Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Πως θα βρεθούν 20000 τραπεζοϋπάλληλοι στο δρόμο / Μιλάει με τον "Θεό" ο Σαμαράς (και δεν τον έχουν μαζέψει ακόμα)

Την ίδια στιγμή που οι αποκρατικοποιήσεις ετοιμάζονται να περάσουν από την Βουλή (παρά τις αντιδράσεις - ακόμα και ο Νικήτας Κακλαμάνης της ΝΔ παρουσιάζεται αντίθετος σ' αυτήν της ΔΕΗ, του ΟΠΑΠ και των εταιρειών ύδρευσης υπενθυμίζοντας κείμενο του Κωνσταντίνου Καραμανλή του 1974, σύμφωνα με το οποίο «η ΝΔ δεν θα μπορούσε να αποκλείσει την διεύρυνση του τομέα που ελέγχει το κράτος»), ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα έχει περάσει στα "ψιλά", και έχει να κάνει από τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις στον τραπεζικό χώρο. Κάποιοι πανηγυρίζουν βέβαια - αλλά δεν είναι αυτοί που θα χάσουν τη δουλειά τους. Τυχαίες είναι νομίζετε οι αλλαγές στα εργασιακά; Όχι βέβαια. Σημειώνει λοιπόν το ρεπορτάζ:  "Η συρρίκνωση του τραπεζικού δικτύου, που θα προκύψει από τη συνένωση των πιστωτικών ιδρυμάτων, θέτει σε άμεσο κίνδυνο την εργασία 20.000 υπαλλήλων σε σύνολο 56.000 που εργάζονται σήμερα στην Ελλάδα.. Το πλεονάζον προσωπικό θα βρεθεί στην πόρτα της εξόδου, ανεξάρτητα από τη θέση που κατέχει στην κλίμακα της ιεραρχίας. Στόχος των νέων σχημάτων είναι να συμπιέσουν το λειτουργικό κόστος στο ελάχιστο δυνατό.


Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ελλήνων τραπεζιτών, με την ολοκλήρωση των νομικών συγχωνεύσεων οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών θα κληθούν να συρρικνώσουν το νέο δίκτυο που θα προκύψει από τη συνένωση των τραπεζών, ενώ σταδιακά -και σε βάθος διετίας- θα απομακρύνουν και το «πλεονάζον» εργατικό δυναμικό. Το ίδιο θα συμβεί και σε επίπεδο διοίκησης, δηλαδή στα ανώτερα και μεσαία στελέχη του μάνατζμεντ του κάθε νέου σχήματος. Στόχος είναι η μείωση του λειτουργικού τους κόστους και η επίτευξη οικονομιών κλίμακας, την οποία μετ΄ επιτάσεως ζητά η τρόικα. Το 2015 εκτιμάται ότι θα έχουν αποχωρήσει από τις τράπεζες 20.000 άτομα, είτε με προγράμματα εθελουσίας εξόδου ή συνταξιοδότησης είτε λόγω απόλυσης. Οι διοικήσεις καλούνται, λοιπόν, να βρουν την καλύτερη λύση σε ό,τι αφορά τις διπλοκαλύψεις των τραπεζικών καταστημάτων αλλά και το πλεονάζον προσωπικό. Οι τράπεζες Εθνική-Eurobank, Alpha-Emporiki, και το τριπλό σχήμα Πειραιώς-Αγροτική-Γενική έχουν σήμερα πανελλαδικά δίκτυο 2.500 καταστημάτων. Στην αρχή του 2013, που θα ολοκληρωθούν οι νομικές συγχωνεύσεις, θα πρέπει να κλείσουν περίπου 450 καταστήματα και αυτό σημαίνει ότι περίπου 4.500 με 5.000 εργαζόμενοι θα είναι υπεράριθμοι.

Μάλιστα στα μεγάλα αστικά κέντρα το ποσοστό διπλοκάλυψης φτάνει ακόμα και το 40%, αφού τα τραπεζικά καταστήματα είναι κυριολεκτικά το ένα απέναντι από το άλλο.
Οι διοικήσεις, λοιπόν, έχουν δύο επιλογές μπροστά τους: Πρώτον, περιμένουν τα επόμενα δύο χρόνια τη συνταξιοδοτική ωρίμανση μέρους του προσωπικού, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των εργαζομένων. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινώσει οι συνέργειες από τις συγχωνεύσεις θα ολοκληρωθούν σε ορίζοντα τριετίας. Αυτό σημαίνει ότι ένα σημαντικό μέρος των εργαζομένων τους θα έχει συνταξιοδοτηθεί μέχρι τότε. Ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις θα «οδηγήσουν» στη σύνταξη αρκετούς που θεμελιώνουν δικαίωμα.
Δεύτερον: Εξετάζουν προγράμματα στοχευμένης εθελουσίας εξόδου με οικονομικά κίνητρα για συγκεκριμένα τμήματα του προσωπικού, όπου δηλαδή προκύπτει διπλοκάλυψη, χωρίς να διαταραχθεί η εργασιακή ειρήνη.

Οτι έρχονται απολύσεις στον τραπεζικό κλάδο είναι γνωστό εδώ και μήνες. Η επιταγή της τρόικας ήταν ξεκάθαρη και από τις δηλώσεις του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που από τον περασμένο Μάρτιο κατέστησε σαφές ότι μία από τις αρμοδιότητές του είναι να εκτιμά τη «βιωσιμότητα» κάθε τραπεζικού καταστήματος, ώστε να αποφασίζει -σε συνεργασία με τη διοίκηση της τράπεζας- αν θα συνεχίσει τη λειτουργία του ή αν θα κλείσει.
Μάλιστα, ο επικεφαλής του ΤΧΣ, κ. Τάκης Θωμόπουλος, είχε χαρακτηριστικά αναφέρει: Στις εισηγήσεις του ΤΧΣ δεν αποκλείεται να περιλαμβάνονται κλείσιμο καταστημάτων, απολύσεις προσωπικού, περικοπή bonus κ.λπ.
«Δυστυχώς ορισμένες απολύσεις ίσως πρέπει να γίνουν, αλλά όχι μαζικά» και είχε φέρει ως παράδειγμα τις περιπτώσεις της ΑΤΕ, του ΤΤ και της Εθνικής, όπου ένα 10%-15% του προσωπικού βρίσκεται κοντά στα όρια της συνταξιοδότησης.


Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τέλος του 2011 το δίκτυο των τραπεζών αριθμούσε περίπου 3.500 καταστήματα, ενώ το πρώτο τρίμηνο φέτος έκλεισαν 190 καταστήματα (Για την ιστορία αναφέρουμε ότι το δίκτυο αριθμούσε 3.300 καταστήματα το 2003, τα οποία αυξήθηκαν σε 4.264 το 2009).
Σημειώνουμε ότι ο πρώτος στόχος της τρόικας, που ήταν η δραστική μείωση του λειτουργικού κόστους της κάθε τράπεζας, πέρασε, με την περικοπή στις αποδοχές και την κατάργηση όλων των επιπλέον παροχών που πρόσφεραν οι τράπεζες στους υπαλλήλους τους. Τώρα στόχος της είναι να περάσουν οι αλλαγές στη νομοθεσία, ώστε να διευκολυνθούν οι απολύσεις στον τραπεζικό κλάδο.
Στο τέλος του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί -σύμφωνα με τις ανακοινώσεις- οι νομικές συγχωνεύσεις των τραπεζών Alpha με Εμπορική, της Τράπεζας Πειραιώς με την Αγροτική και τη Γενική, ενώ αναμένεται να έχει εγκριθεί από τις γενικές συνελεύσεις των μετόχων και το deal της Εθνικής με τη Eurobank. Κι έτσι θα έχει κλείσει ο πρώτος κύκλος της μεγάλης αναδιάρθρωσης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, που θα αποφέρει συνέργειες που το 2015 αθροιστικά θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ. Μέσα στο 2013 θα ακολουθήσει και ο δεύτερος κύκλος της αναδιάρθρωσης στον τραπεζικό κλάδο, με πρωταγωνιστή το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αλλά και όλες τις μικρότερες τράπεζες: Millennium, Probank, FBBank, Proton Bank."
 
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Τελικά η στεναχώρια του Σαμαρά που από λαοφιλής και αντι-μνημονιακός, κατήντησε να συναγωνίζετε σε δημοτικότητα τον Μιχαλολιάκο και να δέχεται ότι βλακεία του επιβάλει η τρόικα, του έχει δημιουργήσει σοβαρό ψυχολογικό πρόβλημα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, φαίνεται να είπε επίσης σε κορυφαίο υπουργό του ότι ''μίλησα ακόμη και με τον Θεό, δεν μπορεί να γίνει τίποτα καλύτερο''. Αν είχε πει κάτι τέτοιο ο Πρωθυπουργός μιας άλλης χώρας ή θα τον "είχανε μαζέψει" ή θα είχε γίνει πρώτο θέμα σε όλες τις σατιρικές εκπομπές της χώρας εκείνης. Δυστυχώς στην δική μας όμως τον παίρνουμε ακόμα στα σοβαρά - ακόμα και όταν μιλάει με "τον Θεό", ακόμα και όταν δέχεται τα χρήματα να μπουν σε ειδικό λογαριασμό, λες και αυτός ο Πρωθυπουργός και αυτή η κυβέρνηση υπήρχε περίπτωση να τα δώσει σε τίποτα μικρούς και ποταπούς σκοπούς όπως η υγεία, η κοινωνική πρόνοια ή (Θεός -όχι αυτός που μιλάει με τον Σαμαρά, ο άλλος - φυλάξι) η παιδεία...

Πηγές ειδήσεων: "Έθνος", "Mega"

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Τι αλλαγές μας περιμένουν στα εργασιακά (λεπτομέρειες και παραδείγματα) / Πρόσβαση στα φορολογικά στοιχεία των δανειοληπτών αποκτούν οι τράπεζες

Ακούγοντας και διαβάζοντας τις συζητήσεις για τα εργασιακά, βλέποντας την επιμονή της κυβέρνησης Σαμαρά να τα περάσει - με κάθε κόστος - και παρατηρώντας διάφορους "αναλυτές" στα δελτία ειδήσεων να χαρακτηρίζουν την παρούσα κατάσταση ως "στρεβλή", δημιουργείται η εντύπωση σ' εκείνους που ΔΕΝ έχουν διαβάσει το τι μας περιμένει, ότι όλοι αυτοί έχουν δίκιο καθώς και το ότι οι αλλαγές αυτές θα είναι προς όφελος της χώρας. Έτσι λοιπόν θα προσπαθήσουμε σήμερα ν' αποδελτιώσουμε τις αλλαγές αυτές, για να καταδείξουμε το ότι τα όσα ετοιμάζονται, ξεπερνούν μια "απλή" μείωση μισθών - η οποία βέβαια και θα επιβαρύνει τ' ασφαλιστικά ταμεία και στο κάτω-κάτω δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το δημόσιο χρέος...(όταν μιλάμε βέβαια για εργασιακά, υπάρχει κακώς διαχωρισμός με το ασφαλιστικό και την μείωση των μισθών στο Δημόσιο. Αυτό γίνεται εντέχνως ώστε να φανούν ορισμένοι πολιτικοί σχηματισμοί ως "κοινωνικά ευαίσθητοι". Στην πραγματικότητα είναι το ένα και το αυτό, αφού αν π.χ. η επιβολή 2 επιπλέον ετών παραμονής στην εργασία δεν είναι εργασιακό θέμα, τότε ειλικρινά δεν ξέρουμε τι είναι).

Έτσι λοιπόν, φθηνότερα θα κοστίζουν, στο εξής, οι απολύσεις και η εργασία για τους εργαζομένους που είτε αμείβονται με τον κατώτατο μισθό (θα «χάσουν» 58,61 ευρώ το μήνα, αν η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικές οργανώσεις δεν συμφωνήσουν έως τον ερχόμενο Απρίλιο τη συνέχιση της καταβολής του επιδόματος γάμου) είτε θα εργάζονται «πέραν του ωραρίου» (δεν θα έχουν πλέον καμία πρόσθετη - υπερωριακή αμοιβή, αφού θα καλούνται να απασχοληθούν με... ελαστικό ωράριο). Οι νέες αλλαγές στα εργασιακά, όπως προέκυψαν ύστερα από την πολιτική διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα, έχουν ως εξής:

Ο ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ: Εως τον Απρίλιο νομοθετείται ο ισχύων κατώτατος μισθός της ΕΓΣΣΕ (586 ευρώ) μαζί με τα κλιμάκια των τριετιών, αλλά, χωρίς το επίδομα γάμου. Με τη διατήρηση των τριετιών εργαζόμενος με πάνω από 9 έτη προϋπηρεσίας που με βάση την αρχική αξίωση της τρόικας θα υποχρεωνόταν να εργαστεί με το βασικό μισθό των 586,08 ευρώ, θα εισπράττει 761,90 ευρώ (όσα δηλ. αντιστοιχούν με βάση το σημερινό καθεστώς των πολυετιών που, όπως για όλους τους εργαζομένους, ισχύει μόνο για την ένταξη στο μισθολογικό κλιμάκιο και όχι για την εξέλιξη, καθώς το Μνημόνιο Νο2 απαγορεύει αύξηση λόγω ωρίμασης μέχρις ότου η ανεργία πέσει κάτω από το... 10%).
Ο αμειβόμενος με τα κατώτατα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας θα χάσει, ωστόσο, την προσαύξηση λόγω γάμου. Το συγκεκριμένο επίδομα θα μπορεί να καταβάλλεται «μόνο εφόσον υπάρξει συμφωνία των εργοδοτικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ που, όμως, θα δεσμεύει μόνο τα μέλη τους» καθώς έχει καταργηθεί η κήρυξη ως γενικής υποχρεωτικής και η επέκταση με απόφαση υπουργού κάθε συλλογικής σύμβασης στα μη μέλη των συνδικαλιστικών οργανώσεων (δηλ. σε όσους δεν εκπροσωπούνται στη διαπραγμάτευση).

ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ: Μετά την ψήφιση του νέου Μνημονίου οι απολύσεις θα γίνουν αυτόματα φθηνότερες έως και 50%. Οι προειδοποιημένες απολύσεις που οδηγούν στην καταβολή μειωμένων κατά 50% ποσών, θα είναι πιο εύκολες αφού μειώνονται σε 1- 4 (από 1-6) οι μήνες της προειδοποίησης.
Φθηνότερες (αλλά, πάντως, πιο ακριβές από τις προειδοποιημένες) θα είναι και οι απροειδοποίητες απολύσεις για όσους έχουν πάνω από 16 χρόνια στον ίδιο εργοδότη.
Η αποζημίωση θα καταβάλλεται κανονικά μέχρι τα 12 μηνιάτικα που αντιστοιχούν (μαζί με την προσαύξηση του 1/6 έναντι των δώρων) έως τα 16 χρόνια και από εκεί και πάνω θα καταβάλλεται ένα «έξτρα» ποσό, το οποίο θα υπολογίζεται για όλους τους επιπλέον μήνες που δικαιούται ο εργαζόμενος, αλλά με πλαφόν τα 2.000 ευρώ.
Δηλ. έως 24.000 ευρώ (12Χ2.000 ευρώ) για εργαζόμενο με 28 έτη υπηρεσίας, ο οποίος δικαιούται 24 μηνιάτικα ως αποζημίωση σε περίπτωση απροειδοποίητης απόλυσης. Οποιος εργαζόμενος αλλάζει εργοδότη θα μένει στα 12 μηνιάτικα (δεν θα δικαιούται έξτρα ποσό).

ΕΛΑΣΤΙΚΟ ΩΡΑΡΙΟ ΑΝΤΙ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΩΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΗ ΗΜΕΡΑ: Με ελαστικά - κυμαινόμενα ακόμη και από τη μια ημέρα στην άλλη (ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης) ωράρια και χωρίς πρόσθετη αμοιβή (+30% για την 6η ημέρα και +20% για την υπερωρία) θα μπορούν να απασχολούνται οι εργαζόμενοι (θα υπάρξει νομοθετική πρόβλεψη για αποσύνδεση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων από το ωράριο εργασίας σε όσους κλάδους ισχύει νομοθετικά το πενθήμερο ή υπάρχει περιορισμός με συλλογικές συμβάσεις εργασίας).
Αν και διατηρείται το όριο της 40ωρης εβδομαδιαίας εργασίας και τα ελαστικά ωράρια θα εφαρμόζονται με συλλογικές συμβάσεις (και ενδεχομένως με ατομικές συμφωνίες, αν ο νόμος δεν καλύψει το κενό που θα υπάρχει, αν δεν υφίσταται συλλογική ρύθμιση ή σωματείο) ένας εργαζόμενος θα μπορεί να εργάζεται έως 10 ώρες την ημέρα με ενδιάμεση ημερήσια ανάπαυση 11ωρών και λιγότερες ώρες (μέχρι να συμπληρώσει το 40ωρο) άλλη ημέρα ή άλλες ημέρες μέσα στο εξαήμερο.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΛΟΓΩ ΑΠΟΛΥΣΗΣ
Εργαζόμενος με μισθό 2.800 ευρώ και προϋπηρεσία 20 ετών
- Με το σημερινό καθεστώς σε απροειδοποίητη απόλυση δικαιούται αποζημίωση 16 μισθών + 1/6 έναντι των δώρων δηλ. 44.800 ευρώ + 7.466 ευρώ= 52.266 ευρώ.
- Με το νέο καθεστώς θα λάβει 12 μισθούς + 1/6, δηλ 33.600 ευρώ και έξτρα ποσό 8.000 ευρώ (για τους υπόλοιπους 4 Χ 2.000 ευρώ) συνολικά 41.600 ευρώ (-10.666 ευρώ ή -20,4%).
- Σε περίπτωση προειδοποιημένης απόλυσης, ο εργοδότης θα έπρεπε να τον ενημερώσει 6 μήνες νωρίτερα για να του καταβάλλει τη μειωμένη κατά 50% αποζημίωση (8 μηνιάτικα + 1/6= 26.133 ευρώ). Τώρα θα μπορεί να τον προειδοποιήσει 4 μήνες νωρίτερα.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΛΑΣΤΙΚΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΑΜΟΙΒΗ
Χωρίς πρόσθετη αμοιβή ένας εργαζόμενος μπορεί, για παράδειγμα, να εργαστεί Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη με 5ωρο, για 6ώρες την Πέμπτη, με 9ωρο την Παρασκευή και 10 ώρες το Σάββατο.

