Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Σκάνδαλα και σκανδαλάκια / Παραμονή Πρωτοχρονιάς με γελοιογραφίες και κάλαντα...

Τελικά αυτή η χώρα δε σώζεται με τίποτα, όπως έλεγε και ο αγαπητός Χάρρυ Κλυνν.  Από την μία η υπόθεση της κατάχρασης του ΕΟΤ (όπου φέρεται εμπλεκόμενος και ένα από τα πλέον σημαίνοντα "νέα" στελέχη της ΝΔ - ο κ. Καραχάλιος και σειρά "ειδικών" συμβούλων, επίσης κομματικών στελεχών) και από την άλλη η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ (για την οποία έχουν γίνει "συγκινητικές" προσπάθειες από πολλούς και διάφορους ώστε να θαφτεί στα βαθιά) αποδεικνύουν ότι κάποιοι όχι μόνο δε θέλουν "να σώσουν την Ελλάδα", όπως φωνάζουν σε πρωϊνο-βραδινά δελτία, αλλά απλά να διεκπαιρεώσουν την υπόθεση "Ξεπούλημα στοκ στο πολυκατάστημα Ελλάδα" (με συνοπτικές διαδικασίες και άνευ Βουλής), ενώ παράλληλα να βοηθήσουν, όσα "δικά τους παιδιά" μπορούν. Το τελευταίο βέβαια αν και είναι κατακριτέο, είναι επίσης αναμενόμενο - στη γενική καταστροφή (που οι ίδιοι προκάλεσαν) ποιος δε θα ήθελε να δώσει "ένα κομμάτι ψωμί" στους δικούς του ανθρώπους;

Βέβαια όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός, "θέλει η π@@@@@α να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει", έτσι και αφού η υπόθεση Proton (για την οποία έχουμε γράψει πολλά εδώ) ξεπεράστηκε άνευ απωλειών (παρότι ως σκάνδαλο είναι μεγαλύτερο από το σκάνδαλο Κοσκωτά), πιστεύουμε ότι η παράσταση θα λάβει τέλος για αρκετούς. Και θα πληρωθούν επιτέλους τα γραμμάτια από πολλούς. Όταν ενεργεία πολιτικοί εμπλέκονται σε τέτοιες υποθέσεις, το λιγότερο που έχουν να κάνουν είναι να παρουσιαστούν ενώπιον της δικαιοσύνης και να μας μιλήσουν - μακρυά από facebook, twitter και beboo. Για παράδειγμα στην υπόθεση Λαγκάρντ - και πέραν των κυρίων Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου, ενδιαφέρον έχει ν' ακούσουμε και τον κ. Παπανδρέου. Τόσους μήνες μετά, το μόνο που αρκέστηκε να πει για την υπόθεση και τον αγαπημένο του συνεργάτη ήταν μια παλαιοκομματική φράση που έχει συνδεθεί μόνο με συγκαλύψεις διαχρονικά: «Όλα στο φως. Πλήρης διερεύνηση». Ως πρωθυπουργός μιλούσε με περισσότερες λεπτομέρειες στο κάθε κάθισμα Βρυξελλών για τους διεφθαρμένους Έλληνες.

Στην υπόθεση του ΕΟΤ, θα περιμέναμε να γίνει παρόμοια έγκληση από τον κύριο Σαμαρά, προς τον κ. Καραχάλιο, με παράλληλη απαίτηση για άμεση απόδοση ευθυνών...Αλλά τι να περιμένει κανείς από ανθρώπους που συνεχίζουν τον "καλαματιανό" με προσλήψεις ειδικών συμβούλων με βασικό προσόν τον τόπο καταγωγής τους; 
Και μια ερώτηση - για την οποία προφανώς δεν περιμένουμε απάντηση: Το αίτημα της αντιπολίτευσης για δημιουργία εξεταστικής για το Μνημόνιο απορρίφθηκε από το "Τρίο Στούτζες" της κυβέρνησης με τη δικαιολογία ότι οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες με την υπόσχεση ότι "θα επανεξεταστεί στο μέλλον". Είναι μήπως δυνατό να προσδιοριστεί περισσότερο το "μέλλον"; Ως Έλληνες είμαστε κατά πλειοψηφία Χριστιανοί (Ορθόδοξοι) και (επομένως) προσδοκούμε τη 2α Παρουσία. Μήπως η κυβέρνηση μας εννοεί τότε;  Αλλά αν δεν έχει περισσότερες πληροφορίες για τον χρόνο αυτού του γεγονότος (επειδή ο  Α. Σαμαράς "μιλάει με τον Θεό" όπως έχει πει στο παρελθόν), μήπως πρέπει να γίνει η εξεταστική πιο σύντομα, ώστε να υπάρξουν και ποινικές ευθύνες στα πολιτικά πρόσωπα;

"Ελλάδα μου" που λέει και ο Χάρυ Κλυνν...Μέχρι ν' αλλάξουν τα πράγματα - Καλή Πρωτοχρονιά!





(Οι γελοιογραφίες προέρχονται από τις εφημερίδες "Ποντίκι", "Έθνος", "Καθημερινή", "Real News")

Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Ξένοι επιτηρητές στις τράπεζες: μισθοί, καθήκοντα και αρμοδιότητες / Έκρηξη αριθμού ανεξοφλήρωτων λογαριασμών της ΔΕΗ

Είδηση: Όταν παρουσιάστηκε το σχέδιο της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών είχαμε αναφερθεί στο πως αυτό σήμαινε ότι θα περνούσαν στον έλεγχο των δανειστών μας και στο πως αυτό (σε συνδυασμό με τις επερχόμενες συγχωνεύσεις) θα οδηγήσουν στην αύξηση της ανεργίας στον τραπεζικό κλάδο. Μιας και το σχέδιο έχει προχωρήσει στο στάδιο της εφαρμογής, αξίζει να δούμε την προέλευση των επιτρόπων, το κόστος (που θα μας επιβαρύνει όλους δεδομένου ότι η διαδικασία χρηματοδοτείται με δανεισμό της χώρας και όχι των τραπεζών απευθείας) καθώς και τις αρμοδιότητές τους - πιο αναλυτικά, σε ρεπορτάζ που προέρχεται από την εφημερίδα "Πρώτο Θέμα":





Και για να μην ξεχνιόμαστε... Έκρηξη 60% σε σχέση με πέρυσι έχουν σημειώσει οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στη ΔΕΗ. Αυτό έκανε γνωστό ο κ. Ζερβός μιλώντας στη Βουλή λέγοντας ότι το ύψος τους έχει φτάσει στα 1,2 δισ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό, όπως είπε, ότι οι λογαριασμοί ρεύματος για τους φωτεινούς σηματοδότες στους δρόμους της Αττικής πληρώθηκαν στην ΔΕΗ μετά από 15 χρόνια (52 εκ. ευρώ). Νωρίτερα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ αναφέρθηκε στα στοιχεία ληξιπρόθεσμων οφειλών καταναλωτών προς την επιχείρηση πιστοποιώντας το σοβαρότατο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά εξαιτίας της παρατεταμένης κρίσης. Σύμφωνα με αυτά, παρατηρείται αύξηση 60% των ληξιπρόθεσμων οφειλών των καταναλωτών χαμηλής τάσης σε σχέση με την περασμένη χρονιά».

Πρέπει δε, να τονιστεί, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, ότι οι διακοπές ρεύματος στη χαμηλή τάση για απλήρωτους λογαριασμούς διαμορφώθηκαν τον Οκτώβριο σε 38.717 από 19.946. Τα χρέη μόνο των καταναλωτών της χαμηλής τάσης τον Σεπτέμβριο του 2012 ήταν 696 εκατ. ευρώ, ενώ το Νοέμβριο του 2011 αυτά ήταν 388 εκατ. ευρώ. Στοιχεία που αποτυπώνουν ανάγλυφα την οικονομική δυσκολία των νοικοκυριών να πληρώσουν το ρεύμα. Αναφορικά με το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο, ο κ. Ζερβός τόνισε ότι δεν θα υπάρξει κάποια αύξηση ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο διεύρυνσής του. Σε αυτό είναι ενταγμένοι 300.000 άνθρωποι μεταξύ των οποίων συμπολίτες μας με ετήσιο εισόδημα μικρότερο των 12.000 ευρώ, μακροχρόνια άνεργοι, πολύτεκνοι και ΑΜΕΑ.

Και η απάντηση της ΔΕΗ (και της κυβέρνησης που την ελέγχει) σ' όλα αυτά; Νέες, μεγάλες αυξήσεις...Με άλλα λόγια μηδενική επαφή με το περιβάλλον αλλά και την κοινωνία και με το Μνημόνιο να χρησιμοποιείται για πολλοστή φορά ως δικαιολογία για οτιδήποτε συμβαίνει στην χώρα μας...

Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Ανασκόπηση της χρονιάς που μας πέρασε - οι ειδήσεις που πέρασαν στα "ψιλά"

Φίλες και φίλοι - είθισται - τέτοιες μέρες να γίνεται μια ανασκόπηση των ειδήσεων της χρονιάς που μας πέρασε. Ακολουθώντας λοιπόν την "παράδοση" θα κάνουμε κι εμείς μια τέτοια ανασκόπηση, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον μας σε ειδήσεις που ακούστηκαν λιγότερο απ' όσο έπρεπε, κατά την ταπεινή μας άποψη πάντα.

Έτσι λοιπόν, τον Γενάρη είχαμε το προσχέδιο για την νέα ευρωσυνθήκη, η οποία θα σημάνει και το επόμενο βήμα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ένα θέμα που λίγο ακούστηκε και λιγότερο απασχόλησε. Τον ίδιο μήνα παρουσιάστηκε το τελικό σχέδιο για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, και οι υπερεξουσίες που αυτό αποκτούσε σε ό,τι κινείται, πετάει και υπάρχει εντός της ελληνικής επικράτειας (αν νομίζετε ότι υπερβάλουμε διαβάστε εδώ).

Ο Φλεβάρης, πέραν την ψήφιση του 2ου Μνημονίου (σχόλια και παραλειπόμενα υπάρχουν εδώ), είχε και εξελίξεις για τις Γερμανικές αποζημιώσεις στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.  Μια απόφαση που ανάλογα με το ποια πλευρά την διαβάζεις, είχε και θετικές και αρνητικές πλευρές. Το 2ο θέμα το οποίο πέρασε χωρίς να κινήσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ήταν η παρουσίαση του σχεδίου "Ήλιος" και ο καθορισμός λειτουργίας της κύριας εταιρείας και των θυγατρικών της.

Τον Μάρτιο είχαμε καθοριστικές εξελίξεις σε διάφορα θέματα - πέραν του PSI και των σοβαρών επιπτώσεών του στ' ασφαλιστικά ταμεία - αλλά η τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος από τον Γ. Παπακωνσταντίνου τις ημέρες πριν καταφύγει η χώρα μας στο Μνημόνιο, δεν καλύφθηκε από τον τύπο παρά την εισαγγελική παρέμβαση που έγινε. Την ίδια τύχη είχαν και οι πρώτες συζητήσεις για το μέλλον της έκτασης στο Ελληνικό. Το ιστολόγιό μας την ίδια περίοδο έκανε ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα στους ληστρικούς δανεισμούς της χώρας μας που αξίζει να το βρείτε εδώ.

Ο Απρίλιος ήταν ένας μήνας που οι επιπτώσεις των Μνημονίων άρχισαν να γίνονται ορατές στην καθημερινότητά μας - δια γυμνού οφθαλμού. Τις σημειώσαμε εδώ όσο αφορά την υγεία, την παιδεία και την κοινωνική πρόνοια. Τον ίδιο μήνα είχαμε και τις πρώτες προσφυγές ενάντια στο κούρεμα των ομολόγων, το αποτέλεσμα των οποίων - ιδιαίτερα καθοριστικό όπως εξηγούμε σε ανάρτησή μας - ακόμα αναμένουμε.

Ο πέμπτος μήνας του χρόνου  είχε εκλογές - και πέραν του αφιερώματός μας στις νύχτες εκλογικής αγωνίας και του σχολιασμού του αποτελέσματός - αλλά και το σπάσιμο του επίσημου φράγματος του ενός εκατομμυρίου ανέργων. Οι επιπτώσεις του Μνημονίου έγιναν ορατές και στις τιμές των ακινήτων. Η έκπληξη του μήνα πάντως ήρθε από το ΣΕΒ που πρότεινε την κατάργηση της μείωσης των μισθών (το αν το εννοούσε βέβαια ήταν άλλο θέμα).

Ο Ιούνιος είχε πάλι εκλογές, και ενώ οι δημοσκοπήσεις παραποιούνταν σε Κυριακάτικες εφημερίδες,   τα σκάνδαλα συνεχίζονται με την "Αλουμίνιον Α.Ε." του κ. Μυτιληναίου να πριμοδοτείται σκανδαλωδώς εις βάρος όλων μας. Και παράλληλα η ΤτΕ συνέχιζε το "εθνικό" της έργο, εις βάρος των αποθεματικών των ασφαλιστικών μας ταμείων (και όχι μόνο).

Ο Ιούλιος μας έφερε την είδηση ότι η προαναγγελθείσα (από ΝΔ / ΠΑΣΟΚ / ΔΗΜΑΡ) "επαναδιαπραγμάτευση" του Μνημονίου θα γίνει στο "μέλλον", Αυτό που ξεκίνησε να γίνεται τον μήνα εκείνο ήταν η συνέχιση των πατροπαράδοτων "ρουσφετιών"  και το παράθυρο που άνοιξε, για να κριθεί αντι-συνταγματική οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση στους μισθούς του Δημοσίου από το ΣτΕ.

