφανίζονται μπροστά μας) σημαίνει ότι ένα έσοδο το οποίο θεωρητικά είχε προϋπολογιστεί θα πρέπει να καλυφθεί από κάπου αλλού - εμείς στοιχηματίζουμε από κάποια αύξηση τέλους επιτηδεύματος ή παράταση κάποιου άλλου "προσωρινού" φόρου... 

Το ανέκδοτο της ημέρας... Για να μην χαρακτηριζόμαστε ως αχάριστος λαός, υπάρχει και το ΙΟΒΕ να βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Έτσι, ο Λουκάς Παπαδήμος θα βραβευτεί (!!!) για "τις προσπάθειες που κατέβαλε για την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας και την παραμονή στη ζώνη του ευρώ". Το αστείο στην υπόθεση δεν είναι ότι βρέθηκαν άνθρωποι να το κάνουν, αλλά ότι αυτός δέχτηκε, ένδειξη του ότι το καλό χιούμορ στην χώρα μας, ΔΕΝ είναι είδος προς εξαφάνιση. Και εις άλλα με υγεία...ΥΓ Δυστυχώς δε βρήκαμε λεπτομέρειες για το χώρο της εκδήλωσης - παρά μόνο ότι θα γίνει στις 14 του Γενάρη. Ελπίζουμε να είναι ανοικτή, ώστε να μπορέσει τουλάχιστον μια αντιπροσωπεία από πολίτες να παρεβρεθεί και να χειροκροτήσει την "πανάξια" αυτή βράβευση...

Πηγή ειδήσεων: "Εφημερίδα των Συντακτών", "Τα Νέα"

Δεν υπάρχουν σχόλια: