Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Κατασχέσεις καταθέσεων για όλες τις οφειλές προς το Δημόσιο; / Νέφος από τα τζάκια - σχόλια και συστάσεις

Είδηση: Μία από τις απαιτήσεις της τρόικας, που καταφτάνει στην Ελλάδα σύντομα, αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν ιδιώτες προς το Δημόσιο. Συγκεκριμέ­να, η τρόικα απαιτεί από το υπουργείο Οικονο­μικών να περάσει μία ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία όποιος χρωστάει πάνω από 500 ευρώ στο Δημόσιο αυτόματα η εφορία να μπορεί να κάνει ανάληψη των μετρητών από τους τραπεζικούς λο­γαριασμούς του. Έτσι, για παράδειγμα, όσοι χρω­στούν χαράτσι, τέλη κυκλοφορίας ή έχουν οποια­δήποτε άλλη ληξιπρόθεσμη οφειλή, τότε η εφορία θα μπορεί να προχωράει σε αυτόματη ανάληψη του ποσού από τις καταθέσεις του οφειλέτη στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση που απαιτεί η τρόι­κα φαίνεται να προκαλεί μεγάλο προβληματισμό στο υπουργείο Οικονομικών καθώς και ανησυχία, αφού εκτιμάται ότι θα υπάρξει νέο κύμα φυγής κε­φαλαίων.

Μεταξύ άλλων, η τρόικα φαίνεται επίσης να απαιτεί σύντομα να είναι έτοιμη η ρύθμιση για υποχρεωτική χρήση χρεωστικών - πι­στωτικών καρτών σε όλες τις συναλλαγές, να απαλ­λαγούν από τον ΦΠΑ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τζίρο έως 10.000 ευρώ, να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τους καταθέτες του εξωτερικού, να μπλοκάρει η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών σε 48 δόσεις και, τέλος, να είναι έτοιμο το φορο­λογικό νομοσχέδιο.

Ήδη πάντως στις δεσμεύσεις περιουσιών και λογαριασμών όσων εμπλέκονται σε οικονομικά σκάνδαλα στρέφονται οι δικαστικές αρχές. Μέχρι στιγμής έχουν δεσμευτεί ακίνητα και λογαριασμοί αξίας περίπου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Ειδικότερα από την υπόθεση της Proton Bank, για την οποία έχει προφυλακιστεί ο επιχειρηματί­ας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, οι δικαστικές αρχές έχουν προχωρήσει σε δεσμεύσεις λογαριασμών στο εξωτερικό ύψους 160 δισ. Κι έχουν μπλοκάρει λογαριασμούς στην Ελλάδα και περιουσιακά στοι­χεία που ξεπερνούν τα 280 εκατ. ευρώ.

Ανάλογες δεσμεύσεις έχουν γίνει και για την υπόθεση που αφορά τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας Energa και Hellas Power με τα δεσμευ­μένα ποσά να αγγίζουν τα 180 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά την υπόθεση του πρώην υπουρ­γού Άκη Τζοχατζόπουλου και τα εξοπλιστικά προ­γράμματα, οι ειδικοί ανακριτές έχουν προσδιορί­σει με λεπτομέρειες τι θα περιέλθει στο Δημόσιο αφού υπάρξουν καταδίκες. Το ποσό φαίνεται να αγγίζει τα 20 εκατ. ευρώ και αφορά καταθέσεις που έχουν βρεθεί σε τραπεζικούς λογαριασμούς που συνδέονται με τον ίδιο, τη σύζυγό του Βίκυ Σταμάτη, την κόρη του και την πρώην σύζυγό του, αλλά και περιουσιακά στοιχεία.

Ωστόσο οι διαδικασίες καθυστερούν, αφού πρέ­πει πρώτα να υπάρξει καταδικαστική απόφαση αλ­λά και γιατί σε κάποια ακίνητα που έχουν δεσμευτεί υπάρχουν βάρη από υποθήκες για δάνεια που έχουν ληφθεί από τράπεζες.