Τον κατ-εξοχήν μήνα διακοπών τον Αύγουστο, είχαμε αύξηση του κύματος ρατσιστικών επιθέσεων (ξεχνώντας ότι εμείς ως λαός υποφέραμε στο παρελθόν από ανάλογες πρακτικές όπως φαίνεται στο σχετικό αφιέρωμά μας) και την είδηση ότι έρχεται απελευθέρωση των πλειστηριασμών ακινήτων σε περίπτωση ύπαρξης μη καταβολής δανειακών δόσεων. Την ίδια στιγμή είχαμε το χαμηλότερο αριθμό πρόσληψης δασκάλων και καθηγητών στα μεταπολιτευτικά χρονικά.

Ο Σεπτέμβρης ήρθε και μας έφερε ειδήσεις για όσους έχουν δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο (λόγω του σχετικού πανευρωπαϊκού σκανδάλου) αλλά και για τις επιπτώσεις που θα έχει στο ΙΚΑ η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης. Συζητήσαμε επίσης το κατά πόσο είναι αδιέξοδο το πλαίσιο διαπραγμάτευσης με την τρόικα και τη σχέση της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ με την λαθρομετανάστευση στην χώρα μας...

Τον Οκτώβριο παρουσιάσαμε για τη θυσία ενός τεράστιου χρηματικού ποσού προς όφελος διαφόρων μεγαλοεργολάβων (διαβάστε εδώ αναλυτικά), μιλήσαμε για την επίσκεψη της Άγγελας Μέρκελ στην χώρα μας και παρουσιάσαμε τις δυσμενείς, επερχόμενες αλλαγές στις παροχές υγείας και το πως υπάρχει κίνδυνος να βρεθούν 20000 τραπεζοϋπάλληλοι στο δρόμο.

Ο Νοέμβρης είχε την ψήφιση του Προϋπολογισμού και του Μνημονίου στην Βουλή, αλλά και άσχημα νέα για όσους έχουν καταναλωτικά δάνεια στην χώρα μας.

Ο μήνας που διανύουμε τέλος είχε σωρεία ενδιαφέροντων θεμάτων: ξεκινώντας με την αποκάλυψης για τη συνέχιση πρακτικών περασμένων δεκαετιών για τη στελέχωση του Δημοσίου, περνώντας στις πιθανές αλλαγές στον εκλογικό νόμο και καταλήγοντας στις προτεινόμενες αλλαγές στο ωράριο των καταστημάτων, είχαμε και έχουμε πολλά για ν' ασχοληθούμε...

Όπως και να έχει - το 2013 αναμένεται εξίσου "γεμάτο" - εμείς θα είμαστε εδώ για να τα κουβεντιάζουμε όλα...


Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Έρχεται το τέλος του κοινοβουλευτισμού στην χώρα μας;

Σαν ιστολόγιο είναι σαφέστατο ότι μας αρέσει οι αναρτήσεις μας να διαβάζονται  και να διαδίδονται από πολλούς - αν δεν μας ενδιέφερε αυτό δε θα το δημιουργούσαμε εξαρχής. Γι' αυτό πολλές φορές ερχόμαστε σε δύσκολη θέση, όταν θα πρέπει να επιμείνουμε σε ζητήματα και θέματα τα οποία είναι "δύσκολα", "αντιδημοφιλή" ή ακόμα και "περιορισμένου ενδιαφέροντος". Ένα τέτοιο θέμα είναι και το σημερινό - αυτό της λειτουργίας της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας.

Η Βουλή έχει απαξιωθεί, εσκεμμένα, εδώ και καιρό. Οι "προσεκτικές" κινήσεις των κυβερνώντων εδώ και πολλά χρόνια, τα πολιτικά σκάνδαλα και η βιομηχανία παραγωγής νομοσχεδίων προς όφελος ορισμένων, εξυπηρέτησε εν πολλοίς, αυτό το στόχο. Έτσι σιγά-σιγά φτάσαμε στο σήμερα, όπου ο μόνος της ρόλος είναι η ψήφιση Μνημονίων και "διεθνών" συνθηκών - για όλα τα υπόλοιπα αρκούν οι υπογραφές των μελών του υπουργικού συμβουλίου.

Το θέμα βέβαια παραείναι σοβαρό. Όταν σε μια δημοκρατία που δοκιμάζεται οι παρακάμψεις στο νομοθετικό έργο αποτελούν τον κανόνα και όχι την εξαίρεση, αυτό πρέπει ν' αποτελέσει λόγο όχι μόνο προβληματισμού αλλά και εξέγερσης (ειρηνικής πάντα για να μην παρεξηγούμαστε). Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να επιτρέψουμε ως κοινωνία στην ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ κυβέρνηση, να αγνοεί επιδεικτικά το κοινοβούλιο και το Σύνταγμα.

Για να φτάσουμε στο σήμερα και να τα έχουμε και τα δύο χύθηκε πολύ αίμα και χάθηκαν πολλοί άνθρωποι. Γι' αυτό επιβάλλεται να τα υπερασπιστούμε...Το θέμα βέβαια παρότι υπαρκτό είναι ενοχλητικό για όλους. Για όλους εμάς, γιατί μας επιτάσσει να κάνουμε κάτι. Για την κυβέρνηση γιατί της υπενθυμίζει το πως ΠΡΕΠΕΙ να λειτουργούν τα πράγματα. Και τα ΜΜΕ γιατί τα υποχρεώνει να λειτουργήσουν ως "ελεγκτές" της εξουσίας.

Έτσι όλοι (μας) προτιμούν να το παρακάμπτουν και να συνεχίσουν να λειτουργούν "ανέμελα", με ελάχιστες εξαιρέσεις. Σ' αυτές ανήκουν οι εφημερίδες "Real News" και "Εφημερίδα των Συντακτών" που ασχολήθηκαν με το θέμα και από τις οποίες αναδημοσιεύουμε δύο άρθρα...Δε διαφέρουν πολύ τα όσα αναφέρονται, αλλά αξίζει να διαβαστούν...(για καλύτερη ανάγνωση μπορείτε να κάνετε δεξί κλικ πάνω στις φωτογραφίες και "Αποθήκευση ως..." στην τοποθεσία που σκληρού που επιθυμείτε ν' αποθηκευτούν τ' αρχεία).



Πάντως και όσο αφορά το Σύνταγμα, υπάρχει και η άποψη ότι τα πράγματα ήταν στραβά εξ' αρχής...(απόσπασμα από την θεατρική παράσταση "Το Μεγάλο μας Τσίρκο").

Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Πως χάθηκε η ευρωπαϊκη χρηματοδότηση για την καταστροφή στην Χίο / "Πονηρές" αλλαγές στο επερχόμενο φορολογικό νομοσχέδιο

Είδηση: Επειδή τα χρήματα περισσεύουν στην Ελλάδα, γιατί να καταλήξουμε να ζητάμε από την Ε.Ε. και μας περάσουν για "κακομοίρηδες"; Έτσι οι κυβερνώντες, άφησαν να παρέλθει το χρονικό όριο για την υποβολή αιτήματος στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης και έχασαν την δυνατότητα οικονομικής βοήθειας στους πυρόπληκτους κατοίκους και καλλιεργητές μαστιχόδεντρων της Χίου!
Την απίστευτη αυτή αποκάλυψη έκανε ο ίδιος ο Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Γιοχάνες Χαν μετά από σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκου Χουντή.  Ο αρμόδιος Επίτροπος για τα διαρθρωτικά ταμεία κ. Χαν ήταν αποστομωτικός για την ελληνική αδράνεια : «Οι αιτήσεις για οικονομική ενίσχυση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης πρέπει να υποβάλλονται στην Επιτροπή από τις εθνικές αρχές της πληγείσας χώρας εντός δέκα εβδομάδων από την ημερομηνία καταγραφής της πρώτης ζημιάς. Η Επιτροπή δεν μπορεί να ενεργοποιήσει το Ταμείο με δική της πρωτοβουλία. Αν οι πυρκαγιές στη Χίο ξεκίνησαν στις 18 Αυγούστου, η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης πρέπει να είναι η 27η Οκτωβρίου. Η Επιτροπή δεν έχει λάβει αίτηση από την Ελλάδα σχετικά με τις πυρκαγιές στη Χίο· ωστόσο, η παράταση της προθεσμίας δεν είναι δυνατή».

Μάλιστα, ο κ. Χαν σημείωσε, ότι από τη σύσταση του Ταμείου Αλληλεγγύης το 2002, τρεις επιδοτήσεις έχουν καταβληθεί για καταστροφές σε απομακρυσμένες ή απομονωμένες περιοχές, όπως οι νησιωτικές και οι εξόχως απόκεντρες: Γαλλία/ Ρεϋνιόν (κυκλώνας Gamède 2007, οικονομική ενίσχυση 5 290 εκατομμύρια ευρώ), Γαλλία/Μαρτινίκα (τροπική καταιγίδα Dean 2007, 12 780 εκατομμύρια ευρώ), Πορτογαλία/Μαδέρα (πλημμύρες 2010,31 256 εκατομμύρια ευρώ).
Μία άλλη αίτηση από την Ισπανία σχετικά με τις καταστροφικές πυρκαγιές στα Κανάρια νησιά βρίσκεται επί του παρόντος υπό αξιολόγηση, πρόσθεσε ο κ. Χαν. Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την απάντηση της Κομισιόν, ο κ. Χουντής επικρίνει την ελληνική κυβέρνηση και εκτιμά ότι η απάντηση του Επίτροπου την «εκθέτει ανεπανόρθωτα». Σε κοινή δήλωση προχώρησαν ο Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, κ. Γιάννης Μανιάτης και ο Βουλευτής Χίου του ΠΑΣΟΚ, κ. Κώστας Τριαντάφυλλου, αντιδρώντας στην μη ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης για τη Χίο. «Είναι ανεξήγητη η ολιγωρία του Υπουργείου Ανάπτυξης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, στο θέμα της μη υποβολής της αίτησης προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η Χίος από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της ανακήρυξης της Χίου σε πυρόπληκτη περιοχή. Από τον Αύγουστο, αμέσως μετά την πυρκαγιά, εξετάσαμε τη δυνατότητα ενεργοποίησης του Ταμείου Αλληλεγγύης για τη χρηματοδότηση της αποκατάστασης των καταστροφών που υπέστη η Χίος από τη μεγάλη φωτιά.
Κατόπιν συσκέψεως με το Γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην Αθήνα, υπογραμμίσαμε τη δυνατότητα παροχής βοήθειας από τους εταίρους μας, υπό την απαρέγκλιτη προϋπόθεση όμως, ότι το αίτημα της Ελληνικής Κυβέρνησης θα κατατίθετο μέσα σε ένα προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα (δέκα εβδομάδων). Δυστυχώς, αυτό δεν έγινε και χάσαμε την προθεσμία κατάθεσης του αιτήματος για να λάβει το νησί τη χρηματοδότηση. Το Υπουργείο Ανάπτυξης απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις μας, αναφέρει ότι το «συμβάν είναι τοπικού χαρακτήρα και εμπίπτει στην ευθύνη των Εθνικών Αρχών».

Όπως είναι γνωστό, οι επιδοτήσεις του Ταμείου Αλληλεγγύης αφορούν συγκεκριμένες περιπτώσεις αποκατάστασης. Σταθμίζονται, ωστόσο, όπως προβλέπει και ο κανονισμός του Ταμείου, τόσο οι μακροχρόνιες επιπτώσεις στην παραγωγή και την οικονομία μίας περιοχής όσο όμως και ο νησιωτικός της χαρακτήρας. Για αυτόν τον λόγο η Ελλάδα έλαβε χρηματοδότηση για τις πλημμύρες του Έβρου το 2005 με 9.3 εκ €, καθώς επίσης και η Ισπανία, Γαλλία και Πορτογαλία για αντίστοιχες καταστροφές σε νησιά τους. Το Υπουργείο Ανάπτυξης είναι αποκλειστικά υπεύθυνο για αυτή τη δυσμενή εξέλιξη, την οποία δεν μπορεί να αποδεχθεί η κοινωνία της Χίου. Καταθέτουμε επίκαιρη ερώτηση και αναμένουμε την άμεση αντίδραση της Κυβέρνησης, προκειμένου να διορθωθεί το σφάλμα».

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Δυο αλλαγές που περιλαμβάνονται στα ψιλά του νέου φορολογικού νομοσχεδίου διαφοροποιούν σημαντικά τη φορολογική επιβάρυνση για εκατομμύρια φορολογουμένους, ενώ αποσκοπούν και στο να γίνει ένα ακόμη βήμα για την οικοδόμηση του νέου περιουσιολογίου.

Η πρώτη είναι η υποχρεωτική υποβολή φορολογικής δήλωσης από όλους τους πολίτες ηλικίας 18 ετών και άνω και η δεύτερη είναι η υποχρέωση αναγραφής στη φορολογική δήλωση όλων των εισοδημάτων που έχει αποκτήσει ο φορολογούμενος, ακόμη και αυτών που έχουν φορολογηθεί ή έχουν απαλλαγεί νόμιμα από τη φορολογία. Και οι δυο αλλαγές, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, έχουν διπλό στόχο. Από τη μια, τον περιορισμό της φοροδιαφυγής που γίνεται μέσω απόκρυψης περιουσιακών στοιχείων σε νέους αλλά και ηλικιωμένους χαμηλοσυνταξιούχους φορολογούμενους και, από την άλλη, την ουσιαστική διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την αύξηση των φορολογικών εσόδων μέσω της επέκτασης της έκτακτης εισφοράς «αλληλεγγύης» στα εισοδήματα κυρίως από τόκους που εισπράττουν οι φορολογούμενοι.

Ας δούμε όμως τι σημαίνουν οι δυο παραπάνω αλλαγές:
• Υποχρεωτική υποβολή φορολογικής δήλωσης από όλους τους φορολογούμενους άνω των 18 ετών. Η διάταξη αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΟΙΚ, στοχεύει στο να καταγραφούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τα εισοδήματα των φορολογούμενων που κρύβονται στο όνομα νέων φορολογούμενων (π.χ. παιδιά του φορολογούμενου που φοροδιαφεύγει) ή σε ηλικιωμένους (π.χ. υπερήλικες γονείς). Να σημειωθεί ότι με την υφιστάμενη φορολογική νομοθεσία όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω των 3.000 ευρώ δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν φορολογική δήλωση. Ωστόσο, μπορεί να έχουν στο όνομά τους μεγάλες καταθέσεις που προέρχονται από άλλους φορολογούμενους οι οποίες μπορεί να είναι προϊόν φοροδιαφυγής. Με την υποχρέωση υποβολής της φορολογικής δήλωσης, τα ποσά των τόκων που εισπράττονται και κάθε είδους άλλο εισόδημα θα έρθουν στην επιφάνεια και θα είναι συστατικό του νέου περιουσιολογίου που έχει εξαγγείλει το ΥΠΟΙΚ ενώ θα είναι στη διάθεση των ελεγκτικών αρχών για τη διενέργεια πιο αποτελεσματικών φορολογικών ελέγχων.
• Δήλωση όλων των εισοδημάτων στη φορολογική δήλωση. Οι φορολογούμενοι μέχρι σήμερα είχαν τη δυνατότητα και όχι την υποχρέωση να αναγράψουν στη φορολογική τους δήλωση, και συγκεκριμένα στον κωδικό 659, το εισόδημα που απέκτησαν το οποίο όμως είτε φορολογήθηκε και εξαντλήθηκε με τη φορολόγηση αυτήν η φορολογική υποχρέωση είτε απαλλάχθηκε νόμιμα από τη φορολογία. Η χρησιμότητα αυτού του κωδικού ήταν η οικοδόμηση ενός «κουμπαρά» από τον φορολογούμενο προκειμένου να τον χρησιμοποιήσει στην περίπτωση που ήθελε να δικαιολογήσει τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων ή τεκμήρια διαβίωσης. Συνήθως από τους φορολογούμενους αναγράφονταν σε αυτούς τους κωδικούς τα ποσά από τόκους καταθέσεων και πάσης φύσεως χρηματοοικονομικά προϊόντα, οι αμοιβές από συμμετοχή σε Δ.Σ. ανωνύμων εταιρειών, τα ποσά από μερίσματα Α.Ε. κ.ά. Ωστόσο, οι περισσότεροι από τους φορολογούμενους δεν τα ανέγραφαν, προκειμένου να αποφύγουν τη φορολόγησή τους με την έκτακτη εισφορά, η οποία επιβάλλεται σε όλο το εισόδημα, πλην των αποζημιώσεων απόλυσης και των εφάπαξ, για τα οποία έχει προβλεφθεί ειδικός κωδικός στη φορολογική δήλωση. Με την υποχρέωση αναγραφής όλων των εισοδημάτων στη δήλωση, η έκτακτη εισφορά θα επιβάλλεται και σε αυτά τα εισοδήματα και θα αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα. Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος είχε εισόδημα 19.800 ευρώ χωρίς τους τόκους καταθέσεων, ύψους 400 ευρώ, που εισέπραξε. Κλήθηκε να πληρώσει έκτακτη εισφορά 1% ή 198 ευρώ (ο συντελεστής της εισφοράς είναι 1% για εισόδημα από 12.000 έως 20.000 ευρώ). Με την αναγραφή των τόκων ο φορολογούμενος θα πληρώσει έκτακτη εισφορά για 20.200 ευρώ, δηλαδή 404 ευρώ ή 206 ευρώ περισσότερα (ο συντελεστής της εισφοράς για εισόδημα 20.000 έως 50.000 ευρώ είναι 2%, για εισόδημα από 50.000 έως 100.000 ευρώ είναι 3% και για εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ είναι 4%). Στη φορολογική δήλωση, εκτός από το εισόδημα από τόκους ή αμοιβές Δ.Σ., οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αναγράψουν και τον φόρο που έχουν ήδη καταβάλει για αυτό το εισόδημα.

Πηγές ειδήσεων: "Ναυτεμπορική".

Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Ένα Χριστουγεννιάτικο διήγημα (το Χριστόψωμο του Α. Παπαδιαμάντη)

Παραμονή των Χριστουγέννων σήμερα - Φέτος θα πρωτοτυπήσουμε και αντί για τα Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα (τα οποία παρέα με αστείες γελοιογραφίες μπορείτε να βρείτε εδώ) σας έχουμε το Χριστουγεννιάτικο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη "το Χριστόψωμο". Ηθογραφικό και προερχόμενο από μια άλλη εποχή, αρκετό να μας βοηθήσει να ξεφύγουμε από την μιζέρια της εποχής μας...Καλά Χριστούγεννα!
Μεταξύ των πολλών δημωδών τύπων, τους οποίους θα έχωσι να εκμεταλλευθώσιν οι μέλλοντες διηγηματογράφοι μας, διαπρεπή κατέχει θέσιν η κακή πενθερά, ως και η κακή μητρυιά. Περί μητρυιάς άλλωστε θα αποπειραθώ να διαλάβω τινά, προς εποικοδόμησιν των αναγνωστών μου.  Περί μιας κακής πενθεράς σήμερον ο λόγος.
Εις τι έπταιεν η ατυχής νέα Διαλεχτή, ούτως ωνομάζετο, θυγάτηρ του Κασσανδρέως μπάρμπα Μανώλη, μεταναστεύσαντος κατά την Ελληνικήν Επανάστασιν εις μίαν των νήσων του Αιγαίου.  Εις τι έπταιεν αν ήτο στείρα και άτεκνος;
Είχε νυμφευθή προ επταετίας, έκτοτε δις μετέβη εις τα λουτρά της Αιδηψού, πεντάκις τής έδωκαν να πίη διάφορα τελεσιουργά βότανα, εις μάτην, η γη έμενεν  άγονος. Δύο ή τρεις γύφτισσαι τής έδωκαν να φορέση περίαπτα θαυματουργά περί τας μασχάλας, ειπούσαι αυτή, ότι τούτο ήτο το μόνον μέσον, όπως γεννήση, και μάλιστα υιόν. Τέλος καλόγηρός τις Σιναΐτης τη εδώρησεν ηγιασμένον κομβολόγιον, ειπών αυτή να το βαπτίζη και να πίνη το ύδωρ. Τα πάντα μάταια. Επί τέλους με την απελπισίαν ήλθε και η ανάπαυσις της συνειδήσεως, και δεν ενόμιζεν εαυτήν ένοχον. Το αυτό όμως δεν εφρόνει και η γραία Καντάκαινα, η πενθερά της, ήτις επέρριπτεν εις την νύμφην αυτής το σφάλμα της μη αποκτήσεως εγγόνου διά το γήρας της. 
Είναι αληθές, ότι ο σύζυγος της Διαλεχτής ήτο το μόνον τέκνον της γραίας ταύτης, και ούτος δε συνεμερίζετο την πρόληψιν της μητρός του εναντίον της συμβίας αυτού. Αν δεν τω εγέννα η σύζυγός του, η γενεά εχάνετο. Περίεργον, δε, ότι πας Ελλην της εποχής μας ιερώτατον θεωρεί χρέος και υπερτάτην ανάγκην την διαιώνισιν του γένους του.

Εκάστοτε, οσάκις ο υιός της επέστρεφεν εκ του ταξιδίου του, διότι είχε βρατσέραν, και ήτο τολμηρότατος εις την ακτοπλοΐαν, η γραία Καντάκαινα ήρχετο εις προϋπάντησιν αυτού, τον ωδήγει εις τον οικίσκον της, τον εδιάβαζε, τον εκατήχει, του έβαζε μαναφούκια, και ούτω τον προέπεμπε παρά τη γυναικί αυτού. Και δεν έλεγε τα ελαττώματά της, αλλά τα αυγάτιζε, δεν ήτο μόνο «μαρμάρα», τουτέστι στείρα η νύμφη της, τούτο δεν ήρκει, αλλ' ήτο άπαστρη, απασσάλωτη,  ξετσίπωτη κλπ. Όλα τα είχεν, «η ποίσα, η δείξα, η άκληρη». Ο καπετάν Καντάκης, φλομωμένος, θαλασσοπνιγμένος, τα ήκουεν όλα αυτά, η φαντασία του εφούσκωνεν, εξερχόμενος είτα συνήντα τους συναδέλφους του ναυτικούς, ήρχιζαν τα καλώς ώρισες, καλώς σας ηύρα, έπινεν επτά ή οκτώ ρώμια, και με τριπλήν σκοτοδίνην, την εκ της θαλάσσης, την εκ της γυναικείας διαβολής και την εκ των ποτών, εισήρχετο οίκαδε και βάρβαροι σκηναί συνέβαινον τότε μεταξύ αυτού και της συζύγου του.

Ούτως είχον τα πράγματα μέχρι της παραμονής των Χριστουγέννων του έτους 186... Ο καπετάν Καντάκης προ πέντε ημερών είχε πλεύσει με την βρατσέραν του εις την απέναντι νήσον με φορτίον αμνών και ερίφων, και ήλπιζεν, ότι θα εώρταζε τα Χριστούγεννα εις την οικίαν του. Αλλά τον λογαριασμόν τον έκαμνεν άνευ του ξενοδόχου, δηλ. άνευ του Βορρά, όστις εφύσησεν αιφνιδίως άγριος και έκλεισαν όλα τα πλοία εις τους όρμους, όπου ευρέθησαν.
Είπομεν όμως, ότι ο καπετάν Καντάκης ήτο τολμηρός περί την ακτοπλοΐαν. Περί την εσπέραν της παραμονής των Χριστουγέννων ο άνεμος εμετριάσθη ολίγον, αλλ' ουχ ήττον εξηκολούθει να πνέη. Το μεσονύκτιον πάλιν εδυνάμωσε.  Τινές ναυτικοί εν τη αγορά εστοιχημάτιζον, ότι, αφού κατέπεσεν ο Βορράς, ο καπετάν Καντάκης θα έφθανε περί το μεσονύκτιον. Η σύζυγός του όμως δεν ήτο εκεί να τους ακούση και δεν τον επερίμενεν. Αύτη εδέχθη μόνο περί την εσπέραν την επίσκεψιν της πενθεράς της, ασυνήθως φιλόφρονος και μηδιώσης, ήτις τη ευχήθη το απαραίτητον «καλό δέξιμο», και διά χιλιοστήν φορά το στερεότυπον «μ' έναν καλό γυιό».

Και ου μόνον, τούτο, αλλά τη προσέφερε και εν χριστόψωμο. 
- Το ζύμωσα μοναχή μου, είπεν η θειά Καντάκαινα, με γεια να το φας.

- Θα το φυλάξω ως τα Φώτα, διά ν' αγιασθή, παρετήρησεν η νύμφη.

- Οχι, όχι, είπε μετ' αλλοκότου σπουδής η γραία, το δικό της φυλάει η κάθε
μια νοικοκυρά διά τα Φώτα, το πεσκέσι τρώγεται.

- Καλά, απήντησεν ηρέμα η Διαλεχτή, του λόγου σου ξέρεις καλλίτερα.

Η Διαλεχτή ήτο αγαθωτάτης ψυχής νέα, ουδέποτε ηδύνατο να φαντασθή ή να υποπτεύση κακό τι. «Πώς τώπαθε η πεθερά μου και μου έφερε χριστόψωμο», είπε μόνον καθ' εαυτήν, και αφού απήλθεν η γραία εκλείσθη εις την οικίαν της και εκοιμήθη μετά τινος δεκαετούς παιδίσκης γειτονοπούλας, ήτις τη έκανε συντροφίαν, οσάκις έλειπεν ο σύζυγός της. Η Διαλεχτή εκοιμήθη πολύ ενωρίς, διότι σκοπόν είχε να υπάγη εις την εκκλησίαν περί το μεσονύκτιον.
Ο ναός δε του Αγίου Νικολάου μόλις απείχε πεντήκοντα βήματα από της οικίας της.  Περί το μεσονύκτιον εσήμαναν παρατεταμένως οι κώδωνες. Η Διαλεχτή ηγέρθη, ενεδύθη και απήλθεν εις την εκκλησίαν. Η παρακοιμωμένη αυτή κόρη ήτο συμπεφωνημένον, ότι μόνον μέχρι ου σημάνη ο όρθρος θα έμενε μετ' αυτής, όθεν αφυπνίσασα αυτήν την ωδήγησε πλησίον των αδελφών της. Αι δύο οικίαι εχωρίζοντο διά τοίχου κοινού.
Η Διαλεχτή ανήλθεν εις τον γυναικωνίτην του ναού, αλλά μόλις παρήλθεν ημίσεια ώρα και γυνή τις πτωχή και χωλή δυστυχής, ήτις υπηρέτει ως νεωκόρος της εκκλησίας, ελθούσα τη λέγει εις το ους.

