Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Αύξηση της μερικής απασχόλησης και της ανασφάλιστης εργασίας στην χώρα μας / Σχόλια για τις προτεινόμενες Συνταγματικές μεταρρυθμίσεις της ΝΔ

Διαβάζουμε στον ημερήσιο τύπο για την υπάρχουσα κατάσταση στην αγορά εργασίας και τα γεγονότα απλώς επιβεβαιώνουν αυτό που όλοι μας γνωρίζουμε εμπειρικά ή από κουβέντες φίλων και γνωστών: oι μισές από τις νέες προσλήψεις, σύμφωνα με τα στοιχεία τριμήνου του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, γίνονται πλέον με ελαστικές μορφές εργασίας.
Το ποσοστό των συμβάσεων μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης στις νέες προσλήψεις, αντιστοιχεί πια στο 50,1% του συνόλου των συμβάσεων, πράγμα που απλώς καταδεικνύει την εργασιακή ζούγκλα στην οποία έχουμε οδηγηθεί - με κοινή ευθύνη δική μας (ως κοινωνίας) και της πολιτείας.
Για να καταλάβουμε τη διαφορά, ενώ το 2009 οι συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης αντιπροσώπευαν το 79% των νέων συμβάσεων, το 2011 αντιπροσώπευαν το 58,92% και το α' τρίμηνο του έτους 2012 το 49,9%.
Παράλληλα, η αναλογία των συμβάσεων μερικής απασχόλησης στο σύνολο των νέων συμβάσεων αυξήθηκε από 16,7% το 2009 σε 30,65% για το έτος 2011 και σε 38,1% για το α' τρίμηνο του 2012.
Οι συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας αντιπροσώπευαν το 4,3% του συνόλου των νέων συμβάσεων το 2009, το 8,95% των νέων συμβάσεων εργασίας κατά το έτος 2011 και το 12% για το α' τρίμηνο του 2012.
Επίσης, οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης που μετατράπηκαν σε εκ περιτροπής, με μονομερή απόφαση του εργοδότη ήταν αυξημένες κατά 156,62% σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2011.
Ακόμη, το α’ τρίμηνο του 2012 προχώρησαν στη σύναψη νέων συμβάσεων οποιασδήποτε μορφής 11,04% λιγότερες επιχειρήσεις σε σχέση με το 2011.


Είναι χαρακτηριστικά τα λεγόμενα του Ειδικού Γραμματέα του ΣΕΠΕ, Μιχάλη Χάλαρη, που τονίζει ότι τα στοιχεία "αντικατοπτρίζουν την αστάθεια της αγοράς και την έως τώρα αδυναμία της να φιλτράρει τις δυνατότητες και να κάνει χρήση αυτών με βάση τις πραγματικές ανάγκες και όχι το εφήμερο κέρδος".
Εμφανής είναι και η αύξηση κατά την ίδια χρονική περίοδο των ατομικών συμβάσεων εργασίας με μειώσεις έως και κατά 22%, κατά μέσο όρο, σε σχέση με την κλαδική σύμβαση, καθώς και η σύναψη επιχειρησιακών με ανάλογες μειώσεις.
Από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Μαρτίου, 171 επιχειρήσεις που απασχολούν 4.533 εργαζομένους, προχώρησαν στη σύναψη επιχειρησιακών συμβάσεων με μειώσεις από 13,3% έως 31,36%.
Πρακτικά αυτό σημαίνει λιγότερη εργασιακή ασφάλεια και εργασιακά δικαιώματα και μπλέξιμο σ' ένα κυκαιώνα μειώσεων από τον οποίο δύσκολα κανείς ξεφεύγει.
Οι μεγαλύτερες μειώσεις εμφανίζονται στις περιοχές του Βορείου Αιγαίου, 35%, της Ηπείρου, 31,36%, της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, 22% και 26,36%, αντίστοιχα.

Και για να μην ξεχάσουμε το πως φτάσαμε ως εδώ, να πούμε ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις υπερδιπλασιάστηκαν μετά τη ψήφιση του νέου νόμου τον περασμένο Φεβρουάριο και είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιανουάριο είχαν συναφθεί 52 επιχειρησιακές συμβάσεις οι 8 με επιχειρησιακό σωματείο και οι 44 με ενώσεις προσώπων, ενώ υπήρξε και μία διαιτητική απόφαση.
Στη σύναψη ατομικών συμβάσεων προχώρησαν την ίδια χρονική περίοδο 7.825 επιχειρήσεις που απασχολούν 33.133 εργαζόμενους με μειώσεις από 17,50% έως 26,65%. Οι μεγαλύτερες μειώσεις εμφανίζονται στη Δυτική Ελλάδα, 30%, στη Θεσσαλία, 27,62%, και στη Δυτική Μακεδονία, 25,65%.

Και παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησεις για καταπολέμηση της μαύρης εργασίας, σε σταθερά υψηλά επίπεδα, παραμένουν και τα ποσοστά της: ο ΣΕΠΕ έλεγξε συνολικά 17.583 επιχειρήσεις και εντοπίσθηκαν 6.166 ανασφάλιστοι εργαζόμενοι.
Παράλληλα επιβλήθηκαν πρόστιμα της τάξης των 3.289.500 ευρώ, στα οποία δεν περιλαμβάνονται πρόστιμα για άλλες παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας.
Τα περισσότερα κρούσματα ανασφάλιστης εργασίας εντοπίζονται στον κατασκευαστικό κλάδο και στον επισιτισμό, στα βιοτεχνικά πάρκα και τις βιομηχανικές ζώνες, στα κομμωτήρια, στα πρατήρια βενζίνης, στα συνεργεία αυτοκινήτων, στις μεταφορικές επιχειρήσεις, στο λιανικό εμπόριο, στην καθαριότητα, στον τουρισμό, στις εταιρείες security και στις επιχειρήσεις φασόν.
Τα ποσοστά "μαύρης εργασίας" είναι υψηλότερα στους αλλοδαπούς.
Ανασφάλιστοι είναι το 45,9% των αλλοδαπών και το 30,8% των Ελλήνων.
Στα θέματα υγείας και ασφάλειας, κατά το α' τρίμηνο του 2012 οι περιφερειακές Υπηρεσίες Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία σ' όλη τη χώρα πραγματοποίησαν 6.498 ελέγχους και επέβαλαν 594 κυρώσεις, οι οποίες χωρίζονται σε 185 μηνύσεις, 239 πρόστιμα συνολικού ύψους 904.674 ευρώ και 170 διακοπές εργασιών.
Στην ίδια περίοδο, διερευνήθηκαν οι αιτίες 1.097 εργατικών ατυχημάτων τα οποία αναγγέλθηκαν στο ΣΕΠΕ, εκ των οποίων τα 13 ήταν θανατηφόρα. Λιγότερα μεν από προηγούμενα χρόνια, αλλά αυτό είναι μάλλον αντίκτυπο της αυξημένης ανεργίας παρά της βελτίωσης των συνθηκών εργασίας. Και ο Ιούνιος πλησιάζει...

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Δεκαπέντε συνταγματικές μεταρρυθμίσεις πρότεινε ο κύριος Σαμαράς ανάμεσα στα τόσα που προβάλει ως μέρος του προγράμματός του, χαρακτηρίζοντας τις ως "αναγκαίες". Αν και σε πολλά από αυτά δεν μπορεί να διαφωνήσει κανείς (π.χ. η ενίσχυση του ελεγκτικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας. εξορθολογισμό της λειτουργίας των ανεξάρτητων αρχών), υπάρχουν και ορισμένα τα οποία δείχνουν μια λαϊκίστικη λογική όπως π.χ. η μείωση του αριθμού των βουλευτών, ενώ άλλα είναι απλώς "στρατηγική τοποθέτηση" πάγιων θέσεων της Ν.Δ. όπως η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων (λες και η χώρα αυτή τη στιγμή θέλει ιδιωτικά πανεπιστήμια και όχι αξιόλογες θέσεις εργασίας για τους αποφοίτους των κρατικών).
Για το θέμα της μείωσης του αριθμού των βουλευτών (και το πως αυτό ΔΕΝ εξυπηρετεί τη πραγματική δημοκρατία αλλά τα σχέδια των κομμάτων που θα μπορούν έτσι να προωθούν μόνο τους απόλυτα ελεγχόμενους τους στην Βουλή) θα τα πούμε εν καιρώ - μέχρι τότε αξίζει να πούμε το εξής: όταν αναφέρεται ο αρχηγός του πρώτου δημοσκοπικά κόμματος για "ενίσχυση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης" κάτι που είναι ρητά και κατηγορηματικά κατοχυρωμένο στο Σύνταγμα και μιλάει για "εκδημοκρατισμό των κομμάτων" και "προστασία της ελληνικής γλώσσας και ταυτότητας" για τα οποία υπάρχει ρητή δέσμευση στο Σύνταγμα, τότε συμβαίνουν δύο τινά. Είτε δε γνωρίζει το Σύνταγμα, είτε παραδέχεται πως κάποιοι (ο ίδιος δηλαδή και όσοι κυβερνούν και άρχουν) δεν το σέβονται. Στην πρώτη περίπτωση μια ανάγνωση του σχετικού βιβλίου που διδάσκεται στα σχολεία αρκεί. Στην δεύτερη η λύση είναι να πάει σπίτι του και να έρθουν άνθρωποι που θα το κάνουν.
Εκτός βέβαια και αν στην πραγματικότητα απλώς χρησιμοποιεί μεγαλόσχημες κουβέντες για να δημιουργήσει εντύπωση, οπότε εμείς απλώς θα το προσπεράσουμε...

Και κάτι τελευταίο...Δύο χρόνια "Νέα Μέτρα" σήμερα! Χρόνια μας πολλά! Σας ευχαριστούμε όλους για τη συνεχή υποστήριξη - να είστε καλά!

Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο - Έρευνες για πετρέλαιο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα;

Είδηση (μετά σχολίου): Διαβάζουμε στον ημερήσιο τύπο ότι η Τουρκία αποφάσισε τη διεξαγωγή ερευνών σε περιοχές νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου!

Η σχετική απόφαση ελήφθη στις 16 Μαρτίου από το υπουργικό συμβούλιο και δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Τουρκίας, δημιουργώντας και εντυπώσεις ως προς το χρονικό σημείο - εν αναμονή των ελληνικών εθνικών εκλογών - το οποίο επέλεξε η Άγκυρα για να προβεί στη νέα πρόκληση.

Η αντίδραση της Αθήνας ήταν άμεση: «Με κανένα τρόπο δεν μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες της Ελλάδας, που θεμελιώνονται στο Διεθνές Δίκαιο» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας σχετικά με τη δημοσίευση στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αποφάσεων του υπουργικού Συμβουλίου της Τουρκίας περί χορήγησης αδειών εκτέλεσης πετρελαϊκών εργασιών.

Όπως αναφέρει στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, «η σημερινή δημοσίευση, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Τουρκίας, σειράς αποφάσεων του τουρκικού Υπουργικού Συμβουλίου, που είχαν ληφθεί στις 16 Μαρτίου 2012, περί χορήγησης αδειών εκτέλεσης πετρελαϊκών εργασιών, μεταξύ των οποίων και σε περιοχές νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου, αντιβαίνει στους κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες της Ελλάδας, που θεμελιώνονται στο Διεθνές Δίκαιο».

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι οι θέσεις της χώρας μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα είναι δεδομένες και έχουν γνωστοποιηθεί επανειλημμένως προς την τουρκική πλευρά. «Σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας και του εθιμικού δικαίου, περιοχές που αναφέρονται στις εν λόγω αποφάσεις περιλαμβάνουν και ελληνική υφαλοκρηπίδα» τονίζει ο κ. Δελαβέκουρας και καταλήγει σημειώνοντας ότι «το υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την κατοχύρωση και την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας».

Αυτά λένε οι ειδήσεις και τα δελτία τύπου. Η ουσία όμως είναι άλλη: η χώρα μας, παρά τις εκτενείς μελέτες που δείχνουν τον ορυκτό και πετρελαϊκό πλούτο της χώρας μας (δείτε εδώ αναλυτικά), αμέλησε για διάφορους μη προφανείς λόγους να διασφαλίσει την ΑΟΖ των νησιών μας (όπως φαίνεται εδώ), να κλείσει τις απαραίτητες συμφωνίες, μειώνοντας ακόμα και τις αερομαχίες με τους Τούρκους για οικονομικούς λόγους (διαβάστε εδώ την είδηση), τη στιγμή που ακόμα και ο Ριζοσπάστης (του "αντιπατριωτικού" (κατά τη δεξιά) ΚΚΕ) με πρωτοσέλιδα "φώναζε" για τον κίνδυνο. Η αλλαγή κυβέρνησης και η λήψη του υπουργείου των Εξωτερικών από πρόσωπο προερχόμενο από την ΝΔ δεν έφερε αλλαγές - τουναντίον συνεχίστηκε η πολιτική Παπανδρέου με τις όποιες συνέπειες έχει αυτή (δείτε σχετική ανάλυση εδώ).

Βέβαια το ότι δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως της Τουρκίας δε λέει κάτι, ούτε επίσης σημαίνει ότι θα γίνουν οι έρευνες. Απλά οι Τούρκοι, χτίζουν θέσεις, αργά και σταθερά και προβάλλονται ως "κουμανταδόροι" στο Αιγαίο. Αν εμείς δεν καταγγείλουμε την κίνηση αυτή στους διεθνείς οργανισμούς και δεν απαιτήσουμε άμεση απόσυρση τότε θα έχουμε κακά ξεμπερδέματα που πλέον κανείς δε θα μπορεί ν' αποφύγει όσο και αν χώνει το κεφάλι του στην άμμο, σαν άλλη στρουθοκάμηλος...

Πηγή είδησης: "Πρώτο Θέμα"

Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Δωροδοκίες γιατρών...στην Γερμανία & Δύο μέτρα και σταθμά για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα /Αποχαιρετισμός στον Δημήτρη Μητροπάνο

Για σήμερα έχουμε επιλέξει δύο μικρά άρθρα από τον ελληνικό τύπο. Το ένα αναφέρεται στη στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τη διαφορετική στάση που τηρεί απέναντι στην Ελλάδα και την Ιρλανδία όσο αφορά την πληρωμή των ομολόγων και το δεύτερο έχει να κάνει με ένα σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε πρόσφατα στην Γερμανία και αφορούσε την δωροδοκία γιατρών με αντάλλαγμα την προώθηση συγκεκριμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων. Άνευ σχολίων και τα δύο - αφού οι ειδήσεις τα λένε όλα μόνες τους:
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Λίγες μέρες πριν απεβίωσε ο Δημήτρης Μητροπάνος. Πέραν των γνωστών μαϊντανών που βρήκαν την ευκαιρία να μιλήσουν γι' αυτόν (ως και ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε ως πρόεδρος της ΝΔ), δημιουργήθηκε θέμα με το σχόλιο του κυρίου Γ.Βαλλιανάτου στο Facebook, ο οποίος (άτοπα) δήλωσε ότι "ο Μητροπάνος ήταν ομοφοβικός". Ως σχολιασμό αυτής της δήλωσης (από έναν υποψήφιο βουλευτή κόμματος με μικρή προσβασιμότητα στην κοινωνία - αν και ορισμένα μέσα χρωστάνε χάρες στον αρχηγό του εν λόγω κόμματος και κάνουν ό,τι μπορούν για να το προωθήσουν) παραθέτουμε ένα απόσπασμα από την στήλη του Α.Πανούτσου στην Sportday που νομίζουμε απαντάει ξεκάθαρα: "Λιγότερο από προσβλητικό, το comment μου φαίνεται άτοπο. Δεν νομίζω ότι ένα comment του Βαλλιανάτου ότι ο μακα-ρίτης ήταν gay friendly θα προξενούσε λιγότερες αντιδράσεις, αλλά το θέμα ήταν πόση σημασία είχε το γεγονός. Ο Μητροπάνος ούτε είχε δείρει κανέναν επειδή ήταν gay ούτε το όνομά του είχε μπλεχτεί σε υποθέσεις με gay οπότε η αναφορά ήταν τόσο επίκαιρη όσο να έβγαινε ο Παπαθανασίου και να έλεγε ότι ο Μητροπάνος δεν ασχολιόταν με την ιστιοπλοΐα επειδή ο ίδιος είναι ιστιοπλόος. Το χαρακτηριστικό των ανθρώπων με μονομανίες είναι να πιστεύουν ότι οι υπόλοιποι χωρίζονται σε φίλους και εχθρούς των μονομανιών τους. Κανένας δεν πρέπει να είναι αδιάφορος στο κόλλημά τους είτε αυτό λέγεται gay, είτε μπόοουλινγκ, είτε σουντόκου. Οπότε η λογική τους φτάνει στη γελοιότητα όπως έφτασε η λογική του Βαλλιανάτου, που πήγε και κόλλησε ένα απίθανο χαρακτηριστικό του χαρακτήρα του μακαρίτη σε μια σπουδαία στιγμή, σαν να αφορούσε κάποιον άλλον εκτός από τον ίδιον και δέκα φίλους του αν ο Μητροπάνος ήταν φιλικός ή εχθρικός σε έναν χώρο που ούτε τον αφορούσε, ούτε είχε κυκλοφορήσει."