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Πρόσβαση σε φορολογικά στοιχεία οφειλέτη μπορεί να αποκτούν οι τράπεζες, ακόμη και αν αυτά εμπίπτουν στο φορολογικό απόρρητο, σε περίπτωση που ο δανειολήπτης έχει αιτηθεί την υπαγωγή του στο «Νόμο Κατσέλη» (ν.3869/2010) για την ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Εγκύκλιος για τη χορήγηση πληροφοριών για την περιουσιακή κατάσταση και τα εισοδήματα του φορολογούμενου σε τρίτο πρόσωπο που εξέδωσε χθες το υπουργείο Οικονομιών και βασίζεται σε γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους αναφέρει πως με το ν.3869/2010 παρέχεται στο δανειστή το δικαίωμα, μετά από αίτησή του, που διαβιβάζεται στη φορολογική αρχή μέσω του αρμοδίου εισαγγελέα, να λάβει «κάθε χρήσιμη πληροφορία» για την περιουσιακή κατάσταση και τα εισοδήματα οφειλετών του, ανεξάρτητα από τη συναίνεσή τους ή μη.

Το Α' Τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους απεφάνθη ομόφωνα ότι ο οικονομικός έφορος υποχρεούται να χορηγεί σε πιστωτή του οφειλέτη, κάθε πληροφορία και στοιχείο για την περιουσιακή κατάσταση και τα εισοδήματα του οφειλέτη-φορολογούμενου, ακόμη και αν αυτά εμπίπτουν στο φορολογικό απόρρητο, εφόσον είναι πρόσφορα, για να καταστεί δυνατός ο σχετικός περιουσιακός έλεγχος του οφειλέτη εκ μέρους του αιτούντος πιστωτή, καθόσον το φορολογικό απόρρητο «επιτρεπτώς κάμπτεται» εν προκειμένω από διάταξη του ν.3869/2010.

Συνεπώς, εφόσον ο δανειστής υποβάλει στην αρμόδια ΔΟΥ αίτηση για χορήγηση στοιχείων οφειλέτη ο Προϊστάμενος της ΔΟΥ οφείλει να χορηγήσει τα στοιχεία στον αιτούντα, όχι όμως να χορηγήσει αντίγραφα των φορολογικών δηλώσεων των φορολογούμενων. Καλή δύναμη λοιπόν σε όσους πέσουν στα χέρια τους τότε...

Πηγή ειδήσεων: "Έθνος", "Τα Νέα"

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Σύνταγμα και Ελλάδα του σήμερα / Οι απαιτήσεις του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών για τη πληρωμή των δόσεων (και όχι μόνο)

Μεγάλη η σημερινή μέρα - 28η Οκτωβρίου. Επέτειος μνήμης για μια ημερομηνία που καταφέραμε να λειτουργήσουμε ως έθνος και ν' αντισταθούμε, δίνοντας το παράδειγμα σε όλους τους ελεύθερους λαούς του κόσμου - παρότι κι εμείς τότε δεν ήμασταν ελεύθεροι (όντας υπό δικτατορία). Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά - αλλά τίποτα απ' αυτά δε θα ήταν πρωτότυπο και καινούργιο. Η σημασία της επετείου πάντως στο σήμερα είναι απλή: Έλληνες προστατεύστε την ελευθερία και τη δημοκρατία σας...Με αφορμή αυτό το σύνθημα αντιγράφουμε από την "Real News" την στήλη του Στάθη και απεύθυνουμε ρητορικά ερωτήματα προς όλους:

Ερωτά το Σύνταγμα: προβλέπεται η ελληνική κυβέρνηση να έχει ξένους ελεγκτές;
Προβλέπει το Ελληνικό Σύνταγμα τη δυνατότητα σε έναν Έλληνα Πρωθυπουργό και συνακολούθως στο σύνολο μιας ελληνικής κυβέρνησης, στο Υπουργικό Συμβούλιο δηλαδή, να παραχωρούν εν σώματι και οικειοθελώς εξουσίες και αρμοδιότητες σε φυσική ή νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου ούτως ώστε η βούλησή τους να καθίσταται ισχυρότερη της βούλησης του ελληνικού λαού, όπως αυτή αποτυπώνεται κάθε φορά στις νόμιμες εκλογές;
Ρωτάει το Σύνταγμα: προβλέπεται εξωχώριο Διευθυντήριο, στο οποίον να λογοδοτεί η Ελληνική κυβέρνηση και ο Έλληνας Πρωθυπουργός;
Προβλέπεται για αυτήν τη χώρα Ύπατη Αρμοστεία άλλων χωρών ή άλλης χώρας;
Προβλέπεται να τελεί το Ελληνικό κράτος υπό Καθεστώς Εντολής άλλου κράτους ή ομάδας κρατών;
Ρωτά το Ελληνικό Σύνταγμα: προβλέπω Επίτροπο, Ανθύπατο, Γκαουλάιτερ ή κάποια συμμορία ανθυπουπάλληλων κάποιας Τρόικας ή όποιου άλλου σχήματος να με παραβιάζουν;
Ρωτάει το Σύνταγμα: προβλέπεται ο Προϋπολογισμός του κράτους να συντάσσεται καθ’ υπαγόρευσιν ξένων δυνάμεων; Προβλέπεται η εκχώρηση ή η παραχώρηση της εθνικής κυριαρχίας εις όσα αφορούν την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική;
Ερωτά το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας: περιέχω άρθρο που να προβλέπει ότι η χώρα μπορεί να είναι ή να γίνει Φόρου Υποτελής σε άλλη Δύναμη ή άλλες Δυνάμεις;
  Προβλέπει ή δεν προβλέπει το Σύνταγμαρωτάει το Σύνταγμα – την υποχρέωση και το καθήκον της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης να προασπίζεται και να λαμβάνει πρόνοια για την ευζωία εν ευνομία των Ελλήνων πολιτών και την προστασία της περιουσίας τους απέναντι σε κάθε επιβουλή τρίτων; ναι ή όχι;
Η ελευθερία και η υπεράσπιση του επιπέδου ζωής των πολιτών, διαπερνούν ή όχι το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος.
Η Βουλή των Ελλήνων (η οποία δεν ονομάζεται καν Ελληνικό Κοινοβούλιο) θυμάται ακριβώς αυτό; ότι είναι δηλαδή η Βουλή – η βούληση όλων των Ελλήνων, έτσι όπως κάθε φορά αυτή αποτυπώνεται στις νόμιμες εκλογές – ναι ή όχι; ερωτά το Σύνταγμα.
Αν λοιπόν η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στο φιλότιμο των Ελλήνων, στη σύνθεση της Βουλής (τους) τι λιγότερο μπορεί να επαφίεται;
Ρωτάει το Σύνταγμα: ξεχνούν οι Έλληνες και οι βουλευτές τους, συνεπώς η κυβέρνηση, ο κ. Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ότι το νέο Ελληνικό Κράτος γεννήθηκε με Επανάσταση;
Ξεχνούν ότι το πρώτο μας Σύνταγμα, το Σύνταγμα της Τροιζήνας αποτύπωσε τους όρους και τα όνειρα αυτής της γέννησης, όταν όλα στην Ευρώπη τα πλάκωνε και τα εσκίαζε ο ίσκιος της Ιεράς Συμμαχίας;
Ξεχνούν οι τωρινοί κυβερνήτες ότι η Ελλάδα δεν γεννήθηκε από κάποια κουμπαριά των Αψβούργων με τους Βουρβόνους, αλλά από το αίμα επαναστατών, αγίων, γυναικών, παιδιών και παππούδων;
Ξεχνούν ότι η χώρα αυτή υπήρξε ένα απ’ τα παλαιότερα νέα εθνικά κράτη στην Ήπειρο; Πριν από τη Γερμανία, πριν από την Ιταλία και ένα σωρό άλλα εθνικά κράτη; Ξεχνούν ότι για την ελευθερία των Γραικών ήρθαν και πολέμησαν στην επαναστατημένη Ελλάδα, δίνοντας πολλοί τη ζωή τους, χιλιάδες Γερμανοί, Ιταλοί, Γάλλοι, Άγγλοι κι άλλοι Ευρωπαίοι Φιλέλληνες;
Μπορεί η χώρα αυτή να πέρασε βάσανα και κακουχίες, να έγινε παρακολούθημα ξένων Δυνάμεων, να ετέθη υπό Κατοχήν, να διχάσθηκε, να υπέστη εσωτερικές τυραννίδες και οι τύχες της να προσδέθηκαν συχνά σε άρματα άλλων ξένων, ισχυρότερων δυνάμεων, μπορεί να γνώρισε την καταισχύνη να τη διοικούν ενίοτε γενίτσαροι κι ενίοτε δωσίλογοι, μπορεί να έβγαλε ραγιάδες και κομπραδόρους με το καντάρι, αλλά απ’ το 1821 και μετά Προτεκτοράτο ή Σαντζάκι δεν είχε ξαναγίνει κανενός. Ρωτάει λοιπόν σήμερα το Ελληνικό Σύνταγμα: τι εστί Επίτροπος για την Οικονομία; Τι εστί Τρόικα; Τι εστί Τόμσεν; Από πότε η «ελεύθερη αγορά» κανονίζει αν θα πεινάνε τα παιδιά, χωρίς ο Πρωθυπουργός να ξεσπαθώνει και η Βουλή να αρματώνεται;
Ρωτάει το Σύνταγμα: ποιων παιδί είμαι εγώ; του Ρήγα Βελεστινλή, του Κολοκοτρώνη και του Ελευθέριου Βενιζέλου ή ένας λογαριασμός της Μέρκελ με αλγόριθμο Σόιμπλε για να κονομάνε οι Τοκογλύφοι;
Ρωτάει το Σύνταγμα την κυβέρνηση, τη Βουλή και τους Δικαστές: έχει αυτεξούσιο ο ελληνικός λαός ή το κάνατε πάσα στις οφσόρ και τους φοροφυγάδες; Υπάρχει ισονομία ή υπάρχουν λίστες;
Ερωτά το Σύνταγμα: είναι τα φάρμακα και τα σχολεία κοινωνικά αγαθά για τα οποία εγώ το ίδιο συντάχθηκα και υπάρχω ή υπεράνω του Συντάγματος είναι οι Εταιρείες, η «αγορά» και τα πάσης φύσεως λαμόγια κι αεριτζήδες;
Ερωτά το Σύνταγμα: εγώ υπάρχω ως θεμελιώδης λίθος και ιερόν πτολίεθρο της Πολιτείας ή για να κατουράει πάνω μου άπασα η Διαπλοκή κι ο κάθε «νταβατζής»; Υπάρχω για να παραβιάζομαι;
Είμαι το Σύνταγμα κι ερωτώ τους πολίτες: Είμαι το Σύνταγμα;Ερωτά το Σύνταγμα: προβλέπεται η ελληνική κυβέρνηση να έχει ξένους ελεγκτές;
Προβλέπει το Ελληνικό Σύνταγμα τη δυνατότητα σε έναν Έλληνα Πρωθυπουργό και συνακολούθως στο σύνολο μιας ελληνικής κυβέρνησης, στο Υπουργικό Συμβούλιο δηλαδή, να παραχωρούν εν σώματι και οικειοθελώς εξουσίες και αρμοδιότητες σε φυσική ή νομικά πρόσωπα
δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου ούτως ώστε η βούλησή τους να καθίσταται ισχυρότερη της βούλησης του ελληνικού λαού, όπως αυτή αποτυπώνεται κάθε φορά στις νόμιμες εκλογές;
Ρωτάει το Σύνταγμα: προβλέπεται εξωχώριο Διευθυντήριο, στο οποίον να λογοδοτεί η Ελληνική κυβέρνηση και ο Έλληνας Πρωθυπουργός;
Προβλέπεται για αυτήν τη χώρα Ύπατη Αρμοστεία άλλων χωρών ή άλλης χώρας; Προβλέπεται να τελεί το Ελληνικό κράτος υπό Καθεστώς Εντολής άλλου κράτους ή ομάδας κρατών;
Ρωτά το Ελληνικό Σύνταγμα: προβλέπω Επίτροπο, Ανθύπατο, Γκαουλάιτερ ή κάποια συμμορία ανθυπουπάλληλων κάποιας Τρόικας ή όποιου άλλου σχήματος να με παραβιάζουν;
Ρωτάει το Σύνταγμα: προβλέπεται ο Προϋπολογισμός του κράτους να συντάσσεται καθ’ υπαγόρευσιν ξένων δυνάμεων; Προβλέπεται
η εκχώρηση ή η παραχώρηση της εθνικής κυριαρχίας εις όσα αφορούν την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική;
Ερωτά το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας: περιέχω άρθρο που να προβλέπει ότι η χώρα μπορεί να είναι ή να γίνει Φόρου Υποτελής σε άλλη Δύναμη ή άλλες Δυνάμεις;
 Προβλέπει ή δεν προβλέπει το Σύνταγμαρωτάει το Σύνταγμα – την υποχρέωση και το καθήκον της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης να προασπίζεται και να λαμβάνει πρόνοια για την ευζωία εν ευνομία των Ελλήνων πολιτών και την προστασία της περιουσίας τους απέναντι σε κάθε επιβουλή τρίτων; ναι ή όχι;
Η ελευθερία και η υπεράσπιση του επιπέδου ζωής των πολιτών, διαπερνούν ή όχι το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος.
Η Βουλή των Ελλήνων (η οποία δεν ονομάζεται καν Ελληνικό Κοινοβούλιο) θυμάται ακριβώς αυτό; ότι είναι δηλαδή η Βουλή – η βούληση όλων των Ελλήνων, έτσι όπως κάθε φορά αυτή αποτυπώνεται στις νόμιμες εκλογές – ναι ή όχι; ερωτά το Σύνταγμα.
Αν λοιπόν η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στο φιλότιμο των Ελλήνων, στη σύνθεση της Βουλής (τους) τι λιγότερο μπορεί να επαφίεται;
Ρωτάει το Σύνταγμα: ξεχνούν οι Έλληνες και οι βουλευτές τους, συνεπώς η κυβέρνηση, ο κ. Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ότι το νέο Ελληνικό Κράτος γεννήθηκε με Επανάσταση;
Ξεχνούν ότι το πρώτο μας Σύνταγμα, το Σύνταγμα της Τροιζήνας αποτύπωσε τους όρους και τα όνειρα αυτής της γέννησης, όταν όλα στην Ευρώπη τα πλάκωνε και τα εσκίαζε ο ίσκιος της Ιεράς Συμμαχίας;
Ξεχνούν οι τωρινοί κυβερνήτες ότι η Ελλάδα δεν γεννήθηκε από κάποια κουμπαριά των Αψβούργων με τους Βουρβόνους, αλλά από το αίμα επαναστατών, αγίων, γυναικών, παιδιών και παππούδων;
Ξεχνούν ότι η χώρα αυτή υπήρξε ένα απ’ τα παλαιότερα νέα εθνικά κράτη στην Ήπειρο; Πριν από τη Γερμανία, πριν από την Ιταλία και ένα σωρό άλλα εθνικά κράτη; Ξεχνούν ότι για την ελευθερία των Γραικών ήρθαν και πολέμησαν στην επαναστατημένη Ελλάδα, δίνοντας πολλοί τη ζωή τους, χιλιάδες Γερμανοί, Ιταλοί, Γάλλοι, Άγγλοι κι άλλοι Ευρωπαίοι Φιλέλληνες;
Μπορεί η χώρα αυτή να πέρασε βάσανα και κακουχίες, να έγινε παρακολούθημα ξένων Δυνάμεων, να ετέθη υπό Κατοχήν, να διχάσθηκε, να υπέστη εσωτερικές τυραννίδες και οι τύχες της να προσδέθηκαν συχνά σε άρματα άλλων ξένων, ισχυρότερων δυνάμεων, μπορεί να γνώρισε την καταισχύνη να τη διοικούν ενίοτε γενίτσαροι κι ενίοτε δωσίλογοι, μπορεί να έβγαλε ραγιάδες και κομπραδόρους με το καντάρι, αλλά απ’ το 1821 και μετά Προτεκτοράτο ή Σαντζάκι δεν είχε ξαναγίνει κανενός.
Ρωτάει λοιπόν σήμερα το Ελληνικό Σύνταγμα: τι εστί Επίτροπος για την Οικονομία; Τι εστί Τρόικα; Τι εστί Τόμσεν; Από πότε η «ελεύθερη αγορά» κανονίζει αν θα πεινάνε τα παιδιά, χωρίς ο Πρωθυπουργός να ξεσπαθώνει και η Βουλή να αρματώνεται;
Ρωτάει το Σύνταγμα: ποιων παιδί είμαι εγώ; του Ρήγα Βελεστινλή, του Κολοκοτρώνη και του Ελευθέριου Βενιζέλου ή ένας λογαριασμός της Μέρκελ με αλγόριθμο Σόιμπλε για να κονομάνε οι Τοκογλύφοι;
Ρωτάει το Σύνταγμα την κυβέρνηση, τη Βουλή και τους Δικαστές: έχει αυτεξούσιο ο ελληνικός λαός ή το κάνατε πάσα στις οφσόρ και τους φοροφυγάδες;
Υπάρχει ισονομία ή υπάρχουν λίστες;
Ερωτά το Σύνταγμα: είναι τα φάρμακα και τα σχολεία κοινωνικά αγαθά για τα οποία εγώ το ίδιο συντάχθηκα και υπάρχω ή υπεράνω του Συντάγματος είναι οι Εταιρείες, η «αγορά» και τα πάσης φύσεως λαμόγια κι αεριτζήδες;
Ερωτά το Σύνταγμα: εγώ υπάρχω ως θεμελιώδης λίθος και ιερόν πτολίεθρο της Πολιτείας ή για να κατουράει πάνω μου άπασα η Διαπλοκή κι ο κάθε «νταβατζής»; Υπάρχω για να παραβιάζομαι;
Είμαι το Σύνταγμα κι ερωτώ τους πολίτες: Είμαι το Σύνταγμα;"

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Θυμάστε ότι είχαμε αναφερθεί πριν από αρκετό καιρό για το ειδικό λογαριασμό που ζητούσαν οι δανειστές μας - και στον οποίο θα κατατίθενται οι δόσεις (τόσο πολύ ΔΕΝ μας έχουν εμπιστοσύνη....). Στη δημοσιότητα ήρθε (μέσω του ΠΑΣΟΚ)  κείμενο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών τον οποίο το ζητάει ρητά αναφέροντας μεταξύ των άλλων:
"Ενισχυμένη διακυβέρνηση και μηχανισμοί ελέγχου: για να ενισχυθεί η αξιοπιστία πρέπει να υιοθετηθεί μια αυστηρή δημοσιονομική πολιτική (με εκούσιες αυτοδεσμεύσεις). Παρεκκλίσεις από τους στόχους του προγράμματος πρέπει να εξισορροπούνται με εσωτερικές προσαρμογές. Οι ακόλουθες προαπαιτούμενες ενέργειες πρέπει να εισαχθούν με νομοθετική ρύθμιση πριν την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Κλειστός λογαριασμός με εξωτερική διαχείριση: ο κλειστός λογαριασμός που εγκρίθηκε από το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου ενισχύεται ώστε να εξασφαλίσει πως οι πόροι του προγράμματος θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση του χρέους, και θα εξασφαλιστεί με την εγκαθίδρυση μιας διεθνούς διαχείρισης (για παράδειγμα από την ΕΚΤ). Όπως συμφωνήθηκε τον Φεβρουάριο, το χρέος θα εξυπηρετείται κατευθείαν από αυτόν τον λογαριασμό. Το EFSF και το ΔΝΤ εκταμιεύουν μετά από την εκτέλεση των συμφωνηθέντων διαρθρωτικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων κατευθείαν από τον λογαριασμό και η ελληνική συνεισφορά στην εξυπηρέτηση του χρέους που ορίζεται από το Μνημόνιο θα καταβάλλεται επίσης σε αυτόν τον λογαριασμό.
Η διάθεση των εσόδων: μια διαθέσιμη πηγή εσόδων (όπως για παράδειγμα μέρος των εσόδων του ΦΠΑ) στο συνολικό ποσό του αιτούμενου από την Ελλάδα πρωτογενούς πλεονάσματος μπορεί να μεταφέρεται ανά μήνα στον λογαριασμό (ως ελληνική συμμετοχή στην εξυπηρέτηση του χρέους). Το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα προσδιοριστεί από το Μνημόνιο. Ο λογαριασμός και η τροφοδοσία του από τα έσοδα εξασφαλίζουν το πρωτογενές πλεόνασμα και συνεπώς θα εξισορροπηθεί από τη μείωση στις πρωτογενείς δαπάνες ή την αύξηση των πρωτογενών εσόδων. Εφόσον κατά τη διάρκεια του προγράμματος εμφανιστούν επιπλέον κενά στον προϋπολογισμό, η Ελλάδα θα τα καλύψει με τα δικά της μέσα.
Αυτόματες περικοπές δαπανών: η Ελλάδα εγκαθιδρύει έναν απλό κανόνα για τις δημόσιες δαπάνες. Με τη συμφωνία της τρόικας, τα ταμειακά ελλείμματα (παρεκκλίσεις από τον προϋπολογισμό) οδηγούν αυτόματα σε περικοπές δαπανών οι οποίες κατανέμονται εξίσου σε όλα τα προγράμματα δαπανών (ανάλογα με το μερίδιό τους στον προϋπολογισμό).
Εξωτερική εποπτεία του δημόσιου δανεισμού: μπορεί να ζητηθεί από έναν εξωτερικό οργανισμό όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκρίνει οποιαδήποτε μορφή επιπλέον δανεισμού (παράλληλα με την εποπτεία των περιφερειακών και τοπικών αρχών από ορισμένα ομοσπονδιακά κράτη).
Συμπληρωματική εξωτερική βοήθεια: πιο έντονη, υποχρεωτική επιστράτευση εξωτερικής τεχνικής βοήθειας ώστε, μεταξύ άλλων, να βελτιωθεί η διοικητική δομή, συμπεριλαμβανομένων των τομέων της συλλογής φόρων, μείωσης της διαφθοράς, επεξεργασίας στατιστικών στοιχείων, στρατηγικών για την τόνωση της ανάπτυξης, αξιοποίηση των πόρων των Διαρθρωτικών Ταμείων, των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης έτσι ώστε να υποβοηθηθεί περαιτέρω η εκτέλεση του προγράμματος.
Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, θα ενισχυθεί το έργο της Task Force έτσι ώστε οι αρμοδιότητές της να περιλαμβάνουν:  i) σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, ο προσδιορισμός θέσεων-κλειδιά στην ελληνική κρατική μηχανή για την κατάλληλη εκτέλεση και εποπτεία των προγραμμάτων προσαρμογής, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις χρηματοπιστωτικές ροές (δαπάνες και έσοδα) και διορισμός Ευρωπαίων ή Ελλήνων κρατικών λειτουργών (οι οποίοι θα απολαμβάνουν το ίδιο στάτους με τους ευρωπαίους ειδικούς ώστε να περιοριστεί η εξάρτησή τους από την πολιτική εξουσία) σ’ αυτές τις θέσεις-κλειδιά που αφορούν τη συμμόρφωση με το πρόγραμμα της τρόικα, αντικαθιστώντας τους έλληνες υπευθύνους.
ii) Συντονισμός στην υλοποίηση της τεχνικής βοήθειας από τους διαφορετικούς παίκτες: την υπάρχουσα διμερή βοήθεια, αλλά και τους νέους φορείς που θα συμμετάσχουν όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ο ΟΟΣΑ κλπ. των οποίων οι παρεμβάσεις είναι ευπρόσδεκτες.
Μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης: Για να βελτιωθεί η αποδοχή του προγράμματος από τους Έλληνες, αυτά τα μέτρα ελέγχου και ενίσχυσης πρέπει να συμπληρωθούν από αναπτυξιακά μέτρα και μέτρα ενίσχυσης της απασχόλησης. Ο καθοριστικός παράγοντας για επενδύσεις και ανάπτυξη είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης. Βραχυπρόθεσμα, οι προοπτικές για την ανάπτυξη και την απασχόληση μπορούν να ενισχυθούν από την απελευθέρωση πόρων των διαρθρωτικών Ταμείων για τα 181 προγράμματα υψηλής προτεραιότητας. Το σχέδιο για μια δημόσια Τράπεζα Επενδύσεων το οποίο τελεί υπό επεξεργασία μπορεί επίσης να επισπευσθεί για να υποστηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα έργα υποδομής." - Δεν έχουν αφήσει τίποτα στην τύχη...Όσο αφορά τα χρήματα, γιατί ο λαός είναι τελείως αφημένος στην μοίρα του...

Πηγές ειδήσεων: "To Βήμα", "Real News"

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Μια "γκάφα" του 2006 οδηγεί σε αναγνώριση των Σκοπίων ως Μακεδονία; / Επίθεση Χρυσής Αυγής σε Γλέζο

Είδηση:  Ολοταχώς οδηγείται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ελλάδα, αν δεν κυρώσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στην ελληνική Βουλή τον ευρωπαϊκό νόμο για τον Κοινό Ευρωπαϊκό Εναέριο Χώρο (ΚΕΕΧ), δεδομένο, ότι όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες τον έχουν επικυρώσει.
Δι’ αυτού του τρόπου όμως η κυβέρνηση Σαμαρά θα εξαναγκαστεί να αποδεχθεί τις «Macedonian Airlines» ως. εθνικό αερομεταφορέα των Σκοπίων! Δηλαδή, εμμέσως την αναγνώριση των Σκοπίων ως «Μακεδονίας» Η απίστευτη αυτή ιστορία ξεκινά το 2006 όταν η τότε κυβέρνηση αποδέχθηκε ελαφρά τη καρδία την ευρωπαϊκή συμφωνία για τον ΚΕΕΧ. χωρίς να κοιτάξει (σ.σ: ή κρυφοκοίταξε) τα ψιλά γράμματα του παραρτήματος στο οποίο φαρδιά πλατιά φιγουράριζαν οι Macedonian Airlines ως εθνικές αερομε­ταφορέας των Σκοπίων.
Τη συμφωνία αυτή υπέγραψε το 2006 ο τότε υπουργός Μετα­φορών και συντάχθηκε σχέδιο κυρωτικού νόμου από τη Βουλή των Ελλήνων, διότι, για να ισχύσει η ευρωπαϊκή συμφωνία, έπρεπε να περάσει από τα εθνικά Κοινοβούλια των κρατών-μελών. Τον Δεκέμβριο του 2006 την υπέγραψε η υπουργός Εξωτερικών και το Μάιο του 2007 ο υπουργός Οικονομικών.
Όμως. η Ειδική Νομική Υπηρεσία (ΕΝΥ) του υπουργείου Εξωτερικών το 2007 ανακάλυψε έντρομη την αναφορά της «Macedonian Airlines| και φυσικά έθεσε το ερώτημα πώς θα περάσει από την ελληνική Βουλή ο σχετικός νόμος. Την ίδια εποχή, είχε αρχίσει να αλ­λάζει ρότα η τότε κυβέρνηση στο θέμα των Σκοπίων, που κατέληξε στο βέτο στη Σύνοδο Κορυφής του NATO το 2οο8.
Όμως, για την Ε.Ε. η Ελλάδα είχε υπογράψει τη συμφωνία για τον ΚΕΕΧ μαζί με τα Σκόπια και όφειλε να την κυρώσει στην ελληνική Βουλή. Από το 2011. η Ε.Ε υπενθυμίζει πιεστικά στην Ελλάδα την υποχρέωσή της να κυρώσει τη συμφωνία στη Βουλή, η οποία βεβαίως ποι­είται τη νήσσαν. Έτσι, στις 3 Μαρτίου 2011, η Ε.Ε. έθεσε το θέμα στο Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών.

Στις 9 Μαίου, η Ε Ε. επανέρχε­ται με νέα επιστολή της προς τις ελληνικές Αρχές, οι οποίες τη στέλνουν στο καλάθι των αχρήστων. Η Ε.Ε επανήλθε πιεστικά και το 2012 με νέα επιστολή, στην οποία επισημαί­νει μεταξύ άλλων ότι είναι «λυπηρό» το ότι η συμφωνία δεν έχει τεθεί σε ισχύ.
Η Κροατία είναι η πρώτη που υφίσταται τις συνέπειες και μάλλον θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες των Βαλκανίων, οι οποίες πληρούν εξ ολοκλήρου τις προϋποθέσεις της συμφωνίας Η καθυστέρηση κύρωσης της συμφωνίας είναι αντίθετη με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ε.Ε έναντι των χωρών αυτών για έξι χρόνια. Επομένως, η Ε.Ε ζητά από τις ελληνικές Αρχές να την ενημερώσουν για την πορεία της κύρωσης και στη συνέχεια να αποφασίσει αν θα στείλει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο… Τον Μάιο του 2012, το τελευταίο πράγμα που απασχολούσε την Ελλάδα εν μέσω εκλο­γών ήταν η "πατάτα" που είχε κάνει η Αθή­να το 2οο6. Έτσι. στο σχετικό έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών ως σχέδιο απάντη­σης στην Κομισιόν αναφέρεται ότι η Ελλάδα εν μέσω εκλογών δεν μπορεί να ασχοληθεί με το θέμα.
Τώρα. όμως. το περιθώρια έχουν στενέψει επικίνδυνα και οι οδοί διαφυγής για την κυβέρνηση Σαμαρά είναι πολύ μικρές, αυτή την περίοδο που ψάχνει την αποκατά­σταση των σχέσεων με το σύνολο της Ε Ε.

Σχόλιο: Την εποχή που το Σκοπιανό ήταν το πρώτο θέμα στην ελληνική εξωτερική πολιτική, η χώρα μας (μέσω της κρατικής τότε Ολυμπιακής) δημιούργησαν μια αεροπορική εταιρεία που εκτελούσε πτήσεις τσάρτερ με όνομα "Μακεδονικές Αερογραμμές". Αυτή η εταιρεία είχε αναγνωριστεί κανονικά και έτσι είχε κατοχυρώσει το επίθετο "Μακεδονικός" ως ελληνικό στις διεθνείς αερομεταφορές. Με τα χρόνια όμως η Ολυμπιακή ιδιωτικοποιήθηκε, η εταιρεία έπεσε σε αδράνεια (δε γνωρίζουμε αν διαλύθηκε ή όχι) και το Σκοπιανό μπήκε στο ράφι (στα ψηλά μάλιστα ώστε να μην το φτάνει κανείς). Από την πλευρά μας πάντα. Την ίδια ώρα οι γείτονές μας κινούμενοι μεθοδικά προσπαθούσαν (και προσπαθούν) να χτίσουν θέσεις παντού, κατοχυρώνοντας το επίθετο "Μακεδονικός" όπου μπορούν. Έτσι συνέβει και το 2006, πιάνοντάς μας στον ύπνο σε μια στιγμή που θα μπορούσαμε να πούμε όχι - έχοντας ως "όπλο" τις "Μακεδονικές Αερογραμμές", πέραν της γνωστής διαμάχης. Βέβαια και τώρα δεν είναι αργά: ο "Μακεδονομάχος" κύριος Σαμαράς, μπορεί άνετα να ενημερώσει τους συν-ευρωπαίους ότι όσο τα Σκόπια εμμένουν στην χρήση ονομάτων που δημιουργούν εδαφικές διεκδικήσεις καμία συμφωνία δεν μπορεί να κυρωθεί και ότι απλώς λυπούμαστε που η κυβέρνηση (της "πατριωτικής" ΝΔ ξανά) κοιμόταν όρθια όταν περνούσε αυτή στα ευρωπαϊκά όργανα. Ακούγεται απλό αλλά δεν είναι; Και όμως είναι. Νομίζουμε ότι υποχωρήσεις δεν νοούνται σε σειρά θεμάτων - και μια από αυτές τις ομάδες θεμάτων είναι και τα εθνικά...Και μια τέτοια άρνησή μας αμφιβάλουμε αν "τιμωρηθεί" στα ευρωπαϊκά δικαστήρια ιδιαίτερα αν χρησιμοποιήσουμε την αρμόζουσα επιχειρηματολογία.

Σε όποια περίπτωση πάντως, ακόμα και αν "περάσει" η οδηγία δεν πρόκειται ν' αλλάξουν δραματικά τα πράγματα εναντίον μας...Η κατάσταση είναι άσχημη έτσι κι αλλιώς (διαβάστε αναλυτικά εδώ). Απλά θεωρούμε ότι δε θα πρέπει να δώσουμε την χαρά στους γείτονές μας, ότι χάρις την αβλεψία ορισμένων τους δώσαμε το δικαίωμα να κυκλοφορούν ως "Μακεδόνες" στους ευρωπαϊκούς αιθέρες...


Και για να μην ξεχνιόμαστε... Οι ανιστόρητοι ιθύνοντες της Χ.Α. έκαναν πάλι το θαύμα τους, βγάζοντας μια ανακοίνωση που αμφισβητεί το κατέβασμα της σημαίας από την Ακρόπολη από τους Σάντα και Γλέζο (δείτε σχετικό αφιέρωμα εδώ), θεωρώντας ότι υπήρχε "υποστολή σημαίας" τις βραδινές ώρες. Η επιχειρηματολογία τους βέβαια καταντάει γραφική και το θέμα έχει προ πολλού λήξει διά παντός: στις κατακτημένες χώρες ΔΕΝ γινόταν υποστολή σημαίας σε σημαίνοντα μνημεία (π.χ. Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι). Άλλωστε υπάρχουν πολυάριθμες μαρτυρίες, ότι την επομένη ΔΕΝ κυμάτιζε η ναζιστική σημαία στην Ακρόπολη. Και βεβαίως υπάρχει και η ανακοίνωση στις εφημερίδες του γερμανικού φρουραρχείου που επικήρυσσε τους δράστες - αν τα πράγματα ήταν διαφορετικά και όταν ακόμα τα πράγματα ήταν σχετικά πρόσφατα, δεν θα έβγαιναν οι μετακατοχικές κυβερνήσεις, όταν ο Γλέζος καταδικαζόταν σε θάνατο (για τις ιδέες του και όχι για πράξεις του), να αμφισβητήσουν την πράξη του αυτή, για να μη χρειάζεται να απολογούνται ότι καταδικάζουν έναν ήρωα και ένα σύμβολο της αντίστασης κατά των ναζί; Λίγη σοβαρότητα δε βλάπτει, ακόμα και αν τη ζητάμε από την ελληνική Άκρα Δεξιά που κρίνει εξ ιδίων τ' αλλότρια - επειδή οι προπάτορές της είχαν γίνει γερμανοτσολιάδες δεν πάει να πει ότι κανείς δεν αγωνίστηκε στην Κατοχή ενάντια στους Γερμανούς...

Πηγή ειδήσεων: "Επενδυτής"

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Κατασχέσεις μισθών για χρέη προς το Δημόσιο 300 ευρώ και περιουσιών για 3000 ευρώ/ Επισημοποίηση του "γάμου" Aegean - Ολυμπιακής

Το φέσι στο δημόσιο έχει φτάσει σε πολύ μεγάλο μήκος και έτσι η κυβέρνηση, παίζοντας το σκληρή εκεί που την παίρνει (δηλαδή σε μας), ετοιμάζεται να προχωρήσει  σε κατασχέσεις μισθών και συντάξεων για κάθε είδους χρέη προς αυτό, εάν αυτά ξεπερνούν τα 300 ευρώ.Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από το νόμο και τις εντολές που έχουν λάβει οι ΔΟΥ, θα παρακρατείται το 25% των αποδοχών για οφειλές άνω των 300 ευρώ, που αφορούν κάθε είδους φόρο, τέλη, εισφορές, ακόμη και κλήσεις της Τροχαίας. Όπως έγινε γνωστό πάντως, δεν επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών ή συντάξεων ή άλλου βοηθήματος, εφόσον το ποσό αυτό μετά την αφαίρεση των υποχρεωτικών εισφορών είναι μέχρι 1000 ευρώ μηνιαίως.  Αν ο μισθός υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ, λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό αυτών και επιτρέπεται η κατάσχεση του 25% αυτών, αρκεί το ποσό που απομένει στο φορολογούμενο να μην είναι κάτω από 1000 ευρώ. Πέραν των κατασχέσεων αποδοχών, η εφορία προχωρά και σε άνοιγμα τραπεζικών καταθετικών λογαριασμών, από όπου θα κατάσχονται ποσά από φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο. Την ίδια ώρα ετοιμάζονται και πλειστηριασμοί για χρέη πάνω από 3000, με τα πρώτα ακίνητα να είναι ήδη έτοιμα να βγουν στο σφυρί. 

Η απορία μας πάντως είναι η εξής: με τις νέες φορολογικές επιβαρύνσεις ποιος θα είναι αυτός που θα πληγεί πραγματικά; Προφανώς αυτοί που ήταν "φορολογικά ενήμεροι" όλα αυτά τα χρόνια και πλέον λόγω της κατάστασης δεν μπορούν ν' ανταπεξέλθουν. Το δεύτερο ερώτημα που θέτουμε είναι το εξής: αν βγουν τ' ακίνητα αυτά στο σφυρί, θα εισπράξει το κράτος τα χρωστούμενα ή θα ωφεληθούν ορισμένοι κύκλοι (κτηματομεσιτικοί) που θ' αγοράσουν σε τιμή-ευκαιρία, ακίνητα σε "ακριβές" περιοχές για μελλοντικές "επενδύσεις";

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Πέρσυ τον Μάρτη είχαμε γράψει για το ότι παρά την απαγόρευση από την Κομισιόν, η συγχώνευση Ο.Α. και Aegean είχε γίνει "κάτω από το τραπέζι" (διαβάστε εδώ αναλυτικά). Οι δύο εταιρείες τελικά βαρέθηκαν να παίζουν κρυφτό και αποφάσισαν να προχωρήσουν στην επισημοποίηση του "δεσμού" τους, ανακοινώνοντας την εξαγορά της Ο.Α. από την Αegean έναντι 72 εκατομμυρίων ευρώ. Ήδη βέβαια η Aegean είχε πάρει κοψοχρονιά τις θέσεις της Ολυμπιακής στα μεγάλα αεροδρόμια του κόσμου και είχε αποκτήσει μονοπώλιο σχεδόν σε αρκετές πτήσεις της Δυτικής Ευρώπης - αυτό και μόνο καλύπτει κατά πολύ το τίμημα που κατέβαλλε. Βέβαια στα περισσότερα δρομολόγια εσωτερικού επικρατεί εδώ και καιρό μονοπώλιο - με τις πτήσεις π.χ. για Λήμνο να κοστίζουν ακριβότερα απ' ότι ένα εισιτήριο με επιστροφή στο Λονδίνο. Αλλά είπαμε: τα χρήματα είναι στα εσωτερικά δρομολόγια, αφού εκεί το κόστος πτήσης είναι λιγότερο. Τα συγχαρητήρια μας λοιπόν στην κ. Μπακογιάννη και στον κ.Χατζιδάκη. Το έργο που ξεκίνησαν κατά την προηγούμενη διακυβέρνηση της ΝΔ, ολοκληρώθηκε...

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Τι μας περιμένει στο 3ο Μνημόνιο / Τελειώνει πολιτικά ο Βενιζέλος;

Δυστυχώς στην Ελλάδα του 21ου αιώνα το σύνθημα της πορείας του Πολυτεχνείου "1-2-3, πολλά Πολυτεχνεία" (δηλαδή πολλές μορφές αντίστασης), μετεξελίχθηκε σε "1-2-3, πολλά Μνημόνια". Έτσι λοιπόν αισίως φτάσαμε προ των πυλών του 3ου και τελειωτικού Μνημονίου, το οποίο θα δώσει το έσχατο χτύπημα στην Ελλάδα και τους κατοίκους της. Μαζικά ξεπουλήματα, αυξήσεις σε όλα, επιπλέον μειώσεις του εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων, πλήρης εξευτελισμός εργασιακών δικαιωμάτων περιλαμβάνονται στα όσα έρθουν εντός των ημερών στην Βουλή.

Διαβάστε: εργασιακά δικαιώματα, υγεία, δημόσια περιουσία, όρια συνταξιοδότησης, αφορολόγητο, επιβάρυνση των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και λοιπές παρεμβάσεις.

Στα παραπάνω προσθέτουμε και την ανασκόπηση μιας σειράς "διαρθρωτικών" μέτρων τα οποία περιλαμβάνουν τα κάτωθι:

Αύξηση εισιτηρίων 25%

Τον Μάρτιο του 2013 θα εφαρμοστεί αύξηση εισιτηρίων «τουλάχιστον κατά 25%» για τα αστικά λεωφορεία (ΟΑΣΑ) και τα τρένα (ΟΣΕ). Εξοντωτικές αυξήσεις - χαρακτηρίζονται βέβαια αναγκαίες από εκείνους που δεν τις χρησιμοποιούν ποτέ και που έγιναν υπουργοί χωρίς να έχουν βγει πρόεδροι ούτε σε ενοριακά συμβούλια. Σε ποια χώρα στον δυτικό κόσμο είναι οι δημόσιες μεταφορές κερδοφόρες και επιβιώνουν ΧΩΡΙΣ κρατικές επιδοτήσεις - έμμεσες ή άμεσες;

Μείωση μισθών και μετά πώληση της ΔΕΗ

Στον τομέα της ενέργειας βασικό μέτρο είναι η αναδιάρθρωση και η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. «Το σχέδιο θα ορίζει ποια τμήματα της ΔΕΗ θα ιδιωτικοποιηθούν και μέσα σε ποιο χρονικό πλαίσιο», σημειώνεται μεταξύ άλλων στο Μνημόνιο 3.  Η Γερμανική EDF μπορεί να ελέγχεται από το κράτος (έμμεσα και άμεσα), η ελληνική ΔΕΗ όμως πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί...

Παράλληλα προβλέπεται η εκπόνηση μελέτης για τις αμοιβές των εργαζόμενων και το σύστημα προαγωγών στην επιχείρηση με στόχο την ευθυγράμμιση με τις πρακτικές που ακολουθούνται σε αντίστοιχες επιχειρήσεις του εξωτερικού αλλά και στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα. Σε ποια χώρα ακριβώς δε μας λένε. Στην Γερμανία, την Ιταλία, την Γαλλία, την Μ.Βρετανία κ.ο.κ. εξαιρετικά καλοπληρωμένοι και τα επιδόματα τους είναι αντίστοιχα με των δικών μας εργαζομένων. Βέβαια ο λόγος για τον οποίο γίνεται αυτό είναι απλός: μείωση εργατικού κόστους = μεγαλύτερα κέρδη για τον αγοραστή.

Βενζίνη και στα σουπερμάρκετ

Σειρά παρεμβάσεων, όπως η άρση των περιορισμών που ισχύουν για τη διανομή των καυσίμων, ανοίγει το δρόμο για τη λειτουργία βενζινάδικών και από μεγάλα σουπερμάρκετ με σκοπό την ενίσχυση του ανταγωνισμού και τη μείωση της τιμής των καυσίμων. Τα ανεξάρτητα βενζινάδικα θα μπορούν να κατέχουν ή να νοικιάζουν βυτιοφόρα. Αν δει κανείς ποιος ελέγχει τις αλυσίδες σουπερμάρκετ στην Ελλάδα, θα καταλάβει ποιον εξυπηρετεί αυτή η κίνηση. Αν στην Ελλάδα (που ο αριθμός βενζινάδικων είναι ο μεγαλύτερος ανά χιλιάδα κατοίκων) δε λειτουργεί ο ανταγωνισμός και οι τιμές είναι ακριβές, αυτό συμβαίνει για δύο λόγους: πρώτον λόγω της τεράστιας φορολόγησης και 2ον γιατί οι τιμές φτάνουν στον βενζινοπώλη ήδη φουσκωμένες λόγω εταιριών και δυϊλιστηρίων. Αλλά αυτές δεν χτυπιούνται, οπότε θα την πληρώσουν τα γνωστά κορόιδα.

Ιδιωτικοποίηση λιμένων-αεροδρομίων  

Με τη μέθοδο της σύμβασης παραχώρησης, το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων καλείται να ενεργοποιήσει τον διαγωνισμό για την εκμετάλλευση των περιφερειακών λιμένων τον Μάρτιο του 2013.

Η διαδικασία «ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων» προβλέπεται να ενεργοποιηθεί το Δεκέμβριο εφέτος. Οσα αεροδρόμια δεν ιδιωτικοποιηθούν θα υπάγονται σε ενιαίο δημόσιο φορέα.  Έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν σε αυτό με λεπτομέρειες εδώ. Η πλέον επιζήμια για το κράτος κίνηση την οποία στο μέλλον θα την πληρώσουμε ακριβά.

Ελαστικοποίηση εργασίας στην ακτοπλοΐα

Προβλέπεται αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια. Προωθούνται (τον Μάρτιο του 2013) αλλαγές για την ελαστικοποίηση των απαιτήσεων επάνδρωσης των πλοίων, μεταβολές στα δρομολόγια και στις διατάξεις για το μέγεθος των πλοίων. Παραλλήλως έτερη παρέμβαση θα αναθεωρεί το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις εργασιακές σχέσεις των λιμενεργατών. Μια συγκινητική προσπάθεια του κράτους και της τρόικας να γυρίσουμε στο καθεστώς της δεκαετίας του '60, όταν καραβάκια αρμένιζαν τις ελληνικές θάλασσες, χωρίς περιορισμούς μεγέθους με ναυτικό δυναμικό κακοπληρωμένο να δουλεύει 20ωρες βάρδιες. Μια ακόμα προσφορά στους εγχώριους εφοπλιστές για τους οποίους έχουμε γράψει αναλυτικά εδώ.

Ελαστικοποίηση εργασίας στο λιανεμπόριο

Στόχος είναι η μείωση του «λειτουργικού κόστους» των επιχειρήσεων του κλάδου. Πριν την εκταμίευση της δόσης η κυβέρνηση πρέπει να υιοθετήσει νομοθεσία που θα αποσυνδέει τις ώρες εργασίας των εργαζομένων στον κλάδο από το ωράριο λειτουργίας των καταστήματος, οδηγώντας ουσιαστικά σε πλήρη απελευθέρωση ωραρίου. Εδώ κανείς αναρωτιέται: κανείς δε βρήκε να τους πει ότι με το να βάζουν τους εργαζομένους στον εμπορικό κλάδο να δουλεύουν και επισήμως (γιατί ανεπίσημα δουλεύουν ήδη) σαν τον γάιδαρο του γνωστού τραγουδιού του Ξυλούρη (το παραθέτουμε παρακάτω), αυτό που θα κάνουν είναι να τους εξαθλιώσουν περισσότερα και ότι δεν θα πάνε περισσότεροι "αγοραστές" στα καταστήματα; Λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν. Βέβαια το περιθώριο κέρδους των εργοδοτών θ' αυξηθεί αφού θα μειωθούν τα έξοδά τους, αλλά μήπως αυτό το όφελος δε θα εξανεμιστεί από την περαιτέρω αύξηση της φορολόγησης;

Ανοιγμα επαγγελμάτων

Καταργείται πριν από την εκταμίευση της δόσης η υποχρεωτική παρουσία δικηγόρου για τη σύνταξη των σειράς εγγράφων ενώπιον συμβολαιογράφου (νόμος του 1954).(αλήθεια, θ' αγοράσει κανείς ή θα πουλήσει κάτι αξίας και δεν θα έχει δικηγόρο παρόντα;)

Πριν την εκταμίευση της δόσης προβλέπεται το άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων με ειδικές παρεμβάσεις για την άρση των περιορισμών που ισχύουν σε κάθε επάγγελμα ξεχωριστά. (Σχετικά σχόλια επ' αυτού βρίσκονται εδώ)

Με στόχο τη διαφάνεια κάθε επαγγελματική ένωση θα πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφει σε ιστοσελίδα της ενδεικτικές αμοιβές για κάθε προσφερόμενη υπηρεσία. (Κατάλογος τέτοιος υπάρχει ήδη σε όλες σχεδόν τις επαγγελματικές ενώσεις.)

Απελευθέρωση λιμουζινών-minibus

Αίρονται οι περιορισμοί στις άδειες για λιμουζίνες και μικρά τουριστικά λεωφορεία κάτω των 12 θέσεων. (Υπάρχει προβληματισμός για το ποιον θα ωφελήσει μια τέτοια κίνηση και γιατί να είναι τόσο σημαντική ώστε να μπει ως όρος στο νέο Μνημόνιο. Τον μέσο Έλληνα πάντως, αποκλείεται).

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Το πολιτικό τέλος του Βαγγέλη Βενιζέλου προαναγγέλει στο "Periodista"ο αρθρογράφος Δημήτρης Μπεκιάρης. Έχει δίκιο; Θα το μάθουμε σύντομα. Πιο συγκεκριμένα γράφει: "Ο Βαγγέλης Βενιζέλος γνωρίζει να χειρίζεται καλά την ελληνική γλώσσα. Όμως, δεν χειρίζεται το ίδιο καλά την πολιτική. Η καλή χρήση της γλώσσας τον ευνόησε την εποχή που ο μέσος όρος των ψηφοφόρων εξίσωνε ή συμψήφιζε την παντελή έλλειψη σαρδάμ στο λόγο με τις ικανότητες στην πολιτική. Με βάση αυτό και μόνο το κριτήριο, δεν ήταν λίγοι εκείνοι, οι οποίοι τον θεωρούσαν ικανότερο από τον Κώστα Σημίτη ή από τον Γιώργο Παπανδρέου.

Το 2007, μετά την ήττα του ΠΑΣΟΚ, για δεύτερη συνεχόμενη φορά, έδειξε τη μεγάλη του αδυναμία. Ποια ήταν αυτή; Η παρόρμηση. Σαν έτοιμος από καιρό και εκπέμποντας έναν ιδιότυπο ναρκισσισμό, εμφανίστηκε στις τηλεοπτικές κάμερες στο χώρο του Ζαππείου δηλώνοντας «παρών», το βράδυ της μεγάλης ήττας. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος πόνταρε λανθασμένα στην καλή του διασύνδεση με τα λεγόμενο «θεσμικά» ΜΜΕ της χώρας, της οποίας δικλείδα ασφαλείας αποτελούσε η παλαιόθεν καλή σχέση του πεθερού του. Τότε τον Σεπτέμβριο του 2007, ο Βαγγέλης Βενιζέλος θεωρούσε ότι μπορούσε να ηγηθεί ενός ΠΑΣΟΚ ισχυρού, το οποίο αργά ή γρήγορα θα ερχόταν στην εξουσία. Η αδυναμία της παρόρμησης κατέστη πολύ περισσότερο αντιληπτή, όταν λίγες ημέρες μετά τη δημόσια τοποθέτησή του στο Ζάππειο, φθάνοντας στην Χαριλάου Τρικούπη, δέχτηκε επίθεση με καφέ από τον γνωστό Ρέλλο. Φυσικά δεν τον αναγνώρισε. Αρχικά ζήτησε από τους άνδρες της ασφαλείας του να τον βοηθήσουν να σηκωθεί, αλλά η παρόρμηση τον κυρίευσε. Σε λίγα δευτερόλεπτα, με τον ιδιότυπο ναρκισσισμό που τον διακρίνει επέστρεψε και στήθηκε μπροστά στις κάμερες για να υπαινιχθεί ότι την επίθεση προκάλεσαν για να τον πλήξουν οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι ή εχθροί. Βέβαια, ένιωθε ακόμη ισχυρός. Ήδη η ναυαρχίδα του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη ΤΟ ΒΗΜΑ «έπαιζε» τα ρέστα της με το πρωτοσέλιδο που έμεινε στην ιστορία: «Παραιτηθείτε κύριε πρόεδρε». Οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες είχαν προετοιμαστεί με πολύ μεγάλη προσοχή έδειχναν ότι θα κέρδιζε με άνεση και ο Γιάννης Πρετεντέρης, αδυνατώντας να αντιληφθεί ότι του έκανε ζημιά, έδινε τα δικά του βραδινά σόου στο κτήριο της λεωφόρου Μεσογείων. Έχασε, τότε, ο Βαγγέλης Βενιζέλος, έχασαν και τα δομημένα συμφέροντα, διότι ούτε ο Γιώργος Παπανδρέου, τότε, ούτε πολύ περισσότερο η πλατιά λαϊκή βάση του ΠΑΣΟΚ είχαν πει την τελευταία τους λέξη. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος στενοχωρήθηκε, αλλά δεν το έβαλε κάτω.

Τελικά το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές τον Οκτώβριο του 2009. Ο Θεσσαλονικιός πολιτικός, ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Τα μεσημέρια οι ιδιαιτέρες του, του πήγαιναν φιλετάκια γαλοπούλας στο γραφείο του μέσα στο Πεντάγωνο και εκείνος σχεδίαζε πως στο μέλλον θα επανέλθει σε μία, κάποια, κούρσα της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ. Το ήθελε πολύ, αλλά ίσως δεν το πίστευε τόσο. Η φιλοδοξία του τον οδήγησε σε νέα λάθη. Δεν υλοποίησε κάποια δημιουργική στρατηγική. Δεν παρουσίασε ποτέ ουσιαστική πολιτική πλατφόρμα. Με το που ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ τη διακυβέρνηση της χώρας, σε μία δύσκολη εποχή με την κρίση χρέους να έρχεται σαν Αρμαγεδώνας επάνω στην Ελλάδα, ξεκίνησε το «πριόνισμα» της καρέκλας του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Είχε ακόμη ισχυρές σχέσεις με ανθρώπους των media, με ισχυρούς εκδοτικούς ομίλους και με τηλεοπτικούς σταθμούς. Ήλεγχε αρκετούς από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και τους αξιοποιούσε, όποτε χρειαζόταν. Αργότερα πίεσε τον Γιώργο Παπανδρέου και εξελίχθηκε στο κυβερνητικό σχήμα. Έγινε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και βέβαια υπουργός Οικονομικών σε εκείνον τον ... ανασχηματισμό του καλοκαιριού του 2011. Επί των ημερών του ψηφίστηκε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και υπήρξε η συμφωνία της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 21ης Ιουλίου για τη μείωση του ελληνικού χρέους. Μετά δέχτηκε κριτική για τη διμερή συμφωνία με τη Φινλανδία, με την οποία της εξασφαλίζονταν εγγυήσεις για συμμετοχή της στο νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Τα βάρη ήταν μεγάλα. Όταν, αφού υπήρξε πολύ σκοτεινό παρασκήνιο ο Γιώργος Παπανδρέου παραιτήθηκε μετά από την παρουσία του στις Κάννες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θεώρησε ότι πλέον είχε ανοίξει ο δρόμος. Σε εκείνη τη χρονική συγκυρία, την περίοδο δηλαδή που παραιτήθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θεώρησε ότι κρατούσε το «παιχνίδι» στα χέρια του. Είχε υποτιμήσει νωρίτερα το γεγονός ότι στις Συνόδους Κορυφής, οι Ευρωπαίοι εταίροι, όταν γυρνούσε την πλάτη γελούσαν περιπαικτικά, αμφισβητώντας την επάρκειά του στα Οικονομικά. Ωστόσο υπερασπίστηκε τα μνημόνια, και ιδιαίτερα το δεύτερο, με πάθος.Ταυτόχρονα είχε ξεκινήσει για τα καλά η διαδοχολογία. Πολιτικοί φίλοι του Βαγγέλη Βενιζέλου, στις συγκλήσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας, έβριζαν εν ψυχρώ τον Γιώργο Παπανδρέου, δημιουργώντας κλίμα. Από κοντά δημοσιογράφοι του χρεοκοπημένου συστήματος των Media. Ο ίδιος προσπαθούσε να ενεργοποιήσει όλους τους μηχανισμούς. Συνεργάτες και φίλοι του μοίραζαν πληροφορίες και παραπολιτικά, δεξιά και αριστερά πιέζοντας ασφυκτικά, ενώ εκείνος ετοίμαζε με προσοχή τα επόμενα βήματά του. Μέχρι και με τον Ανδρέα Λοβέρδο εμφανίστηκαν παρέα κατεβάζοντας κοινή πλατφόρμα. Και όταν έφτασε η ώρα της διαδοχής, έδειξε, ο Βαγγέλης Βενιζέλος, να φοβάται. Δεν υπήρξε άλλος υποψήφιος και το ΠΑΣΟΚ έδειχνε να καταρρέει. Μάχη χωρίς αντίπαλο, αλλά τα γιαούρτια δεν τα γλίτωσε και πάλι. Εκείνος πίστευε ότι "θα γυρίσει" το αρνητικό κλίμα, πίστευε στην "καρδιά της δημοκρατικής παράταξης", στο "εφτάψυχο ΠΑΣΟΚ. Όμως, η "Δημοκρατική Παράταξη" είχε μετακομίσει αλλού, στον ΣΥΡΙΖΑ. Πίστευε ότι το ΠΑΣΟΚ θα διατηρούσε έναν σημαντικό πυρήνα των δυνάμεών του. Λάθος εκτίμηση. Μετά η χώρα μπήκε στην τελική ευθεία για τις εκλογές.

Η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στην πλατεία Συντάγματος, πρόσβαλε την ιστορία του ΠΑΣΟΚ. «Τρεις κι ο κούκος». Εκείνος ίδρωνε και παρακαλούσε να τελειώσει η ομιλία του. Τραγωδία. Όσοι έβλεπαν από τους δέκτες της τηλεόρασής τους την ομιλία ψιθύριζαν «Σήκω Ανδρέα για να δεις». Ο Βενιζέλος ήταν εκεί. Η ψυχή του ΠΑΣΟΚ έλλειπε. Μόνο μηχανισμοί και κάποιοι … «μισθοφόροι» οπαδοί. Τίποτε άλλο. Στον δρόμο για τις εκλογές εξέπεμψε αυταρχισμό. Σε τηλεοπτική του εμφάνιση άρχισε να χτυπά δυνατά το χέρι, επειδή δέχτηκε μία ερώτηση. Το ΠΑΣΟΚ τόσο τον Μάιο, όσο και τον Ιούνιο ,στις εκλογές δηλαδή, συρρικνώθηκε. Την επομένη των εκλογών βγήκε και δήλωσε «ξεκινάμε από το 13%, όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1974», προκαλώντας ειρωνικά χαμόγελα στους κόλπους της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Συνεταιρίστηκε με τον Αντώνη Σαμαρά, στην σημερινή τρικομματική κυβέρνηση της συμφοράς και της καταστροφής, κάνοντας και τον τελευταίο Πασόκο, να του γυρίσει την πλάτη. Εφιάλτης «Ο Βαγγέλης Βενιζέλος συμμάχησε με τη δεξιά», έλεγαν οι παππούδες στα καφενεία. Τροποποίησε «τον ήλιο τον πράσινο», μίλησε ως εκφραστής του πολιτικού Κέντρου της μετεμφυλιακής Ελλάδας, της Ελλάδας του 1950, θέλησε να κάνει restart. Όμως, έχασε και τα συστημικά του ερείσματα. Ο Γιάννης Πρετεντέρης, η Όλγα Τρέμη και ο Παύλος Τσίμας τον «χτύπησαν» αλύπητα – δεν το περίμενε – στην τελευταία του εμφάνιση στο άλλοτε φιλικό, προς τον ίδιο, Mega Channel. Είχε τη λίστα Λαγκάρντ και δεν της έδωσε σημασία. Σκιές και γκρίζες ζώνες, γκρίζα σημεία. Στο (πρώην) ΠΑΣΟΚ λένε ότι πάσχει από το σύνδρομο του βοναπαρτισμού. Τα έχει χάσει όλα. Το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει. Τον ίδιο τον καταπίνει η ίδια η ιστορία, όπως θα καταπιεί τον Αντώνη Σαμαρά και τον Φώτη Κουβέλη.Η εκλογική επιρροή του ΠΑΣΟΚ υπολογίζεται στο 5,5%. Κάτω και από τη Χρυσή Αυγή «σύντροφε» Βαγγέλη; Κάτω και από τη Χρυσή Αυγή;"

Πηγή ειδήσεων: "Βήμα", "Periodistas"

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Όλη η αλήθεια για τη δόση των 31,5 δις / 45% φόρος στις αδήλωτες καταθέσεις του εξωτερικού...

Διαβάζουμε τον τελευταίο καιρό πολλά και διάφορα για την ανάγκη να πάρει η χώρα μας άμεσα την δόση των 31,5 δις ευρώ και αξίζει νομίζουμε να διεύκρινήσουμε ορισμένα πράγματα σχετικά με αυτήν. Καταρχήν το ποσό ακούγεται υπέρογκο - και είναι - σχεδόν όσο και αυτό της προσφοράς της END (διαβάστε εδώ αναλυτικά). Και βέβαια καλό είναι "όπου ακούς πολλά κεράσια να κρατάς μικρό καλάθι" που λέει και ο λαός. Έτσι από το ποσό αυτό τα όσα θα μπουν στην "οικονομία" όπως διαφημίζει η κυβέρνηση είναι σχεδόν μηδενικά...Γιατί το λέμε αυτό;

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, από τα 31,5 δισ. ευρώ τα 24 δισ. ευρώ θα πρέπει να κατευθυνθούν στο τραπεζικό σύστημα για τις ανάγκες της ανακεφαλαιοποίησης, διαδικασία στην οποία παρατηρείται ήδη πολύμηνη καθυστέρηση. Ποσό 3,5 δισ. ευρώ θα δοθεί όπως έχει προβλεφθεί και στον προϋπολογισμό για να πληρωθούν προμηθευτές του Δημοσίου και να περιοριστούν έτσι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που «αγγίζουν» τα 8 δισ. ευρώ. Επίσης υπάρχει η υποχρέωση κάλυψης εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας και ύψους 3,8 δισ. ευρώ, τα οποία εκδόθηκαν τον Αύγουστο για να πληρωθεί ελληνικό ομόλογο που είχε στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ναι αυτή η γνωστή ΜΗ κερδοσκοπική τράπεζα που δημιουργήθηκε προς όφελος των Ευρωπαίων πολιτών), ενώ υπάρχουν και παλαιότερα που ανεβάζουν το ποσό των εντόκων στα 6,6 δις.
Τα έντοκα λήγουν στις 16 Νοεμβρίου και κατά τις ίδιες πληροφορίες η ΕΚΤ επιθυμεί να πληρωθούν απευθείας από το ελληνικό Δημόσιο μέσω της δόσης και όχι μέσω μίας νέας δημοπρασίας εντόκων- γιατί το κάτι αυτό; Είναι προφανές. Θέλει να βάλει το μαχαίρι στο λαιμό της κυβέρνησης που θα προχωρήσει έτσι τρέχοντας στην ψήφιση νέων, σκληρών μέτρων.

Οπως γίνεται αντιληπτό, από τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ δεν απομένουν κεφάλαια για την ενίσχυση των διαθεσίμων του Δημοσίου, για τις ανάγκες του προϋπολογισμού και την κάλυψη των ελλειμμάτων.Γι΄ αυτό και η ελληνική κυβέρνηση ζητά να εκταμιευτεί ταυτόχρονα και η δόση των 5 δισ. ευρώ εντός του Νοεμβρίου - το τι θα πάρει η "πραγματική οικονομία" απ' όλα αυτά τα χρήματα το αφήνουμε στην φαντασία σας.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός πάντως ότι δημοσιεύματα πολλών μεγάλων ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης ισχυρίζονται πως η καταβολή της δόσης των 31.5 δισεκατομμυρίων ευρώ στην πραγματικότητα δεν θα δοθεί στην Ελλάδα, αλλά αυτή θα βρίσκεται σε ένα δεσμευμένο λογαριασμό που θα είναι αποκλειστικά διαχειρίσιμος από την τρόϊκα - κάτι για το οποίο έχουμε γράψει αναλυτικά εδώ. Έτσι ο έλληνας υπουργός Οικονομικών θα μπορεί να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις έναντι των δανειστών της χώρας αλλά τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά κενά θα πρέπει να καλύπτονται από την ελληνική κυβέρνηση, δηλαδή μέσω φόρων, περικοπών κ.ο.κ. Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, η ιδέα, που δεν είναι καινούρια, υποστηρίζεται και από τη Γαλλία. Στόχος του ειδικού δεσμευμένου λογαριασμού είναι αφενός να διασφαλιστεί η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και αφετέρου να διατηρηθούν παράλληλα οι πιέσεις προς την Αθήνα για τη συνέχιση της πολιτικής λιτότητας και περικοπών, αδιαφορώντας για το οποιοδήποτε πολιτικό και κοινωνικό κόστος.

Το ερώτημα βέβαια παραμένει - και θα το θέτουμε συνέχεια: οι τράπεζες έχουν ενισχυθεί πολλές φορές κατά τη διάρκεια του Μνημονίου (δείτε εδώ για παράδειγμα), μετατρέποντας το δικό τους χρέος σε Δημόσιο. Δάνεια όμως δε δίνουν, ενώ πιέζουν γι' απελευθέρωση των πλειστηριασμών ακόμα και για την πρώτη κατοικία (πράγμα που πλέον έχει βρει ανεγκέφαλους υποστηρικτές εντός της κυβέρνησης - για την τρόικα δεν το συζητάμε, τρελλαίνεται για κάτι τέτοιες ιδέες). Αλλά ας το δεχτούμε όμως ως αναγκαίο κακό...Αυτό που δεν κατανοούμε όμως γιατί παραμένουμε εκτός των εξελίξεων ως χώρα (παρά τις φανφάρες Σαμαρά - σχετική επισύμανση εδώ), μη διεκδικώντας το η απόφαση γι' αυτόνομη επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που αποφασίστηκε για Ιταλία και Ισπανία να ισχύσει και για μας, ώστε αυτά τα 24+ δις να μην μετρηθούν ως ανάγκες τις χώρας και επομένως να ελαφρύνει το Μνημονιακό βάρος. 

Αν όχι για όλα τ' άλλα, η "ισχυρή και σοβαρή" κυβέρνηση Σαμαρά είναι υπόλογη απέναντι σε όλους μας, γιατί η δικαιολογία περί "αποφάσεων της Κομισιόν" δεν ισχύει πλέον...

Και για να μην ξεχνιόμαστε...  Η εφορία καλεί 15.000 Eλληνες μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού - γιατί τόσοι τελικά είναι εκείνοι για τους οποίους έγινε τόσος ντόρος τον τελευταίο καιρό. Οι φορολογούμενοι αυτοί, εντοπίστηκαν να έχουν «φυγαδεύσει» με εμβάσματα εκατ. ευρώ σε τράπεζες εξωτερικού, χωρίς ωστόσο, τα ποσά των καταθέσεων να δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους. Τώρα, καλούνται με προσωπική επιστολή να πληρώσουν πρόσθετους φόρους 2,25 δισ. ευρώ για απόκρυψη εισοδημάτων που υπερβαίνουν τα 5 δισ. ευρώ.
Η λίστα με τους 54.000 μεγαλοκαταθέτες αποδείχθηκε «θησαυρός» αφού το Δημόσιο προσδοκά να εισπράξει έσοδα 2,25 δισ. ευρώ από τη φορολόγηση με συντελεστή 45% στα «αδήλωτα» εισοδήματα των 15.000 μεγαλοκαταθετών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι «πιάστηκαν» μέσω των διασταυρώσεων που ολοκλήρωσε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, στα στοιχεία των 54.000 Ελλήνων που έβγαλαν καταθέσεις στο εξωτερικό άνω των 22 δισ. ευρώ εν μέσω κρίσης και συγκεκριμένα την περίοδο 2009 - 2011.

Για τους 15.000 καταθέτες του εξωτερικού το ηλεκτρονικό σύστημα διασταύρωσης του Taxis χτύπησε «κόκκινο». Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι τα ποσά των καταθέσεων που απέσυραν από τις ελληνικές τράπεζες και τα μετέφεραν σε τράπεζες του εξωτερικού ήταν πολύ μεγαλύτερα από τα εισοδήματα που είχαν δηλώσει τα τελευταία χρόνια στην εφορία. Η απόκλιση μεταξύ των δηλωθέντων εισοδημάτων και των καταθέσεων του εξωτερικού υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ για το καθένα. Μάλιστα το συνολικό ύψος της διαφοράς μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και εμβασμάτων φθάνει τα 5 δισ. ευρώ ενώ συνολικά οι καταθέσεις τους φθάνουν τα 7 δισ. ευρώ.
Τώρα το υπουργείο Οικονομικών, ετοιμάζεται να στείλει είτε ηλεκτρονικά μέσω e-mail είτε μέσω ταχυδρομείου πρόσκληση - επιστολή στους μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού με τα «κρυφά» εισοδήματα. Με την πρόσκληση αυτή, οι 15.000 μεγαλοκαταθέτες θα έχουν δυο επιλογές:
Eίτε να δικαιολογήσουν τη διαφορά μεταξύ των εμβασμάτων και των δηλωθέντων εισοδημάτων.
Eίτε να πληρώσουν φόρο με βάση την κλίμακα και με συντελεστή 45% επί της διαφοράς δηλαδή στα «αδήλωτα» εισοδήματα.
Ειδικότερα με την πρόσκληση που θα λάβουν, οι μεγαλοκαταθέτες θα καλούνται εντός προθεσμίας 10- 15 ημερών να υποβάλουν οι ίδιοι ηλεκτρονικά τροποποιητική φορολογική δήλωση για τα συγκεκριμένα έτη. Στη δήλωση αυτή, θα έχουν την ευκαιρία να δικαιολογήσουν τη διαφορά που αποκάλυψε η διασταύρωση των στοιχείων μεταξύ των εμβασμάτων και των δηλωθέντων εισοδημάτων. Οι φορολογούμενοι θα έχουν δηλαδή τη δυνατότητα να επικαλεστούν και να παρουσιάσουν έσοδα που απέκτησαν το συγκεκριμένο διάστημα από διάφορες πηγές όπως πώληση περιουσιακών στοιχείων, κληρονομιές, δωρεές χρηματικών ποσών από συγγενείς ή τρίτους, κέρδη από λαχεία και παιχνίδια του ΟΠΑΠ κ.λπ. Όσοι καταφέρουν να δικαιολογήσουν τη διαφορά μεταξύ εμβασμάτων και δηλωθέντων εισοδημάτων μπορεί να τη «γλιτώσουν» προσωρινά και να μην πληρώσουν έξτρα φόρους. Ωστόσο δεν θα πρέπει να... κοιμούνται ήσυχοι. Και αυτό γιατί το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να διενεργήσει δειγματοληπτικούς ελέγχους στο 2% - 5% των φορολογούμενων που θα δικαιολογήσουν τις διαφορές. «Όσοι σκεφτούν να εμφανίσουν ανακριβή στοιχεία θα εντοπιστούν και τότε θα βρεθούν αντιμέτωποι με ελέγχους σε βάθος και υπέρογκα πρόστιμα ενώ θα βρίσκονται ετησίως στην κορυφή της λίστας των ελεγχόμενων» δηλώνει κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Η όλη διαδικασία μέχρι και την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων θα διαρκέσει περίπου τέσσερις μήνες. Οσοι αγνοήσουν την επιστολή και δεν υποβάλουν τροποποιητική δήλωση θα ελεγχθούν εξονυχιστικά μετά τη λήξη της προθεσμίας που θα τους δώσει το υπουργείο Οικονομικών. Επίσης, σε όσους δεν πληρώσουν τους έξτρα φόρους, το ΣΔΟΕ θα προχωρήσει σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων, τραπεζικών λογαριασμών κ.ά.) και στην επιβολή προστίμων.
Υπενθυμίζεται ότι αναλυτικά στοιχεία με τα εμβάσματα των 54.000 προσώπων που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό, έλαβε το υπουργείο Οικονομικών από την Τράπεζα της Ελλάδος. Η λίστα έφθασε στο ΣΔΟΕ στις 20 Αυγούστου και αμέσως ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας διέταξε να προχωρήσουν άμεσα οι έλεγχοι προκειμένου ώστε να εντοπισθούν περιπτώσεις αδήλωτων εισοδημάτων ή ακόμη και «μαύρο» χρήμα από παράνομες δραστηριότητες.
Σύμφωνα με πληροφορίες άλλοι 35.000 από τη λίστα των 54.000 βρίσκονται στα όρια της νομιμότητας. Δηλαδή όπως αναφέρει ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τα εισοδήματα τους σε σύγκριση με τις καταθέσεις τους είναι σχεδόν στα ίδια επίπεδα. Είναι σαν μην ξόδεψαν ούτε ένα ευρώ από τα εισοδήματα που είχαν από το 2009 μέχρι και το 2011. Οι 35.000 θα ελεγχθούν δειγματοληπτικά σε δεύτερη φάση και αν διαπιστωθεί φοροδιαφυγή ο έλεγχος θα επεκταθεί σε όλους. Tο συνολικό ύψος της διαφοράς μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και εμβασμάτων φθάνει τα 5 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά οι καταθέσεις τους φθάνουν τα 7 δισ. ευρώ. Αλλοι 35.000 από τη λίστα των 54.000 βρίσκονται στα όρια της νομιμότητας Το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να διενεργήσει δειγματοληπτικούς ελέγχους στο 2% - 5% των φορολογουμένων που θα δικαιολογήσουν τις διαφορές.

Πηγή ειδήσεων: "Έθνος", "Ημερησία"

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Παράνομη η μείωση του κατώτατου μισθού στους κάτω των 25 / "Υπάνθρωποι" οι μετανάστες κατά την Χρυσή Αυγή

Είδηση: Παράνομη πλέον θεωρείται η μείωση του κατώτατου μισθού για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών στα δύο τρίτα του εθνικού κατώτατου μισθού. Η σπουδαιότητα της απόφασης αυτής από επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι μεγάλη καθώς δίνει τη δυνατότητα στα ελληνικά συνδικάτα να προσφύγουν στα δικαστήρια και να ζητήσουν την κατάργηση των εργασιακών αλλαγών επειδή παραβιάζουν τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη.
- Παράνομη κρίθηκε επίσης και η παράταση ενός έτους στην δοκιμαστική περίοδο που οι εργαζόμενοι μπορεί να απολυθούν χωρίς ειδοποίηση
Σύμφωνα με το Reuters, οι δύο μεταρρυθμίσεις που έγιναν υπό την πίεση των διεθνών δανειστών της Ελλάδας πρέπει να καταργηθούν.
Οι δύο αποφάσεις που ελήφθησαν το 2010 αφορούν τη δοκιμαστική περίοδο κατά την οποία οι εργαζόμενοι μπορούν να απολυθούν χωρίς προειδοποίηση και τη μείωση των αμοιβών για τους νέους κάτω των 25 ετών στα δύο τρίτα του εθνικού κατώτατου μισθού.

- Το Συμβούλιο της Ευρώπης θεωρεί πως η μείωση του μισθού στους νέους Έλληνες σημαίνει πως πλέον αμείβονται κάτω από το όριο της φτώχειας των 580 ευρώ το μήνα. Για να καταλάβουμε το μέγεθος της απόφασης του Συμβουλίου της Ευρώπης πρέπει να γυρίσουμε στο 2010 όταν κατ' εντολή της τρόικας η τότε ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά ώστε να μειωθεί το κόστος για τους εργοδότες.
Οι μεταρρυθμίσεις αυτές, που τώρα κρίνονται ως παράνομες, ήταν δύο:
- Η παράταση κατά ένα χρόνο στην δοκιμαστική περίοδο στην οποία οι εργαζόμενοι μπορεί να απολυθούν χωρίς ειδοποίηση
- Η μείωση στα 2\3 του εθνικού κατώτατου μισθού για τον κατώτατο μισθό για εργαζόμενους κάτω των 25 ετών
Σύμφωνα με το σκεπτικό του Συμβουλίου της Ευρώπης η μείωση του μισθού στους νέους κάτω των 25 ετών σημαίνει πολύ απλά πως οι νέοι Έλληνες εργαζόμενοι έχουν πέσει κάτω από το όριο της φτώχειας των 580 ευρώ το μήνα.
Επίσης σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης, η παράταση που επιβλήθηκε αντιβαίνει στο καταστατικό που αναφέρει πως οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα σε «λογική» ειδοποίηση πριν τερματιστεί η απασχόλησή τους.

Σχόλιο: Εκεί λοιπόν που η ελληνική δικαιοσύνη και τα κοινοτικά όργανα σφύριζαν αδιάφορα, έρχεται αυτή η απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης να ταράξει τα βουρκωμένα νερά των εργασιακών (στα οποία επέρχονται και καινούργιες αλλαγές προς το χειρότερο όπως έχουμε αναφέρει εδώ κι εδώ) και να φέρει προ των ευθυνών τους, τους πάντες: την κυβέρνηση (που πάντα φοβόταν ότι αυτή η ώρα θα ερχόταν), τα συνδικάτα και τους εργαζομένους (που πλέον πρέπει ν' ανασκουμπωθούν και να αντιδράσουν σοβαρά), την τρόικα και την Κομισιόν (για τους οποίους τα δικαιώματα και οι χάρτες δικαιωμάτων ισχύουν μόνο για τους κατοίκους των πλουσίων χωρών). Όλοι αυτοί (και κυρίως οι δανειστές και οι εγχώριοι Χατζηαβάτηδες) θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να ζητάνε ό,τι θέλουν και επιβάλλουν όποιο μέτρο επιθυμούν, χωρίς κανείς ν' αντιδράει σοβαρά και κυρίως αποτελεσματικά...Η απόφαση πάντως είναι ενα καμπανάκι και για το Συμβούλιο της Επικρατείας: μπορεί ν' αγνοεί αποφάσεις ειρηνοδικίων και μισθοδικίων (θυμηθείτε εδώ την θετική για τους δημοσίους υπαλλήλους απόφαση για την οποία ακόμα το ΣτΕ να λάβει θέση) ή να αποδέχεται τις πιέσεις για να πάρει πολιτικές αποφάσεις (διαβάστε εδώ αναλυτικά), αλλά δεν μπορεί ν' αγνοεί τη γενική κατακραυγή ιδιαίτερα όταν αυτή προέρχεται και από σημαντικούς οργανισμούς του εξωτερικού, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Πολύ θα θέλαμε να μην ασχολούμαστε με την Χ.Α. αλλά δεν μας αφήνει. Αντί ν' ασχολείται με τα δεκάδες προβλήματα της χώρας, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, τον εξευτελισμό εργαζομένων και συνταξιούχων, συνεχίζει στο ίδιο αφελές και επικίνδυνο μοτίβο του "οι ξένοι είναι το πρόβλημα". Το καινούργιο επεισόδιο εξελίχθηκε στην Βουλή και το ρεπορτάζ αναφέρει: "την έντονη αντίδραση του προεδρεύοντος του Σώματος Γιάννη Δραγασάκη προκάλεσαν απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί και βαριές εκφράσεις κατά των μεταναστών, τους οποίους χρησιμοποίησε η βουλευτής της Χρυσής Αυγής, σύζυγος του Νίκου Μιχαλολιάκου και μέλλουσα πεθερά του "Καιάδα" - άλλου βουλευτή της Χ.Α. - Ελένη Ζαρούλια. Στη διάρκεια επίκαιρης ερώτησης η βουλευτής αποκάλεσε τους μετανάστες τρισάθλιους και υπάνθρωπους.

Ο Γιάννης Δραγασάκης κάλεσε την κ. Ζαρούλια να σέβεται τους συνανθρώπους της και ζήτησε να καταγράφονται όλα όσα λέει στα πρακτικά της Βουλής και να σταλούν στην Διάσκεψη των Προέδρων για να τοποθετηθεί για αυτή την ανάρμοστη συμπεριφορά της βουλευτού, που εκθέτει, όπως είπε, τη χώρα στο εξωτερικό.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης σημείωσε ότι δεν θέλει να μπει σε ένα τέτοιο διάλογο, καθώς οι θέσεις της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρες και σε αυτές τις θέσεις δεν χωράνε λογικές διακρίσεων.

Στην αντιπαράθεση, παρενέβησαν και άλλοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, ανάμεσα τους ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο Ηλίας Παναγιώταρος και ο Χρήστος Παππάς, που επιτέθηκαν στο Γιάννη Δραγασάκη, τονίζοντας ότι θα πρέπει να αφήνει την κομματική του ταυτότητα όταν ανεβαίνει στην έδρα (Σ.Σ.:δεν είπαν όμως τι θα σήμαινε κατ' αυτούς "η μη κομματική στάση" -να της έδινε συγχαρητήρια μήπως;)
«Ευτυχώς που αναγνωρίζετε τη λειτουργία του προεδρείου. Ελπίζω κάποτε να αναγνωρίσετε ότι υπάρχει και η δημοκρατία που πρέπει να σεβαστείτε» αντέτεινε ο κ. Δραγασάκης. Λίγο αργότερα, το θέμα τέθηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων η οποία καταδίκασε την ανάρμοστη συμπεριφορά της κ. Ζαρούλια."

Όλα αυτά είναι ενδεικτικό της σύγχησης και της μονομανίας που επικρατεί στην εν λόγω οργάνωση. Και να μεν όλοι οι ξένοι δεν είναι καλοί, αλλά υπάρχουν καλοί και κακοί, όπως αντίστοιχα υπάρχουν και Έλληνες... Ρητορικά ερωτήματα προς όλους: α) αφού όπως αναφέρουν οι ίδιοι "τα σώματα ασφαλείας είναι μαζί μας" γιατί άραγε δεν τους έλεγαν τόσα χρόνια να κάνουν σωστά τη δουλειά τους στα σύνορα όπουν υπήρχαν και υπάρχουν αρκετοί επίορκοι, ώστε να μην μπορεί ο καθένας να μπαίνει και να βγαίνει από τα σύνορα της χώρας μας; β) γιατί δεν βγήκαν προ Ολυμπιακών Αγώνων να τους καταδικάσουν δημόσια, αφού τα Ολυμπιακά έργα γίνονταν με ξένο - "λαθραίο" τις πιο πολλές φορές δυναμικό; γ) γιατί δεν αντιδρούσαν όταν πολλοί από τους υποστηρικτές τους προτιμούσαν να παίρνουν για τις δουλειές τους ανασφάλιστους ξένους με 20-30 ευρώ μεροκάματο, αντί των νόμιμων και Ελλήνων που ζητούσαν περισσότερα; δ) αλήθεια πιστεύουν ότι το έγκλημα θα εξαφανιστεί αν φύγουν οι ξένοι; Απ' ότι θυμόμαστε και την δεκαετία του '90 υπήρχαν περιοχές στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη που δεν τολμούσες να περάσεις το βράδυ και κυρίως ε) Αφού υπάρχει τόσο μεγάλη ανεργία, γιατί τα ελληνόπουλα δεν πάνε να δουλέψουν σερβιτόροι ή στα χωράφια (όπου συνεχίζουν να δουλεύουν οι ξένοι) και συνεχίζουν να κάνουν "κατάληψη" στις καφετέριες;

Πηγές ειδήσεων: "Τα Νέα", "Ημερησία"

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Τι γίνεται με τις υπέρογκες τιμές στα βασικά είδη διατροφής; / Σχόλιο για τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση προτείνει μειώσεις στις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης σε όσους προσλαμβάνονται από δω και πέρα σε δουλειά (δηλαδή τις καμμένες γενιές των 18-25 που βγαίνουν για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας και που ήδη πληρώνονται λιγότερο - προφανώς γιατί "αντέχουν") και τη στιγμή που ακόμα συζητάει το θέμα των τριετιών, παρουσιάστηκε ένα άλλο ενδιαφέρον θέμα με κοινονική διάσταση - αυτό της ακρίβειας των τροφίμων. Όπως φαίνεται σε ερώτηση του βουλευτή Π. Κουρουμπλή, η κυβέρνηση δικαιούται να προχωρήσει σε εκτεταμένες διατιμήσεις - ώστε να υπάρχουν όρια απέναντι στα καρτέλ που μαστίζουν τις αγορές.Θα γίνει κάτι ώστε να πέσουν λίγο οι τιμές; Ή θα έχουμε πάλι υποσχέσεις από εταιρείες που εύκολα μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό για να αυξήσουν τα κέρδη τους (δείτε εδώ σχετικά), χρεώνουν περισσότερο προϊόντα που σε χώρες με υψηλότερο βιοτικό επίπεδο κοστίζουν λιγότερο και ακόμα πιο εύκολα υπόσχονται να λάβουν υπόψιν τους την κατάσταση στην Ελλάδα του σήμερα - χωρίς να τις πραγματοποιούν; Θα δούμε...Η ερώτηση του βουλευτή αναφέρει: "Κύριε Υπουργέ, αντί η κυβέρνηση να διαχωρίζει τους Έλληνες σε «ληγμένους» και μη, υποβαθμίζοντας την ποιότητα διατροφής τους και εκθέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους, οφείλει να αντιμετωπίσει το κρίσιμο αυτό ζήτημα με ευθύνη και αποφασιστικότητα.

Το άρθρο 347 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ε.Ε. παρέχει τη δυνατότητα σε κράτη-μέλη που βιώνουν έκρυθμη κοινωνική κατάσταση, όπως η Ελλάδα σήμερα, να προβαίνουν μονομερώς σε λήψη μέτρων σχετικά με τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς. Με βάση λοιπόν το συγκεκριμένο άρθρο, λόγω ακριβώς της μεγάλης και βαθύτατης κρίσης που βιώνουμε, η κυβέρνηση μπορεί σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή ακόμα και μονομερώς να επιβάλει δασμούς σε μια ευρεία γκάμα εισαγόμενων ειδών πολυτελείας, αλλά και να επιβάλει διατίμηση σε ευρεία γκάμα ειδών διατροφής, μέχρι να ανακάμψει η οικονομία.