Σχόλιο: Συνέταιρο δεν είχαμε, συνέταιρο βρήκαμε λοιπόν. Βέβαια κανείς δε διαφωνεί ότι τα χρωστούμενα πρέπει να πληρώνονται...Όμως από την άλλη, μήπως θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των "καινούργιων" οφειλετών δεν είναι επαγγελματίες "μπατακτσήδες" αλλά απλώς δεν μπορούν να πληρώσουν;

Οι δεσμεύσεις περιουσιών σε μεγάλες οφειλές επομένως είναι θεμιτές και δίκαιες...Αλλά τα 500 ή 1000 (ή και 5 ή 6 χιλιάδες) ευρώ είναι ποσά πολύ μικρά για να δικαιολογούν υποχρεωτικές δεσμεύσεις. Αυτά τα χρήματα μπορεί να είναι απαραίτητα για το βιοπορισμό των οφειλετών, γι' αυτό εξάλλου και μέχρι σήμερα δεν επιτρέπεται κάτι τέτοιο - ως γενικό μέτρο - και εναπόκειται στο δικαστήριο ν' αποφασίσει. Αλλά βέβαια αυτά είναι ψιλά γράμματα για την τρόικα, που σε αγαστή συνεργασία με τους ανευθυνο-υπεύθυνους της κυβέρνησης, κάνουν το παν να παρακάμψουν τη δικαιοσύνη (ή ότι δεν ελέγχεται από αυτή) όπως κάνουν και με τη Βουλή.

Την ίδια ώρα το κράτος χρωστάει καμιά δεκαριά δις σε διάφορους (ιδιώτες, ασφαλισμένους και επιχειρήσεις), κάνει 15-20 προσφυγές σε κάθε δικαστική απόφαση που το υποχρεώνει να πληρώσει εντόκως (ενώ αυτό ζητάει και δεν επιδέχεται μη καταβολή τόκων) και πανηγυρίζει που εξόφλησε (θεωρητικά πάντα) το 10% από τα χρέη του εντός του Δεκεμβρίου. Αλλά είπαμε: στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλαίας, έστω και λίγη επαφή με την πραγματικότητα είναι πραγματικά μεγάλη απαίτηση...

Και κάτι ακόμα: η υποχρεωτική χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών δε συμβαίνει σε καμία χώρα του κόσμου. Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να έχει τραπεζικό λογαριασμό, ούτε να πληρώνει (έμμεσα) προμήθειες σε τράπεζες και πιστωτικούς οργανισμούς, απλώς και μόνο επειδή το κράτος αδυνατεί να ελέγξει τη φοροδιαφυγή. Έτσι λοιπόν καταλήγουμε σ' ένα αντιδημοκρατικό μέτρο το οποίο συζητιέται σοβαρά...

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Διαβάζουμε στο "Πρώτο Θέμα" σχετικά με την αιθαλομίχλη που έχει εμφανιστεί στα μεγάλα αστικά κέντρα: "Για μια ακόμη βραδιά η η ατμόσφαιρα στο λεκανοπέδιο της Αθήνας είναι αποπνικτική λόγω του νέφους που προκαλούν τα τζάκια και οι σόμπες . Η απαγορευτική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχει κάνει, ειδικά τις κρύες νύχτες όπως η σημερινή,  τους ιδιοκτήτες χιλιάδων διαμερισμάτων στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη  να προσπαθούν να ζεσταθούν είτε με το άναμμα του τζακιού είτε με κάποια σόμπα που καίει ξύλα.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι το Νέφος τύπου... Λονδίνου όπως έχει καθιερωθεί να λέγεται .Ο τύπος αυτός της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που καταγράφηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο και οφείλει το όνομά του στη βρετανική πόλη, αναγνωρίζεται από δείκτες όπως οι υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων και διοξειδίου του θείου κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε συνδυασμό με κλιματολογικές συνθήκες υγρασίας, άπνοιας και θερμοκρασιακής αναστροφής (συγκέντρωσης θερμών αέριων μαζών σε ύψος 200 έως 300 μέτρων που αποτρέπουν τη διαφυγή των ρύπων σε υψηλότερα επίπεδα της ατμόσφαιρας). «Χρειάζεται συγκεκριμένη τεχνογνωσία και για την θέρμανση, κάτι που το γνώριζαν καλά οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας που χρησιμοποιούσαν τις σόμπες και καθάριζαν με λεπτομέρεια τα μπουριά και τις καπνοδόχους. Σήμερα πολλοί διαθέτουν τζάκια στα σπίτια τους. Ωστόσο δεν γνωρίζουν πώς να τα χρησιμοποιήσουν σωστά για θέρμανση» αναφέρει. Συνιστά, εξάλλου, την ενημέρωση του κόσμου για την ποιότητα των στερεών καυσίμων, τη χρήση πιστοποιημένων εστιών και σομπών αλλά και τους τρόπους συντήρησής τους.