- Δόσε μου το κλειδί, ήλθε ο άντρας σου.

- Ο άντρας μου! ανεφώνησεν η Διαλεχτή έκπληκτος.

Και αντί να δώση το κλειδί έσπευσε να καταβή η ιδία.

Ελθούσα εις την κλίμακα της οικίας, βλέπει τον σύζυγόν της κατάβρεκτον, αποστάζοντα ύδωρ και αφρόν.

- Είναι μισοπνιγμένος, είπε μορμυρίζων ούτος, αλλά δεν είναι τίποτε. Αντί να το ρίξωμε έξω, το καθίσαμε στα ρηχά.

- Πέσατε έξω; ανέκραξεν η Διαλεχτή.

- Oχι, δεν είναι σου λέω τίποτε. Η βρατσέρα είναι σίγουρη, με δυο άγκουρες αραγμένη και καθισμένη.

- Θέλεις ν' ανάψω φωτιά;

- Αναψε και δόσε μου ν' αλλάξω.

Η Διαλεχτή εξήγαγε εκ του κιβωτίου ενδύματα διά τον σύζυγόν της και ήναψε πυρ.

- Θέλεις κανένα ζεστό;

- Δεν μ' ωφελεί εμένα το ζεστό, είπεν ο καπετάν Καντάκης. Κρασί να βγάλης.

Η Διαλεχτή εξήγαγεν εκ του βαρελίου οίνον.

- Πώς δεν εφρόντισες να μαγειρεύσης τίποτε; είπε γογγύζων ο ναυτικός.

- Δεν σ' επερίμενα απόψε, απήντησε μετά ταπεινότητος η Διαλεχτή. Κρέας επήρα. Θέλεις να σου ψήσω πριζόλα;
- Βάλε, στα κάρβουνα, και πήγαινε συ στην εκκλησιά σου, είπεν ο καπετάν Καντάκης. Θα έλθω κι εγώ σε λίγο.
Η Διαλεχτή έθεσε το κρέας επί της ανθρακιάς, ήτις εσχηματίσθη ήδη, και ητοιμάζετο να υπακούση εις την διαταγήν του συζύγου της, ήτις ήτο και ιδική της επιθυμία, διότι ήθελε να κοινωνήση.
Σημειωτέον ότι την φράσιν «πήγαινε συ στην εκκλησιά σου» έβαψεν ο Καντάκης διά στρυφνής χροιάς.
- Η μάννα μου δε θα τώμαθε βέβαια ότι ήλθα, παρετήρησεν αύθις ο Καντάκης.

- Εκείνη είναι στην ενορία της, απήντησεν η Διαλεχτή. Θέλεις να της παραγγείλω;

- Παράγγειλέ της να έλθη το πρωί.

Η Διαλεχτή εξήλθεν. Ο Καντάκης την ανεκάλεσεν αίφνης.

- Μα τώρα είναι τρόπος να πας εσύ στην εκκλησιά, και να με αφήσεις μόνον;

- Να μεταλάβω κι έρχομαι, απήντησεν η γυνή.

Ο Καντάκης δεν ετόλμησε ν' αντείπη τι, διότι η απάντησις θα ήτο βλασφημία. Ουχ ήττον όμως την βλασφημίαν ενδιαθέτως την επρόφερεν.

Η Διαλεχτή εφρόντισε να στείλη αγγελιοφόρον προς την πενθεράν της, ένα δωδεκαετή παίδα της αυτής εκείνης γειτονικής οικογενείας, ης η θυγάτηρ εκοιμήθη αφ' εσπέρας πλησίον της, και επέστρεψεν εις τον ναόν.
Ο Καντάκης, όστις επείνα τρομερά, ήρχισε να καταβροχθίζη την πριζόλαν. Καθήμενος οκλαδόν παρά την εστίαν, εβαρύνετο να σηκωθή και ν' ανοίξη το ερμάρι διά να λάβη άρτον, αλλ'  αριστερόθεν αυτού υπεράνω της εστίας επί μικρού σανιδώματος ευρίσκετο το Χριστόψωμον εκείνο, το δώρον της μητρός του προς την νύμφην αυτής. Το έφθασε και το έφαγεν ολόκληρον σχεδόν μετά του οπτού κρέατος

Περί την αυγήν, η Διαλεχτή επέστρεψεν εκ του ναού, αλλ' εύρε την πενθεράν της περιβάλλουσαν διά της ωλένης το μέτωπον του υιού αυτής και γοερώς θρηνούσαν.

Ελθούσα αύτη προ ολίγων στιγμών τον εύρε κοκκαλωμένον και άπνουν. Επάρασα τους οφθαλμούς,  παρετήρησε την απουσίαν του Χριστοψώμου από του σανιδώματος της εστίας, και αμέσως ενόησε τα πάντα. Ο Καντάκης έφαγε το φαρμακωμένο χριστόψωμο, το οποίον η γραία στρίγλα είχε παρασκευάσει διά την νύμφην της.
Ιατροί επιστήμονες δεν υπήρχον εν τη μικρά νήσω. ουδεμία νεκροψία ενεργήθη. Ενομίσθη, ότι ο θάνατος προήλθεν εκ παγώματος συνεπεία του ναυαγίου. Μόνη η γραία Καντάκαινα ήξευρε το αίτιον του θανάτου.
Σημειωτέον, ότι η γραία, συναισθανθείσα και αυτή το έγκλημά της, δεν εμέμφθη την νύμφην της. Αλλά τουναντίον την υπερήσπισε κατά της κακολογίας άλλων. Εάν έζησε και άλλα κατόπιν Χριστούγεννα, η άστοργος πενθερά και ακουσία παιδοκτόνος, δε θα ήτο πολύ ευτυχής εις το γήρας της.




Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Μεγαλώνει (ξανά) το έλλειμμα στο ΙΚΑ / Τουρκική απόβαση στην ελληνική ναυτιλία

Είδηση: Έλλειμμα-ρεκόρ, 777 εκατ. ευρώ, από 109 εκατ. ευρώ το 2012 (αυξημένο κατά 612%)- θα εμφανίσει το ΙΚΑ το 2013. Και για να είναι σε θέση να καταβάλει κανονικά στους συνταξιούχους και στους ασφαλισμένους τις «κουρεμένες» παροχές τις οποίες δικαιούνται (συντάξεις, επιδόματα κ.ά.) θα υποχρεωθεί να δανειστεί το παραπάνω ποσό βάζοντας ως «ενέχυρο» ομόλογα και άλλες κινητές αξίες που κατέχει. Τη διεύρυνση του ελλείμματος -επακόλουθο της κρίσης εσόδων από εισφορές, της αύξησης του αριθμού των συνταξιούχων και της μείωσης της κρατικής επιχορήγησης στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής- προβλέπει ο προϋπολογισμός του ΙΚΑ για τον επόμενο χρόνο.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση το 2013 ο προϋπολογισμός θα έχει οργανικό έλλειμμα 3,487 δισ. ευρώ και μετά την κρατική επιχορήγηση των 2,770 δισ. ευρώ, η διαφορά (717,9 εκατ. ευρώ) θα «καλυφθεί» με επιπλέον ποσό 777 εκατ. ευρώ «που θα προέλθει από την άντληση ειδικής χρηματοδότησης προς κάλυψη του προκύπτοντος ελλείμματος για το 2013» αφήνοντας, λογιστικά και εφόσον επαληθευτούν οι προβλέψεις, πλεόνασμα χρήσης ύψους 38,8 εκατ. ευρώ.
Τα έσοδα από εισφορές μετά τη μείωση των ασφαλισμένων (2.052.000 από 2.211.064 το '11), των μισθών και των ημερών απασχόλησης, υπολογίζονται μειωμένα κατά 5,5%, στα 5,504 δισ. ευρώ (από 5,772 δισ. ευρώ το '12) και φτάνουν στα 5,529 δισ. ευρώ συνυπολογίζοντας τις εξαγορές πλασματικών χρόνων.

Τα συνολικά έσοδα μαζί με τις προβλέψεις για είσπραξη οφειλών, τους κοινωνικούς πόρους την άντληση ρευστού από τράπεζες κ.ά. θα είναι 11,449 δισεκατομμύρια ευρώ, μαζί με (τη μειωμένη κατά 34,5% σε σχέση με το '12) κρατική επιχορήγηση.
Για παροχές προβλέπεται μειωμένο κονδύλι (10,846 δισ. ευρώ έναντι 11,353 δισεκατομμύρια ευρώ το '12) παρά το γεγονός ότι το ΙΚΑ αναμένει νέα αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων, πλην των αναπήρων (όπου εντατικοποιούνται οι έλεγχοι). Προϋπολογίζει, συγκεκριμένα, να καταβάλει 7,925 δισ. ευρώ έναντι 7,700 δισ. ευρώ σε 781.000 συνταξιούχους λόγω γήρατος (έναντι 762.600 φέτος), 1,589 δισ. ευρώ σε 295.000 χήρους και χήρες (έναντι 1,574 δισ. ευρώ σε 293.000 φέτος) και 778,7 εκατ. ευρώ έναντι 810 εκατ. ευρώ σε 119.000 αναπήρους (από 124.400).
761,5 εκατ. ευρώ προβλέπει να εξοικονομήσει το ΙΚΑ από τις παλαιές και τις νέες περικοπές στις συντάξεις, την κατάργηση των δώρων, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και τη μείωση των αναπηρικών συντάξεων.

Μειωμένες κατά 11,1% (200 εκατ. ευρώ έναντι 225 εκατ. ευρώ φέτος) θα είναι οι παροχές ασθενείας σε χρήμα «λόγω του μειωμένου αριθμού των ασφαλισμένων».
Σχόλιο: Αλήθεια, υπάρχει πιθανότατα να καλυφθούν από κάπου τα ελλείμματα του ΙΚΑ; Υπάρχει η πιθανότητα να γίνει κάτι, με την παρούσα κατάσταση; Υπάρχει η πιθανότητα να παταχθεί η εισφοροδιαφυγή χωρίς συγκεκριμένα μέτρα, όταν τέτοιες τακτικές ακολουθούν ως και τα κυβερνητικά κόμματα; Υπάρχει μια στο εκατομμύριο να αλλάξει η κατάσταση σε μια χώρα με ανεργία στο 25%, με τα ομόλογα του ΙΚΑ "κουρεμένα" (με το ζόρι) και με την κυβέρνηση να μην έχει τη διάθεση (και ούτε τα χρήματα πλέον) να τηρήσει τις υποχρεώσεις της; 

Έχουμε μιλήσει δεκάδες φορές ενάντια στα Μνημόνια. Και ο βασικότερος λόγος ήταν ότι έγιναν με στόχο την κάλυψη των δανειστών μας και όχι την πραγματική αλλαγή στην χώρα...Γι' αυτό εξάλλου και όλες οι αλλαγές στο ασφαλιστικό έγιναν (και γίνονται) με στόχο την προσωρινή κάλυψη της τρύπας στα οικονομικά με την είσοδο στον ΕΟΠΥΥ και των υγειών ταμείων - οδηγώντας δηλαδή στον όλεθρο όλους τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και σε παροχές υγείας επιπέδου Ζιμπάμπουε όλους τους ασφαλισμένους. Αλλά το να περιμένει κανείς ενδιαφέρον από κάποιους που καλύπτονται ιδιωτικά από "φίλους" και "υμέτερους" (πρώην εξυπηρετηθέντες) είναι μάλλον πολυτέλεια...

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Διαβάζουμε στην εφημερίδα "Παραπολιτικά" με θέμα την κατάσταση στην ελληνική ναυτιλία και το πως Τούρκοι επιχειρηματίες ενδιαφέρονται να κάνουν "απόβαση". Είπαμε "η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες" αλλά το ζήτημα είναι ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έπρεπε να μας ανησυχεί όλους, κυρίως γιατί κανείς δε θέλει η πρόσβαση στα νησιά μας να ελέγχεται από τους γείτονές μας...



Πηγές ειδήσεων: "Παραπολιτικά", "Ημερησία"

Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Εξελίξεις στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ - Συνέχιση της τακτοποίησης "υμετέρων" / Επαγγελματικό στρατό στην Ελλάδα ζητάει η τρόικα

Και να λοιπόν που "όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν". Δε φτάνει που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την "μείωση" των "ειδικών συμβούλων" από 15 χιλιάδες σε 12, δε φτάνει που σύμφωνα με το κυβερνητικό "Βήμα" στη γενική γραμματεία συντονισμού του κυβερνητικού έργου προβλέπεται να συσταθούν 11 (!!!) θέσεις διευθυντών οι οποίοι μάλιστα εξαιρούνται ΟΛΟΙ από το ενιαίο μισθολόγιο και θα πληρώνονται ΟΛΟΙ με μισθό γενικού γραμματέα, δε φτάνει που το πάρτυ μετους διορισμούς υμετέρων συνεχίζεται στις "ειδικές θέσεις",  έχουμε και την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, να μας καταδεικνύει ότι (μάλλον λόγω χειμώνα) προωθείται κουκούλωμα - και αυτό σε συνέχεια της ανάλογης εξέλιξης που είχε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική του Μνημονίου (εδώ υπάρχουν λεπτομέρειες για το αρχικό αίτημα). 