Επίσης η κυβέρνηση θα μπορούσε, εφόσον θέλει πραγματικά να στηρίξει τα δοκιμαζόμενα στρώματα της κοινωνίας, να επιβάλει μείωση της τιμής των διατροφικών προϊόντων (ευαλλοίωτων και μη) που βρίσκονται λίγο πριν την ημερομηνία λήξης τους. Αντίθετα, προβαίνει στη λήψη μέτρων που αντίκεινται σε κάθε ηθική, προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και διαχωρίζουν τους πολίτες σε πρώτης και δεύτερης κατηγορίας.

Η μείωση των τιμών σε είδη καθημερινής κατανάλωσης δεν επιτυγχάνεται με τέτοιες σπασμωδικές κινήσεις, αλλά με συγκεκριμένο πλάνο και στόχευση. Η κυβέρνηση οφείλει να πατάξει τα καρτέλ της αγοράς που λειτουργούν ανεξέλεγκτα, τη στιγμή μάλιστα που, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της EUROSTAT, η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στη λίστα ακρίβειας για τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Κατόπιν των ως άνω ερωτάται ο κος Υπουργός: Ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ούτως ώστε να υπάρξει πραγματική μείωση στα είδη καθημερινής κατανάλωσης με τρόπους που δεν διαχωρίζουν την κοινωνία σε πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας; Ο Eρωτών Βουλευτής, Κουρουμπλής Παναγιώτης."

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Διαβάσαμε το σχόλιο του "Τρομοκράτη" στο Newsbomb με αφορμή τις κινητοποιήσεις στην χώρα μας για τον ερχομό της Μέρκελ και δεν μπορούμε νομίζουμε παρά να συμφωνήσουμε: "να με συμπαθάτε σύντροφοι και συντρόφισσες αλλά καλά μας κάνουν και η Μέρκελ και ο Σόιμπλε με τα τσιράκια τους. Γιατί όταν δεν μαζεύονται ένα, δύο εκατομμύρια νοματαίοι στο κέντρο της Αθήνας να διαμαρτυρηθούν για τα απάνθρωπα μέτρα που μας επιβάλει η Μέρκελ – ναι αυτή μας τα επιβάλει με τη σκληρή της στάση- τις ώρες που η Φράου – βαμπίρ βρίσκεται στην Αθήνα και μαζεύονται μόλις 30-40.000 άνθρωποι και πολλοί από αυτούς είναι «μπαχαλάκηδες», τότε όλη η ευθύνη για τη σφαγή του ελληνικού λαού είναι δική μας. ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ,ΠΑΜΕ, ΣΥΡΙΖΑ, συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν μάζεψαν περισσότερα από 40.000 άτομα την Τρίτη όταν η Μέρκελ πήγαινε ένα ειδυλλιακό περίπατο με τον Σαμαρά στην Ηρώδου Αττικού μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και Προεδρικού Μεγάρου. Ένας λαός στον καναπέ και για φραπέ στις καφετέριες (γεμάτες ήταν Τρίτη μεσημέρι οι καφετέριες στην παραλία του Φλοίσβου) δεν έχει στον ήλιο μοίρα. Η αστυνομία είχε προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει μισό εκατομμύριο κόσμο και της προέκυψαν 40.000 διαδηλωτές και αυτοί βιαστικοί. Πέρασαν μπροστά από τη Βουλή σε μια μίζερη πορεία και μετά γρήγορα – γρήγορα διαλύθηκαν προς την Ομόνοια αφήνοντας το έδαφος στους κουκουλοφόρους που πέταξαν μια-ναι μία και μοναδική- μολότοφ στους αστυνομικούς. Καληνύχτα σας και όνειρα γλυκά πατριώτες. Και αν έρθει η Μέρκελ και ο Σόιμπλε στα όνειρα σας γυρίστε από το άλλο πλευρό και συνεχίστε τον βαθύς σας ύπνο. Το πολύ – πολύ όταν ξυπνήσετε να βρεθείτε σκλάβοι – κωπηλάτες σε μια γαλέρα του Μεσαίωνα."

Ποιές είναι οι δικαιολογίες όσων δεν κατεβαίνουν; Ας τις δούμε μία-μία:  1) "Οι συνδικαλιστές είναι πουλημένοι και διεσπασμένοι" - Απάντηση:  ακόμα και αν είναι "πουλημένοι" (που προφανώς δεν είναι όλοι), η πορεία δεν είναι δικιά τους, ούτε γίνεται για να τους ευχαριστήσουμε. Γίνεται για να εκφράσουμε την αντίθεσή μας για τα όσα συμβαίνουν - και θα συμβαίνουν όσο δεν αντιδρούμε - γύρω μας.
2) "Δεν με εκφράζουν οι συγκροτημένες ομάδες και τα μπλοκ που κατεβαίνουν". Απάντηση: σε κάθε πορεία κατεβαίνουν δεκάδες μπλοκ - φορέων, οργανώσεων, επαγγελματικών ενώσεων, κομμάτων, δεν μπορεί κάποιο θα μας εκφράζει όλους μας. Αλλά ακόμα και να μη συμβαίνει αυτό, δεν είναι δύσκολο να φτιάξουμε ένα δικό μας με τους φίλους μας. Έχει γίνει και γίνεται παντού ανεξαρτήτως πολιτικών αποχρώσεων και πιστεύω.
3) "Δεν πρόκειται ν' αλλάξει κάτι". Απάντηση: ας είμαστε σοβαροί. Έχουμε απέναντί μας μια τρικομματική κυβέρνηση με διαφορετικές απόψεις και καταβολές. Έχετε την εντύπωση ότι αν δουν απέναντί τους 1 εκατομμύριο κόσμο, θα συνεχίσουν στο ίδιο τέμπο; Η ιστορία - και σε εποχές που ήταν λίγοτερο δημοκρατικές - μας έχει δείξει ότι κάτω από την πίεση του κόσμου, οι κυβερνήσεις υποχωρούν. Κανείς πρωθυπουργός (ακόμα και οι Κατοχικοί/δοσίλογοι) δεν θέλει να έχει τόσο πολύ κόσμο απέναντί του.
4) "Γίνονται φασαρίες". Απάντηση: γίνονται και θα γίνονται δυστυχώς, όσο υπάρχουν βλάκες τους οποίους δεν μαζεύει αστυνομία (για προφανείς λόγους) και όσο υπάρχουν προβοκάτορες (έχουμε δείξει βίντεο σχετικά με το φαινόμενο των αστυνομικών με κουκούλες σε προηγούμενες αναρτήσεις). Η κατεβαίνουμε όμως ή καθόμαστε στον καναπέ μας, περιμένοντας το μισθό μας να μειωθεί, την υγεία να γίνεται ακριβότερη, την όριο συνταξιοδότησης να πλησιάζει τα 100, τις κοινωνικές παροχές να εξαϋλώνονται και την "δωρεάν παιδεία" ένα όνειρο απατηλό.

Και το να καθόμαστε σπίτι μας είναι θέση, αλλά όχι αυτή που θέλουμε να πιστεύουμε...Θυμηθείτε και τον "ανθρωπάκο-Μήτσο" του Λαζόπουλου:

Πηγές ειδήσεων: "Newsbomb", "hellenicparliament.gr"

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

(ανανεωμένο) Δύο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα (Κασιδιάρης - Γεωργιάδης) / Όλα εδώ ψηφίζονται από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΔΗΜΑΡ...

Διαβάζουμε στο "Πρώτο Θέμα" για την κόντρα που έχει ανάψει μεταξύ Γεωργιάδη και Κασιδιάρη. Αν ήμασταν σε άλλες εποχές θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει και πλάκα. Σήμερα απλώς προκαλεί λύπη:
"Ενα καρούμπαλο μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα χρήσιμο σε μια πολιτική αντιπαράθεση - αρκεί να εμφανιστεί την κατάλληλη στιγμή. Ο Αδωνις Γεωργιάδης θα πρέπει να καταριέται την τύχη του που το εξόγκωμα στο κεφάλι του εξαφανίστηκε πριν από την είσοδο της Χρυσής Αυγής στο ελληνικό κοινοβούλιο. Εάν το περίφημο καρούμπαλο εξακολουθούσε να κοσμεί το κρανίο του, ο Αδωνις θα το είχε αξιοποιήσει, θα το είχε μετατρέψει σε κανονική μπάλα κανονιού εναντίον του Ηλία Κασιδιάρη - μεταφορικά μιλώντας. Η ιστορία της κόντρας ανάμεσα στους δύο βουλευτές είναι λίγο-πολύ η ιστορία αυτού του καρούμπαλου. «Ενας σωματώδης νεαρός με όψη μπράβου μού έριξε εντελώς ξαφνικά και απρόκλητα μια κουτουλιά στο κεφάλι προκαλώντας μου ζάλη» έγραφε ο κ. Γεωργιάδης τον Μάρτιο του 2010, καταγγέλλοντας στο forum της ιστοσελίδας του ένα επεισόδιο που είχε συμβεί το καλοκαίρι του 2009 στην πλατεία Αττικής. Τότε ο ίδιος ήταν βουλευτής και διακεκριμένος στέλεχος του ΛΑΟΣ και το μόνο στοιχείο σχετικά με τον δράστη της επίθεσης ήταν ότι ανήκε στη Χρυσή Αυγή. Τον Ιούνιο του 2012, τρία χρόνια μετά το συμβάν, ο βουλευτής πλέον της Νέας Δημοκρατίας κ. Γεωργιάδης αποκάλυπτε την ταυτότητα του έως τότε ανώνυμου «κουτουλοφόρου»: επρόκειτο για τον Ηλία Κασιδιάρη, τα χαστούκια του οποίου στη Λιάνα Κανέλλη είχαν μόλις προκαλέσει σεισμό στη δημόσια ζωή. Εν μέσω εκείνου του τρομερού σάλου, ο Αδωνις έσπευσε να προσθέσει ο ίδιος το όνομά του στη λίστα των πολιτικών προσώπων που υποστήριζαν πως είχαν γευτεί τη βία από τα χέρια -ή το κεφάλι- του νεοφώτιστου Χρυσαυγίτη βουλευτή. Ο κ. Κασιδιάρης επανειλημμένα απέρριψε ως ανυπόστατους και συκοφαντικούς τους σχετικούς ισχυρισμούς, διατηρώντας όμως την ίδια θρασεία στάση απέναντι στους εκάστοτε συνομιλητές του και ιδιαίτερα στον κ. Γεωργιάδη. Τους τελευταίους μήνες, όποια κι αν είναι η τηλεοπτική συγκυρία που τους αναγκάζει να συναντηθούν, όποια κι αν είναι η αφορμή, το στούντιο μετατρέπεται σε ρινγκ για δύο: Αδωνις εναντίον Κασιδιάρη, σε έναν αγώνα μποξ χωρίς έλεος και κανόνες.

Ο κ. Γεωργιάδης παίζει επιθετική άμυνα, εξαπολύοντας στον προσωπικό του αντίπαλο φραστικούς μύδρους όπως αυτοί που ακολουθούν: «Μάλλον την έχει ψωνίσει», «επειδή το περιστατικό με την κυρία Κανέλλη πήρε μεγάλη δημοσιότητα και αισθάνθηκε το πρόσωπο των ημερών, λίγο του τη σβούριξε», «έρχεται μονίμως στη Βουλή με σηκωμένα τα μανίκια λες και μπαίνει σε american bar, να μας πλακώσει όλους στο ξύλο», «είναι θρασύδειλος», «όποτε με βλέπει εξαφανίζεται για να μην απαντήσει στα ερωτήματα που του έχω θέσει».

Την 1η Οκτωβρίου ο κ. Γεωργιάδης διόρθωσε κάποιον συνομιλητή του στο Twitter σχετικά με τον Ηλία Κασιδιάρη γράφοντας: «Δεν είναι φασίστας, αλλά ναζί». Την ίδια ημέρα σε άλλο tweet εξήγησε περαιτέρω γιατί ο Ηλίας Κασιδιάρης αποφεύγει να τον αντιμετωπίσει: «Διάβασα στη Βουλή το άρθρο Κασιδιάρη και ακόμη ο ‘‘γενναίος’’ τρέχει». Το άρθρο στο οποίο αναφέρεται ο κ. Γεωργιάδης ήταν ένα κείμενο του κ. Κασιδιάρη με τίτλο «Ο Χίτλερ πέρα από την Ιστορία», το οποίο δημοσιεύτηκε στις 20 Απριλίου του 2011 στην εφημερίδα της Χ.Α. Ο κ. Κασιδιάρης υπέγραφε τότε ως «Γεωπόνος-Επιστήμων Τροφίμων και εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Λαϊκός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή».

Στο κείμενό του κατέθετε τη δική του ερμηνεία για την προσωπικότητα του Αδόλφου Χίτλερ, χαρακτηρίζοντάς τον «πολιτικό ηγέτη, κοινωνικό αναμορφωτή και στρατηγική ιδιοφυΐα», κάποιον για τον οποίον «θα μπορούσαμε να ομιλούμε επί ώρες». Καθώς όμως ο χώρος της εφημερίδας ήταν περιορισμένος, ο κ. Κασιδιάρης περιορίζεται σε ορισμένες νύξεις για το ποιο θα ήταν το μέλλον «της Ευρώπης και ολόκληρου του σύγχρονου κόσμου, αν ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος δεν σταματούσε την αναγεννητική πορεία του εθνικοσοσιαλισμού». Βασιζόμενος λοιπόν κατεξοχήν σε αυτό το άρθρο, ο κ. Γεωργιάδης παρουσίασε τον Ηλία Κασιδιάρη ως νοσταλγό του Χίτλερ και οπαδό του ναζισμού. Παραδόξως, η απάντηση του κ. Κασιδιάρη επ’ αυτού ήρθε σε ήπιους τόνους - ύποπτα ήπιους. Δεν μπήκε καν στον κόπο να θυμίσει στον κ. Γεωργιάδη ότι δεν πάει πολύς καιρός που υπερηφανευόταν πως αποκατέστησε την υπόληψη του δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά. Επίσης, ο κ. Κασιδιάρης απέφυγε την παγίδα στην οποία πέφτουν κατά καιρούς άλλοι που καταλογίζουν απροκάλυπτες φιλοχουντικές τάσεις στον κ. Γεωργιάδη.

Σε όσους τον θεωρούν συνυπεύθυνο για την πρόσκληση που είχε απευθύνει σε κάθε ακροδεξιό στοιχείο ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης, ο κ. Γεωργιάδης διακόπτει κάθε περαιτέρω συζήτηση λέγοντας απλώς: «Αυτά ο κ. Καρατζαφέρης τα έλεγε δέκα χρόνια πριν γνωριστούμε, πώς είναι δυνατόν να με αφορούν;». Αντί για όλα αυτά, ο κ. Κασιδιάρης αρκέστηκε να ειρωνευτεί τον νυν βουλευτή της Ν.Δ. και πρώην του ΛΑΟΣ σε τηλεοπτικό τους διαξιφισμό. «Και εσείς το κάνατε αυτό, κύριε Γεωργιάδη, μόνο που το κάνατε κατ’ ιδίαν», είπε ο κ. Κασιδιάρης, μισοαποκαλύπτοντας ότι ο κ. Γεωργιάδης είχε προσπαθήσει να προσεγγίσει με δικές του γέφυρες τον ακροδεξιό χώρο. Η αντίδρασή του, όμως, σε αυτόν τον υπαινιγμό ήταν άμεση και οξεία, χαρακτηρίζοντας τα λόγια του κ. Κασιδιάρη «λάσπη».

Ιδιαίτερα αφότου μεταπήδησε στη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Γεωργιάδης προσπαθεί να αποποιηθεί οποιαδήποτε συνάφειά του με την άκρα Δεξιά, κάτι που, πιθανότατα, ερεθίζει ακόμη περισσότερο τον κ. Κασιδιάρη. Ο Αδωνις, ακόμη και ως στέλεχος του ΛΑΟΣ, ανέκαθεν έλεγε ότι αποτάσσεται μετά βδελυγμίας τον ολοκληρωτισμό και τις βίαιες πρακτικές που ενθαρρύνει η Χρυσή Αυγή. Ο μόνος άξονας συνεννόησής του με τη Χ.Α. θα μπορούσε να είναι ο πατριωτισμός - αλλά και αυτός υπό προϋποθέσεις. Ετσι, το μόνο σημείο που απομένει να ενώνει τους κυρίους Γεωργιάδη και Κασιδιάρη είναι η αποστροφή που και οι δύο νιώθουν για την Αριστερά, τους συνδικαλιστές («συνδικάφροι» είναι ο όρος που έχει εφεύρει ο κ. Γεωργιάδης) και ιδιαίτερα τον ΣΥΡΙΖΑ. Το περίεργο όμως είναι ότι με κάθε ευκαιρία καταλογίζουν ο ένας στον άλλον «φιλοσυριζισμό».

Ιδιαίτερα για το μεταναστευτικό ζήτημα, ο μεν κ. Κασιδιάρης κατηγόρησε τον κ. Γεωργιάδη ότι είναι «το δεξί χέρι του ΣΥΡΙΖΑ» επειδή υποστηρίζει τους χειρισμούς Δένδια, ο δε Αδωνις αντεπιτέθηκε στον κ. Κασιδιάρη και τη Χ.Α. καγχάζοντας προκλητικά ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε μια νέα Συνιστώσα, τη Χρυσή Αυγή». Και παρόλο που ο 40χρονος κ. Γεωργιάδης είναι κατά οκτώ χρόνια μεγαλύτερος του κ. Κασιδιάρη, φαίνεται πολύ πιο εξοικειωμένος με το Twitter. Συνέχισε λοιπόν να κεντρίζει τη Χ.Α. με ένα δηκτικό tweet στις 27/9: «Παλαιότερα έλεγα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χ.Α. λένε περίπου τα ίδια σε όλα πλην του Μεταναστευτικού. Πριν από λίγο στη Βουλή το μόνο κόμμα (ακόμη και το ΚΚΕ είπε όχι) που στήριξε την ένσταση αντισυνταγματικότητος του ΣΥΡΙΖΑ κατά των κέντρων φύλαξης λαθρομεταναστών ήταν η Χ.Α.».