Πηγές ειδήσεων: "Έθνος", "Sportday"

Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Χιλιάδες προσφυγές ενάντια στο κούρεμα των ομολόγων / Αλλαγή στον τρόπο δήλωσης των ακινήτων στην εφορία

Διαβάζουμε στις σημερινές εφημερίδες την παρακάτω είδηση που βασίζεται σε δελτίο τύπου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) και σε τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων: "Μορφή χιονοστιβάδας προσλαμβάνουν οι προσφυγές, περίπου επτά χιλιάδων ομολογιούχων, εταιρειών, ταμείων κ.λπ., που κατατίθενται στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του «κουρέματος» (PSI) ομολόγων που κατείχαν, αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μέχρι σήμερα στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν κατατεθεί 72 αιτήσεις ακύρωσης (προσφυγές) που στρέφονται κατά των πράξεων του υπουργικού συμβουλίου (5 και 10/2012), του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, με τις οποίες υλοποιήθηκε το PSI. Ομως, σε κάθε προσφυγή που κατατίθεται στο ΣτΕ περιλαμβάνονται (ομαδικά) μέχρι και 200 ομολογιούχοι, ενώ τα ποσά των ομολόγων τους που εντάχθηκαν στο PSI ανέρχονται σε δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς να μπορεί να υπολογιστεί το ακριβές ποσό.

Ακόμη και εταιρείες, όπως είναι οι φαρμακευτικές και οι εταιρείες προμήθειας υγειονομικού υλικού, προσφεύγουν ομαδικά κατά του PSI. Δηλαδή, σε μία αίτηση ακύρωσης περιλαμβάνονται πολλές εταιρείες μαζί. Μεταξύ αυτών που κατέθεσαν σήμερα προσφυγές στο ΣτΕ περιλαμβάνονται το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Ιδιωτικού Προσωπικού Πολεμικού Ναυτικού και χιλιάδες ομολογιούχοι. Παράλληλα, έχουν καταθέσει έως τώρα προσφυγές το Ταμείο Υγείας Προσωπικού Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος - Ειδικός Λογαριασμός Επικούρησης Μελών, το Αλληλοβοηθητικό Ταμείο Πρόνοιας Εργαζομένων Αγροτικής Τράπεζας, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος κ.λπ.

Ειδικότερα, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο υποστηρίζει ότι τα διαθέσιμα του στις 9 Μαρτίου 2012 ανέρχονταν σε 10.973.888 ευρώ και μετά το «κούρεμα» (53,5%) έμειναν 5.624.118 ευρώ. Στην προσφυγή του το ΕΒΕΑ επισημαίνει ότι η περιουσία του δεν προέρχεται από κρατική επιχορήγηση, αλλά αποκλειστικά από τις συνδρομές των μελών του. Επίσης, το ΕΒΕΑ υποστηρίζει την άποψη ότι το PSI είναι αντισυνταγματικό, παράνομο και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Τέλος, το ΕΒΕΑ στην προσφυγή του κάνει λόγο για «αρπαγή των διαθέσιμων του», με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλυφθούν οι ταμειακές ανάγκες του Ταμείου, ενώ τονίζει ότι τα διαθέσιμα του δεν είναι για εξυπηρέτηση των ταμειακών σκοπών του Δημοσίου, καθώς για το σκοπό αυτό τα μέλη του ήδη φορολογούνται «με τη δέουσα βαρβαρότητα»".

Η είδηση αυτή δεν θα έπρεπε βέβαια να μας προκαλέσει έκπληξη...Πρόσφατα οι ελπίδες για αποζημίωση των φυσικών προσώπων εξανεμίστηκαν (διαβάστε εδώ σχετικά), ενώ διαφάνηκαν και οι πρώτες επιπτώσεις του "κουρέματος" στα οικονομικά οργανισμών (όπως π.χ. τα πανεπιστήμια για τα οποία έχουμε σχετική ανάρτηση εδώ) και των ασφαλιστικών μας ταμείων, τα οποία έχουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα (δείτε εδώ αναλυτικά).  Αν προστεθεί σ' αυτό και το γεγονός ότι υπήρξε προνομιακή μεταχείριση για έναν από τους μεγαλύτερους ομολογιούχους δηλ. την ΕΚΤ (την οποία δικαίως νομίζουμε χαρακτηρίζουμε ως "έξυπνη" εδώ, σε αντίθεση με τους υπολοίπους που είναι "κορόιδα") καθώς και για τις τράπεζες (που θ' ανακεφαλοποιηθούν), δημιουργείται μια ενδιαφέρουσα νομική βάση για προσφυγές στα ανώτερα και ανώτατα δικαστήρια της χώρας μας (καταρχήν) και της Ευρώπης (στη συνέχεια). Αναμένουμε μεγαλύτερο αριθμό στην πορεία. Βέβαια προσφυγές θα μπορούν να κάνουν μόνο εκείνοι που συμμετείχαν στο PSI υποχρεωτικά, μετά την ενεργοποίηση των ρήτρων συλλογικής "ευθύνης" - οι άλλοι υπέγραψαν εθελουσίως.

Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι απόφαση δε θα βγει άμεσα, αλλά από την άλλη φοβάται. Γι' αυτό και πριν την έναρξη της προεκλογικής περιόδου συναντήθηκε ο Ε.Βενιζέλος με τα ταμεία-αντάρτες, υποσχόμενος μερική κάλυψη των χαμένων μέσω έκτακτης χρηματοδότησης - πράγμα που φυσικά δε λύνει το πρόβλημα, ούτε καλύπτει τα ταμεία σε βάθος χρόνου. Το τι θα γίνει πάντως θα το δούμε εν καιρώ: η ουσία είναι ότι κάποιοι πήραν αποφάσεις χωρίς να σκεφτούν τις συνέπειες, και αυτό δεν είναι δυστυχώς η πρώτη φορά που συμβαίνει...
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Σχέδιο πλήρους ανατροπής στην υποβολή δηλώσεων ακίνητης περιουσίας (Ε9) επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με αυτό οι συμβολαιογράφοι, αντί για τους φορολογούμενους, θα είναι υπεύθυνοι να καταχωρούν στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο της εφορίας κάθε αγοροπωλησία ακινήτου. Το σχέδιο θα υλοποιηθεί από την επομένη κυβέρνηση και έχει ως μεσοπρόθεσμο στόχο την κατάργηση του εντύπου Ε9 και την ενημέρωση, σε πραγματικό χρόνο, του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου από τους συμβολαιογράφους που θα είναι υπεύθυνοι να δηλώνουν την αγοραπωλησία των ακινήτων που έγινε μεταξύ των δυο ΑΦΜ.

Η πρόταση, που έχει εγκριθεί και από την τρόικα, προβλέπει την ηλεκτρονική διασύνδεση των συμβολαιογραφικών γραφείων της χώρας με τα συστήματα της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Με τον τρόπο αυτό οι φορολογούμενοι θα απαλλαγούν από την υποχρέωση να συντάσσουν και να υποβάλλουν οι ίδιοι δηλώσεις Ε9 κάθε φορά που αγοράζουν ή πωλούν ένα ακίνητο. Οι βασικές πληροφορίες για κάθε ακίνητο που μεταβιβάζεται θα αποστέλλονται από τους συμβολαιογράφους μέσω διαδικτύου στο ΚΕΠΥΟ και από εκεί θα γίνεται η ενημέρωση στο περιουσιολόγιο.

Το σκεπτικό των εμπνευστών του σχεδίου είναι ότι με τη διαμεσολάβηση των συμβολαιογράφων θα αποφεύγονται πολλά από τα λάθη που γίνονται στη συμπλήρωση του εντύπου Ε9 που έχουν ως αποτέλεσμα να μπερδεύονται οι εκκαθαρίσεις φόρων (ΕΤΑΚ, ΦΑΠ κ.λπ.), λάθη που οδηγούν σε διορθωτικές δηλώσεις και πρόστιμα. Η εφορία θα μπορεί να βλέπει ανά πάσα στιγμή, πότε πούλησε ή έκανε γονική παροχή κάθε ακίνητο ένας ιδιοκτήτης (ή οι συνιδιοκτήτες) και αντίστοιχα ποιοι απέκτησαν τα δικαιώματα, χωρίς να χρειάζεται να συντάξουν οι εμπλεκόμενοι και δηλώσεις Ε9 την επόμενη χρονιά.

Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα και εφέτος αλλά μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των δηλώσεων Ε9 του 2012. Παρ'Α όλα αυτά, έχουν διαπιστωθεί ήδη και προβλήματα στην προσπάθεια εφαρμογής του μέτρου, καθώς οι συμβολαιογράφοι έχουν ήδη φορτωθεί μεγάλες ευθύνες (ακόμα και ποινικές) έναντι της εφορίας για τα συμβόλαια που συντάσσουν, καθώς καλούνται να παίξουν τον ρόλο εφοριακού, σε μια εποχή που ο αριθμός των ΔΟΥ της χώρας μειώνεται και οι φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών αυξάνονται δραματικά. Συζητείται μάλιστα εναλλακτικά τις αλλαγές στα Ε9 να τις καταχωρούν οι υπάλληλοι των εφοριών κατά την πληρωμή του φόρου μεταβίβασης, που υπολογίζεται με βάση τα χαρακτηριστικά κάθε ακινήτου (θέση, τιμή ζώνης, τετραγωνικά επιφάνειας, αντικειμενική αξία κ.λπ.).

Στις αλλαγές που ετοιμάζονται, για να αποσυμφορηθούν οι εφορίες και να αποφευχθούν ταλαιπωρίες και λάθη, περιλαμβάνεται ακόμα και η ηλεκτρονική θεώρηση των μισθωτηρίων κατοικίας μέσω ίντερνετ.

Αντί, δηλαδή, όπως ισχύει σήμερα, ο εκμισθωτής ενός ακινήτου να πρέπει εντός 30 ημερών από την υπογραφή ενός μισθωτηρίου συμβολαίου να προσέλθει στο τμήμα εισοδήματος οποιασδήποτε ΔΟΥ για να το θεωρήσει, να μπορεί μέσω διαδικτύου από το σπίτι του να δηλώνει ηλεκτρονικά ο ίδιος τα στοιχεία του ενοικιασθέντος ακινήτου. Στις περιπτώσεις ακινήτων επιφάνειας άνω των 50 τετραγωνικών μέτρων θα αναγράφεται και ο αριθμός και τα στοιχεία του απαιτούμενου πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης.

Πηγή ειδήσεων: "Εξπρές"

Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Άκρα Δεξιά, ολοκληρωτικά καθεστώτα και υμνητές τους / Ρήτρα δραχμής ζητάει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων από τις ελληνικές επιχειρήσεις

Τηρώντας την υπόσχεσή μας ν' ασχοληθούμε ξεχωριστά με την "Χρυσή Αυγή" (σε συνέχεια του εκλογικού μας αφιερώματος που βρίσκεται εδώ), σας παραθέτουμε το παρακάτω άρθρο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στον ημερήσιο τύπο σχετικά την εν λόγω οργάνωση και την "αγάπη" που έχει για δικτατορίες και ολοκληρωτικά καθεστώτα:

"Και ενώ οι εκλογές πλησιάζουν με βήμα ταχύ,  παρουσιάζεται έντονο το φαινόμενο της υποστήριξης
(έστω και σε θεωρητικό επίπεδο) ακραίων πολιτικών σχηματισμών, που ούτε πρόταση έχουν για
τη λύση των προβλημάτων της χώρας αλλά και ούτε μπορούν να φέρουν λύση σ’ αυτά.

Ιστορικά βέβαια σε καιρούς παρόμοιους μ’ αυτούς που περνάμε σήμερα, τα άκρα υπήρξαν “καταφύ-
γιο” για μια μεγάλη μάζα ανθρώπων, που εθελοτυφλώντας έβρισκαν έναν αόρατο ή ορατό “εχθρό” ως αιτία για όλα τα κακά που σαν τις πληγές του Φαραώ έπεφταν στη χώρα. Η ελπίδα βέβαια που υπήρχε στο σήμερα είναι ότι θα περίμενε κανείς ότι στον 21ο αιώνα που η Υποχρεωτική Εκπαίδευση έχει καλύψει μέχρι και τις τελευταίες τάξεις του Λυκείου και η ενημέρωση μέσω του Διαδικτύου είναι προσβάσιμη σε πολύ περισσότερους και σε μεγαλύτερο εύρος πηγών απ’ ό,τι ήταν παραδοσιακά μέχρι σήμερα. Δυστυχώς
όμως όσοι πίστευαν αυτό έπεσαν έξω. Έτσι λοιπόν νοσταλγοί ολοκληρωτικών καθεστώτων έκαναν την επανεμφάνισή τους υποσχόμενοι καλύτερες μέρες και κάποιοι (οι ίδιοι που κατηγορούν τους Γερμανούς ως Ναζί) άρχισαν να τους ακολουθούν, ξεχνώντας το τι πέρασε η πατρίδα μας σε καιρούς που χούντες και δικτατορίες είχαν τον έλεγχο της χώρας μας.
Γιατί όμως κάποιος να θέλει να βάλει ακραίους πολιτικούς σχηματισμούς στο Κοινοβούλιο; Σε μια προσπάθεια να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους αξίζει να δούμε μια σειρά από μύθους, οι οποίοι αποτελούν τη βάση των υποστηρικτικών επιχειρημάτων για τέτοια κόμματα.
Πρώτος μύθος: “Η Ελλάδα σε τέτοιες περιόδους ήταν ισχυρή απέναντι σε εξωτερικούς εχθρούς”. Αυτός ο ισχυρισμός έχει καταρριφθεί ιστορικά. Από τις πολεμικές αποζημιώσεις που αναγκάστηκε να πληρώσει στη Βουλγαρία η χώρα μας επί Πάγκαλου, την ανυπαρξία της στη διευθέτηση συνοριακών διαφορών επί Κονδύλη, Μεταξά αλλά και της επταετίας ’67 - ’74 και τέλος την τραγωδία της Κύπρου το 1974, φαίνεται καθαρά ότι κάθε άλλο παρά “ισχυρή” ήταν η χώρα μας, ενώ η προετοιμασία της ήταν το λιγότερο πλημμελής και ανοργάνωτη (με αποδεικτικό στοιχείο τα αποτελέσματα στο
πεδίο των μαχών).
Δεύτερος μύθος: “Υπήρχε οικονομική ευημερία”. Αυτό αποτελεί έναν αστικό μύθο (ιδιαίτερα για την περίοδο της χούντας των συνταγματαρχών), που βασίζεται σε μια σημαντική παράλειψη, αυτή της ύπαρξης κρυφού δανεισμού που διοχετεύτηκε στη χώρα μας από τους εξωτερικούς υποστηρι-
κτές της χούντας. Αυτός (ο οποίος προστέθηκε αργότερα στο δημόσιο χρέος ή οδήγησε σε χαριστικές υπογραφές συμβάσεων) έδωσε την ευκαιρία στους υποστηρικτές της να πάρουν τα λεγόμενα “θαλασσοδάνεια” (δάνεια δηλ. με μηδενικό επιτόκιο και άνευ εγγυήσεων), την ίδια ώρα που τα
επιτόκια δανεισμού στους υπόλοιπους (με ταυτόχρονο έλεγχο του πιστοποιητικού κοινωνικών φρονημάτων) ήταν τεράστια και υπερδιπλάσια του πληθωρισμού της εποχής.
Φαραωνικά έργα άνευ σκοπού (με συμβάσεις κατασκευής που κάνουν ακόμα και το σκάνδαλο των υποβρυχίων να μοιάζει με απάτη μικρής κλίμακας) ήταν επίσης συχνό φαινόμενο, με στόχο να φανεί μια επίπλαστη ανάπτυξη στους οικονομικούς δείκτες.
Τρίτος μύθος: “Σε περιόδους ολοκληρωτικών καθεστώτων, υπάρχει χαμηλή εγκληματικότητα”. Η εγκληματικότητα δυστυχώς δεν είναι συνάρτηση της αστυνομοκρατίας, όσο και αν πολλοί πιστεύουν το αντίθετο. Αν ήταν έτσι στη Μ. Βρετανία που υπάρχει πεζή αστυνόμευση και ο μεγαλύτερος αριθ-
μός καμερών ανά χιλιάδα κατοίκωνστον δυτικό κόσμο θα έπρεπε οι εγκληματικές δραστηριότητες να ήταν μηδενικές, πράγμα που δεν ισχύει. Από τη στιγμή που υπάρχει εκτεταμένη φτώχεια, υψηλή ανεργία και υποαπασχόληση (όπως στην περίοδο που ζούμε) είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει αύξηση της εγκληματικότητας. Αυτό που ίσωςαλλάζει είναι η υφή της παραβατικότητας. Παράλληλα δε εν καιρώ δικτατορίας, έχουμε και την παρουσίαση πλαστών στοιχείων, ώστε να δημιουργείται στον μέσο πολίτη το αίσθημα της ασφάλειας.
Τέταρτος μύθος: “Επί Χούντας δεν υπήρχαν ρουσφέτια και διακρίσεις”. Αν τα “θαλασσοδάνεια” στους “φίλους” με μηδενικό επιτόκιο την ίδια ώρα που ο απλός πολίτης (αν δεν τον “έκοβαν” λόγω πολιτικών πεποιθήσεων) δανειζόταν με 15 - 20%, η αποπομπή και η πρόσληψη δημοσίων υπαλλήλων με βάση τα πολιτικά πιστεύω, τα φακελάκια στην Αστυνομία και τις δημόσιες υπηρεσίες για έκδοση διαβατηρίων και πιστοποιητικών σε “δύσκολες” περιπτώσεις κ.ο.κ. δεν αποτελούν ενδείξεις διακρίσεων και ρουσφετιών,
τότε αλήθεια τι είναι;
Πέμπτος μύθος: “Η άκρα Δεξιά έχει πατριωτικό χαρακτήρα και ήταν εκεί που το χρέος την καλούσε στα εθνικά ζητήματα”. Δυστυχώς ούτε κι αυτό ήταν αλήθεια: Επί γερμανικής Κατοχής, η ομάδα “Χ” (του στρατηγού Γρίβα που πάντως διέπρεψε στον απελευθερωτικό αγώνα της Κύπρου) και οι συναφείς “εθνικοσοσιαλιστικές” ομάδες, αποτέλεσαν τους βασικότερους συνεργάτες των Γερμανών, αμαυρώνοντας ακόμα και την τιμημένη ευζωνική στολή φορώντας την σε μάχες εναντίοντόσο του ΕΑΜ όσο και του ΕΔΕΣ. Παράλληλα, ουδεμία ουσιαστική προσπάθεια για συμμετοχή στην Εθνική Αντίσταση, δεν έγινε από τις πολιτικές δυνάμεις που εξέφραζαν τον χώρο αυτό. Σε νεότερες, δε, περιόδους περιορίστηκε σε μισθοφορικές συμμετοχές στον εμφύλιο πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας (πράγμα που ακυρώνει πρακτικά την έννοια της “συμπαράστασης’), ενώ ακολούθησε ασθματικά την Αριστερά
(την οποία κατ’ άλλα κατηγορεί συνεχώς για “εθνική μειοδοσία”) στην ανακίνηση θεμάτων όπως το Βορειοηπειρωτικό, της προστασίας της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία και της κάλυψης της ΑΟΖ.
Σ’ αυτά καλό είναι να θυμηθούμε και άλλα “παρατράγουδα”, όπως η κλήση των δημοκρατικών (με πολιτικές συμπάθειες που καλύπτουν τις παρυφές της Δεξιάς μέχρι τ’ άκρα της Αριστεράς) πολιτών στο Αστυνομικό Τμήμα “διά υπόθεσίν τους”, οι εξαφανίσεις “πολιτικών αντιπάλων” σε μπουντρούμια και κέντρα βασανισμού χωρίς καν μια προειδοποίηση, οι εν ψυχρώ δολοφονίες, η απαγόρευση έκφραση γνώμης, η απαγόρευση κυκλοφορίας, η απαγόρευση συγκεντρώσεων πάνω από συγκεκριμένο αριθμό ατόμων χωρίς την άδεια της Αστυνομίας, η ύπαρξη του “χαφιέ της γειτονιάς” για οποιαδήποτε κίνηση φαντάζει “ύποπτη”, η ύπαρξη προληπτικής λογοκρισίας σε έντυπα, ραδιοφωνικές εκπομπές και μουσική και τέλος η ύπαρξη του “αποφασίζομεν και διατάσσομεν” για οτιδήποτε απασχολεί οποιονδήποτε, χωρίς καν μια επίφαση δημοκρατικού διαλόγου, η οποία υπάρχει ακόμα και σήμερα…
Αν παρ’ όλα αυτά, κάποιοι επιμένουν και νοσταλγούν το “ολοκληρωτικό” παρελθόν τότε τι να πούμε: Σε μια πραγματική δημοκρατία, επιτρέπετα κι αυτό, χωρίς η νοσταλγία από μόνη της ν’ αποτελεί ποινικό αδίκημα. Το αντίθετο πάντως δε θα μπορούσε να συμβεί."
Και για να μην ξεχνιόμαστε...  Είναι λυπηρό ότι την ίδια στιγμή που υπάρχει θριαμβολογία για τις "επιτυχίες" των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου η Eυρωπαϊκή Tράπεζα Eπενδύσεων (ΕΤΕπ)ζητάει εξασφαλίσεις για την περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη στις νέες δανειακές συμβάσεις με τις ελληνικές επιχειρήσεις. Είναι φανερό ότι υπάρχει μια αδυναμία από πλευράς της χώρας μας να πείσει ακόμα και τους οργανισμούς εκείνους που ελέγχονται από την Κομισιόν ότι θα πρέπει να μας αντιμετωπίζει ισότιμα και με αξιοπρέπεια. Αν μη τι άλλο οι αποφάσεις της ΕΤΕπ είναι πολιτικές και ως τέτοιες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται.

Πιο συγκεκριμένα, η αρχή έγινε στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της ΕΤΕπ με τη ΔEH για την υπογραφή δανείου ύψους 70 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του νέου σταθμού φυσικού αερίου στη Mεγαλόπολη.  Σύμφωνα με την Καθημερινή, η ETEπ έθεσε για πρώτη φόρα στη διοίκηση της ΔEH δύο νέους όρους: πρόβλεψη για επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης σε περίπτωση αλλαγής νομίσματος, με το επιχείρημα είτε της αποχώρησης της χώρας από την Eυρωζώνη είτε της διάλυσης της Eυρωζώνης, και υπαγωγή στο αγγλικό δίκαιο για την περίπτωση αθέτησης της αποπληρωμής.
Πηγές από την ETEπ υποστηρίζουν ότι η ρήτρα αλλαγής νομίσματος θα συμπεριληφθεί σε όλες τις συμβάσεις με τις χώρες που εφαρμόζουν αυτή τη στιγμή προγράμματα σταθερότητας (Eλλάδα, Πορτογαλία και Iρλανδία) και θα επεκταθεί συνολικά στις χώρες της Eυρωζώνης.
Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΕΤΕπ έχει διαμηνύσει στο υπουργείο Oικονομικών πως το σύνολο των νέων συμβάσεων για δάνεια προς τις ελληνικές επιχειρήσεις θα συμπεριλαμβάνουν «ρήτρα δραχμής» καθώς επίσης και ότι θα διέπονται από το αγγλικό Δίκαιο. Και η κυβέρνηση πιθανότατα να βγει και να θριαμβολογήσει λέγοντας ότι "υπάρχει εμπιστοσύνη στις ελληνικές εταιρείες"...

Πηγή ειδήσεων: "Καθημερινή", "Χανιώτικα Νέα"

Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Επέτειος 21ης Απριλίου - μικρή ιστορική ανασκόπηση

Σε μια φορτισμένη Ελλάδα, καλό είναι να θυμόμαστε τι συνέβει στην χώρα μας, τον μαύρο Απρίλη του 1967...
Τότε στην Ελλάδα η πολιτική κατάσταση ήταν εξίσου περίεργη: Η Ένωση Κέντρου, έχοντας περάσει ήδη τον "Ανένδοτο Αγώνα" ετοιμαζόταν να καταγάγει μια μεγάλη εκλογική νίκη, πράγμα που πιθανότατα να σήμαινε διαφορετικά δεδομένα σε μια χώρα που μόλις είχε αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι ο εμφύλιος έπρεπε επιτέλους να μείνει πίσω και να υπάρξει μια ουσιαστική προσπάθεια ανασυγκρότησης.
Αυτό όμως δεν άρεσε σε ορισμένους, που αργά και μεθοδικά δημιουργούσαν θέσεις και ετοιμάζονταν να πάρουν την εξουσία στα χέρια τους. Προς αυτή την κατεύθυνση ετοιμάζονταν τόσο ο τότε Βασιλιάς Κωνσταντίνος (με τους στρατηγούς που ήταν υπό την πολιτική του επιρροή) όσο και οι Συνταγματάρχες υπό την τριανδρία Παπαδόπουλου-Μακαρέζου-Παττακού. Το ζήτημα επομένως ήταν ποιος θα προλάβαινε ποιον - και αυτοί ήταν οι δεύτεροι...

Έτσι στις 21 Απριλίου του 1967 και ενώ είχαν προκηρυχθεί εκλογές για τις 28 Μαΐου, αξιωματικοί του στρατού, υπό την ηγεσία του συνταγματάρχη Γεωργίου Παπαδόπουλου, και συμμετοχή του ταξίαρχου Στυλιανού Παττακού και του συνταγματάρχη Νικόλαου Μακαρέζου κατέλαβαν την εξουσία με πραξικόπημα. Έχοντας εξασφαλίσει περίπου 100 τεθωρακισμένα στην περιοχή της πρωτεύουσας, οι πραξικοπηματίες κινήθηκαν τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου και κατέλαβαν αρχικά το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Στη συνέχεια έβαλαν σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης του ΝΑΤΟ με κωδικό "Σχέδιο Προμηθεύς", με αποτέλεσμα να κινητοποιηθούν όλες οι στρατιωτικές μονάδες της Αττικής.
 Ο έμπιστος του βασιλιά αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγός Γ. Σπαντιδάκης, αντικαταστάθηκε από τον Οδυσσέα Αγγελή. Ο Αγγελής κάνοντας χρήση του νέου του αξιώματος έδωσε εντολή στο Γ' Σώμα Στρατού στη Θεσσαλονίκη να εφαρμόσει το Σχέδιο Προμηθεύς σε όλη τη χώρα. Η μοναδική προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί εγκαίρως το πραξικόπημα ήταν από την πλευρά κυρίως του υπουργού Δημόσιας Τάξης Γεωργίου Ράλλη ο οποίος προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον ταξίαρχο Ορέστη Βιδάλη για να κινητοποιήσει το Γ' Σώμα Στρατού (Θεσσαλονίκη).
Δεν πρόλαβε όμως, αφού το σχέδιο Προμηθεύς είχε ήδη τεθεί σε εφαρμογή με αποτέλεσμα ο ταξίαρχος Βιδάλης να αγνοήσει το σήμα του Ράλλη. Τη νύχτα εκείνοι συνελήφθησαν εκατοντάδες πολίτες, αλλά και η πολιτική ηγεσία της χώρας με τους πρωτοκλασάτους πολιτικούς να πιάνονται κυριολεκτικά στον ύπνο και αρκετοί να μεταφέρονται με τις πιτζάμες σε χώρους κράτησης. Θα έπρεπε να περάσουν 7 μαύρα χρόνια για τον ελληνικό λαό, ώστε να αναγκαστούν οι κινηματίες να παραδώσουν την εξουσία στους πολιτικούς. Σχετικές αναρτήσεις για την περίοδο εκείνη και την αντίσταση που έγινε μπορείτε να βρείτε εδώ κι εδώ.
Ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκυμανταίρ για εκείνη τη νύχτα μπορείτε να δείτε στο επόμενο βίντεο:

Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Ανασκόπηση και σχολιασμός των ψηφοδελτίων και των θέσεων των κομμάτων εν όψη της μάχης των βουλευτικών εκλογών της 6ης Μαίου 2012

Με τα ψηφοδέλτια των κομμάτων να είναι σχεδόν ολοκληρωμένα, είναι νομίζω ενδιαφέρον να δούμε μια επισκόπηση τους - τόσο ανά κόμμα όσο και συνολική...
Ξεκινώντας από το ΠΑΣΟΚ, είναι νομίζουμε εμφανές ότι υπήρξε μια αδυναμία συσπείρωσης όχι μόνο της κομματικής βάσης, αλλά κι εκείνων των στελεχών που τόσα χρόνια εξυπηρετήθηκαν και "βολεύτηκαν" από το "βαθύ ΠΑΣΟΚ" που κυβέρνηση για 25 χρόνια περίπου την χώρα. Η αδυναμία συγκρότησης ψηφοδελτίων στην Κρήτη (όπου η πρόσκληση για συμμετοχή σε ορισμένες περιπτώσεις έγινε σε ολόκληρους συνδυασμούς ΠΑΣΟΚικών δημάρχων όπως π.χ. στα Χανιά και στο Ηράκλειο) καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος. Στο τέλος τα κενά συμπληρώθηκαν με επιστράτευση παιδιών του "κομματικού σωλήνα", ενώ η νεολαία που συμμετέχει αποτελεί μέρος των "τσικό" του κόμματος δηλ. στελέχη της φοιτητικής παράταξης του ΠΑΣΟΚ, πρώην "ειδικούς" συμβούλους υπουργών κ.ο.κ. - άτομα δηλαδή που δεν αντικατοπτρίζουν το κομμάτι της κοινωνίας που θα έπρεπε να εκπροσωπηθεί στην Βουλή μια τέτοια χρονική στιγμή. Σειρά επίσης μεγαλοστελεχών (βλ. Πάγκαλος, Παπαϊωάννου κ.ο.κ.) αποφάσισαν να μην κατέβουν φοβούμενοι την καταψήφιση και την απαξίωση (η βουλευτική πάντως σύνταξη, δεν τους γλυτώνει) ή να κατέλθουν αυτόνομα (βλέπε "Κοινωνική Συμφωνία") παίρνοντας μαζί τους πρόσωπα που αν μη τι άλλο, θα μπορούσαν να κλείσουν αξιοπρεπώς τα ψηφοδέλτια του πατρώου κόμματος...
Στην ΝΔ υπήρξαν δύο ειδών προβλήματα. Καταρχήν η υπερψήφιση του Μνημονίου, έφερε ένα μέρος της "λαϊκής" δεξιάς εκτός κομματικών γραμμών. Μπορεί μεν τα στελέχη που ακολούθησαν τον Π.Καμμένο, εξαιρουμένου του Γ.Μανώλη, να μην ήταν τόσο προβεβλημένα όσο αυτά που ακολούθησαν την κ. Μπακογιάννη, αλλά σίγουρα "πάγωσαν" ένα σημαντικό κομμάτι της βάσης του κόμματος, που σε άλλες εποχές θα "συμπλήρωνε" ευχαρίστως τις λίστες. Παράλληλα, οι εσωκομματικές κόντρες (φαινόμενο που εμφανίζεται σε κόμματα που είτε καταρρέουν, είτε ετοιμάζονται για εξουσία) "χάλασαν" την εικόνα του κόμματος σε σειρά περιφερειών (βλ. Κεφαλλονιά, Χαλκιδική, Λέσβου) και δημιούργησαν πρόβλημα στην συμπλήρωση των ψηφοδελτίων. Το ίδιο αντίκτυπο είχε και η ύπαρξη της ΔΗ.ΣΥΜ. στην Κρήτη, αφού μπορεί μεν η κυρία Μπακογιάννη να έχει μικρή δυναμική στις υπόλοιπες περιφέρειες, αλλά εκεί αναμένεται να ρίξει σημαντικά τα ποσοστά της ΝΔ λόγω "Μητσοτακικής επιρροής".
Για τα κόμματα της αριστεράς αξίζει να δει κανείς το θέμα συνολικά. Παρά τις προσπάθειες του Α.Τσίπρα, δεν ευοδώθηκε η συνεργασία που πολλοί εκτός κομματικών μηχανισμών και ορίων θα ήθελαν. Ήταν μάλλον εμφανές ότι οι "ΠΑΣΟΚογενείς" προτιμούσαν να συνεργαστούν με την ΔΗΜ.ΑΡ. του κυρίου Κουβέλη, η οποία είχε ευκολότερη "πόρτα" (και λιγότερο προβεβλημένα στελέχη) παρά τον ΣΥΡΙΖΑ. Η σύμπραξη των ομάδων των κυρίων Κουρουμπλή, Σακοράφα, Μητρόπουλου, Κοτσακά και της ΕΔΗΚ μπορεί να δείχνει σαφή κεντροαριστερή κατεύθυνση, αλλά δεν ολοκλήρωσε την "αγκαλιά" που ήλπιζαν ορισμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς όμως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι υπήρξαν μεσαία στελέχη του Συνασπισμού που έβαλαν εμπόδια σε άλλες διευρύνσεις και κυρίως στην σύμπραξη με το "Άρμα Πολιτών", με αποτέλεσμα αυτή να ναυαγήσει. Κρίμα γιατί η ύπαρξη της ομάδας του κυρίου Δημαρά στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ θα έφερνε μια άλλη δυναμική σε μια περιφέρεια (Β' Αθηνών) που θα μπορούσε να χτυπηθεί και η πρωτιά.
Η ΔΗΜ.ΑΡ. αποτελεί μια ιδιάζουσα περίπτωση και έχουμε αναφερθεί διεξοδικά εδώ. Ποτέ δε θέλησε να συμπράξει με τους άλλους "αριστερούς" και προτίμησε εξαρχής το δρόμο της προσέλκυσης ΠΑΣΟΚικών στελεχών που αντιτάχθηκαν στο δεύτερο Μνημόνιο. Το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα θα δείξει - πάντως έχει δυνατά ψηφοδέλτια σε αρκετές περιφέρειες που θα φέρουν τις πολυπόθητες ψήφους.
Το ΚΚΕ ακολουθεί εδώ και χρόνια ένα τίμιο και μοναχικό δρόμο. Οι συνδυασμοί του δυστυχώς δεν έχουν να δώσουν κάτι το καινούργιο, ούτε ανθρώπους εκτός κομματικών γραμμών του. Για συνεργασίες και συμμαχίες ούτε λόγος, ενώ κάτι δηλώσεις στελεχών που υπονοούν ότι "καλύτερα η αριστερά να μη σχηματίσει ποτέ κυβέρνηση" δείχνει ένα φόβο προς την εξουσία. Λάθος η μη σύμπραξη στις μονοεδρικές με άλλους αριστερούς σχηματισμούς, αφού αυτές εκλέγουν αυτόνομα και πέραν της πιθανής εξασφάλισης κάποιων εδρών θα καταδείκνυαν τη δυνατότητα ένωσης μπροστά στο κοινό κίνδυνο.
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες πιθανότητα θα εξελιχθούν σε έκπληξη των εκλογών. Το κεντροαριστερό άνοιγμα (με τις συμπράξεις με Ν.Μαριά και την ομάδα του Γ.Δημαρά), καθώς και οι (πραγματικές και ειλικρινείς) συζητήσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ (έστω και για μετεκλογική συνεργασία) διεμβόλισαν ένα χώρο στον οποίο απέτυχαν να πετύχουν κάτι αρκετοί συνδυασμοί στο παρελθόν (όπως το ΛΑΟΣ το οποίο μετά ξαναγύρισε σε δεξιά ρητορική). Το "ρεύμα" που έχουν πιθανότατα να τους φέρουν στη τρίτη θέση, αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει την υπέρβαση...
Από κει και πέρα το ΛΑΟΣ και η ΔΗ.ΣΥΜ. πιθανότατα θα εξελιχθούν στις αρνητικές εκπλήξεις των εκλογών αυτών. Τα ψηφοδέλτια του πρώτου δεν έχουν εκπλήξεις, και προφανώς επικοινωνιακές μεταγραφές τύπου Μπάρμπα και Κύρτσου (από τον μετρ της επικοινωνίας κ. Καρατζαφέρη) δύσκολα θ' ανεβάσουν τα ποσοστά του ΛΑΟΣ. Η ψήφιση του Μνημονίου και η αποχώρηση Βορίδη και Γεωργιάδη, αφαίρεσαν ένα ποσοστό δεξιών και ακροδεξιών ψηφοφόρων που στήριζε το κόμμα μέχρι σήμερα. Η κεντροδεξιά στροφή του επισφραγίστηκε με μια (δίκαιη) επίθεση του στην Χρυσή Αυγή, η οποία αποτελεί την τωρινή κατεύθυνση των "αγανακτισμένων πατριωτικών" ψήφων. Η ΔΗ.ΣΥΜ. από την άλλη, κατέβασε αξιοπρεπή μεν αλλά αμιγώς δεξιόστροφα ψηφοδέλτια χθες στην Κρήτη και επιζητά ένα ποσοστό πάνω από 17-18% εκεί με την ελπίδα ότι θα την σπρώξει προς τη Βουλή. Αμφιβάλουμε...
Οι Οικολόγοι Πράσινοι στοχεύουν καθαρά σε ψήφο διαμαρτυρίας και έχουν εξοβελίσει τον κ. Τρεμόπουλο (φοβούμενοι μήπως αρχίσει να λέει πάλι τις θεωρίες του περί Μακεδονίας και περι "ελληνόφωνων") εκτός καναλιών πράγμα που ίσως τους βοηθήσει στην προσπάθειά τους. Τα ψηφοδέλτιά τους κοσμούν πρόσωπα που προσφέρουν σε κοινωνικές ομάδες και δίκτυα αλλά κατά την ταπεινή μας γνώμη δεν μπορούν να βοηθήσουν στο να γίνει η έκπληξη. Το ότι συμμετέχουν αυτόνομα ενώ άλλοι οικολογικοί συνδυασμοί προτίμησαν τη σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι στα κατά τους, αφού δείχνουν μια "ωφελιμιστική" προσέγγιση της κατάστασης. Για την Χρυσή Αυγή θα γράψουμε ξεχωριστά σε προσεχή ανάρτηση (της αξίζει εξάλλου "ξεχωριστή" μεταχείρηση), ενώ τα μικρότερα κόμματα (όπως ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ) που προέρχονται κυρίως απ΄την αριστερά, εκφράζουν συγκεκριμένο ποσοστό ανθρώπων που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο. Έχουν πάντως αξιόλογους υποψηφίους (π.χ. Δελαστίκ, Δεσύλλας στην Αθήνα με τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ), αλλά η αυτόνομη παρουσία τους απλώς αποσυσπειρώνει τον χώρο, καταδεικνύοντας μια φοβία προς την εξουσία. Ξεχωριστή περίπτωση το ΜΛ-ΚΚΕ και το ΚΚΕ-ΜΛ για τα οποία σημειώσαμε κάτι εδώ το οποίο αξίζει ανάγνωσης...
Όπως και να έχει η κάλπη (που πλησιάζει) θα δείξει...

Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Προσπάθεια για κρύψιμο της αλήθειας για τα μέτρα του Ιουνίου / Ο προϋπολογισμός εκτός στόχων μέχρι στιγμής το 2012

Για όσους πίστευαν ότι αυτές οι εκλογές θα ήταν διαφορετικές όσο αφορά το πως θ' αντιμετώπιζαν το λαό τα κόμματα εξουσίας, μάλλον είναι λανθασμένοι. Οι πρακτικές παραμένουν ίδιες: υποσχέσεις για μέτρα που θα παρθούν ενώ υπήρχε ευκαιρία να εφαρμοστούν, για να "σωθούμε", "δεσμεύσεις" για επαναδιαπραγμάτευση από τους ίδιους ανθρώπους που δύο χρόνια σχεδόν άλλη λέξη δε γνωρίζουν εκτός από το "ναι" και η γνωστή κινδυνολογία για τα κακά που θα φέρει η έλλειψη αυτοδυναμίας και η άνοδος της αριστεράς. Τα ίδια και τα ίδια δηλαδή από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση αναδημοσιεύουμε από το "Παρόν" δια χειρός του Ν.Χαλδούπη:
"Το πρώτο θύμα κάθε πολέμου λένε ότι είναι η αλήθεια. Και το πρώτο θύμα κάθε προεκλογικής περιόδου στην Ελλάδα είναι η αλήθεια για την οικονομία: οι ψηφοφόροι οδηγούνται σε λιγότερο από έναν μήνα στις κάλπες, με τις πολιτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν το Μνημόνιο να συγκαλύπτουν επιμελώς την αλήθεια για τα πρωτοφανούς αγριότητας μέτρα που θα αξιώσει τον Ιούνιο η «τρόικα».

Η σιωπή ακόμη και του Λ. Παπαδήμου, ενός τεχνοκράτη που θεωρητικά δεν έχει λόγους να φοβάται το πολιτικό κόστος, είναι εύγλωττη και δείχνει την αδυναμία των κυρίαρχων, έως τώρα τουλάχιστον, δυνάμεων του πολιτικού συστήματος να διαχειριστούν πολιτικά το πρόγραμμα που ανέλαβαν να εφαρμόσουν με την έγκριση του Μνημονίου 2.

Μιλώντας στη Βουλή, στις 30 Μαρτίου, ο κ. Παπαδήμος είχε δεσμευτεί ότι «μέχρι το τέλος της θητείας της παρούσας κυβέρνησης θα είναι έτοιμες οι προτάσεις που αφορούν την περιστολή των δαπανών ύψους 12 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη διετία». Ουδέν σχετικό, όμως, ανέφερε έως τώρα ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός ούτε και πρόκειται να παρουσιάσει προτάσεις για τα μέτρα πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο: όσοι ασχολήθηκαν το τελευταίο διάστημα παρασκηνιακά με την επεξεργασία των μέτρων για τη διετία 2013-2014, από το υπουργείο Οικονομικών και το ΚΕΠΕ μέχρι τους εμπειρογνώμονες της «τρόικας», οδηγήθηκαν στη διαπίστωση ότι αυτές οι πρωτοφανούς κλίμακας περικοπές δεν μπορούν να γίνουν παρά μόνο αν εφαρμοστεί ένα σχέδιο «σοκ και δέος» στον δημόσιο τομέα, που θα εξαφανίσει ακόμη και βασικές λειτουργίες του κοινωνικού κράτους και θα οδηγήσει μαζικά στην ανεργία δημοσίους υπαλλήλους.

Όπως διαπιστώνεται, είναι ελάχιστα τα περιθώρια «ανώδυνων» για την οικονομία και την κοινωνία εξοικονομήσεων. Ζήτημα είναι αν μπορούν να καλύψουν το ένα πέμπτο των συνολικών περικοπών που χρειάζονται για την επόμενη διετία.

Έτσι, τουλάχιστον 9-10 δισ. ευρώ από το σύνολο των περικοπών των 12 δισ. ευρώ θα πρέπει να προέλθουν από μαζικά «λουκέτα» σε οργανισμούς και υπηρεσίες του Δημοσίου, απολύσεις υπαλλήλων, μειώσεις μισθών και συντάξεων και κατάργηση κοινωνικών προγραμμάτων και παροχών.

Την αλήθεια για την εφιαλτική επόμενη ημέρα των εκλογών προσέγγισε όσο πιο... αόριστα μπορούσε ο Φ. Σαχινίδης σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Είπε ότι ο αρχικός σχεδιασμός των νέων μέτρων έχει ήδη γίνει από την κυβέρνηση Παπαδήμου, χωρίς βεβαίως να εξηγήσει γιατί αυτός ο σχεδιασμός δεν παρουσιάζεται πριν από τις εκλογές, ώστε να γνωρίζουν και οι ψηφοφόροι τι τους περιμένει από τις 7 Μαΐου.

Χωρίς να μπει σε... ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, αρκέστηκε να πει ότι 3% του ΑΕΠ (6 δισ. ευρώ) θα εξοικονομηθούν από τις κρατικές δαπάνες, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορούν μισθούς και συντάξεις.

Για να γίνει αντιληπτό τι μπορεί να σημαίνει μια περικοπή 6 δισ. ευρώ από κρατικές δαπάνες, αρκεί να πούμε ότι ακόμη και με το πιο «βάρβαρο» σενάριο περικοπών στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου δεν εξοικονομούνται περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ.

Άλλο 1,5% του ΑΕΠ (3 δισ. ευρώ) είπε ο κ. Σαχινίδης ότι θα εξοικονομηθεί από περικοπές κοινωνικών παροχών, ενώ το υπόλοιπο 1% (2 δισ. ευρώ) θα προέλθει από την αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης.

Ο κ. Σαχινίδης δεν μπήκε στον κόπο να διευκρινίσει τι μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτά τα τεράστια ποσά περικοπών, καθώς μια απλή παρουσίασή τους σε... τίτλους θα ήταν αρκετή για να εκτοξεύσει στα ύψη την «αντιμνημονιακή» ψήφο στις εκλογές.

Ούτε και αποκάλυψε τους υπολογισμούς που έχουν γίνει έως τώρα για τα πρόσθετα μέτρα που θα χρειαστούν ΚΑΙ για το 2012, καθώς είναι αδύνατο να εφαρμοστεί χωρίς αποκλίσεις ακόμη και ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός που ψηφίστηκε μόλις τον Φεβρουάριο...
«Φούσκα» το «Σχέδιο Μάρσαλ»

Πέραν του δημοσιονομικού αδιεξόδου, το πρόβλημα της κατάρρευσης της πραγματικής οικονομίας, στον πέμπτο χρόνο της ύφεσης, αρχίζει να γίνεται εμφανές ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη συνταγή που ακολουθείται μέχρι τώρα, δηλαδή με μια προσπάθεια αποτελεσματικής κινητοποίησης των πόρων του ΕΣΠΑ.

Χαρακτηριστικές είναι οι πληροφορίες που φτάνουν από τις Βρυξέλλες, εν όψει της προγραμματισμένης γι' αυτήν την εβδομάδα παρουσίασης από τον Χ. Μ. Μπαρόζο του ευρωπαϊκού σχεδίου για ανάταξη της ελληνικής οικονομίας.

Παρά τη φιλότιμη προσπάθεια της Κομισιόν να παρουσιαστεί ένα σοβαρό αναπτυξιακό σχέδιο, που θα προσφέρει στην ελληνική κοινή γνώμη ελπίδα για κάτι καλύτερο, βοηθώντας και την προσπάθεια των κομμάτων που στηρίζουν το Μνημόνιο, η παρουσίαση κινδυνεύει να καταλήξει σε φιάσκο.

Μετά τη φιλολογία για ευρωπαϊκό «Σχέδιο Μάρσαλ» για την Ελλάδα, καθίσταται σαφές ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν να προσφέρουν πολύ περισσότερα πέραν των 12 δισ. ευρώ που ήδη έχουν εγκριθεί για τη χώρα μας και, για πολλούς λόγους, δεν έχει καταστεί δυνατό έως τώρα να απορροφηθούν με τρόπο που θα ευνοήσει πραγματικά την ανάπτυξη.

Ακόμη και η, συνήθως «γενναιόδωρη», Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων διστάζει να δεσμεύσει σημαντικά πρόσθετα ποσά για τη λεγόμενη μόχλευση πόρων του ΕΣΠΑ, υπό τον φόβο ότι θα χάσει λεφτά και μαζί ίσως κινδυνεύσει να χάσει και την αξιολόγηση τριπλού «Α» από τους διεθνείς οίκους!

Περισσότερο διστακτικές στη δέσμευση δικών τους κεφαλαίων για τη μόχλευση κονδυλίων του ΕΣΠΑ εμφανίζονται οι ελληνικές τράπεζες, που τα επόμενα χρόνια απλώς θα προσπαθήσουν να επιβιώσουν και να αποφύγουν την πλήρη κρατικοποίηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σημειώνεται σοβαρή εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για την απεμπλοκή των μεγάλων αυτοχρηματοδοτούμενων έργων στους αυτοκινητόδρομους, παρότι η κυβέρνηση, η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δηλώνουν ετοιμότητα να δεσμεύσουν πρόσθετα κονδύλια, για να καλυφθούν οι απώλειες χρηματοδοτήσεων από τράπεζες και ιδιώτες κατασκευαστές.

Τούτο διότι είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να βρεθεί έστω και στα χαρτιά ένα σχέδιο που θα καθιστά βιώσιμη αυτήν την τεράστια επένδυση σε νέους δρόμους.

Εξίσου δύσκολη εμφανίζεται και η υλοποίηση του άλλου μεγαλόπνοου σχεδίου για την παροχή μεγάλου ύψους χρηματοδοτήσεων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσα από ένα πρόγραμμα που θα αξιοποιεί ευρωπαϊκά και τραπεζικά κεφάλαια.

Στα χαρτιά μπορεί να εμφανιστεί και πάλι μια τεράστια κινητοποίηση πόρων υπέρ των μικρομεσαίων, στην πράξη όμως οι πόροι θα είναι πολύ δύσκολο να φτάσουν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να έχουν το επιδιωκόμενο αναπτυξιακό αποτέλεσμα, όταν η οικονομία καταρρέει και μαζί της παρασύρονται ακόμη και υγιείς επιχειρήσεις..."

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Οι εκλογές πλησιάζουν αλλά δυστυχώς τα έσοδα του Δημοσίου παραμένουν εκτός στόχων - τα παρακάτω μικρά άρθρα πραγματεύονται το γεγονός διεξοδικά:




Πηγές ειδήσεων: "Real News", "Έθνος"

Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Ο μύθος του "αποπληθωρισμού" στην Ελλάδα μετά το Μνημόνιο / "Γιατί κοινή Ανάσταση" του Χρήστου Γιανναρά

Δύο άρθρα αναδημοσιεύουμε σήμερα - το πρώτο είναι σχετικό με τον μύθο που έχει δημιουργηθεί σχετικά με τον αποπληθωρισμό τιμών σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής στην χώρα μας και πως αυτό δεν έγινε πραγματικότητα στην χώρα μας, παρά τις μεγάλεις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις:


























Το δεύτερο άρθρο που φιλοξενούμε σήμερα, είναι του Χρήστου Γιανναρά από την "Καθημερινή" σχετικό με τη σημασία του Πάσχα και της Ανάστασης στην σημερινή πραγματικότητα:















Πηγές ειδήσεων:
"Καθημερινή", "Έθνος"

Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Επιπτώσεις Μνημονίου σε υγεία, παιδεία και κοινωνική πρόνοια / Μεγάλο ενδιαφέρον για τον ΟΣΕ από ξένες εταιρείες

Ως πρώτο μέρος της ανάρτησης σήμερα, αναδημοσιεύουμε ένα συγκεντρωτικό άρθρο από το περιοδικό "Επίκαιρα" αναφερόμενο στην σημερινή κατάσταση σε κρίσιμους τομείς της κοινωνίας δηλ. την παιδεία, την υγεία και την κοινωνική πρόνοια. Τα έχουμε βέβαια αναφέρει στο παρελθόν αλλά αξίζει να τα ξαναδούμε, εν όψη εκλογών...







Και για να μην ξεχνιόμαστε... Τρεις ευρωπαϊκές σιδηροδρομικές εταιρείες ενδιαφέρονται να αγοράσουν το σύνολο ή μέρος των ελληνικών σιδηροδρόμων, υποστήριξαν μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς αξιωματούχοι που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων.

Η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει ολόκληρο το σιδηροδρομικό δίκτυο της Ελλάδας καθώς και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ενώ η μεγαλύτερη ιδιωτική σιδηροδρομική εταιρεία της Ρουμανίας, η Grup Feroviar Roman (GFR) έχει εκφράσει ενδιαφέρον για το κομμάτι των εμπορικών αμαξοστοιχιών, είπαν στο Ρόιτερς υψηλόβαθμοι Έλληνες αξιωματούχοι, τους οποίους δεν κατονομάζει το πρακτορείο.

Ρώσος αξιωματούχος ανέφερε ότι έχει συζητηθεί η αγορά όλου ή τμήματος του δικτύου ενώ ο επικεφαλής των ρωσικών σιδηροδρόμων, Βλαντίμιρ Γιακούνιν, είπε στο Ρόιτερς: "Είμαστε σε επαφή με τους Έλληνες. Δεν έχουν ακόμη αποφασίσει για το μοντέλο που θα ακολουθήσουν, για αυτό είναι πολύ νωρίς για να μιλάμε για τη συμμετοχή μας".

Ο ένας από τους Έλληνες αξιωματούχους, σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο, είπε ότι η γαλλική εταιρεία SNCF θέλει να αναλάβει τα εμπορικά και επιβατικά δρομολόγια. Έχουν ήδη γίνει επαφές και συνομιλίες, που έφτασαν μέχρι και το επίπεδο των υπουργών Μεταφορών, στην Αθήνα και το Παρίσι το 2010 και στα τέλη του 1011, πρόσθεσε. Εκπρόσωπος των SNCF από το Παρίσι είπε ότι η εταιρεία δεν επιδιώκει να αγοράσει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ούτε οποιαδήποτε σιδηροδρομική εταιρεία ή σιδηροδρομική γραμμή στην Ελλάδα. Η ρουμανική GFR δραστηριοποιείται σε πολλές χώρες, όπως στην Ουγγαρία, τη Βουλγαρία και τη Σερβία. Ένας από τους Έλληνες αξιωματούχους που μίλησε στο Ρόιτερς είπε ότι συναντήθηκε πολλές φορές με αντιπροσώπους της εταιρείας, πιο πρόσφατα τον Φεβρουάριο. Το πρακτορείο πάντως δεν κατάφερε να έρθει σε επαφή με κάποιον εκπρόσωπό της για να σχολιάσει τις δηλώσεις αυτές. Το Ρόιτερς παρουσιάζει την ιστορία και τα οικονομικά δεδομένα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του ΟΣΕ, σημειώνοντας ότι ρωσική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από 20 άτομα επισκέφθηκε την Αθήνα στα τέλη του 2011 για να μελετήσει την αξία και την κερδοφορία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Δεν έχει διευκρινιστεί αν ο ΟΣΕ περιλαμβάνεται στις διαπραγματεύσεις για την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Σύμφωνα πάντοτε με το τηλεγράφημα του Ρόιτερς, δύο Έλληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες είπαν ότι ασκούνται πιέσεις από αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να πωληθούν οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι νωρίτερα από το προβλεπόμενο στο χρονοδιάγραμμα, γεγονός που, όπως είπαν, θα είναι επιζήμιο αφού η τιμή της εκχώρησής τους θα είναι χαμηλή. Το βασικό εμπόδιο για την πώληση είναι να εξασφαλιστεί η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τη χορήγηση κρατικής ενίσχυσης στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τον ΟΣΕ. "Κανείς σοβαρός επενδυτής δεν θα αγόραζε την εταιρεία χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί το θέμα αυτό" είπε στο Ρόιτερς ένας από τους Έλληνες αξιωματούχους. "Χρειάζεται πρώτα να αποσαφηνιστεί το θέμα της κρατικής ενίσχυσης", τόνισε.

Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά ζήτησε τον Φεβρουάριο διευκρινίσεις από τον Επίτροπο Όλι Ρεν. "Η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ πριν της χορηγηθεί η άδεια (σ.σ. για κρατική ενίσχυση) μειώνει την αξία της και πρακτικά θα οδηγήσει σε εκχώρηση της εταιρείας αντί ευτελιστικού τιμήματος", ανέφερε στην επερώτηση της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Απαντώντας, την περασμένη εβδομάδα, ο Ολι Ρεν σημείωσε ότι οι υποθέσεις που γίνονται για το θέμα "δεν είναι σωστές".

Εμείς θα πούμε μόνο ότι διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για μια εταιρεία που είναι απαξιωμένη από τους ιδιοκτήτες της (δηλ. το Ελληνικό Δημόσιο) αλλά που κάποιοι αναγνωρίζουν τη δυναμική και την κρυμμένη αξία της...

Πηγή ειδήσεων: "Επίκαιρα"

Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Συνεταιριστικές τράπεζες - αφημένες στην μοίρα τους ή κακή διαχείρηση; /

Η πρόσφατη είδηση για το "κλείσιμο" σε τρεις συνεταιριστικές τράπεζες στην χώρα μας, με ταυτόχρονη μεταφορά των καταθέσεων και των δανείων τους στην Εθνική Τράπεζα, επέτεινε το κλίμα ανασφάλειας στον τραπεζικό κλάδο. Ιδιαίτερο αντίκτυπο είχε στις συνεταιριστικές τράπεζες οι οποίες για πολλούς αποτελούν "αποκούμπι" σε εποχές που τα επιτόκια καταθέσεων στις μεγάλες τράπεζες είναι χαμηλά και δανειοδοτήσεις δύσκολες:




Και για να μην ξεχνιόμαστε... Η ανάπλαση και αναζωογώνηση του κέντρου των Αθηνών είναι επιβεβλημένη (θυμηθείτε τι έχουμε γράψει σχετικά με το πρόβλημα εδώ). Αυτό όμως δυστυχώς που είδαμε με τις πρόσφατες προτάσεις στο «Αθήνα Ξανά» είναι ότι δεν είναι αντίστοιχες του προβλήματος, ενώ προσπαθούν να περάσουν, εντέχνως, θέσεις με τις οποίες δε συμφωνεί ο εμπορικός κόσμος της Αττικής. Π.χ. η πρόταση για κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων, η οποία έχει απορριφθεί ήδη από το ΣτΕ, έδωσε ήδη λαβή για ανακοινώσεις. Πιο συγκεκριμένα, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, στην οποία κάνει λόγο για «πειραματισμούς» με το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς, αλλά και για «αντισυνταγματική» εμμονή σε πρακτικές εξαιρέσεων που αποτελούν το «άλλοθι του αθέμιτου ανταγωνισμού».

Θυμίζει παράλληλα ότι μόλις πέρυσι το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αρνητικά προηγούμενη τέτοια προσπάθεια, αλλά το υπουργείο Ανάπτυξης δείχνει «να επιμένει σε μία «χαμένη υπόθεση» με την πρόταση να λειτουργούν και την Κυριακή τα καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:" Για ακόμη μία φορά αποδεικνύεται ότι το θέμα του πλαισίου λειτουργίας της αγοράς συνιστά αγαπημένο πεδίο πειραματισμού από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Με μεγάλη μας έκπληξη ακούσαμε στην παρουσίαση του Προγράμματος «Αθήνα Ξανά» την υπουργό Ανάπτυξης Α. Διαμαντοπούλου να αναφέρεται σε πρόθεσή της να επιτρέψει τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και την Κυριακή. Καταρχάς αυτή είναι μία προοπτική στην οποία αντιτίθεται το σύνολο του εμπορικού κόσμου της χώρας.

Έχουμε επανειλημμένως αναφερθεί στους λόγους για τους οποίους μία τέτοια απόφαση θα δώσει τελειωτικό χτύπημα στη χειμαζόμενη αγορά του κέντρου και κυρίως στην ανάγκη να λαμβάνονται υπόψιν οι φορείς της αγοράς στο ζήτημα της ρύθμισης του ωραρίου. Θα έπρεπε τουλάχιστον να γνωρίζουν ότι αυτή η εμμονή στις εξαιρέσεις είναι όχι μόνο αντισυνταγματική αλλά και το άλλοθι του αθέμιτου ανταγωνισμού. Η θέση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου είναι σαφής: το πλαίσιο λειτουργία της αγοράς είναι αδιαπραγμάτευτο. Το παράδοξο είναι ότι ενώ συμφωνεί μαζί μας και το Συμβούλιο της Επικρατείας, που δεν επέτρεψε πέρυσι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, το Υπουργείο Ανάπτυξης δείχνει με κάθε ευκαιρία να επιμένει σε μία «χαμένη υπόθεση. Εάν πραγματικά στο Υπουργείο υπάρχει ένδεια ιδεών για το πώς θα αναζωογονηθεί το εμπορικό κέντρο της Αθήνας, έχουμε μία σειρά από προτάσεις τις οποίες θα μπορούσαμε να τις υποβάλλουμε. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ορισμένα θέματα είναι πιο σοβαρά από ό,τι φαίνονται και θα πρέπει όλοι οι αρμόδιοι φορείς να τα αντιμετωπίζουν με τη δέουσα σοβαρότητα». Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί αυτό το θέμα ανακινείται παραμονές διάλυσης της Βουλής. Όποιοι ανοίγουν τέτοια θέματα σε προεκλογική μάλιστα περίοδο να είναι έτοιμοι και για τις συνέπειες. Η επανεκκίνηση της αγοράς της Αθήνας δεν θα πρέπει να ξεκινά με την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές αλλά με την επαναλειτουργία των καταστημάτων τις καθημερινές ημέρες και ώρες." Τα συμπεράσματα δικά σας...

Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Πασχαλινό διάλειμμα με Χάρυ Κλύνν, Λάκη Λαζόπουλο, ΑΜΑΝ, "Όλα" και γελοιογραφίες

Χρόνια πολλά...Διαφορετική η σημερινή μας ανάρτηση με βίντεο και αποσπάσματα και σαφή χιουριστική διάθεση (ακολουθώντας την παράδοση του blog).

Το Πάσχα (και πέραν της θρησκευτικής του διάστασης που για τους Όρθοδοξους αποτελεί τη βάση της Χριστιανικής πίστης) το έχουμε συνδέσει ως Έλληνες με σειρά εθίμων όπως το κάψιμο του Ιούδα και το σούβλισμα του αρνιού.

Τι γιορτάζουμε όμως το Πάσχα; Μας λύνει την απορία η Σαμπρίνα...


Αφού το καλύψαμε αυτό ας περάσουμε σε μια (χιουμοριστικά παρουσιασμένη) τυπική σκηνή από ελληνικό στρατόπεδο την ημέρα του Πάσχα:


Στα 2010, ο Λαζόπουλος μιλούσε για το Πάσχα, σήμερα τα πράγματα ίσως είναι χειρότερα:


Άλλη μια σειρά αστείων, Πασχαλινών, τηλεοπτικών σκηνών από την εκπομπή "Όλα" του Θ.Αναστασιάδη,


Και διηγώντας να κλαις (;;;) - Οι Χάρυ Κλυνν και Γιώργος Παρτσαλάκης ως νεοέλληνες της δεκαετίας του 80:



Για όσους δεν το γνωρίζουν, τις μέρες που μας πέρασαν τραγουδούσαν και κάλαντα σε κάποιες περιοχές της χώρας μας, όπως τα Επτάνησα...

Και κλείνουμε με μια σειρά από παλιές Πασχαλινές γελοιογραφίες... Και ένα Πασχαλινό επίκαιρο από το 1969 - Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα!

Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Εκλογές, λαθροχειρία Βενιζέλου για μεγαλύτερη μείωση επιδομάτων και φοροαπαλλαγών και επόμενη μέρα...


Και να λοιπόν που φτάσαμε στην προκήρυξη των εκλογών. Κάτι που έγινε μετά από πολλές καθυστερήσεις και εν μέσω προσπαθειών για καθυστέρηση (αρχικά) και πόλωση (στη συνέχεια) έτσι ώστε τα δύο μεγάλα κόμματα να έχουν τις λιγότερες δυνατές απώλειες στην μάχη της κάλπης. Οι μέχρι σήμερα συνέταιροι πάντως ξεκίνησαν την προσπάθεια αποδόμησης των αντιπάλων τους, κατηγορώντας οι μεν τους δε εμμέσως για προδοσία. Βέβαια κανείς τους δεν απαντά γιατί δεν ακολουθήθηκε άλλος δρόμος αντί του Μνημονίου (την ύπαρξη του οποίου έχει παραδεχτεί και ο ίδιος ο Παπακωνσταντίνου), γιατί δεν λαμβάνονται υπόψιν οι όποιες προτάσεις εξόδους από την κρίση έχουν γίνει (π.χ. τις προτάσεις της ίδιας της ΝΔ στο παρελθόν καθώς και του ΣΥΡΙΖΑ - μπορείτε να τις δείτε εδώ κι εδώ), για το αν θα υπάρξει απόδοση ευθυνών σε πολιτικά πρόσωπα για τα όσα έγιναν στην χώρα μας, καθώς και τι θα γίνει εν όψη των δύσκολων ημερών που έρχονται.

Αντ' αυτού έχουμε επιθέσεις - και όχι άδικες για να είμαστε ειλικρινείς, ως ένα βαθμό. π.χ. για λαθροχειρία του Ε. Βενιζέλου κάνει λόγο στο πρωτοσέλιδό του ο "Ελεύθερος Τύπος", στο οποίο αποκαλύπτει πως παραποίησαν παράγραφο του Μνημονίου μετά τη ψήφισή του και ανέβασαν τις περικοπές.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αν και αρχικά είχε αποφασιστεί οι κοινωνικές δαπάνες να περικοπούν κατά 2 δισ. ευρώ τη τριετία 2013-2015, σύμφωνα με το κείμενο του Μνημονίου 2 που εγκρίθηκε από τη Βουλή. Τελικά, όμως αναφέρει, σύμφωνα με το κείμενο του ΔΝΤ και της ΕΕ οι κοινωνικές δαπάνες θα περικοπούν κατά 3 δισ. ευρώ τη διετία 2013-2014.

"Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο αγγλικό κείμενο του Μνημονίου Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής, όπως αυτό ψηφίστηκε από τη Βουλή και έχει περιληφθεί στο ν. 4046/2012, η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε μία «αναθεώρηση των κοινωνικών προγραμμάτων με σκοπό να προσδιορίσει πρόσθετα μέτρα περικοπών ύψους 1% του ΑΕΠ που θα ληφθούν την τριετία 2013-2015»", τονίζει το δημοσίευμα, προσθέτοντας πως αν προσέξει κανείς την ίδια παράγραφο του αγγλικού κειμένου του νέου ΜΟΧΠ, το οποίο έχει προσαρτηθεί στις πρόσφατα δημοσιοποιηθείσες εκθέσεις αξιολόγησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα διαπιστώσει ότι το περιεχόμενο της παραγράφου έχει τροποποιηθεί σημαντικά εκ των υστέρων, δηλαδή μετά την ψήφιση του Μνημονίου από την ελληνική Βουλή!

Έτσι, η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να έχει δεσμευτεί για περικοπές κοινωνικών δαπανών όχι 1% του ΑΕΠ ή 2 δισ. ευρώ την τριετία 2013-2015, όπως αναφέρει το ψηφισθέν από τη Βουλή κείμενο, αλλά για περικοπές κοινωνικών δαπανών 1,5% του ΑΕΠ ή 3 δισ. ευρώ τη διετία 2013-2014. Επί της ουσίας, η ελληνική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί λοιπόν στη Τρόικα ότι οι περικοπές κοινωνικών επιδομάτων δεν θα είναι 2 δισ. ευρώ σε μία τριετία αλλά 3 δισ. ευρώ σε μια διετία!

"Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι το ποσό των περικοπών σε επιδόματα και παροχές κοινωνικού χαρακτήρα, το οποίο συμφωνήθηκε εκ των υστέρων μεταξύ Βενιζέλου και Τρόικας, θα είναι υψηλότερο κατά 50% από αυτό που ψήφισε η Βουλή της χώρας μας και θα πρέπει να εξασφαλιστεί σε 2 αντί σε 3 χρόνια που ψήφισε η Βουλή!".

Παράλληλα, το δημοσίευμα σημειώνει πως το σχέδιο περικοπών κοινωνικών παροχών που επιθυμεί να επιβάλει στον ελληνικό λαό το ΔΝΤ είναι σκληρό καθώς προβλέπει κατάργηση όλων των επιδομάτων και παροχών που καταβάλλονται προς ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και αντικατάστασή τους με ένα ενιαίο "επίδομα φτώχειας".

"Αν υλοποιηθεί το σχέδιο αυτό, τότε εκατομμύρια χαμηλοσυνταξιούχοι, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, ανάπηροι, άνεργοι, γονείς φοιτητών σπουδαζόντων μακριά από τον τόπο μόνιμης διαμονής τους και άλλες κατηγορίες ευπαθών κοινωνικά ομάδων θα χάσουν οριστικά τα επιδόματα που λαμβάνουν από την 1η-1-2013", καταλήγει, ενώ σημειώνει πως "τα επιδόματά τους (ΕΚΑΣ, τριτεκνικά, πολυτεκνικά, αναπηρικά, ανεργίας, φοιτητικά κ.λπ.) θα καταργηθούν και θα αντικατασταθούν από ένα ενιαίο «επίδομα φτώχειας», το οποίο θα καταβάλλεται με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ώστε να το εισπράττουν μόνο όσοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, δηλαδή όσοι έχουν ατομικό -πραγματικό ή τεκμαρτό- ετήσιο εισόδημα κάτω των 5.000 ή 6.000 ευρώ".

* Τριτέκτων-πολυτέκνων: α) επίδομα τρίτου παιδιού, 177 ευρώ το μήνα, μέχρι τη συμπλήρωση του 6ου έτους ηλικίας, β) επίδομα πολυτέκνου, 44 ευρώ το μήνα για καθένα παιδί μέχρι να συμπληρώσει το 23ο έτος ηλικίας. Για όσους έχουν συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 45.000 ευρώ. *Ανεργίας: κυμαίνεται από 180-432 ευρώ το μήνα. *Αναπήρων: Κυμαίνονται από 362 έως 771 ευρώ το μήνα, ανάλογα με το είδος της αναπηρίας. *ΕΚΑΣ: Κυμαίνεται από 30 έως 230 ευρώ το μήνα και χορηγείται σε συνταξιούχους που έχουν εισπράξει το 2010 συνολικά ποσά συντάξεων, μισθών, ημερομισθίων και λοιπών επιδομάτων μέχρι 9.200 ευρώ. *Φοιτητικό επίδομα: Ανέρχεται σε 1.000 ευρώ το χρόνο εφόσον το συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο.

Από αυτήν την εκ των υστέρων τροποποίηση της παραγράφου του ΜΟΧΠ, η επόμενη ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί να περικόψει 1,66 δισ. ευρώ περισσότερες κοινωνικές δαπάνες από αυτές που προβλέπει το ψηφισθέν Μνημόνιο! Κι αυτό διότι η μέση ετήσια περικοπή που υποχρεούται να κάνει η επόμενη κυβέρνηση, εξαιτίας της "λαθροχειρίας" Βενιζέλου-Τρόικας, αυξάνεται πλέον κατά 833,33 εκατ. ευρώ (!), από 666,67 εκατ. ευρώ (2 δισ. ευρώ η συνολική απαιτούμενη προσαρμογή διά 3 έτη προσαρμογής = 666,67 εκατ. ευρώ προσαρμογή ανά έτος) σε 1,5 δισ. ευρώ (3 δισ. ευρώ η απαιτούμενη προσαρμογή διά 2 έτη προσαρμογής = 1,5 δισ. ευρώ προσαρμογή ανά έτος)!

Βέβαια ο "Ελ. Τύπος" (και κατ' επέκταση η ίδια η ΝΔ) δεν μας λέει για το αν θα έρθει το θέμα στην Βουλή, για το αν θα γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις έτσι ώστε να "διορθωθεί" η δέσμευση και τέλος για το τι προτίθεται να κάνει ώστε να αποδοθεί ευθύνη για αυτό το σκάνδαλο στο οποίο φαίνεται καθαρά η απαξίωση της Βουλής από μέρους του αρχηγού ενός πρώην μεγάλου κόμματος...Καλές οι κουβέντες, αλλά ας περάσουμε κάποτε και σε πράξη...

Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Φόρο ιδιοκατοίκησης και ξεχωριστό χαράτσι ακινήτων (!!!) προτείνει η Ε.Ε. / Προβλήματα με την άμυνα της χώρας

Δεν μας έφταναν οι τόσοι φόροι στ' ακίνητα, υπάρχει πιθανότητα να δεχτούμε κι άλλον ένα και μάλιστα μετά από "πρόταση" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θα προστεθεί στους ήδη υπάρχοντες. Πιο συγκεκριμένα συστήνεται η επιβολή φόρου ιδιοκατοίκησης ενώ παράλληλα οι αναλυτές της ΕΕ θεωρούν ότι παρά τη βαριά φορολόγηση στη χώρα μας, υπάρχουν ακόμα περιθώρια για να αυξηθούν οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης που επιβάλλονται σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά. Το ότι η βενζίνη έχει φτάσει στα 2 ευρώ περίπου δεν τους απασχολεί - μικρή λεπτομέρεια για μια χώρα που το μέσο διαθέσιμο εισόδημα στα νοικοκυριά έχει μειωθεί ήδη κατά 30%-40% σε δύο χρόνια.. Στην έκθεση για τις οικονομίες των χωρών-μελών της ευρωζώνης υπογραμμίζεται το γεγονός ότι στην Ελλάδα, όπως και σε άλλα κράτη-μέλη, δεν υπάρχει φόρος στο τεκμαρτό ενοίκιο, δηλαδή δεν υπάρχει φόρος ιδιοκατοίκησης. Τονίζεται μάλιστα ότι τα φορολογικά έσοδα που εισπράττει το Δημόσιο από τους φόρους στις μεταβιβάσεις ακινήτων είναι χαμηλά, συγκριτικά με τον μέσο όρο της ευρωζώνης - αυτό βέβαια πάντα σε απόλυτα νούμερα, γιατί αν ληφθεί υπόψιν το μέσο εισόδημα είναι μάλλον από τα υψηλότερα.

Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος ιδιοκατοίκησης αφορούσε τον προσδιορισμό ενός τεκμαρτού εισοδήματος βάσει του ακίνητου. Συγκεκριμένα για τους ιδιοκτήτες ακίνητων πάνω από 150 τετραγωνικά μέτρα προσδιοριζόταν συμπληρωματικό εισόδημα έως εξής: από την τιμή ζώνης της περιοχής, το ακριβές εμβαδόν του ακινήτου και των βοηθητικών χώρων, τον συντελεστή παλαιότητας και τον ειδικό συντελεστή προσδιορισμού ακαθάριστου εισοδήματος, ενώ ο συντελεστής τεκμαρτού εισοδήματος ήταν 3,5%.

Σε ένα γενικότερο επίπεδο η ΕΕ κρίνει ότι η αύξηση των φόρων στην Ελλάδα, ως ποσοστό του ΑΕΠ, την περίοδο 2009-2011, είναι μέτρια σε σχέση με το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής που πρέπει να γίνει στη χώρα μας. Το 2011 τα φορολογικά έσοδα αποτελούσαν το 32,5% του ΑΕΠ όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος της ευρωζώνης φτάνει στο 39,5%. Σημειώνεται μάλιστα ότι την περίοδο 2009-2011 η αύξηση των φορολογικών εσόδων στην Ελλάδα ήταν μόνο 2,1%. Η έκθεση εκτιμά ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος που μας έχει επιβάλει η τρόικα θα απαιτηθεί διεύρυνση της φορολογικής βάσης και αύξηση των φορολογικών συντελεστών ενώ εντοπίζονται και σοβαρά προβλήματα τόσο στον εισπρακτικό μηχανισμό όσο και στη φορολογική διοίκηση.

Μικρές λεπτομέρειες που η Ε.Ε. δεν έχει λάβει υπόψιν της: το εισόδημα του μέσου ελληνικού νοικοκυριού έχει μειωθεί, η μεσαία τάξη έχει σχεδόν εξαφανιστεί, η κατανάλωση έχει πάει στο ελάχιστο, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν η μια μετά την άλλη και η ανεργία έχει διπλασιαστεί, με τους νέους κάτω των 40 (που αποτελούν κινητήρια δύναμη της οικονομίας αλλά και της κατανάλωσης) να έχουν χτυπηθεί αλύπητα. Επομένως, σ' αυτές τις συνθήκες η αύξηση των φορολογικών εσόδων είναι μάλλον άθλος - αλλά αυτό όπως και πολλά άλλα πράγματα δεν τους απασχολεί, όπως έχει φανεί εδώ και καιρό...

Και όπως διαβάσαμε στο διαδίκτυο, αν αποφασίσουν να προχωρήσουν στην εφαρμογή του φόρου υπάρχουν κι άλλες ιδέες για επιβολή φόρων. Σε τι; Για παράδειγμα μπορούν να φορολογηθούν: τα 3 γεύματα την ημέρα, η πάνω από μία σεξουαλική επαφή τη βδομάδα, το μπάνιο και η χρήση της τουαλέτας, η αναπνοή, το περπάτημα, ο ύπνος, η ομιλία, το ανοιγόκλειμα ματιών, ο βήχας και το φταίρνισμα, τα όνειρα, το μάσημα, ο λόξυγκας, οι φυσικές ανάγκες, η αγκαλιά του γονιού στα παιδιά, ο μητρικός θηλασμός, οι βαθμοί των μαθητών, οι παρουσίες τους στο μάθημα, το κοίταγμα, η λαθρανάγνωση εφημερίδων στο περίπτερο, η γνωση γραφής και ανάγνωσης, η γνώση προπαίδειας, το άνοιγμα της εξωπορτας, η υγεία, η ασθένεια (ειδικά ο πυρετός), η κατάθλιψη, οι φίλοι, οι σχέσεις, το "εργενιλίκι", η ηλιοφάνεια και προπαντώς η ΑΝΕΡΓΙΑ...

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Στα τόσα προβλήματα το θέμα της αμυντικής θωράκισης της χώρας μας (και της στρατιωτικής θητείας που έχει μια σχέση μ' αυτήν), έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα - κακώς πάντως όπως φαίνεται στο παρακάτω άρθρο:






















Πηγές ειδήσεων:
"Εξπρές", "Επίκαιρα"

Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Μαζικές κατασχέσεις και πλειστηριασμοί κατοικιών και καταστημάτων κατ' επιταγή της τρόικας / Επέτειος Γερμανικής εισβολής στην χώρα μας

Μια τρομακτική είδηση βρήκαμε στα κυριακάτικα φύλλα, η οποία αξίζει προσοχής. Αφορά τους πλειστηριασμούς "χρεωμένων" νοικοκυριών και επιχειρήσεων, οι οποίες προσωρινά προστατεύονται από το "πάγωμα" που έχει επιβληθεί. Δυστυχώς όμως, η τρόικα προσπαθεί να επιβάλλει επανέναρξή τους, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει μια "εσωτερική υποτίμηση" στο χώρο των ακινήτων και να δημιουργήσει "ευκαιρίες" σε "επενδυτές" που έχουν "την καλή διάθεση" να φέρουν χρήματα στην χώρα μας...Μια και η είδηση αφορά τουλάχιστον 200000 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα την αναδημοσιεύουμε, ελπίζοντας αυτό ν' αποτελέσει αντένδειξη για κάποιους που σκόπευαν να ψηφίσουν τα Μνημονιακά κόμματα, τα οποία συνεχίζουν τον ίδιο ατέρμονο δρόμο χωρίς ηθικούς φραγμούς. Και βέβαια "εσωτερική υποτίμηση" με τις τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης στα ύψη, το πετρέλαιο θέρμανσης εξισωμένο με αυτό της κίνησης, φορολόγηση από το πρώτο ευρώ και τα τιμολόγια των πρώην ΔΕΚΟ συνεχώς αυξανόμενα, δεν μπορεί και δεν πρόκειται να υπάρξει:






Και για να μην ξεχνιόμαστε... Την περασμένη εβδομάδα συμπληρώθηκαν 71 χρόνια από την εισβολή των Ναζιστικών Στρατευμάτων στην Ελλάδα και τη γενναία αντίσταση των υπερασπιστών των οχυρών της Γραμμής Μεταξά, από το Μπέλες έως την Ροδόπη στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Μια σημαντική επέτειος, επίκαιρη όσο ποτέ, που λίγοι ωστόσο θυμήθηκαν. Αντιγράφουμε από το "Πρώτο Θέμα" ένα περιστατικό εκείνων των ημερών όπως το περιγράφει ο δημοσιογράφος Π.Σαββίδης:

"Μια χούφτα Έλληνες, οι περισσότεροι έφεδροι του αλβανικού μετώπου, κατάφεραν να αποσπάσουν τον παγκόσμιο θαυμασμό, για το ηρωικό τους ανάστημα απέναντι στους συμπατριώτες της κυρίας Μέρκελ που να μεν διέθεταν υπεροπλία και τα πλέον σύγχρονα όπλα της εποχής, αλλά τότε οι δικοί μας παππούδες πάλευαν για τα ιδανικά και πίστευαν στο δίκαιο του αγώνα τους.

Ανάμεσα στις ιστορίες εκείνων των ημερών που ξεχωρίζουν, και αξίζει να την αναφέρουμε, είναι αυτή του Μακεδόνα Λοχία Δημήτριου Ίτσιου από τα Άνω Πορόια Σερρών, που ξημερώματα της 6ης Απριλίου 1941 βρέθηκε επικεφαλής του Πολυβολείου Π8 στην «Ομορφοπλαγιά» του Μπέλες. Μετά από πολύωρη μάχη με τους Γερμανούς, με δεκάδες νεκρούς και το αίμα να ρέει άφθονο, τα 38.000 φυσίγγια που είχε στη διάθεση η ομάδα του τελείωσαν. Οι Γερμανοί το καταλαβαίνουν και ζητούν από τους υπερασπιστές να παραδοσθούν. Η σιδερόπορτα του Π8 ανοίγει και ξεπροβάλλει μπαρουτοκαπνισμένος ο Ίτσιος και πίσω οι άνδρες του.

Ο διοικητής της γερμανικής δύναμης, ζητάει από τον διερμηνέα του να ρωτήσει τους Έλληνες ποιος είναι ο επικεφαλής τους. Ο Ίτσιος με αξιοπρέπεια χωρίς ίχνος πρόκλησης και κούφιας επίδειξης, προχωράει δύο, τρία βήματα μπροστά, χαιρετά στρατιωτικά και με σταθερή φωνή αναφέρει «Ίτσιος Δημήτριος, λοχίας πεζικού».

Το ξάφνιασμα αλλά και ο θαυμασμό στο πρόσωπο του Γερμανού αξιωματικού, γίνονται αντιληπτά. «Συγχαρητήρια λοχία, αλλά έλα να δεις τι έκανες» του λέει, οδηγώντας τον στο ξέφωτο μπροστά από το πολυβολείο, όπου ήταν συγκεντρωμένα τα πτώματα των ανδρών του, περισσότερα από 200. «Αυτό που βλέπεις λοχία είναι έργο δικό σου» . «Έπραξα το καθήκον μου στην πατρίδα μου» ήταν η περήφανη και λακωνική απάντηση του Ίτσιου. «Εσύ έπραξες το καθήκον σου. Τώρα η σειρά μου να "εκτελέσω" κι εγώ το δικό μου καθήκον» του λέει σε αυστηρό ύφος ο Γερμανός, βγάζοντας το περίστροφο από τη θήκη του στυλώνοντάς το στον κρόταφο του ήρωα και εκτελώντας τον εν ψυχρώ. Ήταν ουσιαστικά, η πρώτη εκτέλεση αιχμαλώτου επι ελληνικού εδάφους, από τα γερμανικά στρατεύματα εισβολής και κατοχής. Στην κεντρική πλατεία των Άνω Πορροίων Σερρών, υπάρχει η προτομή του ήρωα και κάθε χρόνο πραγματοποιείται τέτοιες μέρες, εκδηλώσεις στη μνήμη του.

Άραγε τι να έλεγε ο ήρωας με όλα αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα σήμερα, τόσο για το θράσος των απογόνων των εκτελεστών του αλλά και για την αδυναμία της ηγεσίας να υπερασπιστεί το συμφέρον και την ευημερία του λαού, αλλά και την εθνική κυριαρχία. Η απάντηση περιττεύει ..."

Πηγή ειδήσεων: "Πρώτο Θέμα"

Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Τι αλλάζει στην έκδοση αδειών οικοδομής και τον Οικοδομικό κώδικα / 7 εκατομμύρια ευρώ η αμοιβή για τη νομική "υποστήριξη" του PSI

Τις αλλαγές στο Οικοδομικό Κανονισμό θα παραθέσουμε σήμερα. Θα περιοριστούμε σε μια απλή παράθεση, μ' ελάχιστη δεδομένου ότι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ο κατεξοχήν αρμόδιος επιστημονικός φορέας) δεν έχει πάρει θέση στις προτεινόμενες αλλαγές, πράγμα που θα μας έδινε μια ευκαιρία να δούμε τα υπέρ και τα κατά βασισμένα σε απόψεις ειδικών.

Ως γενική θεώρηση πάντως, η μειωμένη κάλυψη των οικοπέδων και τα ψηλά κτίρια αποτελούν τις βασικές αλλαγές του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, που έχει περάσει σε διαδικασία διαβούλευσης. Σημαντικό στοιχείο, επίσης, η πριμοδότηση της συνένωσης οικοπέδων και της απόσυρσης παλαιών κτιρίων, στο πλαίσιο ευρύτερων αναπλάσεων, με στόχο την αναζωογόνηση του αστικού χώρου.Στις περιπτώσεις αυτές δίνεται η δυνατότητα αύξησης του συντελεστή δόμησης μέχρι τον ανώτερο επιτρεπόμενο στην περιοχή, αύξησης του ύψους, όπως επίσης και παρέκκλισης στη θέση ανέγερσης του κτιρίου. Βέβαια το πρόβλημα στην οικοδομή σήμερα δεν είναι μόνο τα οικόπεδα (παρόλο που και αυτό είναι πρόβλημα στην περιοχή της Αττικής) αλλά οικονομικό και έχει να κάνει με το κόστος κατασκευής (διαβάστε εδώ για την εκτίναξη του κόστους) και τους φόρους που ακολουθούν την ανέγερση του κτιρίου. Γενικά πάντως:

•Μειώνεται η κάλυψη στο 60%, από 70% ή και 80% που είναι ο κανόνας στα κέντρα των πόλεων. Εφόσον υπάρξει περαιτέρω μείωση, αυξάνεται αναλογικά το ύψος του κτιρίου (πράγμα που μάλλον δεν είναι θετικό όσο αφορά την εικόνα που δίνουν, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις). Ακόμα και σε περιοχές όπου η επιτρεπόμενη κάλυψη είναι χαμηλή, παραδείγματος χάριν 40%, μπορεί να μειωθεί περαιτέρω και να επιτραπεί μεγαλύτερο ύψος κτιρίου, εφόσον δεν υπάρχουν ειδικοί περιορισμοί.
•Αυξάνεται κατά 0,25 του μέτρου το κατώτατο επιτρεπτό ύψος ορόφου, στο 2,70 μ., με ανάλογη αύξηση του συνολικού ύψους του κτιρίου.
•Προβλέπεται αύξηση του συντελεστή δόμησης σε περιπτώσεις: κτιρίων με πολύ χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση, υπόσκαφων κτιρίων (νέα κατηγορία κτιρίου), φυτεμένων δωμάτων, χρήσης μονώσεων και εξωτερικών τοίχων μεγάλου πάχους από φυσικά υλικά, διπλών ενεργειακών κελύφων. Επιδιώκεται έτσι η χρήση νέων υλικών, νέων τεχνολογιών και νέων δομικών συστημάτων στην κατεύθυνση της δημιουργίας κτιρίων ενεργειακά βιώσιμων και φιλικών προς το περιβάλλον.
•Τα υπόγεια των κτιρίων δεν μπορούν να ξεπερνούν σε ύψος το 1,20 του μέτρου από τη στάθμη του εδάφους, και προσμετρώνται κατά 50% στον συντελεστή δόμησης. Το ίδιο ισχύει για τα πατάρια και τις σοφίτες.
•Οι ημιυπαίθριοι, όπως τους γνωρίζαμε, καταργούνται και προσμετρώνται στον συντελεστή δόμησης. Τη θέση τους παίρνουν οι «ανοιχτοί στεγασμένοι χώροι» που εξαιρούνται από τη δόμηση.
•Οι εναλλακτικές δυνατότητες ως προς το ύψος, τη θέση του κτιρίου, την κάλυψη και τη δόμηση ισχύουν και για τις επεκτάσεις των σχεδίων πόλεως ως κίνητρο για τον περιορισμό της οικιστικής επέκτασης και τη σωτηρία του περιαστικού πρασίνου και της αγροτικής γης.

Νέοι Όροι: Ανοιχτοί στεγασμένοι χώροι
Οι ανοιχτοί στεγασμένοι χώροι παίρνουν τη θέση των ημιυπαίθριων. Δεν προσμετρώνται στον συντελεστή δόμησης εφόσον το ανοιχτό τμήμα είναι μεγαλύτερο από το 1/3 της συνολικής περιμέτρου του χώρου και εφόσον έχουν ύψος δύο ορόφων. Σε καμία περίπτωση δεν περιλαμβάνονται στην κατηγορία αυτή χώροι ισοδύναμοι με δωμάτια κτιρίου.

Το υπόσκαφο, νέα κατηγορία κτιρίου
Μια νέα κατηγορία κτιρίου, το υπόσκαφο, εισάγεται με τον νέο Οικοδομικό Κανονισμό. Οπως ορίζεται στο κείμενο του σχεδίου νόμου, πρόκειται για κτίριο ή τμήμα κτιρίου που κατασκευάζεται υπό τη στάθμη του φυσικού εδάφους και παρουσιάζει μία μόνο ορατή όψη. Η κατασκευή του γίνεται κάτω από τη στάθμη του φυσικού εδάφους, με επέμβαση σε αυτό και πλήρη επαναφορά στην αρχική του μορφή. Τα υπόσκαφα κτίρια έχουν κύρια χρήση. Δεν μετράει στον συντελεστή δόμησης το 50% της επιφάνειάς τους όταν πρόκειται για κατοικία και το 20% όταν πρόκειται για άλλη χρήση.

Εξαιρούνται από τον συντελεστή δόμησης
Αρχιτεκτονικά στοιχεία όπως η κλειστή προεξοχή «έρκερ», εξώστες και στεγασμένοι υπαίθριοι χώροι (όταν το συνολικό ποσοστό τους είναι χαμηλότερο του 40% της οικοδομήσιμης επιφάνειας), τα κοινόχρηστα κλιμακοστάσια, οι χώροι των ανελκυστήρων, οι κατακόρυφοι αγωγοί για την εξυπηρέτηση των μηχανολογικών εγκαταστάσεων, υπόγειοι χώροι στάθμευσης και χώροι εγκαταστάσεων ΑΠΕ εξαιρούνται από τον συντελεστή δόμησης. (Μια κίνηση σωστή αλλά που αφήνει παράθυρα για αυθαιρεσίες και μελλοντικές "νέες" ρυθμίσεις αντίστοιχες αυτών εδώ).

Επέκταση υπογείου στον ακάλυπτο χώρο
Επιτρέπεται η επέκταση του υπογείου πέρα του περιγράμματος του κτιρίου, σε ποσοστό μέχρι 50% του ακάλυπτου χώρου του οικοπέδου. Ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ φάνηκε ανοιχτός στο ενδεχόμενο να μειωθεί το ποσοστό αυτό εφόσον κάτι τέτοιο προκύψει από τη διαβούλευση, καθώς αναγνωρίζεται η ανάγκη να διατηρηθεί όσο το δυνατόν περισσότερη ελεύθερη γη με χώρους πρασίνου γύρω από μία οικοδομή. Ο υποχρεωτικά ακάλυπτος χώρος του οικοπέδου πρέπει να είναι χωρίς επίστρωση και να φυτεύεται τουλάχιστον κατά τα 2/3 του.

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Πρόσθετη αμοιβή τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ θα πληρώσει το ελληνικό δημόσιο ως έξοδα για τη νομική υποστήριξη του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου για το PSI. Ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών, Φίλιππο Σαχινίδη, ορίζει πρόσθετη αμοιβή μέχρι 4 εκατ. ευρώ στους αντιπροσώπους ολοκλήρωσης συναλλαγής (closing agents) που συμμετείχαν στο PSI. Με την ίδια Πράξη εγκρίνεται ποσό μέχρι 3,4 εκ. ευρώ στο Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) ως έξοδα νομικής υποστήριξης στο πλαίσιο του PSI. Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό κόστος για τις νομικές συμβουλές του IIF για το κούρεμα του ελληνικού χρέους είχε υπολογιστεί σε 7 εκατ. ευρώ και οι πιστωτές επέμεναν να το πληρώσει το ελληνικό Δημόσιο. Έχουμε πει πολλές φορές ότι το κόστος από την είσοδό μας στο Μνημόνιο έχει και κρυφές πτυχές, που λίγοι τους δίνουν σημασία. Μια από αυτές και οι αμοιβές "παρατρεχάμενων" που πληρώνονται αφιδώς για να κάνουν πράγματα που θα μπορούσε να κάνει το ίδιο το κράτος με τις νομικές του υπηρεσίες. Αλλά έλα που όμως, αν δεν πληρώνονταν οι "απέξω" κάποιοι "δανειστές" μας θα γκρίνιαζαν (και όλα αυτά την ώρα που οι πρώτες προσφυγές ενάντια στο κούρεμα κατατέθηκαν ήδη στην ελληνική δικαιοσύνη).

Πηγή ειδήσεων: "ΥΠΕΚΑ", "Πρώτο Θέμα"

Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Αναδρομή στις κλοπές και καταστροφές των ελληνικών αρχαιοτήτων από τους Γερμανούς / Αβάσταχτες οι μειώσεις στους part-time εργαζομένους στην Ελλάδα

Στα όσα έχουμε γράψει για τις Γερμανικές αποζημιώσεις εδώ κι εδώ, αξίζει να δούμε και άλλη μια παράμετρο του θέματος, αυτή της κλοπής και των καταστροφών των ελληνικών αρχαιοτήτων από τους Ναζί κατά την παραμονή τους στην χώρα μας. Για να το κάνουμε αυτό θα ανατρέξουμε σε μια έκθεση-μελέτη 160 σελίδων του 1946 με τίτλο: «Ζημίαι των αρχαιοτήτων εκ του πολέμου και των στρατών Κατοχής», η οποία συντάχθηκε από τη Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Ιστορικών Μνημείων του τότε υπουργείου Θρησκευμάτων και Εθνικής Παιδείας, με εντολή του τότε υπουργού Α. Παπαδήμου.

Από τα όσα αναφέρονται στην έκθεση, στη διάρκεια της Κατοχής σε 37 πόλεις και περιοχές της χώρας εκλάπησαν αρχαιότητες από τους Γερμανούς κατακτητές, ενώ την ίδια περίοδο Γερμανοί αρχαιολόγοι πραγματοποίησαν παράνομες ανασκαφές σε 17 περιοχές της Ελλάδος, απ’ όπου τα ευρήματα εστάλησαν στη Γερμανία.

Παράλληλα, κατά την αποχώρηση των Γερμανών από τη χώρα, καταστράφηκαν ή προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε αρχαιότητες ή αρχαιολογικούς χώρους. Οι Γερμανοί ναζί μπορεί να δήλωναν θαυμαστές του αρχαίου ελληνικού πνεύματος και κάλλους, ωστόσο όχι μόνο δεν σεβάστηκαν τις αρχαιότητες, αλλά εκτός από αρπαγές και καταστροφές προέβησαν σε ενέργειες που σίγουρα δεν συνάδει με το… φιλότεχνο πνεύμα τους.

Οι κατακτητές δεν σεβάστηκαν ακόμη και την Ακρόπολη, κορυφαίο μνημείο του ελληνικού πολιτισμού, στην οποία ανηφόριζαν με «γυναίκες ελευθέρων ηθών» για τις ερωτικές τους περιπτύξεις εξασφαλίζοντας άδεια -ενώ δεν επέτρεπαν σε Ελληνες να επισκεφτούν το μνημείο- ή ακόμη και για πρόχειρο… WC ανάμεσα στα μάρμαρα. Ταυτόχρονα, στα αρχαία στον Ιερό Βράχο σημειώθηκαν βανδαλισμοί. «Οι Γερμανοί στρατιώται μεμονωμένος ή καθ’ ομάδας, μόνοι των ή και μετ’ αξιωματικών, απέσπων τμήματα ειργασμένων μαρμάρων χρησιμοποιούντες προς τούτον παν μέσον, συνήθως δε ξιφολόγχη ή άλλον λίθον», αναφέρει συγκεκριμένα η έκθεση, που έως σήμερα ήταν καταχωνιασμένη στα συρτάρια του υπουργείου Πολιτισμού.

ον Φεβρουάριο του 1942 «αρχαιολάτρες» Γερμανοί αξιωματικοί παραβίασαν τα παράθυρα της αποθήκης του Μουσείου Ελευσίνας και άρπαξαν αγγεία και εδώλια, ενώ μόλις έγιναν αντιληπτοί από τους φύλακες τράπηκαν σε άτακτη φυγή. Μετά από διαμαρτυρίες η λεγόμενη Υπηρεσία Προστασίας Καλλιτεχνημάτων απάντησε πως το περιστατικό δεν μπορεί να θεωρηθεί κλοπή, επειδή «πρόκειται περί μορφωμένων ανθρώπων, οίτινες έχουν ενδιαφέρον διά την ελληνική αρχαιότητα (…) Οι αποκομίσαντες θα έχουν προφανώς την πρόθεσιν να αποκτήσουν ενδεχομένως διά του τρόπου τούτου εν ενθύμιον».

Στην 160 σελίδων έκθεση παρουσιάζονται με κάθε λεπτομέρεια περιστατικά κλοπής ελληνικών αρχαιοτήτων από διάφορες περιοχές της χώρας. Μερικά χαρακτηριστικά σημεία της έκθεσης:

* Γερμανοί αξιωματικοί είχαν προμηθευτεί άριστη αρχαία κεφαλή γυναικός του 4ου αιώνος π.Χ., την οποία χάρισαν στον στρατάρχη List. Οι αξιωματικοί κακώς την απέκτησαν και ο στρατάρχης List κακώς την εξήγαγε από την Ελλάδα.

* Στις 9 Νοεμβρίου 1941 εκλάπη, παρόντος του Γερμανού αρχαιολόγου Γκεμπάουερ, πίναξ γραπτός, μελανόμορφος, εξαιρετικής τέχνης, μετά παραστάσεως προθέσεως νεκρού. Αύξ. Αριθμός Ευρετηρίου Μουσείου Κεραμεικού 677.

* Γερμανοί στρατιώτες διέπραξαν στις 13 Μαΐου 1941 κλοπή διά ρήξεως του λουκέτου της θύρας του Μουσείου Χαιρώνειας. Εκλεψαν ένα χρυσούν ενώτιον, ένα φύλλο χρυσούν, πέντε πήλινα αγγεία από τα οποία τρία ήσαν ανθεμοκύλικες και το τέταρτο μικρός αρύβαλλος.

* Ο Γερμανός στρατιωτικός διοικητής Λάρισας Κόλερ εζήτησε και έλαβε από τον τότε νομάρχη άγαλμα Αθηνάς του 3ου αιώνα π.Χ., ύψους περίπου 0,70 μ..

* Από το Μουσείο Γόρτυνος εκλάπησαν άγαλμα νύμφης ή Αφροδίτης ρωμαϊκής εποχής, ένα άγαλμα καθήμενης γυναικός και επιτύμβιο ελληνιστικών χρόνων. Πιθανός υπεύθυνος ο στρατηγός Ρίνγκελ.

* Η αρχαιολογική συλλογή Ποτιδαίας συγκεντρωμένη στο σχολείο διερπάγη από τους Γερμανούς, οι οποίοι κατέλυσαν στο οίκημα τον Απρίλιο του 1941. Μεταξύ των διαρπαγέντων αρχαιοτήτων περιλαμβάνονται οι εξής: μαρμάρινη πλάκα με την τετράστιχη αγωνιστική επιγραφή διαστάσεων 0,42×0,23×0,9 μ., μαρμάρινο αγαλμάτιο ανδρός, αγαλμάτιο μαρμάρινο ανδρός, μαρμάρινη κεφαλή ανδρός.
Μία άλλη σοβαρή παράμετρος είναι τι απέγιναν τα κιβώτια με τα ευρήματα διαφόρων ανασκαφών που παράνομα πραγματοποιούσαν Γερμανοί αρχαιολόγοι και εστάλησαν στη συνέχεια στη Γερμανία. Αναφέρουμε ενδεικτικά:

* Τα ευρήματα των ανασκαφών σε σπήλαιο της Κωπαΐδας μεταφέρθηκαν στη Γερμανία και στο Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, στην Αθήνα.
*Στην Τιθορέα ήρθαν στο φως 20 αρχαίοι τάφοι που αποψιλώθηκαν και τα ευρήματα κατακρατήθηκαν.

* Στη Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας οι Γερμανοί πραγματοποίησαν ανασκαφές στην Τούμπα και βρήκαν αρχαίο οικισμό. Πήραν διάφορα σπουδαία αντικείμενα.

* Στη Βεργίνα ο Γερμανός υπαξιωματικός, αρχαιολόγος Εξνερ πραγματοποίησε ανασκαφές, κοντά σε αυτές του καθηγητή Ρωμαίου, μεταξύ Παλατίτσας και Βεργίνας. Βρέθηκαν έξι τάφοι. Τα ευρήματα αυτών δεν παραδόθηκαν στις ελληνικές αρχές αλλά στη στρατιωτική Γερμανική Διοίκηση».


Και για να μην ξεχνιόμαστε...Σε οριακό σημείο έχουν φτάσει οι μισθοί οι οποίοι δεν φτάνουν να καλύψουν ούτε τις μετακινήσεις των εργαζομένων από και προς τη δουλειά τους. Όπως αναφέρει η "Ημερησία",τα 255,47 ευρώ μεικτά αγγίζει ο μισθός για νέο ηλικίας κάτω των 25 ετών ενώ στα 293,04 ευρώ διαμορφώνεται αντίστοιχα για εργαζόμενο πάνω από 25 ετών. Η τετράωρη εργασία έχει γίνει πια "θεσμός", όπως επίσης και τα εξάωρα.

Οι μειώσεις των κατώτατων ορίων της ΕΓΣΣΕ κατά 22% και 32% ισχύουν αναδρομικά από τις 14 Φεβρουαρίου με βάση την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου και το ν. 4046/2012, όπως τονίζει η εφημερίδα και όπως προκύπτει από έγγραφη απάντηση της γενικής γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Α. Στρατινάκη σε ερώτημα της ΓΣΕΒΕΕ:

*Σε εργασιακές σχέσεις που υπάγονται στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ο μισθός και το ημερομίσθιο μπορούν να μειωθούν μέχρι και 22% (για τους εργαζόμενους με ηλικία πάνω από 25 ετών) και μέχρι 32% (για εργαζόμενους με ηλικία κάτω των 25 ετών) μονομερώς με απόφαση του εργοδότη, ενώ λοιπές αποδοχές (π.χ. επιπλέον συμφωνημένος μισθός που καταβαλλόταν πριν από το νέο νόμο) δεν θίγονται.

*Η άμεση προσαρμογή στα νέα μειωμένα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων, για το τμήμα των αποδοχών που φτάνει έως τα όρια της ΕΓΣΣΕ, δεν προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων.

*Συμφωνίες που υπολείπονται των νέων μειωμένων κατώτατων μισθών και ημερομισθίων είναι αυτοδικαίως άκυρες ως προς τον όρο αυτό.

*"Οι αμοιβές των εργαζομένων με μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία, διευθέτηση του χρόνου εργασίας κ.τ.λ. καθορίζονται αναλογικά και κατά περίπτωση με τις αποδοχές πλήρους απασχόλησης και, επομένως, για τις εργασιακές σχέσεις που υπάγονται στην ΕΓΣΣΕ και εφαρμόζεται π.χ. μερική απασχόληση, ισχύουν αναλογικές μειώσεις με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις".

Οι κατώτατοι μισθοί της ΕΓΣΣΕ για τους "part time"

Εργαζόμενοι ηλικίας πάνω από 25 ετών: *Για προϋπηρεσία 0-3 ετών, 293,04 ευρώ ο άγαμος και 322,34 ευρώ ο έγγαμος. *Για προϋπηρεσία 3-6 ετών, 322,35 ευρώ ο άγαμος και 351,65 ευρώ ο έγγαμος. *Για προϋπηρεσία 6-9 ετών, 351,65 ευρώ ο άγαμος και 380,95 ευρώ ο έγγαμος. *Για προϋπηρεσία πάνω από 9 έτη, 380,95 ευρώ ο άγαμος και 410,25 ευρώ ο έγγαμος.

Εργαζόμενοι ηλικίας κάτω των 25 ετών: *Για 0 - 3 έτη προϋπηρεσίας, 255,47 ευρώ ο άγαμος και 281,02 ευρώ ο έγγαμος. *Για 3 έτη και πάνω, 281,02 ευρώ ο άγαμος και 306,57 ευρώ ο έγγαμος.

"Από μικρό κι από τρελλό μαθαίνεις την αλήθεια"... «Στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας, πολλές ασιατικές χώρες βρέθηκαν σε μια παρόμοια κρίση, όπως συμβαίνει σήμερα με τα Ευρωπαϊκά κράτη. Κατά την κατάρρευση, δέχτηκαν όμως ευεργετική επίδραση. Σήμερα, οι χώρες που έχουν πολύ λιγότερο χρέος, πιστεύετε, ότι μπορούν μακροπρόθεσμα μέσα από την κρίση του ευρώ να έχουν ένα τέτοιο αποτέλεσμα;», ρωτά ο δημοσιογράφος, για να λάβει την απάντηση: «Μια επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας θα είχε σε κάθε περίπτωση θεραπευτική επίδραση, που θα οδηγούσε τα πράγματα σε χαλάρωση. Όπως έχει η τωρινή κατάσταση, τα έχουμε κάνει χειρότερα στην Ελλάδα», επισημαίνει ο οικονομολόγο Harald Hau στο Der Spiegel και καταλήγει: «πολλές τράπεζες στην Ελλάδα είναι ήδη σε κατάσταση πτώχευσης, αλλά εξακολουθούν να δίνουν δάνεια. Μπορείτε να πάρετε τα χρήματα από την κεντρική τράπεζα και να τα δώσετε στους κερδοσκόπους. Αυτή είναι μια περίοδος που επιχειρήσεις πάνε στραβά και στο τέλος θα καταλήξουν βάρος των ευρωπαίων φορολογούμενων. Η παρούσα πολιτική είναι απίστευτα αφελής αν συνεχιστεί».

Πηγές ειδήσεων: "Πρώτο Θέμα", "Ημερησία"