Έτσι στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, η πλειοψηφία των μελών της (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και Χρυσή Αυγή) αποφάσισε να μην μετατραπεί σε Εξεταστική, διακόπτοντας έτσι την ουσιαστική έρευνα που είχε ξεκινήσει τον περασμένο Νοέμβριο.  Βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ (που ξεκίνησε το όλο θέμα) ετοιμάζει πρόταση για σύσταση εξεταστικής ή προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, θεωρώντας ότι υπάρχουν βαρύτατες πολιτικές και ποινικές ευθύνες για όσους επεξεργάστηκαν ή διαχειρίστηκαν το συγκεκριμένο υλικό. Σε αυτό συνηγορεί και η φράση «είμαστε διατεθειμένοι να φθάσουμε την υπόθεση έως το τέλος» της κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, η οποία έχει αναλάβει τον χειρισμό εκ μέρους του κόμματος. 

Πιο αναλυτικά, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν ότι «πρώτος στόχος είναι να συνεχιστούν οι έρευνες στην επιτροπή Θεσμών. Αν η πλειοψηφία το αρνηθεί τότε θα προχωρήσουμε με συγκεκριμένη πρόταση στην Ολομέλεια για περαιτέρω διερεύνηση. Σε κάθε περίπτωση, το κάθε κόμμα θα αναγκαστεί να δείξει εάν επιθυμεί ή όχι να διαλευκανθεί το σκάνδαλο». 

Με δεδομένο λοιπόν ότι η επιτροπή Θεσμών αρνήθηκε να αναλάβει την εξέταση της υπόθεσης, οι μόνες επιλογές που μένουν στον ΣΥΡΙΖΑ είναι η κατάθεση συγκεκριμένης πρότασης στην Ολομέλεια της Βουλής. Πρόταση που σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται εντός του Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου. 

Τα πρακτικά των συνεδριάσεων της επιτροπής καταδεικνύουν ότι προκύπτουν σημαντικά στοιχεία για την αδιαφανή διαχείριση αυτής της λίστας και για την εξωθεσμική συμπεριφορά προσώπων που άσκησαν εξουσία από ανώτατες θέσεις πολιτικής και υπηρεσιακής ευθύνης. Τα στοιχεία ήδη οδηγούν σε πρόσωπα και γεγονότα που χρήζουν περαιτέρω εξέτασης - που ελπίζουμε να γίνει.

Η στάση της Χ. Αυγής έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Εκ των υστέρων, και μετά το σάλο που ξεσηκώθηκε από την αρνητική ψήφο της στην επιτροπή, τόσο ο εκπρόσωπός της σ' αυτήν όσο και η ίδια η οργάνωση, ανέφεραν ότι καταψηφίστηκε "εκ παραδρομής" και ότι "πάγια θέση της είναι η απόλυτη διαλεύκανση κάθε υπόθεσης μαύρου πολιτικού χρήματος". Βέβαια αυτό δε συνάδει με προηγούμενες (ανάλογες) τοποθέτησης της στην Βουλή και σηκώνει αρκετά συζήτηση με το που είχε το μυαλό του ο βουλευτής της, όταν ψήφιζαν. Μάλλον σε καμία βραδυνή έξοδο (για "ξεμούδιασμα") ή στα γιορτινά ψώνια... Η ουσία είναι οτι η ψήφος δεν αλλάζει και ότι το θέμα θα πάει στην ολομέλεια...

Η εξέλιξη των γεγονότων, με τη δικαστική εμπλοκή της υπόθεσης και την καθυστερημένη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ κατά την οποία ο Γ. Παπακωνσταντίνου αποπέμφθηκε από το κόμμα ως μόνος υπεύθυνος για την υπόθεση λες ο Ε. Βενιζέλος δεν πήρε στα χέρια του τη λίστα κρατώντας την στα συρτάρια τόσο καιρό, δείχνει το πόσο πολύ έχει εμποτίσει η διάθεση συγκάλυψης το πολιτικό μας σύστημα. Κανείς δε δείχνει να έχει τη διάθεση να πάρει ευθύνες - είτε ως άμεσα υπεύθυνος συγκάλυψης, είτε γιατί αλλοίωσε την αρχική λίστα, είτε γιατί καθυστέρησε ν΄ αντιδράσει ή να αποδώσει ευθύνες σ' αυτούς που έφταιξαν.

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Επαγγελματικό στρατό ζητάει η τρόικα για την χώρα μας. Ειδικότερα στην έκθεση που δημοσιοποιήθηκε χθες η Επιτροπή αναφέρεται στη “συνεισφορά των δαπανών της Άμυνας, στη δημοσιονομική προσαρμογή”, σημειώνοντας ότι τη δεκαετία 2000 – 2009, η Ελλάδα είχε σταθερά τις υψηλότερες δαπάνες ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ ανάμεσα στις 27 χώρες της Ε.Ε.
Παρουσιάζει δε το σχέδιο μείωσης των λειτουργικών δαπανών κατά 62% και κατά 41% των μισθών και των συντάξεων των ενόπλων δυνάμεων, για την περίοδο 2009 – 2016, σημειώνοντας ότι περαιτέρω εξορθολογισμός των δαπανών θα μπορούσε να επιτευχθεί, αλλά κάτι τέτοιο θα απαιτούσε την επέκταση της χρήσης των ηλεκτρονικών προμηθειών (e-procurement) και την κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας με τη μετάβαση σε έναν επαγγελματικό στρατό. Βέβαια δεν μας λέει ότι σε καμία χώρα που κατάργησε την υποχρεωτική στράτευση δεν υπήρξε μείωση των εξόδων. Ίσα-ίσα το παράδειγμα των χωρών που ακολούθησαν το διαφορετικό δρόμο, υπήρξε αύξηση ή σταθεροποίηση των εξόδων, με διαφορά ότι τα χρήματα πήγαν για άλλους σκοπούς δηλ. αποστολές στο εξωτερικό ή αγορά οπλισμού. Ένα από τα προβλήματα της χώρας μας, είναι όντως οι αυξημένες αμυντικές δαπάνες, αλλά όχι λόγω των κληρωτών. Είναι λόγω του "αμυντικού μπαράζ αγορών" λόγω της Τουρκίας, λόγω των μιζών και της διαπλοκής κατά την αγορά (και την υποχρεωτική "υποστήριξη" των αμυντικών βιομηχανιών των συμμάχων μας) και λόγω της διασποράς του στρατεύματος σε διάφορα στρατόπεδα για πολιτικούς λόγους (πράγμα που αλλάζει, αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση). 

Αφήστε που η μετατροπή του στρατού σε μισθοφορικό, παρουσιάζει και μια άλλη παράμετρο: ένας στρατός τέτοιος θα είναι πιο "εύκολος" στο να συμμετέχει (με δικά μας έξοδα φυσικά) σε "ειρηνευτικές αποστολές" ανά την υφήλιο, ενώ θα είναι πιο "διαχειρίσιμος" από πάσης φύσεως μορφές εξουσίας σε "ευαίσθητες περιοχές". Και κάτι τέτοιο δεν το χρειαζόμαστε...

Πηγές ειδήσεων: "Ισοτιμία", "Πρώτο Θέμα"

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. : Μπαταξήδες εν δράσει (ή πως τα 2 πρώην κόμματα εξουσίας δίνουν το "καλό" παράδειγμα)

Το θέμα είναι παλαιότερο, αλλά μιας και εξελίξεις δεν υπάρχουν σ' αυτό, αξίζει να δούμε το θέμα των χρεών των δύο πρώην "μεγάλων" κομμάτων, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Νομίζουμε ότι το ρεπορτάζ των "Παραπολιτικών" και του "HotDoc" καταδεικνύουν το γιατί δεν μπορούμε να περιμένουμε να λυθούν τα προβλήματα της χώρας από τους κυβερνώντες: όταν δεν μπορούν να λύσουν τα οικονομικά προβλήματα του οίκου τους (χρωστώντας ακόμα και στους ιδιοκτήτες των κτιρίων που έχουν τα γραφεία τους εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ), πως θα μπορέσουν να βρουν τρόπους να λύσουν της Ελλάδας, χωρίς να καταφεύγουν στους "συνήθεις υπόπτους" δηλ. εμάς; Και το κυριότερο...Δεν είναι δυνατόν σε μια εποχή που οι πάντες "ματώνουν" οικονομικά, να γίνονται χαριστικές ρυθμίσεις προς όφελος αυτών που μας έφεραν εδώ...




Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

"Αξιοζήλευτο" το επίπεδο υγείας στην χώρα μας κατά τον κύριο Στουρνάρα.../ Κρυφές παράμετροι του 3ου Μνημονίου

Αν δεν το γνωρίζατε, το μάθατε σήμερα: Παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια και παρά την ύφεση, στην Ελλάδα διατηρείται το επίπεδο υπηρεσιών στον τομέα της Υγείας! Κι όχι μόνο αυτό, αλλά η επιτυχία των ελληνικών κυβερνήσεων να διατηρήσουν το δείκτη ευημερίας του ελληνικού λαού σε σχέση με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη είναι τόσο μεγάλη, που η Ιρλανδία και η Πορτογαλία ψάχνουν να βρουν με ποιον τρόπο το καταφέραμε για να μας... αντιγράψουν!
Οχι, δεν πρόκειται περί πλάκας. Αυτά ακριβώς είπε ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σήμερα στο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τη διοίκηση, τα οικονομικά και τις πολιτικές υγείας, που οργανώνει η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), στην Αθήνα! Προφανώς, ο υπουργός δεν έχει ακούσει τίποτε για τις αυτοκτονίες. Προφανώς, ήταν αλλού όταν ξεσηκωνόταν ο κόσμος κατά της απαράδεκτης ρύθμισης συνταγογράφησης δραστικής ουσίας -που επέβαλλε η τρόικα διά της τρικομματικής κυβέρνησης- προκειμένου να πλημμυρίσει η ελληνική αγορά με αμφιβόλου ποιότητας ανώνυμα γενόσημα, made in China, India, Israel, Bangladesh, για να θησαυρίζουν οι γερμανικές και ισραηλινές πολυεθνικές, εις βάρος των ζωών μας. Ο κ. Στουρνάρας είδε μονάχα ότι... «διατηρήσαμε το επίπεδο της ευημερίας μας» και όλη η υπόλοιπη Ευρώπη μας ζηλεύει.
Ή αυτό ή μας κοροϊδεύει κατάμουτρα ο κ. Στουρνάρας. Αλλά, για στάσου... υπάρχει κι άλλο ενδεχόμενο. Μήπως μας προετοιμάζει για νέα μέτρα; Αφού, σου λέει, έχουμε επίπεδα ευημερίας που ζηλεύουν οι άλλοι ευρωπαϊκοί λαοί, μήπως πρέπει να κάνει κάτι για να μας τα μειώσει; Ξανά; Ο κ. Στουρνάρας δεν αρκέστηκε σε αυτά. Εβγαλε το γνωστό λογύδριο για τη μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης να πάρει τη δόση και περιέγραψε ένα ειδυλλιακό τοπίο για την Ελλάδα στη μετά-δόση εποχή! Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, με την απόφαση του Εurogroup για εκταμίευση της δόσης των 52,5 δισ. ευρώ, μπαίνει τέλος στα σενάρια εξόδου της χώρας από το ευρώ και προχωρούμε σε συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης και ενίσχυσης της απασχόλησης. Καθώς η χώρα βρίσκεται στο ανώτατο όριο ανεργίας, στοχεύει στην προσέλκυση επενδύσεων για την ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας. Ο στόχος αναμένεται να επιτευχθεί με την εκταμίευση της δόσης, καθώς εξυπηρετείται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η εκταμίευση όμως, έχει και μια ακόμη θετική παράμετρο, σύμφωνα με τον ιδιο: αναμένονται και πρόσθετες χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ύψους 750 εκ. ευρώ, επειδή δεν υπάρχει πλέον ο φόβος εξόδου από το ευρώ, καθώς και η έναρξη των χρηματοδοτήσεων από το ΕΣΠΑ.
Ο κ. Στουρνάρας, συνεχίζοντας -σύμφωνα με τις επιταγές της τρόικας- την επίθεση κατά ενός κλάδου που, όπως αποδεικνύεται με νούμερα, έχει πληρώσει τα σπασμένα της κρίσης περισσότερο από κάθε άλλον, ισχυρίστηκε πως η Υγεία ήταν «ενδεικτικός τομέας σπατάλης, κακοδιαχείρισης και δημιουργίας ελλειμμάτων» και ότι «τώρα γίνεται προσπάθεια διόρθωσης των λαθών 10ετιών». Πρόσθεσε ότι ο ΕΟΠΥΥ χρηματοδοτήθηκε με επιπλέον 100 εκ. ευρώ, όμως για να λειτουργήσει χρειάζεται η ένταξη σε αυτόν όλων των ταμείων.
Την καλύτερη απάντηση στον υπουργό Οικονομίας έδωσε, με στοιχεία που αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά ότι ο κλάδος του φαρμάκου πληρώνει τα σπασμένα της κρίσης περισσότερο από κάθε άλλον, ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρος Τρύφων. Ο κ. Τρύφων υπογράμμισε ότι η φαρμακευτική δαπάνη έχει ήδη μειωθεί κατά 45% σε σχέση με το 2009, ενώ ως το 2014 η μείωση προβλέπεται να φτάσει το 65%!
Ο ίδιος έκανε λόγο για «πολεμικές» συνθήκες λήψης αποφάσεων και εμμονή σε μέτρα όπως η υποχρεωτική συνταγογράφηση με δραστική και υποχρεωτική αντικατάσταση με το φθηνότερο ανώνυμο γενόσημο στο φαρμακείο που συντελούν στην αύξηση της δαπάνης, εκθέτουν αναίτια τη δημόσια υγεία σε κίνδυνο, οδηγούν στη διάλυση του εγχώριου παραγωγικού ιστού. Υπογράμμισε, δε, την ανάγκη για σταθεροποίηση του πλαισίου φαρμακευτικής πολιτικής καθώς επίσης και για εξοικονομήσεις με ταυτόχρονη επαρκή λειτουργία της αγοράς, προστασία της δημόσιας υγείας και διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών, ιδιαίτερα των ασθενέστερων ομάδων.
Από την πλευρά του, ο κοσμήτορας της ΕΣΔΥ Γιάννης Κυριόπουλος, επεσήμανε ότι -αντίθετα με αυτά που ισχυρίζεται ο κ. Στουρνάρας- το επίπεδο υγείας του ελληνικού πληθυσμού έχει υποβαθμιστεί, όπως εκτιμούν οι ίδιοι οι πολίτες, εξαιτίας των δανεισμών, της ανεργίας και του μειωμένου εισοδήματος. Ειδικά το τελευταίο, οδηγεί τους ασθενείς να αναβάλλουν ή να ματαιώνουν αναγκαίες υπηρεσίες υγείας, γιατί δεν υπάρχει το συμπληρωματικό χρήμα που κινούσε τον υγειονομικό τομέα.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) Κ. Φρουζής επισήμανε ότι η φαρμακευτική βιομηχανία προσδοκά τακτοποίηση των οφειλών τουλάχιστον ως το Σεπτέμβριο του 2012 με την εκταμίευση της δόσης, ενώ σημείωσε ότι είναι διατεθειμένη να συμβάλλει στη σταθεροποίηση και αποεπένδυση που παρατηρείται στη χώρα.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, στην ομιλία του, επισήμανε πως ο ΕΟΠΥΥ προήλθε από «διαλυμένους κλάδους υγείας Ταμείων» (πράγμα ψευδές αφού σ' αυτόν ρίχτηκαν συλλήβδην ακόμα και τα "εύπορα" ταμεία τα οποία δεν αντιμετώπιζαν τέτοια προβλήματα), άρα δεν θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν νοικοκυρεμένο οργανισμό (πράγμα που έρχεται σε αντίθεση με τα λεγόμενα του εμπνευστή του έργου κύριου Λοβέρδου αλλά και του ίδιου του κυρίου Σαλμά όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του). Συνέχισε λέγοντας πως πρόκειται για οργανισμό υγείας που έχει και προνοιακό χαρακτήρα, τη στιγμή που η ύφεση έχει ισοπεδώσει τις ασφαλιστικές εισφορές (δεν μας δήλωσε βέβαια το πως η ύφεση έφτασε στον 5ο σερί χρόνο - μήπως φταίνε τα Μνημόνια άραγε;). Τα έσοδά του είναι 4 δισ., από τα 8 που είχαν προϋπολογιστεί. Υπογράμμισε πως οι φορείς παροχής πρωτοβάθμιας υγείας του ΕΟΠΥΥ πρέπει να ενοποιηθούν σε ένα σχηματισμό μαζί με τα κέντρα υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία. Επίσης σημείωσε πως όλοι οι φορείς στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και γι΄ αυτό «χωρίς να ανοίξει μύτη» μειώθηκαν οι φαρμακευτικές δαπάνες κατά 1 δισ. ευρώ.

Μάλλον κάποιοι από τους ομιλητές είχαν τιμήσει την κάβα του μπουφέ της εκδήλωσης και δεν ήξεραν τι έλεγαν ή μας επισκέφτηκαν από το "τρίγωνο του Κολωνακίου" που κατοικοεδρεύουν και δεν ξέρουν τι συμβαίνει στην υπόλοιπη χώρα...

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Το διαβάσαμε στην εφημερίδα "Ποντίκι" και αξίζει να το μεταφέρουμε: "Όποιος διαβάσει με προσοχή το κείμενο της συμφωνίας για την καταβολή των επόμενων δόσεων, που ανακοινώθηκε θα διαπιστώσει, όπως είδαμε και στη σελίδα 4, μια παράγραφο που, από μόνη της, δείχνει σε τι περιπέτειες μπήκε η χώρα μας:
«Η Ελλάδα θα μεταφέρει στον λογαριασμό (της ΤτΕ) όλα τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις, τα επιδιωκόμενα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς και 30% του πλεονάζοντος πρωτογενούς πλεονάσματος (σ.σ.: δηλαδή το πλεόνασμα που θα πετύχει πάνω από τους στόχους που έχουν τεθεί στο πρόγραμμα), για την τήρηση της εξυπηρέτησης του χρέους σε τριμηνιαία βάση».
Με άλλα λόγια, όλα τα χρήματα που θα παράγει η χώρα θα είναι δεσμευμένα για την ικανοποίηση των απαιτήσεων των δανειστών. Στην ελληνική μετάφραση λείπει η λέξη forward looking ως προς την εξυπηρέτηση του χρέους. Αυτό σημαίνει ότι τα χρήματα θα παραμένουν δεσμευμένα ακόμη κι αν οι υποχρεώσεις είναι πληρωμένες, μήπως και αλλάξουν οι απαιτήσεις στο μέλλον!
Επιπλέον η εμμονή ότι η Ελλάδα θα γυρίσει σε πρωτογενή πλεονάσματα πάνω από 4%, από το 2014, δημιουργεί ένα ερώτημα που κανείς δεν απαντά: Πώς είναι δυνατόν όλοι οι πόροι που θα αρχίσουμε να εξοικονομούμε ως χώρα (αν πιστέψουμε ότι θα καταφέρουμε να πιάσουμε το πλεόνασμα) να πηγαίνουν στα δάνεια τη στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά ύφεσης για έκτη χρονιά;
Με άλλα λόγια, πώς θα καταφέρει η κυβέρνηση να ρίξει χρήματα στην αγορά και την πραγματική οικονομία, πώς θα επιδιορθώσει τις λεγόμενες κοινωνικές αδικίες από τις μαζικές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων, αφού ουσιαστικά της απαγορεύεται να το κάνει; Πώς δηλαδή θα βγούμε από την ύφεση χωρίς χρήμα;"

Πηγή ειδήσεων: "Eurotoday", "Το Ποντίκι"

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Έρχεται νέα μείωση εισοδήματος λόγω αύξησης παρακράτησης φόρου / Συμψηφισμός ζημιών από το κούρεμα με φόρο μελλοντικών κερδών


Είδηση:  Αντιμέτωποι με νέες εισοδηματικές απώλειες βρίσκονται οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Από την 1η Ιανουαρίου 2013 θα δουν τις μηνιαίες αποδοχές τους να «ψαλιδίζονται» ακόμη περισσότερο εξαιτίας της αύξησης της παρακράτησης φόρου λόγω της εφαρμογής της νέας φορολογικής κλίμακας που θεσπίζεται με το φορολογικό νομοσχέδιο.
Από τον επόμενο μήνα αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά οι φόροι μισθωτών υπηρεσιών για εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς με παιδιά, που έχουν χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, οι μισθωτοί με 2 ή περισσότερα παιδιά και μεικτές μηνιαίες αποδοχές πάνω από 1.000 και μέχρι 2.500 ευρώ θα υποστούν εισοδηματικές απώλειες από 25 έως και 94 ευρώ το μήνα. Για παράδειγμα μισθωτός του ιδιωτικού τομέα με δυο παιδιά που λαμβάνει μισθό 1.000 ευρώ θα διαπιστώσει από τον επόμενο μήνα μείωση στο μισθό του κατά 22,51 ευρώ ή σε ετήσια βάση 315,14 ευρώ.
Σε αυτό το ποσό περιλαμβάνεται και η ετήσια εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2013 που παρακρατείται κάθε μήνα από το μισθό του.
Γενικά, το αποτέλεσμα της άμεσης εφαρμογής των νέων ρυθμίσεων για τη φορολογική κλίμακα θα είναι αυξηθούν κατά 3% έως και 185% οι μηνιαίες κρατήσεις φόρου μισθωτών υπηρεσιών από τον επόμενο μήνα, για τους περισσότερους μισθωτούς με προστατευόμενα παιδιά και ετήσια εισοδήματα μεγαλύτερα των 9.000 ευρώ καθώς επίσης και για όσους μισθωτούς και συνταξιούχους δεν βαρύνονται με τέκνα και έχουν ετήσια εισοδήματα μεγαλύτερα από 23.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις από το 2013 και μετά η φορολόγηση των μισθών και των συντάξεων θα γίνεται με βάση μια νέα φορολογική κλίμακα στην οποία δεν θα υπάρχει πλέον σταθερό αφορολόγητο κλιμάκιο εισοδήματος ούτε πρόσθετα αφορολόγητα ποσά για όσους φορολογούμενους βαρύνονται με παιδιά.
Στη νέα αυτή φορολογική κλίμακα θα υπάρχουν μόνο τρία κλιμάκια φορολογητέου εισοδήματος στα οποία θα αντιστοιχούν συντελεστές φόρου 22%, 32% και 42%.
Για τα πρώτα 25.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος από μισθούς ή συντάξεις θα ισχύει συντελεστής φόρου 22%, για τα επόμενα 17.000 ευρώ, δηλαδή για το τμήμα ετησίου εισοδήματος από τις 25.001 έως τις 42.000 ευρώ, θα ισχύσει συντελεστής φόρου 32% και για το υπερβάλλον των 42.000 ευρώ τμήμα του εισοδήματος θα ισχύει συντελεστής 42%.
Από κει και πέρα για ετήσια εισοδήματα μέχρι 21.000 ευρώ, όποιος φόρος προκύπτει με βάση τη νέα κλίμακα θα μειώνεται κατά ένα ποσό σταθερής έκπτωσης ύψους 2.100 ευρώ.
Για εισοδήματα πάνω από τις 21.000 ευρώ, η έκπτωση φόρου θα μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι να μηδενιστεί στο επίπεδο εισοδήματος των 42.000 ευρώ.
Με τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα και την κατάργηση των αφορολογήτων ορίων για τα προστατευόμενα παιδιά θα προκύψουν από την 1η Ιανουαρίου 2013 αυξήσεις στις μηνιαίες κρατήσεις φόρου μισθωτών υπηρεσιών, για όσους μισθωτούς και συνταξιούχους:
  • Δεν έχουν προστατευόμενα παιδιά και έχουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 23.000 ευρώ.
  • Εχουν ένα προστατευόμενο παιδί και ετήσια εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ.
  • Εχουν δύο προστατευόμενα παιδιά και ετήσια εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ.
  • Εχουν τρία προστατευόμενα παιδιά και ετήσια εισοδήματα πάνω από 10.000 ευρώ.
Για όσους μισθωτούς και συνταξιούχους δεν έχουν παιδιά και έχουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 5.000 και μέχρι 23.000 ευρώ καθώς επίσης και για όσους μισθωτούς έχουν ένα προστατευόμενο τέκνο και ετήσια εισοδήματα πάνω από 8.000 και μέχρι 11.000 ευρώ θα προκύψουν μειώσεις στις κρατήσεις φόρων.

Τις θέσεις  των κομμάτων για το φορολογικό νομοσχέδιο βρίσκονται εδώ. Τις πλήρεις, νέες φορολογικές κλίμακες με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία μπορείτε να τις δείτε εδώ.

Σχόλιο:  Απ' ότι φαίνεται λοιπόν, τα πράγματα δε θα είναι καλά ούτε για τους μισθωτούς (που επιβαρύνονται συν τοις άλλοις από "εισφορές αλληλεγγύης" - αλήθεια που πάνε αυτά τα χρήματα;) και φυσικά ούτε για τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι θα πληρώνουν περισσότερα από την επόμενη χρονιά με βάση τις προτεινόμενες φορολογικές κλίμακες. Και βέβαια να σημειώσουμε ότι αυτό αποτελεί μόνο το 1ο από τα 3 φορολογικά νομοσχέδια που αναμένονται από τώρα μέχρι τα μέσα του Μάρτη...Τι άλλο θα δουν τα μάτια μας ακόμα...


Και για να μην ξεχνιόμαστε...  Και για όσους αμφισβητούσαν ότι η "εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων" θα έβγαινε τελικά προς όφελος των τραπεζών (διαβάστε εδώ σχετική επισήμανση), έρχεται η παρακάτω είδηση να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Έτσι, μέγα δώρο πάνω από 5 δισ. ευρώ λαμβάνουν οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες από την ρύθμιση που περιλαμβάνει το φορολογικό νομοσχέδιο για το συμψηφισμό της ζημιάς του PSI+ με φόρο μελλοντικών κερδών. Η ρύθμιση προβλέπει ότι οι τράπεζες που συμμετείχαν στην αναδιάταξη του ελληνικού χρέους ανταλλάσσοντας τα ομόλογά τους, θα μπορούν να συμψηφίσουν την ζημιά σε 30 ισόποσες ετήσιες δόσεις. Επιπρόσθετα, όμως, προβλέπει ότι σε περίπτωση που δεν έχουν κέρδη, τότε ο αναβαλλόμενος φόρος δεν χάνεται, αλλά μετατρέπεται σε οριστική απαίτηση από το Δημόσιο, που μπορεί να συμψηφισθεί με φόρο μελλοντικών χρήσεων. 
Η παραπάνω πρόβλεψη επιτρέπει στις τράπεζες τις χρονιές που δεν θα εμφανίσουν κέρδη και επομένως δεν θα μπορούν να αποσβέσουν τη ζημιά με φόρο εισοδήματος να μετατρέπουν την απόσβεση σε απαίτηση αναβαλλόμενου φόρου, ο οποίος θα συμψηφίζεται εν συνεχεία.
«Πρόκειται για μια καλή ρύθμιση η οποία επιτρέπει να αναγνωρισθεί λογιστικά και εποπτικά το σύνολο της ζημιάς από το ονομαστικό κούρεμα του PSI, δηλαδή τη μείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων κατά 53,5%, στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών» σημειώνουν ελεγκτές με εμπειρία στα θέματα φορολόγησης επιχειρήσεων.
«Είναι η δεύτερη καλύτερη λύση για τις τράπεζες» σημειώνουν τραπεζικά στελέχη, θυμίζοντας ότι η Ελληνική Ένωση Τραπεζών διεκδικούσε και τη δυνατότητα συμψηφισμού της φορολογικής ζημιάς, που προέκυψε από τη συμμετοχή των τραπεζών στο πρόγραμμα επαναγοράς.
Το υπουργείο Οικονομικών αν και το υποσχέθηκε κατ αρχήν δεν αναγνώρισε, τελικώς, τον συμψηφισμό και της φορολογικής ζημιάς από την επαναγορά. Ως αντίβαρο όμως λειτουργεί ο νέος φορολογικός συντελεστής (26%) καθώς αυξάνει το όφελος της απόσβεσης κατά περίπου 1 δισ. ευρώ για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες!
Με την άνοδο του φορολογικού συντελεστή στο 26%, ο αναβαλλόμενος φόρος από την ζημιά του PSI+, για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, θα ανέλθει στα 4,9 δισ. ευρώ, ενώ με συντελεστή 20% διαμορφωνόταν σε 3,8 δισ. ευρώ.
Για να γίνει αντιληπτό πως θα λειτουργήσει η προς ψήφιση διάταξη παραθέτουμε το εξής παράδειγμα. Έστω ότι μια τράπεζα έχει ζημιά από το ονομαστικό κούρεμα ( 53,5%) των ομολόγων της ύψους 3 δισ. ευρώ. Την ζημιά αυτή μπορεί με βάση την προς ψήφιση διάταξη να την αποσβέσει σε 30 ισόποσες ετήσιες δόσεις. Δηλαδή 100 εκατ. ευρώ το χρόνο. Αν το 2013 η τράπεζα εμφανίσει κέρδη 200 εκατ. ευρώ και έχει φόρο 52 εκατ. ευρώ, θα πληρώσει φόρο μόλις 26 εκατ. ευρώ λόγω της απόσβεσης της ζημιάς των 100 εκατ. ευρώ. Αν η ίδια τράπεζα το 2014 δεν έχει κέρδη και επομένως δεν μπορεί να αποσβέσει τη ζημιά των 100 εκατ. ευρώ, τότε η απόσβεση μετατρέπεται σε απαίτηση αναβαλλόμενου φόρου 26 εκατ. ευρώ ο οποίος μπορεί να συμψηφισθεί με φόρο επί κερδών μελλοντικών χρήσεων. Με αυτό τον τρόπο ελαχιστοποιούνται τα περιθώρια να χαθεί ή να μειωθεί ο συμψηφισμός της ζημιάς και έτσι ανοίγει ο δρόμος να αναγνωρισθεί εποπτικά το σύνολο του φόρου.

Τι σημαίνουν πρακτικά όλα αυτά;  Οι Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς συμμετείχαν στο PSI+ με ομόλογα ονομαστικής αξίας 35,8 δισ. ευρώ και έγραψαν ζημιά σε επίπεδο καθαρής παρούσας αξίας ύψους 28,3 δισ. ευρώ. Μπορούν όμως να συμψηφίσουν μόνο τη ζημιά από το ονομαστικό κούρεμα ( 53,5%) η οποία ανέρχεται για τις τέσσερις, αθροιστικά, σε 19,15 δισ. ευρώ. Με τον υφιστάμενο φορολογικό συντελεστή ( 20%) ο αναβαλλόμενος φόρος για τις τέσσερις τράπεζες ανέρχεται σε 3,8 δισ. ευρώ. Με το νέο φορολογικό συντελεστή (26%) ο αναβαλλόμενος φόρος φθάνει στα 4,9 δισ. ευρώ. Από την παραπάνω ζημιά, όμως, οι ορκωτοί ελεγκτές έχουν αναγνωρίσει λογιστικά μόνο ένα μέρος της. Ειδικότερα στις 31/3/2012, στα τελευταία δηλαδή δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες είχαν προσμετρήσει, λογιστικά αναβαλλόμενο φόρο ύψους 2,9 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία αναλυτών, η Εθνική έχει αναγνωρίσει αναβαλλόμενο φόρο 1,03 δισ. ευρώ, η Eurobank 166 εκατ. ευρώ, η Πειραιώς 1,18 δισ. ευρώ και η Alpha Bank το σύνολο του αναβαλλόμενου φόρου ( 958 εκατ. ευρώ). Αρκετά καλά, για κάποιους που επιτέλεσαν "εθνικό καθήκον", δε συμφωνείται; 

Πηγές ειδήσεων: "Ημερησία" 

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου δικαίωμα κατάσχεσης στην τρόικα / Καλλικράτης, Θράκη και μουσουλμανική μειονότητα

Τελικά ξεκαθαρίστηκε το πότε η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τις "Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου". Όταν θέλει να περάσει κάτι στα "κλεφτά", κάτι που θα έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις σε όλους μας και κάτι που κανείς σοβαρός άνθρωπος δε θα ψήφιζε στην Βουλή.

Έτσι λοιπόν ο θίασος του Θεάτρου Σκιών που μας κυβερνάει, με συνοπτικές διαδικασίες, έδωσε  δικαίωμα κατάσχεσης κάθε εθνικού περιουσιακού στοιχείου της χώρας, χωρίς εξαιρέσεις, στην Τρόικα βάσει της δανειακής σύμβασης, όπως δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου στο Φύλλο Εφημερίδας Κυβερνήσεως, με αριθμό 240, ως Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Βέβαια οι άνθρωποι έχουν βάλει σκοπό να μην υπάρχει τίποτα εως τότε υπό την ιδιοκτησία του ελληνικού κράτους, αλλά που ξέρεις; Κάτι μπορεί να τους ξεφύγει...

Στο κείμενο αναφέρεται ρητά, ότι δεν εξαιρείται κανένα απολύτως περιουσιακό στοιχείο από την κατάσχεση σε περίπτωση που η χώρα δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Συγκεκριμένα, στο κεφάλαιο 4 με τίτλο: Εφαρμοστέο Δίκαιο και Δικαιοδοσία, στην παράγραφο 4.4 αναφέρεται: «Το Δικαιούχο Κράτος Μέλος (Ελλάδα), η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας παραιτούνται με την παρούσα αμετάκλητα και ανεπιφύλακτα από κάθε δικαίωμα ασυλίας που ήδη έχουν ή μπορεί να δικαιούνται σε σχέση με τους ίδιους και τα περιουσιακά τους στοιχεία έναντι δικαστικών ενεργειών σχετικά με την παρούσα Σύμβαση Τροποποίησης, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά, από κάθε δικαίωμα ασυλίας έναντι άσκησης αγωγής, έκδοσης δικαστικής απόφαση ή άλλης διάταξης, κατάσχεσης, εκτέλεσης ή ασφαλιστικού μέτρου και έναντι κάθε εκτέλεσης ή αναγκαστικού μέτρου σε βάρος των περιουσιακών τους στοιχείων στο μέτρο που τα ανωτέρω δεν απαγορεύονται από αναγκαστικό νόμο».

Βέβαια, όπως κατατέθηκε, έτσι μπορεί ν' αποσυρθεί...Αλλά μέχρι να γίνει, μήπως πρέπει να κάποιος να κάνει προσφυγή στην δικαιοσύνη; 

Και για να μην ξεχνιόμαστε...Γράφει το "Παρόν" για την κατάσταση που επικρατεί στην Θράκη - και αξίζουν προσοχής: "Στη Θράκη η δεύτερη διοικητική μεταρρύθμιση χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως ένα πρώτης τάξεως δώρο προς την Τουρκία, και μάλιστα δοσμένο στο πιάτο από την ελληνική Πολιτεία.  Πώς θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο, θα ρωτούσε εύλογα κάποιος «εκτός των τειχών». Μα, με την ιδιότυπη ισορροπία μεταξύ χριστιανικού και μουσουλμανικού πληθυσμού που επέβαλε ο «Καλλικράτης», θα απαντούσε κάποιος «εντός»…Ο «Καλλικράτης», η νέα δομή, η ανακατανομή και το «μοίρασμα» που έγινε από το υπουργείο Εσωτερικών και τον κ. Ραγκούση έδωσαν τη δυνατότητα στην Άγκυρα να εντείνει τις διαδικασίες για την «γκριζοποίηση» της περιοχής. Στον νομό Ροδόπης, με τον «Καλλικράτη» δημιουργήθηκαν τέσσερις δήμοι, μετά τις συγχωνεύσεις δήμων και κοινοτήτων - οι οποίες συγχωνεύσεις άφησαν και πολλές «απορίες» γύρω από τη… σκοπιμότητά τους.  Από αυτούς, ο Δήμος Κομοτηνής και ο Δήμος Μαρώνειας-Σαπών αποτελούνται στην πλειοψηφία τους από χριστιανούς κατοίκους και οι άλλοι δύο, ο Δήμος Αρριανών και ο Δήμος Ιάσμου, μετά την καλλικρατική παρέμβαση, από μειονοτικούς. Τα αποτελέσματα των εκλογών ανέδειξαν τον Δήμο Αρριανών σε καθαρό «θύλακα» του προξενείου και της Άγκυρας. Από την άλλη πλευρά, ο Δήμος Ιάσμου αποτέλεσε και το ξεκάθαρο «χάρισμα-δώρο» του «Καλλικράτη» στο τουρκικό προξενείο. Κι αυτό επειδή, ενώ θα μπορούσαν να συμπεριλαμβάνονται κάποια χωριά (Αίγειρος - Παλλάδιο - Γλυκονέρι - Καλλίστη) με σχεδόν αποκλειστικά χριστιανούς κατοίκους, μεταφέρθηκαν στον Δήμο Κομοτηνής, μετατρέποντάς τον από «χριστιανικό δήμο», σε «μειονοτικό», μια και στον δήμο έχουν «συγχωνευθεί» ο Δήμος Σώστη (με μεγάλο αριθμό μουσουλμάνων) και η κοινότητα Αμαξάδων (άντρο του τουρκικού προξενείου στη δυτική πλευρά του νομού Ροδόπης).

Δυο χρόνια πριν όσοι γνώριζαν την κατάσταση μιλούσαν για υποψήφιους-«δοκιμασμένες συνταγές του τουρκικού προξενείου». Αυτές οι «δοκιμασμένες συνταγές» είναι σήμερα δήμαρχοι των συγκεκριμένων δήμων.

Ο καδής Ισμέτ είναι δήμαρχος Ιάσμου και μετά την εκλογή του είχε δηλώσει πως ο Δήμος Ιάσμου θα γίνει δήμος-πρότυπο για τη Ροδόπη. Πολλά χείλη μειδίασαν πικραμένα με αυτήν τη δήλωση... Ο Ίασμος, μια από τις παλαιότερες κωμοπόλεις της Θράκης, χτισμένος στις υπώρειες της Ροδόπης και στον μυχό της λίμνης Βιστωνίδας, κατοικείται από τους απογόνους των κατοίκων της Αναστασιούπολης.  Μια περιοχή με πλούσια ιστορία, λαϊκή παράδοση, ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική και φυσικό κάλλος, που τα τελευταία χρόνια πάσχιζε να βρει τον αναπτυξιακό της βηματισμό με τη δημιουργία του φράγματος, την αξιοποίηση των βιοτόπων και μια μεγάλη επένδυση ενός σύγχρονου εμπορικού κέντρου... Όλα αυτά, ωστόσο, δεν χωρούσαν στο «κάδρο» του νυν δημάρχου. Αντιθέτως, έμφαση δόθηκε στο Φεστιβάλ Κερασιού.  Πρόκειται για ένα τουρκοπανηγύρι, στο οποίο παρελαύνουν οι εκπρόσωποι της τουρκικής προπαγάνδας στην περιοχή μας, καθώς και αξιωματούχοι από τη γείτονα, με τη συνοδεία καλλιτεχνών και μουσικών σχημάτων από την Τουρκία, έως και ποδοσφαιρικών ομάδων… (Όποιος βρεθεί στις αρχές του Ιούνη στη συγκεκριμένη περιοχή δεν νομίζω ότι θα ακούσει μια ελληνική κουβέντα...) Ο δήμαρχος Ιάσμου, κάτοικος Κομοτηνής, δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στη Συμβουλευτική Επιτροπή της «Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης», στην οποία είναι πρόεδρος, συμμετέχοντας σε όλες τις συνεδριάσεις της."

Πηγές ειδήσεων: "Παρόν", "Ημερησία"

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Ποια είναι τα πρώτα 28 κρατικά ακίνητα που θα πωληθούν - σκέψεις και προβληματισμοί / Εκποίηση Εγνατίας Οδού - 2 δις τα διαφυγόντα κέρδη για το κράτος;

Είδηση: Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) ενέκρινε την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την αξιοποίηση 28 ακινήτων του Δημοσίου με την μέθοδο της πώλησης και επανεκμίσθωσης (sale & lease back). Αναμεσά τους περιλαμβάνονται τα κτίρια των υπουργείων Πολιτισμού (στην οδό Μπουμπουλίνας, κτίριο του 1931) και τα κτίρια των υπουργείων Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Υγείας και Παιδείας. Τελικά εξαιρέθηκαν, παρ' ότι ήταν στον αρχικό σχεδιασμό του ΤΑΙΠΕΔ, τα κτίρια του υπουργείου Εξωτερικών απέναντι από τη Βουλή.

Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, «η αξιοποίηση τους, πέρα από το οικονομικό όφελος, θα επιφέρει σημαντικές βελτιώσεις στην λειτουργικότητά τους, ενώ η μεταστέγαση δημόσιων φορέων στα ακίνητα της Θηβών και της Λεωφόρου Κηφισίας που παρέμεναν αναξιοποίητα για πολύ καιρό θα βελτιώσει την αποδοτικότητα των υπηρεσιών του Δημοσίου».
Σύμφωνα με "Το Βήμα", τα 28 κτίρια είναι τα εξής:

  • Υπουργείο Πολιτισμού (Μπουμπουλίνας)
  • Υπουργείο Εσωτερικών Κεντρικό Κτίριο
  • Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών
  • Υπουργείο Δικαιοσύνης
  • Υπουργείο Υγείας
  • Υπουργείο Παιδείας
  • Γενικό Χημείο του Κράτους
  • Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων
  • ΕΛ.ΑΣ Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών
  • Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος (EΛΣΤΑΤ)
  • Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης
  • Αρχηγείο Αστυνομίας Θεσσαλονίκης
  • Τμήμα Αλλοδαπών Aττικής
  • Αστυνομική Διεύθυνση Σερρών
  • ΔΟΥ Ξάνθης (A&B) και το Χημείο Ξάνθης
  • A' ΔΟΥ Αθηνών
  • IZ ΔΟΥ Αθηνών
  • B' ΔΟΥ Κορίνθου
  • B' ΔΟΥ Χαλκίδας
  • ΔΟΥ Σταυρούπολης
  • ΔΟΥ Αλεξανδρούπολης
  • ΔΟΥ Αγίων Αναργύρων
  • ΔΟΥ Παλλήνης
  • IΘ' ΔΟΥ Αθηνών
  • ΔΟΥ Γλυφάδας
  • ΔΟΥ Χολαργού
  • ΔΟΥ Κηφισιάς
Το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου αποφάσισε επίσης την έναρξη του διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού για την πώληση έξι ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου στο εξωτερικό. Πρόκειται για τέσσερα προξενεία και προξενικές κατοικίες στο Λονδίνο, στο Βελιγράδι, στην Τασκένδη και στην Λιουμπλιάνα, το κτίριο της Μόνιμης Αντιπροσωπίας της Ελλάδος στις Βρυξέλλες, καθώς και ένα οικόπεδο στην Λευκωσία της Κύπρου.

Σχόλιο: Κοιτάζοντας το κατάλογο των ακινήτων που ετοιμάζονται να πωληθούν, μας έρχεται στο μυαλό η (επί Σημίτη) προσπάθεια "εξορθολογισμού" των εξόδων της Ολυμπιακής Αεροπορίας κατά την οποία ξεπουλήθηκαν όλα τα σημαντικά ακίνητα της εταιρείας (όπως ο ουρανοξύστης στην 5η Λεωφόρο στην Ν.Υόρκη, το κτίριο στο κεντρικό Λονδίνο κ.ά) έναντι πινακίου φακής - ήταν η αρχή του τέλους της, αφού οι αλλαγές έμειναν μόνο στην εκποίηση των ακινήτων.

Το να πωλούνται ακίνητα στο εξωτερικό, ενώ οι ανάγκες χρήσης τους υπάρχουν είναι τουλάχιστον αφελές, μη πούμε βλακώδες. Π.χ. το προξενείο στο Λονδίνο θα πάψει να υπάρχει; Φυσικά και όχι. Αν πωληθεί το ιδιόκτητο ακίνητο σε μια από τις πιο ακριβές περιοχές του Λονδίνου, που εδρεύουν όλες οι πρεσβείες των μεγάλων χωρών, δεν θ' αναγκαστεί η χώρα μας να νοικιάσει ένα ακίνητο - αντάξιο μιας ευρωπαϊκής χώρας και μιας όλο και περισσότερο αυξανόμενης ελληνικής κοινότητας στην Μ.Βρετανία; Σαφέστατα. Άρα, εκτός και αν το ακίνητο βρεθεί σε κάποια από τις πλέον υποβαθμισμένες περιοχές του Λονδίνου (δίπλα σε τεκέδες και σπίτια με κόκκινα φανάρια) ή συστεγαστεί τότε τα έξοδα ενοικίασης θα εξανεμίσουν σε μια 10ετία τα οφέλη της πώλησης. Εκτός βέβαια και αν το κράτος σκοπεύει ν' αυτοκαταργηθεί εντός αυτού του διαστήματος οπότε πράττει σωστά. Το ίδιο ισχύει και για τις υπόλοιπες πόλεις και χώρες για τις οποίες προωθούνται εκποιήσεις.

Για τα υπόλοιπα ακίνητα, δεν θα είχαμε αντίρρηση αν δεν είχε ακολουθηθεί η αφελής λύση "πώλησης και ενοικίασης" που θα ωφελήσει απλώς τους αγοραστές, αφού θα έχουν σίγουρους ενοικιαστές για χρόνια. Το κράτος δεν θα μπορεί μονομερώς να μειώνει το ενοίκιο για πάντα (όπως έκανε πρόσφατα) και απλώς θα επέλθει μια οικονομική αφαίμαξη: το "sale and leaseback" δημιουργήθηκε ως λογιστικό κόλπο από εταιρείες που ήθελαν να εμφανίσουν κέρδη στους ισολογισμούς τους - αν δε συνέφεραν τους αγοραστές, αυτοί απλώς δε θα υπήρχαν.

Η μοναδική εξαίρεση σ' αυτή την θέση μας είναι το κτίριο της οδού Μπουμπουλίνας. Η αγορά του (επί υπουργείας Μερκούρη) είχε συμβολικό χαρακτήρα - και ήταν μια κίνηση εξαγνισμού του, λόγω της χρήσης του ως κέντρο βασανισμού σε διάφορες περιόδους. Γι' αυτό και μόνο έχουμε ως έθνος υποχρέωση να το διατηρήσουμε υπό κρατική ιδιοκτησία. Αλλά αυτό, όπως και πολλά άλλα είναι λεπτομέρειες, για τους εγχώριους και αλλοδαπούς τροϊκανούς.

Και για να μην ξεχνιόμαστε...Δεν είναι μόνο τα κτίρια όμως που θα πωληθούν αλλά και οι αυτοκινητόδρομοι - και τα οφέλη αμφιλεγόμενα. Έτσι, σημαντική διαφυγή εσόδων για το Δημόσιο της τάξης των 2 δισ. ευρώ την επόμενη 30ετία, από τα διόδια, θα σηματοδοτήσει η «μνημονιακή παραχώρηση» του άξονα της Εγνατίας Οδού σε ιδιώτη, όπως υποστηρίζει ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων στην εταιρεία Παναγιώτης Πανέτσος.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου τη Δευτέρα ο κ. Πανέτσος ισχυρίστηκε ότι στη διάρκεια συναντήσεων με στελέχη του (ΤΑΙΠΕΔ), αντιλήφθηκε ότι τα δάνεια που βαρύνουν το έργο, δεν θα τα αναλάβει ο παραχωρησιούχος.

«Ελπίζουμε τουλάχιστον να μη γίνει η Εγνατία Οδός εταιρεία 'κουφάρι', που θα πληρώνει μόνο τα δάνεια» τόνισε ο Π.Πανέτσος.

Υποστήριξε δε ότι τεχνηέντως διογκώνεται το κόστος της λεγόμενης «βαριάς» συντήρησης της Οδού, ώστε ο ιδιώτης να πετύχει καλύτερη συμφωνία, αν και η Εγνατία -που έχει σχεδιαστεί να έχει διάρκεια ζωής 120 χρόνων- δεν πρόκειται να χρειαστεί τέτοιες εργασίες, πριν την παρέλευση 40ετίας.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι ήδη έχουν γίνει προσφυγές, αφενός στο ΣτΕ (κατά της απόφασης της αρμόδιας Διυπουργικής Επιτροπής για τη μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ των δικαιωμάτων περιουσιακών στοιχείων της Εγνατίας) και αφετέρου στην ΕΕ (για το θέμα των διοδίων). Παράλληλα, επίκεινται νέες, αμέσως μόλις προκηρυχθεί ο σχετικός διεθνής διαγωνισμός.

Όπως είπε, η εταιρεία έχει μεγάλες προοπτικές, καθώς το δυνητικό ανεκτέλεστο έργο για την επόμενη πενταετία (κάθετοι άξονες, έργα στα νησιά, εσωτερική περιφερειακή και άλλοι οδικοί άξονες κτλ) υπολογίζεται σε 2 δισ. ευρώ (με διασφαλισμένη χρηματοδότηση 1,2 δισ. από το ΕΣΠΑ).

Ωστόσο, υποστήριξε, το Δημόσιο την οδηγεί, μεταξύ άλλων, σε οικονομικό στραγγαλισμό, αφού οφείλει 550 εκατ. ευρώ από επιστροφή ΦΠΑ (σχεδόν 250 εκατ. ευρώ) από επείγουσες απαλλοτριώσεις και από την ολοκλήρωση έργων αποκατάστασης φυσικών καταστροφών στις Κυκλάδες.

«Πληγή» για την εταιρεία, αλλά και ζημιογόνα επιλογή για το δημόσιο συμφέρον, είναι -σύμφωνα με τον Π.Πανέτσο- και η αφαίρεση της εποπτείας των δύο μεγάλων έργων παραχώρησης, του τμήματος «Μαλιακός-Κλειδί» και του άξονα Ε65, από την Εγνατία Οδό.

«Η αφαίρεση είναι αναιτιολόγητη μετά από πέντε χρόνια επιτυχούς δραστηριότητας, ενώ παράλληλα γίνεται στην κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων. Επιπρόσθετα, θα προκληθεί καθυστέρηση στα έργα, λόγω ανακοπής του ρυθμούς διαχείρισης πλήθους θεμάτων (πχ, απαλλοτριώσεις, δίκτυα κοινής ωφέλειας κτλ)», ισχυρίστηκε.

Θεσμικά κατοχυρωμένο ρόλο στην εποπτεία των δύο έργων (Μαλιακός-Κλειδί και Ε65) θα πρέπει να έχει η Εγνατία Οδός, καθώς μεταξύ άλλων, η αρμόδια δημόσια υπηρεσία είναι δύσκολο να διαχειριστεί άμεσα τους 2.700 φακέλους, που έφτασαν σε αυτή, μετά την αφαίρεση των σχετικών αρμοδιοτήτων από την εταιρεία, όπως σημείωσε ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εγνατίας Οδού ΑΕ, Πάρης Σαββαΐδης.

Επισήμανε ότι η εταιρεία έχει αξιόλογη δραστηριότητα, μεταξύ άλλων στο εξωτερικό (Σερβία, Ρουμανία και Αλβανία), αλλά και στα νησιά, όπου, σημειωτέον, έχει την ευθύνη ωρίμανσης/υλοποίησης 33 έργων σε 26 νησιά του Νοτίου Αιγαίου (προϋπολογισμού 140 εκατ. ευρώ), και άλλα έξι σε τέσσερα νησιά του Βορείου Αιγαίου (120 εκατ.). Επιπλέον στο πλαίσιο προγραμματικών συμβάσεων, τρέχουν τρία έργα στην Ικαρία και άλλο ένα στη Σαντορίνη.

Την πεποίθηση ότι η Εγνατία Οδός ΑΕ «δεν πρέπει να κλείσει» κι ότι ακόμη κι αν αποφασιστεί να παραχωρηθεί ένα κομμάτι της, αυτό «θα πρέπει να γίνει με βάση το συμφέρον της πατρίδας και όχι τού ιδιώτη», εξέφρασε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Κ. Μακεδονίας, Τάσος Κονακλίδης.

Επανέλαβε την πρόταση του φορέα για το «πέρασμα» του έργου του μετρό Θεσσαλονίκης στην Εγνατία Οδό ΑΕ, με τη συμβουλευτική υποστήριξη της Αττικό Μετρό ΑΕ, άποψη που συμμερίσθηκε και η βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Ασημίνα Ξηροτύρη.

Από την πλευρά του, ο παρευρισκόμενος εκπρόσωπος του δικηγορικού γραφείου, που «τρέχει» την υπόθεση των προσφυγών στο ΣτΕ και την ΕΕ, επισήμανε ότι η προσφυγή για τα διόδια στους κάθετους άξονες εδράζεται στη συγχρηματοδότηση του έργου με κοινοτικά κονδύλια, αφού υπάρχει δέσμευση από πλευράς της Ελλάδας περί μη μεταβολής των θεμελιωδών όρων, με τους οποίους γίνεται η χρηματοδότηση.

Κατά συνέπεια, εφόσον η επιβολή διοδίων προχωρήσει, δεν αποκλείεται να ζητηθούν ακόμη και επιστροφές επιδοτήσεων.

(Εμείς βέβαια παρότι συμφωνούμε με την μη παραχώρηση της Εγνατίας σε ιδιώτες, παραμένουμε σκεπτικοί όσο αφορά το ρόλο της "Εγνατίας Α.Ε.". Το λόγο τον εξηγούμε εδώ). 

Πηγή ειδήσεων: "Το Βήμα"