Στο πρόσωπο του Αδωνη δεν μπορεί να διαβάσει κανείς τίποτα, καθώς καταφέρνει να παραμένει εντελώς ανέκφραστος όση ένταση κι αν υπάρχει στην ατμόσφαιρα, ακόμη κι αν την έχει προκαλέσει ο ίδιος, κάτι που συνήθως συμβαίνει. Εξάλλου, το δικό του όπλο είναι η αμίμητη -και εκνευριστική όπως έχει παραδεχτεί ο ίδιος- στριγκιά φωνή του. Αντιθέτως, ο κ. Κασιδιάρης δείχνει μονίμως στα όρια της χειροδικίας: η στάση του σώματός του, το ατρόμητο στέρνο και το ανοιχτό πουκάμισο, ο μόνιμος μορφασμός που εκφράζει κάτι ανάμεσα σε ειρωνεία, απέχθεια και περιφρόνηση, ο τόνος της φωνής του που αφήνει διαρκώς υπόνοιες ότι η οργή μέσα του μόλις και μετά βίας συγκρατείται κ.λπ. Παρακολουθώντας κάποιος τις αντιπαραθέσεις Κασιδιάρη - Αδωνη τείνει να υποθέσει πως ο πρώτος ευχαρίστως θα χρησιμοποιούσε τις γροθιές του για να τονίσει τη δύναμη των επιχειρημάτων του. Ωστόσο, στο υποθετικό σενάριο ενός ξυλοδαρμού που από διαρκής απειλή θα γινόταν πράξη ο κ. Γεωργιάδης πιθανότατα θα τις έτρωγε από τον ρωμαλέο κ. Κασιδιάρη, ίσως έπαιρνε όμως κάτι που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί άριστα σε επίπεδο εντυπώσεων: ως θύμα της Χρυσής Αυγής και του Ηλία Κασιδιάρη, ο εξαιρετικά επικοινωνιακός Αδωνις θα ξεσήκωνε γενική κατακραυγή και θα έστρεφε τη βία πίσω στην πηγή της. Και αυτό, βέβαια, θα ήταν η άλλη όψη ενός λαϊκισμού, για τον οποίο ο κ. Γεωργιάδης κατηγορεί μονίμως τον κ. Κασιδιάρη. Διότι αν υπάρχει κάτι κοινό ανάμεσα στους δυο τους -εκτός από τον φθόνο που για κάποιους μη προφανείς λόγους τρέφει ο ένας για τον άλλον- είναι η έμφυτη ικανότητα που έχει ο καθένας να επινοεί επιτόπου επιχειρήματα για να στηρίξει τις κραυγές του. Ισως λοιπόν η λυσσαλέα κόντρα τους να οφείλεται εν μέρει σε μια υπόγεια συνειδητοποίηση ότι τελικά, όσο κι αν μισούν αυτή την ιδέα περισσότερο απ’ όσο μισούν ο ένας τον άλλον, ανάμεσά τους υπάρχουν ομοιότητες."

Και η ιστορία έχει συνέχεια - ένα απολαυστικό απόσπασμα από την τοποθέτηση Γεωργιάδη στην Βουλή για τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Μας αρέσει - δεν μας αρέσει, ο άνθρωπος είναι "showman":


Και για να μην ξεχνιόμαστε... Παρά την πρότερη εμπειρία, υπάρχουν ακόμα συμπολίτες μας που πιστεύουν ότι υπάρχουν κοινωνικά αντανακλαστικά στα κόμματα της εγχώριας τρόικας. Υπάρχει όμως όντως κάτι τέτοιο ή είναι όνειρο θερινής νύχτας; O Γ.Δελαστίκ στο "Έθνος" κρίνει πως όχι και εξηγεί το γιατί: "
Ωραίο είναι για τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων το υποτιθέμενο θρίλερ των δήθεν σκληρών διαπραγματεύσεων της συγκυβέρνησης Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη με την τρόικα, αλλά τα χαρτιά είναι σημαδεμένα. Κανένας Ελληνας δεν είναι πλέον τόσο αφελής ώστε να πιστεύει πως δεν θα υποχωρήσει άνευ όρων η ελληνική κυβέρνηση. Τα διασκεδαστικά σκετσάκια των αντιπαραθέσεων υπουργών - τροϊκανών θα αντικατασταθούν από μια «βαθυστόχαστη» και «δραματική» σύσκεψη των ηγετών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και ο γνωστός θίασος των πολιτικών αρχηγών που συγκυβερνούν θα δώσει τη λύση, παίρνοντας με «γενναιότητα» πάνω του τις ευθύνες για τον οικονομικό και κοινωνικό περαιτέρω εξανδραποδισμό των Ελλήνων. Κι έτσι θα ζήσουν αυτοί πολύ καλά κι εμείς πολύ χειρότερα.
Ο Αντώνης Σαμαράς ούτως ή άλλως συμφωνεί με οποιαδήποτε μέτρα του ζητήσει οποιοσδήποτε, αρκεί να συνεχίσει να κυβερνά. Βενιζέλος και Κουβέλης ό,τι και αν λένε κατά καιρούς, όσες «κόκκινες γραμμές» και αν διακηρύσσουν ότι βάζουν, είναι αγκιστρωμένα ψάρια που δεν έχουν περιθώριο επιλογής. Θα ψηφίζουν αδίστακτα τα πάντα! Ο λόγος είναι απλούστατος και πολιτικά ιδιοτελής: Αν ο Βενιζέλος πάρει το ΠΑΣΟΚ και φύγει από την κυβέρνηση, αναγκαστικά θα πάμε σε εκλογές. Αυτό θα σηματοδοτούσε την ολοκληρωτική καταστροφή και για τα τρία κυβερνητικά κόμματα. Η ΝΔ είναι ζήτημα αν θα έπιανε πάνω από το 20% των ψήφων, καθώς η δημοτικότητα του Αντ. Σαμαρά έχει καταρρεύσει αφού αποδείχθηκαν ψέματα όλες οι προεκλογικές υποσχέσεις του και η διακυβέρνησή του είναι ακόμη πιο ολέθρια και από εκείνη του Γ. Παπανδρέου. Ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βαρύνεται βεβαίως με το έγκλημα της υπαγωγής της χώρας στο καθεστώς του Μνημονίου. Αυτό όμως δεν απαλλάσσει τον Αντ. Σαμαρά από την εξαπάτηση των ψηφοφόρων της Δεξιάς με την αντιμνημονιακή στάση του, την οποία αποκήρυξε ο ίδιος και επισήμως μέσα στη γερμανική καγκελαρία ενώπιον των δημοσιογράφων, αλλά και πρωτίστως με την πολιτική που ακολουθεί ως πρωθυπουργός.
Σε καθόλου καλύτερη πολιτική μοίρα δεν βρίσκεται ο Ευ. Βενιζέλος. Σε ενδεχόμενες εκλογές, θεωρείται βέβαιο ότι το ΠΑΣΟΚ θα πέσει κάτω από το 10% και δεν αποκλείεται καθόλου να μην είναι ούτε καν... τέταρτο κόμμα! Υπό τέτοιες συνθήκες ο Ευ. Βενιζέλος απειλείται πλέον σοβαρότατα να αναδειχθεί σε «Ζίγδη του ΠΑΣΟΚ», σε πολιτικό νεκροθάφτη δηλαδή του ιστορικού κόμματος του Ανδρέα Παπανδρέου.
Οσο για τον Φώτη Κουβέλη, κανενός δεν θα λείψει αν πάει σπίτι του, αλλά με τη ΔΗΜΑΡ να φλερτάρει επικίνδυνα με το 3% τα υπόλοιπα και νεότερα στελέχη του κόμματος αυτού λογικό είναι να μη θέλουν με τίποτα εκλογές. Τόσα στελέχη της ΔΗΜΑΡ έχουν βολευτεί σε θέσεις του κρατικού μηχανισμού που δεν έχουν προλάβει καν να τις ζεστάνουν. Οσον αφορά τους 17 βουλευτές της, αυτοί κι αν αγωνιούν μη χάσουν το αξίωμά τους.
Προτιμούν χίλιες φορές να ψηφίσουν με χέρια και με πόδια τα πιο άγρια αντιλαϊκά μέτρα για να παραμείνουν βουλευτές, έστω και αν δυο - τρεις συνάδελφοί τους τα καταψηφίσουν λόγω στοιχειώδους αριστερής συνείδησης, παρά να ξαναγίνουν εκλογές και να χάσουν οι περισσότεροι από αυτούς τις έδρες τους ή και όλοι, αν η ΔΗΜΑΡ δεν ξεπεράσει το φράγμα του 3%. Σε αντίθεση άλλωστε με τους φραστικούς λεονταρισμούς κάποιων από το ΠΑΣΟΚ, η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ δεν διστάζει από καιρό σε καιρό να διακηρύσσει ότι υπεράνω όλων είναι να μην ανατραπεί η κυβέρνηση.
Αλλωστε η ΔΗΜΑΡ έχει μόνο 17 βουλευτές, οπότε ούτε καν προστιθέμενοι στους αρχικούς (πριν τις αποχωρήσεις) 129 βουλευτές της ΝΔ δεν μπορούσαν να δώσουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Με άλλα λόγια γνωρίζουν ότι είναι... «λαθρεπιβάτες» της κυβερνητικής εξουσίας, την οποία θέλουν πάση θυσία να απολαύσουν, οπότε συμφωνούν από θέση αρχής με όλα όσα θέλει ο Αντώνης Σαμαράς και φροντίζουν να μην τον εξοργίσουν και τους διώξει από την κυβέρνηση."

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Νέες αλλαγές στον τομέα της υγείας...(αύξηση συμμετοχής, μείωση επιπέδου παροχών και άλλα) / Μεγάλη κυβερνητική επιτυχία - Μείωση των spreads κατά 0,7%

Είδηση: Κατάλογο με συνολικές περικοπές και εξοικονομήσεις ύψους 950 εκατ. ευρώ στο χώρο της υγείας για το 2013 παρουσίασαν στην τρόικα ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο αναπληρωτής υπουργός, Μάριος Σαλμάς.
Όπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου που συμμετείχαν στη σημερινή τρίωρη διαπραγμάτευση με με τους εκπροσώπους των δανειστών, η ηγεσία του υπουργείου παρουσίασε έναν κατάλογο ο οποίος περιλαμβάνει την εξοικονόμηση:
- 150-200 εκατ. ευρώ, από τη θετική λίστα (τα φάρμακα που συνταγογραφούνται) και για την οποία θα εκδοθεί υπουργική απόφαση έως τις 30 Οκτωβρίου.
- 300 εκατ. ευρώ, από το νέο δελτίο τιμών, το οποίο, όπως είπαν τα στελέχη του υπουργείου Υγείας, θα εκδοθεί μεθαύριο Τετάρτη.
- 100 εκατ. ευρώ, από την αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων.
- 150 εκατ. ευρώ, από τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία.
- 200 εκατ. ευρώ, από την αλλαγή του κανονισμού των παροχών του ΕΟΠΥΥ και τον διπλασιασμό της συμμετοχής των ασφαλισμένων για νοσηλεία στα ιδιωτικά θεραπευτήρια, από 15% σε 30%.

Σχόλιο: Πραγματικά δεν ξέρουμε τι είναι περισσότερο ενοχλητικό: οι απαιτήσεις των ελεγκτών της τρόικας για νέες περικοπές ή το χαμόγελο του υπουργού Υγείας, κ. Λυκουρέντζου στην ενημέρωση των συντακτών μετά το τέλος της συνάντησης. Αν του ανακοινώνανε ότι είχε κερδίσει το Τζόκερ, λιγότερη χαρά θα έδειχνε... Από κει και πέρα βέβαια τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: όταν λέγαμε πριν αρκετό καιρό ότι ο ΕΟΠΠΥ θ' αλλάξει προς το χειρότερο τα πράγματα στον τομέα της υγείας (διαβάστε εδώ τα σχετικά παραδείγματα και τις τότε θέσεις της ΝΔ στο ζήτημα) και φέρναμε ως παράδειγμα την οδοντιατρική κάλυψη,  είχαμε χαρακτηριστεί ως υπερβολικοί από ορισμένους. Και να λοιπόν που έχουμε κι άλλες αλλαγές - προς το χειρότερο. Η διατύπωση βέβαια του ρεπορτάζ (που βασίζεται στο δελτίο τύπου του Υπουργείου και επομένως είναι "ελαφρώς" φιλοκυβερνητικό) είναι πονηρή αφού π.χ. αναφέρεται σε άτομα που "επιλέγουν" ιδιωτικά θεραπευτήρια ή γενικολογεί για τις "αλλαγές" στις παροχές του ΕΟΠΠΥ. Δεν λέει όμως πουθενά ότι π.χ. τα άτομα που έχουν ατυχήματα ή καρδιακά επεισόδια και μπαίνουν σε κέντρα αποκατάστασης μπορούν να το κάνουν αυτό ΜΟΝΟ σε ιδιωτικά θεραπευτήρια αφού τα δημόσια αν και κατασκευάστηκαν δε λειτούργησαν ποτέ, ότι ορισμένες εξετάσεις (που απαιτούν βραχία νοσηλεία) στην περιφέρεια είναι δυνατές ΜΟΝΟ σε ιδιωτικά θεραπευτήρια αφού τα δημόσια ΔΕΝ έχουν την υποδομή (και οι ασφαλισμένοι έχουν την επιλογή Πάτρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη ή Ηράκλειο ή ιδιώτες), ότι σε ορισμένες περιπτώσεις δεν υπάρχουν ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία ή αυτά είναι πλήρη κ.ο.κ. Δεν είναι επομένως μόνο κάποιοι που επιλέγουν να γεννήσουν σε μια ιδιωτική κλινική για να έχουν μονόκλινο δωμάτιο - είναι χιλιάδες άλλοι άνθρωποι που λόγω της ανυπαρξίας των δημοσίων φορέων υγείας, υποχρεώνονται να κάνουν χρήση ιδιωτικών δομών υγείας. Ψιλά γράμματα θα μας πείτε μέσα στα τόσα που γίνονται. Ενδιαφέρον πάντως έχουν δύο σχετικά στοιχεία: πρώτον το ρεπορτάζ για τις αντιδράσεις των κομμάτων των φιλοκυβερνητικών εφημερίδων αναφέρεται στις "αντιδράσεις από τα κόμματα της αριστεράς" και κάνει παρουσιάζει τις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ποιος απουσιάζει; Μα φυσικά ο κυβερνητικός εταίρος (η λέξη χρησιμοποιείται με διτή σημασία), η ΔΗΜΑΡ. Και δεύτερον, ότι τα επαίσχυντα μέτρα τα πρότεινε η ελληνική πλευρά. Αν μη τι άλλο δικαιώνεται ο Α.Σαμαράς ο οποίος μιλούσε για "κάβους τους οποίους περνάμε" και για "σκληρή διαπραγμάτευση". Θα μιλούσαμε για "Σκληρούς του Μαϊάμι" και για "καλσόν που χρειάζονται προσοχή για να μη σκιστούν" αλλά θα ρίχναμε το επίπεδο του blog και δε θα το θέλαμε...

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Διαβάζουμε την παρακάτω είδηση στην "Ναυτεμπορική" και αναρωτιόμαστε αν μας κοροϊδεύουν ή απλώς μας εμπαίζουν: "στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2011 υποχώρησε σήμερα η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου, καθώς πληθαίνουν τα σενάρια για παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας αλλά και ελάφρυνσης του χρέους της. Βερολίνο και τρόικα στέλνουν θετικά μηνύματα, ενώ αξιωματούχοι της Ευρωζώνης φέρονται να εξετάζουν νέους τρόπους μείωσης του ελληνικού χρέους.
«Έτσι όπως το βλέπω είναι ότι όλοι καταλήγουν στην άποψη ότι το κόστος από (πιθανή) έξοδο (της Ελλάδας από την Ευρωζώνη) είναι πολύ μεγάλο», παρατηρεί οικονομολόγος στην Exotix, χρηματιστηριακό γραφείο που ασχολείται με ελληνικά ομόλογα." Τι περιμένετε να διαβάσετε παρακάτω; Αναμφίβολα μια μεγάλη μείωση - ενδεικτική του "θετικού κλίματος", τουλάχιστον στα επίπεδα της εισόδου μας στο Μνημόνιο ή ακόμα και στο διπλάσιο αυτού (θυμηθείτε εδώ πως είχε η κατάσταση τον Μάρτιο του 2011). Και όμως..." Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου μειώθηκε νωρίτερα στο 17,388%, σημειώνοντας βουτιά περίπου 70 μονάδων βάσης." δηλαδή περίπου 800 μονάδες βάσης απ' ότι ήταν πριν 1 1/2 χρόνο, έχοντας περάσει ένα Μνημόνιο και 2 μεσοπρόθεσμα... Τα συμπεράσματα δικά σας...