Σε αυτό το «μήκος κύματος» το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις της αλόγιστης χρήσης ακατάλληλων για καύση υλικών. Σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι δεδομένης της εκτεταμένης χρήσης τζακιών και λεβήτων βιομάζας και ξύλου, θα πρέπει να λαμβάνονται συγκεκριμένες προφυλάξεις για την προστασία της υγείας των πολιτών και του περιβάλλοντος. Σε αυτές περιλαμβάνονται:
  • η χρήση μόνο των καυσίμων για τα οποία είναι σχεδιασμένος ένας λέβητας
  • η χρήση εγκεκριμένης και καλής ποιότητας καύσιμης ύλης (τα ξύλα θα πρέπει να είναι ξερά και να έχουν κοπεί τουλάχιστον έναν χρόνο πριν)
  • η αποφυγή της χρήσης βαμμένων ή βερνικωμένων ξύλων, προϊόντων επιπλοποιίας, χαρτιών, πλαστικών, υφασμάτων, σκουπιδιών, καλωδίων και ελαστικών καθώς και ξυλείας εμποτισμένης με χημικά (για αργή καύση και εύκολο άναμμα)
Σε διαφορετική περίπτωση το ΤΕΕ επισημαίνει τους κινδύνους απελευθέρωσης επικίνδυνων ουσιών στην ατμόσφαιρα αλλά και στο ίδιο το σπίτι (βαρέα μέταλλα, διοξίνες, αλογονούχες ενώσεις, πολυκυκλικοί υδρογονάνθρακες ή και αέρια που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πνευμονικά προβλήματα)."

Και βέβαια είναι προφανές ότι κίνδυνος υπάρχει, χρειάζεται μεγάλη προσοχή στον καθαρίσμο και στο τι καίγεται - και βέβαια το ΤΕΕ έχει δίκιο...Όμως αλήθεια μήπως είναι λίγο φαρισαϊκή η "αγωνία" του Πρώτου Θέματος και των φιλοκυβερνητικών μέσων εν γένει; Με το κρύο του χειμώνα να είναι τσουχτερό (κατά το γνωστό άσμα), το κόστος του πετρελαίου στα ύψη και την ΔΕΗ ν' αυξάνει τις τιμές της κιλωβατόρας με γεωμετρική πρόοδο (ώστε να είναι "προσοδοφόρα" για τους υποψήφιους "επενδυτές"), πως αλλιώς θα ζεσταθεί ο κόσμος; Έτσι λοιπόν κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία, το Θέμα προβάλλει τις θέσεις του ΤΕΕ - του ίδιου ΤΕΕ που όταν μιλούσε για τα δικαιώματα των εργαζομένων και για την καταλήστευση των ασφαλιστικών ταμείων ήταν "υπερβολικό". Τότε βέβαια οι θέσεις του δε συνέφεραν, κάτι που συμβαίνει τώρα...

Πηγές ειδήσεων: "Πρώτο Θέμα", "Το Ποντίκι".

Δεν υπάρχουν σχόλια: